Hát... Olyan instruktorral már találkoztam, aki huszonharmadszor is elmondta, bemutatta, mit hogy kell csinálni, olyannal még nem, aki ne mutatta volna meg huszon negyedszer is. Meg nem is ez a lényeg. Hanem ő úgy mutatja meg, hogy meg is értsük. Mindenkinek személyesen. Ha kell, odajön, és beállítja külön a gerinced, a könyököd, a térded, a lábfejed, hogy legalább egyszer megérezd, mi is a gyakorlat.
Nem lehetetlen. Egyebkent nekem szemely szerint azok a videok tobbet segite(n)ttek amiket en vettem fel versenyeken, bemutatokon, edzeseken. Es ugye ezek sokkal olcsobbak is:)
A mi szervezetunkben van ilyen. Van egy par video amit barki megvehet, es a technikak bemutatasa, tobb szogbol felveve + magyarazat azt csak a belsosok vehetik meg.
Igen, valóban egészen más fajta tanítási elvekkel találkozunk...:)
Bár a videó nem hülyeség. Ez egy jó kiegészítő lehetne nálunk is. Az instruktorok mindig mondják, hogy nem akarnak kéccer elmondani mindent. Talán kiadhatnák videón belsősöknek a magyarázatot, otthon aztán annyiszor nézem meg ahányszor akarom, visszatekerhetem, megérthetem, aprólékosan kitanulmányozhatom, akár be is magolhatom stb. stb. Az edzésen meg csak javítanak...
Motor!
Nalunk azert van hatralepes, mert az alapszitu az az, hogy megtamadnak.
A rugassal kapcsolatban csak annyit, hogy en csak azt probaltam kifejteni, hogy mivel a lab hosszabb mint a kez, ezert nagyobb tavolsagban hasznalhato. Tehat ezt az ellenfeltol valo tavolsagtartasnal figyelembe kell venni.
A távolság pontos meghatározása egy instruktor szavaival: "Zavaróan közel." :-))) Annyira, hogy ha valaki megpróbál megrúgni, ahoz előbb hátra kelljen lépnie. /Akkor viszont úgyis utánalépsz../
Egyébként mi pont ellenkezőleg, előrelépéssel vesszük fel az alapállást.
SMH:
Hát egy rendesen elindított rúgást tényleg nehéz megfogni, ezzel kár lenne vitatkozni. Nem is ismerek túl sok olyan embert, aki egy-egy ilyen rúgást le tudna védeni. Sok-sok gyakorlás kell hozzá, a megfelő technika alkalmazása, meg gondolom a technika alkalmazásához szükséges képességek kialakítása. De ha időd, türelmed és kitartásod is van, biztos vagyok benne, hogy el lehet jutni arra a szintre, hogy ne tudjanak meglepni semmiféle rúgással... /Élő példa egyébként Ip Shui, akit soha nem győztek le, pedig azalatt a pár évtized alatt, amíg rendszeresen küzdött, gondolom megpróbálták megrúgni egy párszor... :-) /
TLM!
Azt mond meg meg lecci, hogy altalaban milyen tavolsagra vagytok az ellentol? Nalunk az alaptav az ugy nez ki, hogy szembeall a ket delikvens ugy, hogy a kinyujtott kezuk osszeer. Ezutan hatralepes, alapallas felvevese.
koszi!
Motor!
"Ha tényleg meg akar rúgni, ahoz közelebb kell jönnie... És akkor már mindjárt ott van, és lehet ütni, ráadásul éppen abban a pillanatban, amikor az egyik lába a levegőben van... "
Hat szerintem azert nagyon jonak kell legyel, ha valakit aki rugassal tamad el akarsz erni kezzel. Plusz ha valaki jol rug akkor annak a laba nem lesz nagyon sokaig a levegoben.
smh
Ha ezeket a rugasokat gyakoroljatok, akkor gondolom tanultok ellene valami vedekezest is. Ezek milyenek? Blokkoltok labbal, vagy ellepes esetleg felkemenyites?
Ilyen általános dolgokat biztos nem baj, ha megbeszélünk, az a gáz, amikor felmerülnek olyan kérdések, mint pl. miért kell összerántani a gátizmot minden lépés után, meg hogy milyen szögben kell állnia ennek és ennek a testrésznek, stb. Ezeket mindenki tanulja meg az instruktorától. Aki meg nem ide jár, arra úgysem tartozik.
Szerintem arra (is) lenne jó ez a fórum (meg a másik :P), hogy megosszuk egymással az élményeinket, apró sikereinket, felfedezéseinket. Olyankor legalább tényleg arról beszélünk, amit mi magunk átéltünk.
Szerintem ez érzésből jön. Márminthogy mi fér bele, és mi nem. Igazából olyan sok mindent én még személy szerint nem tanultam, ami olyan fene nagy titok lenne. És gondolom pár évig még nem is fogok... :-)
Megvan, egy példán keresztül: Tanultam Tui-na masszázst, és arra kértek, hogy a jegyzeteimet ne kezdjem el nagyüzemben sokszorosítani, és hirdetni az igét. Egyszerű, hogy miért, egyszerűen nem akarják, hogy másod-harmadkézbe átkerülve egészen más legyen a dolog, mint a valóság. Itt is valami ilyesmi lehet. Mindenkit szeretettel várnak, aki tanulni akar, sőt, mindent meg is tanítanak neki, de fokozatosan. Egy csomó mindent kár is elmondani, úgyse értenénk meg. Meghát egy csomó dolog van, amit nem is lehet leírni, lerajzolni...
Az állásról meg a rugásokról: Tényleg mélyebben állnak a déli stílusok, és tényleg nem rúgnak magasra. Még ágyékra talán, de az se jellemző. Persze olyan sok szükség nincs is rá. Hopp: Nagyon jót hallottam. Merthogy azt mondják, hogy aki rúgótávolságban van tőled /Thai-box/ Azt úgyse tudod megütni, ő meg simán megrúg, úgyhogy előnye van. Válasz: Ha tényleg meg akar rúgni, ahoz közelebb kell jönnie... És akkor már mindjárt ott van, és lehet ütni, ráadásul éppen abban a pillanatban, amikor az egyik lába a levegőben van...
Lehet, hogy a déli sáska ritkán rúg, de ha igen, akkor ott kő kövön nem marad... Illetve térd kalácson... :-))
Állás: nagyon jó képgaléria van a www.chowgar.com.au -n, ott látszik.
Még valami:
Szeretném megkérdezni a társaságtól, hogy belemntem e olyanba, ami már sok volt?