Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2005.03.16 0 0 294
Megadom magam...
Előzmény: suggestive (293)
suggestive Creative Commons License 2005.03.16 0 0 293

Honnan gondolod,  a "valodi szolid menet" egy fejlodes?? Nem lehetunk  biztosak benne, talan eppen visszafejlodes,( a jelek szerint az)  es ha azt gatolja, akkor jo.....nem?????

Szerinted az eletszinvonal az evolucio szabalyai szerint emelkedett?

 

A korulmenyekkel szamolni kell, de ez nem jelentjet megalkuvast a korulmenyekkel.

Pontosan ez a titka az amerikai fejlodesnek, hogy a legyoztek a nehezsegeket es nem hagytak magukat befolyasolni a korulmenyektol. Ez sokszor siekrult es a korulmenyek alakultak hozzajuk, nem pedig viszont.

 

 

Előzmény: Mumu (292)
Mumu Creative Commons License 2005.03.16 0 0 292
A megoldasok lassu valtozasokat kivanak,tokekkumulaciot,krrupcio ellenes efficiens harcot.Minden olyan heprecsori radikalis es a korulmenyekkel nem szamolo latszolagos megoldas csk hatraltatja a valodi szolid valtozasok menetet.
Előzmény: suggestive (289)
fotógám Creative Commons License 2005.03.15 0 0 291
Amtrak?
Sajnos kap pénzt az államtól, de 1970 óta nem az államé.

A Postát megbeszéltük.
Itt még jön!!! :)
Előzmény: BolondKartyas (287)
suggestive Creative Commons License 2005.03.15 0 0 289

te vagy naiv, ha igy gondoltad "atvenni" a vallaltokat.

Mellesleg azzal hogy itt elek nem vagyok ugyved es gazdasagpolitikus, de annak kene kitallani hogyan aki ert hozza. A Posta es a vasut.........Az miret lehet allami kezben? Arra van penze....az olajra nincs????

 

Azt mondod, hogy az allamnak nincs penze. Ez milyen marhgasag, miert az amaerikainak volt??? Felvett kolcsont, alapithat egy uj olajvallalatot es azt a nep reszvenyeivel, amit korlatozhatna, hogy kinek mennyi lehet stb. Igy van ez mas nagy cegeknel is, pld a texasi Hughes & Christensen -nel is. Akkor 0k is naivok????

Az a vallalat is egyedulallo a szakmaban de nem kerhet tobbet, mert akkor egy masik vallalat alakulhat aki kevesebbert is tud gyartani....

Ez a megoldas, nem??? Hogy legyen egy masik olajvallalat, aki letorne a meglevo monopoliumat.  Nos ez a baj mumu, hogy te aki ugyved vagy es sok mas gazdasag politikus is csak legyint es magyar modra azt mondja: nem megy..... Abbol indultok ki, hogy nincs megoldas. Kesz, hagyjuk el magunkat es szomorkodjunk.

 

De hogy van ez mashol? ahol nem igy van??

 

Es az allamnak van penze, vehet is fel kolcsonoket, kibocsathat reszvenyeket stb....

 

Előzmény: Mumu (283)
BolondKartyas Creative Commons License 2005.03.15 0 0 287

Mi van ott a Postán kívül állami kézben?

 

Mondjuk még a vasút IS! (ha jól írom akkor az AMTRAK.)

Oszt nagy szarba is van mind a kettő...

Előzmény: fotógám (285)
fotógám Creative Commons License 2005.03.15 0 0 285
Ne hadoválj ezzel a Texassal.
Mi van ott a Postán kívül állami kézben?
Előzmény: suggestive (282)
Mumu Creative Commons License 2005.03.14 0 0 284

Meg egyet:irj ide a konkret helyzetbol kiindulva,pontosan es megalapozottan fogalmazot javaslatokat.Legyen benne a megoldas anyagi lebonyolitas is.

A vasarnapi szonoklatokal teli a padlas.

Előzmény: suggestive (282)
Mumu Creative Commons License 2005.03.14 0 0 283

Ne haragudj de nagyon szimpatikus de nagyon naivnak tartalak,valojabban.

Mi az hogy egy ket nagy vallalatot atvenni?

Ismered.e egyaltalan a reszvenytarssagok,a borze szabalyait,ott csinaltak ahol most elsz.Nem hiszem hogy ugy tudsz targyalni projerktekrol hogy ezzekezt a kereteket nem ismered.A vallalatokat nem lehet egyszeruen atvenni,Te talan az allamosoitasra gondolsz kis kommunista ?

Vagy azt hiszed hogy van annyi penze az allamnak es az eladonak olyan akarata hogy atadja a mar tulajdonba vett jol meno (mert azzokrol van szo,nemdebar) vallalatokat az allamnak.

