Keresés

Részletes keresés

shahriar Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1952

Kedves NADSanyi!

 

Igaz, hogy legutóbb 2012 októberében jártam Iránban, de a VIP buszra a jegy ára közel sem került a hagyományos buszjegy árának a kétszeresébe. Csak ritkán vettem igénybe, például kisebb forgalmú útvonalakon, ahol nem volt választási lehetőség, az adott időszakban csak VIP busz indult.

Megköszönöm, ha elküldöd a címet, érdekel.

 

Jó pihenést kíván:

 

Shahriar

Előzmény: nagys5 (1944)
shahriar Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1951

Ha jól tudom, Isztambul (az ázsiai oldalról, a Haydarpasa pályaudvarról indul(t)) és Teherán között heti egy vasúti járat van (egy ideig nem üzemelt), amelyről a Van-tónál hajóra kell szállni (aztán vissza a vonatra), de nagyon hosszadalmas és elég drága is az utazás. Valahol olvastam, de lehet, hogy azóta változott a helyzet. Inkább nézd meg a TripAdvisor-féle iráni fórumon, hátha találsz róla valamit. http://www.tripadvisor.com/ShowForum-g293998-i9139-Iran.html

Előzmény: nagy_erzsi (1948)
shahriar Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1950

Nem, csak Isztambulból.

Előzmény: nagy_erzsi (1947)
nagy_erzsi Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1949

Ill. most látom, hogy Pegasus airlines-szal eszméletlen olcsó jegyek vannak (210 Euro körül cakken-pakken BUD-TEH oda-vissza isztambuli átszállással). 

nagy_erzsi Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1948

Vagy esetleg Van-ból vonattal? 

nagy_erzsi Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1947

Ment már valaki Trabzonból busszal Iránba? 

nagy_erzsi Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1946

Húúú, engem nagyon érdekelne a filmes cím, nagy rajongója vagyok a kortárs iráni filmeknek. 

Előzmény: nagys5 (1944)
peliatan Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1945

Jó estét kívánok!

Azért valljuk be - úgy egymás közt - mindannyiunkban volt némi drukk az első út előtt.

Az ott szerzett felejthetetlen, pozitív élmények minden várakozást felülmultak, még a sokat tapasztalt utazóknál is.

 

Egyet értek Kirgizkével, tartsuk meg továbbra is a topik - eddigi - segítőkész légkörét!

 

 

nagys5 Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1944

Kedves Shahriar!
Szerintem semmi félreértés nem történt :)
(Csak zárójelben a VIP buszhoz: ami 2x annyiba kerül, ha jól tudom, arra azért csak a tehetősebbek szállnak fel Iránban is.)
A borravaló ügy a szállodában volt: nem engedték, hogy mi húzzuk a bőröndöt, rögtön kocsira rakták, felhozták, ott meg tartották a markukat! Pedig itt is azt olvastam, hogy gyakorlatilag nem ismert a borravaló.
Kashanban a Borudjerdi házban éppen ellenkezője történt: pont zárásra érkeztünk oda, mert megváltozott a
nyitvatartás. Közfelkiáltással felajánlottunk borravalót, hogy maradjon tovább az őr, de ennek hatására(?) kinyitotta az ajtót, viszont nem fogadta el a pénzt. 20 percig bent lehettünk :)

 

Mindkét film megvan nekem is, és a kedvenceim közé tartozik. Ha érdekelnek filmek, tudok küldeni egy címet, ahol féligmeddig zárt közösségben gyűjtjük a különleges filmeket.

Üdvözlettel:
NADsanyi

Előzmény: shahriar (1940)
nagys5 Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1943

Köszönöm a bizalmat Kirgizke!
Amint írtam, én vagyok az Irán mániás a családban, de az angol beszédtudásommal nem mernék nekivágni egyedül. Amikor végre ők is ráéreztek Iránra, akkor már kifutottunk az időből, az idén már nem lett volna több lehetőségünk.
Most egy kicsit már ők is mániásak... :)

Előzmény: kirgizke (1938)
nagys5 Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1942

Bocsánatot kérek a GB-ért!
Afféle informatikusi szakmai betegség. Azt akartam vele érzékeltetni, hogy milyen sok iráni dologról beszélt az
idegenvezetőnk, aminek a fizetett úthoz semmi köze. Így pedig mérőszáma lehetne egy ország megismerésének...

