Keresés

Részletes keresés

qwe_2005 Creative Commons License 2009.09.02 0 0 83
http://www.kislexikon.hu/merkantil.html

" Merkantil
Nyelv: ol, ném

kereskedelmi, kereskedői, üzleti merkantil szellemű haszonleső, csak a maga hasznát néző

Forrás: Lapoda Multimédia "

No komment...
orosi666 Creative Commons License 2009.08.14 0 0 82
Sziasztok.

Én csak 1 éve vagyok az ügyfelük de egy valami nem tettszik náluk. Mikor megkötöttem a szerződést én 15.-i dátumot adtam meg a visszafizetés napjának. Ennek ellenére már 7.-én kérik a részletet, hiába közöltem már nem egyszer velük, hogy 10.-én utalnak nekem is. Ők már 8.-án hivnak rendszerese, hogy fizetek vagy felbontja a szerződést. Szóval ennyit róluk, ők nem várnak egy percet sem !!!!!!
Előzmény: P][G (81)
P][G Creative Commons License 2009.08.13 0 0 81
Sziasztok!

Nem vagyok egy nagy fórumozó. A feleségem találta ezt a topicot. Amit írok hosszú lesz, tudom sokan nem olvassák le, nem baj.

Pont a mai napon kaptunk egy levelet a Merkantil Banktól, melyben azonnali hatállyal felmondják a hitelszerződést.

Előzmények:
Három év és pár hónapja a feleségem hó elején befizette az aktuális havi részletet.

Tegnapelőtt (aug. 11.) feleségem befizette az aktuális havi részletet (25002 Ft)

Tegnapi napon (aug .12.) feleségemet, mivel ő a részletre vett autó tulajdonosa, felhívták a banktól, hogy tartozásunk van. Erre ő: szerintünk nincsen, de küldjenek egy kimutatást, hátha valahol elmaradt egy havi részlet befizetése. Ekkor szó sem volt szerződésfelmondásról.

Ma (aug. 13.) délután feleségem apja, aki kezesként lett megjelölve felháborodottan telefonál nekünk, hogy kapott egy levelet a banktól, és, hogy mégis miért nem fizetjük rendesen az autót, hiszen ha ilyen levelet küldenek, akkor biztosan "nagy a baj". Ekkor a mi kezünkben még semmiféle írás nem volt.

Mindenesetre felhívtuk a bankot, hogy mit jelentsen ez az egész, tudtunkkal nincsen elmaradásunk. Próbáltam velük én beszélni, de nem igazán hagytak, mert ugye az autó a feleségemé. Erre telefonhoz hívtam, ahol név szülhely, év, igazolványszám bemondása után már hajlandóak voltak szóba állni - persze csak - vele. Kihangosítottuk a telefont, hogy azért én is részese lehessek a beszélgetésnek. Jó párszor közbe is szóltam. A vonal túlsó felén lévő hölgy közben pedig rendreutasított, hogy ne legyek arrogáns, ne emeljem fel a hangom, stb (anyád!). Mindezt azok után, hogy a kezesünknek küldtek egy levelet, és a tegnapi nap folyamán még egyeztetésről volt szó, és nem mellékesen persze fizetjük a törlesztőrészletet rendesen - és ne legyek felháborodva.
A végén az ügyfélszolgálatos hölgy megsértődött és se szó, se beszéd letette a telefont. Ha esetleg olvassa: a n y á d!
Előtte még elárulta, hogy mi ugyanilyen levelet kaptunk.
Na, ekkor megnéztük a mai postát, és tényleg ott volt a levél az azonnali hatályú felmondásról.
Indok:
Tartozás: 50004 Ft, amiből ugye tegnapelőtt az aktuális havi díjat feladtuk, így azt levonhatjuk, marad tehát 25002 Ft tartozás, azaz pontosan egy havi díj. Az nem igazán számított, hogy három év és pár hónapja minden részletet kifizettünk időben, sőt még árfolyamváltozási (vagy mittudoménmilyen) pótdíjat is meg miegymást. Nyilvánvaló, hogy valahol egy havi díjjal elcsúsztunk. Mentségünkre legyen mondva, hogy közben túl vagyunk egy építkezésen, decemberben költöztünk az új házba, bejelentettük a címváltozást, ennek ellenére egy csomó levelet, meg csekket mindenféle bankok, biztosítók, telefontársaság a régi címre küldenek. Úgy látszik a több milliárdos nyereségből nem futja normális informatikai rendszer kiépítésére. Ha esetleg igény lenne rá, készítek egy adatbázist, vagy excel táblát, extrém igény esetében bevonalazok nekik egy füzetet: Név | Cím | Telefon

