Keresés

Részletes keresés

Marcvs Creative Commons License 2023.08.04 0 0 113118

Lenke néni a SZETÁ-nak adta Taki pulóverét.

Előzmény: Törölt nick (108414)
Babetta anyo Creative Commons License 2023.08.01 0 0 113117

Ezt a kozhely gyujtemenyt. Elcsepelt jelzok, szokapcsolatok, patoszos szavak. 
Ha a t. hozzatartozok valoban tisztelnek Sinkot es Zenthet, azt az emlkeet, amit allitolag vedeni probalnak, nem nyilatkoznanak ilyen szintu bulvarszaroknak. 
Mar csak azert sem, mert ugye ez nem az a celcsoport, aki tudja, hogy kik voltak ok, meg nem is az (ha fiatalabbak), akik meg fognak nezni toluk barmit is vagy Sinko eseteben ellatogatni az emlekmuzeumaba...
Ne ertem en az embereket. De komolyan, azt se, mikor valami buneset aldozatanak a kozvetlen rokona mar rogton utana ott all a retek vagy a tv2 mikrofonja elott es konnyes szemmel meseli, milyen ember volt az elhunyt, de ez talan csak az erzelmi felindulas, ha beszel rola, akarkinek, barkinek, talan konnyebb lesz, plane egy egesz orszagnak beszel rola...de ilyen reg ebbenelhunyt emberek rokonaiban miert nincs legalabb valami kis meltosag? (Feltetelezem, ez ilyenert nem jarnak szazezrek a nyilatkozatert)

Előzmény: funfun111 (113111)
bendeguz90 Creative Commons License 2023.08.01 0 0 113116

Nem rossz. 

Előzmény: Babetta anyo (113110)
F1 Hierro Creative Commons License 2023.08.01 0 0 113115

Vajon 100 random emberből hány tudná, ki volt Sinkó László, illetve hányan tudnák szerepei közül bármelyiket felidézni? Talán pont az Opusz lenne az egyetlen, ami rémlene a kevés számú felismerőnek.

 

Vagy az Üvegtigris 2 őrszobás jelenete.

Előzmény: funfun111 (113111)
janderka Creative Commons License 2023.08.01 -3 0 113114

Attól, hogy valaki pusztán jól művelte a szakmáját, még nem kell hogy bekerüljön a nemzeti panteonba. Ha stílust teremtett, máig kiható fundamentumot épített, életével és munkásságával pozitív értelemben megváltoztatta egy szakterület/művészeti ág/közfelfogás irányát, az már másik kérdés. De ilyenek - azért valljuk be - nem nőnek ki minden bokorból. Még ha a korábbi idényekben szárba szökkentek is szép formájú virágok az ezerarcú közismertség színpompás kerjében. 

Mondom ezt Zenthétől függetlenül. Aki nevét - így szakmai emlékét- egyébként pont hogy tovább viszi egy színház.

Generic Jingle Creative Commons License 2023.08.01 0 0 113113

Anno Moldova írta az egyik, az írással foglalkozó művében, hogy tanulni a kortársaktól lehet a legjobban, mert mit is mondhat egy mai írónak pl. a XIX. századi írók témái, stílusa, nyelvezete, hogyan tud abból úgy meríteni, hogy az a XXI. század elejének emberét meg tudja szólítani, a mai témákat meg tudja ragadni.

Előzmény: Generic Jingle (113112)
Generic Jingle Creative Commons License 2023.08.01 0 1 113112

Soha nem voltam oda az olyan felfogásért, hogy a fiatalnak tudnia kell, hogy kik voltak a nagy öregek, különben bunkó, de az öregnek nem kell tudnia a mai neveket, mert hát "hol vannak ezek a nagy öregekhez", meg hát "nem tudom már követni ezeket az újakat", meg "különben sem csinálnak semmi értékelhetőt".