Előzmény: Leon73 (1937)
shahriar Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1941

Helyesbítés: természetesen "az iráni taxisok"! Elnézést, siettem. Sh.

Előzmény: shahriar (1940)
shahriar Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1940

Kedves NadSanyi!

 

Köszönöm, hogy válaszoltál. Természetesen nem vonom kétségbe sem igényességedet, sem pedig az iráni kultúra iránti érdeklődésedet és őszintén remélem, nem értettél félre.

Sanyi, Iránban a VIP-buszok ugyanúgy menetrend szerint közlekednek és ugyanazokon az útvonalakon, mint a hagyományosak és rajtuk utazva ugyanúgy meg lehet ismerni irániakat, mint a régebbi típusúakon, ezért nem értem, hol az ellentmondás. Nyilván ott spórol az ember, ahol csak tud és ha nem muszáj, nem száll VIP-buszra. A hosszú Isztambul-Teherán vonalon már csak VIP-buszok járnak (az első két buszos utam alkalmával hagyományos, egy sorban négy üléses busszal tettem meg a távot oda és vissza), ennél "fapadosabb", költségtakarékos módon nem tudom, hogyan lehetne utazni.

Nagy örömmel olvasom, hogy még vissza kívánsz térni Iránba. Ne vonj le messzemenő következtetéseket a iráni taxisok (másutt nem tudom, hol követelhetnek borravalót, talán a belépős helyeken, de ilyennel csak egyszer találkoztam, arab országokban viszont állandó jelleggel) bosszantóan követelődző magatartásából, mert alapvetően nem az ő viselkedésük jellemzi az iráni nép-lelket.

Ez utóbbit a jobbnál jobb filmekből tényleg megismerhetjük. A perzsa filmek iránti érdeklődéseddel nem vagy egyedül. Ami engem illet, az első iráni filmes élményem a Fehér léggömb (Badkonake Sefid, feliratos film) volt. Most sajnos már csak a YouTube-on található meg. Még évekkel ezelőtt, meglehetősen hosszas személyes kutakodásom eredményeként megtudtam, hogy egyetlen iráni film azért mégis kapható Magyarországon, mégpedig a Mennyország gyermekei (Bacheya-ye aseman, magyar szinkronnal). Annak idején gyorsan be is szereztem. A többi iráni filmet az iráni filmhetek alkalmával lehetett megtekinteni egyes mozikban, valamint ha jól emlékszem, a Duna TV-ben és a legtöbb tényleg tetszett is.

 

Köszönt:

 

Shahriar

Előzmény: nagys5 (1933)
X polgártárs Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1939

Csatlakozom. Azért a következő _nem próbaúton_ lehet csodálkozás a VIP buszra, hogy ez mégsem olyan :) De majd olvasunk arról is!

Előzmény: kirgizke (1938)
kirgizke Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1938

Hagyjátok már...ez eddig egy tök jó, egymást segítő topik volt, s szerintem az új olvtárs se azt érdemli, hogy ízekre szedjük, mert irodával volt... Első nekifutásra így találták helyesnek, majd másodikra mennek saját szervezésben, inkább ebben segítsünk, ha tudunk, és ha lehet.

Inkább azt kérdezném, hogy miért gondolta azt, hogy biztonságosabb irodával menni, mi tántorította el az egyéni szervezéstől, noha van tapasztalatuk?

Leon73 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1937

Hát nem gondoltam volna hogy egy alapvetően semleges válasz "kinek a nagyobb a p@cse" versenyt fog beindítani....   igazából nem értem az minek a mérőszáma az  hogy "3,5 GB hangfelvételem van az idegenvezetőtől"....  én meg csináltam 4800 fotót ami 16GB:  ÉS AKKOR MI VAN ?  komolyan GB-okban akar bárki is lemérni egy többezer éves kultúrát ??   