Na, e kis kitérő után vissza történethez. Újból ügyfélszolgálat. Mondták, hogy már küldtek levelet a tartozásról júliusban. Mondtam nem kaptuk meg. De elküldték. Ok, akkor adja meg a tértivevény azonosítóját. Ők nem küldenek tértivevénnyel. Miért? Csak. Mert csak sima ajánlottat küldenek. Mondom, azt a postásnak nem kötelező aláíratnia. Nem baj. Anyád. Letették.

Ügyfélszolgálat következő kör. Persze pesti szám mobilról megint. Legközelebb majd a Vodafone küld levelet a számla miatt ;)
Kicsit értelmesebb hölgyet fogtam ki. Megkérdeztem, normális-e náluk - esetleg követelmény -, hogy leteszik a telefont csak úgy. Neeem, biztosan csak azért, mert csúnyán beszéltem. Aha, persze, akkor biztosan szabad. Egyébként nem beszélek csúnyán. A legcsúnyább szót ennek a hölgynek mondtam. Ez volt: s z a r. Mindenesetre ő legalább elmondta, hogy a levél 3, pontjában található, hogyha befizetjük a levél által írt tartozást 8 napon belül, akkor a felmondás tárgytalan. Beszélgettünk még erről arról, közben elárulta, hogy egy ablaktalan teremben vannak, ahol semmilyen kimenő hívást nem tudnak kezdeményezni, még a mentőt is csak saját mobilról tudna hívni. Szuper! Többé-kevésbé egyetértettünk, hogy a börtönbeli körülményekhez képest, ahol van színes tv, konditerem, meg ablak is ("A börtön ablakából...), csak kicsivel rosszabb. Neki külön felajánlottam, hogy szívesen fizetnék havi 30 Ft-tal többet, de az ilyen jellegű leveleket legközelebb küldjék ki tértivevénnyel. Erre ő: tértivevénnyel csak a fontos leveleket küldik. Oh, szóval a szerződésfelmondás nem fontos - ezt jó lesz észben tartani!

Összefoglalva:
- Hülye voltam, mert első fel(meg)háborodásomban nem olvastam el a levél második oldal alján a 3. pontot. Szerintem sokan nem jutnak el odáig.
- Hülyék az ügyfélszolgálatos hölgyek, mert: hülyék, ezért ügyfélszolgálatosak a Merkantil Banknál
- Inkorrekt ko:cso:g a Merkantil Bank, mert nem tértivevénnyel adja fel a leveleket - csak a fontosakat.
- Inkorrekt ko:cso:g a Merkantil Bank, mert egy havi díj elmaradásból ennyit ki bír hozni.
- Inkorrekt ko:cso:g a Merkantil Bank, mert felhívnak egyeztetést ígérve úgy, hogy előtte való nap már postázzák a szerződésfelmondást.
- Inkorrekt ko:cso:g a Merkantil Bank, mert ... (a ... helyét mindenki tetszés szerint kitöltheti)

Ennyi, sziasztok!
noonelife Creative Commons License 2009.07.31 0 0 80
Ma hozzám is jött egy gyönyörűséges levél, amelyben közlik, hogy azonnali hatállyal szerződést bontanak velem. Mivel elmulasztott befizetésem van.
Sokáig tanakodtam azon, hogy hol csúszhattam el. Aztán rájöttem, hogy egy befizetésem elmaradt, és az a követelés tárgya.
Természetesen a levél nem ajánlottan érkezett amit egy ilyen súlyú levélnél elvárnék.
De a szövege is elég cifra számomra. Most elvikben azt magoztam ki belőle, hogy 8 napom van befizetni mert másképp vihetem a kulcsot leadni.
Jól értelmezem én ezt?

Különben egy összegben kell kifizetnem az egészet, vagy ugrik az autó...

Ennyin múlna az egész?
2 éve fizetek katonásan és hopp ennyin elúszott a kocsim?

