Keresés

Részletes keresés

araucana Creative Commons License 2017.03.19 0 0 2812

Köszi. Azért sajnálni nem kell, voltaképpen baromira szoktam élvezni az ilyen nagyobb lélegzetű munkákat. Bízom benne, hogy ez sem lesz másképp. Én is gondoltam az elterítésre, de aztán kiderült, hogy azért nem tudják elszállítani, mert állítólag veszélyes hulladéknak számít. Ekkor döntöttem úgy, hogy mégsem akarom elteríteni. Most viszont elgondolkodtam, mi a jó büdös franc veszélyes benne? Ha talicskával, vagy a kis traktorommal hordom, úgyis lapátonként át van válogatva, tehát semmi műanyag, vagy üveg nem kerül bele. Más meg mi lehetne veszélyes? Oké, akkor terítem!

Köszi még egyszer.

Előzmény: unartis: (2811)
unartis: Creative Commons License 2017.03.18 0 0 2811

Szia!

Nem irigyellek! A vályog az egy természetes anyag, agyagos talaj, a mész miatt valóban meszesebb lehet a talaj. mivel természetes anyag nem lenne ésszerű elteríteni az egész telken?

A Júlia borbolya lassan nő, nálam most 1 méteresek az 5 éve dugványozottak, most már indulnak majd, a tűztövis annál jobban, gyorsabban nő(4-5 év alatt 150-170 cm-re is), dugványozható, akár a most szedett vesszőkből, ha tudod öntözni, meg is fogja, feltéve, ha az a célod, hogy távol tartsa a kétlábú betolakodókat(a tövisei végett), ha takarás a cél és nem probléma, hogy télen egy rövid időre lombtalan, akkor inkább fagyalt telepíts, az az előbbieknél gyorsabban nő, könnyen dugványozható az is, szerintem talajra érzéketlen, bármilyen talajra telepíthető.

Érdemes lenne a talajt lazítani, ahova kerülnek, pl. durva homokkal!

Előzmény: araucana (2810)
araucana Creative Commons License 2017.03.16 0 0 2810

Sziasztok!

Idén én is meg akarok bokrosodni! A következőkhöz szeretnék ötletet kérni. A szomszédomban lebontottak egy vályog házat. Pontosabban leromboltak. A vályogot és persze a benne levő egyéb törmeléket egy nagy halomban otthagyták az udvar közepén, hogy majd elszállítják. Csakhogy időközben kiderült, hogy  szállítás horribilis összegre rúgna, ugyanis nincs hol ledepózni.

Na most az az elvetemült ötletem támadt, hogy megveszem a szomszéd telkét. A kertjét, szántóját használnám, de az udvar rendbetétele... Van ötletem, hogyan tudom eltüntetni azt a halmot, de ez időbe telne, tekintve, hogy az első években saját házammal, annak felújításával, rendbe tételével kell foglalkoznom. Szóval pár évbe beletelne, mire apránként eldolgoznám azt a halmot. De hogy addig se lehessen az utcáról látni, meg a rajta növő paréjokat kaszálni, szeretném valami cserjével beültetni a dombot, ami "ápol és eltakar".

Júlia borbolyára gondoltam, csak félek, hogy azzal öngólt rúgok, mert a tüskéktől majd nem bírok vele, amikor ki akarom szedni. Van még valami hasonló növény, ami igénytelen, megél meszes talajon is (gondolom a vakolattól meszes lehet az a domb) szárazságtűrő, nem tüskés, és jól takar?

unartis: Creative Commons License 2017.02.25 0 0 2809

Sziasztok!

Igazi tavaszias idők vannak, így tegnap a  tűztövis melletti kecskerágót hátrébb ültettem, távolabb a tűztövistől. Az Aucubát hagytam, de azon is gondolkodom, hogy távolabb teszem, 70 cm van  a különböző fajú tövek között, ez lehet hogy kevés egy vegyes sövény esetén, a besűrűsödés miatt az azonos fajú növények közelebb vannak, kb 30.40 cm tőtávolságra!

Mi az ideális tőtávolság fajonként, hogy ne nőjenek össze a különböző fajok?

Van még kb 2-3 méter üres részem a buxus pusztulás miatt, ide mennyi tövet tehetek, pl tűztövisből?

