Keresés

Részletes keresés

Barátocska :) Creative Commons License 2008.12.28 0 0 709
Erről beszélt big4 is :) Egy egész topik van róla. Mindig tervezem egyszer végigolvasni, de sosem jut rá időm :)
Előzmény: Törölt nick (708)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 708
Köszi hogy ezt leírtad, milyen igazad van!
Előzmény: Barátocska :) (706)
Barátocska :) Creative Commons License 2008.12.28 0 0 707
Ja, ez Pru linkje volt...
Előzmény: Barátocska :) (705)
Barátocska :) Creative Commons License 2008.12.28 0 0 706
Hát persze, hogy nem megoldás a "nem tudom", ez mindannyiunk egyik nagy keresztje. Képtelenek vagyunk elfogadni, hogy nem tudjuk. Valamit biztosan tudni akarunk, az már szinte mindegy is, hogy micsodát, de biztos legyen.

És akárhogy forgatjuk a dolgokat magunkban, mindig oda lyukadunk ki, hogy nem tudjuk. És ebbe bele lehet őrülni :) Ezért inkább elkezdjük tudni. Azt, hogy van élet a halál után, vagy azt, hogy nincs semmi, és csak megsemmisülés van, mindegy. De ebben a biztosnak látszó tudásunkban kezdünk el végül hinni.

Mert a nem tudom, azt valami elfogadhatatlan és megemészthetetlen valami. :)
Előzmény: Törölt nick (669)
Barátocska :) Creative Commons License 2008.12.28 0 0 705
Elolvastad a Kosztolányi-írást erről? Állati jó.

A mindennapi kenyér után imádkoznunk kell mindennapi lázunkért is. Az állam, mindnyájunk atyja, aki óv bennünket minden ballépéstől s aki megbüntet, hogyha éjfél után kiabálunk az utcán és nyilvános parkok gyöpágyaira lépünk, aggályosan vigyáz az egészségünkre, de mint szerető atya hozzánk csempézi bölcsen és jóságosan kötegelt adagokban a kártyát, az alkoholt, a szivart, a törvénytelen, tilos csókot, az összes mérgeket, ezeket a gyógyszereket az egészség ellen, ezt a kis hitelesített, csöndes anarchiát a túlságos rend és unalom ellen. Achillesnek valaha az istenek feladták a kérdést, mit akar: hosszú és nyugodt életet, vagy rövidet és dicsőségest s a hős az utóbbit választotta. Ez pedig sokkal emberibb riposzt, semhogy csak holmi antik szellemeskedésnek tartsuk. Öntudatunk alatt, akaratunk ellenére, mindnyájan így válaszolunk, nem szóval, de az életünkkel.
Előzmény: Törölt nick (701)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 704
a haldoklástól. az lehet?
alomhajos Creative Commons License 2008.12.28 0 0 703

"Hiszek istenben..."

Ez nekem új. És melyikben hiszel: a keresztyénben, a zsidóban, a buddhistában, a Jung féle pszichológiai "nagy-nagy közösségi tudat" istenben vagy a mai divat által felkapott ezoterikus "mind egyek vagyunk" istenben?

Nem kötözködésből... csak úgy kérdem. :o)

áh.

Előzmény: Törölt nick (702)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 700
Az nem úgy megy....:)
Előzmény: Törölt nick (697)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 699
Remélem, nem akarsz még többet szenvedni? Inkább ha lehet, kerüld el.:)
Előzmény: Törölt nick (694)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 696
Na, ha találkozunk odaát, akkor úgy van ahogy Te mondod, ha nem, akkor úgy, ahogy én mondtam :)
Előzmény: Törölt nick (693)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 695
Ki tudja? azt mondják az ember a halála előtt megtér:))
Előzmény: Törölt nick (692)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 693
Én speciel bármennyi szenvedést bevállalnék, hogy örökké (boldogan) létezhessek.
Kivéve az örök szenvedést, mert akkor nem maradna időm az öröklétre... ;)
Ámde, ha csak úgy létezhetnék örökké, ha szenvednem kell örökké, még akkor is elgondolkodnék, mert inkább a szenvedés és létezés, mint a nemlét...

De hát nem lehetünk egyformák...
Előzmény: Törölt nick (687)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 691
Már választottam :)
Előzmény: Törölt nick (689)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 690
Pl. egyik ismerősöm (férfi) rákos beteg. Már nem megy el orvoshoz, azért, hogy ne hosszabbitsák meg a gyötrelmes életét felesleges szenvedéssel. Igy gondoltam az előbb a feleslegeset.
Előzmény: Törölt nick (688)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 687

"gyönyörű, kellemes, szenvedésmentes megszűnés és örök semmi.
Melyiket választanád?"