Eddig sem olvastam jókat róluk, de most már tapasztalom is.
Aki tudja jó messzire kerülje el őket.
Cordoba1 Creative Commons License 2009.06.22 0 0 79
Sziasztok! Én is - mint nagyon sokan - megkaptam a kérdéses levelet, de úgy döntöttem, hogy nem módosítom a szerződést. Van már valami tapasztalatotok, hogy ki járt jobban, aki módosította a szerződsét, vagy aki nem? Köszi!

zengö Creative Commons License 2009.04.18 0 1 78

Az én levelem így néz ki :

Rohtah Creative Commons License 2009.04.17 0 0 77

Végigküzdöttem a képletet és sajna, jól számolták ki a különbözeteket..azonban a +2%-kal továbbra se békültem..kiszámoltam ugyanis, hogy például ez a 2% az árfolyamon, ha egy összegben törlesztettem volna vissza márciusban, több mint 100 000 Ft különbséget jelent, természetesen az ő javukra :(

Ha valaki kapott közületek olyan levelet, amelyről korábban írtam, hogy módosítsa a szerződést a negeyedéves havira vagy futamidő-meghosszabításosra, és ezzel együtt a CHF LIBOR kamat helyett a Merkantil Bank Referencia-kamatára, az számoljon szintén utána...én a mostani 32000 Ft (január-február-március) -os negyedéves különbözetre 25%-kal fizettem volna többet ha nem a CHF LIBOR-on hanem a referencia-kamatukon számolják...tehát biztos nem fogom aláírni...kompenzálják a forrásköltségüket máshol...elég benyelni az árfolyamkülönbözetet is :(

Rohtah Creative Commons License 2009.04.16 0 0 76

Sziasztok,

Hát felhívtam a kedves bankot, ahol csekély 10 perces várakozás után ( mert 5-en voltak állítólag előttem) egy hölgy közölte, hogy aktuális CHF LIBOR rate-eket a google-on keressem ( én kis naiv próbáltam először a Merkantil majd a "mama", az OTP honlapján meglelni, sikertelenül-valakinek ötlete, link? köszi előre is :), illetve elmondta, hogyan számolják az én kis megkérdőjelezett utolsó oszlopom extra költségeit.  Mivel éppen úton voltam, csak leírtam a formulát és otthon számolni kezdtem. Természetesen nem sikerült kiszámolni, ekkor megnéztem a neten található általános szerződési feltételeiket ( mert az én egyedi részt tartalmazó példányom 700km-re volt tőlem) ahol megtaláltam a hölgy által elmondott formulát, kiderült, hogy azt a hátralévő tartozása számolják. A kérdéses utolsó oszlop ( kamat és árfolyamkülönbözet) az egy elég bonyolult képlet eredménye, amivel ma este készülök szkanderezni egyet, hátha kihozom azokat a hülye számokat.

Viszont új felfedezést tettem , és kérlek Benneteket, azok, akik hasonló cipőben jártok, szóljatok hozzá:

A 2007 júliusától érvényes Általános szerződési feltételeik alapján az OTP Bank külkereskedelmi deviza eladási árfolyamán + 2%-on számolják az aktuális árfolyamot.

Ezen meglepődtem, mert ez egyfajta "bújtatott" extra lefölözésnek tűnik, de ha mr olyan hülye voltam, hogy anno aláírtam,( mert ugye kellett az a fránya kocsi), akkor igyam is meg a levét... Tegnap hazaérve ( 700km) előtúrtam a szerződésemet, amit 2007 áprilisában kötöttem velük...természetesen általános szerződési feltételek-példányt nem találtam csak az egyedi részt tartalmazót, de az azt írja, hogy ha a kettő eltér, akkor az egyedi-ben leírtakat kell figyelembe venni..nos végigolvastam, minden betűt..sokszor...hát ebben bizony az van, hogy az OTP Bank külkereskedelmi deviza eladási árfolyamán számolják az aktuális árfolyamot, és nincs szó semmilyen +2%-ról...

