Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
A faggyútól és hártyáitól megszabadított őzcombot megtűzdeled füstölt szalonnával és elősütöd.
A zsiradékban karamelizálsz 1 ek cukrot, ezen megpirítassz 30 dkg vegyes zöldséget, egy nagyobb hagymát és 2-3 cikk fokhagymát. Teszel bele sót, 1 babérlevelet. néhány szem egész borsot. Megszórod liszttel, (pirítod) majd belekeversz egy doboz paradicsonpürét és felengeded vörösbor-víz 2-1 keverékével. Teszel még bele narancs és citromhéjat, kevés gomát, és a szalonna bőrét. Jól kiforralod.
A ragut ráöntöd a húsra és azt lefedve, puhára párolod.
A húst felszeleteled. A levébe öntessz 2 narancs, fél citrom levét és 3 cl konyakot (kevéske mustárt). Összeforalod, és ezzel a leszűrt mártással bevonod a húst. Burgonyafánk, vagy krokett illik hozzá, de pl. petrezselymes rizzsel is fogyasztható.
Egy 30 cm atmerujo serpenyoben melegits fel 3 evokanal vajat, es add hozza a krumplit. Susd amig megpuhol - keveres mellett. Kozben keerd ossze a tojast, ricottat, sajtot, a tobbi vajat olvasztva, torottborsot, bazsalikomot. Ontsd a kevereket a megsult krumplira es susd a 175 fokos sutoben 50 percig, egy orat. Forron talald.
4 csesze sima joghurtot este beleontunk egy szurokanalba, amit papirtorokozovel kibeleltunk - a hutoben hagyjuk lecsurogni a levet. Reggel osszekeverjuk 1 csesze friss naracslevel, adunk hozza narancshejat reszelve, 1/4 csesze mezet es vaniliat.
A kovetkezo: granola
4 csesze zabpehely (oat). 2 csesze kokusz reszelek 2 csesze szeletelt manula (keszen lehet venni, ha nincs aprora vagott) 3/4 csesze olaj Alaposan osszekeverjuk. 180 fokos sutoben kb 45 percig sutjuk a fenntieket.
Hozzaadunk 1 csesze aprora vagott szaritott sargabarackot 1 csesze szaritott cseresznyet 1 csesze szaritott cranberry-t (voros afonya?) 1 csesze aprora vagott diot (lehet kicsi porkolni elotte) Persze, a szaritott gyumolcsot lehet helyettesiteni, elhagyni, ahogy izlik, amit lehet kapni. Jol zart edenyben sokaig elall.
Szeretek kinnt enni - foleg vendegekkel! Mar evek ota csinalok szombati reggelit a kolleganoimnek, most is arra keszulok. Tegnap lattam egy jo reggeli menut az egyik kedvenc fozocske musoromban, azt hiszem, kiprobalom. Leginkabb az fogott meg benne, hogy lehet elore kesziteni ahozzavalokat elozo este - nyugodtabb a reggeli.
Kulonosen szeretem a "scone" cimu reggeli finomsagot. Van mar ket kedvencem ez a harmadik - talan ma kiprobalom (estefele megcsinalom a tesztajat es reggel sutom ki - mert ez lenne a nagy segitseg, friss meleg scone, es maszat nelkul).
Szoval a scone recept:
4 csesze liszt 2 evokanal cukor (nekem ez kevesnek tunik, a tobbi nem nagyon edes es sokkal tobb cukor van benne) 2 evokanal sutopor 3/4 lb hideg vaj (35 dkg) 4 tojas 1 csesze tejszin 3/4 csesze mazsola
Keverd ossze a szaraz hozzavalokat - kiveve a mazsolat - ha lehet robotgeppel, hogy ne melegedjen at a vaj. Add hozza a tejszint amibe belekeverted ovatosan a felvert tojasokat - dagasztas nelkul!! Ovatosan keverd bele a mazsolat. Haromszog alakua szoktam vagni (ket kor alaku kb 2 cm vastag lapot kesziteni belole kezzel - nem kell sodrofa, csak kezel lapogatni, es cikkekre vagni), nem tul nagyokra. A tetejet lehet tojassal megkenni (vagy tejjel, vagy olvasztott vajjal, vagy tejszinnel) es kristalycukrot szorni ra.
200 C fokon (400 F) addig sutni, amig icipicit a szele kezd szinesedni - ha tovabb sutod kiszarad.
Szoval lehet a tesztat elozo este megcsinalni es masnap reggel sutni.
Lehet talalni tejhabbal - kis talban melle adni, es aki eszi tesz ra. Lehet izesitett vajjal is - en ezt fogom csinalni: 1 stick vajat (kb 10 dkg) fel csesze malna lekvarral kikeverni. Ha talalok melle keves friss malnat is - fenyuzok - kenyeztetem a vendegeket!