Vagy csak ugy hatarozattal akarnad ezt elerni.Ott elsz a kapitalizmusba es azt kivantuk  ugye az enyomo allamkommunizmussal szemben denem simerted a torvenyeit ?

Vagy oszeteveszted Canadat es evoluciojat az itteni 50 evet vesztett kis lehetosegu atmeneti allapotban levo orszagok  lehetosegevel ?

Előzmény: suggestive (282)
suggestive Creative Commons License 2005.03.14 0 0 282

ha egy ket monopolium ereju vallalatot az allam venne a kezebe, az meg nem jelentene hogy visszatertunk a regi rendszerbe. Mint ahogy ez Texasban is van, igenis lehet allami tulajdonu vallalat, ami nem elhetne vissza a hatalmaval, hiszen az allam mi vagyunk, nem???? A miniszteriumok es a kormany szamot kell adjon arrol mit es hogyan csinal. De a kapitalista senkinek sem tartozik beszamolni, ok csakis kizarolag a profit erdekeben mennek. Lehetne allami szubvencio pld. a vasut sem nyereseges, meg a szemelyhajozas sem.

 

Miert nem realis amit gondolok? Torvenyeket kell hozni es kesz. Miert kellett az olajipart privatizalni??? Ha meg privatizaltak, ki allapitotta meg az adokat?? Hozzanak adotorvenyt, amivel jobban megadoztatjak az olajipari nyeresegeket. Ha erre felemelik az arakat akkor alapitunk egy reszvenytarsasagot allami reszvetellel es hozunk be benzint Ausztriabol meg Romaniabol. Az lesz a nyertes, aki megelegszik a kisebb nyeresegekkel is. Hol van az eloirva, hogy bizonyos iparagaknak sokszoros nyereseg jar. Egy kisisparos megelegszik kis nyeresegkulccsal, akkor az eleg lehessen az olajvallalatnak is.

 

A kormany a nepet kepviseli, es a nep tamogatja a kormanyt. Mindenki mas csak veszithet ebben, hiszen olyan torvenyeket hozhat, ami a kozosseg erdeke es nem a kapitalistake. Vagy ilyen torvenyt nem lehet hozni?? Akkor nyuljanak melyebbre es modositsak az alkotmanyt. A nep csinalta az alkotmanyt az modosithatja is.

 

Hol van ehhez kepest egy olajvallalat, aki ma van holnap megbukhat. Nem lehetne hagyni hogy par haracsolo miatt az egesz orszag fizessen. Aki tanult es erre kepezte magat, az talalja ki a modjat. Olyan nincs hogy nem lehet, a kiszolgaltatottsag elfogadhatatlan.

 

De van egy masik praktikus kerdes is. Pld. a mai nyugdijasok mikor kapnak karteritest azert mert eladtak a gyarakat. Mindenkinek a berebol levontak annakidejen gyarfejlesztesre, nemzetgazdasagra, stb.... meg a mienk a gyarbol most hol a gyar???? Milyen jogon adtak el es hol a vetelar??? Ki adta el, kie volt???

Pld az olajvallalat kie volt?? Ki fizette ki azt az eromuvet amit a dolgozok "maguknak" epitettek???? Ha meg nem volt igaz es becsaptak a dolgozokat, akkor azok most miert nem perelhetok be.

 

Tudom, hogy te naivnak latsz, de pontosan ezekre a legyintesekre epul a totalis kizsakmanyolas Magyarorszagon. Amikor monopol helyzetben van valaki, akkor naivnak tunik minden mas.

Előzmény: Mumu (281)
Mumu Creative Commons License 2005.03.14 0 0 281

Egy percig sem allitom hogy jo ez igy.

Csak eppen a siker erdekeben arra figyelmeztetnelek hogy mindig a realitast a konkret adottsagokat lehet csak figyelembe venni ahhoz hogy valami sikeres is legyen.Mo-n pedig az allamositassal ellenkezo trend van,tortenelmileg ertheto modon hiszen a totalitaris allamot a kommunizmussal tartjak egyenlonek (holott ugye volt es van is meg a vilagon olyan ugynevezett korporacios  diktatura,fasistaeknal is az allam volt a mervado hatarozo akar a gazdasagi kerdesekben is).Itt nalunk plane mint magyar jellegzeteseg minden harcot a szmbolumok mellett es ellen viszunk.A tsz-ek mint a gyulolt kolhozitas formajat szejjel vertek mar az Antall kormany idejeben,holott csak at kellett volna szervezni demokratikus formara,mondjuk danokhoz hasonlora hiszen megvoltak meg  a nagy egysegek kozos mezogazdasagi gep hasznalatara alakitott allomasok,a tarolok es az ellato es ertekesito szervek.Nem.A babat is kiontottuk  a furdovizzel...