 

Olyan ez, mint amikor a humán tudományokban végzett vagy jártas ember mondhatja, hogy ő nem ért a műszaki dolgokhoz, de egy műszaki ember rögtön bunkó, ha nem tudja a felvilágosodás korának íróit és azok leghíresebb műveit.

Előzmény: funfun111 (113111)
funfun111 Creative Commons License 2023.08.01 0 0 113111

Orvosi műhibáról nincs szó a cikkben, de súlyos hanyagság miatt az Opuszt sem említi a szerző! De legalább a jelzőkkel nem bánik visszafogottan.

 

https://www.blikk.hu/sztarvilag/hazai-sztarok/sinko-laszlo-hagyateka-csalad-andrea/1v5cs9q

 

Nyolc éve hunyt el a legendás színművész

 

akinek halála az egész országot megrázta.

 

gyermekei megváltak szeretett otthonától

 

a feledhetetlen orgánumú színész relikviái

 

 

A szimpatikusan dúsgazdag Károly szíííínműűűűvész úr lánya azt mondta: "sikerült kiválogatni édesapám relikviáit, ugyanis nemrég létrehoztam egy alapítványt arra a célra, hogy méltóképpen tudjuk őrizni a művészeti és kulturális hagyatékát. Az a cél, hogy a munkásságához tartozó fontos tárgyak egy emlékmúzeumba kerüljenek. "

 

Vajon 100 random emberből hány tudná, ki volt Sinkó László, illetve hányan tudnák szerepei közül bármelyiket felidézni? Talán pont az Opusz lenne az egyetlen, ami rémlene a kevés számú felismerőnek.

 

Gálvölgyi János mondta egyszer egy interjúban, a színműűűűvészetis fiataloknak nem mond semmit korábban élt, kiemelkedően tehetséges színészek nevei. Neveket is mondott példaként, de már nem emlékszem, de meg is ütköztem azon, amit mondott, nem tartottam igaznak.

Babetta anyo Creative Commons License 2023.07.31 0 1 113110

Előzmény: Babetta anyo (113109)
Babetta anyo Creative Commons License 2023.07.31 0 0 113109

Na:

Előzmény: Babetta anyo (113108)
Babetta anyo Creative Commons License 2023.07.31 0 0 113108

Ez most jott szembe:

Babetta anyo Creative Commons License 2023.07.30 0 0 113107

Meg amikor nagyot akar irni, de nem egeszen talalja el, mert lehet, h ismeros a kifejezes, de nem pont arra, ha reggel forgatasra viszik:
"hajnalok hajnalán jött érte a fekete autó"

 

Egyebkent mi a jelentosege itt, hogy egy Jungfrau nevu lo nyert? (Guglibaratom nem segit en meg alulmuvelt vagyok. Megmaszta? Mi a Jungfrau?

Kiadta ellenben a Kiskegyed cikket, anyam, agyam eldobom:

https://www.kiskegyed.hu/most-tortenik/zenthe-ferenc-halalanak-oka/nrprgcg

 

"Fia elcsukló hangon árulta el Zenthe Ferencről: végzetes orvosi hiba miatt halt meg a nemzet színésze"
Es folytatja:
"Ez borzasztó.

Meghasad a szív, Zenthe Ferenc 2006. július 30-án hunyt el. Es nyilvan mar nem is kerdes, teny, h orvosi muhiba miatt hunyt el.

Előzmény: Alpári Gnác (113106)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.07.30 -3 0 113106

Na és hogy éppen Jungfrau volt a ló neve, ami aznap nyert (bár egy nap persze nem egyetlen futam van), az vajon hogyan tisztelgés Zenthe Ferenc előtt?

