Keresés

Részletes keresés

tcstitty Creative Commons License 2007.05.14 0 0 703
kösz megvan de nem az az elnevezése
Előzmény: 207i (701)
GPF Creative Commons License 2007.05.14 0 0 702
És hogy kell tóruszt rajzolni? HELP!
207i Creative Commons License 2007.05.14 0 0 701
Csak a körvonalat konvertálod. Körvonal konvertálása görbévé. Ctrl+Shift+Q 207i
Előzmény: tcstitty (700)
tcstitty Creative Commons License 2007.05.14 0 0 700
nem megy. a belsejét szinezi ki vagy mintázza. próbáltam már.
Előzmény: 207i (699)
207i Creative Commons License 2007.05.14 0 0 699
Objektummá konvertálod a körvonalat, majd ennek adsz bármilyen kitöltést. 207i u.i.: Majd javítanak a többiek.
Előzmény: tcstitty (698)
tcstitty Creative Commons License 2007.05.14 0 0 698
lenne egykérdésem: hogyan lehet egy objektumnak vagy karatketrláncnak (szöveg) szinátmenetes vagy mintás keretszint adni? Én sajna elfelejtettem és a tutorialt meg elvesztettem. Előre is köszi.
GPF Creative Commons License 2007.05.12 0 0 697
Próbálom használni a CorelDraw-t térbeli objektumok rajzolására. Az Extrude tool-lal sokminden megy, de nem sikerül tórusz szerű valamit csinálni. Gyűrűt igen, le is tudom törni az éleket, de ez még nem elég jó. Meg hajlított hengert is szeretnék. Azt sem tudom, hogy ilyesmire alkalmas-e a Draw. Mintha régebben lett volna erősebb térbeli támogatása... Igazából nagyon egyszerű alakzatok kellenének nekem, nincs most időm megtanulni egy komoly 3D-s programot. Meg jó lenne, ha EPS outputom lenne. Mit csináljak?
DJG Creative Commons License 2007.05.05 0 0 696
Már ha a CDR akkora, akkor egyáltalán nem aggódnék. A Corel-programok szerintem a technikai lehetőségekhez képest egyáltalán nem írnak lassan PS-t. De ha esetleg Distilleren keresztül PDF-et csinálsz, az aztán lehet lassú, a Distiller sosem volt valami fürge. Nem véletlen, hogy a Jawst használom és propagálom helyette hosszú évek óta mindenhol.

Az jó, ha eszedbe sem jut, aki meg megcsinálja, hát az akkora tökfej, mint ide Lacháza... :-)))

Üdv,
Gábor
Előzmény: 207i (695)
207i Creative Commons License 2007.05.05 0 0 695
Nem ritka a 200-300 MB-os fájl, tehát relatíve nagyok a fájlok, sok apró objektummal.
Láttam már újságot tördelni Draw-ban -érdekes volt a Page Maker után- de én magam soha nem mertem megpróbálni, bár láttam bizonyos előnyöket.

207i
Előzmény: DJG (694)
DJG Creative Commons License 2007.05.05 0 0 694
Nem tartom igazán valószínűnek. Ez meglehetősen erős konfiguráció már így is, a PS generálása inkább attól függ, mi a tartalom. Ha például sokezernyi objektum, vagy esetleg sok szöveg (ha például véletlenül te is tördelőprogramnak nézed a Draw-t és szöveges anyagokat akarsz vele készíteni). Az is érdekes, hogy maga a PS is nagy lesz, vagy csak sokáig csinálja?

Ami alapvetően sok időt igényel, azok a nagyfelbontású, színes képek, és a véletlenül görbékké alakításra kapcsolt szöveg (ami a lassúságon kívül a minőség szempontjából is nagyon rossz ötlet).

Üdv,
Gábor
Előzmény: 207i (693)
207i Creative Commons License 2007.05.04 0 0 693
Ha már itt tartunk. Adott egy P4-es processzor (3 GHz körüli) és 1GB memória. Lassúnak tűnik a PS generálás. Ha teszek bele még 1 giga memóriát, lesz érdemleges változás a végén? Lenne rá pénz, hogy kicsit gyorsítsunk, kérdés, hogy megéri-e.

207i
207i Creative Commons License 2007.05.04 0 0 692
Köszönöm az ötletet!

A Win XP rendszervisszaállítása segített, így nem tudtam kipróbálni az ötleted, de ha lelgközelebb ilyen lesz, ez lesz az első dolgom.