Előzmény: nagys5 (1929)
nagys5 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1936

OFF:
Nekem nem kell gratulálnod, hiszen nem az enyém a blog!!!
Azt látom, hogy olvasni nagyon nem szeretsz, mert egyébként beleolvastál volna, és tudnád miről van szó.
Viszont írni, azt aztán igen... Persze, messziről jött ember azt "ír", amit akar!

 

És még: Én itt információkat osztottam meg, jó szívvel, másoknak segítendő, vagy kérdésre válaszolva. (Ha nincs rá szükség, csak szóljatok!) A lényeg: mindenkinek ismernie kell a saját lehetőségeit, korlátait. Nem kell bedőlni a hencegőnek, lesajnálónak.


Úgy látom, te képviseled itt a mai magyar valóságot... Gratulálok! :(

Előzmény: pannn (1935)
pannn Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1935

Mi az egész idő alatt egyszer mentünk be a vízbe lábszárközépig, ez kb 3 percig tartott. Bulizni meg sem tudom mondani mikor voltam utoljára. A bárokról pedig nem tudok nyilatkozni mert azokat nem ismerem, még soha nem voltam.

Én csak gratulálni tudok neked is és a lányodnak is a 8 napos iráni és 8 hónapos világ körüli úthoz. Mi még ezek szerint nagyon tapasztalatlanok vagyunk. Nekünk Iránban sem volt elég 25 nap. Legközelebb én is útikönyveket fogok olvasni és szervezni.

Bár nem tudom a szervezés mennyire működött volna pl a Himalájába.

Előzmény: nagys5 (1934)
nagys5 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1934

Megmutattam a hozzászólásodat a lányomnak. Ezt mondta rá:
"Van egy praktikus dolog, amit szervezésnek hívnak!
Utazásaim során sok olyan hátizsákossal találkoztam, akik heteket töltenek egy országban, mégpedig bulizgatással és csak a strandokat ill. bárokat váltogatják - akkor most ők jobban megismerték az országot?

Ezzel szemben van olyan hátizsákos, aki hónapokat tölt el szervezéssel és útikönyvek olvasásával és inkább szinte minden éjszakát utazással tölt egy buszban, hogy minél több látnivaló beleférjen a programjába."

 

A magam részéről: NO COMMENT - csak pipa

Előzmény: pannn (1932)
nagys5 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1933

Kedves Shahriar!

Azt hiszem egy vagyok a kevesek közül, akik előbb ismerték meg az iráni embereket, minthogy kijutottak volna Iránba.
Már persze amennyire a filmjein keresztül meg lehet ismerni egy népet, országot. Én ugyanis 3 éve beleszerettem az iráni rendezők filmjeibe! :) Azóta több mint 60 filmet szereztem meg, néztem meg...

 

Itt kell rájönnöm, hogy mégis csalódtam Iránban: egy egész délután próbáltuk beszerezni néhány régen keresett filmjüket, sikertelenül (Iszfahánban)! (Ott is csak szappanoperákra van kereslet...) Közben sokan próbáltak segíteni, de csak 1-2 nap alatt tudták volna beszerezni, viszont reggel már indultunk tovább.

 

Valószínűleg érthetetlenül fogalmaztam, de az idegenvezetőnknek nem volt "szemüvege" - ő maga volt az ÉLŐ iráni. Ott született, tanult és él. Néhény hónapig volt Németországban nyelvet tanulni.

 

A fórumot olvasva, mindenki a VIP buszról regél, amivel mi is utaztunk most. Ez viszont ellentmond az általad
hiányolt megismerésnek. Megismerni menetrendszerinti járatos buszon lehet, ahogy mi Egyiptomban tettük. :) ...amikor nem működik a légkondi, és ezért az egyik arab utas hajszál híján megveri a sofőrt.

