Keresés

Részletes keresés

L4U58U8 Creative Commons License 2004.12.23 0 0 85
A felét már kijavították, már csak egyszer szerepel a cikkben a 15 hónap.
Előzmény: Brutalis Harmonia (84)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.22 0 0 84

Chicagóban 244 grammos súllyal világra jött az eddigi legkisebb baba. Ikertestvérével, aki csak kicsivel lett nagyobb nála, tizenöt hónappal a várt időpont előtt érkeztek

 

http://velvet.hu/onleany/onleanyhirek/?main:2004.12.22.&205920

 

Szóval ezért fontos az önmegtartóztatás... Ha nem vagy óvatos, hat hónappal azelőtt születik meg a gyermeked, hogy egyáltalán pajzán gondolataid lennének...

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.16 0 0 83

http://index.hu/politika/kulfold/athen1216k

 

A túszdráma folytatódik.

 

Kiderült, nem volt robbanószer a görög busz elfoglalóinál.

Hogy valóban volt-e náluk robbanóanyag, arról egyelőre nincs információ.

Nem volt robbanószer

 

Csak döntenék már el... Ráadásul amíg az amatőröknél több, egymásnak ellentmondó cikk jelenik meg, ők ezt egy cikken belül hozzák.

Törölt nick Creative Commons License 2004.12.15 0 0 82
Na most a védelem is támadásba lendül:

Öt túsz kiszabadult az athéni terroristák fogságából

Egy túsz szerint a túszejtők külföldiül beszéltek, úgy hangzott, mintha orosz lenne.

Ez a külföldiül beszélnek eddig csak viccesen hangzott el amolyan argóként a hétköznapokon, de úgy tűnik mára kiszorította az "idegen nyelven", vagy épp a cikkhez passzoló "nem görögül" kifejezéseket.
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.13 0 0 81
Igen, hasonló gondolatok merültek fel bennem is.
Előzmény: Törölt nick (80)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.11 0 0 79

http://index.hu/politika/bulvar/gb1211

 

Basszus, ezt a Halloween-i bulin én is el akartam játszani... :D Asszem, jó, hogy csak kacérkodtam a gondolattal.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.11 0 0 78
Nézd, a legtöbb ember birka. Ezzel nem azt állítom, hogy én nem lennék az; az elején én is bevettem az iraki-maszlagot. Pratchett írja a Kis Istenekben: a birkákat vezetni kell, a kecskéket elegendő irányítani. Azon vagyok, hogy kecske legyek. :) Szakáll nélkül. ;)
Előzmény: Törölt nick (76)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.11 0 0 77

http://index.hu/politika/kulfold/vj1211/

 

Ennek alapján megállapították, hogy a politikus szervezetében olyan erős dioxin-koncentrátumot találtak, amely a vérben és a szövetekben lévő normális mennyiségének ezerszerese.

 

Szóval... Ha már olyat írunk, hogy "olyan erős", akkor nem a mennyiséggel folytatjuk, hanem valami olyasmivel, hogy "hogy csak na", vagy "hogy az öt vadkant is leterítene".

De tele van minden cikk hasonlóan szép fogalmazványokkal.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.11 0 0 75
Nem balekok. Legalábbis nem jobban, mint bármely más, ugyancsak tájékozatlan népség. Nézd csak meg, mi magyarok mennyi sz@rt lenyelünk a tisztelt mindenkori kormányunktól.
Előzmény: Törölt nick (73)
tangerine Creative Commons License 2004.12.11 0 0 72
Szerintetek mi az a "szeméremféltés"?

Félek, hogy ellopják? Nedjisten az asszony levágja? :)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.10 0 0 71

Nem szeretnék én sem poldilibe átmenni, de érdekelne, pontosan milyen liberális eszmék alapján lehet védeni az iraki háborút. Hazugságon alapszik, semmi köze a terror elleni nemes kereszteshadjárathoz, demokráciát még véletlenül sem fog terjeszteni a Közel-Keleten (hacsak a holtak nem szervezik meg maguknak, akárhová is kerülnek), komolyan destabilizálja a régiót (elvégre erősen valószínűtlen, hogy egybenmaradjon az ország, plusz ott van Irán, plusz ott vannak a kurdok és Törökország, plusz ott van Szaud Arábia, és a jelenlegi monarchia gyengülő hatalma és a többi, és a többi...), erőforrásokat von el azokról a területekről, ahol kellenének a valódi terroristák elleni küzdelemhez, ráadásul némileg megdobta a nyugatot (azaz minket is) gyűlölő abroszfejűek klubját. Ja, és ez az egyetlen módszer, amivel az iszlám fundamentalista terror ellen küzdenek, elérve, hogy az hidraszerűen tíz fejet növesszen minden egyes kardcsapás után (elnézést a képzavarért.) A terror ellen így nem lehet harcolni. Ez csak a bin Laden-féléknek tesz jót, no meg a jelenlegi vezetésnek, amely ugye addig van nyerő pozícióban, amíg félnek a polgárai.