Ekkor előkerestem az összes levelet, amit valaha küldtek, kis excel-táblázatot szerkesztettem és elkezdtem ellenőrizni. 2008.augusztusáig a +2% nélkül számolták az aktuális árfolyamot...vagyis az én eredeti 2007 áprilisi szerződésemnek megfelelően ( 1 havi érték nem stimmel csak) és az ő 2007 júliusi általános szerződési feltételek -nek NEM megfelelően...tavaly azonban, amikor csúsztam egy befizetéssel ( édesanyám összecserélt két csekket és nem ezt fizette be :), és már a 2. is esedékes volt, küldtek egy KEMÉNY hangvételű levelet, melyben közlik, hogy felbontják a szerződést és vigyem 2008.08.20-án leadni a kocsit és blablabla-sokszázezer Ft-os extraköltséget terhelnek majd rám...azért megnéztem volna, hogy pont augusztus 20-án ki veszi át  a kocsimat :) mindegy..felhívtam őket és elfaxoltam a csekket, hogy be lett fizetve és akkor minden oké..mellesleg az ügyintéző nem visított a telefonban, még elnézést is kért a levél hangvételéért...azonban tegnap elolvastam jobban ezt a "szerződésfelbontásnak" induló fenyegetményt...valahol két irgum-burgum között közlik, hogy ha egyébként időközben befizettem a fenti tartozásaimat, akkor tekintsem tárgytalannak ezt a levelet és természetesen nem akarnak szerződést bontani és mellesleg módosítják a szerződésemet azzal, hogy nem az OTP Bank külkereskedelmi deviza eladási árfolyamán hanem az OTP Bank külkereskedelmi deviza eladási árfolyamán + 2%-on számolják az aktuális árfolyamot a jövőben.....és a kis számolgatásaim alapján, sajnos azóta így is teszik...ugye ez nem tűnt fel tavaly óta, csak most ahogy elkezdtem ellenőrizni...

Biztos én vagyok az idióta, de ezt megtehetik? úgy értem, hogy én nem találtam sem az általános sem az egyedi részben semmi olyant, amelyben megállapodnék a bankkal, hogy ő egyoldalúan módosíthatja, hogy számolja az árfolyamot...mert ugyebár, ha ezt megteheti, akkor ezzel az erővel hozzáadhatna az árfolyamhoz +22%-ot is..? hm?

Tudom, hogy most van a parlament előtt egy javaslat a jogaik korlátozásairól, de ha nem írtam alá, hogy tudomásul veszem, hogy módosíthatja, akkor is megteheti? milyen törvény alapján? tudja valaki? bekopizná ide, hogy a kicsi lelkem megnyugodjon? előre is köszönöm..

És mégegy kérdés, ha van itt "bankár"..ugye jól értelmezem, hogy amit aktuális kamatnak hív a drága Merkantil az értesítőn pl. 2009.04.02-án esedékes törlesztőrészlethez, az a szerződés szerint az esedékességet megelőző munkanapon a 3 hónapos CHF LIBOR kamata, vagyis ha megtalálom a neten, akkora történeti statisztikában a 2009. 02-havival egyenlő..ugye?...amit pedig márciusi esedékességgel számít, az meg a januári...mert ha nem, akkor ezek se stimmelnek :)))))

apaszka Creative Commons License 2009.04.16 0 0 75
Bocs a link nem ment fel ???
Előzmény: apaszka (74)
apaszka Creative Commons License 2009.04.16 0 0 74
Szia! Én csak ilyent kaptam,de nem világos
Előzmény: Rohtah (64)
apaszka Creative Commons License 2009.04.16 0 0 73
Én nem kaptam semmi szerződés módosító levelet! Pedig a fórumomon már mindenki! Mi van???? Ilyenkor? Hiába írtam emailt nekik,még csak válaszra sem méltattak!
Híd Creative Commons License 2009.04.13 0 0 72
A te szerződésedet, kondlistádat mi nem látjuk. Abban elvileg benne van minden tudnivaló.
Előzmény: pangi boy (71)
pangi boy Creative Commons License 2009.04.13 0 0 71
kedden akarom majd ,de hátha vkinek volt tapasztalata ilyen ügyben.egyébként már most 200 a vérnyomásom ,amiat amiket olvastam a hozzászolásokban.
Előzmény: Híd (70)
Híd Creative Commons License 2009.04.13 0 0 70
Ezt miért itt kérdezed? Miért nem a bankban?
Előzmény: pangi boy (69)
pangi boy Creative Commons License 2009.04.13 0 0 69
hi.azt szeretném megtudni ,hogy mi a teendöm ha egyösszegbe visszaakarom fizetni a hitelemet.kb 1300000 körül lenne .milyen dijakvannak rá ,meg ilyesmiket akarok megtudni.meg persze hogy érdemes e visszafizetni elöbb.még kb 3 évem van vissza,az ötböl.
Híd Creative Commons License 2009.04.13 0 0 68

Miért? Mennyi a kamata ennek a kölcsönnek? Azt tudod? Mert a leírtakból nem derül ki világosan.