Kisebb fajta krumplik meghámozva, félbevágva, rá só, sok kakukkfű, kicsi olívaolaj, összeforgat, sütőben megsüt. A hagyma is a krumplival együtt sült, az pedig a Jamie Oliver-féle volt, innen jött az ötlet.
Én éppen az imént csináltam szarvascombot vacsira. :) Körbepirítottam olívaolajon (a kukta aljában), dobtam bele egy hagymát, pár fokhagymát, babérlevelet, borókát, egészborsot, sót, 1 kanál mustárt és cukrot + ráöntöttem egy fél pohár balzsmecetet és egy fél pohár vizet. Rá a kukta tetejét és alacsony nyomáson elvolt másfél órát. Addig is sütöttem tepsiben kakukkfüves-olívaolajos krumplit és lilahagymát egészben.
Igen, már észbe kaptam és rákattintottam, de amikor a sok-sok nyelvből kiválasztottam a németet, csak angol szöveg jött elő, s abban nem igazán vagyok otthon, igy visszajöttem ide.
Mai gyors vacsora - beugrott a gyerekem, es - meglepetes - ehes is volt.
Meg ebedre a ferjemnek foztem marhahuslevest veloscsont, meg tele minden jofajta zoldseggel - hat ez gyors sem volt, meg vendeglatas sem - meg a gyerek sem szereti (en sem nagyon). Csinaltam meg egy nagyon finom egybesult fasirtot is, es sult krumplit meg repat sutoben.
Meg delelott csirke alsocombot bemarinaltam "buttermilk"-be (olyasmi mint az aludttej). A lisztet megsoztam - a hagyomanyos morzsat meg egy azsiai morzsara csereltem ami darabosabb mint a szokasos, es azt hiszem csak a kenyer belsejebol van keszitve. Krumplipuret csinaltam hozza - raadasul nem friss krumplibol hanem dobozosbol. Ennel gyorsabb nem lehetett volna!
Aztan az edesseg. . .ha mar a vallomasoknal tartunk. . .az is dobozos volt, jobban mondva zacskos. . .oatmeal cookie. . .es milyen finom! Amig 2.55-ert ilyen jot lehet kapni, nem vagyok hajlando mast csinalni!!! A cookie melle friss eper, es chocolate ganache - tokeletes gyors edesseg volt! Az oatmeal cookie mar kesz volt - a csoki ontet is, csak melegitettem, ugy csak az epret kellett lemosni.
Egyebkent a csokolade korszakomat elem - pedig nem is nagyon szeretem, legalabbis nem eddig.
Itt egy par egyszeru csoki recept:
Chocolate Ganache 8 oz/250 g tejszin 8 oz/250 g nagyon jominosegu barna csokolade
Chocolate mousse 12 oz/375 g tejszin 8 oz/250 g nagyon jominosegu barna csokolade
Chocolate Truffles 1/2 cup/125 ml tejszin 8 oz/250 g nagyon jominosegu barna csokolade 1 - 2 evokanal likor (Grand Marnier, Kahlua, Amaretto, Frangelico) 1/2 cup/125 ml kakaopor, jo minosegu, tanyeron felreteve,
Az egesz csak az aranyoban valtozik - egyszeru megcsinalni: a tejszint felmelegiteni a majdnem forrasig - beletenni a feldarabolt csokoladet, es addig keverni habverovel, amig elovad. A truffle-t hutes utan gombocokka formajuk es a kakaoporba forgatjuk. Lehet valami ennel egyszerubb??
Jajj, ne is mondd! A ferjem mar regota ragja a fulemet erte - lehet kapni mindenfelet, meg fustolot is , eleg konnyen . . ha veszunk, akkor reggel-delben-este kolbaszolas lesz :))
Csinálj friss kolbászt - az nem párolog olyan gyorsan....bár nyersen is finom.
Kissé zsíros húst ledarálsz nagyobb lyukú darálón. Só, bors, zúzott fokhagyma őrölt pirospaprika (ez a klasszikus)
fokhagyma és paprika helyett reszelt citromhéj.
Ízesítheted pástétomfűszerrel (ilyenkor egy kanálnyi jóféle konyak is kell bele), de zöldfűszerrekkel, keleti fűszerkeverékekkel is használható. (meg fantáziád szerint)
Ha füstölt ízre vágysz, a hús közé darálj főtt-füstölt húst, vagy száraz (lehet marha)hús közé füstölt szalonnát.
A masszát pihenteted, kóstolod, utóízesíted. Folia segítségével kolbász alakúra formázod.