207i
Előzmény: DJG (691)
DJG Creative Commons License 2007.05.04 0 0 691
Hogy őszinte legyek, soha, és el sem tudom képzelni, hogy mi lehet az oka. Illetve az oka szinte biztosan az, hogy a színmenedzsment átállítódott, de hogy miért teszi magától, azt nem tudom.

A legegyszerűbb próba az lenne, hogy ha testreszabtál rajta valamit, akkor azt exportáld ki az Options > Workspace alatt, majd indítsd el úgy a Draw-t, hogy nyomva tartod az F8-at. Akkor rákérdez, és hagyd, hogy mindent állítson vissza gyárira, majd importáld vissza a testreszabott beállításaidat.

Nem állítom biztosra, hogy ez megoldja, de a megmagyarázhatatlan, furcsa viselkedések 80-90 százalékában segít. Hátha a tiéd nem a fennmaradó tízbe tartozik... :-)

Üdv,
Gábor
Előzmény: 207i (690)
207i Creative Commons License 2007.05.04 0 0 690

Mintha meghalt volna a topic, hátha sikerül feléleszteni.

Kérdésem: előfordult már veletek az, hogy dolgozgattok a corelben, ment, ablakot bezár. (Eddig gondolom mindenki eljutott.) Egy régi grafikát megnyitsz és kiveri a szemed a ronda színe. Minden "átugrott" fluoreszkáló színekbe. Innét kezdve a corel neon színekben pompázik, nincs egy normális szín a monitorodon.

Hol lehet ezt visszaállítani? Miért csinálja ezt a 12-es Corel?

207i

Dante Creative Commons License 2006.12.04 0 0 689
Hello DJG!

Nekem pont az a bajom, hogy olyan nyomtatót szeretnék venni (tintasugarast), ami tud cmykban nyomtatni és nem tudom melyik ilyen. Na már most itthon egy (bátyámtól kaptam még) van egy gagyi lexmarkom tintasugaras, ami csak rgben nyomtat. Elég gáz.
Kinéztem egy Canon ip3300-ast és elég nagy rizikó, mert nem tudom ez a nyomtató tud-e ilyet. A bolti eladók meg még azt se tudják mi az a cmyk.
Szóval corelből szeretnék nyomtatni cmykban, de színes lézer egyelőre elérhetetlen nekem, tehát egyelőre tintasugarasban gondolkodom. Tudsz valamit javasolni, hogy melyek a jó nyomtatók?

Köszi!
Előzmény: DJG (676)
Cipek Creative Commons License 2006.11.28 0 0 688
Hello Gábor!
Épp elkezdtem válaszolni szép sorban, de aztán tettem egy próbát a nyilakkal a color management-ben, és sikerült megoldani a problémát!
Nagyon köszönöm a segítséget!
Minden jót!
c
Előzmény: DJG (684)
GPF Creative Commons License 2006.11.26 0 0 687

És a jobb gombbal húzásnál milyen érdekes menük vannak még! Azok is jól használhatók!

Előzmény: The Real Giraffe (685)
GPF Creative Commons License 2006.11.26 0 0 686

Nagyon jó!!!!!!!!!

Köszi!!!!!!

Előzmény: The Real Giraffe (685)
The Real Giraffe Creative Commons License 2006.11.25 0 0 685
Hogy kell háromszög alakú szövegdobozt? Ez most sürgős lenne.

Rajzolsz egy háromszöget a sokszögrajzolóval vagy a Smart Drawing Toollal, majd előveszed a szövegeszközt, és óvatosan a háromszög vonalához húzod az egeret. Amikor az egér szövegkurzorrá változik alsó indexben bekeretezett AB-vel, akkor kattintasz, és már készen is van a háromszögletű szövegdobozod.
Másik lehetőség, hogy külön-külön létrehozod a bekezdésszöveget és a háromszöget a szokásos módon, majd a szöveg az egér jobb gombjával ráhúzod a háromszögre, végül a helyi menüből kiválasztod a Place Text Inside sort.
Előzmény: GPF (629)
DJG Creative Commons License 2006.11.25 0 0 684
Egyelôre addig nem tudunk elôrébb jutni, amíg nem tudjuk, milyenek a beállításaid a Corel Color Management dialógusában (arról is küldhetnél egy képet), meg szövegesen, hogy az egyes ikonokra kattintva (elsôsorban a központira gondolok) mi van beállítva. Az nagyon fontos, hogy merrôl hova mutatnak nyílak, ezt látnunk kellene.

Valamit tudnunk kellene, használsz-e színprofilokat a monitorhoz, színbontáshoz és nyomtatóhoz, ha igen, valami generikus, internetrôl letöltöttet-e, vagy pedig valódit, mérésen alapulót.