Előzmény: Rohtah (67)
Rohtah Creative Commons License 2009.04.13 0 0 67

Szerintetek ezeknek a kamatkülönbözet-értesítőknek nem "emberi nyelven", érthetően és lekövethetően kellene elkészülniük? Amíg egy-két ezer Ft volt, addig nem bogarászgattam, de most már kifejezetten idegesít, hogy képtelen vagyok azokból a számokból kihozni az utolsó oszlop Ft-ális adatait :(

Holnap felhívom őket, elég robbanékony vagyok, remélem, lesz türelmem végigvárni a "minden ügyintézőnk foglalt és hívása fontos számunkra" perceket (?) és akkor lehull a lepel..vagy naiv vagyok és egy mezei telefonos nem fogja elmagyarázni????

:)

Híd Creative Commons License 2009.04.12 0 0 66

Ez valami változó kamatozású cuccnak tűnik. Én úgy tippelem, hogy az utolsó hónapban összesen 7,77 százalékos kamatot kellett volna fizetned kb., ebből 5,2 százalékot fizettél a törlesztőben, 2,57 pedig a különbözet.

És a szerződésben rögzített vagy EUROLIBOR, vagy EURIBOR vagy DEVIZA KAMAT  kifejezések helyett a Finanszírozó ( Merkantil Bank) Referencia kamata kerül alkalmazásra, amit mint utóbb kiderül, a Finanszírozó deviza átlag forrásköltsége alapján fognak meghatározni. Ez vmi átverés vagy csapda?

Hát a bankok egyre drágábban jutnak forráshoz, készülj fel kamatemelésre.

milla55 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 65
Sajnos ez nehéz helyzet. Az ismerősöm is nagyon megbánta az autóhitelt.
Rohtah Creative Commons License 2009.04.10 0 0 64

Sziasztok,

Valaki please segítsen, mert úgy látom, kukába kell dobnom a közgé diplomámat és a nemzetközi bankárdiplomát :)

Sajna Merkantilos autó-hitellel viaskodok 2007 májusa óta, amikor is 150 Ft körül volt a svájci frank. Emlékezetem szerint mindig is fizettem kisebb-nagyobb kamat-különbözeteket, valahogy ők sose fizettek nekem :), a mostani negyedéves viszont kicsit húzós, 32 000 Ft :(

Gondoltam, kiszámolom, hogyan is jutottak erre a szép tisztes összegre.

Bázis kamat: 2,29%               Bázis árfolyam 150,23Ft

Törlesztő részlet      Kamatkül.össz

Részlet esed.      Aktuális árf.   Aktuális kamat     Tőke        Kamat                              

2009.01.02           182,44             1,24               31 003      24 289            7 405

2009.02.02           205,59             0,66               31 183      24 109          12 652

2009.03.02           204,79             0,52               31 364      23 928          11 787

Még két számot közöltek rejtélyesen, a 4 092 611 Ft tőketartozásomat és 1 486 215 Ft kamatkülönbözet összeget, ugye ezt csak tájékoztatásul, ha a futamidő előtt megszűnne a szerződésem, akkor egyösszegben rámterhelik a március 2.-i állapot szerint. Kedvesek, nem? A kérdés a következő..hogy a csudába jöttek ki az utolsó oszlopban szereplő összegek??????

Szándékomban állt telefonon megkérdezni őket, de a topik végigböngészése után valahogy elment a kedvem tőle :)

Meg tudja valaki fejteni a számokat?

A másik kérdésem az elszámolásukhoz csatolt egyéb levelükkel kapcsolatos, azaz, hogy az én érdekemben a válság okozta-blablabla- havi törlesztések megemelkedése miatt felajánlanak két szerződésmódosítási lehetőséget:

Áttérés fix törlesztőrészletű, deviza alapú változó futamidejű konstrukcióra

vagy

Kamat és árfolyamkülönbözet összegének havi kiszámlázására.

Nos eddig havonta fizettem az 55292 Ft-ot és negyedévente a meglepetés-csekkeket, egyre növekvő összegekkel.. a csatolt szerződésmódosításon azonban azt is írják, hogy ha az A és B verziót is aláírom,( de miért írnám alá mindkettőt, ha egyszer választanom kell????), akkor " Felek megállapodnak abban, hogy tekintettel arra, hogy a fix törlesztőrészletű deviza alapú változó futamidejű konstrukció esetén havi számlázási mód választására nincs lehetőség, így amennyiben az Adós mindkét helyen aláírja a szerződéstmódosítást, úgy a szerződés fix törlesztőrészletú deviza alapú változó futamidejű konstrukcióra változik"....... ?????.....