Előzmény: Babetta anyo (113105)
Babetta anyo Creative Commons License 2023.07.30 0 0 113105

Nem vagyok orvos, de sajnos az anyam is borrakban halt meg, pontosabban o is annak agyi attetjeben. A borrak, pontosabban annak egyik altipusa, a melanoma az egyik legagresszivabb daganatfajta, egyreszt nehezen is fedezik fel, masreszt konnyen ad attetet. Jellemzoen agyba, ezert gondolom, h Zenthenek is az lehetett. Egy kulonbseg volt, anyam 57 es nem 86 eves volt...
Baromi szomorunak tartom ezzel turnezni, csak, h meglegyen a 15 perc hirnev. Arrol nem is beszelve, h mennyi hasznosat elmondhatott volna az apja betegsege kapcsan a borrakrol, hogy mire figyeljenek masok, hogy idoben felfedezzek, hogy menjenek dokihoz megmutatni a foltokat, anyajegyet (a melanomat kb. csak igy lehet tulelni), ahelyett, h csak az orvosokat hibaztatja. (Akikrol mind tudjuk, hogy nem Nagyfeherek, de biztos, hogy nem volt ilyen egyszeru a keplet, hogy siman csak "elfelejtettek" megnezni, hogy vannak-e attetek...

Anyamat operaltak is a borrakkal, utana jart sugarra, rendszeresen felulvizsgalatokra, de negy ev mulva mar nem volt velunk... Es a testvere szerint, aki orvos, ez extrem hosszu ido volt ebben a raktipusban....meg a fene tudja, mi van, ha felfedezik? Egy agymutet nem kis dolog, nyilvan, ha attetbol van, akkor meg garancia sincs arra, hogy eredmenyes lesz. Plane egy 86 eves embernel. Lehet, hogy ezert "felejtettek" el....

Előzmény: funfun111 (113104)
funfun111 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 113104

Végzetes orvosi hiba miatt halt meg Zenthe Ferenc

 

https://www.blikk.hu/sztarvilag/hazai-sztarok/zenthe-ferenc-halalanak-oka/dggtl2b

 

Egy ország gyászolta a nemzet színészét, s generációk siratták a Tenkes kapitányát.

 

Láthattuk őt a Tüskevárban, a Borsban, megannyi népszerű mozifilmben, s persze Taki bácsiként a Szomszédokban.

 

De a különleges életútja azóta is foglalkoztatja az embereket.

 

Apu akkor megfogadta, hogy leteszi a cigarettát, és soha többet nem iszik kávét. Be is tartotta. - Mester forgatókönyvírói mesterkurzusából: emeljük be a valós életet a megemelt valóságba.

F1 Hierro Creative Commons License 2023.07.29 0 2 113103
Nullával Osztás Creative Commons License 2023.07.26 -8 0 113102

A Romis TV hamarosan induló sorozatának egyik nem titkolt célja az, hogy bepillantást engedjen az emberek hétköznapjaiba, mindennapi életébe.
[a föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és  Horváth Ádám Szelleme lebeg vala a vizek felett...]


a Szomszédok modernizált változata...
[mintha kellene is azt modernizálni... maga volt a napi aktualitás... még most is az. Az Utódlás csak szerette volna azokat a napi dolgokat megpendíteni, amelyek a Sz-ban teljes szépségükben pattantak elénk... Ha Mathias Rust a Lenin téren landolt kis rogallójával, az hóttziher, hogy a csütörtöki adásban Kutya vagy Takibá elemezte a jelenetet... nem kell nagy újítás, finomhangolással megleszünk]


És van pár karakterleírás, ami adhat némi támpontot: XY egész életét az erdőben, a természetben töltötte, fiatalkorától vadász.
[nu, ez kinek az alteregója lehet, elképzelni se tudom...]


