Keresés

Részletes keresés

IsseCs Creative Commons License 2009.02.18 0 0 523

Kedves Z. Istvan,

 

Köszi a magyarazoto, most igy  valoban pofonegyszeru...

de ugy tunik hogy konnyu a ruszint a ruttenal felcserelni.

 

IsseCs

 

 

Előzmény: Zicherman Istvan (486)
jamaica2 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 522
A Rjazanyi területre és a középső Oka vidék területére a finnugor népek helyére a IX században telepednek szlávok.
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.17 0 0 521
Angol linket meg majd akkor, ha esetleg ők is majd ásnak arrafelé.

na azért nemzetközileg publikálni ma már alapvető, még magyar történelmi munkák is elérhetőek angolul és online, olyanok is mint pl. az erdély története. mivel viszont nem szívügyem az orosz történelem (nem is vagyok történész), nem fogok oroszul is megtanulni. továbbra sem értem amúgy ezeket a kiszólásokat. ha igazolni akarod az állításaidat, akkor azért illik olyan konkrét forrást felmutatni, amit a másik is el tud olvasni.

Személyes soccod.

nem csak személyes és nem csak az enyém. de ezen szerintem kár rugózni, az orosz történettudománnyal szemben elég sokaknak vannak fenntartásai, és okkal.
Előzmény: Zicherman Istvan (518)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.17 0 0 520
Ja, és másszunk át a másik topikba.
Előzmény: Zicherman Istvan (519)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.17 0 0 519
Bár megkísérlem, hogy keresek pár angol linket vagy bibliográfiai anyagot, hátha találok is, de időbe tellik.
Úgyhogy - türelem.;)
Előzmény: Zicherman Istvan (518)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.17 0 0 518
,,az orosz kutatások megbízhatóságáról annyira vagyok meggyőződve, mint a románéról."

Személyes soccod.

,,ne bibliográfiát adj, hanem olyasmit, aminek én is utána tudok járni. pl. link (angol), vagy hasonlók."
Tanulj nyelveket.
Angol linket meg majd akkor, ha esetleg ők is majd ásnak arrafelé.
Előzmény: Joranne_Sutt (517)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.17 0 0 517
Attól, hogy a temetkezés stílusa, a benne található tárgyak többsége és származása, a sír helye, a többi temetkezési hely, stb. stb. stb. (rengeteg egyéb jel és tárgyi bizonyíték, illetve antropológiai és genetikai vizsgálat szerint)orosz.

jó, ennek is úgy lenne értelme ha konkrétan néznénk, ezek így általánosságok. az orosz kutatások megbízhatóságáról annyira vagyok meggyőződve, mint a románéról.

Adjak bibliográfiát?

ne bibliográfiát adj, hanem olyasmit, aminek én is utána tudok járni. pl. link (angol), vagy hasonlók.
Előzmény: Zicherman Istvan (516)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.17 0 0 516
,,és ez mitől orosz?"

Attól, hogy a temetkezés stílusa, a benne található tárgyak többsége és származása, a sír helye, a többi temetkezési hely, stb. stb. stb. (rengeteg egyéb jel és tárgyi bizonyíték, illetve antropológiai és genetikai vizsgálat szerint)orosz.
Tudod, nem csak hasraütéssel és wikivel dolgoznak arrafelé.


,,mi erre a forrás, bizonyíték?"

Adjak bibliográfiát?
Előzmény: Joranne_Sutt (515)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.17 0 0 515
Rosszul tudod, a Volga nyugati partja, egészen a mai Szaratov környékéig, oroszoklakta terület volt, még ha nem is volt állami fennhatóság alatt.

mi erre a forrás, bizonyíték?