A sövény nyomvonalát megrajzoltam: mennyi tő férne erre a kb 2-3 méteres üres részre?

unartis: Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2808

A borostyán alig foglal helyet, hátránya, hogy lassan nő, de ha valahonnan tudsz szerezni, több méteres darabokat, lehet dugványozni, ha öntözöd megfogják, már lehet ráengedni a kerítésre, szőlőtámaszra. Nem nagyon vastagszik a  borostyán, kb 20-30 cm vastagságú lesz annál ne több, ami a hátránya az az előnye, is hogy ritkán kell metszeni, mert viszonylag lassan nő, amikor már megered szerintem évi 50 cm maximumokat nő!

Előzmény: Prézlivagány (2807)
Prézlivagány Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2807

Szia,

uygan erre gondoltam méhg. Vannak azok a modern fém szőllőtámaszok, emire drótkerítést akasztanék és akkor a legvékonyabb borostyán felfuthatna rá.

A szerviz útra is gondoltam, de elég széles vagyok, így az asszonyt fogom majd beküldeni metszésrte:DD

Előzmény: unartis: (2806)
unartis: Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2806

Azt megteheted, hogy kihúzol egy párhuzamos kerítést a szomszédéval(ha nem akarod a szomszédéra telepíteni növényt, és nincs sok helyed), és arra futtatsz fel futó növényeket, van közöttük is sok örökzöld amely télen nyáron díszít és takar!

Rengeteg borostyánfajta van, amelyek nagyon mutatósak, levél színben és formában különböznek egymástól!

Japán lonc, illatos virágzata nagyon jó illatú, normál teleinken lombja nem fagy le..ect

Előzmény: Prézlivagány (2798)
unartis: Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2805

Szia Prézlivagány!

Nincs tapasztalatom vele, elvileg tavaszig megtartja a (száraz)lombját, így télen is takar!

A gyertyánt elvileg metszheted keskenyebbre is, de érdemes a szomszéd kerítése és a sövény között egy szerviz útvonalt hagyni, hogy beférjél a szomszéd kerítése és a sövény közé, nehogy abból legyen probléma, hogy ha át kell menni  a szomszédba  metszeni!

Előzmény: Prézlivagány (2800)
unartis: Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2804

Szia ZsuR!

Kicsi növényeknél nehéz megítélni, hogy fognak viselkedni, ha felnőnek, kicsit elszámoltam én is magam.

A nagyobbaknál látszik ez az összeérés, egymásba növés  a tűztövisnél, , mert az tavaly őszre már elérte az 1.5 méter magasságot, ekkora sövényt át  lehet ültetni?

Azért zavaró , mert a japán kecskerágóval(Euonymus japonicus) is összekuszálódva összenőtt, a két egymás melletti bokor, úgy vegyesen már csúnya, ha még vegyes sövényről is van szó!

Már arra is gondoltam, hogy a japán kecskerágót fogom kiszedni(legalább is a legszélső egyik tövet), mert az még most kisebb, de ez a faj magasra, több méteresre is megnő!

Esetleg az általad javasolt ritkítás végzem az említett irányban, így nem lesz arra növő ág.

Ősszel megpróbáltam a úgy metszeni őket, hogy ne érjenek össze, esetleg a japán kecskerágót arrébb ültetem néhány hét múlva:

januári képet tudok mutatni:

Szerinted az Euonymus japonicus és az Aucuba japonica is közel van egymáshoz?

Előzmény: ZsuR (2796)
Ali-bá Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2803

Én is ajánlom. Ha locsolod az első két évben, nagyobbra nő nálad.

Előzmény: tengelic35 (2802)
tengelic35 Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2802

Köszön az ajánlást. Nekem fontos,hogy gyorsan növő legyen. Szóval a tűztövis? Hmmm, gondolkodóba ejtettél. 

Előzmény: unartis: (2784)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2801

OK...

Előzmény: Prézlivagány (2800)
Prézlivagány Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2800

Nem kerítés kell nekem, az van a szomszéédnak, csak drót, tehát átlát. Én ezekbe a fa elválasztó kerítésekben nem hiszek. Az időjárás hamar elbánik vele, ha meg anyagból van, akkor sokba kerül.

Sövény, élő sövény, abból is a gyertyán érdekelne, ha valakinek van tapasztalata.

Előzmény: ZsuR (2799)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2799

Hat tobbfele kerites letezik... amirol en beszelek az nem a vagyonodat vedi hanem a maganeletedet...

Lehet sokfelekepp tenni - a noveny ultetessel egyidoben, es ahogy a noveny felno - ki lehet venni a keritest is.

Nalunk a haloszoba-furdoszoba ablak elotti kerites ilyen - 5 tuja... magasak... de azon az oldalon nincs vegig tuja. Csak az ablakok elott.