vonzó nő, akárcsak a nővére, de ő sokkal inkább a mai kor gyermeke... riporterként dolgozik a városi csatornánál, minden jelentős eseménynél ott van... élvezi a szinglik életét.
[az életben megállapodott Julcsi, kihörpinti az élet velejét, mint a Holt Költök Társaságában a fiatalok, bár péntekenként Tenya is belovagol a csabai éjszakába, meg Kertész Géza akarom írni Kristóf is megjelenik néhanapján, Julcsink nem köti le magát afféle feudális rabigákkal, mint a házasság... vagy tartós kapcsolat... ]


kétgyermekes családanya... mindennel foglalkoznak az építőipartól a mezőgazdaságig, és most éppen a vendéglátásba vágnak bele egy étterem megnyitásával... ahol a jó ételek mellett a művészet is helyet kapna...
[hát ez Gábor Gábor lesz — engem nem térítenek el az olyan tételek, mint „kétgyermekes“ meg „családanya “... — mindenki leszarta a kapitalizmust, egyedül GG próbálkozott mindennel... most csak le kell porolni a karaktert...]

Előzmény: Babetta anyo (113100)
Generic Jingle Creative Commons License 2023.07.26 0 2 113101

Kellene egy Nemzethy streaming szolgáltató NERflix néven.

Előzmény: Babetta anyo (113100)
Babetta anyo Creative Commons License 2023.07.26 0 0 113100

Elnezve a szinvonalas szereplogardat, az erdekfeszito szinopszist, szerintem ugy kell ez nekunk, mint egy falat kenyer. Eleve mi lehetne remenyt keltobb, mint valamit olyan remek, 20-30 eve futott sorozatokhoz hasonlitani, mint a Szomszedok es a Kisvaros. Szerintem biztos kozonseg kedvenc es bomba siker lesz, talan meg a Netflix is atveszi!


https://www.sorozatjunkie.hu/2023/07/25/uj-magyar-sorozatok-2022-23-ban-13-kisvarosi-tortenetek/

Generic Jingle Creative Commons License 2023.07.25 0 0 113099

Nagyon lassan kezd beérni a többéves (évtizedes?) munkánk, miután egyre több helyen olvasni negatív véleményeket a sorozatról, vagy a sorozat ellentmondásairól.

pingvintoll Creative Commons License 2023.07.24 0 0 113098

Köszi! Hianyzott ez a fórum. Sokan kedvelik a Szomszédokat,de nincsenek belőle ilyen profi szinten,mint az itteni tagok. Bááár a ebben szekunderszégyen szlengek fb csoportban (minden részböl lenne posztolnivaló) nagy sikere van a Szomsza posztjaimnak és meglepően sok expert szintü hozzászóló van.

 

Előzmény: bendeguz90 (113097)
bendeguz90 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 113097

A kérdésedre nem tudom a választ, de jó újra itt látni!

Előzmény: pikkumyy (113087)
bendeguz90 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 113096

A youtube-n valaki felrakott erről egy videót és valahol lenne is benne logika. 

Előzmény: janderka (113086)
pingvintoll Creative Commons License 2023.07.24 0 0 113095

Na sikerült bejelentjezni. A port.hu cikk iroja tőlem vette az infó (egy részét) méghozzá a 90es évek szekunderszégyen szlenges csoportból, mivel ott osztottam meg Szomszedokat. Sajnos nem találtunk megoldást a konteóra 😃

Előzmény: Babetta anyo (113091)
janderka Creative Commons License 2023.07.24 -3 1 113094

Bár ahogy emlékszem, nem utaltak erre a fajta pályaívre az alkotók, de kétségtelen hogy mindhárom szerepet Köves Enrő játszotta. És az első felbukkanásakor is már "Ernőbácsinak" hívta őt Laci. 

Előzmény: Adani12345 (113090)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.07.24 -3 0 113093

A virágos konteo biztosan volt, de az eléggé kézenfekvő is.

 

Szikszai ÁVO-s érintettségére én nem emlékszem, de hát évekig cincáltuk ezt a dolgot, annyira abszurd az egész, úgyhogy akár lehetett is.

 

Szerintem ezt is felvetette valaki, csak nem emlékszem, úgyhogy megkérdezem:

Miféle felelősségteljes szülő az, aki a két éppen csak totyogó kölköt leviszi a forradalomba?