Ha valamit nem tudsz, még nem jelenti azt, hogy nincs.
Nagyon sok ásatást és feltárást végeztek az oroszok az utóbbi időben, és ezek hatására még saját eddigi elméleteikben is komoly változásokra kényszerültek a leletek hatására. P.l. miután feltártak pár sírt, amelyben IX.-X. századi szláv lovaskatonák pihentek, rá kellett jönniük, hogy kőkeményen sztyeppei befolyás alatt alakult ez ki


persze. és ez mitől orosz?
Előzmény: Zicherman Istvan (514)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.17 0 0 514
,,hagyjuk ezt a nagyképűséget, ha lehet. ez egy történelmi fórum, és releváns kérdéseket tettem fel. "

A nagyképüséget akár magadnak is mondhattad volna.:) Ha már történelmi fórumot emlegetsz, akkor legalább nézz utána, hogy hány útvonala volt a ,,varégoktól görögökig" útvonalnak. Egy sima ,,bocs, tévedtemmel" beérem.:P

,,de, a volga - leszámítva az északi szakaszát nyizsnyij novgorodig - soha nem volt orosz uralom alatt egészen rettegett ivánig"

Rosszul tudod, a Volga nyugati partja, egészen a mai Szaratov környékéig, oroszoklakta terület volt, még ha nem is volt állami fennhatóság alatt. A Volga-kanyarban volt a kozákság egyik ,,születési központja", az u.n. ,,Volgai Volnyica" (A XII. századtól folyami kalózközpont). A keleti part tartozott a nomád népekhez (elsősorban baskírok és tatárok), illetve a a nyugati parton a Szaratovtól délre eső sztyeppés részek.

,,miután a románok is tárnak fel "dák" településeket erdélyben a 6-8. századból, az ilyesmitől hadd ne essek hasra."
Pedig nyugodtan megteheted. Ha valamit nem tudsz, még nem jelenti azt, hogy nincs.
Nagyon sok ásatást és feltárást végeztek az oroszok az utóbbi időben, és ezek hatására még saját eddigi elméleteikben is komoly változásokra kényszerültek a leletek hatására. P.l. miután feltártak pár sírt, amelyben IX.-X. századi szláv lovaskatonák pihentek, rá kellett jönniük, hogy kőkeményen sztyeppei befolyás alatt alakult ez ki, méghozzá elsősorban magyar és polovec hatásra (kazár kaftán, tarsoly lemezek, fokosok és sztyeppei nyergek egy sírban normann kardokkal, pajzsokkal, szláv ékszerekkel és késekkel, stb.).
Azért nem kéne a románokból kiindulva méregetni a többieket.:/

,,viszont nem egy ukrán történelemmagyarázatban láttam már olyan térképet, ahol kárpátalja a ruszhoz tartozik. akkor ez nem elfogadott?"

Az, hogy mit kreálnak jelenleg az ukránok - az az ő bajuk, de még a mostani, komolyabb történelmi munkákban sem láttam olyat, hogy Kárpátalja a Ruszhoz tartozott volna. Nem láttam ilyet sem Szemenovics ,,Ukrajna története" kétkötetesében, sem a korábbi munkákban.
Hogy ki mit írkál a wikin - az már legyen az ő baja.
Előzmény: Joranne_Sutt (513)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.17 0 0 513
Had ne nyissak vitát olyan témában, amit bármely gyerek ismer, aki a Volga-parton nőtt fel (és nem csak orosz, hanem tatár, baskir vagy mordvin is.)

hagyjuk ezt a nagyképűséget, ha lehet. ez egy történelmi fórum, és releváns kérdéseket tettem fel.

Au ,,Út a Varágoktól a Görögökig" egyik fő szakasza a Volgán vezetett, majd onnan a Donba vontatták a hajókat. A Volga volt igen sokáig a Rusz határa.

oké. a két mondat között nincs összefüggés. az elsőt elfogadom, a másodikat nem. a volga valóban fontos kereskedelmi útvonal volt. ezért esett neki a kievi rusz a kazároknak, a két birodalom között folyamatosan összetűzések voltak a volgai kereskedelem ellenőrzése felet. de, a volga - leszámítva az északi szakaszát nyizsnyij novgorodig - soha nem volt orosz uralom alatt egészen rettegett ivánig. az egy dolog, hogy varégok jártak arra, az meg egy másik, hogy kinek a fennhatósága alá tartozott.

ahol a három kilométeres földnyelven vontatták át a hajókat már azokan az időkben is, és amely mellett nagyon szép szláv és viking településeket találtak a régészek az 1996-97-es feltárások alatt.

miután a románok is tárnak fel "dák" településeket erdélyben a 6-8. századból, az ilyesmitől hadd ne essek hasra.