Annyifele megoldas van...

Előzmény: Prézlivagány (2798)
Prézlivagány Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2798

Kerítés an, takarás lenne a fontos, de a ház és a kerítés között 3 méter van és későbbiekben ha hátra kéne menni kocsival egyszer egyszer, elférjek.

A szomszéd kerítésére nem akarok felfuttatni semoilyen növényt.

Elhaynék fél méter és jönne a 30 cm széles sövényem, az én elképzeléásem szerint:))

Előzmény: ZsuR (2797)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2797

Ilyen helyre nem egyszerubb keritest tenni?  Aztan valamilyen novennyel belemosni a kertbe... 

Előzmény: Prézlivagány (2795)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2796

Hat nekem is lett par nagyon kozeli ultetesem - a turelmetlenseg jele... :))

Ha lehet ritkitsd - kevesebb munkad lesz kesobb.  Ha nincssenek nagyon kozel egymashoz, nem zavaro ha belenonek a masikba.  

"Szerinted vágjam ki a szélső sövényeket(1 fajból 3 db lett ültetve kb 30-40 cm- re egymástól), vagy elég ha jól visszavágom a széleit?" Nem lehet atultetni?  Muszaj kivagni?

Előzmény: unartis: (2794)
Prézlivagány Creative Commons License 2017.02.21 0 0 2795

Sziasztok!

A lehető legkeskenyebb sövényt szeretném 2 méter magasan. Van valakinek tapasztalata a gyertyánt illetően, nagyon dícsérik.

Nem lesz fás, 5-6 cm-es törzsek maradnak, nem mély ghyökérrel.

unartis: Creative Commons License 2017.02.20 0 0 2794

Kedves ZsuR!

Vegyes sövényekért rajongó vagyok, erről már korábban bővebben írtam!

Igaz nem úgy alakultak sövényügyileg a dolgok ahogy elterveztem!

Sajnos különböző okokból így is van hézag, remélem néhány év alatt, a teljes takarást is elérem.

De változtattam kicsit  a koncepción. Új fajok kerültek bele a listába

A másik probléma, hogy néhány sövény határa túl köze került egymáshoz, kb 50 cm-re, így viszont az összeért sövény összekeveredik egymásba nő :-(.

Szerinted vágjam ki a szélső sövényeket(1 fajból 3 db lett ültetve kb 30-40 cm- re egymástól), vagy elég ha jól visszavágom a széleit?

A tervem egy bokor füzér lenne, olyanformán nevelve, hogy a bokor közepe magasabb, a szélei alacsonyabbak lennének, kisebb alakító metszést végeznék, pl. a tűztövis nagyon kiugró ágait vágnám csak vissza, szem előtt tartva a kerekded formát.

Előzmény: ZsuR (2793)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.18 0 0 2793

Annyi szep megoldas van - es annak ellenere, hogy tetszik a homogen soveny, az igazi kedvencem a vegyes... keritessel van nelkule.

Kell egy mennyiseg belole, mert szeretem a novenyeket nagyobb mennyisegben is - de egy soveny, egyforma novenybol - foleg ha meg metszett is - tul ... tul ... hogyismondjam ... rendezett.

Aztan meg - ha orokzold... es valami oknal fogva kimulik egy par belole, hat eleg koltseges (ha lehetseges) potolni.  Ha nekem nagy teruletet kellene keriteni, biztos vegyesen tennem.

A kertem nem tul nagy es a szomszedok eleg tavol vannak - de vegyes a kerites novenyzetem. Legtobbje orokzold, de vannak koztuk lombhullatok is.  

Vannak szakaszok, ahol nem erdekel, hogy ki lat at - ilyen a garazs oldala es egy kis gyalogut a hatso kertbe... ott nem szoktunk idot tolteni. Itt hibiszkusz van, ami szinten magasabb mint a haz... csodalatos feher viraguak.

A halo ablaka a szoszed garazs beallojara nyilik, ami nem a legszerencsesebb megoldas, de lehet vele elni.  Itt tujak vannak - mert a hazukon emelet is van - szoval 6 tuja, apro korukban ultettem, bizony vagy 15-20 eve.  Evekig nem nottek mert volt korulottuk ket magas fa ami elfogta a fenyt.  Aztan a fakat ki kellett szedni - es elindultak... 

