Agárdy Gábor kiváló színművészünk halálával ismét eggyel kevesebben vannak a Nemzet Színészei. Ismét tippelésre kérlek benneteket: vajon kit választanak Agárdy Gábor utódjaként a Nemzet Színészei közé? Szeretném azonban a szabályokat egyértelműen rögzíteni, ezért arra kérlek benneteket , hogy maximum 3 nevet jelöljetek meg az általatok vélt valószínűségi sorrendben. Első körben azok között fogok sorsolni, akik a "nyertest" első helyen eltalálják. Ha ilyen nincs, akkor értelemszerűen a második és a harmadik helyen megjelölt személy számít. A nyertesnek küldeni fogok egy Agárdy Gáborról szóló könyvet. Legyen szerencsétek! :)
Voltak színészek, akikről úgy gondolták, hogy nem fogják beválasztani őket, ezért létrejött egy ilyen, kevéssé szerencsés duplikáció.
Hogy ez mennyire volt alaptalan?
Ki gondolja azt, hogy a mai Nemzet Színésze csapat beválasztaná pl Eperjes Károlyt, vagy akár Reviczky-t? Hát... Ők viszont díjazni akarták a mellettük kiálló művészeket, szerintem ez van mögötte.
A Nemzet Színészei díjat az első Orbán-kormány alapította és emlékezetem szerint az alapítók között több jobboldali nézetű volt, mint liberális vagy balos.
Az persze más kérdés, hogy egy normális országban senki nem foglalkozik a művészek politikai nézeteivel, amennyiben a mutatott teljesítményt kell értékelni.
Úgy gondolom, hogy a Nemzet Művésze díj a jobboldali kurzus válasza volt arra, hogy szerintük a Nemzet Színészei elsősorban milyen preferenciájú művészek lehetnek (ez sincs minden esetben így, persze), illetve a saját vélt/valós holdudvarukat akarták díjazni (más kérdés, hogy azóta ki hová tartozik).
Csak Törőcsik volt mindkét helyen tag, ő kurzusok fölött állt.
Jelenlegi tagok ott: Bánsági, Béres, Huszti, Mécs, Reviczky. Nehéz lenne vitatni, hogy például Husztit eléggé negligálták a Nemzet Színészei. Persze lehet, hogy azóta* már beválasztották volna.
Egy dologban reménykedek. Abban, hogy az utód kiválasztásánál nem lesz szempont az, hogy az esetleges jelölt tagja-e a Nemzet Művésze grémiumnak. Eleve hibás volt a kitüntető cím megkettőzése, mert így csökken az értéke. Ebből adódóan nevetségessé teszi az egészet, ha a Nemzet Színészénél egyfajta maradékelv érvényesül, mondván ide az kerül, aki a másikban nincs benne. Semmi kivetnivalót nem látok benne, ha akad olyan színész, aki mindkét címet viseli.
Miután elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színészeinek új tagot kell választaniuk maguk közé. A cím kritériumainak figyelembe vételével megérdemelné az egyik hozzászóló által említett Moór Marianna, de szóba jöhetne még pl. Pásztor Erzsi, Tímár Éva, Halász Judit, Esztergályos Cecília, Piros Ildikó, Udvaros Dorottya, illetve Básti Juli is. Ezenkívül felmerült Béres Ilona, illetve Bánsági Ildikó neve is, de ők már korábban megkapták a Nemzet Művésze címet (ráadásul elsők között), mely magasabb rangú kitüntetés.
Egy hét múlva, jövő kedden töltötte volna be 96. életévét Máthé Erzsi, aki az egyedüli máig életben lévő művész volt a 2000-ben létrehozott Nemzet Színésze cím első kitüntetettjei közül. Szép hosszú élete, pályája volt, köszönjük, hogy tanúi lehettünk.
Nekem is volt az évek alatt mindig egy név a fejemben, hogy ki legyen a "Nemzet Színésze." :)
Így, ha megkérdeztek volna anno, mondjuk, mint az utca emberét, mondhattam is volna a számomra kedves színész/színésznő nevét. :) De, sosem kérdezték! :))
A közel két évtized alatt a megválasztott színészek közül, ritkán kaptak azok címet, akik "az én embereim" voltak. De minden megválasztott színészt tiszteltem, csak anno akkor az élők közül én éppen másnak adtam volna a megtisztelő címet. ( Miközben az " én kedves embereim " távoztak az élők sorából, nem tudták megvárni, amíg sorra kerülnek, sajnos.)
Most például Haumann Péter helyére, Benedek Miklóst, vagy Lukács Sándort javasoltam volna. Node már okafogyottá vált a dolog! Balázsovits Lajos lett a cím tulajdonosa és bevallom, nagy meglepetés volt számomra. De, gratulálok a művésznek, mert úgy illik, nem igaz?! Érdemben szólni nem tudok. De ahhoz igen, hogy egy családban két Nemzet Színésze díjazott van. Véleményem az - ami tudom, hogy a kutyát sem érdekel - , hogy ambivalens!
( Node kicsit sem jelent "belterjességet " ugye?! :))
Egyébként, ha jól láttam, nem volt Kossuth díja és megkapta a Nemzet Színésze címet még:
Komlós Juci, Berek Kati, Szacsvay László és most, Balázsovits Lajos. Egyébként pedig már kezd okafogyottá válni ez is.
És még annyit, hogy nem lenne keverendő a Nemzet Művésze és a Nemzet Színésze cím, ha a színészeket berakták volt a művészek közé, hiszen ők is azok. Ráadásul, így nem lett volna megkettőzve a jutalmazottak köre sem. Szerintem.
Érdekes, hogy Balázsovits úgy lett a Nemzet Színésze, hogy sem Kossuth-, sem pedig Jászai Mari-díja nincs. Megjegyzem, már régen megérdemelte volna az elismerést, és meg is lepett, hogy nem Kossuth-díjas. Bevallom, nem gondoltam rá, mert már régóta nincs reflektorfényben. Igazából csak az a kifogásom ellene, hogy a felesége is birtokolja a címet és nem tartom elegánsnak, hogy egy családon belül ketten is idetartozzanak.
A személye azért is érdekes, mert akik katonáztak meg kaposvároztak, azok most csattanós választ kaptak. És még érdekesebb, hogy kivel van barátságban és pár évvel ezelőtt mivel kapcsolatban emlegették a nevét.
Elképzelem, ahogy mondjuk egy Jordán Tamás bedobja, hogy legyen Dörner György a tizenkettedik
Elég élénk képzelőerőd van... :)
...
Egyébként meg összeférhetetlennek tartom, ha valaki a saját házastársára voksol. Márpedig, ha nem is feltétlenül ő lobbizott mellette, akkor is "kénytelen" volt, mert egységes döntés kell az új tag megválasztásához.
Elképzelem, ahogy mondjuk egy Jordán Tamás bedobja, hogy legyen Dörner György a tizenkettedik, erre Lehoczky lehurrogja, hogy nem jó, mert Katona-alapító, még ránk fogják, hogy belterjesek vagyunk. Mire a sarokból egy dohányos, mély, női hang: akkor legyen a férjem! Ám legyen...
Gratulálok Balázsovits Lajosnak, és főleg jó egészséget kívánok neki.