Ezt a faszságot meg melyik ujjadból szoptad? Ugyanis egyetlen mérvadó vagy komoly orosz vagy ukrán történelmi munkában sem olvastam ilyet (és nem is lehetne ilyet olvasni).
Kivetíted a frusztrációidat a világra?


nekem frusztrációim? :) ez elég érdekes. viszont nem egy ukrán történelemmagyarázatban láttam már olyan térképet, ahol kárpátalja a ruszhoz tartozik. akkor ez nem elfogadott? :) ez pl. a wikipediából van:

Slavic tribes began settling in the area of Transcarpathia in the 6th century, following the invasion of the Huns. By the 7th and 8th centuries, a denser population referred to as the White Croats had settled on the slopes of the Carpathian Mountains. A great deal of this territory and its settlers subsequently became the western edge of Rus' principality at the start of the 9th century, while the western part of this territory came under the jurisdiction of Great Moravia.

When Tsar Simeon the Great began expanding his kingdom of Bulgaria, he gained control of a segment of "White Croatia", forcing Prince Laborec (a local ruler) to recognize his authority at the end of the 9th century. In 896 the Proto-Magyars crossed the Carpathian Range and migrated into this territory. Prince Laborec fell from power under the efforts of the Magyars and the Kievan forces; many of these forces remained behind and were assimilated by the White Croats.
Előzmény: Zicherman Istvan (504)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 512
Ruszinokról írtam.
nem tuok normalisan valszolni orak ota, szaraxik a szolgáltatóm.:(
Majd folytatom, az orosz topikban.
(Csak átmegy ez az üzeet.)
Előzmény: Törölt nick (511)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 509
,,az ukránok és oroszok szerint - nem volt magyaro. része. "

Ezt a faszságot meg melyik ujjadból szoptad? Ugyanis egyetlen mérvadó vagy komoly orosz vagy ukrán történelmi munkában sem olvastam ilyet (és nem is lehetne ilyet olvasni).
Kivetíted a frusztrációidat a világra?
Apropo a ,,magyar fórumon vagyunkhoz". Tudod mit - LESZAROM. Nekem ez nem érv.
Előzmény: Joranne_Sutt (496)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 507
Tmutarakany soha sem volt a magyar királyság hűbérese. Honnan vetted?
Előzmény: Törölt nick (495)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 506
A ,,varéoktól görögökig" útvonal két fő ága (összesen 7 ága volt):


Attól, hogy a nyugati irodalomban általában csak a dnyeperi útvonalat emlegetik nem ez volt az egywetlen útvonala a kereskedelmi fútvonalnak.
Évente megrendezik a Volgán a ,,viking regatát" (1972 óta), amelyen elég sok rekonstrukciós és hagyományápoló szerepel. Togliattival szemben pedig, a Volga-kanyarban (Szamarszkaja Luka) van egy település - Perevoloki (szó szerint ,,Átvontató") ahol a három kilométeres földnyelven vontatták át a hajókat már azokan az időkben is, és amely mellett nagyon szép szláv és viking településeket találtak a régészek az 1996-97-es feltárások alatt.
jamaica2 Creative Commons License 2009.02.16 0 0 505

1. A kárpátaljai (nem tudom, hogy minek nevezzem őket) ruszinok gyakorlatilag 100%-ban velünk voltak 1848-49 ben.

2. A besenyők Etelközi megtelepedése után nem ismerem olyan jól az Azovi tenger vidék történetét. A kazárok vereségét ismerem és a Tamany körzeti rusz uralomról hallottam, de a fennállásának a végét nem ismerem.

3. Az Észak Volga vidék finnugor terület volt elég sokáig, az eloroszosodás nagyjábol a mongolokig zajlott le.

 

Előzmény: Zicherman Istvan (504)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 504
,,na az pont nem. a dnyeper már igen. a volga a kazároké volt."

