Amúgy visszagondolva a nagyításokra: Az Urániában 2 komolyabb műszer volt akkor: a 30 centis Heyde (ami sokszor döglődött, meg macerás volt mozgatni), és egy gyári 150/2250-es Zeiss Cessegrain műszer. Általában ezzel folytak a bemutatók. 225X nagyítás fölé ezzel sem tudtunk menni, nem volt értelme.
A keserűséged abból fakadhat,hogy bár a NET egy nagyszerű dolog,de soha nem fogja pótolni a személyes ismeretséget!
Akik hozzászóltak,a jelenlegi tudásuk maximumát próbálták adni,ahhoz,hogy tudatos munkával tudd elérni a célodat.
Csak egy dolgot felejtettek el!
Ők sem így születtek,hanem ilyenné váltak.
Lehet képelni minden matek,geometria,optikai ismeret nélkül is. Az én unokám 4 évesen is jó képeket csinálni a családi fotóalbumba (kis kompakttal!).
Ha egyszer eljutsz a tapasztalatszerzéseid közben oda,hogy valamit jobban,másként akarsz lefotózni,akkor annak Te is utána fogsz járni,hogy ezt hogyan tudod megcsinálni.
És akkor Te is pont olyan leszel,mint azok,akiket most bírálsz:
- tudatosan fogod megtervezni a képet,
- a célhoz választasz eszközt,
- és pont úgy fogod valakinek elmagyarázni a dolgot,mint ahogy az most,itt történt,
- ha van egy kis szerencséd,Téged is épp így fognak minősíteni!
"Örülök, hogy neked teljesen magától értetődő volt a kifejezés, a mi köreinkben megelégedtünk a "fénycsillag" kifejezéssel."
Ez nyilván azért volt,mert amikor megláttam,a mellettem álló - aki nálam jártasabb volt a dologban - ezt a kifejezést használt és rögtön el is magyarázta a dolgot.
De u.e. a jelenség ott van a fényképeken is,csak nem mindíg látható.
De egy berekeszelt blendével képelt fényes pont körül szintén szép ott ragyognak a "fénycsillag" látható.Az is ez! :-)
A tükör eredetileg a Pálvölgyitől volt (80-as évekről beszélünk, Bem Tér mellett a rakparton), de mikor pontosan meg akartam határozni a fókuszát (tudod műcsillag, meg minden), rájöttem, hogy nincs neki...Ehhez képest Gyuri bácsi csodásra csiszolta.
Budapesten élek, sajnos a légköri mozgások nyilván nem kedveztek a megfigyeléseknek, főleg nem egy relatív nagy műszerrel de nem vagyok/voltam vak, és szellemi fogyatékos sem tehát tudom, tudtam értelmezni egy szétesett képet (mert nyilván nem csak csillagászati témájú megfigyelésekre használtam, főleg, hogy 300 méterre van egy lánykollégium:-)
Tavaly újabb fellángolástól hajtva vettem egy 10 centis Tal reflektort, aztán azt is eladtam, mert még az is használhatatlan volt ebben a városi fényszmogban.
Egyébként a Diffrakciótüske pontosabban Diffrakciós tüske. Örülök, hogy neked teljesen magától értetődő volt a kifejezés, a mi köreinkben megelégedtünk a "fénycsillag" kifejezéssel.
Igen, ez így igaz. 150x nagyítás fölé nem volt érdemes mennem vele. Utána vettem egy Zeiss As 80/840-es akromátot, jobb képminőséget hozott. De nagy barom voltam, hogy eladtam. Még a szürke fadoboza is megvolt....
Hívnám egyzserűbben is, de sajnos nem ismerek rá "normális" szót.
