Keresés

Részletes keresés

ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180312

Köszi

 

Előzmény: Ludovicus (180311)
Ludovicus Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180311

41mm tamper, segédet pedig innen tudsz nyomtatni.

Előzmény: ton____jo (180293)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180310

Szerintem inkább nézd meg a fotókat és gondold át, hogy mi a lényeg egy szűrőkosárnál.

Mi a fontos: jó minőségű élelmiszerhez alkalmas SS304-es anyagból legyen.

Mik a különbségek: a lyuk méret és a speciális háló, ameilyiknél van. Ilyen a Reneka és a Superfine IMS.

Lyuk méret: Az alap AVX, IMS és VST-nél 0,3mm-es lyukak vannak.

Az IMS és AVX kosárban egyformán 715 lyuk van, ami 0,3mm átmérőjű.

Az AVX PRO-ban már csak 0,25mm a lyuk méret és ebből 872db van benne.

Hamarosan lesz PRO-X, amiben szintén 872db lyuk van, de csak 0,16-os méretű lyukak lesznek. 

Ebből nyugodtan lehet arra következtetni, hogy ez messze jobb, mint a VST és az alap IMS. Kizárólag a márkanevet fizetik meg a vásárlók. A 0,16-os lyukakat is lefotóztam. Mindegyik lyuk teljesen szabályos.

A képek alapján a VST-nél találtam a legtöbb amofr lyukat a szűrőn.

Sorban a képek:

AVX Alap, PRO, PRO-VX, VST, VST hátsó, IMS, IMS hátsó, AVX, AVX hátsó, 

Előzmény: ton____jo (180307)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180309

Nekem most itthon egy La Marzocco gépem van. Ehhez IMS Superfine 18/20g-ost használok. Nem tudom a te szűrőtartódba belemegy e ez a méret. Beraktam a méreteket az előbb. Nézd meg, hogy melyik mélységű fér bele. A 16/18-as biztos belemegy. Ebbe világosból kb 20g kávét kell rakni. IMS E61 Superfine16/18g 58mm-es Szűrőkosár

 

Előzmény: peter17 (180308)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180308

Szia,

 

Nagyszerű. Mivel nincs benne tapasztalatom, szívesen venném a véleményt, hogy melyiket lenne érdemes vásárolni dupla adag részére ? Elsősorban világos pörkölésű kávékat szeretnénk készíteni. 

Előzmény: Törölt nick (180306)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180307

Leesett:)

A rajz nem a képhez való hanem a prec. ávéix kosárhoz.

Erről nem olvastam még véleményt...

 

Előzmény: Törölt nick (180305)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180306

Mindegyik 58mm-es karba belemegy. Egyedül a Gaggia csinált egy idióta szabványt, ugyanis nálok a kosár külső pereme nem 70, hanem 68mm, de a kosár belső mérete ugyanolyan 58mm-es. Emiatt a hülye méret miatt van, hogy némely szűrőkosár magasító lötyög rajta, sőt le is esik. 

Bemásolom a méreteket

 

Előzmény: peter17 (180304)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180305

Ok, már végre megértettem.

Ez két teljesen más szűrőkosár. 

Az egyik IMS, a másik meg AVX.

Az AVX-nek szinte tök egyenes a kosár oldala.

Azt hittem ennél írtad a 7 fokot és tényleg nem annyi szerintem sem.

Előzmény: ton____jo (180303)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 2 180304

Szia, 

 

Vásároltam már nálatok, s tervezek is. (Akinek ez nem tetszik a fórumon, az mást olvasson :) )

Ez a precíziós 10 grammos duplakosár ez Cimbali karba is létezik ? Köszi

Ízelítőnek a felújításról egy-két kép. Jómagam csináltam az esztétikai oldalát, a szakmai része miatt viszont elvittem egy szerelőhöz. 

Előzmény: Törölt nick (180300)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180303

Ennek az alja kúpos, a rajzon pedig nem.

Előzmény: Törölt nick (180302)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180302

Azt hittem nem tudod megnyitni. Közben a kezembevettem egy ilyen szűrőt. Szerintem is több valamennyivel.

Megmértem:

A rugó feletti külső méret:60,03mm

Közvetlenül a rugó alatt:59,78mm

Legalul:58,77 mm

 

Az 58,5mm-es maroktamper pont cuppan benne.

 

Előzmény: ton____jo (180301)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180301

Szerintem nem.

Nekem szemre nem 7 fokos az a szög.

Előzmény: Törölt nick (180299)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180300

A legolcsóbb és szerintem a legjobb választás a precíziós 10g-os dupla kosár. 

10-12g kell bele, a pörkölési szinttől függően. 

Előzmény: ton____jo (180296)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180299

Így jó?

Előzmény: ton____jo (180297)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180298

Kattints rá

Előzmény: ton____jo (180297)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180297

A műszaki rajzzal valami nem oké.

 

 

Előzmény: Törölt nick (180295)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180296

Igen ilyet is akarok rendelni.

Viszont nem favorizálják mert nehéz tömöríteni.

Mégse halad át olyan vastag kávén a víz mint a 41 mm -nél.

Annak ellenére kipróbálom.

Sokan pedig duplát használnak és kész. Viszont az nem olyan költséghatékony.

