A Kaposvár-Mocsolád-siófoki (HÉV) vasútvonal 100 éves évfordulójára hoztam létre ezt a topicot.1894.08.23-án a Kaposvár-Mocsolád,1906.10.19-én a Mocsolád-Siófok vonal megnyításának alkalmából.
Vicces, de ez előtt, 3 hónapja írtam egy levelet a MÁV-nak, ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, hogy valami nívósabb dolog kell amivel fedezik az átjárókat. Példának, a nagy burmát hoztam fel, hogy ott ott vannak a fénysorompók, de a pálya hiányos. Vagy. Működnek a fénysorompók, de az átjáróra ráaszfaltoztak :D
Nem ártana egy AS telepítési program azon a vonalon. Ha igazak a googlemaps fotói, akkor több átjáró is csak kresz-táblákkal védett, a kisbári kézi tekerésű időrabló anakronizmusról nem is beszélve...
Valóban érdekesek az itt elhangzott/leírt dolgok. Jelentős menetidő csökkenést lehetne elérni, ha 50-es lenne a vonal Siófokig. Valamint, ha már 40-es lenne Tab-Karád között a pálya (minimum). Tab és Karád között kapásból, 15 percet csökkenne a menetidő. Ergo, Kaposvár-Tab között 2 óra helyett már csak 1 és 3/4-ed óra lenne az út. Ami már az a menetidő, aminél az emberek gondolkodnak azon, hogy talán, vonattal jobb lenne. Tab-Siófok között, ha már 55 perc alatt fenn lesz a vonat, az szintúgy pozitívan kell, hogy hasson az emberekre. Tab-Siófok között, amin menetrendileg változtatnék, az annyi, hogy jöhetne annyival előbb a 38310-es, hogy biztosítson kényelmes átszállást, a gyorsra Pest felé.
", és így a Siófok-Tab az eddigi 59 perc helyett 55 perc lehet(ne)."
Ennyi is lesz a pótléktól várhatóan.
Sajnos ez még tényleg nem 52 perc (amennyivel én korábban számoltam), elsősorban Ádánd-Som és Bábonymegyer-Tab között számomra érthetetlenül hosszú a menetidő: előbbi 6,2 km 10 perc, utóbbi 5,6 km 9 perc alatt teljesíthető kellene legyen.
Esetleg négyóránként megállva, négyóránként "szaladva" össze tudna jönni, de tény, hogy kéne még kb. 6 km, ahol 40-ről 60-ra emeljék vissza a további aljcserékkel, akkor máris megvan 3 perc.
Lefelé Tab előtt van 2 perc tartalék, felfelé ez Siófoknál van. Ha ezek nem lennének, akkor késéskor se nagyon tudna behozni. A vonali 10-es lassújelek mellett ezen felül más nincs, persze minden egyes aktuális menetidő ember és gépfüggő....
Ezen kívül én kb. 1 perccel kevesebb tartalékidővel számoltam a Siófok-Tab szakaszon. Egyébként 30/40-esről 40/50-esre nem lehet emelni? (akkor kevesebb tartalékidő elég lenne).
Hát, azért nem feltétlen 1 perccel. A tartalékidő hivatalosan a tiszta menetidő 4%-a, + 1,5 perc / 100 km. Azaz ahhoz, h 1 perccel kevesebb tartalékot adj, kb. 25 percet kellene gyorsulni :)
Az 55 percet alapul véve Siófok-Tab között kétórás ütemet csak éles kereszttel lehetne megvalósítani (de a csatlakozások még akkor sem teljesülnének mindkét irányban).
Az éles kereszt is elvisz 3-4 percet Tabot, mert az pécsi igazgatóság...
Ami viszont egyértelműen kirajzolódik a menetidőadatokból: Kisbárapáti-Bonnya között a ténylegestől eltérő sebességre van tervezve a menetrend, ott 2 percet le lehet(ne) venni mindkét irányban.
