Keresés

Részletes keresés

-carcass- Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3449

Ez szerintem nem teljesen igaz. Ha befogott konzolnak vesszük, akkor a kapu felőli oldalon lehet nyomás (ami nem minden keresztmetszetben egyenlő), átellenben viszont húzás ébred.

Előzmény: kneissl (3447)
kneissl Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3448

a kiskapu zár felőli oldalának felső sarkába vagy kicsit lejjebb egy darab köracélt vagy hatos betonacélt hegesztesz, úgy, hogy az utafront felé álljon ki.

Az oszlopra hegesztett laposvasra (amelyiknek nekifekszik a kiskapu amikor becsukod ) a megfelelő helyen késítesz egy furatot, amibe belecsúszik a kiskapu-szárnyra hegesztett köracél vagy betonacél.

Igy eléred azt, hogy ha csukva van a kiskapu, akkor a kiskapu-szárny belekapaszkodik az oszlopba, és nem engedi lekókadni, amikor a nagykapu szárny elezdi húzni.

Nyilván pár mm lötyögése lesz, de 2 centit nem tud hajolni.

 

Persze először a furat kell, utána kikapu becsuk, bejelölöd a furat helyét a kapuszárnyon és oda hegeszted a csapot ami bemegy majd a lukba és nem engedi a kiskapuszárnyat és az oszlopot eltávolodni egymástól.

Előzmény: _BP__ (3440)
kneissl Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3447

A fém oszlop belsejébe töltött betonra nyomóerő hat amikor az oszlopot (akármerre) hajlítani próbálják.

Előzmény: -carcass- (3445)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3446

:-DDDD

Köszi a tippeket mindenkinek

A betonnal nagyon nem veszthetek

 

Ezt a csapolást megpróbálom, és ha nem megy, akkor az oszlopok mellé hegesztünk merevítő vasakat.

Előzmény: -carcass- (3444)
-carcass- Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3445

mert itt csak nyomó-erők hatnak a betonra, húzóerő nincs

Szerintem itt pont hajlítás van, amihez kell az acél, ezért kellene olyan oszlop, aminek normális inerciája van és ha nagyon számolni kezdünk, akkor korrekt keresztmetszeti tényezőt kapunk. Nem is feltétlenül zártszelvény, hanem U vagy I szelvény. 

---

ami 80cm mélyen lemegy a földbe, és teljes mélységbeen körbe van betonozva tisztességesen

Talajfúró bérel és indul a buli. Nekem kézi van, az nem akkora móka, de meg lehet pár sört közben, hogy ne legyen unalmas. :-)

Viszont ahhoz nagyon jó célszerszám, hogy körben ne kelljen tömöríteni, mert nincs mit.

Én így csináltam a sajátot, ha kell kép megmutatom.

Előzmény: kneissl (3437)
-carcass- Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3444

Gondolom csak ránézett és azt mondta, hogy azt nem. :-)

Voltam egyeztetni egy ház tervével kapcsolatban nem olyan rég, asszonynak tetszett, apa nem akarta, durci bevág, apa vörösödik...:-)

Nem kérdés ki fog győzni...:-D

Előzmény: _BP__ (3436)
-carcass- Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3443

Mikor a "hozzáértők" azt mondják, hogy "jó lesz az", 10-ből 9 alkalom nem lesz az.

---

Boltívet fejtsd el, csavarodni fog, mert egy síkot három ponton tudsz megfogni, hogy sík legyen, neked pedig csak kettő lesz.

Ugyanúgy mozogni fog, csak egy komoly teher nem fog tudni beállni az udvarra.

---

Talán létezik rugós, de ha nem, egy ügyes lakatossal lehet hekkelni...

Előzmény: _BP__ (3432)
-carcass- Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3442

Ezért mondtam, hogy a térkő b@sztatással is foglalkozni kell.

Akár betonozni is lehet, hogy legyen egy sík felületed, amin a görgő akadálytalanul halad.

