hello,
mivel egy reklámügynökségnél dolgozom, nap mint nap látom hogy sokkal többször rendelünk képet képügynökségektől (www.gettyimages.com, www.safa.hu, www.netkeptar.hu, www.corbis.com, stb) minthogy megfotóz(tat)nák. határidő, lustaság, prezentálhatóság, és egyéb kényelmi szempontokból.
Érdekelne hogy valaki szokott-e képeket adni bizományba ilyen cégeknek, van-e valami tapasztalat: elkelnek-e, mennyit fizetnek, ...
én szívesen töltenék fel, ha tudnám a módját, ha volna rá esély hogy néha megvesznek egyet-egyet.
Nem. A Royalities menüpontban ezt a táblát kell megnézni. Ha a 'Charges and deductions' rovatokban 0 USD van, akkor nem vonnak adót. Ez esetben a bruttó = nettó (gross = net).
Elvileg nem. Nekem eddig csak a Shutter, a Fotolia és az iStock fizetett, egyik sem vont le soha egy fillérnyi adót sem. Hogy a Gettynél mi a helyzet, nem tudom. Hogy mi sokkal kevesebbet kapunk egy letöltésért, mint amennyit a vevő kifizet, annak nincs köze az adóhoz: az ügynökség bevételének X%-át kapjuk, ez a mi bruttó, adózatlan bevételünk.
Szerintem Celine1 azt kérdi (ami engem is érdekelne), hogy más ügynökségek is vonnak-e le adót a bevételünkből. Ez úgy hangzik, mintha a Getty vonna adót is. Tényleg von? Tőlem még egyik sem vont eddig, de én nem voltam fent a Gettyn; mindegyik úgy tekintette, hogy az USA és Magyarország közt érvényben van a kettős adózást kizáró egyezmény. Aminek az érvénye tudomásom szerint kétes, ezért az sem tűnik lehetetlennek, hogy az egyik cég tudomása szerint érvényes legyen, a másiké szerint pedig még érvényben nem lévő.
Kb. másfél hónapja, hogy feltöltöttem vektorokat ESP-re a Deepmetan keresztül, ott aktívnak mutatja a képeket, de a portfólión azóta sem mutatja...Nem értem.
Még most sem jött semmi értesítés a gettytől a felvételi fotókkal kapcsolatban,pedig február elsején küldtem el őket...Próbáltam tegnap újraküldeni de azt írta ki a hogy 30 napon belül elbírálják....szerintetek lessz még ebből valami?
Kösz az infót, zaklatom majd őket. Az istockba be tudok lépni, csak a financials fülön kívül mást nem látok, semmi upload lehetőség, semmi info a keresetről stb.
Akit a POD (print on demand) lehetőségek is érdekelnek, mint pl. a Fine Art America stb., jöhetne segíteni feldobni az erről frissen nyitott topikomat:
Igen, tudom, köszi! Csak hát az ESP több hónapig tartó beharangozásában valós idejű letöltési statisztikát is ígértek. Reméltem, hátha valaki már meg is kapta :)
A korábbiakat a Royalities- Export résznél lehet letölteni (Download file) a februári eladás meg majd március legvégén fog látszani, az eddig is így volt sajnos, számomra érthetetlen okokból.
Regisztrált valaki a VectorStockra? Eddig úgy tudtam, náluk 25 cent a legalacsonyabb részesedés, erre tegnap befutott egy 20 centes. Van még ennél lejjebb is? :/