Mariann, ha közmunkásként biztosítotti jogviszonya volt, - ez a közmunkás dolog nekem sajnos sötét ló, - akkor én azt javasolnám, hogy ha megszűnik a munkaviszonya, legyen egyéni vállalkozó. Kell egy kis befektetés, hogy fizesse a járulékot, de onnan is elmehet majd táppénzre, és bomba biztos, hogy CSED-et és GYED-et kap két évig....
"Az üzem ellenőrzése kapcsán érdemes elgondolkodni azon, hogy komolyabb védőfelszereléssel lehet-e hatékonyan védekezni. Van esély rá, hogy kisebb költség a munkáltatónak, mint találni új embert."
Ha szülni megy, így is-úgy is új embert kell a cégnek keresnie.
Az üzem ellenőrzése kapcsán érdemes elgondolkodni azon, hogy komolyabb védőfelszereléssel lehet-e hatékonyan védekezni. Van esély rá, hogy kisebb költség a munkáltatónak, mint találni új embert.
A 12 órás munkaidő húzósabb.
A táppénz alatti felmondás védelme tudtommal nem vonatkozik az azonnali felmondásokra, így a próbaidős felmondásokra sem.
Legfeljebb az egyenlő bánásmód megsértése miatt lehet pereskedni...
A legfőbb kérdés, hogy mennyire van meg a bizalom kölcsönösen. Kölcsönös bizalom esetén akár lehet terített lapokkal játszani és együtt keresni a kihívásokra a megoldást. Bizalom nélkül meg a próbáljunk meg időt húzni és titkolni minél tovább stratégia mehet...
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatban:
28 éves, férjezett lányom január 6-tól dolgozik új munkahelyén, előtte 1,5 évig közmunkás volt. Az új helyen három hónap próbaidőre vették fel, utána határozatlan lenne... azonban az első héten kiderült, hogy babát vár.. több mint 4 év próbálkozás után, ötszöri inszemináción vett részt, utoljára december 20-án, valószínűleg annak eredményeképpen lett kismama. Az új munkaköréhez hozzátartozik egy oldószerekkel is dolgozó üzem ellenőrzése, valamint 12 órás a munkarend, hol nappali, hol éjszakai, tehát ezek miatt - meg a hosszas próbálkozás miatt is - az orvosa táppénzre venné. Ennek következtében szinte biztos, hogy megszűnik a munkaviszonya. A kérdésem, hogy így egyetlen fillér nélkül marad? Táppénzt meddig kaphat? Csak amíg munkaviszonyban van? Esetleg így ismét elmehet "munkanélkülire" ha még van olyan egyáltalán... Előre is köszönöm a segítségét! Mariann
C: Bemész a főnöködhöz és fizetésemelést kérsz. Esetleg elmondod neki kendőzetlenül a véleményed a cégről, a cégvezetésről, stb. Természetesen a valótlan tények felhozása, a trágáság, vagy a hang felemelése erősen ellenjavallt. Csak tárgyilagosan kérem! :-)
Milyen ágazat az, ahol 6 hónap a felmondási időd? Biztos, hogy a munkavállalói felmondásra vonatkozik?
Kötelességed megjelenni orvosi alkalmassági vizsgálaton, a munkaviszony alapján. Én megjelennék. Ha nem...
Erre hivatkozva felmondhat Neked azonnali hatállyal, de kártérítést kérhet tőled, hiszen azért nem dolgozol, mert nem teljesíted a kötelezettséged.
Én kérnék egy közös megegyezést egy kompromisszumos idővel, ha nem megy/ebben nem bízol, mondanék olyan kamupanaszt az orvosnak, hogy ne adja meg az alkalmasságit, utána azonnal menni fog a közös megegyezés, mert egyből kényelmetlenné válik a munkáltatónak a helyzet.
B verzió:bemész ittasan, és ezt közlöd, a munka felvétele előtt, akkor azért muszáj felmondania.