Kifeljetettem valamit? Mi van ezen védnivaló bármilyen szemszögből is?

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.10 0 0 70
az valaki = valaki (névelő nélkül)
de inkább nem is mondtam semmit :)
Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.10 0 0 69
Látod, ebben több igazság van: az első hozzászólásomban akartam is írni valami ilyesfélét, hogy "intellektuális bulvár", de végül kihagytam, mert nagyon a levegőben lógónak és vitathatónak éreztem a fogalmat. Talán ilyen az Index (ti: int. bulv.), talán nem, de a bulvár létet nehéz lenne tagadni.

Azt viszont nem lehet (és nem is érdemes) megtenni, hogy az egyes rovatokat "tisztán" tartsák: ha a kezedbe veszel egy bulvárlapot, látod, hogy ott minden aszerint van rendezve, tálalva, ahogy a reménybeli olvasó kívánja: bulvár a sportrovat, a kultúra de még a belföld is. Ugyanilyen az Index is, semmi különlegesség nincs etekintetben az online sajtóban, követi az évtizedes bevált kliséket, amit a nyomtatott sajtóból vettek át az internetes lapok. SZVSZ ha "tiszta" híreket akarsz olvasni, nézd meg a szaklapokat: tech-tudományban a Prímet, HWSW-t (ez utóbbival elfogult vagyok bevallom), kultúrában bármely nyomtatott lap on-line mutációját, vagy a számos kulturális portál valamelyikét, gazdaságban a VG online-t vagy a napi.hu-t, Portfóliót stb. Szóval van kínálat, tényleg az a véleményem, hogy senki nincs rákényszerítve arra, hogy az Indexet olvassa.

Jelzem: eszemben sincs valamiféle kulturális fölényt éreztetni, én is olvasom az Indexet gyakran, tudom, hogy bulvár, a helyén kezelem és nem panaszkodom (ne vedd célzásnak, általában írom mindazoknak, akik az Indexről panaszként írják, hogy bulvár)


És ismétlem: vannak dolgok, amikkel kapcsolatban igazatok van, de gyakran érzek egy általánosító fikázást, ami nem különbözik pl. az Index stílusátol, amit oly szívesen és joggal kárhoztatnak többen is.
Előzmény: Steve the Great (67)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.10 0 0 68
Sajnos sehogy nem találom azt az elemzést, ami ezzel foglalkozik: emlékezetem szerint a HVG Hálójában jelent meg, de nem lelem (lehet, hogy a Médiakutató volt, de ott sem találom - mindegy is). Mindenesetre ennek megállapításához nem kell más elemzése, nézd meg a hírválogatást a főoldalon, nézd meg melyik hír van kiemelve és rájössz magad is. Rendszeres, hogy nem a súlyának megfelelő helyen és ideig tálalják a híreket, hanem a várható kattintások (olvasottság) határozzák meg a kínálati képet. Ez nem jelenti azt, hogy ne jelennének meg színvonalas, értő cikkek (mint ahogy a bulvárlapokban is megjelenik számos, a klasszikus újságírói munkát kívánó komoly írás - csak egyetlen példa a Mai Nap cikksorozata Tengizről még anno). Szóval az Index bulvárlap, de ha ő saját magát nem is tartja annak, azért mi tudjuk, hogy az és mi olvassuk, tehát nem az határozza meg a gondolkodásunkat, hogy mit tart magáról ez vagy az a lap, hanem az, amit látunk kapunk.

