Értem. És mi a véleményed a másik felvetett problémám, Nishikifuji vagy Onosho szolgált - e jobban rá a Juryo-ba távotásra ? Azt még megértettem volna, hogy egy 17e helyen küzdő rikishi 7 - 8 mk eredménye okot adhat a bennmaradás mérlegelésére, de 6 - 9l az már a legbelátóbb elbírálás mellett se tekinthető határesetnek.
Én is próbálok magyarázatot találni erre, és azt gondolom, arrafelé nagyon illetlen + igazságtalan + kulturálatlan megsérteni a hagyományt (miszerint sosem volt 4-nél több sekiwake egyszerre korábban). Tehát sokkal kevésbé zavaró, sőt egyáltalán nem zavaró, ha egy Kw-es versenyzőt inkább nem
léptetnek elő ilyen helyzetben. Érdekesebb, ha Hiradoumi 15-0 -al nyert volna, vajon akkor is igy döntöttek volna?
Lehetségesnek tartom, hogy esztétikai okokból döntöttek így. Sokkal szebb a banzuke, ha csak 4 sekiwake van és nem 5. Mivé válna a világ?
Hová vezetne az, ha megengednék, hogy 5 sekiwake is lehessen.
Visszatérve ehhez a "Miért maradt most Hiradoumi Kw / 10 - 5 kk eredménnyel komusubi, és miért nemléphetett eló a Sekiwake - k tiszteletre méltó csoportjába" - kérdéshez, csak annyit tennék hozzá, hogy bepislantva a Haru 2024 Basho eredménylistájába és azt követően, az annak alapján a díszes társaság fáradtságos munkájából született Natsu 2024 Makuchi Banzuke idevonatkozó részleteibe, ugyan mi ötlik
a szemembe ? Hát csak annyi, hogy a 2024 Haru Basho - n, a Sanyaku-ban, Abi Ke / 9 - 6 kk eredmény birtokában a Makuchi Banzuke - listában immár a Sekiwake - rovatban, Sw - rangban díszeleg. Szóval, e szerint vannak egyenlőek, emellett akadnak egyenlőbbek is ? Érdekes kérdés ez, bár nrm hasonlítható a másik, egy az előzőekben felvetettel, ahol ugyanazom Aki 2024 Makuchi Banzuke Juryo - ba vissza-esési rovatának olvastán tettem fel a kérdést Onosho és Nishikifuji személye közötti döntés tekintetében.
És még egy dolog van ebben a mostani Makuchi Banzuke - ben, ami egy valóságos rejtély előttem.
Ez pedig nem más, mint az, hogy miként maradhatott benn Nishikifuji a legutolsó 17e helyről, 6 - 9 mk eredménnyel végezve ? Értem én, hogy Onosho (5e) / 0-4-11 mk - ja rettentő gyászos eredmény, de
ezze az erővel Takayasu (3E) / 0-2-13 mk-ja se jobb és őt simán benn hagyták 15e - helyen. Ennyi erővel Onosho is befért volna azon a 17e helyen, ahol az előbb emlegetett Nishikifuji-t benn marasztalták. Volt ennek valami egyéb - más, előttem ismeretlen oka is ? Mert ez így önmagában szinte megfejthetetlen.
"Hiradoumi Kw-ről 10-5G eredménnyel tapodtat sem lépett előre."
Őszintén szólva leginkább ez lepett meg ebben a Banzukeben. Hát milyen eredményt kell produkálni egy Komusubi - Sekiwake lépcső megugrásához ? És még az is lehet, hogy ezzel összefüggésben történhetett hogy ennek következtében, Takanosho sem léphetett fel a Sanyaku-ba 12 - 3 Jusho Doten eredménnyel.