Szeretnék munkahelyet váltani. Az új munkahely szívesen fogadna, de...
A jelenlegi munkahelyemen olyan régóta dolgozom, hogy a kollektív szerződés szerint jelenleg kb. 150 napot kell ledolgozzak felmondás esetén. Ennyi időt viszont az új munkahelyen nem várnak rám és a cégem nem partner az elengedésben, mert jelenleg itt is munkaerő hiány van és küzdenek a megtartásért.
A közeljövőben kötelező üzemorvosi vizsgálatra kell jelentkeznem. Ha jól tudom, ezen vizsgálat eredménye nélkül a munkavállalót nem lehet foglalkoztatni, magyarul addig nem dolgozhatok, és fizetést sem kaphatok, míg nincs érvényes orvosi munkaalkalmasságim.
Kérdésem, mi történik, ha nem fogok elmenni az orvosi vizsgálatra? Ezzel elérhetem azt, hogy felmondjanak nekem? Milyen jogi következménye van egy ilyen magatartásnak? Követelhetnek tőlem anyagiakat ilyen esetben?
Ha ez nem járható út, milyen kiskapu létezik, vagy bármi ötlet, amivel le tudom jelentősen rövidíteni a felmondási időmet?
(úgy gondolom, hogy ezzel a hatalmas felmondási idővel teljesen lehetetlenné teszik számomra azt, hogy új munkahelyre tudjak váltani, és ez ellen nem tudok tenni -már próbáltam pár éve, de inkább magasabb bérben egyeztünk meg-, viszont a fordított esetben-megtörtént volt kollégáimmal- ha kirúgásról van szó, azt közös megegyezéssel azonnal megteszik, némi alamizsna kíséretében.)
tanácsra lenne szükségem, hogy ti mit tennétek a helyünkben.
Párom felmondott a munkahelyén, mert idegileg megpróbálták tönkretenni, sajnos ez részben sikerült is. A két hónapos felmondási idejét betegállományban töltötte. December 31-ig kellett volna leadnia a nála lévő dolgokat és elszámolni a nevén lévő informatikai eszközökkel. Decemberben 2 alkalommal is bement előre egyeztetett időpontban, hogy ezt megtegye. Először kiderült, hogy nem tudja elintézni, mert munkahelyi ünnepség van és mindenki arra megy, ezt "elfelejtették" mondani, mikor időpontot egyeztettek. Második alkalommal közölték vele, hogy az utolsó napon tudják elintézni a nevén lévő informatikai eszközök átadás-átvételét, így akkor sem tudott szinte semmit intézni és a többi nála lévő apróságot sem vették át tőle. December 31-én felhívta az informatikai osztályt, hogy akkor menne aláírni a papírokat, akik közölték, hogy ők semmit nem tudnak az egészről, nekik nem szólt senki, hogy intézniük kellene, utánanéznek. Nem sokkal később visszahívták, hogy nem tudtak semmit intézni, majd januárban egyeztessenek. Január 2-án ismét érdeklődött, amikor először nem tudtak még mindig semmit, majd visszahívták, hogy most kapták meg a papírokat, és ettől az időponttól kezdve 7 munkanapjuk van intézkedni, majd szólnak. A főnökei lapítanak mint az a bizonyos a fűben, szabadságon vannak, most nem érnek rá, stb. Az egyetlen pofátlan reakció az volt, hogy miért az utolsó pillanatban akarta elintézni. Addig elméletben a fizetését és a kilépő papírjait nem kapja meg, amíg le nem számol.
2-án küldtünk nekik egy mail-t melyben leírtuk, hogy mivel 31-én megszűnt a munkaviszonya, legyenek kedvesek a törvényben meghatározottak szerint 5 munkanapon belül elutalni a fennmaradó bérét és a papírjait megküldeni, ugyanis egyáltalán nem az ő hibája, hogy nem tudott leszámolni. Ennek az e-mailnek a kibővített változatát, a nála lévő apróságokkal együtt postára adtuk szintén 2-én. Természetesen reakció nem érkezett a mail-re.