Ma erdekes modon a jobboldal amely ugyis hajlamos a Low and Order parancsra (nem mindig antipatikus nelkem sem a ket ertek) allamositana ,hogy a hatalom eseten o diszponaljon nem csak az intezmenyek hanem a  gazdasag fellett is.Regi problema ez.

De Neked abbol kell kindulni es ez eleg hogy ma MO-n nem lehet egy descentralizalasi ,majdnem teljesen privatizalt (hol jol hol katasztrofalisan) gazdasagot most hoppla vissza kozpontositani es igy igencsak kozerdeku megbizasokra alapot keriteni.Ez van es igy ugyan sohajthatunk de egyelore nincs meg a tobbseg es a praktikus lehetoseg egy alternativara...

Canada tokeeros orszag ,Magyarhon pedig eppen hogy toket felvevo orszag kenyszer fazisanak szenvedo szereploje.

Előzmény: suggestive (280)
suggestive Creative Commons License 2005.03.14 0 0 280

nem feltetelezes, mert az allamnak igenis van, lehetne  hatalma.

Hozhat olyan torvenyeket, amik megakadalyozzak a spekulaciot es a rablokapitalizmust. Erre a jo pld. Canada. Ott miert sok minden mas es jobb, mint mashol???

 

Texasban is voltak vallalatok a dolgozok kezeben es allami reszvetellel. Az allam az adoval is nagyon beleszolhat mindenbe. Texasban pld. nincs state tax ( tehat texasi allam ado) es mashogy gazdalkodnak, mint pld New York State-ben. Ezaltal ott jobb az elet. Miert lehet ez ott es nem mashol?? Mert mas allamok vannak mashol.

 

De nagyban is volna lehetoseg. Miert engedi meg a torveny, hogy az olaj es energiatarsasagok kulfoldon mukodjenek adomentesen. Tehat a milliardosok itt elnek kozottunk, mi fizetjuk az adot, amibol utakat epitenek es azon jarnak kelnek, amibe egy vasat sem adtak bele, soet monopol helyzetben oda emelik fel az arakat ahova akarjak.

 

Erre csak egy megoldas lehet, allamositani a monopol helyzetu vagy az akar gyanus szolgaltatasokat is. A posta is allami, a vasut is, akkor miert nem lehetne az olaj is az??? Texasban (ismet TX, a legjobb allam az USA-ban) rengeteg olaj lelohely az allam tulajdonaban van - es marad....

 

A tobb es versenyszeru vallalat sem megoldas. Ugy ahogy a piacon is van, a kofak osszebeszelnek, hogy ma mennyiert adjuk a tojast, akarhova mesz, ugyanannyi..

Ez lett a villannyal is, mar tobb vallalat van de ugyanazert az arert. Vagy az elso evben ennyi, de emelhetoe....... fel is emelik. Ilyesmikre is lehetne torveny: ha annyi akkor csak indokoltan emelheto.

 

Van allam hatalom es a torvenyek ellenorzes alatt tudjak tartani a laksa berleti tarifat. Santa Monicaban vagy New Yorkban is nem lehet emeleni csak egy bizonyos %-kal a lakbert. Igy pld egy havi 3000 dollaros berlakast sokan ma is 7-800 dollarert berelnek.

 

Miert ne lehetne egy tapasztalati alapokra epitett benzin arat megallapitani. Az egyesegyeduli megoldas a profit maximalas, es a profit progressive megadoztatasa lehetne. Ez van Norvegiaban is, ott miert lehet???

 

De ha semmi mast nem nezel, a szamok nem hazudnak. A statisztika kihozta, hogy 4 % az infulacio, akkor miert csak 1%-kal emelik a nyugdijakat. Gyakorlatilag a statisztika egy bejelentes: holgyeim es uraim: orakon keresztul hazudoztunk arrol, hogy fejlodik szep orszagunk, novekszik a termeles, egy nagy turost, nem nyert senki, mindenki vesztett pld onok is papiron 3%-ot.

 

De nem igy volt, csak a penz atcsoportosult a zsebekbol a masokebe. Tehat aki gazdag volt meg tobbet keresett ...stb....

 

Hova vezet ez??? nem lesz jo vege ez tuti. A gazdagok ellen novekszik a gyulolet es a bunozes. Kinek jo ez???

