Érdekes volt az elmúlt hét korcsolya szempontból. Ti is néztétek? Kik tetszettek nektek leginkább?
Az oroszoknál Valieva és Kondratyuk a bajnokok, Mishina/Galliamov nyert a párosoknál és Sinitsináék visszalépése miatt Bukinék nyerték a jégtánc versenyt.Davisék is dobogósok lettek, nem meglepetésre...A végleges olimpiai kerethirdetés majd csak januárban lesz.
A japánok versenye is izgalmas és nagyon jó színvonalú volt. Jégtáncban akármennyire is segítette a szövetség őket, Takahashiék nem lesznek ott Pekingben, egy nagy esés fosztotta őket meg ettől. A nőknél Rika Kihira távollétében Kaori Sakamoto nyert, 2. lett Wakaba Higuchi és a harmadik pekingi jegyért folytatott küzdelmet Mana Kawabe nyerte meg. A férfiaknál Yuzu visszatért és hatodik bajnoki címét szerezte meg, a kűrjében megpróbálta a négyfordulatos Axelt is! Shoma Uno ezüstérmes, Yuma Kagiyama pedig a bronzérmes lett, ők hárman kerültek be az olimpiai és a VB-keretbe is.
Ha esetleg lesz új, jó link akkor megpróbálni nem elfelejteni és ide is betenni majd.
Sajnos így, hogy Kostornaia csuklója eltörött, ami miatt heteket kénytelen kihagyni az edzésből, biztos, hogy nem lesz ott az olimpián. Eddig sem volt sok esélye rá, de így pláne. Végtelenül sajnálom. Őt is és Rika Kihirát is. Mindketten a legnagyobb tehetségek közé tartoztak az olimpiai ciklus elején (igaz, Kostornaia csak a 2019/20-ban volt első szenior évében, de már a junior éveiben is látszott, hogy fantasztikus kvalitásai vannak) és hova jutottak rövid idő alatt. :(
A jégtáncról: én nem látom a Davis/Smolkin párt olyan szinten jelenleg, hogy első felnőtt évükben Bukinékhoz közelítő pontokat kapjanak, se az elemeik nehézségében, kivitelezésben, összhangban, karakterben. Diana pl. Morozovhoz képest kevésbé karakteres valaki és ez meglátszik a jégen is. Olyan pontokat kaptak az elmúlt hónapokban, mintha ők lennének a következő Torvill/Dean vagy Virtue/Moir, ami nagyon erősen túlzás. Zagorsiék betegségekkel küzdöttek, a tavaly szintén Davidék előtt végző Shevchenko/Eremenko nem indulnak, tehát nagyon érdekes lesz a 3. helyért folytatott harc a nemzetin. Bukinék pár hete Morozovval is készülnek, érzik hogy kell valami frissítés, mert amúgy bajban lehetnek ők is.
Jó szurkolást kívánok mindenkinek, és mindenekelőtt Boldog Karácsonyt! :)
Olvastam, hogy Kostornaia nem indul sérülés miatt. Akkor neki így már nincs is esélye az olimpiára vagy még igen? Bár szerintem amúgy se került volna be a legjobb 3 közé, ha indul.
Kihirát is sajnálom, hogy nem mehet az olimpiára.
Pár hete olvastam a blogodon a Diana Davis jelenséget. Tényleg vannak olyan szinten, hogy Bukinékhoz hasonló pontokat érdemelnek? Vagy ez inkább érdemtelen felpontozás anyuka miatt? A Morozov lányról mi a véleményed?
A COVID-19 folyamatos hatása miatt a Toyota által bemutatott 2022-es amerikai műkorcsolya-bajnoki sorozatot a 2021–2022-es szezonban ismét használni fogják. A nyolc versenyből álló sorozat felváltja a hagyományos amerikai kvalifikációs szezon versenyeit (Challenges and Finals).
Az jut eszembe, hogy anno a tragikus cunaminál az oroszok hipp-hopp beugrottak vb-t, rendezni, ez meg csak egy gp finálé. Mármint úgy csak, hogy jóval kevesebb versenyző. Jó lenne, ha...most is. Reménykedjünk.
Starr Andrews-ról elfelejtettem írni: nem tudok én sem róla semmit. Korábban sérült volt, lehet, hogy az újult ki, vagy az is lehet, hogy valami rosszulléte volt. Egy hete Ausztriában is versenyzett, lehet, hogy sok volt neki.