Kínlódhatsz az oszloppal, de elég piricka, vagy sikerül vagy nem, vasalás nélkül szerintem el fog törni belül, szabályos vasalást meg nem tudsz beletenni, mert nem lesz betontakarás...

Előzmény: _BP__ (3428)
Dobo77 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3441

Ha kiöntöd betonnal szerintem az nem elég. Lehet, hogy azonnal működik a megoldás, de idővel szétporlik a beton pont a hajlási pontban (a betonalap és a zártszelvény találkozási pontjánál), és ugyanúgy hajlani fog, mint eddig. Tömöríteni se igen tudod ilyen vékony keresztmetszetnél ekkora hosszban.

 

Szerintem ezt kicsi rombolás nélkül esélytelen normálisan megerősíteni. Azt látom az első képen, hogy a kiskapu oszlopra hegesztett laposvason ütközik fel. Na ezt leszeded, a kiskapu és oszlop között az oszlopnál feltöröd a betont annyira, hogy az oszlop mellé be tudj engedni legalább 50 cm mélyen egy 60x60x6-os szögvasat, amit végig ameddig csak tudsz összehegesztesz a zártszelvénnyel mindkét oldalon. Ha ezzel készen vagy, kiöntöd betonnal a lyukat, majd visszateszed a térkövet. A kiskapud a szögvasra fog felütközni, és szerintem a 6mm derékszögű merevítés nem fogja engedni, hogy az oszlop meghajoljon. Lényeges, hogy olyan mélyre engedd a szögvasat a zártszelvény mellett amennyire csak tudod.

Előzmény: _BP__ (3440)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3440

Az oszlop 80 cm mélyen van talajszint alatt, a kerítés síkjában mixer betonnal van kiöntve az egész kerítés,

illetve még 30 cm CKT beton van leterítve a térkő alá, hogy teherautót is tudjon fogadni. 

Szóval szerintem jól be van rakva, nem lötyög. :-) Saját szememmel láttam, amikor tolták bele a mixerbetont.

 

Valszeg a zártszelvény vékony és hajlik :-(

 

"Esetleg megnézném, hogy a kiskaput zárt állapotban csappal fixálni az oszlophoz, hogy ne engedje elhúzni azt."

 

Ez hogy nézne ki élőben?

 

"Az oszlop betonnal kitöltésével valamit javulhat a helyzet, de a betont nem érdemes betonacéllal erősíteni, mert itt csak nyomó-erők hatnak a betonra, húzóerő nincs."

 

Pont a betonacél merevítené meg a rideg betont nem? Az tartana ellen?

Előzmény: kneissl (3437)
Pompiere Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3439

Mindkét felvetésed jogos!

Előzmény: kneissl (3438)
kneissl Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3438
Nem a méret a legfontosabb magában, hanem a terhelésre való méretezés.
Egy 10x10cm és erősített falú zártszrlvény az egy pillér egy válaszfalba.
Ha megfelelő a szerkezet, akkor nem hajlik meg.
Pl.
https://www.google.com/search?q=oszlop+h%C3%A1romsz%C3%B6g+tart%C3%B3szerkezet&client=ms-android-huawei&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiGteq5wsDjAhWI16QKHZLbDwoQ_AUoAXoECAkQAQ&biw=360&bih=560#imgrc=EeQDStu2inZCbM