 

 

Előzmény: Mumu (279)
Mumu Creative Commons License 2005.03.13 0 0 279

Ez ellen sincs ellenvetesem.Ott a problemam a sok igazat tartalmazo hozzaszolasaidal  hogy feltetelezel egy "valakit" "valamit" aki /ami hataroz egyedul  es csak az ervekre kell hallgatnia.Ez egy nosztalgia a jo oreg allam irant akit ugyan szidtunk allandoan mint az abszolutizmus szimbolumat aki bitorolta a gazdasagi funkciot is de azert jo lenne most ,ugye?

De ez mar nincs,a hatarozatokat egy tapasztalatok nelkuli kozoseg ,manipulalt kozosseg kell hozza.

Egy szegeny allamba amely ki van teve kulonbozo politikai zsarolasoknak ,egy kormany amely meg akarja nyerni a kovetkezo valasztasokat is,ezert osztogat,nem tudja megoldani mindazokat a kerdeseket amit Te felhozzol.Ez nem csak magyar ugy (bar en is szegenyeket kritizalom) hanem minden volt soc-orszagge.

Előzmény: suggestive (278)
suggestive Creative Commons License 2005.03.11 0 0 278

a kozosseg valaszt stb... ez egy dolog. De a kozosseg ne pofazhasson bele, hogy az akit megvalasztott, mit es hogyan csinal. Kulonosen nem energia vagy technikai kerdesekben. Erre meg vannak a miniszteri tarcak es gyakorlott szakemberek. Ok igy hataroztak akkor tessek-lehet csinalni.

 

Ez pld Amerikaban igy mukodik es jol. Azt kellene mar megerteni hogy a legrovidebb ut az egyenes. Nem szamit, hogy mennyi mas ut van meg de az egyenes a legrovidebb. Ugyanigy sok mas dolognal is meg van az optimalis lehetoseg, es a megoldas. Sok megoldas van, lehet, de csak egy legjobb megoldas van.

 

A magyaroknal egyik nagy hiba: mindent varialni es latolgatni. Ha igy csinalom, ha ugy csinalom, ez a jo az a jo, megiscsak igy kellett volna stb.. es mindenki mindenbe belepofazhat az o szempontjait figyelembe kell venni es a vegen a villamoskalauz fog donteni hogy hol epitsenek uj vonalat.

 

Kicsit durvabban fogalmazva a demokraciahoz nagyobb intelligencia kellene. A demokraciaval visszaelni es ezen keresztul tonkretenni mindent korulottunk. Ezt toleralni es megerteni - ugy latszik magyarban nem megy. Peldaul Bocs-nel is gyoztek, boldogok es a nemzetgazdasag issza a levet beleertve azokkal is akik gyoztek.

 

Errol volt szo. Komkretabban NEM a penz miatt nem eplult meg a nullas, de ki tudja miert??? Nagy a csond, mindenki szivja a fogat es szegyenkezik. Gondoljatok arra, hogy hasonloan hozzam hany ezer kulfoldinek ez a velemenye. A sokat emlegetett turizmus meg a %-ok.........Mikozben Svedorszagba is hidon lehet atmenni. Kapjon mar magahoz az orszag. Egyik pillanatban hatalmas eredmenyekrol hazudozni, masik pillanatban bejelenteni hogy mi vagyunk a legutolsok az EU-ban.

 

Persze ez a 0-as nem tunik fel annak, aki sehova sem utazik es orul hogy van ennivalo. EZ a magyaroknal a nivo, es szabalyosan nevetseges, hogy 2005-ben azzal dicsekedik az orszag, hogy jo a kaja ellatas. Ebreszto!!!!

Előzmény: Mumu (277)
Mumu Creative Commons License 2005.03.11 0 0 277

A kozvelemeny nem a projektek kiadasahoz kell,hanem azzoknak a kivalasztasahoz akik ilyen nagyerteku es sok penzt kero  epitesek felett hataroznak.

A projekteket tendereken keresztul kell a legjobbat kivalasztani.

A Toled kerdezed projektek nem lesznek a kovetkezo evekben teljes mertekkel megepitve (hacsak nemkaponakra kulon EU tamogatast) mert nincs penz..

Ka Geld- ka Musi...

Előzmény: suggestive (276)
suggestive Creative Commons License 2005.03.10 0 0 276

a kozvelemenyesdinek is van hatara. Itt volt a pelda a vizieromu kerdesben is. Ilyesmiket nem szabad a kozvelemenyre bizni. Van nemzetgazdasagi erdek, amit pld. egy szegeny orszag eseteben felul kell helyezni az egyeni erdekeknek.

Gondolod hogy a Hover Dam ( a vilag legmagasabb vizieromeve) vagz akar a 3 Gordzsesz ( a Jangszen most epulo gigantikus eromu) eseteben is megkerdeztek a kozvelemenyt??? A Vaskapu eromunel is oriasi alodzatok voltak, megis megepitettek.

