Jó választás volt. Nekem már 7 éve van bent a kocsimban és tökéletesen teszi a dolgát, meg vagyok vele elégedve. :)
Régebben mikor dicsértem, rám fogták, hogy ott dolgozom, de ez nem igaz még most sem, rájuk hagytam. Ha valaki dicsér egy védelmet, akkor már rögtön ráfogják, hogy érdeke fűződik hozzá. :)
Az üzemanyag égéséhez nagyon sok levegő (oxigén kell).
Nyilván nem hermetikusan zárt a motortér. Az is igaz, hogy a mai autóknál sokkal jobban körbeburkolják a motorteret, többek között a hangszigetelés miatt.
A motortér zárt égéstér, ami kinyitva nyílt térré változik, korlátlan oxigén ellátással. Az addig zárt térben korlátozott égés méteres lángtengerré válhat.
Szerintem Neked szerencséd volt.
De fordítsuk meg!
Nem Neked volt szerencséd, hanem annak a valahány %-nak volt pechje, akinek lángtenger csapott ki a motortérből.
Van különbség az alapszabály szempontjából, hogy a motorteret tűz esetén ne nyitogasd?
Még valami, a motortér nyitás megszűnése nem egyik pillanatról a másikra következik be. Ha mindenáron nyitni akarod, akkor a tűz észlelése után még bőven megteheted. De ne tedd, ha rám hallgatsz!
Szeretném, ha tudatosulna az emberekben, ez nem játék! Nem kell nekem hinni, kérdezzetek meg tűzoltót, ha van az ismeretségetekben!
Nekem egyszer gyulladt ki az autóm. Motortérben leszakadt a benzincső, és a forró kipufogóra csöpögő benzin hatalmas durranással meggyulladt. A motort leállítottam, kinyitottam(!) a motorháztetőt és poroltóval eloltottam a tüzet. A motorháztető kinyitása volt kellemetlen, mert persze forró volt. Szerencsére olyan rövid ideig égett a tűz, hogy csak az elektromos vezetékeket kellett cserélnem. Meg persze a benzincsövet, bilincset. A motortér nem zárt. Alulról nyitott, jön be friss levegő dögivel, felül szellőzőrács volt,ott csaptak ki a lángok. Nem jártam volna jobban, ha nem nyitom ki, hanem alulról, vagy a szellőzőrácson próbálom oltani.
A modern autók motortere zártabb, de nehezen tudom elképzelni, hogy ne kapjon elég oxigént.
es ez barmilyen zart teru tuznel igaz. Epuletben is. Ha tuz van egy szobaban, fust, forro az ajto, ne nyisd ki. Berobbanhat az egesz..
Az ilyen infok nem ertem miert nem resze az alapoktatasnak. Alap tuzvedelmi oktatassal pl. akar anno a kapruni si-vonat balesetet is mindenki tulelte volna.. (De ez off itt)
Az utasterben, konnyen hozzaferheto helyeken hasznalhatod. Az uzemanyag tank hatul van altalaban, ennek gyulladasakor is hasznos.
Balesetnel a motorter a gyurodo zona. A motorteto es a zar megsemmisul. Ott mar nincs jelentosege, hogy a gyari, vagy az autovedelem reszet kepezte.
Ha kinyitsz egy zart teret, amiben tuzfeszek van ( ilyen lehet a motorter) az berobbanhat, mert nagy mennyisegu oxigent kap. Sajnos lattam is ilyet! A motorteret csak kozelrol tudod kinyitni, jo esellyel nem csak a szemoldokod eg le!
Kerdezz meg egy tuzoltot, ha nekem nem hiszel, meg ok sem esz nelkul nyitogatnak.
Akkor mi lesz? Kinyitod és levegőt kap, vagy pánikolsz, mama visít? Tanuld meg a túlpörgő turbót lefullasztani. Többire minimál az esély és kvázi mindegy.
Hali! Nem tudom innen ki használja még az autolopás index fórumot, de engem kitiltottak, mert videóval is cáfoltam, hogy a Pajzs védelemmel szerelt kocsi géptetejét, akkor sem lehet nyitni ha leveszed az akksi sarut. (bovdent nem érdemes eltépni, ha valaki utánam próbálná, de csak bátran:)
A kerekek lebetonozása nem csak hogy nem jó gépjárművédelem, hanem nem is gépjárművédelem. Mert a kerekek lebetonozását követően már nem járműről (hiszen nem járóképes) beszélünk, így járművédelem sem lehet. Nyilvánvalóan a korábban általam leírtakon felül az is szükséges a jó gépjárművédelemhez, hogy az autó továbbra is használható maradhasson, jármű mivolta megmaradjon. Csak ezt annyira egyértelműnek, triviálisnak gondoltam, hogy nem szükséges külön leírnom. Ezek szerint mégis.
Nem csak az autót magát kell védeni, hanem sajnos a motortérben lévő értékes alkatrészeket. Az autót meglehet el sem viszik, csak pár százezer forint értékű alkatrészt. Ahogy hallom "illetékes" forrásokból, ahogy csökken az autólopások száma, az alkatrészek leszerelése kilopása gyakrabbá válik. Nyilván az az oka, hogy a lopott autók nagyobb hányada alkatrésszé konvertálódott korábban. Az alkatrészpiac pedig továbbra is igényli az olcsó bontott holmit.
Mondjuk ez a "ha elromlik valami" is olyan érdekes. Igaz a lemerült akku közbeni lopási kísérlet is érdekes bír lenni. Eleve az együttes kombináció, meg ha lemerült akkor az pláne nem fog indulni :-)
Persze, ez is lehet szempont. Szeretnénk gépjárművédelmet az autónkba... de annyira azért mégse. :-D
Casco-val más a helyzet és így valóban érthető a dolog, de kizárólag nyers műszaki szempontból nézve a P05-ös motortérzárral szerelt védelmek egyszerűen hibás konstrukciók mert nem szolgálják a célt amelyre létrejöttek.