 

 

Előzmény: Törölt nick (180295)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180295

Erre a 41-es tamperre sincs már szükség. Léteznek már olyan kosarak, melyekhez már csak az 58-as kell.

 

Előzmény: ton____jo (180293)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180294

Szerintem ez elsősorban az E61 fejegységnek köszönhető 1961-ből. Sok cég ezt a fejegységet rakja még ma is a gépeibe. 

Annó a Sony Beta rendszer jobb volt, mint a VHS, mégis a VHS terjedt el.

Előzmény: kneissl (180292)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180293

A 41 mm-es is 58-as.

Nem értem a kérdést.

Viszont nem olyan elterjedt, mert sem tampert nem igen látok, sem segédet:(

Előzmény: kneissl (180292)
kneissl Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180292

Na de akkor a vendéglátós gépekbe miért 58mm es van?

Előzmény: ton____jo (180283)
kneissl Creative Commons License 2020.01.25 0 3 180291

Szerintem azt még senki nem mérte le, hogy a kávépogácsám belül milyenek a nyomásviszonyok, de  hogy nem lineáris a nyomáscsökkenés az teljesen biztos.

A főzőkar betétjének alján lévő nyílásokat elég jól elzárják az őrölt kávé részecskéi, és nem lennék meglepődve, ha ott is meglenne a 9 bar nyomás. 

Ezen kívül az anyagsűrűség és az ebből adódó ellenállás nagyon eltérő a levegő, az acél, és a kávéőrlemény között, illetve az is erősen beleszól a dologba, hogy mekkor nyílások vannak alul, mekkor az áramlási sebesség, és milyen finom az őrlemény.

 

A youtube videókon nem nyomásfokozós kar látható, és ott is akkor kezd kijönni a kávé alul, amikor az egész kamra telítődött, és nyomás alá került.

 

Arról nem is beszélve, hogy ha jól tömörítesz, akkor 9 Bar nyomás elérésekor kezd el kijbújni a kávéital. 

Előzmény: Katoczi (180284)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 1 180290

Kérd meg a többieket, hogy javasoljanak konkrét típust és forgalmazót. Én ebben tudnék, de nem szeretnék segíteni.

Előzmény: peter17 (180289)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180289

Köszönöm, így már egyértelmű. Elsősorban világos pörkölésű kávékat szeretnénk fogyasztani. Ehhez esetleg valami javaslat, milyen szűrőkosárban érdemes gondolkozni?

Előzmény: Törölt nick (180288)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180288
Előzmény: peter17 (180286)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.25 0 1 180287

A gyári szimpla szűrővel ha fejreálltam sem tudtam értékelhetőt kihozni a Gaggiából. A vst 7g már jobb volt, de ahogy világosabb pörikkel kezdtem kávét készíteni már az sem volt ok. Aztán ment a levesbe a Gaggia, és a Cremina dupla kosárba 14-16g megy, az már ok. Az egyszemélyes szűrőjét gyakorlatilag nem használtam.

Előzmény: GAgyiXyXy (180285)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180286

Sziasztok,

 

Felújítás alatt van egy Cimbali Junior (első generációs) kávéfőző gép. A gyári portafilter van hozzá 7 és 14 grammos szűrővel. Olvasva több hozzászólást legtöbben 18 gramm körül készítik a dupla adagot. Remélhetőleg tudok hozzá venni kompatibilis nagyobb méretű szűrőkosarat.

Használ / használt valaki esetleg ilyen gépet közületek ? Szívesen venném a véleményét, ötleteit. 

 

Jó kávézást !

 

Üdv.: Peti

GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.01.24 -2 3 180285

Én szimplázom és soha nem spriccel. Tény, hogy jobban oda kell figyelni a szimplára, mert sokkal érzékenyebben reagál a rossz előkészítésre mint a dupla.

Előzmény: Katoczi (180284)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.24 -3 2 180284

"...9 BAR-nál nagyobb nyomású vízzel elárasztva nem fog homogén iszapként viselkedni, hanem egyik helyen jobban "áramlik" benne a víz, máshol meg kevésbé" - pedig igen. Te tökéletesen leírtad a nyomásfokozó szűrő működési elvét. A tömörített pogácsa nem igazán így viselkedik. A 9 bar a pogácsa fölött mért nyomás, de a szűrő alja felé közeledve pogácsán belül esik a nyomás, az utolsó milimétereken már épp hogy meghaladja a légköri nyomást (ha a pogácsa alján is 9 bar lenne akkor ugyanúgy spriccelne ezer lyukon a kávé mint a nyomásfokozós szűrő alján). És éppen ez a gond a hagyományos szimpla szűrővel. A pogácsa nem egyenletes és a víz megtalálva a kisebb ellenállású utat és szépen utat mos magának ú.n. csatornásodik, és ott a kis ellenállás miatt valóban magasabb a nyomás a szűrő alján, spriccel is méterekre. 

Előzmény: kneissl (180282)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180283

Vagy mint írták itt régebben, a 41mm szűrőnél vastagabb lesz a pogi.

Ennyi a titok, nem az alakja.

Viszont az IMS szűrőbe nem látom a logikát.

 

Előzmény: Katoczi (180281)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!