Keresés

Részletes keresés

hal40 Creative Commons License 2019.12.22 0 3 140351

Köszönöm.

Igen rózsaszínes, színhelyes a fotó. Sajnos nincs olyan fotóm róla, ami érdemben hozzá tudna tenni a dologhoz. Szerintem is fakógomba.

Előzmény: Luridus (140348)
homerx Creative Commons License 2019.12.22 0 2 140350

vagy fakogomba

Előzmény: Luridus (140348)
IWAS Creative Commons License 2019.12.22 0 0 140349

Én inkább világos okkernek, esetleg halvány hússzínűnek látom. Lehetne gumós pereszke is, de annak nagyobb a gumója, ill. peremes (sajnos nincs oldalirányú fotó, de nekem nem tűnik peremesnek). Illatos pereszkére tippelek (ha egyáltalán pereszke, mert az egyik példány tönkjén van egy kis "zavaró" részleges burokmaradvány), de talán hal40 majd megadja a tényleges fajnevet.

Előzmény: Luridus (140348)
Luridus Creative Commons License 2019.12.21 0 0 140348

Szép találatok! 
Sajna a 2. képen lévő rózsaszínes árnyalatú gombával nem vagyok képben. Milyen fajhoz tartozik? Vagy csak én látom rózsaszínben?

Előzmény: hal40 (140346)
Boarhunter Creative Commons License 2019.12.21 0 0 140347

Egyébként ha már ilyen ingoványos talajon jár most a párbeszéd, valaki pontot tehetne arra a valamennyire idevágó kérdésre, hogy a piruló galócát meg szabad-e enni rántva.

 

A főzés az ugye 100°C-on történik, húsz perc az "biztonsági ráhagyással" is elég. A sütés viszont jóval magasabb hőmérsékleten zajlik, szvsz. rövidebb idő is elég kell legyen.

Anno gyűrűs tuskógombát ettünk úgy, hogy a tönkjénél fogva forró olajba lógattuk, egy-két perc alatt megsültek a (nem túl nagy) gombafejek, semmi gondot nem okoztak.

Előzmény: Bencuc (140337)
hal40 Creative Commons License 2019.12.21 0 2 140346

:)

trombitagomba Creative Commons License 2019.12.21 0 1 140345

A délutáni eső előtti portyázás eredménye. Laska, fenyőpereszke, júdásfül, téli fülőke és néhány szegfűgomba, illetve csiperke. Pörköltben végezték.

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.20 0 2 140344

Sárguló pereszke vagy rokonai.

Előzmény: gombastic (140343)
gombastic Creative Commons License 2019.12.20 0 0 140343

+ a képek

Előzmény: gombastic (140342)
gombastic Creative Commons License 2019.12.20 0 0 140342

Dec. 19. Tihany
A fülőkét és a gyűrűs tuskógombát sikerült beazonosítanunk Zoli barátommal.
A szürke gomba (2. kép) vajon mi lehet?

ízletesrizike Creative Commons License 2019.12.18 0 0 140341

Köszönöm ,aranyember!

Előzmény: Podaxis (140340)
Podaxis Creative Commons License 2019.12.18 0 0 140340

Szia!

 

Nekem granulosum-nak tűnik, szabályos, nagy kristályai vannak

Előzmény: ízletesrizike (140339)
ízletesrizike Creative Commons License 2019.12.18 0 0 140339

Ezt a kis csillaggombát V.Józsi találta dolomit sziklagyepen. Podaxis ha erre járnál,esetleg ránéznél? Talán G.dolomiticum?

Üdv.

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.18 0 4 140338

20 az a 25 perc.
És azért 20, mert azt könnyű megjegyezni. Nincsenek 5-10-15 stb. perces gombák, csak 20. Az mindegyik alapos hőkezelést igénylő gombának biztonságosan elég, nem kell megjegyezni, hogy melyik mennyi.

Előzmény: Bencuc (140337)
Bencuc Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140337
Hát igen, ha rizikós gomba kulináris élvezeti okból való fogyasztásáról van szó, lehet akkor érdemesebb inkább a francia vagy svájci gombaevési szokásokat tanulmányozni, mint az oroszt, pont emiatt amit írsz. Már ha ők is esznek ilyeneket.

Egyébként ha már ilyen ingoványos talajon jár most a párbeszéd, valaki pontot tehetne arra a valamennyire idevágó kérdésre, hogy a piruló galócát meg szabad-e enni rántva. Mert ugye egy kirántás sütési ideje az jóval az ajánlott 25 perc hőkezelésen belül van. Nekem viszont így kifejezetten ízlik, főzve nem annyira. Esetleg ha kirántom és visszarakom még alacsony hőfokra a sütőbe?
Előzmény: Alchemist_Anonymous (140329)
gombastic Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140336

Köszi! Tényleg fenyvesben nőtt, ahogyan a leírásokban szerepel.

Előzmény: Apexx (140334)
Alfi71 Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140335

Vitatkozás helyett egypár kép az elmúlt hétvégéről.

Fenyőpereszkék.

 

 

Apexx Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140334

narancsvörös álrókagomba

Előzmény: gombastic (140332)
homerx Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140333

egeszsegedre valjek. en nem szedem sosem.