Erről magam is meg vagyoik győződve. Így például amellett, hogy Takarafuji és Onosho is hálát rebeghet
a Banzuke-készítőknek, a Makuchi-ban bennmaradásért (ha így lesz), míg a szembejövő foralmi sávban éppenúgy tehet hálás Kitanowaka a J3e / 8 - 7 kk - feljutásáért, mert nem nagyon emlékszem arra, hogy
ilyen eredménnyel, J3 alapról indulva valaha is fel lehetett jutni a Makuchi - ba. De hát az élet már csak ilyen, az esélyek tornáról - rornára változhatnak - alakulhatnak. Őszintén szólva és visszaemlékezve pld. Takerufuji esetére, a Nagoya besorolására, nem kis mértékben lepett meg a M6 helyről visszaléptetése
Juryo (2e), vagyis 12/13 hellyel. Ráadásul, most is gyanus nekem, hogy megint egy osztályt veszít, azaz
a Makushita - ban kezdhet az Aki Basho-n. Ha így lesz, igazán nem mondható vajmi szerencsés sorsunak.
részemről azt érzem izgalmasnak, hogy a Meegashira felsőházban annyit torzít a lista (az optimálishoz képest, hogy gyengébb, negatív eredménnyel a reálisnál valamivel kisebb mértékben kell visszalépni,
vagy vissza sem lépni és a listán lefelé haladva, még egy kevéssé pozitív eredménnyel is - mondhatni
- jelentősebb mértékben lehet előre képni. És ugyanez a jelenség vonazkozik a Juryo-ból felkerültekre. Emellett az alsóházban gyengén treljesítők közül ilyen helyzetben többen is elkerülhetnek egyk vissza
- rangsorolást, aksóbb osztályba. De hát mondhatni, hogy erről a faramuci helyzetről - végső soron -maguk a birkózók tehetnek (persze ezt nem komolyan írom, csak a tréfli kedvéért. Mindenesetre nem kis számban akadnak olyanok, akik az elért eredményeik alaján úgy 3 hellyel is feljebb, vagy éppen lejjebb kerülhettek a listán, az eredményeik alapján kiérdemeltnél. És ez persze a gyengéje is ennek a listának.
Ha jól számolom, bő egy hetünk van a 2024. Aki Banzuke megjelenéséig. A Nagoya-t követően akadtak észrevételek az ott született eredmények ismeretében arra nézvést, hogy egyáltalában megoldható lesz
- e méltányos módon a Makuchi Banzuke összerakása. Magam is filóztam ezen, elsősorban amiatt, mert
a Makuchi-ban többen is végeztek olyan eredménnyel (magasabb Maegashira besorolás - ban) (aminek alapján, az előzőek soránl például Takerufuji - t simán visszapakolta a nagyérdemű testület a Juryo - ba) (mint például most Takayasu, Onosho, vagy az alsóházban Nishikigi és Takarafuji. Ugyanakkor a Juryo -
ban most korántsincs annyi, a Makuchi-ba feljuttatásra érdemesa eredménnyel végzett delikvens. Vajon - ennek ismeretében hogyan oldható meg ez a dilemma. Magam is foglalkoztam ezzel és az eredményt itt, alább mutatom. Van - e véleményetek - észrevételetek ezzel kapcsolatban ? Ha igen, az előre köszönöm.
Aszerint : A 2024 Aki Makuchi Banzuke nálam vakahogy így állna össze :
Sanyaku : (gondolom, ezzel nem igazán lenne probléma(
Ye Terunofuji
O1e Kotozakura O1w Hoshoryu
S1e Onosato S1w Abi
S2e Kirishima S2w Takakeisho
S3 S3w Hiradoumi
Kle Daieisho K1w Takanosho
Maegashira : /amint a bevezetőben írtam is, ennek az alsóházában válik érdekessé a feladat)
Szintőgy végigrágtam ezt a problémát én is és azon akadtam fenn, amin te. Vagyis, amíg a Makuchi-ból
jó öt - hat delikvens is rászolgált volna a visszalépésre, addig a Juryio-ban mind-összesen, valóban csak ketten szolgáltak rá a feljutásra. Harmadiknak - kényszerüségből - Kitanowaka-t is (J3e / 8 - 7 kk) ebbe a körbe soroltam (inkább, mint a J6 / 9 - 6 kk Tamashoho-t. Szóval nálam hárman (Nishikifuji, Chiyoshoma
és Asanoyama lépne hatra (holott az általad emlegetett többi is bőven ráaszolgált erre), és mert egész egyszerűen most képtelenség háromnál többet feljuttatni. Na jó, mondjuk két és felet, mert Kitanowaka
J3e / 8 - 7 kk - ja majdnem annyira sántít, mint Tamashoh J6 / 9 - 6 kk - ja. Szóval lesz irr még probléma.