A tudod-e milyen a liberális vizsgakérdéshez nem szólok hozzá, mert mint írtam nem akarok polfórumos vitát, de amit írsz az éppoly klasszikus összemosása a dolgoknak, mint anno az EU-szavazés idején, amikor lehetett nemet mondani balról is és jobbról is, de ha csak annyit tudtak, hogy az valaki a nemet ikszelte be, akkor mindenki jobbosnak hitte. Tehát az iraki háborút is lehet ellenzni, ill. támogatni minden irányból, és amit az Index tett (ha tett), az a klasszikus liberális álláspontot képviselte (de ezzel részemről tényleg lezártam az iraki háborúval kapcsolatos elfogultsági polémiát)
Előzmény: Brutalis Harmonia (66)
Steve the Great Creative Commons License 2004.12.09 0 0 67
Azért a halálkomoly politikai/gazdasági portálok és a bulvárlapok között kellene még definiálni egy-két kategóriát, ahol a hírek, elemzések mellett megférne a színvonalas ismeretterjesztés és szórakoztatás is (meg persze a klasszikus bulvárhírek is, ha már ez kell a népnek). Pl. a TV-ben a két szélsőség lehet a régi keményvonalas "a Hét " meg a "Panoráma" illetve a Fókusz és az Aktív féle szemét, de a kettő között ott van pl. a Friderikusz-féle politikai tóksó (most a pártállását, esetleges elfogultságát nem keverném ide). Szerintem sokan szeretnék, ha az index inkább ebbe a köztes kategóriába tartozna...

Ezen túlmenően (megintcsak szvsz.) érdemes szót emelni azért, hogy ha már mindenképpen szükséges (???) ez a bulvárosodás, akkor tegyék az olyan cikkeket a nekik megfelelő rovatba, a szakszekciókat (pl. tech-tudomány, gazdaság) meg tartsák "tisztán" a felületes és szenzációhajhász cikkektől...

Szvsz. az origónak is - igaz, nem vagyok napi látogatója, így nem ismerem teljes mélységében - vannak ugyanolyan szenzációhajhász rovatai, mint pl. az indexen a velvet (márészt egy olyan portált, ahol külön szekciója van/volt az egyik valóságsónak, elég nehéz nem bulvárnak nevezni...) Szóval ha bulvár az index, bulvár az origó is...
Előzmény: Törölt nick (65)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.09 0 0 66

Nézd, én nem gondolom, hogy az index bulvárnak tartja magát. A cikkek színvonaláról annyit, hogy a gimnáziumi diáklapunknak ezerszer jobb volt a stílusa, a tájékoztatásról már ne is beszéljünk. A figyelemfelhívás és az ugyannak a két mondatnak vég nélküli ismétlése között is van különbség; más lapok igencsak jól meg tudjék oldani a dolgot. A legkevésbé égőnek az elütéseket tartom.

Viszont amit a liberálisról mondtál... Tudod, mi az a liberalizmus? És tudod, kik azok a liberálisok? Nagyjából ezek utan sejtheted, mekkora az USAban a háború pártiak és a liberálisok halmazának átfedése... Tudod, a liberálisokra sok minden igaz, de az nem, hogy felfújt tokával, hazafias melldöngetéssel, demagóg érvekkel és vallásos hevülettel vetik bele magukat egy háborúba...

Előzmény: Törölt nick (65)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.09 0 0 65
Azért néha elég igazságtalanok vagytok. A bevezető (lead, kopf) ismétlése teljesen helyén való, hiszen a lead foglalja össze a hír lényegét. Arra szolgál, hogy az olvasó a legfontosabb információkkal tisztában legyen, illetve, hogy rávezesse a jónépet, hogy olvassa el a többit is.
Háromszor-négyszer ismételni persze tényleg felesleges, de a http://index.hu/politika/bulvar/szemet1123/ cikkel kapcsolatban fanyalogni egy hibapont az olvasónak.

A másik: az Index egy bulvárlap. Amikor egy bulvárlapot olvas valaki, elég furcsa, hallani tőle, hogy panaszkodik a bulvár tálalásra. Nem bulvárlapnak ott van az origo, a Népszabadság stb. Magáról a jelenségről (az internetes lapok bulvárosodásáról) már cikkeztek egy csomót médiaokosságok. Nem kell elfogadni, de olvasni sem: senki nem áll ott az olvasó háta mögött fegyverrel a kezében, és kényszeríti, hogy egy internetes bulvárlapot olvasson. Ne tessék olvasni és akkor nem fáj.

A harmadik az elütés: hiba, de nem kell vérpadra vonszolni az elkövetőt. Hiába a helyesírás-ellenőrző, hiába a korrektor, az elütés egy olyan jelenség, ami ellenáll a legfejlettebb gépi és humán beavatkozásnak. Az a gunyoros, kipellengérező hangvétel, amivel egy-egy elütésből fakadó hibát (nem feltétlenül ebben a topikban) észrevételeznek, kicsit azt sejteti, hogy a hibát kiszúró olvasó soha életében semmilyen hibát nem vétett, de ha mégis hibázna pl. a munkájában, elviselni, ha egy fórumon vérciki hozzászólásokkal kommentálnák a tévedését.