Ha jól tudom a kormányhivatalba sem tud addig intézni semmit, amíg nem kapja meg a papírjait.
"Minden munkaadó ott húz le, ahol tud. Aztán van ahol "megfizetnek", csak bunkó gyökér a felettes vezetőd, meg a tulajdonos is és rájössz hogy rejtett kamerákkal is megfigyelnek...
De van ahol úgy képzeli el a tulaj hogy te vezesd a kócerájt, hogy 4 órás minimálbér bejelentve, a többi zsebbe, de igazából heti 7 napot bent vagy, és még a kis szabadidődben is az idióta kérdéseivel zaklat telefonon.
Semmiféle bérfelzárkózás nincs, van ahol az új többet kap, mint a régi."
Ehhez pontosan ketten kellenek:
1. a Munkaadó
2. a Munkavállaló.
"De van ahol úgy képzeli el a tulaj hogy te vezesd a kócerájt, hogy 4 órás minimálbér bejelentve"
Ha te (Munkavállaló) belemész, akkor miért NE csinálná így?
Elvállalod így és ennyiért a munkát?
Igen!
Akkor miért adjon többet..?
Egyébként a Munkaadók is írhatnának ilyen listát a Munkavállalókról. :-D
Volt munkahelyemet olyan rosszul érintett az évi kötelező minimálbér meg garantált bérminimum emelés, hogy pár éve azt csinálták, hogy MÉGSE kelljen több pénzt adniuk, hogy a készenléti pótlékot levették a törvényi minimumra.
Tavaly meg a cafeteria változások után a 10 éve ott dolgozó műszakvezető kevesebb bért kapott hónapokig, mint a diák, akinek alig volt munkája, de munkaórában lehetett kis túlórája. Azt meg szerettek, mert egy moziban jegyet tépni, meg termet takarítani nem egy nagy megerőltető munka.
Minden munkaadó ott húz le, ahol tud. Aztán van ahol "megfizetnek", csak bunkó gyökér a felettes vezetőd, meg a tulajdonos is és rájössz hogy rejtett kamerákkal is megfigyelnek...
De van ahol úgy képzeli el a tulaj hogy te vezesd a kócerájt, hogy 4 órás minimálbér bejelentve, a többi zsebbe, de igazából heti 7 napot bent vagy, és még a kis szabadidődben is az idióta kérdéseivel zaklat telefonon.
Semmiféle bérfelzárkózás nincs, van ahol az új többet kap, mint a régi.
A minimálbér emelésének adott munkahelyen belül nem kéne bérfelhúzó hatásának lennie a nem minimálosokra nézve?
A minimál évről évre nő 8-10%-kal. Most is 8% emelés lesz.
Aki minimálos nálunk annak évről évre emelnek. Aki nem minimálos, annak meg semmit, hiszen a cég azt mondja őt erre az emelésre már semmi se kényszeríti.
A kérdésem: a minimál emelésnek nem kéne bérfelhúzó hatásúnak lennie munkahelyen belül?
Hiszen ami gazdasági szakembert erről eddig hallottam nyilatkozni azt mind azt mondta hogy van egy olló a minimál - nem minimál között és a cégek nem engedhetik meg maguknak hogy ez az olló teljesen bezáródjon vagyis eltűnjön a differencia a két bér között.
Nálunk pedig pont ez történik zárul az olló, már alig párezer forint választ el a minimáltól.
Jövőre a minimál alatt leszek ha akkor is 10 %-kal emelnek.
Azért várhatóan egy idő után elfogy a türelem, simán lehet belőle fegyelmi, bérlevonás, azonnali felmondás ... akár még kártérítési pert is kaphat a nyakába a kolléga...
Ha meg akarnak egyezni a szünetben, annak meg a fizetés nélküli szabadság megegyezés alapján a bevett módja...