Visegradnal alig valtozott a taj, ezert kellett ellenezni es milliardokat elveszteni. Amellett szerzodesszeges nem valami jo fenyt vet a magyar kul kapcsolatokra.

 

Ezek mind azt mutatjak, hogy a magyarok nem haladnak a korral, hasonloan  a zoldek nemetben osszetorik kezuket labukat  eromuvek epitese ellen, de ha hazamennek azonnal a villanykapcsolohoz nyul mindenki. Szoval ez a pofatlansag ervenyes minden fele: en vagyok a kozvelemeny szar minden meg kene oldani, en sem tudom hogyan, de aki tudja es megoldja ugy nem jo. Tehat patt.

 

Azt kell mondanom, hogy pld. ez is mashogy van itt. Az emberek megertik hogy kell az a hid, kell az ut, es nem reklamalnak. Masreszt olyan hatalmas a termeszet es a kornyezet nem egy folyoszakaszbol all. Ilyen alapon minden haz vagy varos epitese ellen lehetne tuntetni, mert v;toztatja a kornyezetet.

 

De mi van a 0-assal??? Micsoda szegyen a nyugati turistak elott, akik bejonnek az autoversenyre es a varoson keresztul kell atmenniuk, hogy kijussanak az 1-esre.

De miert is epitettek a ringet a pesti oldalra??? Kinek volt a hulye otlete???

A budai oldalon nem volt mar hely??? Ott sincs semmi.

 

Előzmény: Mumu (275)
Mumu Creative Commons License 2005.03.08 0 0 275

Amirol Te beszelsz es en is szeretnem az egy evolucios kerdes,a gondolkozas es a civil identtas kerdese.

Kozvelemeny kell,kozvelemeny manifestacioja,tobbseg kell az ertekek megvedesere a celok kituzesere.

Előzmény: suggestive (274)
suggestive Creative Commons License 2005.03.07 0 0 274

talan ebben kulonbozik az USA, es a nemetek is valamikor egyszinben lattak a pirosat. Elrettento pelda a magyar "latas" , a sok part pld.

Korabban is felvetetem ezt, legtibbjuk lebirkazta a temat, pedig valojaban ez a titka.

Erre mar pro kontra peldak vannak. Mitol megy valami, vagy mitol nem megy.

Az mar egy nagy eredmeny lenne magyarban is ha vegre abban megegyeznenek, hogy mitol nem megy. Onnan tan mar konnyebb lesz a hogyan megy-re beallni.

 

Itt ez a nullas autopalya epites is. Ismeroseimtol tudom, hogy allitolag jogi kerdesek miatt huzodik. Istenem........16 even keresztul???? Pld. ezt is le kellene kopirozni az amerikaiaktol, itt ilyen nincs.

Nemetben volt hasonlo, Huttlingenben laktam es Aalenben dolgoztam, a fele uton vege lett a gyorsforgalmi utnak, es kikerult egy duledezo farmot. Tan meg ma is igy van, mert olcsobb volt egy feluljarokon atszelo uj Autobahn epiteni, most ott jar a forgalom.

Előzmény: Mumu (273)
Mumu Creative Commons License 2005.03.07 0 0 273
Egyszeru:ilyen niovn nem lehet semmit megszervezni.Mar csak itt is mennyi fele ertjuk ugyanazt.Ha 4-en neznek egy piros foltot bennunk negy fele erzes,associacio tortene meg.Hat meg ennel komplikaltabb es majdnbem minden komplexebb mint a pelda,dolgot kell megmagyarazni.
Előzmény: suggestive (272)
suggestive Creative Commons License 2005.03.07 0 0 272

csupan az elszigetelodes veszelye igy akkor nem veszely, mert majd megoldjak.

Szerintem sok mas balhe is van, amirol nem tudunk, nem is sejtjuk. Viszont az emberiseg kapalodzasabol arra lehet kovetkeztetni, hogy a termeszet torvenyei alapjan mennek a dolgok, akkor meg nem lehet nagy baj.

 

Az egesz vilag egy hangyaboj, elnezheted a kertben is, hogy temerdek hangya orulten dolgozik hoz visz valamit, haladnak valami fele, aztan............jon a hangyairto por es egy pillanat alatt vege az epitkezesnek.

 

Hajszalon mulik es mulhat az emberiseg lete is. Akar az atomhaboru, vagy vegyi fegyverek, biologiai fegyverek de a vilaggazdasag csodje is egy csapasra megsemmisitheti a tobb evszazados igyekezetet.

 

Csakis az osszefogas segithet es a folyamatos improvement. De a jelek szerint ebbol egyik sincs. Megallt az ido, milliardok hisznek dajkamesekben es allitjak az erkolcsi normat egy nem wirksam szinvonalra. MIben remenykedhetunk??? Aki manapsag egy emberi jo erzesre szamit, azt kategorikusan hulyenek nezik.  

Előzmény: Mumu (271)
Mumu Creative Commons License 2005.03.07 0 0 271
Nem mondok ellent.Vagy talasz velemnykulombseget ?En masroil irtam Te mast tettel hozza.A ket allitas nem mond egymasnak ellent.
Előzmény: suggestive (270)
suggestive Creative Commons License 2005.03.07 0 0 270

nemezetkozi gazdasagi ......irod beszukulhet.

A visszatekintes szerint az USA trade elsosorban a vilaggazdasagot serkentette. Az USA gazdasaga a nemzetkozi gazdasag nelkul is szarnyalt felfele. Ma is barmikor megtehetne, nyersanyag es munkaero is elegendo, szakembereket pedig barmikor barhonnan behozhat. Ez a pozicio "faj" tobbeknek, de ugyanez meg volt a Szovjetunionak is. Csak nem jol menedzselte az uniot, illetve a fegyverkezesre kenyszerult, ami a vesztebe sodorta.

Ha nem szemelyeskedunk, akkor a szuverinitas meg a sajat erdekek alapjan az mindenkinek termeszetes hogy a sajat erdekeit nezi.  Vilagszerte csakis az USA aki torodik masokkal -mikozben a sajat pecsenyejet is megsuti. Europaban nem hogy a vilaggazdasaggal de az eruopaival sem torodnek sokan (pld. Norvegia, vagy Svajc...)

Nem szimpatikus, de ki torodik vele?

A folyamatok a mindenkori szukseg  szerint alakithatok.

 

2000 milliard dollar korul van az USA deficitje. Ki a csuda kolcsonozi ezt a hatalmas osszeget? Kiknek van, volt ekkora hatalmas tartaleka kolcsonre?? Es ez novekszik. Igy konnyu ugralni, mondhatnank.......Mibol adjak ezt meg???? Mitol ekkora???

 

A Bill Gates-nek 68 milliard a vagyona. Es novekszik. Hol tartja, bankokban mint a tobbiek, es a bankok adjak kolcson masoknak. Svajcban mennyi penz lehet ilyen celokra, az megsem tunik fel senkinek.

Előzmény: Mumu (269)
Mumu Creative Commons License 2005.03.07 0 0 269

Ketsegtelen,az ilyen olajaraknal elonyos az olcso dollar,csak azt nem tudom az USA-nak is,nekunk mindenesetre.

 

Greenspan az alacsony kamatlabal a hitelek felvetelet szorgalmaza,tehat munkahelyeket,vallakozokedvet.Kerdes van.e meg hely a belso amerikai piacon olan vallakozasoknak amelynek sikere prognosztizalhato.Meglatjuk.

 

Kenyszeriti a konszumenseket amerikai arut venni euroalapontermelt arukkal szemben.Megint pozitiv az amerikai belso gazdasagbak.Ez rendben is van,amerikai szempontbol es miert ne az legyen a fontos ?

 

Termeszetesen van negativ ressze is a dolognak:teljesen autarkt gazdasagra epulhet igy nemezetkozi gazdasagi jelentosege beszukulhet,kulfoldi vasarlasok nem erdekesek,ha igy van a barter sem erdekes.OK ,o ismeri a valodi amerikai gazdasagi szamokat.

Mint ellenlepes persze kialakul egy sajat resource-ra tamaszkodo nemamereikai piac ,termeles is.

Kinnek van igaza azt az ido mondja majd meg.Egy haborus gazdasagnak mint amilyen most nagy resszben az amerikai ,logikus.Nehai nyolcvanontuli aggasztyan

Kosztolanyi tozsdeguru is mindig azt mondta hogy hosszu tavon erdemes csak borzezni,spekulalni.O maga is peldat adott mert a leglehetlenebb idoben  vette meg az orosz cari obligatiokat es el tudta adni az 50-es evekben meg elkepzelhetlen magat jogorokosnek kinyilvanitott Putyun rendszernek...

Szoval en is most vennek komolyabb erteku dollart..ha lenne kozeptavu tervem de koromnal fogva nincs.

Előzmény: suggestive (266)
suggestive Creative Commons License 2005.03.07 0 0 266

a számok beszélnek. az erös Ft deficit a népgazdaságnak.

Az olajáraknál viszont érdekes gondolat merült fel, mekkora piszokság, hogy igy az olajért szinte 30 %-kal kevesebbet kell fizetni de ez sosem jelentkezett a magyar benzin árakban.

Az arabok és a dollár elszámolásu exporterek pedig zsinorban ráfaragtak, nem????

Tehát ha az arabok EU elszámolásban vesznek dolgokat akkor duplán ráfizettek.

 

Tehát az alacsony dollár olajtermelés növekedését szorgalmazza.

 

De mint mondtam, én müszaki vagyok, nem közgazdász és a Greenspan bácsi tudja mit csinál. Ök abban nagyok, valahogyan mindig nekik lett pénzük, és sok.

 

Előzmény: Mumu (265)
Mumu Creative Commons License 2005.03.06 0 0 265

Bar nem vagyok jarai velemnyen,nem szerettem a hamis erteku valutat,mert abban mindig van egy nagy helys a spekulaciora es az magaval hozza a bizonytalansagot amelyet nemszeret egy valodi,ugynevezett szakbefekteto,de minden latszat ellenere,nem fog azeros forint annyi kart hozni mint amenyi hasznoit mar most hoz:

-80 %a az exportra iranyitott termekeknek idegen magan kezbe van.A mags export ar igy nem refraktalodik vissza a nemzeti gazdasagra

-a koolaj egyre magasabb ara 8egyesek meg 80 USD/barillra is szamitanak,kevesbbe hat a magyar inflaciora

-a most bejovo sokal szerenyebb tomegu inveszticio sajnos spekulativ es nem produktiv igy ha kevesebbjonne is nem hat a nemzeti gazdasag fejlodesere.

Persze vannak ellenervekj is en itt csak azokat emlitem meg ami maskep mutatkoznak a Toled felhozottakkal szemben.

Előzmény: suggestive (262)
Mumu Creative Commons License 2005.03.06 0 0 264

Igen nemtudom irtam-e mar 40%-al tobb a tavalyi investicio mint az egy evvel azelotti.A Roman Nemzetubank epp ugy spekulal ezzel mint itthon Karai,erosnek tartjak a lei-t mint tudod kb.28/29000 lei egy dollar,a bukaresti lakasok tobbe kerulnek mint a floridaiak (micsoda kulonbseg ),meg avnnak a latszolagos elonyei MO-val szemebn is.

De,ami nem klatszik:

-a balakni mentalitas meg az intellektueleknel is,az erzelmi munkahoz allas,a targyi helyett,a korulmenyes torvenyek es a hivatalok torokos feléfogasa ,meg a tobb szazados tradico szerint

-az infrastruktura,minen ami ehhez tartozik

Ezt csak a Te pozitiv megallapitasod antizezisenek allitom fel,nem mintha a Te allitasaidat ezzel meg akarnam cafolni.

Es meg egy paradoxon ami eppen Roania fejletlen demokraciajabol adodik,keves partnerrel kell megegyezel es azoknak a hatarozatat kevesen cenzurazhatjak.

Ez minden a nyugati elvarasok szogebol,az ottaniaknak egyreszt alalst es szakmai fejloeest,masreszzt a kaopitaliuznmusdal jaro biztonytalansagot hozz egy nehezkes,nem mobil es nem valtozasra allitott munkaerovel szemben.

Előzmény: suggestive (263)
suggestive Creative Commons License 2005.03.06 0 0 263

profil váltással mindent megoldhatnak. mindenkit mindenre be lehet tanitani.

Amikor a hajogyártással bajok voltak Bremen-ben hirtelen 3000 munkanlküli lett, erre a Mercedes "felküldött " egy gyárat, egy torzszülött mercit csináltak a 190-est.

Itt is igy müködik ez, ide települt a merci Alabamaba, többezer feketének lett meloja.

Pennsylvaniaban bezártak az acélmüvek meg a bányák, más hatalmas gyárakat telepitettek be.

 

Itt Románia ragyogo helyzetben van:

1. közvetlen tengeri szállitás

2. jol képzett szakemberek

3. sereg emigráns nyugati gyakorlattal akiket elfogadnak

4. Gyönyörü ország, csodás lehetöségek hegyek, tenger, folyok, ami a szem szájnak ingere

5. Még évekig olcso munkaerö és olcso megélhetések, beruházás, épitkezések igy  fele áron, kaja energia lényegesen olcsobb stb...

 

 

Tehát ha egy invesztort megkérdeznek: koma hova akarsz invesztálni, ha ide akkor ennyi a nyereség és még egy rakás pénzt is kapsz az EU-tol  és...? az US gov-töl is, hiszen a politikai háttér is van ám...hajjé, de még mennyire. Repülö terek, tengeri támaszpontok és mindezn a Fekete Tengeren, Putyin szomszédjában, .... come on......

 

Melyik autopályát épitik nyugati segitséggel (ugy tudom külföldi beruházo csinálta) Hát a délkeletit, nem??? Majdnem Szegeden vagyunk már, tehát a románok felé nyugatrol szépen át lehet szaladni majd Magyarországon.