De igen. Az, hogy rövid ideig a kazárok ellenőrizték a kereskedelmi útvonalat még semmit sem jelent. Mint ahogyan előtte egy darabig a bulgárok ellenőrizték.
Au ,,Út a Varágoktól a Görögökig" egyik fő szakasza a Volgán vezetett, majd onnan a Donba vontatták a hajókat. A Volga volt igen sokáig a Rusz határa. Még a mongol hódoltság korában is rajta pusztították végig az uskujnyikok (folyami kalózók) az Arany Horda folyó menti településeit és párszor a fővárost is kirabolták.
Had ne nyissak vitát olyan témában, amit bármely gyerek ismer, aki a Volga-parton nőtt fel (és nem csak orosz, hanem tatár, baskir vagy mordvin is.)
korieander Creative Commons License 2009.02.16 0 0 503
az olvtárs nyilván nem a kárpátaljai hanem a galíciai ruténekre/ruszinokra gondolt (a XX. sz. elejéig ők is rutének voltak, csak később "ukránizálódtak")
Előzmény: Joranne_Sutt (496)
milyennincs Creative Commons License 2009.02.16 0 0 502

[sztoj ! hvatyit] Ez itt az 1848-49. Minden a szabadságharcról  c. topik.

[prasu vász]

Előzmény: Galgadio (499)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.16 0 0 501
ugyanezt írtam én is le. :)
Előzmény: Galgadio (498)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.16 0 0 500
beszéljék ezt meg a szerbekkel, mert szerintük az nagy szerbia része.
Előzmény: Galgadio (497)
Galgadio Creative Commons License 2009.02.16 0 0 499

"szóval értem én, nagy oroszország partjait öt óceán mosta, de azért itt, magyar fórumon és egymás közt hagyjuk ezt. "

Jó a buli:-)

 

(nem azért éneklik valamelyik orosz dalban, hogy Siraká sztraná majá radnája?....)

Előzmény: Joranne_Sutt (489)
Galgadio Creative Commons License 2009.02.16 0 0 498

A kunok neve oroszul polovec, lengyelül plavec.

Etimológiailag a palóc szó nagy valószínűséggel ebből a szláv szóból származik, de a palócok kun (kipcsak-török) eredete nem bizonyított.

Előzmény: Joranne_Sutt (494)
Galgadio Creative Commons License 2009.02.16 0 0 497

"a dunától északra meg a nagymorvák éltek, a balatontól délre meg a szerbek. :-)"

 

Tévedés: a Balatontól délre nem szerbek, hanem szlovénok:-)

Más néven pannonszlávok:-)

Előzmény: Joranne_Sutt (496)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.16 0 0 496
azt semmiből, ezt nem azzal kaccsolatban írta sztem.
ez a ruténiára, vagy ruszinföldre vonatkozó rész. kárpátalja ugye - az ukránok és oroszok szerint - nem volt magyaro. része. mint ahogy erdély ősi román föld, a dunától északra meg a nagymorvák éltek, a balatontól délre meg a szerbek. :-)
Előzmény: Törölt nick (495)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.16 0 0 494
a palóc szó jöhet a polovecből, de hogy a palócok kunok leszármazottai lennének, hát az elég furcsa baleset lenne, tekintve hogy a kunok másik része ezexerint kiváltságos lett, a pálócok meg nem...
Előzmény: Törölt nick (492)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.16 0 0 493
A Volga (Etil) volt a Rusznak az egyik legfontosabb hajózési és kereskedelmi útvonala ( ,,Út a Varégoktól a Görögökig", rémlik?).

na az pont nem. a dnyeper már igen. a volga a kazároké volt.

Tűnjön. Az a te dolgod, hogy it olvastál, vagy nem olvastál a témában (feltételezem, hogy az elmúlt tizenöt évben végzett kutatásoknak és ásatásoknak az anyagát nemigen olvastad).

nosza, hol olvashatom őket?

többi észrevételhez ezexerint nincs hozzáfűznivalód?
Előzmény: Zicherman Istvan (491)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 491
,,kik? mer a rusz állam elég messze volt a fekete tengertől."
A Volga (Etil) volt a Rusznak az egyik legfontosabb hajózési és kereskedelmi útvonala ( ,,Út a Varégoktól a Görögökig", rémlik?).

,,ez nekem dáko-román kontinuitás 2-nek tűnik. "

Tűnjön. Az a te dolgod, hogy it olvastál, vagy nem olvastál a témában (feltételezem, hogy az elmúlt tizenöt évben végzett kutatásoknak és ásatásoknak az anyagát nemigen olvastad).

