Keresés

Részletes keresés

cannonball Creative Commons License 2015.02.06 0 1 16239

fogjuk úgy fel, hogy érzékeny művészlélek volt...

Küldök pár tüskét neked :-)

Előzmény: telescoper (16238)
telescoper Creative Commons License 2015.02.06 0 0 16238

„Nincs nagyobb gyűlölet, mint amit a butaság érez az ésszel szemben” (Galilei)

Törölte is már magát.

Előzmény: cannonball (16237)
cannonball Creative Commons License 2015.02.06 0 0 16237

Azért első lépésként ő kezdett el kritizálni minket, hogy minek beszélünk itt holmi sugármenetekről....

Előzmény: lesi fotós (16235)
cannonball Creative Commons License 2015.02.06 0 0 16236

De eddig is erről beszéltünk...

Amúgy visszagondolva a nagyításokra: Az Urániában 2 komolyabb műszer volt akkor: a 30 centis Heyde (ami sokszor döglődött, meg macerás volt mozgatni), és egy gyári 150/2250-es Zeiss Cessegrain műszer. Általában ezzel folytak a bemutatók. 225X nagyítás fölé ezzel sem tudtunk menni, nem volt értelme.

Előzmény: lesi fotós (16234)
lesi fotós Creative Commons License 2015.02.06 0 1 16235

Ezt azért még olvasd el,kérlek!

A keserűséged abból fakadhat,hogy bár a NET egy nagyszerű dolog,de soha nem fogja pótolni a személyes ismeretséget!

Akik hozzászóltak,a jelenlegi tudásuk maximumát próbálták adni,ahhoz,hogy tudatos munkával tudd elérni a célodat.

Csak egy dolgot felejtettek el!

Ők sem így születtek,hanem ilyenné váltak.

Lehet képelni minden matek,geometria,optikai ismeret nélkül is. Az én unokám 4 évesen is jó képeket csinálni a családi fotóalbumba (kis kompakttal!).

Ha egyszer eljutsz a tapasztalatszerzéseid közben oda,hogy valamit jobban,másként akarsz lefotózni,akkor annak Te is utána fogsz járni,hogy ezt hogyan tudod megcsinálni.

És akkor Te is pont olyan leszel,mint azok,akiket most bírálsz:

- tudatosan fogod megtervezni a képet,

- a célhoz választasz eszközt,

- és pont úgy fogod valakinek elmagyarázni a dolgot,mint ahogy az most,itt történt,

- ha van egy kis szerencséd,Téged is épp így fognak minősíteni!

Hidd el,jó fejek a srácok! :-)

Előzmény: Törölt nick (16219)
lesi fotós Creative Commons License 2015.02.06 0 0 16234

:-)

"Örülök, hogy neked teljesen magától értetődő volt a kifejezés, a mi köreinkben megelégedtünk a "fénycsillag" kifejezéssel."

Ez nyilván azért volt,mert amikor megláttam,a mellettem álló - aki nálam jártasabb volt a dologban - ezt a kifejezést használt és rögtön el is magyarázta a dolgot.

De u.e. a jelenség ott van a fényképeken is,csak nem mindíg látható.

De egy berekeszelt blendével képelt fényes pont körül szintén szép ott ragyognak a "fénycsillag" látható.Az is ez! :-)

Előzmény: cannonball (16233)
cannonball Creative Commons License 2015.02.06 0 0 16233

A tükör eredetileg a Pálvölgyitől volt (80-as évekről beszélünk, Bem Tér mellett a rakparton), de mikor pontosan meg akartam határozni a fókuszát (tudod műcsillag, meg minden), rájöttem, hogy nincs neki...Ehhez képest Gyuri bácsi csodásra csiszolta.

Budapesten élek, sajnos a légköri mozgások nyilván nem kedveztek a megfigyeléseknek, főleg nem egy relatív nagy műszerrel de nem vagyok/voltam vak, és szellemi fogyatékos sem tehát tudom, tudtam értelmezni egy szétesett képet (mert nyilván nem csak csillagászati témájú megfigyelésekre használtam, főleg, hogy 300 méterre van egy lánykollégium:-)

Tavaly újabb fellángolástól hajtva vettem egy 10 centis Tal reflektort, aztán azt is eladtam, mert még az is használhatatlan volt ebben a városi fényszmogban.