 

Szóval szerintem ebben sem létezik a "szent Grál". Az biztos, hogy nem szántunk időt arra, hogy leheveredjünk a parkba a fűre. A 4 csillagos "luxus" meg azért egész mást jelent arrafelé, mint itt. Teheránban leginkább a borravaló kikövetelésében nyilvánult meg. :( Amint írtam is, ez a szervezett változat csak egy "próbaút" volt, remélem.

 

Üdvözlettel:
NADsanyi

Előzmény: shahriar (1930)
pannn Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1932

Mi 7 és fél hónap alatt mindössze 8 országot tudtunk megnézni úgy ahogy igaz mi nem is csak pipálgatni akartuk az országokat. Szóval ne irigyeld őket.

Előzmény: Volánszki Tibor (1931)
Volánszki Tibor Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1931

8 hónapos világ körüli út... :O hmmm... irigylem Őket!!! :)
Nah majd talán egyszer...

Előzmény: nagys5 (1929)
shahriar Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1930

Kedves Nagys5!

 

Én voltam az, aki elküldte a rövid filmbejátszást a Khaju-híd alatt éneklő emberekről. Az általad leírtak szerint a tavalyi kormányváltással valószínűleg feloldották a köztéri éneklési tilalmat. A lényeg az, hogy az élmény csak Iszfahánhoz köthető és egyedülálló. Nagyon örülök annak, hogy folytatódik a hagyomány.

Fel kell tennem egy kérdést: a te igényeidet kielégítette az, hogy egy idegenvezető szemüvegén keresztül igen rövid idő alatt végigszáguldottál Iránon? Megismertél helybélieket és elbeszélgettél velük? Voltál vendégségben irániaknál? Azok, akik szervezett utazás keretében indulnak el, igaz, hogy luxushotelekben szállnak meg, azonban az idő rövidsége miatt a nevezetességeken kívül valószínűleg nem látnak egyebet. Csak a "kirakatot" szemlélik, ám az adott település valódi karakterét és ami a legfontosabb: az embereket nem ismerhetik meg. Sajnálom őket, mert kidobták a tengernyi pénzt, miközben csupán egy "professzionálisan szervezett", ám valójában hajszolt, buszról le-buszra föl-utazásban volt részük. Nyolc nap alatt képtelenség megismerni Iránt! Benyomásokat természetesen szerezhetünk róla, arra elegendő. Eddigi utazásaim során számos német turistacsoporttal találkoztam Iránban, egytől-egyig kulturált emberek voltak, csak az a rohanás... Nem cserélnék sem velük, sem más turistacsoporttal.

Az Iran Air repülőgépei az ismert okból sajnos már évek óta kénytelenek megszakítani az útjukat hazafelé repülve. A Svédországból (Stockholm és Göteborg) Teheránba tartó Iran Air-járatok például Budapesten szoktak leszállni üzemanyag-felvétel céljából.

A Fokker 100-assal nincs baj, jó gép, magam is repültem már vele néhányszor. Ami legutóbb lezuhant, az egy kis légcsavaros, eredetileg ukrán tervezésű, de Iránban gyártott gép volt, amellyel sajnos már a tesztrepülések idején is baj volt. Iránban egyébként kiváló a repülőgépek karbantartásának színvonala. Ugyanakkor az is igaz, hogy a végtelenségig nem folytatható, mivel az alkatrészeket az embargó miatt részben az öreg gépek szétbontása által, részben pedig a feketepiacról szerzik be. Az iráni légitársaságoknak vadonatúj repülőgépekre lenne szüksége.

Azt kívánom neked, hogy egyszer egyéni utazóként még térj vissza Perzsiába, de az utazásra már kellő időt szánva, hogy valóban felfedezhesd magadnak ezt a rendkívül kivételes, ősi kultúrát és a csodálatos iráni embereket.