A hatso kert egyik oldala rhododendron... kerites is meg viragagyas disze is... aztan ott az aranyvesszo - mert kert nem lehet nelkule.  Tiszafa - mert szeretem.  Van ami magasabb mint a haz... ez a hatso teraszt vedi a szomszed szemetol... (pedig szeretem a szomszedom, de...)

Aztan van valami a hatso kertemben amit a mai napig nem tudtam beazonositani - majdnem orokzold, 150 cm magassagu, ilyenkor szokott kicsit kopaszodni es szinte alig latom level nelkul. Kicsi jelentektelen feher viraga van.  Szepen szaporodik, az agai ernyo szeruen hajlanak - szeretik a makkak, foleg nyaron, jo arnyekos.

Szoval... jo jatszani a keritessel...

Előzmény: unartis: (2792)
unartis: Creative Commons License 2017.02.18 0 0 2792

ZsuR!

Nagyon mutatósak ezek a fakerítések, majd ha lesz rá való, lehet, hogy a palakerítés helyett amit a házzal vettünk, valamelyik megoldást fogom választani, ezek közül! A palánkkerítésre emlékeztető vízszintesen tett kerítés is nagyon tetszik(a képeden hátulról a 4.)!

Előzmény: ZsuR (2787)
unartis: Creative Commons License 2017.02.17 0 0 2791

Egy északi fekvésű, enyhe rézsű aljára dugványozok, ott nem szokott kiszáradni a dugványom, most a szőlő terület  dűlő útja mellé gyökereztetem  a tűztövis dugványokat, majd ősszel telepítem ki a homokra, azokat!

Előzmény: Ali-bá (2788)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.16 0 0 2790

Persze attol is fugg, hogy milyen faval dolgozik az ember.

Vannak olyanok, hogy 15-20 evig nem sok gond van veluk - addigra meg megnonek a novenyek is.  Lehet olyan format is valasztani, ami nem hasonlit a regi palank keritesekre - amire azonnal asszocialunk ha fa keritesrol van szo.

Előzmény: Ali-bá (2789)
Ali-bá Creative Commons License 2017.02.16 0 0 2789

Mikor elkészül, újonnan nagyon szépek a fakerítések, de néhány és verzett, tarka, kopott és csúf lesz. Nem újul meg, mint az élő. (Fa majd takaró örökzöld! Igazad van, ez az ideális.)

Előzmény: ZsuR (2787)
Ali-bá Creative Commons License 2017.02.16 0 0 2788

Én a túztövist bujtani szoktam. Úgy biztonságosabban gyökeresedik és öntözgetni se kell.

Előzmény: unartis: (2786)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.16 0 0 2787

Tetszik az elo soveny kerites... de a lassan novo - mert ami gyorsan no azzal sok a karbantartas...

Tetszik a fa kerites - hamar ott van, 100% ahogy elkeszult - de az ara!

Es ami igazan tetszik, a ketto egyutt.  Fa kerites azonnali takarassal es a lehetoseg arra, hogy novenyekkel "belemossuk" a kertbe.

Par :)) kedvencem:))

unartis: Creative Commons License 2017.02.16 0 0 2786

Remélhetőleg nem ártott nekik a nagyon hideg, késő ősszel tűztövist dugványoztam, a dugványok, mondanom sem kell teljesen belefagytak a földbe, néhány levele leszáradt, de a többi láthatóan megvan!

Előzmény: Szajrés (2785)
Szajrés Creative Commons License 2017.02.16 0 0 2785

Jöhetne már a tavasz, engedhetne a föld. Még a karácsonyfát sem tudtam elültetni. A kecskerágó sövényt is csak azért, mert karácsony környékén mikor engedett kicsit a tél, akkor felástam a helyét, hogy az odahordott komposztot, trágyát beforgassam.

unartis: Creative Commons License 2017.02.15 0 0 2784

A babérmeggyből, ha ragaszkodsz hozzá, a balkáni típust keresd, az valamivel kisebb termetűre nő(2-2.5 méter), mint a kaukázusi típus(kb 4 méter), amely fagyérzékeny, tehát vissza szokott 5 évente fagyni tövig!

Nagy hátránya a vontatott, lassú növekedése, a tűztövis gyorsabban nő annál!

Amúgy nagyon szép az is, nekem is van sövényben, csak még 50 cm magas, a tűztövis 1 méterrel magasabb volt nála, csak kicsit visszavágtam! ;-)

Előzmény: tengelic35 (2783)
tengelic35 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 2783

Köszönöm a segítséget. A babérmegyről vélemény? Szomszédom ezt ajánlotta.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!