Egyébként a Diffrakciótüske pontosabban Diffrakciós tüske. Örülök, hogy neked teljesen magától értetődő volt a kifejezés, a mi köreinkben megelégedtünk a "fénycsillag" kifejezéssel.

Előzmény: lesi fotós (16232)
lesi fotós Creative Commons License 2015.02.06 -1 0 16232

Ennek alapvetően két oka lehet:

- tök szar volt a tükröd (ami azért nem valószínű)

- vagy nem tudtad,hogy mit látsz.

Az utóbbira tippelnék! :-)

A kifejezésről meg annyit:

"Régi vicc nincs,csak öreg ember:az újszülöttnek minden vicc új!'

Előzmény: cannonball (16225)
bandita39 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16231

Igen ez kemény influenza,ilyet még nem pipáltam még soha.Jobbulást kívánok neked is.

Előzmény: cannonball (16220)
telescoper Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16230

Nem baj, hogy eladtad. Másnak nagy öröme volt benne, a Zeiss után meg nem nagyon használtad volna, így megmaradt az emléke, az elég.

F9,3-nál valóban karcsú az ekkora nagyítás, holott f9-es tükröt nem is túl nagy kihívás csiszolni.

A többieknek: ha valakit zavar az off, egy szó és eldugulok.

Előzmény: cannonball (16229)
cannonball Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16229

Igen, ez így igaz. 150x nagyítás fölé nem volt érdemes mennem vele. Utána vettem egy Zeiss As 80/840-es akromátot, jobb képminőséget hozott. De nagy barom voltam, hogy eladtam. Még  a szürke fadoboza is megvolt....

Előzmény: telescoper (16227)
telescoper Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16228

Najó, mennyen maga innen, kend profi! Rombolja itten a kezdők önképét. Grrrr!

Előzmény: kenya15 (16226)
telescoper Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16227

Hívnám egyzserűbben is, de sajnos nem ismerek rá "normális" szót.

Gyuri bácsit meg Isten nyugosztalja, de igazán jó tükröt nem igen tudott csiszolni, viszont a tanítványainak sikerült olykor zseniális darabokat készíteni. Valahogy nem állt rá az öreg keze a dologra, de ettől nagy zseni volt, csak szeretni lehetett.

Előzmény: cannonball (16225)
kenya15 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16226

na lesz is ott csillanás dögivel :D nagyon kell küzdeni a megvilágítással ha a klasszikus kontrasztos becsillanósat tervezi az ember...mert az aztán egy szögből olyasmi viszont brutál be is tud csillan...azért szép ága a makrózásnak telescoper is belebolondul lassan :)

Előzmény: cannonball (16223)
cannonball Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16225

Diffrakciótüske :-) Ezt a szakkifejezést sem hallottam

Az én 150/1400-as Newtonomba még Kulin Gyuri bácsi csiszolta a tükröt :-)

telescoper Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16224

Na látod! Máris jobban érzed magad szerintem! Hát még, ha lesz diffrakciótüskés jégfotód!

Előzmény: cannonball (16223)
cannonball Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16223

Jégfotó nagy ötlet. Szembe fénnyel kellene, úgy szép kontrasztos-csillogós. Szűk rekesszel, hogy sugaras csillanások legyenek...

Előzmény: telescoper (16221)
telescoper Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16222

Kezeld másként a szituációt! Tanácsként, hogy mélyedj el egy kicsit a leképezési törvények témakörében. Senki nem bántott (én biztosan nem akartalak), de jobb, ha az ember arról, amivel foglalkozik, igyekszik minél alaposabb ismereteket szerezni. Homokon nem áll meg a vár!

Előzmény: Törölt nick (16219)
telescoper Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16221

Távcső világa.

Háááát, az biblia, a magyar csill irodalom olyan alapköve, aminél nagyobb hatású könyv nem született még ebben a műfajban.

Én még pár éve is csináltam saját készítésű távcsövet. Na jó, a tükröt nem én csiszoltam, de én számoltam ki a Newton rendszerét. Szóval nagy mákony, nagyon rá lehet szokni.

Otthoni makrót nem igen tudnék javasolni. Azt ugye kell tudni, hogy a kezdőbbnél kezdőbb szinten ugatom a makrózást. Nekem van kertem, így ma reggel (is) kimentem jeget fotózni. De, ha beteg vagy, akkor nem javallom, hogy jeget fotózz holnap kora reggel.

Előzmény: cannonball (16217)
cannonball Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16220

Akkor te is influenzás vagy....