 

Köszönt:

 

Shahriar  

Előzmény: nagys5 (1929)
nagys5 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1929

Ha időben és olcsóságban versenyzünk, akkor javaslom a lányomék blogját:

http://www.tripmunks.net/category/worldtrip/

2011-ben 8 hónapos világ körüli úton voltak HÁTIZSÁKKAL!
Ezt az utat én szorgalmaztam, de elsőre nem vállalták az egyéni szervezést. Most már másképp látják. :)

Én utólag sem sajnálom a pénzt!
Nagyon valószínű, hogy mi harmadannyi idő alatt 3-szor annyit tudtunk meg Iránról... :D :D
3,5GB-nyi diktafon felvételem van a vezetőnktől. Énekelt, verselt fárszi/német nyelven.
Valaki írta itt, hogy a hídon nem szabad énekelni: ő énekelt ott is, és mások is!

 

Előzmény: Leon73 (1926)
peliatan Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1928

Megelégszem!!!!!

Előzmény: peliatan (1927)
peliatan Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1927

Köszönöm szépen.

Ezekben a városokban már voltam.

Sajnálom a pénzt 4*-os szállodákra:-)! Megelékszem szerényebb de tiszta helyekkel is.

Előzmény: nagys5 (1925)
Leon73 Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1926

őőőőőőő hát a +pénzekkel együtt nekem ennyiből pont 25 nap jött ki.... :D :D

Előzmény: nagys5 (1925)
nagys5 Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1925

Szia!

Ez volt az útiprogram, azzal a kivétellel, hogy a szálloda Iszfahánban a Setareh volt. Ez szinte az Imám téren van. :)

http://www.ikarus.com/iran-glanzlichter-persiens-8-17994284-1.html

 

Előzmény: peliatan (1924)
peliatan Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1924

Szia!

Lenne kedved leírni az útvonalatokat és néhány szálloda nevét?

Májusban 1€ = 43500 volt.

Előzmény: nagys5 (1923)
nagys5 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1923

Sziasztok!

Éppen most érkeztem Iránból, és nagyon ideillik a tapasztalatom az utóbbi 3 hozzászóláshoz.
(Előre közlöm, hogy elkötelezett EU-párti vagyok!)
A lányomékkal utaztam a német IkarusTours szervezésében.
Az IranAir gépével repültünk oda-vissza Frankfurtból (Airbus A300-600). Nem tudom a jegy árát, de valószínűleg ez lehetett a legolcsóbb... Ennek ellenére kitűnő ellátást kaptunk, perzsa utitársakkal.

 

Az viszont megdöbbentő volt, ahogy az EU (USA-szövetséges) repülőtér minden lehető módon gátolta az utazást:
- Lépcsős beszálláshoz készültek/készültünk, de amikor már két busz is ott állt, akkor messziről integetett egy
ember, hogy várjunk. Amikor odaért, mondta, hogy ne itt várjunk, mert csöves beszállás lesz. 15-20 perc múlva valóban lett is.
- Aztán ültünk a gépben és vártunk: egy óra késéssel indultunk.
- Már kezdetben kiderült, hogy csak annyi benzint kaptunk, hogy Belgrádig elég, tehát ott leszállás lesz! Tudvalévő, hogy a repülés legveszélyesebb és leginkább környezetszennyező része a le- és felszállás. Ha Iránról van szó, még ez sem számít!?
- Visszafelé az volt a módszer, hogy ugyanúgy egy órahosszáig nem kaptunk szabad folyosót!
- Ennek ellenére késés alig volt a menetrendhez képest. Tehát a perzsák is tudnak számolni. ;)

 

Miért nem veszi észre valaki, hogy pont azokkal "szúrnak ki", akik érdekében ÁLLÍTÓLAG szankcióznak???

Ráadás: Érkezésünk után néhány órával zuhant le az egyik belföldi járat Teheránban. (Az USA embargó is hasonló eredményre vezethet.) Gondolhatjátok, milyen zabszem-pozitív voltam a Fokker 100-ba beszállva másnap délután.


Egyébként nem csalódtam semmiben! Szuper, perzsa, régész diplomás idegenvezetőnk volt. :)
Ja, és a váltás: 1€ = 42350 IRR. (Most akkor mi romlik?)

 

Előzmény: peliatan (1921)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!