A Juryo - Makushita kiesés / feljutás - váltás sokkal kevesebb gondot - problémát okozhat / oldható meg
Érdekes lesz egyébként a másik "végén" is a banzuka kiosztása.
Egyrészt a Makuchiból elvileg ugye Chiyoshoma, Nishikifuji, Takayasu, Asanoyama biztosan, míg jó eséllyel Ryuden, kisebb eséllyel akár Takarafuji is bukik a másodosztályba.
Másrészt a Juryoban igazából csak két rikishinek néz ki az előléptetés az eredményei alapján: Onokatsu és a tornagyőztes Shirokuma. Harmadiknak esetleg még Tamashoho jöhetne szóba, de hát ott is egy J6-ot 9-6-al a Makuchiba katapultálni... hát izé...
Szóval itt legalább akkora lesz a fejtörés majd, mint a "legyen-e 5 Sekiwake" ügyben.
Végül is a play off-ban a Yokozuna egy kitolással (yorikiri) csak kiszenvedte a 10. Yushoját. De meg kell
adni, hogy - ahogy el is hangzott itt a korábbiakban, hogy - majdnem el is tudta dobni a már majdnem megnyert tornagyőzelmet, amikot Takanosho, a 14. napon tolta ki ót (yorikiri), majd a záró napon, ami
már nagyon érett, Kotozakura döntötte le (uvatedashinage) őt. Mindegy, a végére csak kiszenvedte. És
most visszavonulhat, legalábbis vagy egyelőre, egy - két tornányi pihenésre, vagy talán véglegesen. Az
idő már nagyon nem neki dolgozik. Kotozakura ia már megéhezett a sikerre és az ifjoncok egyre inkább
és egyre hangosabban kopogtatnak a siker ajtaján. Most még szép emlékekkel lehetne visszavonulnia.
"Takanosho még a rosszabbik esetben is (amennyiben holnapi meccsét követően, végül is 11 - 4, végez,
Jun Yusho, sőt, ha 12 - 3 és Jun Yusho végez, mindkét esetben mérlegelhető lehet legalább a Komusubi
rangba történő előléptetése."
Ehhez a legjobb adadlék éppen a ma általa legyőzött Onosato, aki éppen az ezévi Haru Basho-n járt így - ennek megfelelőenm, vagyis 11 - 4 / Jun Yusho végzett M5w rangban és ennek jutalmául léphetett előre
a Natsu Bashora a Sanyakuba, Komusubi 1w rangba. Ez ugyan 1 emelettel kevesebb, mint ha M6e - ből,
teszi, de nyilvánvalónak kellene lennie, hogy ennyinek bele kellene férnie egy méltányos mérlegelésbe.
""Onosato nem lehetne már ezen a tornán Ozeki, ha 10-5-el végez ?"
Valóban. És ami ebből eddig nem teljesült, az éppen az, hogy ez a jelenlegi Basho csak a második volt, amin Sanyaku - beliként vett részt. Arról nem tudok, hogy egy Sekiwake rangban megvívott torna nem elegendő a promócióhoz. Épp emiatt írtam magam is, hogy ha most 10 - 5 kk. eredménnyel végez, úgy
az Aki Basho-n 11 - 4 eredménnyel összegyüjtheti a kinevezéshez szükséges minimálisan szükséges 33 győzelmet. Ehhez képest, viszont, a legnagyobb meglepetésemre, épp a mai napon kikapott, az erre a tornára valósággal megtáltosodott Talanosho - tól, így ha neki így is előírják a promóciós követelményt,
az legalább 12 - 3, de ha biztosra akar menni, úgy inkább 13 - 2 kachi koshi eredménnyt kell elérnie. És azért, ez egy nagyon méretes feladat lesz még az Ő számára is.
Viszont aYusho-ért folyó küzdelem másik oldalán bekövetkezett, amire vartím, vagyis, hogy Kotozakura
(is) legyőzte Terunofujit, Így "play off"- ban dőlhet el a Yusho sorsa : Terunofuji Ye) - Talanosho (M6e) !
Teljesen nem ismerem a szabályokat, de Onosato nem lehetne már ezen a tornán Ozeki, ha 10-5-el végez? Én úgy tudom, hogy ehhez Sekiwake rang, és 33 győzelem szükséges a legutóbbi 3 tornán, az meglenne Onosato-nak. Vagy esetleg az is követelmény, hogy egymás után több Sekiwake tornát is meg kell vívnia?