Elfogultság: nincs elfogulatlan lap. Az Index egy liberális lap, s mint ilyen, lehet, hogy valóban helyesnek tartja az iraki háborút (én történetesen nem éreztem elfogultságot, de lehet, felületes vagyok). Az Index elfogult tehát a liberális eszmék irányában. Ez van (ebből nem akarok polvitát csinálni, a hangsúly azon van, hogy az Index nem konzervatív, nem baloldali, hanem egy harmadik irányban viseltetik némi elfogultsággal).

Amiben igazatok van: a fordítási hibák, a gyakori felületesség, és amit nem írtatok ugyan, de igazatok lenne, ha leírnátok: a jelzések, észrevételek ellenére sem javítják a hibákat az indexesek. Ezek tényleg szomorú dolgok.
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.12.08 0 0 64

Jaj.

 

http://index.hu/kultur/cinematrix/cinehirek/?main:2004.12.08.&204202

 

Kicsit fárasztó, hogy ennyire egyértelműen Bush-pártiak az indexnél. Kis, kutyap@csnyi, senkit nem érdeklő hír, de mivel Moore, ezért gyorsan közlik. (Mint amikor a lengyel kormányfő véleményéről volt szó. Ki nem sz@rja le a lengyel kormányfőt?? Miért nem rögtön Maris néni, a parlamenti takarítóbrigádok fejének véleményét osztják meg a ilággal? Ő legalabb magyar...)

Arról nem is beszélve, hogy ugye van egy igencsak érthető magyarázat a cikkben említett jelenségre: akit érdekelt, már letöltötte -ingyen.

 

Ja. elfogulatlan hírportál.

Előzmény: Steve the Great (62)
Lokator Creative Commons License 2004.11.30 0 0 63
Amikor a fordító nem fejezi be the translation of the article. :-))

http://velvet.hu/celeb/celebhirek/?main:2004.11.30&203215

Steve the Great Creative Commons License 2004.11.29 0 0 62
http://index.hu/politika/bulvar/delfin1128/

Témájában is elég szomorú cikk, de sajnos korrektúrában is:

"Az illegális halászhálók ilyen kihelyezése szerinte csak arra jó, hogy válogatás nélkül gyilkolják velük a halakat, többek közt például a delfineket is (...)"
ttaarrllee Creative Commons License 2004.11.28 0 0 61

Hősként tisztelik hazájában a fejszével gyilkoló azerit tisztet.

Ez a címe annak a cikknek, amit most építő jellgegű kritikával illetnék.

Elég sokrétűen beszámol a cikk a tiszt tettének hazájabeli megitéléséről, viszont nem fejti ki, hogy mi vezetett a brutális cselekményhez. Megírja ugyan, hogy a '' 27 éves, büntetlen előéletű azeri férfi hazája és annak nemzeti jelképeinek gyalázásával, valamint személye elleni provokációk sorozatával magyarázta tettét", de ezek csak általánosságok.

Az olvasó itt arra lenne kiváncsi, hogy konkrétan melyek voltak a porvokációk és hogyan gyalázta az áldozat az azeri nemzeti jelképeket.

(Igaz, hogy ennek kideríéséhez meg kell várni a többi sajtóorgánum idevágó cikkeit, ha már a riporter lusta elmenni a tárgyalásra. Illetve, ha a riportert balsorsa és a főszerkesztő bogarassága mégis a bíróságra vezérli, akkor meg szegény emberünk a tárgyalóterem helyett inkább a bírósági büfében tölti idejét, édes csevelybe elegyedve a presszóskislány dekoltázsába meredve.)

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.24 0 0 60

http://index.hu/politika/bulvar/szemet1123/

 

Mar meingt: ugyanazt ismetli el, mint ami a bevezeto... Bar meglehetosen hatborzongato tudositas, annyi szent.

rettentó Creative Commons License 2004.11.22 0 0 59

"Nem vagyunk a melegek ellen, de a gyártónak egyértelművé kell tennie, hogy ez a film merő kitaláció és nem Alexander életének hű bemutatása" - mondta Jannisz Varnakosz, az amerikai szuperprodukció elleni görögországi kampány vezetője.

 

Ami itt angolul Alexander, az ebben az esetben magyarosan Alexandrosz vagy Nagy Sándor. Műveletlen-e vagy?