Ezeken a témákon túl vagyok, nem elég érdekesek, illetve nem tudom kellő kompozícióba helyezni őket.  A konyhai magok is megvoltak (csillagánizs jól néz ki). Már az órám is megvolt. Tényleg: egy óraszerkezetet kéne fotózni. Csak azzal meg az a baj, ha nem egy működő, tiszta szerkezetet szerzel, hogy zavaró a por. Mint a halott rovarokon.

Előzmény: bandita39 (16218)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16219

nem tudom mik lehettek az életben..

de szédületes az a felsőbbrendűség ami belőletek árad.

lehet, hogy nem vagyok olyan okos képzett mint ti lehettek

de sosem törnék pálcát egy ember felett úgy mint ahogyan

ezt ti tettétek..

sajnálom a kérdésemet.. , hogy feltettem..

többet nem fordul elő.....

bandita39 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16218

Aprópénzeket,gyümölcsmagvakat,szobanövényeket ?Én is már 4 napja itthon döglődök de nem  sok kedvem volt fotózgatni mivel egyfolytában lázas voltam sajna.

Előzmény: cannonball (16217)
cannonball Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16217

:-)

13 évesen, mikor kezembe került a "Távcső világa", és megértettem milyen egyszerű, és hogyan működik egy távcső annyira ösztönző volt, hogy 4 évig mást sem csináltam, mint távcsöveket építettem.

De nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy a srác hatalmas művész, és jó képei vannak. Mi meg tudjuk, hogyan működik, aztán csak szakértünk itt, de nem fotózunk, mert nincs fantáziánk, mit kellene.

Tényleg: valami ötlet itthoni makró témának? Be vagyok szorulva a lakásba betegség okán...

Előzmény: telescoper (16216)
telescoper Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16216

Ja, az nem szimpatikus szituáció a számomra sem, hogy egy előttem ismeretlen japán házaspár fiúgyereke által kitalált algoritmus készíti a képeimet.

Előzmény: cannonball (16214)
telescoper Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16215

Az sem olyan nagy baj, ha az ember tudja, mi fog történni, ha kézbe vesz egy objektívet és azzal valami spéci dolgot (nem a feleségét az egri Dobó szobor előtt fotózza) szeretne művelni. Mint például makrófotót készíteni. Ha van némi fogalma ezekről a dolgokról, akkor nem lesz olyan, hogy jéééé, a múltkor egészen más sikeredett, de vajon mitől?

De aki nem igényes, annak a képei sem lesznek igényesen kivitelezve.

Előzmény: Törölt nick (16207)
cannonball Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16214

Köszönöm a segítséget. Már világos.

Mert én szeretem tudni is, hogy mi hogyan van, nem csak a gombot nyomkodni:-)

És mindenkitől elnézést az offért, de itt merült fel hasonló téma.

Előzmény: PETYUS (16206)
PETYUS Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16213

Nem a makrohoz van köze, hanem a tükörreflexhez és a nagylátószöghöz.

Előzmény: edgar18 (16211)
PETYUS Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16212

Minden olyan nagylátószögű objektív retrofókuszos, amelyeket tükörreflexes gépekbe lehet használni. Máshogy nem férne el a tükör. A képfelőli lencsetagok erősen domborúak, míg a frontlencse egy negatív meniszkusz, de lehet, hogy még a második lencsetag is az. A végeredmény a leghátsó lencsetagtól 3-4 cm távolságra olyan kis méretű kép, mintha 1-2 cm távolságban lévő vetítési centrumon keresztül lenne perspektivikusan vetítve.

Ez nem teljesen igaz, mert általában a retrofókuszos objektíveket nem lehet teljesen elrajzolásmentesre korrigálni, mindegyiknek van egy kis geometriai leképezési hibája. Ezért pl. a fotogrammetriai célú mérőkamarák nem tükörreflexesek.

edgar18 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16211

Na igy mar mas , en is gondoltam a retrofokuszra de nem jott be mi koze lenne a makrohoz. 

Kulonben a wikpedian az  Angenieux retrofocus objektiv optikai rajzat en keszitettem / az oldalt szerkesztettem.

PETYUS Creative Commons License 2015.02.05 0 0 16210

> és fényképezek..

Vagy legalábbis úgy gondolod.

Ahhoz hogy TE fényképezzél, pár dolgot nem árt értened. Ha nem érted, akkor lehet, hogy nem TE fényképezel, hanem a szerencse.

Előzmény: Törölt nick (16207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!