Gyuri bácsit meg Isten nyugosztalja, de igazán jó tükröt nem igen tudott csiszolni, viszont a tanítványainak sikerült olykor zseniális darabokat készíteni. Valahogy nem állt rá az öreg keze a dologra, de ettől nagy zseni volt, csak szeretni lehetett.
na lesz is ott csillanás dögivel :D nagyon kell küzdeni a megvilágítással ha a klasszikus kontrasztos becsillanósat tervezi az ember...mert az aztán egy szögből olyasmi viszont brutál be is tud csillan...azért szép ága a makrózásnak telescoper is belebolondul lassan :)
Kezeld másként a szituációt! Tanácsként, hogy mélyedj el egy kicsit a leképezési törvények témakörében. Senki nem bántott (én biztosan nem akartalak), de jobb, ha az ember arról, amivel foglalkozik, igyekszik minél alaposabb ismereteket szerezni. Homokon nem áll meg a vár!
Háááát, az biblia, a magyar csill irodalom olyan alapköve, aminél nagyobb hatású könyv nem született még ebben a műfajban.
Én még pár éve is csináltam saját készítésű távcsövet. Na jó, a tükröt nem én csiszoltam, de én számoltam ki a Newton rendszerét. Szóval nagy mákony, nagyon rá lehet szokni.
Otthoni makrót nem igen tudnék javasolni. Azt ugye kell tudni, hogy a kezdőbbnél kezdőbb szinten ugatom a makrózást. Nekem van kertem, így ma reggel (is) kimentem jeget fotózni. De, ha beteg vagy, akkor nem javallom, hogy jeget fotózz holnap kora reggel.
Ezeken a témákon túl vagyok, nem elég érdekesek, illetve nem tudom kellő kompozícióba helyezni őket. A konyhai magok is megvoltak (csillagánizs jól néz ki). Már az órám is megvolt. Tényleg: egy óraszerkezetet kéne fotózni. Csak azzal meg az a baj, ha nem egy működő, tiszta szerkezetet szerzel, hogy zavaró a por. Mint a halott rovarokon.
Aprópénzeket,gyümölcsmagvakat,szobanövényeket ?Én is már 4 napja itthon döglődök de nem sok kedvem volt fotózgatni mivel egyfolytában lázas voltam sajna.
13 évesen, mikor kezembe került a "Távcső világa", és megértettem milyen egyszerű, és hogyan működik egy távcső annyira ösztönző volt, hogy 4 évig mást sem csináltam, mint távcsöveket építettem.
De nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy a srác hatalmas művész, és jó képei vannak. Mi meg tudjuk, hogyan működik, aztán csak szakértünk itt, de nem fotózunk, mert nincs fantáziánk, mit kellene.
Tényleg: valami ötlet itthoni makró témának? Be vagyok szorulva a lakásba betegség okán...
Az sem olyan nagy baj, ha az ember tudja, mi fog történni, ha kézbe vesz egy objektívet és azzal valami spéci dolgot (nem a feleségét az egri Dobó szobor előtt fotózza) szeretne művelni. Mint például makrófotót készíteni. Ha van némi fogalma ezekről a dolgokról, akkor nem lesz olyan, hogy jéééé, a múltkor egészen más sikeredett, de vajon mitől?
De aki nem igényes, annak a képei sem lesznek igényesen kivitelezve.
Minden olyan nagylátószögű objektív retrofókuszos, amelyeket tükörreflexes gépekbe lehet használni. Máshogy nem férne el a tükör. A képfelőli lencsetagok erősen domborúak, míg a frontlencse egy negatív meniszkusz, de lehet, hogy még a második lencsetag is az. A végeredmény a leghátsó lencsetagtól 3-4 cm távolságra olyan kis méretű kép, mintha 1-2 cm távolságban lévő vetítési centrumon keresztül lenne perspektivikusan vetítve.
Ez nem teljesen igaz, mert általában a retrofókuszos objektíveket nem lehet teljesen elrajzolásmentesre korrigálni, mindegyiknek van egy kis geometriai leképezési hibája. Ezért pl. a fotogrammetriai célú mérőkamarák nem tükörreflexesek.