Igen, én is előfizettem az Eurosportra nemrég. Régebben csak 1-1 hónapos előfizetést választottam, amikor még csak 3 euró/hónap volt az ára, egy ideje viszont már jobban megéri a teljes éves előfizetés, ezért azt választottam. Az M4 Sport élő stream is jó, de nem mindig van, az Eurosport pedig kényelmes és mindent leadnak, emellett tetszik, hogy választhatok a nyelvek között, illetve ha kommentár nélkül szeretném nézni, akkor azt is lehet.
Juditról: őt akkor tiltották el a pontozástól, amikor 2003-ban, a világbajnokság előtt közvetlenül csatlakozott a WSF (World Skating Federation) szervezet sajtótájékoztatójához, nyilvánvalóan kifejezve ezzel a szervezet támogatását. A WSF a 2002-es Salt Lake City botrány eredményeként jött létre és a cél az volt, hogy átvegye az ISU helyét, amiből nagy bukás lett a vége: egyik nemzeti szövetség sem támogatta az elképzeléseiket, az anyagi támogatás (a cél 1 millió dollár volt) se jött össze, végül feloszlottak. Juditot a 2003-as VB-n a pontozástól visszahívták és utána eltiltást kapott.
A WSF olyan ígéreteket tett, hogy elfogulatlan lesz a pontozás, a bírókat felelősségre lehet majd vonni, és ami a lényeg, hogy az új pontozási rendszer helyett a régi, 6.0-ás rendszert akarták megtartani. A WSF alapítóinak többsége amerikai volt, vagy olyan kötődésű. Arra ment ki az egész, hogy teljesen az amerikai (nyugati) érdekszférába vonják a sportot, és csökkentsék az olyanok politikai erejét, mint például az oroszokét. A 6.0-ás rendszer nagyon szubjektív volt, sokkal inkább lehetett játszani a helyezésekkel mint manapság, és a bírók közül rengetegen voltak rettentő elfogultak, szóval elég megmosolyogtató, hogy a WSF elfogulatlan pontozást ígért, azok a WSF alapítók, akik maguk is bírók voltak a korrupt 6.0-ás rendszerben. (a wikin van egy rövid leírás itt)
Judit sose pontozott az új rendszerben, más fejjel gondolkodik, de nem is ez a probléma, mert objektív hozzáállással akár mondhatna nagyon jó dolgokat is: a baj az elfogultsága, hogy ha valakit nem kedvel, akkor arról szinte sose mond jót. Már akkor is elfogult volt, amikor pontozott, tudom hogy például Michelle Kwant sose kedvelte, és ő volt az egyik aki Tara Lipinskit tette az első helyre a '98-as olimpián, ahol pontozott. És teljesen érthetetlen a Yuzu iránti ellenszenve is, talán valami olyasmire tudok gondolni, hogy Yuzu a jelenlegi pontozási rendszert nagyon jól kihasználja, akinek sikerült kétszer is az olimpiai arany, és ez nagyon zavarhatja Juditot, hiszen ő nem támogatta anno ezt a pontozási rendszert. Az olyan szubjektív kommentjeit, hogy nem szereti a kosztümjeit, meg hogy számára nem korcsolyázik férfiasan, azt egy szakkommentátor szájából nem tudom hova tenni, már csak azért sem, mert ilyen jelzővel sok mást lehetne illetni, de másokkal szemben fura mód nem teszi meg.
Usachevával kapcsolatban én sem vagyok optimista, nem lennék meglepve, ha többet nem látnánk versenyezni és inkább elmenne show-kba. Trusovára kíváncsi leszek, 1 hónap és orosz bajnokság, kérdés, hogy addig felépül-e, vagy nem és inkább indítják az EB-n, ahol majd megnézik milyen állapotban lesz és indítható-e az olimpián.
Kostornaia nekem is tetszett a rövid programban, fejlődött és jobb lett, jobban adja is elő. A kűr kevésbé tetszett. Ilyen instabil 3A-val sajnos nem látok sok reményt arra, hogy az olimpián ott lesz, hacsak nem sérül még le minimum 2 top orosz női versenyző, de ezt persze nem kívánom senkinek se. Úgyhogy csak remélem élvezi jelenleg, amit csinál, amiket korcsolyázik, aztán kész...
Shcherbakova új rövidje viszont nem tetszett, nem is értem Gleikghengauz miért egy gyors ütemű programot koreografált neki, amihez kiváló korcsolyázótudás kell, így viszont pont azt emeli ki ebben a programban, ami Annának kifejezetten a nem erős oldala. A sok programváltoztatás után inkább elgondolkodom, hogy a koreográfust kéne lecserélni a programok helyett, nem? :D
A kedvencem Wakaba volt, remélem, hogy ezt az Oroszlánkirály kűrt fogjuk látni az olimpián. Annyira kedvelem őt, bízom benne, hogy a nemzetin is oda fog érni a Top 3-ba és beválogatják a keretbe.