Harmadrészt, jó lenne világosan látnunk, konkrétan mit akarsz elérni. Milyen a kiadvány, amit összeraksz, RGB vagy CMYK színeket használsz-e benne, esetleg vegyesen, milyen PDF-et írsz belôle, mivel (kéred-e ott a színek konverzióját és egyebet vagy sem), és mi a PDF-fel a végsô célod, csak nézni a képernyôn, vagy esetleg nyomdába megy?

Üdv,
Gábor
Előzmény: Cipek (682)
Cipek Creative Commons License 2006.11.24 0 0 683
1.
2.
Előzmény: Cipek (682)
Cipek Creative Commons License 2006.11.24 0 0 682
Hello Gábor!
Sajnos hiába piszkálom a color settings-et.
Nincs változás.
Az első képen a corel-ben megjelenített munka egy részlete.
A másodikon a pdf-et nyitottam meg acrobat-ban (cmyk).

Tehát a kiírt pdf színhelyes, de a képernyőn corel-ben a forrás megjelenítése nem.
(Érdekes, hogy a cmyk exportnál, pdf-ben, de bitmap-ben is eltűnik kb. 10% fekete, de ez most megint más.)
Ha egyébként rgb-be exportálom ugyanezt a munkát, ott is olyan helytelen a végeredmény, mint a képernyőn a corel-ben.
Üdv,
c
Előzmény: DJG (640)
petigabi Creative Commons License 2006.11.23 0 0 681
Azt hiszem, lassan kellene nyitni egy színkezelés topicot (ha még nincs, és főleg, ha van kedved/időd/stb. ebbe jobban belemenni), már csak azért is, mert nyilván nem ez az egyetlen vonatkozása a dolognak (gondolok pl. arra, hogy milyen elképzelések és megoldások születtek a színes féynképezés korabeli igényéből), másrészt a kiadváynszerkesztős topickban is annyiszor följön a kérdés, de valahogy mintha elsikkadna a többi téma között...
Előzmény: DJG (680)
DJG Creative Commons License 2006.11.23 0 0 680
Minden olyan program, amelyik nem kifejezetten DTP-s, tehát nem használ CMYK-t, minden színt RGB-ben ad meg. Ha a Wordben a szövegnek színt adsz, az RGB. Ha a Windows asztal hátterét állítod át, azt RGB. Minden RGB. Se a monitornak, se a nyomtatónak nem lehet mást megadni, mint RGB (pontosabban RGBA, mert transzparencia már van, és a Vista tele lesz vele, minden üvegszerû, mindenen átsejlik minden, ha akarod, olyan kúúúúl lesz, hogy csoda :-) ). Ez utóbbi azért olyan fontos, mert a képernyôre ugyanaz a kód ír, mint a nyomtatóra. Amikor egy program nyomtat, akkor pontosan ugyanúgy, ugyanazokat a szín-, alakzat-, font- és szövegutasításokat adja a Windowsnak, mint amikor a képernyôre ír, csak éppen mást ad meg célként.

Ahogy asszem itt már mondtam, de lehet, hogy máshol volt, a Hewlett-Packard és a Microsoft kitalálta az sRGB-t, a végtelen sok lehetséges színtér közül azt, amelyik az akkori monitorokon nagyjából megjeleníthetô színeket írja le, és azóta elvileg minden hardvereszköz ehhez alkalmazkodik (a nem közevetlenül számítógépes készülékek is, tehát például a DVD-lejátszók is). Ahogy írtam, még az egy fokkal komolyabbak is, ez az alapbeállítás, csak legfeljebb megengedik, hogy kikapcsold és a céljaidnak jobban megfelelôt válassz helyette. Persze, az átlagos kategóriában, a méregdrága, célfeladatokra készített csúcsgépeknél nem ez a helyzet, de azt nem is Gipsz Jakab veszi meg a MediaMarktban karácsonyra a családnak.

Hárormféle színkezelés létezik a Windowsban. A semmilyen, az egyszerûsített és a komplett. Nem tudok arról, hogy az egyszerûsítettet bármilyen program használná, pedig egyszerû. Monitorokhoz általában letölthetsz egy generikus színprofilt (persze, átlag, de a semminél jobb), ugyanígy nyomtatókhoz is (minôsége ugyanaz). Mindkét színprofilt megadhatod a Control Panel > Display illetve a nyomtatóbeállítások között. A programnak (például Word vagy bármi más) szinte semmi plusz munkájába nem kerül, szinte csak meg kell kérnie a Windowst, hogy a képernyôre írás és a nyomtatóra nyomtatás közben használja ezeket a profilokat. Ahogy mondom, szerintem a Word sem teszi meg (ámbár, ki lehetne próbálni, az ember gyárt egy olyan profilt, ami pont ellentéte a kívánatosnak, vadul elrontja a színeket és megpróbálja azt: ha a nyomtatáskor a színek fejreállnak, akkor használja).