Kisütheted akár azonnal is, de ha húsba töltve gondoltad, tedd be fagyóba, s amikor megdermedt, könnyedén beletolhatod pecsenyédbe. Krumpli körettel és párolt (vörös) káposztával a legfinomabb.
Szelet hússal is működik a dolog: a hússzeletet felszúrod, belsejében jókora "zsebet" vágsz, megtöltöd a fűszeres masszával, a nyílást összetűzöd, majd szelethúskénz kezeled kedved szerént.
Itt egy kis zukkini koret, egyszeru es gyors - no meg finom.
8 kozepes zukkini oliva olaj 2 nagy voroshagyma so, bors 1/2 csesze parmezan sajt, reszelt
Vagd fel a zukkiniket (felbe hosszaban majd 2 cm-es darabokra) Vagd fel a hagymat felbe, majd vekony szeletekbe Parold az oliva olajon a hagymat kb 10 percet - add hozza a zukkinit, es neha kevergetve kozepes tuzon 10-15 percig susd, amig kezd barnulni. Inkabb ket adagban susd ha kicsi az edeny - ha levet ereszt nem lesz jo, fott lesz nem sult. Amikor eleg barna, sozd, borsozd es szord meg a Parmezan sajttal par masodpercig susd tovabb es talald azonnal.
Ajajajj. . .nekem nincs vegetam. . .nagyon vegetatlan orszag ez kerem. . .
Ami a beleszurt kolbaszt illeti - a ferjem is nagyon szeretne (meg en is, mindenki) de nem nagyon van az a finom langolt kolbasz, amit szoktam otthon ehhez hasznalni. Ha meg kapok valamilyen jo fajtat, akkor az valahogy eltunik a hutobol (komoly parolgasi gondok vannak ilyenkor a hutovel) mire fozni kellene vele - csak egy elegedett vigyor marad a ferj kepen :))
Ez a fajta az a kolbasz, ami a legjobban hasonlit a jofajta magyarra:
Ez a kaja biztosan jó lehet azoknak, akik rá vannak hangolva az ilyen féligsütött -Angolos - ételkhez.
Nálunk inkább a szűzpecsenye középen felszúrva egy sütnivaló kolbásszal a közepébe belesültve az inkább számomra jobban cseng.
Ettől még neked lehet más a véleményed, mert te az ínyencek közé tartozol :)
Mártás:
Forralj 1 dl vizet, önts bele szóját, vegetát, fehérbort vagy pezsgőt, kevés ciromlét, sót , borsot, kevés foghagyma olaj vagy foghagyma, két csipet cukor, és sűrítsd be egy kevés étkezési keményítővel.
Ha valamilyen húst sütök, a szaftból szoktam ezt a mártást elkészíteni, akkor kevesebb vegetát rakok bele, de a bort vagy pezsgőt nem hagyom ki. Az adja meg neki a pikáns ízt.
Itt egy kepes beszalmolo - igaz nem a vendeglatasrol, amit az elozo hozzaszolasban irtam, hanem egy masik vacsorarol.
Ma egesz nap toyorogtem - semmi igazan felmutathatot nem csinaltam, ami OK, mert hat szabin vagyok, nem? Aztan jott a vacsora ido - es nem volt mit enni. Mar majdnem rendeltem kinait - amikor eszembe jutott, hogy van egy kis disznosag a hutoben, amirol meg nem dontottem el, hogy melyhutom, vagy frissen csinalom meg. Har jott a dontes, most megcsinalom.
Par krumplit jol megsikaltam, es negybe vagtam, es keves olajon megparoltam. Son kivul egy kis szaritott paprikaval szortam meg (jalapeno) es amikor kesz lett, akkor petrezselymet szortam ra (melyhutobol).
A disznohust (pork tenderloin) megtisztiottam a hartyaitol meg az ezust inaktol, es soztam, borsoztam - kb 30 percig hagytam allni. 2-3 evokanal olajat jol felhevitetttem, es minden oldalat pirosasra sutottem (nem eresztett levet, eleg magas volt a homerseklet). Utana elomelegitett sutobe (400 F/200C) tettem 10-15 percre (homerot dugtam a husba, addig sutottem, amig 140-150 F (60-65 C) fokot el nem ert - veszek egy digitalis kijelzoju homerot, mert ez amim van olyan pontatlan).
Amikor kesz, hagytam allni 10-15 percet, es utana vagtam meg - izletes. Kicsit tul egyszeru az ize - de a recept szerint kellene martast csinalni hozza, ezert. Nem csinalok martast - a kesz hust adagokra vagom es ugy fogom a melyhutobe tenni. Amikor esszuk, akkor lesz martas melle frissen. A fiaim szeretik a gombaszoszt, azzal kituno lesz! Ha valakinek van martas otlete, sizvesen veszem!