Ezt az utóbbit. :)

Előzmény: Törölt nick (686)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 686
Ha választhatnál, elviselhetetlen szenvedés egy ideig és aztán örök gyönyör, boldogság, vagy gyönyörű, kellemes, szenvedésmentes megszűnés és örök semmi.
Melyiket választanád?
Előzmény: Törölt nick (685)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 685
Igen.
Előzmény: Törölt nick (684)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 684
A mexűnés, a "semmi" nem?
Előzmény: Törölt nick (682)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 683
Megvárom, amig Te leugrasz, aztán majd még meggondolom:))
Előzmény: Törölt nick (681)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 682
Engem? Ami a többi embert: a halál előtt betegségek, felesleges szenvedések. Láttam már eleget.
Előzmény: Törölt nick (679)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 680

"És ott kezdodik valami, amikor egy halàlesetet képes végigszemlélni egy ember nem megrogyva az érzelmek sulyàtol..."  

Ezt nem tudom így elfogadni. Akit szerettél megsiratod, gyászolod, emlékszel rá, hogy lehetne kikapcsolni az érzelmeket? Te ki tudnád?

Előzmény: babi :-) (672)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 679
Akkor mi nyomaszt?
Előzmény: Törölt nick (678)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 678

"Ez a semmi egység az univerzummal, azaz minden létezővel, tehát annyira valami, hogy már: semmi... ;)"

Oda érkeztél, ahol én is vagyok :))

Előzmény: Törölt nick (671)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 677

"az ember helyesebben teszi, ha hisz bizonyos dolgokban még akkor is, ha az nem racionális teljesen"

Ez hogy is van? Becsapod saját magad? Nem nagyon hiszel el valamit, mégis ráerőlteted az agyadra? Szerintem ez igy nem helyes.

Előzmény: Törölt nick (675)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 676
Egy csudát fogok én zuhanni időnap előtt :) Ráérek majd 82 éves koromban.
Előzmény: Törölt nick (673)
babi :-) Creative Commons License 2008.12.28 0 0 672

Ami a halàlt (mint tényt) illeti, abban semmi olyan nincs, amit érzelmi dolognak lehetne tekinteni... A halàl pillanatàban a szavak elveszitik az értelmuket, az érzelmek a toltésuket... Ami a foldi embert illeti, ott elvesztésrol beszélhetunk, ami eros érzelmi toltetu... Ezen tuljutni nehéz de nem lehetetlen... És ott kezdodik valami, amikor egy halàlesetet képes végigszemlélni egy ember nem megrogyva az érzelmek sulyàtol...  

Előzmény: Törölt nick (667)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 671
"ha eléred a tökéletességet, a Nirvánába mész, ami nem más, mint a semmi
mert a vég mindenképpen: a megsemmisülés."

Igen és nem!

Először is mért gondolod, hogy pont e hitvilág bírja az igazságot erről?
Nem biztos.
De ha igen. Figyeld meg milyen semmiről beszélnek! Tökéletesről és boldogról. Egy örök boldog állapotról. Azaz azt állítják, ez a "semmi" nem semmilyen és pláne nem rossz. Ez a semmi egység az univerzummal, azaz minden létezővel, tehát annyira valami, hogy már: semmi... ;)
Előzmény: Törölt nick (662)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 670
Ebbő is látszik, hogy a hit elég ingatag valami. Nem sokan hisznek már a túlvilági boldogságban. Persze, lehet, hogy ezt csak én hiszem:)
Előzmény: Törölt nick (668)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 669

A racionális csakis ez: nem tudom!

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de számomra a "nem tudom" nem megoldás.

Inkább úgy fogalmaznék akkor, nem tudom, és remélem, halálom után sem tudom meg.

Előzmény: Törölt nick (665)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 668
"ha megkérdezel pl. gyakorló katolikusokat, azok is ezt mondják: ki tudja, mi van ott, onnan még nem jött vissza senki. Hallottam nem egyszer...."

A gyakorló katolikusok bizonyos része, nem bír élő hittel, hanem csak gyakorol gépiesen egy hagyományt. Hát honnan tudnák szegények hogy mi is van ott..?
Előzmény: Törölt nick (660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!