Őszintén megvallva, az általad kifogásolt két esetben mindenképpen felületes (mondhatni "pongyola") voltam. Ugyanis, azzal a minősítő kifejezéssel, miszerint "nincs tétje" éppenhogy Daieisho, valamint Hiradoumi esetében csak annyira goncoltam célozni, hogy már mindketten, mindenképp kachi koshi végeznek ezen a tornán. Voszont, való igaz, hogy magam is hezitáltam azon, hogy ez esetben, hogyha Takanosho még a rosszabbik esetben is (amennyiben holnapi meccsét követően, végül is 11 - 4, végez,
Jun Yusho, sőt, ha 12 - 3 és Jun Yusho végez, mindkét esetben mérlegelhető lehet legalább a Komusubi rangba történő előléptetése.
Annyiban vitatkoznék, hogy szerintem Daieisho és Hiradoumi meccsének igenis van tétje: ha megnyerik (főleg Hiradoumi), akkor jóval nagyobb sanszuk van a Sekiwake rangot megcsípni, mint ha vesztenek. Egy "telített" Sekiwake-csoportba bekerülni most egy sima kk-val nem biztos, hogy lehet (sőt: lehet, hogy az sem lesz elég, ha megnyerik a meccseiket).
Valóban, ha Onosato képes lesz az AKi - n ezt is megugrani. Ez nagy valószinüséggel világcsúcs lesz a maga nemében (még - ha, a Makushita 10TD rajtolt is. Ehhez - emlékeim szerint legalábbis egy olyan bűvészmutatványra volt szükségem mint egy amarőr Sumo bajnokságot nyerni és nem akárhol, de Japánban. Es az eddig megvívott két Makushita-beli, Juryo - beli, négy Mekuchi - beli (két Maegashira
és két Sanyaku rangbeli tornáját csupa - csupa kk - val zárta és éppen a tetőn 12 - 12 - 11 - 11 - 12 és talán ezuttal is 10 győzelemmel teszi mindezt. És csupán szűk két és egynegyed év leforgása alatt !!
Csak úgy, kíváncsiságból utánanéztem a leghúzósabb eddigi Nagy Bajnokol hasonló (tehát a kezdéstől a Sekiwake rangig való eljutás mutatványa időigényének. Meglehetősen tanulságos, habár nyilván eltérő feltételek közöttt születek. Hogy egy kicsit tompítani próbáljam ezt a régi nagy bajnokok kezdését is a
Ms10 körüli helytől felfelé elindulástól számítottam mint mértékadó startot,.
Eszerint :
Hakuho (45 Yusho) : kezdés 2003 Kyushu Ms9e, 2004 Hatsu J12e, 2004 Natsu M16e, 2004 Kyushu K1. 2005. Hatsu S1w. majd Ozeki3w2006 Natsu (ez mind összesen 2 1/2 év)
De lehet, hogy mégse lesz: ha Kirishima elbukja az utolsó meccsét is, akkor mehet vissza Komusubi-nak és (főleg, ha megnyeri utolsó meccsét) helyére jöhet Hiradeumi Sekiwake-rangba.
Ha ezen felállás mellé viszont Takanosho viszont valamilyen csoda folytán (és lássuk be, kellene azért hozzá a csoda, még ha matematikailag adott is az esély) megnyerné a basho-t, akkor kérdés az, hogy mehet-e ő harmadik Komusubi-nak vagy a szuper eredmény ellenére csak M1 lesz belőle legközelebb...
Onosato a basho végére megint belejött és hozza azt a formáját, amivel legutóbb nyert - és ahogy mondtam: (ha nyer a zárónapon) egy 10-5 egy ilyen fiataltól, aki most először áll a Sanyaku-ban és mint ilyen először kellett a szumo teljes "elitjével" végigmeccselnie, nem is olyan rossz eredmény ez, sőt! És ha összejön a 10-5, akkor a következő basho-n elég lenne 11 győzelem ahhoz, hogy rögtön mehessen Ozeki rangba.