De itt még mindig nem beszéltünk CMYK-ról. A nyomtató megkapja a parancsot RGB-ben, és a meghajtójában mindenféle konverziós táblázatokat tartalmaz, hogy hogyan alakítson át RGB-bôl CMYK-vá. Valószínûleg többet is, mert válaszhatsz különféle papírok között, és azok erôsen eltérôen viselkednek. Felteszem, hogy a közepes nyomtatóknál ezek a konverziók a tényleges nyomtatás precíz visszamérésébôl alakul ki, tehát egyfajta belsô színprofilról van szó (persze, valami átlagosról, amin a készülékek és a festékek gyári szórása sokat változtat), de a tízezres kategóriában az sem lepne meg, ha egyszerûen belevágnák valamelyik nagyobb nyomtatójuk konverziós rutinját, anélkül, hogy sokat tesztelnék.

A CMYK segítségével megjeleníthetô színek halmaza (az ún. gamut) jóval kisebb, mint a legrosszabb RGB-é (sRGB), ezért ezekkel a nyomtatókkal még a fényképeidet sem lehet rendesen kinyomtatni. Nem véletlenül álltak neki a hatszínes meg nyolcszínes nyomtatóknak, hogy a hiányzó színeket pótolják (van ilyen törekvés a nyomdaiparban is, de az költségérzékenyebb, nem nagyon szokott senki hexachrome-ban nyomtatni, pedig lehetne). Azok nemcsak CMYK-vá, hanem az összes színükké konvertálnak. Ezek egyre jobbak, de mind egyetlen területre összpontosítanak: az sRGB digitális fényképet az sRGB monitoron megszerkesztô és azt sRGB-ben kinyomtató fotós apukának szólnak.

A komplett színmenedzsmentet nem a Windows vezérli, ott megfordul a dolog: ô semmi más, mint egy passzív számológép, az alkalmazásoknak kell ôneki parancsokat adni, számításokat, színkonverziókat kérni, és azt megfelelô módon felhasználni. A Windows (vagy valaki más) színmenedzsment rendszere csak kiszolgálja a professzionális alkalmazásokat. Egyébként még itt sem kell CMYK, nem is tudom, tud-e a Paint Shop Pro CMYK-t (a megcélzott felhasználói körének nem nagyon kell, de ha már benne volt, amikor a Corel felvásárolta, nyilván nem vették ki belôle), de színmenedzsment akkor is van benne. Mint ahogy minden profi programban (ámbár ez lassan már valóban csak két gyártót jelent, Corel és Adobe).

Azok a programok viszont, amelyek intenzíven használnak CMYK-színeket, két út elôtt állnak. Ha PostScriptra nyomtatnak, akkor minden rendben, akkor mennek direktben a CMYK adatok (mindegyik maga írja a PostScriptját, a Windows nyomtatómeghajtóját csak postásnak használja a továbbításhoz, de az nem szól bele a tartalomba). Ha nem PostScriptra nyomtatsz velük, akkor az ég kegyelmezzen neked: lesz, ami lesz. Megoldható, hogy a színek akkor is nagyjából rendben legyenek (azaz, színprofilokkal ki lehet egyenlíteni valahogy a menet közben történô CMYK-RGB-CMYK kétszeres konverziót), de olyan soha nem lesz, hogy arra DTP stúdiót építs. Arról nem beszélve, hogy hacsak valaki baráti alapon meg nem csinálja neked fusiban a színprofilokat, akkor azokra kifizethetsz annyit, aminek a felébôl már vehettél volna egy rendes nyomtatót... :-)

Üdv,
Gábor
Előzmény: petigabi (678)
petigabi Creative Commons License 2006.11.23 0 0 679
Ja, igen! Spec. fotónyomtató. Amivel én találkoztam, az ugyan levilágító volt, de színes fotópapírra (sajna csak 300 dpi); ott azt csinálták, hogy a képből előbb csináltak egy CMY ps-t (így, K nélkül), és azt küldték rá (színes negatív film helyett). És ez speciel nem OFF :-) CDr-rel csinálták, mivel a PSh-ban (hogy hogynem, a PhotoPaint nem jött szóba) ugye nincs CMY, csak +K-val. Ugyan magyaráztam az operátornak, hogy ott is be lehet állítani, hogy K = 0 legyen (arról nem is beszélve, hogy egy sima rgb-t egyetlen gombnyomással lehet invertálni bármelyik képfeldolgozó progiban, s így marad a három plate, ugyan a nevük más), de úgy tűnt, ragaszkodnak a nem egészen hibátlan, ám de bevált gyakorlathoz...
petigabi Creative Commons License 2006.11.23 0 0 678

