Most ismerkedem a technikával és mivel aktualitása van az ajándékozásnak, bemutatnám az első munkám: csináltam egy kaleidoszkópot. Nem olyan szép, mint az itt látható alkotások, de mondhatom, mint ajándék gyerekeknek (és nagyobbaknak is) bevált.
A kaleidoszkóp: egyszerű optikai berendezés tükrök segítségével gyönyörű szimmetrikus mintázatokat állít elő végtelen variációkban. A Tiffany technika kínálja magát a tükrök és üvegek megfelelő összeépítésére.
Néhány szempont, amelyek fontosak:
- a tükrök látható éleinek pontos illeszkedése
- a tükrök tisztasága és hibamentessége
- a mintatérbe rakott anyagok színe, alakja, darabszáma
- ha gyerek kezébe adjuk, gondoljunk arra, hogy ez a kivitel kemény, sarkos, törékeny
Alkatrészek:
Oldallap: 250 mm magas, alul 60 mm, felül 40 mm oldalú szabályos trapéz (tükörből vágva)
Alsó szendvicstalp 65 mm-es egyenlő oldalú háromszögekből:
2 mm üveg pauszpapír 1 mm üveg 5 mm távtartó 0,15 mm-es sárgarézből - 2 mm üveg
Felső lezárás: 42 mm-es egyenlő oldalú háromszög 2 mm üvegből
A mintát a mintatérbe töltött színes üvegdarabkák adják.
Megjegyzés:
1, a pausz és a közrefogó 2 üveg helyett jobb egy maratott, vagy homokfúvott mattüveget használni,
2, igazán szép kép az első felületén bevont és az éleket csiszolással illesztett tükrök használatával nyerhető,
3, megfelelő méretű papír, vagy műanyag csőbe illesztve gyerekek számára biztonságosabb.
Azé' voltunk már rendes helyen is...Nyár az nincs,kertet nem bírom felajánlani,de ha muszáj,kitakaríthatok a műhelyemben,és még van jó páleszem is....Állok elébe,ha vacsora nem kell....
Izé, bár én ólmozok, nem tudom, lenne-e helyem egy ilyen megmozduláson :)... Szívesen megismerkednék veletek is, meg a munkáitokkal is kicsit mélyebben.
Hol tartjuk,hol nem.Régebben talikat is tartottunk. Mint látod a topik sem pörög már napi szinten,igy a talik is elmaradtak. De sosem lehet tudni,egy szép kerek számú hozzászólás körül még lehet hogy egyszer megint összefutunk....
Én nem vicceltem /sosem viccelek/ és tudom hogy teljesen normális vagy-a magad módján:) A magam módján én is egészen az vagyok:) Én csak elképzeltem amint simogatod a buksijukat,és dícséred őket,hogy ügyesek,és nem baj,hogy bénák,linkek,és már egy mázsa üvegedet daraboltak össze szarul,leejtették az üvegvágódat, kést éleztek a csiszolódon és a pákáddal kiégették az asztalodat:)))
Én olyankor szoktam üveget vásárolni, amikor anyagilag megengedhetem magamnak. Vannak standard üvegeim, amik mindig vannak otthon, persze ha kell valami spéci egy munkához, azt megveszem. Nagyon imádom a pirosas-narancsos-sárga üvegeket, és Spectrum fan vagyok.
Egyébként vicceltem, teljesen normális vagyok (a magam módján, persze), nyilván nem vagyok kekec a tanítványokhoz az ő pénzükért, de a linkséget és a nemtörődömséget nem állhatom. A halálom a "jó lesz ez így is" mondat. Olyankor azért kicsit meg szoktam emelni a hangom...
Nem tudom, használtál-e már valaha számítógépet tervezéshez. Semmit nem csinál meg helyetted a gép, csak épp a kezedben nem ceruza meg vonalzó van, hanem az egér.
Amúgy itt nem volt szó arról, hogy bárkinek is küldenénk email-ben progit (bár Kanbéka nevében nem nyilatkozom). Mindössze annyit említettem, hogy akit érdekel a használata, privátban keressen meg.