 

Oké, most éppen szerencséjük volt, de sok nagyságrenddel biztonságosabb egy bármilyen ház, na pláne annak pincéje, mint az utca, ahol vagy egy ijedt orosz taknyos, vagy egy hős 13 éves hazafi lőhet agyon bármikor.

 

Persze Babarczy Eszter is elvitte a gyerekét forradalmat nézni 2006-ban, aztán mélységesen fel volt háborodva, amikor legázsprézték őket, na de mikor volt ő olyan vitathatatlan bölcsesség-forrás, mint Etus?

Előzmény: Babetta anyo (113091)
Babetta anyo Creative Commons License 2023.07.24 0 0 113092

Ez egyebkent nem csak erdekes, de ervenyes felvetes is lehet. Mivel mindenki azt lat bele, amit akar, pontosabban, amire huzalozva van az agya, igy irrelevans, hogy jo volt vagy rossz volt, az illeto annak alapjan fogja megitelni, amilyen erzest benne keltett. Ezert egyreszt erzelmekroo nem lehet vitatkizni, ervelni, meggyozni, azt erzi es kesz. Masreszt, ha edes nosztalgiat kelt benne a kadari aranyevek (LOL)  utan, akkor nana, hogy meg lesz magyarazva, mennyire jo, korhu, magasszinvonalu munka volt. Esetleg tesz valami engedmenyt, hogy igen, voltak hibai, de azert megis csak...

Horvath Adam tenyleg egy zseni volt. Na nem feltetlen rendezonek vagy forgatokonyvironak, hanem ugy altalaban ervenyesulesi zseni, hiszen a legnagyobb rendezoket, legjobb forgatokonyirokat is fikazzak, de az o rajongoi megingathatatlanok....

Előzmény: Alpári Gnác (113088)
Babetta anyo Creative Commons License 2023.07.24 0 0 113091

Csak nekem remlik ugy, hogy ez (meg a cikk alji masik konteos dolog Viraghrol) is volt mar korabban itt a topikban? Persze, ha maga a port.hu-s szerzo is itt vitezkedett valamilyen nick alatt, akkor ertheto, ha nem, akkor viszont nem csak siman ihletet adtok, hanem egyenesen alapanyagot. 😜

Előzmény: Alpári Gnác (113089)
Adani12345 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 113090

Művezetőből lett taxishiéna, majd miután az se működött lecsúszott alkesz, akit kilakoltattak a lakásából és a társasház pincéjébe költözött. 

 

1992 körül az is max. 1-2 elszigetelt eset volt, hogy a nyugdíjasnak zsemlét kell a boltból lopni hó végén mert már nem telik arra sem, és csak azért nem hal éhen mert Lenke néni félrenéz mikor stikában zabál a pultnál. 

A teljes foglalkoztatás keretében majd mindenkinek volt több évizednyi munkaviszonya, sokszor még ipari tanulós éveket is beszámították korkedvezményes nyugdíjba is.  Sőt 54-55 évesen küldték később mior tömegesen szűntek meg munkahelyek nyugdíjba embereket és nem jártak rosszul.  Maszekolósaknak lehetett talán alacsony nyugdíja, akik keveset fizettek be a közösbe, és voltak olyan hülyék, hogy nem tartalékoltak öregkorukra.

Előzmény: janderka (113086)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.07.24 -3 1 113089

És itt a nagy leleplezés:

 

https://port.hu/cikk/tv/a-szomszedok-josagos-etusa-besugo-volt-a-rakosi-rendszer-idejen/article-94932?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=content

 

Mi tagadás, a szerző lelkiismeretesen végigvette a timeline-t és valahogy beleszuszakolta Etus viharos ifjúkorát abba a pár évbe, amiben le kell zajlania.

Ez persze további kérdéseket is felvet, például hogyan járt főiskolára két pici gyereket egyedül nevelve?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!