Nagyon szépek! A zygo-ról kell tudnom valami különöset? (Már azon kívül, ami könyvben olvasható) A virága tartósnak tűnik, szeretném jól tartani, pont olyan lila-zöld csíkosat vettem én is a múltkor.
Gazkazanrol, radiátorral. Viszont van biztonsági, elektromos, ami probléma es nagy hideg esetén automatikusan indul. Praktikusan azt jelenti, hogy 20 Celsius alatt bekapcsol.
A párásítás nekem is nagy gond volt, de tavaly télen vettem egy párásító gépet, azzal kb. max. 60%-ot tudok produkálni. Jó a virágoknak és nekünk is, mert az idén még nem volt köhögés...:)) Az orchideáknak pedig ezek szerint elegendő. Persze nagyon "nehéz" orchik eddig nem voltak nálam...a tegnapi szerzeményeim majd megmutatják, hogy tetszik-e nekik.
Köszi, megírom neki is a táblácskát. A kis sárgát 340 ft-ért vettem a helyi virágkereskedésben, azt gondoltam, még nagyon bébi és majd egyszer megnő. Erre hozott egy aprócska virágszárat, remélem pár nap múlva már a teljes virágot is látni fogom, de tippem sincs, hogy miféle...
a Catasetumok, nem nehéz orchideák, csak alkalmazkodni kell az eletciklusukhoz; télen alszanak, kb. februárban indulnak, tilos öntözni őket, amig a hajtások kb 10 cm't el nem erik. Ha a kis friss levek vizet kapnak, akkor általában elrohannak. Tehát csak a közeg ! Tavasztól őszig gigantikus viz es tápanyag igény, új bulba es legalább nyolc levél, ekkor jönnek a bimbo szarak. Nálam három növény az idén kétszer virágzott, de a többségnél, semmi. Talán az akták miatt. Október végén kezdődik a nyugalmi időszak.
Szívesen adok belőle egy bulbat. A nagy többséget az akták kopaszitottak le, így ezt a példányt is.
ennek ellenére hozott két viragszarat, közel negyven virággal.
nyaron többnyire kint, napernyő, vagy fólia alatt, télen pedig bent tartom őket.
telen csont szárazon / egyáltalán nem locsolom /, igaz, magas páratartalomban telelnek, január februárban átültetem őket es 5-10 cm levelnagysag utan kezdem ovatosan ontozni. Ezután sok viz es tápanyag, folyamatosan.
Egy másik, talán az utolsó bimbos példány az idén leveles, a viragszar most kb 3cm's.
Elvileg nem probléma, ha néhány hét, vagy pár hónap a különbség a virágzások között, a virágokból a polliniumokat kiszedve el lehet őket tenni hűtőben némi időre. Orchideáknál ugyan még nem próbáltam ezt, de más növényeknél működik a pollentárolás. Utánaolvasok, mit javasolnak ehhez. Az szinte biztos, hogy orchideapolliniumok esetén jobban kell ügyelni a megfelelően kiszárított állapot létrehozására, hiszen itt a pollencsomókban lévő összeragasztó anyagok penészedésre hajlamosak lehetnek.