Kisbárapátiban ott a sorompó, lefelé menet a rendszerek már beveszik azt megállásnak amikor még csak a jv. száll le tekerni...:(
- a kaposvári oldalon még tudnék javítani a tervezetben a csatlakozásokon, ha a Tab-Karád szakasz is egyszer újra 40-es lenne.
Hát, egyes részein még talán elbírná, de van ahol az ágyazat sincs meg teljesen... De tény, hogy a 30-ról 40-re emeléssel érhető el fajlagosan a legtöbb csökkenés.
Néhány napig figyeltem az elvirában a menetidőket, és bár nehéz eldönteni, hogy a vonatok akkor most a menetrendben megadott sebességgel, vagy a pályának megfelelő sebességgel közlekednek (szerintem egyelőre változó), úgy látom a Sióvölgy-Siójut szakasz teljesíthető 9 perc alatt is, a Siójut-Ádánd pedig 5 perc alatt. Ha ehhez utóbbinál hozzáadok még egy perc állásidőt, akkor Sióvölgy-Ádánd a kijavított pályán 15 perc, az eddigi 19 perc helyett, és így a Siófok-Tab az eddigi 59 perc helyett 55 perc lehet(ne).
Sajnos ez még tényleg nem 52 perc (amennyivel én korábban számoltam), elsősorban Ádánd-Som és Bábonymegyer-Tab között számomra érthetetlenül hosszú a menetidő: előbbi 6,2 km 10 perc, utóbbi 5,6 km 9 perc alatt teljesíthető kellene legyen.
Ezen kívül én kb. 1 perccel kevesebb tartalékidővel számoltam a Siófok-Tab szakaszon. Egyébként 30/40-esről 40/50-esre nem lehet emelni? (akkor kevesebb tartalékidő elég lenne).
Az 55 percet alapul véve Siófok-Tab között kétórás ütemet csak éles kereszttel lehetne megvalósítani (de a csatlakozások még akkor sem teljesülnének mindkét irányban).
Ami viszont egyértelműen kirajzolódik a menetidőadatokból: Kisbárapáti-Bonnya között a ténylegestől eltérő sebességre van tervezve a menetrend, ott 2 percet le lehet(ne) venni mindkét irányban.
A fentiek alapján optimális menetrendet én nem tudtam tervezni, de munkaanyagként felteszem, amire jutottam, az alábbi kiegészítésekkel:
- felhasználtam azt az ötletet, hogy a 2003-2004-es és 2004-2005-ös menetrendben a Kaposvárról 14.43-kor induló vonat egyik fele Felsőmocsoládon fordult, és csak a másik fele - vélhetően egy szóló motor - pedig (akkor csak iskolaidőszakban) ment tovább Kisbárapátiig, ahol viszont összezárt a Siófok felől érkező délutáni vonattal,
- a kaposvári oldalon még tudnék javítani a tervezetben a csatlakozásokon, ha a Tab-Karád szakasz is egyszer újra 40-es lenne.
Persze ez csak egy elképzelés, valószínűleg nem hibátlan, és lehet hogy vannak jobb alternatív elképzelések is:
Várj, akkor most már, Tab-Siófok között végig 40-es a vonal? Én azt hittem, hogy Csak Tab-Ádánd, valamint kereskedelmi pu. előjelzőjétől Siófokig, és marad egy szar 6 km-es szakasz..
De én úgy látom, hogy a jelenlegi menetrendi struktúrából érdemben több nem hozható ki, kivéve ha esetleg 30-ról tényleg 40-re emelik a Sióvölgy-Ádánd és a Tab-Karád szakaszon is a sebességet.
Tessék kimenni utazni a vonalra, tudom nehéz összehozni, de nem lehetetlen :)
Az előbbi már 40-es, sajnos ez még a kétórás Sió-Tab ütemhez nem elég, legfeljebb megállások kivételével.
Az utóbbinál kéne ugyanúgy aljcsere ami előbbinél megtörtént...