Jövő héten a helyszínen nézem meg az orosz GP versenyt. Eredetileg elsősorban Yuzu miatt mentem volna, de a visszalépése után már nem tudtam visszaváltani a repjegyet, amit nem akartam elbukni, így elmegyek. Örülök annak, hogy Márkék meghívást kaptak a versenyre, így legalább nekik is drukkolhatok majd. Szerintem egy élmény lesz a sok orosz szurkoló között ülni :) Majd mindenképp írok, ha hazaértem.
20 éves kora után már meg se próbálta a nehezebb triplákat. Idén már a könnyebb triplák se mentek. Most 22 éves, nem hiszem, hogy 26 éves koráig tudott volna fejlődni vagy csak visszatérni a 18 éves korában elért technikához. De értékelem az optimizmusod!
Minden jóérzésű korcsolyarajongó reménykedett benne, ezért nagy csalódás tőle az elmúlt néhány év.
Durván fogynak az orosz kislányok. Nagyon szomorú ez... Ugyanakkor, tudom, hogy nem szép dolog, de valahogy az NHK-ról nekem nem hiányoztak. Sokkal versenyszerűbb volt így a verseny.
Persze, azért Sasha idei felépülésének nagyon szurkolok, valóban, a kűrje csak az ugrásokról szól, de legalább jól áll neki, nem úgy, mint a hasonló programok a fiúknál. A röviddel viszont a szezon elején engem tényleg meglepett - és az akaraterejével meg is vett. :-)
Usacheva gyors felépülésében kevésbé tudok hinni. Már azt is fájdalom volt nézni, ahogy kiment a jégre. Nyilvánvaló volt, hogy nincs jól. A sérülése után volt egy elég részletes elemzés az egyik orosz oldalon a sérüléséről, ami tisztázni próbálta azt, hogy mit jelenthet valóságban a "szalagszakadás az izomban a combcsont növekedési zónájában" - vagy valami hasonló mérsékelten logikus és anatómiai szempontból sem túl érthető szöveget. A cikkíró nem volt túl optimista.
Starr Andrewsról lehet tudni, hogy mi lett vele? Nem találtam semmi infót róla.
Hogy valami pozitívat is írjak: Kostornaia ma nagyon jó volt! Meglepődtem, hogy kevesebbet kapott komponensben Shcherbakovánál (akinek végre lesz egy olimpiáhöz méltó rövid programja - hurrá). Nagyon szurkolok Alenának!
Javaslom a Eurosport playert, hozzám hasonló kóros időhiányosoknak is nagyon jó, mert sokáig vissza lehet nézni a versenyeket, de ami miatt én igazán megszerettem, hogy lehet választani "ambient sound"-ot, így még - az amúgy egész korrekt - angol kommentárt sem kötelező hallgatni (kivéve, ha van magyar, akkor valamiért nem engedi kiválasztani az ambientet, olyankor szoktam átkapcsolni angolra). Én a legutóbbi - Before Covid - EB-n döntöttem el, hogy a kori szezonban előfizetek, mert a magyar kommentár teljesen kiborított. Az elfogultsága hagyján, de sportszakmai szempontból is mondtak igen fura dolgokat.
Rémlik amúgy, hogy az olimpián volt valami ilyesmi. A konkrétumokra már nem emlékeztem, de az elbizonytalanító érzésre igen. Mikor a kommentátor teljesen más véleményen van, mint én, olyankor mindig kételkedek abban, hogy jól látom-e, amit látok. Akinek szeme van, az látta, hogy Yuzu a legjobb, a bíróknak pedig szerencsére volt szemük. Mondjuk a lányoknál a legtöbb kommentátor Zhenyát hozta ki győztesnek, Tarasovának a mai napig nem bocsátottak meg a Zagitova fanok, "nincs igazság a sportban". :-D
Engem nem lepett meg a visszavonulása. Ősz elején gyakorlatilag csak dupla ugrásai voltak, ami mindent elmondott az felkészültségéről. Sajnálom, hogy a Covid neki is betett, és hogy jégideje sem volt sok, így már érthetőbb volt miért volt olyan formában, mint amilyenben láthattuk őt. Több volt benne a tehetsége alapján, de sok mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy valaki teljesen ki tudjon teljesedni, és nála jó pár dolog nem jött össze.
Miért gondolod így? Már a covid előtt se mentek neki az ugrások, nem olyan edzője, aki tudott volna neki segíteni a technikában. De igen, sajnálatos, sokkal többre volt hivatott.