És a szerződésben rögzített vagy EUROLIBOR, vagy EURIBOR vagy DEVIZA KAMAT  kifejezések helyett a Finanszírozó ( Merkantil Bank) Referencia kamata kerül alkalmazásra, amit mint utóbb kiderül, a Finanszírozó deviza átlag forrásköltsége alapján fognak meghatározni. Ez vmi átverés vagy csapda?

Még azt is odaírták, hogy egyébként ez a referenciakamat, amikor a szerződést kötöttem, akkor 2,64 volt, most meg márciusban 1,61..gondolom, hogy boldogabban írjam alá, merthogy csökken lefelé..hm? mit gondoltok?

Köszi előre is.. 

zengö Creative Commons License 2009.01.11 0 0 63

Sziasztok!

Nekem is merkantilos a gépjármű hitelem van 6-évre vettem fel 1,1 mft-ot most idén lessz 4.éve hogy fizetem.

Kb másfél év után nekem is kiküldte a merkantil a szerződésmódositást de én nem módositottam azóta negyedévenként küldte a kamatkülönbözeti csekkeket 3-20 eft közöttieket.

Lehet hogy módósitanom kellett volna? Jobban jártam volna?

Sajnos én sem néztem meg a forint és chf árfolyamát és rosszkor vettem fel a hitelt mikor 161ft volt  egy svájci frank.

Most pl 184ft a chf.

Ahogy elnézem most esedékes a kamatkülönbözeti csekk jövetele lessz vagy 20 rugó, + a havi 22eft. Ez a fix kamatozásu hitel?-

Sajnos ebből nincs kiút ha már egyszer beleugrott az ember azt végig kell csinálnia.

Minden bank csak a saját hasznát és az ügyfelek megkopasztását helyezi előtérbe ilyen a merkantil is ugy vágnak át ahogy csak tudnak egy átlag embert.

Nem beszélve arról ha csak egy napot is késel a fizetéssel "mert mondjuk nekem is késik a fizum" már fenyegető levelet küldenek. 

gufo Creative Commons License 2009.01.09 0 0 62
Üdvözletem HÍD !
Köszönöm a válaszodat.Az előző írásodból is érthető volt a hitelfajták törlesztési módja.Mára egy kissé lehiggadtam,átolvastam a szerződésem/6oldal/még az apró betűket is.Úgy van ahogy írod.Belátom ,nem is a bank hibázott,hanem a hitelközvetitőjük aki nem olyan hitelfajtát adott,amit kértem.Megbíztam benne,nem lett volna szabad olvasatlanúl aláirnom a szerződést.
Én legutóbb a 70-es években vettem fel hitelt/ifjúházas kölcsön /volt a neve.
Akkor tudtam, hogy felvettem 30 000ft-ot 2 év múlva 36 000ft-ot fizetek vissza.
Valami ilyesmi hitelformára gondoltam,mikor a mostani kölcsönöm felvettem.
Azért tűlélem,csak bosszantott ,hogy nem azt kaptam amit kértem.
Mostmár azt is tudom,ha eggyösszegben visszaakarom fizetni /kamatokkal stb/akkor fizessek plussz 30 000ft-ot, szerződésmódosítás címen.
Azt hiszem elfog telni megint 30 év,hogy banki hitelt vegyek fel,/addira 90év-es leszek,vagy nem.
Szép napot mindenkinek.
Előzmény: Híd (61)
Híd Creative Commons License 2009.01.08 0 0 61

Nem értem, miről beszélsz. Forintban fix törlesztésű hiteled volt?

Ha deviza alapú volt a hiteled, akkor devizában kell nézni a tartozást, nem forintban, hogy mennyi. A devizahitelt nem forintban tartják nyilván, hanem devizában. Pl. fölvettél 150 forintos franknál 200 ezret, az 1333 svájci frank. Te ezt törleszted.

Tfh. havonta visszafizetsz forintban fixen 20 ezer forintot (ebben benne van a kamat és a tőketartozás is). Ez a 20 ezer az egyik hónapban, amikor 150 forint a frank 133 frankot ér, a másikban meg, amikor 180 forint a frank, csak 111 frankot. Tfh. a hitel felvételénél 150 forint körül volt a frank, és a bank arra számított, hogy a 20 ezer forint minden hónapban 133 frankot ér, de nem így történt, mert gyengült a forint. Neked elvileg 6 hónap alatt 133*6=800 franknyi forintot kellett volna törlesztened, de hiába tologattad be a bankba szorgosan a 20 ezret, a gyenge forint miatt abból csak pl. 700 franknyi befizetés lett összesen. A különbség 100 frankkal még mindig tartozol pluszban, és ezt a bank befizetteti, amikor újraszámolja a részleteket.