A vasár- és ünnepnapi ádándi várakozás számomra is feleslegesnek tűnik, szerintem indulhatna ehelyett Siófokról 6.37-kor (a hétköznaptól eltérő menetrenddel, ahogy erre más vonalakon is van példa).
De én úgy látom, hogy a jelenlegi menetrendi struktúrából érdemben több nem hozható ki, kivéve ha esetleg 30-ról tényleg 40-re emelik a Sióvölgy-Ádánd és a Tab-Karád szakaszon is a sebességet.
Karádi szolgálatról a helyiek tudnának nyilatkozni...
Karádon időszakosan korlátozott időben van szolgálat, vagy már az sincs? Mi volt ez a nem kezelési utasítás szerinti használat?
- - -
Felmerült egy olyan észrevétel, hogy vasárnap és ünnepnap - amikor nem kell ott keresztre várnia - el kellene tüntetni Ádándról a 38317 tartózkodását, későbbi siófoki indulással és/vagy korábbi továbbindulással. Annak, hogy most minden nap azonos a vonat menetrendje, van valami utas, esetleg vonatforgalmi oka?
Jövőhéten, a piactéri átjárónál, alj cserék lesznek 250 méter hosszban.. ami jelent valamit.. lehet hogy ismét nagy meglepetésként, egyszer csak emelnek a pálya sebességen, Karád és Tab között 😍😂😂
Nekem Tabon a Kaposvár felől szépen kiszerkesztett tíz percek váltak gyanússá.
Ha marad öt perc a normaidő, azt viszont véleményem szerint némileg ki lehetne használni, pl. 38323 indulhatna már 18.58-kor tovább Tabról, és akkor a vele Mernyén keresztező 38318 is 20.05 helyett néhány perccel előbb tudna indulni Kaposvárról - így ott a más vonalakról átszállóknak kevesebbet kellene várniuk.
Amit nem értek még, hogy 38323-nál miért lesz Somogymeggyes-Karád között a jelenlegi 18 percről 20 percre megnövelve a menetidő - 38313-nál még csak értem a 3 perc állásidőt Karádon: gondolom engedélyt kér a továbbhaladásra a 38343 miatt - de 38323-nál mi célt szolgál?
Ahogy elnéztem, utána számolgattam, 3 percet nyerne a vonat. Nyílván, ez is valami. Ha megnézzük, a vonalra fénysorompó kellen Toponárhoz (20-as lassújel) Kisbárapátihoz, Bábonymegyer Tengődi úthoz, illetve Som-Nagyberénynél a 20 as lassújelhez. Ezek mind mind sokat segítenének. Segítene az is, ha kötelező lemme a "figyelj" jelzés. Segítene, ha a két hídprovizórium helyett, valódi híd, vagy áteresz épülne. Segítene, ha Bonnya és Karád között, kivennék az állandó lassújelet. Sokat segítene, ha a vonal valóban a szolgálati menetrend sebességeit tükrözné. Segítene az elmosás károk javítása. Annyi minden segítene. Persze, vannak a MÁV részéről erőfeszítések, de akkor is. Ráadásul, minimális költséggel. Ami drága, az az átjárók fedezése, illetve a kisbári provi átépítése, mivel amilyen szar ott a talaj, az kurva élet, hogy cölöpalap kell neki. Azt nem tudom, hogy létezik e olyan pályázat, ahol az únió ad pénzt ilyenekre. Bár, az is kevésnek bizonyul, mert 25 % -kal minden túl van itt árazva az építőiparban.
Mondjuk, sajnos az is igaz. Hallottam kósza híreket, hogy ezek a változtatások is ideiglenesek, és hamarosan, mivel elvileg, 2-3 hónapon belül Ádánd és Sióvölgy, között emelik a sebességet 40-re, iletve Karád és Tab között is (az infó szerint) emelik 40 re a sebességet, így majd megint új menetrend lesz , amit ismét egy módosításban fognk közölni. Na de, addig is hoztam pár képe, a nem régen bekövetkezett kisebb változásokról, alj cserékről: