Keresés

Részletes keresés

Tonio 2.0 Creative Commons License 2023.06.21 -5 0 697

Tippem Halász Judit.

De nem zárom ki Pogány Juditot, Bodnár Erikát, Kútvölgyi Erzsébetet és most már Udvaros Dorottyát sem.

Előzmény: ShaeLynn (696)
ShaeLynn Creative Commons License 2023.06.21 0 0 696

Pogány Juditnak vagy Udvaros Dorottyának adnám.

Nagy valószínűséggel egyikük sem kapja meg.

Tonio 2.0 Creative Commons License 2023.06.19 -5 0 695

Voltak színészek, akikről úgy gondolták, hogy nem fogják beválasztani őket, ezért létrejött egy ilyen, kevéssé szerencsés duplikáció.

Hogy ez mennyire volt alaptalan?

Ki gondolja azt, hogy a mai Nemzet Színésze csapat beválasztaná pl Eperjes Károlyt, vagy akár Reviczky-t? Hát... Ők viszont díjazni akarták a mellettük kiálló művészeket, szerintem ez van mögötte.

Előzmény: kannibál Kovács (694)
kannibál Kovács Creative Commons License 2023.06.19 -2 1 694

A Nemzet Színészei díjat az első Orbán-kormány alapította és emlékezetem szerint az alapítók között több jobboldali nézetű volt, mint liberális vagy balos.

Az persze más kérdés, hogy egy normális országban senki nem foglalkozik a művészek politikai nézeteivel, amennyiben a mutatott teljesítményt kell értékelni.

Előzmény: Tonio 2.0 (693)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2023.06.19 -5 0 693

Úgy gondolom, hogy a Nemzet Művésze díj a jobboldali kurzus válasza volt arra, hogy szerintük a Nemzet Színészei elsősorban milyen preferenciájú művészek lehetnek (ez sincs minden esetben így, persze), illetve a saját vélt/valós holdudvarukat akarták díjazni (más kérdés, hogy azóta ki hová tartozik).

Csak Törőcsik volt mindkét helyen tag, ő kurzusok fölött állt.

Jelenlegi tagok ott: Bánsági, Béres, Huszti, Mécs, Reviczky. Nehéz lenne vitatni, hogy például Husztit eléggé negligálták a Nemzet Színészei. Persze lehet, hogy azóta* már beválasztották volna.

*2014-ben alapították a Nemzet Művésze díjat.

Előzmény: kannibál Kovács (692)
kannibál Kovács Creative Commons License 2023.06.14 -2 0 692

Egy dologban reménykedek. Abban, hogy az utód kiválasztásánál nem lesz szempont az, hogy az esetleges jelölt tagja-e a Nemzet Művésze grémiumnak. Eleve hibás volt a kitüntető cím megkettőzése, mert így csökken az értéke. Ebből adódóan nevetségessé teszi az egészet, ha a Nemzet Színészénél egyfajta maradékelv érvényesül, mondván ide az kerül, aki a másikban nincs benne. Semmi kivetnivalót nem látok benne, ha akad olyan színész, aki mindkét címet viseli.

levlac Creative Commons License 2023.06.13 0 0 691

Június 20-án temetik Máthé Erzsit.

Előzmény: Törölt nick (689)
kannibál Kovács Creative Commons License 2023.06.09 -2 0 690

Mindig az elhunyt temetése után döntenek.

Előzmény: Törölt nick (689)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.09 0 0 689

Nem lesz egyhamar új Nemzet Színésze. Ma egy hónapja halt meg Máté Erzsi, ennyi idő alatt meg szokták választani az újat

Tonio 2.0 Creative Commons License 2023.05.27 -5 1 688

Sokan kimaradtak, pl Csákányi Eszter is (lehet, ő nem végzett színműt).

Viszont olyanok is szerepelnek a listán, akik hát... Szóval, na.

Halász Juditra tippelek.

kannibál Kovács Creative Commons License 2023.05.26 -2 0 687

Kimaradt a listából Szegedi Erika, aki sajnos már aligha lesz a Nemzet Színésze.

Én egyébként Halász Juditnak adnám. 

Előzmény: levlac (685)
barrix1 Creative Commons License 2023.05.26 0 0 686

Jó kis névsor, kimaradt: Bodnár Erika /75/. Én Békés Italának is örülnék!

Előzmény: levlac (685)
levlac Creative Commons License 2023.05.19 -2 0 685

Szóba jöhetnek: Békés Itala (96), Csernus Mariann (94), Galambos Erzsi (91), Pásztor Erzsi (86), Pap Éva (84), Tímár Éva (82), Vári Éva (82), Tordai Teri (81), Halász Judit (80), Béres Ilona (80), Esztergályos Cecília (80), Moór Marianna (80), Voith Ági (79), Pogány Judit (78), Császár Angela (77), Hámori Ildikó (76), Bánsági Ildikó (75), Bencze Ilona (75), Piros Ildikó (75), Sunyovszky Szilvia (75), Martin Márta (75), Borbás Gabi (74), Kútvölgyi Erzsébet (73), Takács Kati (72), Oszvald Marika (71), Hűvösvölgyi Ildikó (70), Udvaros Dorottya (68), Szirtes Ági (67), Hernádi Judit (67), Igó Éva (67), Kubik Anna (66), Básti Juli (65), Pápai Erika (63), Eszenyi Enikő (62) - kora alapján csak is!

Magdi60 Creative Commons License 2023.05.16 -3 0 684

Halász Juditnak, vagy Udvaros Dorottyának örülnék.

Előzmény: bobeknandor (683)
bobeknandor Creative Commons License 2023.05.16 0 0 683

Miután elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színészeinek új tagot kell választaniuk maguk közé. A cím kritériumainak figyelembe vételével megérdemelné az egyik hozzászóló által említett Moór Marianna, de szóba jöhetne még pl. Pásztor Erzsi, Tímár Éva, Halász Judit, Esztergályos Cecília, Piros Ildikó, Udvaros Dorottya, illetve Básti Juli is. Ezenkívül felmerült Béres Ilona, illetve Bánsági Ildikó neve is, de ők már korábban megkapták a Nemzet Művésze címet (ráadásul elsők között), mely magasabb rangú kitüntetés. 

_Colin_ Creative Commons License 2023.05.09 0 1 682

Egy hét múlva, jövő kedden töltötte volna be 96. életévét Máthé Erzsi, aki az egyedüli máig életben lévő művész volt a 2000-ben létrehozott Nemzet Színésze cím első kitüntetettjei közül.
Szép hosszú élete, pályája volt, köszönjük, hogy tanúi lehettünk.

bye silk Creative Commons License 2023.03.03 0 0 681

Moór Mariann? Amit lehetett, mindent eljátszott, színpadon és filmen is . Méghozzá remekül.

Előzmény: _Colin_ (680)
_Colin_ Creative Commons License 2023.01.10 0 0 680

Kati s Tamás elváltak régen, de itt jól megférnek egy lapon.
S még néhány adat, hogy ki hány éves, vagy épp kit köszönthetünk e napon:

Mécs Károly, a Nemzet Művésze 87 éves lett ma, jó egészséget kívánok neki és még sok boldog születésnapot!

Jordán Tamás vasárnap tölti be kereken a nyolcvanadik életévét, a nemzet 7 férfi színészéből 3 fiatalabb nála, 3 idősebb.

A nők között Almási Éva lett legutóbb 80, nála is pont megáll az a szimmetria, hogy ketten fiatalabbak, ketten idősebbek nála a brancsból.

Varázslat.

Amikor 2000-ben az első 12 színész megkapta ezt az elismerést, 73,66 év volt az átlagéletkor.

Ha öt hét múlva a jelenlegi csapat benjáminja, Cserhalmi György elér a jubileumi 75-ös mérföldkőhöz, 81,66 év lesz az átlagéletkoruk.

ShaeLynn Creative Commons License 2022.07.23 0 0 679

Lázár Kati és Jordán Tamás jó pár éve elváltak.

Nem vagyok biztos benne, de Jordán azt hiszem újra nősült.

Magdi60 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 678

Jordán Tamás

Előzmény: Törölt nick (677)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.24 0 0 677

Kik a férjeik? Az egyiknek Bodrogi Gyula, a másiknak?

Előzmény: _Colin_ (676)
_Colin_ Creative Commons License 2022.06.24 0 0 676

ts

Következik Lázár Kati és Voith Ági.

Előzmény: Törölt nick (675)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.24 0 0 675

Mostmár így Balázsovics Editnek apja-anyja a nemzet színésze.