Előzmény: Brutalis Harmonia (58)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.21 0 0 58

http://index.hu/tech/tudomany/majom1119/

 

Ezt szerintem nem is kell kommentalni.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.17 0 0 57

Meg a scramjethez:

"A scramjethajtóművek jóval könnyebbek, mint a hasonló teljesítményre képes hagyományos hajtóművek. Mivel a hiperszonikus hajtóművek az üzemanyag elégetéséhez a repülés közben beszívott levegőt használják, sokkal kevesebb - nagyjából hetedannyi - hajtóanyagra van szükségük, és emiatt kisebb az induló tömegük is. A hajtómű az üzemanyagot a beszívott nagysebességű légáramba fecskendezi, ahol összekeveredik a levegővel és ezredmásodpercek alatt elég."

 

1. nincsen hasonlo teljesitmenyu hagyomanyos. Pont ezert kell scramjet.

2. minden sugarhajtomu a beszivott levegot hasznalja (talan a raketaval keveri?)

3. detto a legaram

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.17 0 0 56

http://index.hu/tech/tudomany/sav1117/

 

Feletkezzunk el a kemiarol... Egy felfedezes jelentoseget talan megsem kellene azzal indokolni, hogy Nobel jarhat erte. Ugy ertem, valami masra biztosan jo lesz meg. :)

 

http://index.hu/tech/tudomany/scram041117/

 

"A kísérleti repülés során a 3,6 méter hosszú, s egy B-52-es repülőgép szárnyai alá erősített X-43A-t a B-52-es Dél-Kalifornia partjaitól nyugatra 12 kilométeres magasságba emelte"

 

??

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.16 0 0 55

http://index.hu/politika/bulvar/0505flower/

 

Harom bekezdes, haromszor elismetli ugyanazt, ami a bevezetoben van...

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.15 0 0 54

http://index.hu/politika/kulfold/1115israel/

 

Az mondjuk hagyjan, hogy ilyesmi mindennapos a vilag minden tajan, szoval nem tudom, mi a hirerteke, de milyen radarral lehet tengeralattjarot felderiteni??

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.15 0 0 53
http://index.hu/kultur/media/zalatnay4295/

 

 

"A budapesti Nagy Ignác utcai börtön magánzárkájába helyezték Zalatnay Sarolta énekesnőt, miután cellatársai a Blikk információi szerint cellatársai megverték, mivel nem volt hajlandó felsikálni a padlót."

 

Mondja, maga megbolondult, mondja, maga megbolondult, hogy mindent ketszer mond, ketszer mond?

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.15 0 0 52

Na jo

 

http://index.hu/politika/bulvar/bulvar1114k/

 

A patkanyok NEM gyujtogetnek. A mokusok talan. MEg a horcsogok. Jo lenne, ha legalabb forditani tudnanak.

 

http://velvet.hu/celeb/ripodb1114/

Kicsit szaggatott, de kedves cikk ODBrol. Kar, hogy a vegen egy valoszinu szivrohamot (a kabitoszer es ital nem tesz tul jot az ilyesminek) osszekever harom rapper golyo altali halalaval. Csak azert mert boxosak a dragaim, fiatalon haltak meg es beszelnek enekles helyett, nem biztos, hogy egy kategoria.

 

http://index.hu/politika/bulvar/morley1114k/

 

"A meleg bárpincér már korábban országos ismertségre tett szert azáltal, hogy egyik túlélője volt az Admiral Duncan nevű sohói melegbár ellen 5 évvel ezelőtt egy szélsőjobboldali csoport által merő gyűlöletből elkövetett szögbombás merényletnek, amely három halálos áldozatot és mintegy hetven sebesültet követelt. "

 

Hate-crime-ot (nem tudom, magyarul mi a neve) MI MAS MIATT KOVETNENEK EL, MINT MERO GYULOLETBOL??? Nem volt folosleges egy kicsit a megjegyzes?

 

http://index.hu/politika/kulfold/cia3866/

A cimben lazadas, a szovegben nyugtalansag... Az ember pisztollyal hadonaszo titkosugynokoket var, nem rinyalo s*ggfejeket. De legalabb elolvastam egy teljesen erdektelen cikket.

 

http://index.hu/tech/tudomany/chip1112/

Minden bekezdesben nagyjabol ugyanazt ismetlik...

 

 

Hat ennyi. Szomoru. Vagy csak en vagyok finnyas?

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!