Ilyen lenne az oszlop belseje, nem defomálódna.
Előzmény: Pompiere (3431)
kneissl Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3437
A boltív azért sem lenne jó, mert nem olyan irányú erőket kezel, ami ide neked kell. Simán nyílik arra, amerre te merevíteni akarsz. Én megnézném, hogy valóban az oszlop hajlik, vagy a földbe van rosszul rögzítve. Esetleg megnézném, hogy a kiskaput zárt állapotban csappal fixálni az oszlophoz, hogy ne engedje elhúzni azt. Az oszlop betonnal kitöltésével valamit javulhat a helyzet, de a betont nem érdemes betonacéllal erősíteni, mert itt csak nyomó-erők hatnak a betonra, húzóerő nincs. A mankókereket a kapu-szárny súlypontján túlra kellene tenni, de lehet, hogy már ott is belemegy a második zöld sávba ahogy nyílik. Mivel a térkövet kissza lehet szedni, és újra lerakni, én kicserélném az oszlopot valami durvábbra, ami 80cm mélyen lemegy a földbe, és teljes mélységbeen körbe van betonozva tisztességesen, (30x30) és vissza van tömörítve a föld körülötte. Lehet hogy most is a földben lötyög az oszlop, mert nincs rendesen rögzítve a talajba. Szerintem érdemesebb rendesen megcsinálni, mint pl. mankókerékkel buherálni - ha már egyszer szeretnél egy rendes kaput...
Előzmény: _BP__ (3436)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.18 0 0 3436

Ő meg kimondta a verdiktet, nem lesz boltív, ezért én sem akarom :-D

Előzmény: Házas Ember (3434)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.18 0 0 3435

Igen, a pihenő kivesz egy kis helyet, de a zöld terület miatt, amúgy sem lehet a kereket a szárny szélig kitenni, max a közepéig szerintem. A boltív nem kapott támogatást... :D

Előzmény: Pompiere (3433)
Házas Ember Creative Commons License 2019.07.18 0 0 3434

A csatolt képeiden nem látom azokat a nagy hepe-hupákat a térkövön. :-)

 

A térkövön nincs is hepehupa, de a kapu befelé (a ház felé) nyílik, ott pedig csak a két keréknyom van kirakva térkővel, közötte pedig 5-6 cm szintkülönbséggel ott van a füves rész.

 

Amúgy egy szépen kivitelezett boltív nem hiszem, hogy rontana az összképen, de a végső szót úgy is a kérdező felesége fogja kimondani :-))))))

Előzmény: Pompiere (3433)
Pompiere Creative Commons License 2019.07.18 0 0 3433

Én a boltívet elfelejteném. Nagyon lerontaná az összképet. Mankókeréknek kézikocsi kereket kell választani. Ennek gumírozott a felülete és elég nagy már az átmérője, hogy a térkőfugák ne okozzanak neki gondot. A csatolt képeiden nem látom azokat a nagy hepe-hupákat a térkövön. :-)

Ami gondot látok az a lecsavarozott ütköző. Egy olyan lenne jó ami nem szélesebb mint a zártszelvény. Azért kellene, hogy kisebb legyen mert a mankókereket - az átmérőjénél fogva - nem tudod a kapuszárnyak alá tenni, hanem csak elé. Ebben az esetben pedig törekedni kellene arra, - szépészeti szempontból - hogy az minél közelebb legyen a szárnyhoz. Mostani állapotában a kerék kb. 4 centivel kijjebb tehető a kapuszárny függőleges síkjához képest, mintha az ütköző keskenyebb lenne.  

Előzmény: _BP__ (3432)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.17 0 0 3432

Beton + kerék még belefér. Igen, erősebbet kellett volna, de anno azt mondták a mélyépítők, hogy elég lesz ez. Hát nem lett az... Legrosszabb esetben lesz egy boltívem a kiskapu felett .. A kerékben létezik rugós verzió, ami a térkő hepehupáját tudja kezelni? 