,,a győztes orosz cár adta a fiának."

Talán fejedelem. A cárok intézménye III.Ivánnal indult.
Előzmény: Joranne_Sutt (489)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.16 0 0 490
Úgy. Saját egyház, saját fejedelemség, amely eleinte Halicshoz vagy a Volinyi fejedelemség vazallusa volt, utána pedig a magyar király hűbérese. Saját írásos nyelv (a keleti szláv írásbeliség egyik központja volt Kijev, Csernyigov, Novgorod, Vlagyimir és Szuzdal mellett.)

:) a saját egyház és saját fejedelemség még nem nemzeti öntudat. Azt ugye nem állítod, hogy a kárpátokon belül éltek?
Előzmény: Zicherman Istvan (488)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2009.02.16 0 0 489
A Fekete-tengert a középkorban (úgy -XII. század körül) Orosz-tengernek is nevezték.:)

kik? mer a rusz állam elég messze volt a fekete tengertől. :)

ugyan annak a városnak és területnek a nevei) elég sokáig fennállt - a IX. század elejétől volt önálló fejedelemség egészen a XII. századig. És mint azt a réfészeti ásatások is bizonyítják - igen népes szláv lakossággal rendelkezett. A görögökön és szlávokon kívül a harmadik legnépesebb réteget a palócok (polovecek) adták. Mellesleg a doni kozákság egyik bölcsője. Még a genovaiak is feljegyezték, hogy nagyon nagy szláv földműves réteg élt azon a vidéken a XIV-XV. századok között (akkor a város és környéke Matrega név alatt futott, így talán könnyebb lesz beazonosítani).

ez nekem dáko-román kontinuitás 2-nek tűnik. nem lep meg, az orosz történetírás ihlette a balkániakat. sorolom a kifogásaimat:

1) régészeti ásatások is bizonyítják: tipikus mondata a dák-román kontinuitást vallóknak is. önmagában semmi nem következik belőle, mert ha a történetírás pártos (márpedig orosz esetben az, mert olyan területek feletti történelmi jogukat akarják ezzel megteremteni, amelyek nem orosz területek voltak - valszeg meg lehet azt is keresni, hogy milyen esemény ihlette a törekvéseket, én a krími háborúra tippelnék), akkor bármilyen régészeti leletből bármit le tud vezetni. például abból, ha találnak római eredetű cserepet ,vagy érmét a dunától északra, azt, hogy ott rómaiak (=románok éltek). pedig csak gót hadizsákmányt találtak.
2) görög lakosság max abban a pár városban élt, amelyek a fekete tenger partján voltak, főleg a krímben. de nem vidéken. éppen ezért már az a tény is elég fura, hogy ők voltak a második legnagyobb réteg. :)
3) polovec: kun. nem palóc. mellesleg a kárpátoktól az altajig ők uralták a steppét (benne a feltételezett tmurtakannyal) a mongolok megjelenéséig.
4) a genovaiak feljegyzéseit hol lehet olvasni?

megismétlem még egyszer: amit a városról (és nem hercegségről) tudunk, az a következő:
1) görög gyarmatváros volt
2) a kazár kánság megsemmisítésekor a győztes orosz cár adta a fiának. de a jelek szerint a város tulajdonjoga hamar visszakerült bizánchoz (mert a városok hivatalosan hozzá tartoztak), majd ennek hanyatlása után genovai kézbe került. Csernyigovi Mstislav az a fiú egyébként aki megkapja, ő azért lett csernyigovi, mert a tmurtakan környéki kazár, alán és cserkesz alattvalói segítségével rá tudta kényszeríteni a testvérét, hogy megossza vele a birodalmát, így lett a székhelye csernyigov. na , amit ebből látszik, ekkor még se híre se hamva szlávoknak arrafele, türköknek annál inkább, pláne hogy a város neve is türk. :)

szóval értem én, nagy oroszország partjait öt óceán mosta, de azért itt, magyar fórumon és egymás közt hagyjuk ezt.
Előzmény: Zicherman Istvan (488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!