Előzmény: Ások-apa (667)
Tulipántoss Creative Commons License 2022.06.22 0 2 674

Nekem is volt az évek alatt mindig egy név a fejemben, hogy ki legyen a "Nemzet Színésze." :)

Így, ha megkérdeztek volna anno,  mondjuk, mint az utca emberét, mondhattam is volna a számomra  kedves színész/színésznő nevét. :) De, sosem kérdezték! :))

A közel két évtized alatt a megválasztott színészek közül, ritkán kaptak azok címet, akik "az én embereim" voltak. De minden megválasztott színészt  tiszteltem, csak anno akkor az élők közül én éppen másnak adtam volna a megtisztelő címet. ( Miközben az " én kedves embereim " távoztak az élők sorából, nem tudták megvárni, amíg sorra kerülnek, sajnos.)

Most például Haumann Péter helyére, Benedek Miklóst, vagy Lukács Sándort javasoltam volna. Node már okafogyottá vált a dolog! Balázsovits Lajos lett a cím tulajdonosa és bevallom,  nagy meglepetés volt számomra. De, gratulálok a művésznek, mert úgy illik, nem igaz?! 
Érdemben szólni nem tudok. De ahhoz igen, hogy egy családban két Nemzet Színésze díjazott van. Véleményem az - ami tudom,  hogy a kutyát sem érdekel - , hogy ambivalens!

( Node kicsit sem jelent  "belterjességet " ugye?! :))

Egyébként, ha jól láttam,  nem volt Kossuth díja és megkapta a Nemzet Színésze címet még:

Komlós Juci,   Berek Kati, Szacsvay László és most, Balázsovits Lajos. Egyébként pedig már kezd okafogyottá válni ez is.

És még annyit,  hogy nem lenne keverendő a Nemzet Művésze és a Nemzet Színésze cím, ha a színészeket berakták volt a művészek közé, hiszen ők is azok. Ráadásul, így nem lett volna megkettőzve a jutalmazottak köre sem. Szerintem.

Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.06.22 -2 0 673

Hát igen, akik eddig belterjes döntésekről beszéltek, azoknak most aztán csattanós választ adtak!

Előzmény: kannibál Kovács (672)
kannibál Kovács Creative Commons License 2022.06.22 -3 1 672

Érdekes, hogy Balázsovits úgy lett a Nemzet Színésze, hogy sem Kossuth-, sem pedig Jászai Mari-díja nincs. Megjegyzem, már régen megérdemelte volna az elismerést, és meg is lepett, hogy nem Kossuth-díjas. Bevallom, nem gondoltam rá, mert már régóta nincs reflektorfényben. Igazából csak az a kifogásom ellene, hogy a felesége is birtokolja a címet és nem tartom elegánsnak, hogy egy családon belül ketten is idetartozzanak.

A személye azért is érdekes, mert akik katonáztak meg kaposvároztak, azok most csattanós választ kaptak. És még érdekesebb, hogy kivel van barátságban és pár évvel ezelőtt mivel kapcsolatban emlegették a nevét.

https://index.hu/belfold/2014/07/30/balazsovits_hatareset_nincs_kozos_fopolgarmester-jelolt/

Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.06.22 -2 0 671

Nekem amúgy az volt az első gondolatom, hogy nincs jó egészségi állapotban, és azért választották be.

Ne legyen igazam!

Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.06.22 -2 0 670

Elképzelem, ahogy mondjuk egy Jordán Tamás bedobja, hogy legyen Dörner György a tizenkettedik

Elég élénk képzelőerőd van... :)

...

Egyébként meg összeférhetetlennek tartom, ha valaki a saját házastársára voksol. Márpedig, ha nem is feltétlenül ő lobbizott mellette, akkor is "kénytelen" volt, mert egységes döntés kell az új tag megválasztásához.

Előzmény: _Colin_ (668)
bobeknandor Creative Commons License 2022.06.22 0 0 669

Gratulálok Balázsovits Művész Úrnak! 

_Colin_ Creative Commons License 2022.06.22 0 0 668

:)

Elképzelem, ahogy mondjuk egy Jordán Tamás bedobja, hogy legyen Dörner György a tizenkettedik, erre Lehoczky lehurrogja, hogy nem jó, mert Katona-alapító, még ránk fogják, hogy belterjesek vagyunk. Mire a sarokból egy dohányos, mély, női hang: akkor legyen a férjem!
Ám legyen...

Gratulálok Balázsovits Lajosnak, és főleg jó egészséget kívánok neki.

Előzmény: Tonio 2.0 (666)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!