Előzmény: gufo (60)
gufo Creative Commons License 2009.01.08 0 0 60
Köszönöm, HÍD! a válaszodat.Ha annakidején a hitelközvetítő így elmagyarázza,akkor most nem érezném magam átverve.Nincs rálátásom a banki ügyletekre,megbíztam a közvetítőbe .
Lehet ,hogy az előző hozzászólásomban nem fogalmaztam értelmesen,kérlek válaszold meg, hogy hol hibáztam a kölcsön felvételkor.
200 000 ft hitelt kértem 1 év-re./Kértem a közvetítőt olyan hitel formát keressen ami a futamidő végére kiszámítható fx összeg.
Kiszámolta papiron rögzítette.
Felvett kölcsön 200 000ft a tartozásom 220 000ft ami nem változik a futamidő/ 1 év/végéig.Szerződés elkészűlt aláirtam ,így jártam.
Ezért érzem úgy,hogy nem volt korrekt a hitelt nyújtó.
Előzmény: Híd (59)
Híd Creative Commons License 2009.01.07 0 0 59

Ha egyszer fix kamatozású a kölcsön,mi köze az árfolyam változáshoz?

Az árfolyam és a kamat két külön dolog. Ha devizakölcsönöd van, akkor devizában állapítják meg a törlesztőt, és minden hónapban átváltják forintra. Ha pl. 150 forint a frank, és 100 frank a törlesztőd, akkor havonta 15 ezret fizetsz, ha felmegy az árfolyam 180 forintra, akkor a törlesztő továbbra is 100 frank, de forintban már 180 frank.

Ha a kamat menne föl, akkor a frankban lévő törlesztőrészlet is változna, nem 100, hanem pl. 110 frankot fizetnél, és azt váltanák át.

Vagy ha mégis árfolyam követő a kölcsönöm/átvertek csak eddig nem vettem észre/az előnyeit miért nem élvezem.Pedig 2008-ban volt árfolyamváltozás nem csak a bankoknak kedvező.

A bank számára nincs kedvező és nem kedvező árfolyamváltozás. A bank nem spekulál, hanem a piac után megy. Az árfolyamváltozás csak a spekulánsnak kedvező vagy kedvezőtlen, ilyen devizaspekuláns az is pl., aki devizahitelt vesz föl. A spekuláns pedig vagy nyer vagy veszít. A forint gyengült, és rosszul jártál. Magadra vess, vehettél volna föl forinthitelt, drágábban igaz, de akkor nem érintenének az árfolyamváltozások.

Előzmény: gufo (58)
gufo Creative Commons License 2009.01.07 0 0 58
Üdv a Forumon!
Sajnos nekem is negatív tapasztalom van a Merkantil bank-al kapcsolatban.
Rövid történés:
Az autómat némi bankkölcsönnel tudtam megvenni.
Az eladó javasolta a Merkantil bankot,mondtam rendben,de nekem olyan kölcsön kell ami fix kamatozású.
Válasz:Megoldható és már intézkedett is.Azóta átutalással törlesztem is a részleteket/1 éve/.
Ma pofára estem,ugyanis megkaptam a számlakivonatot,és egy csekket,természetesen egy felszólító levél kiséretében,fizessek be X összeget kamatkülönbözet cimen,a mellékelt csekken.
A röhej az ,hogy olyan csekket küldtek amit a Posta nem fogad el/kivan törőlve ahová az összeget számokba kell beírni.
Kérdéseim:
Ha egyszer fix kamatozású a kölcsön,mi köze az árfolyam változáshoz?
Vagy ha mégis árfolyam követő a kölcsönöm/átvertek csak eddig nem vettem észre/az előnyeit miért nem élvezem.Pedig 2008-ban volt árfolyamváltozás nem csak a bankoknak kedvező.
A véleményem:Sajnos aki banki kölcsönt kénytelen felvenni az bizony KISZOLGÁLTATOTT és akinek nincs rálátása a banki kölcsönökre azt ott és úgy verik át ahogy akarják.
Alig várom, hogy leteljen a banki tartozásom,biztos,hogy egy bank sem fog átverni fenyegetni,mert nem veszek fel hitelt.
Híd Creative Commons License 2008.09.25 0 0 57
Ennek akkor sem ez a módja, a bank nem kupleráj, tudni kellene, ki mivel tartozik.
Előzmény: Csokilaci (56)
Csokilaci Creative Commons License 2008.09.25 0 0 56