Tehát valami olyasmit jelent ez, ha jól értem (meg ahogy sejtem), hogy hiába van a négy patron egy nyomiban, igazából (ha nem ps) nem tudom neki azt mondani, hogy most csak a sárgából vagy a ciánból köpködjön oda, mert hiába cmyk a képem, a Winen keresztül előbb odamegy egy rgb, amit a nyomtató drivere jól-rosszul átszámol magának?

DJG Creative Commons License 2006.11.23 0 0 677
Szerintem semmit... Csak beszélgetünk róla, hogy milyen szép lenne a világ, ha nem ilyen lenne... :-))

Üdv,
Gábor
Előzmény: GPF (673)
DJG Creative Commons License 2006.11.23 0 0 676
Vannak speciális fotónyomtatók, amelyek tényleg RGB-t használnak (nem festéket, hanem lézereket). De nem ez a jellemzô.

Kezdetben elôször is nem volt színes nyomtató, csak monitor. Az RGB tehát magától értetôdött, a DTP meg sem akkor, sem késôbb nem volt olyan fontos, hogy a Windows nyomtatóalrendszerét teljesen átírják miatta.

A színes nyomtatók meghajtói átalakítják az RGB-t CMYK-vá (alapvetôen az sRGB színtérnek megfelelôen, mert az terjedt el szabványnak), de nem feltétlenül úgy, ahogy annak a pár DTP-snek kellene, hanem úgy, ahogy a sokmillió otthon fényképet kinyomtató felhasználónak kell. Persze, ezen színprofillal lehet segíteni, de az messze kívül esik az átlagos felhasználó igényein, tudásán és anyagi lehetôségein.

Egyébként még a komolyabb, PostScript színes nyomtatók is kínálnak mindenféle otthoni felhasználásra alkalmas korrekciót, az enyémben is lehetne például vivid RGB-t beállítani, meg isten tudja micsoda egyebet; persze, én az összes színkorrekcióját egybôl kikapcsoltam, de állíthanám vagy tucatnyi különbözô módon.

Röviden: vagy elég neked a fotók házi retusálása, és akkor sRGB képekbôl nagyjából színhelyes képet fogsz kapni, mert minden ehhez van gyárilag hozzálôve több-kevesebb sikerrel (OS, monitorok, tintasugaras és lézernyomtatók (ha nem kapcsoltam volna ki az enyémben az RGB-beállításokat, az is az sRGB-hez igazodna)), és ebben az esetben ne is használj Photo Paintet vagy Photoshopot, mert minek ágyúval lôni a verébre (a Paint Shop Pro például kiváló ilyen feladatokra, de akár a GIMP is, ingyen), vagy pedig DTP-ben akarsz dolgozni, akkor viszont legyen profi programod, értsél a színmenedzsmenthez, használj korrekt színprofilokat és PostScript-nyomtatót. Különben szenvedni fogsz csak.

Üdv,
Gábor
Előzmény: petigabi (675)
petigabi Creative Commons License 2006.11.23 0 0 675
Színkérdésben abszolúte lámaként, és lehet hogy nagy hülyeséget kérdezek. Ez nem egy nagyon is kézenfekvő dolog lenne? Végtére is minden (?) színes nyomtató 3 szín + feketével dolgozik. Ezek szerint az elterjedt OS-ek a nyomtatót alárendelik a monitornak? Már úgy értem, hogy abból indulnának ki, hogy a monitorhoz úgy is meg kell csinálni valamilyen bitmapet, és akkor azt felbontásban "turbózva" lehet továbbküldeni, a nyomtató meg csináljon vele, amit tud? Csináljon színbontást magának, meg korrigáljon, ahol úgy látja jónak?
Előzmény: DJG (672)
petigabi Creative Commons License 2006.11.23 0 0 674
Total Commander 8-) Az még nem fagyott le, amikor meg nem tudott továbblépni (önhibán kívül), szólt, hogy gáz van. Mondjuk ugyanezt a PSh is megtette, de önhiba esete fenforgásának alapos gyanúja megléte mellett, de legalább egy normális mentés/kilépést "engedélyeztett". Egyébként ja. Az említett kettőn kívül legalább hallomásból tudok bármi más fagyhatóságáról. (Bocs, Photo Paint szintén nem szerepel a listámon.)
Előzmény: GPF (666)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!