Nagyon úgy néz ki, a kollégád kihasználja az előnyös piaci helyzetét. Hülye lenne felmondani, ha munka nélkül is megkapja a pénzét.
Jogilag: bűncselekményt nem követ el vele, ez a munkáltató és a munkavállaló közötti polgári ügy, semmilyen hatóság nem fog vizsgálódni.
A munkavállaló kötelessége, hogy a munkavégzés helyén munkavégzésre alkalmasan megjelenjen. DE ha a munkáltató anélkül is fizet, az ő dolga, más nem szólhat bele (legfeljebb a cég tulajdonosa). Ha a cég túri, az ő dolga, te nem igazán szólhatsz bele.
Ha nem tetszik a cégnek a helyzet, megvannak a jogi lehetőségei (pl. azonnali felmondás + kártérítés, ha igazolni tuja a kárát). A bizonyítási teher a munkáltatóé. Bár egy hónap lógás már elég jó indok egy kirúgáshoz.
1 hónapja nem jár be a kollegám mert nem kapott béremelést? De nem mond fel?
Jogász szemmel mit mondtok erre nagyon kíváncsi vagyok! Kollegám azt mondta a főnöknek béremelést kér nem csak úgy valamennyit hanem konkrét összeget. Nem kapta meg, semmit se kapott. Erre közölte hogy oké de ő addig be nem jön míg nem kapja meg. És hazament és vissza se jött. 1,5 hónapja (nov 1 óta) tart ez az állapot, nem jár be és kész. Nincs szabin (nem vett ki) csak nem jön be. És nem mond fel, telefonban annyit mondott hogy nem mond fel rúgják ki ha akarják. Ez volt az össz kommunikációja úgy nov eleje óta. És itt jön a csavar amit nem értek. Nov 1 óta nem jött be, önhatalmúlag. És mégis, dec 10-én a nov bérét hiánytalanul megkapta. (a várt emelést nem, de a szerződéses bért igen) És nem mond fel és nem jön be. A cég meg valamiért nem igazán akarja kirúgni. Naponta elhangzik hogy ha holnap nem jön be megy a felmondólevél neki postán! De ez a duma megy 1 hónapja.
Tehát per pillanat ő az okos a történetben a cég meg a barom, mert nincs benn nov 1 óta és a bért mégis az utolsó fillérig megkapta 0 munkával. (miért nem rúgják ki? mert egy olyan munkakört tölt be amihez egyes egyedül neki van meg a képesítése és ugyan be lehet állítani a helyére képesítés nélkülit is, de ha jön egy munkaügyi razzia nem árt ha van ott valaki még ha csak papíron is van ott, akinek a végzettsége is megvan a munkakörhöz. ezért nem rúgják ki. na de akkor ez így ítéletnapig is mehet!)
A csalás tudtommal közvádas... arról nem is beszélve, hogy egy munkáltatót érintő csalás könnyen együtt járhat költségvetési csalással is az meg aztán végképp közvádas... Netalán lehet, Lehet, hogy a munkáltató ezért nem akar eljárást? Persze lehet olyan félelem is, hogy ha egyszer beindul a dolog, akkor aztán górcső alá veszik őket és minden apróságba belekötnek...
Úgy tudom, a magánvádas bűncselekmények a a könnyű testi sértés, magántitok megsértése, levéltitok megsértése, rágalmazás, becsületsértés és kegyeletsértés. A csalást ezek között nem találtam meg. Tehát ha az elkövető anyagi haszonszerzés miatt a munkáltatóját tévedésbe ejtette, és ezzel a munkáltatónak kárt okozott, akkor ez magánvádas, vagy közvádas bűncselekmény? Tehát a kérdés az, hogy ha nem én vagyok a sértett, és a munkáltató esetleg nem kíván eljárást, hanem azt "házon belül" óhajtja rendezni, akkor a feljelentés alapján nem is kezdődik nyomozás?