 

 

 

Előzmény: Mumu (261)
suggestive Creative Commons License 2005.03.06 0 0 262

az erös Ft káros a nemzetgazdaságra. Greenspain tudja mit csinál. Ez sajna a pénzhatalmak "gamble"-je, a trade deficit miatt. Az erös Ft-nak kizárolag az amerikába utazo magyar turistáknál van elönye. Sajne ezt sokan ugyanugy félreértik, mint a Coca Cola-át.

Nezzetek utána, ki és miért értékelte le a dollárt?? Ki és miért erösitette a Ft-ot?

Honnan tudjuk, kinek hány milliárd "régi" Ft-ja van. Pld. Ha én evekkel ezeleött vettem Ft-ot amikor 300 Ft körül volt, akkor most nyeröben vagyok. Veszek rajta egy rahedli dollárt olcson és varok, amig a dollár erösebb lesz, aztán eladom ismét Ft-ért.

 

Most gondolkodjunk milliárdokban és világbankokban. Nagy buko lesz.

Ezért a világ bankjainak kezében van a hatalom, azt csinálnak velünk amit akarnak. Majd egymásnak szolnak, hogy "testver, nemsokára huzunk fel az árfolyammal" aki meg nem tudja, milliárdokat veszit. Innen van a sok pénz - másoknak, csupán telefonáltak egymásnak, horgászás közben.

 

Előzmény: Mumu (260)
Mumu Creative Commons License 2005.03.05 0 0 261

Attol fugg milyen vallati zaszlo alatt marsolsz Romaniaba.Most ott eppen irtjak a korupciot,olyan tuzolto munkaval mert meg egy evig monitorizaljak a romanokat hogy bekerulhetnek 2007-be az EU-ba.Igy most minden masodik ujgazdag kezen katan a bilincs es leellenorizik meg az amerikai Bechtel (pedig annak aztan van protekcioja) megkotott szerzodeset is hogy ne lehessen felhanyni hogy nem atEU kapta meg a nagy utepites projektjet(amelyet kulonben az EU fog finanszirozni)

Ha atom eromut forszirozol az mar fix kanadai kezben van,bar eppen most van vele egy ksietchnikai baj de azt egoldjak.A hidrocentralakban most eppen nem hisezk,a szenel muodokre ,a nagy poluacio miatt nem haraphatnak ra bar igen jo lenne a eppen feloszlando szenbanyakat foglalkoztatni.Mai napoig nem tudtak megoldani anyni banya munkasainak elhelezeset.A baj az hogy ezek a banyak szocialis kozpontok is voltak egyutal es vele esik a szogaltatasi ipar is...

Előzmény: suggestive (256)
Mumu Creative Commons License 2005.03.05 0 0 260

En nem tudlak errol a maniadrol lebeszelni.Ertssd meg most tenyleg komolyan hogy innen nezve nem ugyanaz mint onnan nezve az a nagyhatalom amelynek Te a polgarra vagy  az itteniek pedig egy rajuk nehezkedo kulso hatalomnak latjak  -nem oszttom ebben a velemnyuket de az nem szamit-aki behatarolja a vilag menetenek iranyat es aki mindig meg akarja mondani ki jo es ki rossz ki premiumot erdemel ki nem.

En nagyon sok mindent nem szeretek Amerikaba de talan ugyannyit ha nem tobbet itt Mo-n anelkul hogy haragudnek egyikre vagy masikra:egyszeruen nekem nem tetszenek es tudom hogy az nem donto.

Amiben 100%-an a mai Bush Administration melle vagyok az a terrorizmus elleni konzekvens harc mert az nalam is az erkolcsi normak legmagasabb pontjan van hogy ne engedjem -ha nem maskep eszmeileg- hogy elhatalmasodjon rajtunk egy masiknak szamomra idegen akarata.De igy vagyok az amerikai diktatumokkal is vagy barmilyen masokeval,mondjuk most eppen az irani zsarolassal.

A befektetoknek nincs erkolcsi problemajuk,ok megnezik maguknak mit tud ott keresni es pont addig marad (maskep veszitene) amedig ez az erdeke.Ezert nem kell ra megharagudni ,de nyalni sem kell...

Itt egy jo pelda:mindenfele negativ prognozisa van a magyar forint haterenek es megis eros a forint megis ide aramlik a spekulativ toke...mert rovid idore nyeresegre szamit hiszen igy is itt van ma Europaba a legnagyobb kamatok egyike.

Ebbol nincs uj munkahely,nincs itt maradando ipar ,kereskedelem,de van egy bizonyos haszon igy is a proviziokban....a BUX hetek ota szarnyal.

Előzmény: fotógám (257)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!