Előzmény: Pompiere (3431)
Pompiere Creative Commons License 2019.07.17 0 0 3431

Elég szerencsétlen helyzet. Ezekhez a szárnyakhoz 100x100-as zártszelvény kellett volna, nem 60-as. A megoldásként szóba jöhet a mankókerék, amit előttem is ajánlottak. Kb. 6-8 centis kerék már "boldogul" a térkő fugáival. Viszont ahogy látom a zöldterület akadályt jelenthet. A betonnal kiöntés sem rossz ötlet, de tényleg csak úgy, ha van benne egy-két szál betonvas. Az a baj, hogy a kiskapu oldalán lévő szárnynál nemigen van olyan megoldás amellyel esztétikusan meglehetne oldani a problémát, ha ne adj isten a betonmagos megoldás nem válik be. Sajnos ekkor muszáj lesz bontani vagy kompromisszumot kötni és mankókereket felrakatni.

Előzmény: _BP__ (3425)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.14 0 0 3430

Betonacélon gondolkodtam. Illetve javasoltak külső erősítést is: lapvasat hegeszteni az oszlop oldalára, a lapvas alját meg  térkő alá, egy 8-10 mm vastag lemezhez hegeszteni. Az esztétikának biztosan nem tenne jót.

Előzmény: Hooti (3429)
Hooti Creative Commons License 2019.07.14 0 0 3429

A kerítésoszlopba beledugni egy ilyet utólag?:

https://www.tolnayvasker.hu/termekek/aceltermekek/vasgenerdak/u-acelgerenda-upn-vasgerenda-melegen-hengerelt/

Alul betonba, felül meg odacsípni.

 

Esetleg a kiskapura egy szép boltív...

Előzmény: _BP__ (3428)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.14 0 0 3428

Görgő: a térkő "hepehupával" a kerék sokat nem tud kezdeni, gondolom? Hallottam olyat is, hogy kiönteni vasalt betonnal az oszlopot, hátha merevít.

Előzmény: -carcass- (3426)
-carcass- Creative Commons License 2019.07.14 0 0 3427

 teret -> terhet

Előzmény: -carcass- (3426)
-carcass- Creative Commons License 2019.07.14 0 0 3426

Hát ja, tiszta sor. Az oszlopok nincsenek oldalt a kerítés síkjában se kikötve, se átlósan megfogva, a szárnyak szélesek, nehezek és behúzzák a két oszlop tetejét.

Hogy sokat ne kelljen kínlódni, én feltennék 1-1 görgőt a két szárny belső végére, ez elég sok teret levenne az oszlopokról.

Plusz tennék valami ferde merevítést a szárnyakra, mert így elég könnyen deformálódnak. Azok a pálcák nem sokat segítenek, valahogy merevíteni kellene őket.

A görgős megoldás a térburkolat b@sztatásával is jár...

Előzmény: _BP__ (3425)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.14 0 1 3425

Szia, a teteje nyúlik kb 2 centit, mert nem birja el a kaput, ahogy az lejön a pihenőről.

Előzmény: Pompiere (3422)
-carcass- Creative Commons License 2019.07.13 0 0 3424

Akusztikai szempontból a kettő kb. ugyanaz.

Előzmény: Mezőföldi 2 (3423)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2019.07.13 0 0 3423

 Csak a tömör tégla vagy betonkerítés az amely valamelyest fogja a hangokat/zajolat is.

Előzmény: Stahlhelm79 (3419)
Pompiere Creative Commons License 2019.07.13 0 0 3422

Tennél fel képet! Hol hajlik meg pontosan?

 

Előzmény: _BP__ (3421)
_BP__ Creative Commons License 2019.07.11 0 0 3421

Sziasztok, tippet szeretnék kérni kerítésoszlop utólagos megerősítésére. Úgy tűnik, nem bírja el a kovácsoltvas kaput, picit meghajlik tőle. 6x6-os zártszelvény, 3 mm vastag. Anno masszívabbat kellett volna letenni, de nem törném fel a betont, ha nem muszáj. Köszi

Norbbika Creative Commons License 2019.07.10 0 0 3420

Hali. Festett már valaki kerítés lécet (vörösfenyő) antracit színű festékkel? Érdekelne, hogy milyen tartós, tetszetős-e? Tető, lábazat antracit, ezért gondoltam rá.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!