Előzmény: vizus (140326)
gombastic Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140332

Mai találat a Hármashatár-hegyről.
Kérdezném a gombásztársakat, hogy ez milyen gomba lehet?

jz79 Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140331

Kiskoromban milyen sokszor ettünk "mérgező papsapka" (homoki papsapka) gombát, tojásos gombaként a legfinomabb minden gomba között! Finnországban egyébként lehet piacon venni, árusítani is.

Előzmény: gombászok (140330)
gombászok Creative Commons License 2019.12.16 0 0 140330

Na, jó, mostmár, ha a mindenféle fosató, hánytató... gombák elférnek itt a topikban, akkor az illetlenke modi miért törölt engem, mikor csak annyit írtam, hogy a mérgező papsapka gombaimádó többféle nick néven ugyanazt kívánta: enni akar belőle, hátha nem éli túl????

Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2019.12.16 0 3 140329

Ezek az L. piperatus rokonai, nálunk ritkák, mert főleg nyír-mikorrizhásak. Az oroszok valamiért szeretik az ilyen gombákat (valószínűleg azért, mert az északi, szibériai részen ezekből sok terem), de az elkészítésük speciális, először 1-2 napig áztatják a vizet cserélve, azután 1 réteg gomba, 1 réteg só és súlyt tesznek rá, kb. mint a hordós káposztára. A végeredmény egy fermentált gomba "befőtt" télire eltéve. Különösen az L. resimus számít jónak, az orosz neve груздь, magyar neve szerintem nincs. A sötét tejelőgomba (L. turpis) is népszerű. Az L. torminosus a nyírfa-szőrgomba, azt is eszik, de kevésbé számít jónak, mint a resimus és a turpis. Emellett még egy tucat Lactarius fajt készítenek el hasonó módon, valószínűleg azért, mert ezekből arra sok terem, és a hosszú tél során minden táplálékot meg kellett becsülni.

 

Ha már feljött ez a téma, amúgy az oroszok a papsapka fajokat is eszik, az óriás papsapkát részesítik előnyben, de a redőst is fogyasztják. Mint nagyon sok gombát, ezt is 15 percig előfőzik, majd a vizet leöntik róla, és csak ezután készítik el. Az orosz gombász oldalon arról értekeznek, hogy egyes elméletek szerint a méregtartalom az éves középhőmérséklet függvénye lehet, vagyis északabbra kevésbé mérgező. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az oroszok kb. minden gombát megesznek a gyilkos galócát és más, hőstabil, halálos mérgű fajt leszámítva. A nálunk "nem ehető" fajokat  (keserű, csípős, fosat) általában előfőzik 1-2 lében, vagy kiáztatva nyersen "lesózzák". Ennek oka szerintem abban keresendő, hogy arra egyes vidékeken a gombamérgezés kockázata kisebb volt, mint az éhhalálé, ezért senkit sem biztatnék az ilyen irányú kísérletezésre - szerintem ezt arrafelé nem ínyenckedésből találták ki. Az eltérő termőhelyen ugyanaz a gomba is más összetételű lehet, illetve az oroszoknál a biztonsághoz való hozzáállás is más, mint nálunk. Ha vodka-belomorkanal diétán élsz, egy szibériai uránbányában dolgozol, a panelházad kukájában pedig jegesmedvék turkálnak, a papsapka fogyasztása már nem olyan nagy kockázat :)

Előzmény: vizus (140328)
vizus Creative Commons License 2019.12.16 0 0 140328

 Fehértejű keserűgomba - Lactifluus piperatus-t kellett volna írnom. Az általad felsoroltakat nem ismerem, csak a pelyhest, meg a rózsáslevelűt, de ezek csípős íze nem tűnik el sütéskor, meg másképp is néznek ki. A fehértejűt szárazabb időben is gyűjthetjük.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (140327)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2019.12.15 0 0 140327

Szerintem a nálunk kevéssé ismert tejelőgomba fajokra gondolhatott, amik az oroszoknál kiáztatva és lesózva kiváló csemegének számítanak (simán elkészítve azonban ehetetlenül csípősek v keserűek). Pl. Lactarius resimus, L. torminosus. 

Előzmény: vizus (140326)
vizus Creative Commons License 2019.12.15 0 0 140326

Még nem hallottam, hogy a keserűgombát valaki is kerülné. Jól átsütve kifejezetten finom.

Előzmény: Zeffar (140320)
gombászok Creative Commons License 2019.12.14 0 0 140324

Adassék meg néki 'mit megkíván!

Ámen

zsorsz Creative Commons License 2019.12.14 0 0 140323

Kétnapos fosás-hányást nem éri meg egy jó kis különleges gasztroinyenc tapasztalás kedvéért?:)

Előzmény: barkócza (140318)
Bencuc Creative Commons License 2019.12.13 0 1 140322

Köszönöm, ez sokat segített.

Előzmény: j007 (140294)
homerx Creative Commons License 2019.12.13 0 3 140321
Hulyeseg reloaded. Nem erti, hogy nem jo helyen jar.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!