Nahát ! Teru-nak csak sikerült kiküzdenie egy vereséget Takanosho - tól a 14. napon. Így, a záró-napon
már mindenképpen győznie kell a Yusho-ért. Nem is tudom, mi okból, de valahogy volt egy ilyen balsós előérzetem. Csak Teru képes ilyen módon el-szerencsétlenkedni egy fontos meccset. Mert arra még csak gondolbi sem szeretnék, hogy csak úgy odaajándékoz egy ennyire létfontosságú összecsapást. Azt meg elképzelnis se tudom, hogy mindezt csak a minél nagyobb zárónapi felhajtás okán tette volna. Abszurd.
Előrebocsátom, hogy nemhogy nem vagyok szagértő, de nyilván kevesebbet szagolok a sumo sporthoz,
mint az itt űgyködő kollégák. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy nagy valószínüséggel az következik be
a 13. versenynap után kialakult eredménysor ismeretében, hogy marad két Ozeki (Kotozakura, illetve
a mai nappal a tornától visszalépett, ám így is kk.(9 - 4 - 2) eredménnyel záró Hoshoryu).
Valóban lesz négy Sekiwake. A mai napon Kotozakura-t előrelátóan legyőző Abi (jelenleg 7 - 6) holnap Kirishima-val meccsel és a zárónapra feltehetően meglesz a kk. eredménye, Onosato, aki jelenleg 8 - 5
kk., holnap Churanoumi-t (M12w / 10 - 3 kk) kapja, akit feltehetően nem fogja megnehezíteni a dolgát,
azaz a kk-ja biztosan meglesz. Harmadikként Kirishima, aki Takanosho-val szemben betlizett ma,és így jelenleg 7 - 6) holnap Abi-val találkozik és ott is bármi lehet a vége, de talán a végére legalább összejön
neki is a kk. Végezetül a Yokozuna elintézte ma Takakeisho-nak, hogy az Aki Basho-n már ő is Sekiwake rangban szerepelhessen.
A két jelenlegi komusubi-nak jó esélye van arra, hogy kachi koshi zárjon (8 - 7 , 9 - 6, esetleg tán 10 - 5)
és a legutolsó esetben előállhat az, hogy méltóak lennének egy előlépésre, de valóban itt egy nagy -
nagy probléma kerülhet az asztalra. Takanosho-nak a jelenlegi 10 - 3 mellett - szerintem ( mert holnap éppen Teru ellen kell kiállania (aki ezzel biztosíthatja be a Yusho sorsát) nem lesz sok esélye, így max.
11 - 4 zárhat a tornán, amivel nem feltétlenül léphet M6 rangből a Sanyaku-ba előre. De majd meglátjuk.
Külön fejezet Onosato esete. Korábban már írtam olyasmiről, hogy számára a promóció leghamarabb, a
2024 Aki-n elérhető kiváló eredmény nyithatja meg az utat ahhoz, hogy 2024. Kyushu-n Ozeki rangban szerepelhessen. És ehhez is, a jelenlegi helyzetében (egy Natsu 12 - 3 és egy reménybeli Nagoya 10 - 5
kk - t kovetően legalább egy 11 - 4, még inkább 12 - 3 kk eredmény lenne kívánatos a szeptemberi Aki Basho-n. Figyelembe véve Onosato képességeit és a mezőnyt, számára ez megoldható feladatnak tűnik.
És így a Kyusho 2024-re ismételten három lehet a működő Ozeki-k száma.
Talán kissé hülyén veszi ki magát az a tény, hogy a végére hagytam azt, amivel illett volna kezdeni, a "megtalált - ujjászületett" Yokozuna esete. Teru-t az egy eddigi botlásától eltekintve, rég láttam ennyire összeszedettnek, eltökéltnek és megingathatatlannak. Nem vagyok képes felmérni se azt, hogy mi lesz ennek az ára. Tény, hogy ezzel beseperte a 10. Yusho-ját, ami azért a sumo világában is meglehetősen márkássá teszi a nevét. A kérdés számomra az, hogy mi lesz ennek a jelenlegi igen tiszteletre méltó erő-feszitésnek az ára. Hány tornát kell most - majd ismételten kihagynia ahhoz, hogy megint újraépíthesse magát, regenerálódhasson ? Két hónapon belül erre is választ kaphatunk - legalábbis remélhetőleg.