Az előző hozzászólásom (Csokilaci) folytatása:

...autót mégsem kell leadni. Bocsánatkérő levél érkezett, miszerint nem a megfelelő helyre küldték a fizetési felszólítást. Naná, én ezt már akkor tudtam, de azért így nyugodtabb vagyok.

Azután kiküldték a várva-várt számlalevelet, melyben tételesen elszámoltak minden törlesztőrészlet változást. Persze úgy lett, amire számítottam:"önnek visszatérítés jár".

Mintha olvasták volna az előző hozzászólásomat, és gyorsan reagáltak.

Most minden oké. Remélem a jövőben is korrektek lesznek.

Még írok, ha lesz valami érdekes.

Előzmény: Csokilaci (54)
krammermann Creative Commons License 2008.09.19 0 0 55
Munkahelyen, és baráti körben is, elég sok az autóhitel. A Merkantil sem jó, a Cib se' jó... stb.

A legújabb gáz az ING! Átvette a citileasing ügyfeleit, de megtartotta a bankszámlát. Lezáráskor a citibankban fizetsz, (a központban nincs pénztár) az általuk meghatározott euro-t váltva forinra aztán vársz kb. 10 munkanapot. Aztán felhívnak és közlik, hogy Te hiába számolsz euro-t forintra, az Ő számításuk szerint, még fizess be 20-30 ezret (megint mehetsz a Citibankba) aztán végre mehetsz a központba törzskönyvért. Megjegyzem, a mi esetünkben a befizetés után, azt közölték, hogy még 770.000.- Ft tartozásunk van!!! Röhej! Ha nem balhézok, nem számolják újra, és nem jön ki 18.000.- Ft-ra......

Ennyit gondoltam a gépjármű finanszírozókról megosztani!

Csokilaci Creative Commons License 2008.09.17 0 0 54

Tiszteletem minden Merkantil "rajongónak"!

Második éve fizetem az autó-vásárlási hitelt a Merkantilnak.

CHF deviza alapú hitel, változó kamatozással.

Nagyon gyenge volt a forint, mikor a kölcsönt felvettem.

Az első év nagyon korrekt volt. Negyedévente érkezett a számlalevél rendesen, rajta pontosan feltüntetve minden. A forint erősödésének köszönhetően szinte mindig visszakaptam pár ezer forintot. Örültem is neki, mivel hallottam hogy sokaknak még a törlesztőn kívül is kell befizetniük.

Nah, - mondom - végre egy korrekt bank, plusz egy kis szerencse. (az árfolyamot illetőleg)

Ez ment 2008. januárig. Azóta nem kaptam számlalevelet, meg egy vasat sem.

Figyeltem az árfolyam alakulását és például 2008. juniusban nagyon erős volt a forint a svájci frankhoz képest. Elég hihetetlen hogy ez nem volt jelentős hatással a törlesztő részletemre. (mint már említettem nagyon gyenge volt a forint a kölcsön felvételénél)

Felhívtam az ügyfélszolgálatot, és ecseteltem ezt a problémámat. Azt mondták, eddig nem érte el a 3000 Ft-ot a részletváltozás, ilyenkor nem küldenek számlalevelet, de szeptemberben úgy néz ki meg fogja haladni ezt az értéket és akkor küldik.

Ezzel szemben szeptemberben nem küldték. Sőt! Küldték viszont a felszólítást hogy azonnal fizessem meg a 60 ezer Ft-os tartozásomat, mert elveszik az autómat, meg rátesznek az adósok listájára. Szóval megfenyegettek!

Minden havi részletet maximális odafigyeléssel, pontosan utaltam. Nincs tartozásom, késedelmem, stb. Nem tudom milyen sz*r nyilvántartásuk van? Honnan szedték ezt a baromságot?

Rohadtul nem szeretem, ha engem mint becsületes ügyfelet ilyen fenyegető levéllel akarnak megfélemlíteni, csak azért, mert be mertem telefonálni!

Lehet holnap jön a felszólítás hogy adjam le az autót...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!