Van e tiszta, hogy is mondjam mentes, mindent ráolvasattól mentes, vallásoktól, babonaságoktól, pszichológiai-pszichiátriai dolgoktól mentes önmegismerés?
Van! Például a klasszikus, tradícionális jóga (itt persze tisztáznunk kellene, ki mit ért ezen szavak alatt....)
méghozzá a modern pszichológiai-pszichiátriai módszerekkel, azok fogalmi készletével, magyarázatainak széles színezetében
A modern pszichiátria egyenlőre nem úgy vizsgálja a teljes test és elme problémáját, ahogy a jóga rendszere immár pár ezer éve azt leírja... ebben még van mit fejlődni korunk elme-test kutatóinak.
Egyébként csak had jelezzem, hogy a világ vezető orvosi képzésein, s már a magyar SOTE képzésein is a "jóga" szerepel a képzési tervben (többek között), pontosan azért, hogy a jövendő orvosok tisztába legyenek a használhatóságával, lehetőségeivel (ez egy bekezdés, a mit adott az emberiségnek a jóga kérdésedre)
Nem kivétel ez alól a jóga és más meditációs technika, amiket különböző szellemi vezetők dolgotak ki, főleg nyugatiak számára,
A jóga csak az utóbbi mintegy 100-120 évben lett nyilvánosan oktatható (de manapság is csak egy bizonyos szintig).
Egészen addig a történelmi időktől kezdve ún.: "titkos tan" volt. Mégpedig azért, amit Te is itt most problémaként vetsz fel, hogy annyi de annyi "jógával élősködő és visszaélő tanító" jelent meg, hogy az már magának a jóga filozófiának ártalmas...nem is beszélve arról a sok százezer képzelt tudással rendelkező jógázóról és oktatóról, akik azt hiszik, a jóga csak egy kis torna, pár légzés, és néhány koncentrációs gyakorlat.....
Az utóbbi pár napban elolvastam pár könyvet, párhuzamosan, ki mit mond, állít, és réá kellett jönnöm, hogy minde3gyik a másik variánsa, párhuzama, de valódi tiszta belső megtapasztalást egyik sem ad,
A könyv gyakorlás nélkül, mint a Dallas Jockey nélkül...önmagában nem fog belső megtapasztalást adni....
Csak a gyakorlás adhat....elolvashatsz bármennyi önvédelemről szóló könyvet, attól még nem tudod magad megvédeni.....
ez a kijelentésed is tükrözi, hogy a jógáról valójában nagyon felszínes a "tudásod"...
Sajnos egyre jobban az a meggyőződésem, hogy a vallás, mellettük, átfedéseikben a különböző szellemi termékek meg akarnak győzni olyanról, amit minden embernek elérhető módszerek által, szellemi-lelki mélységet-magasságot, mint valóságos tapasztalásként kínálnak..., pedig egyénenként is változó, saját kis világuknak megfelelő illúziók alapjait teremtik meg..., méghozzá a modern pszichológiai-pszichiátriai módszerekkel, azok fogalmi készletével, magyarázatainak széles színezetében!
Nem kivétel ez alól a jóga és más meditációs technika, amiket különböző szellemi vezetők dolgotak ki, főleg nyugatiak számára, hisz keresve is ritkák az olyan guruk, jógik, mesterek, akik pl. Indiából, avagy keletről jöttek el a " stresszes " nyugati emberekhez, hogy ne gazdagodtak volna meg, ne lettek volna többszörös milliomosok, ne éltek volna vissza a bizalommal, hisz hazájukban csak középszinten sem biztos, hogy megéltek volna... A kérdés az,. jó üzleti lehetőség e a testi alapbeállás, beülés, test ellazultatása, ráhangolódása, elcsendesedése-lecsendesítése a testi folyamatoknak a testen kívülivé válás eléréséért a tudattalant leválasztani és áthangolni magunkat, hogy a gyakorlatok által lelki-szellemi meditáció mellé a szellemi-lelki filozófiai euforikus hatás, az önszuggesztió hasson a magasabb szint elérése érdekében?
Az utóbbi pár napban elolvastam pár könyvet, párhuzamosan, ki mit mond, állít, és réá kellett jönnöm, hogy minde3gyik a másik variánsa, párhuzama, de valódi tiszta belső megtapasztalást egyik sem ad, hacsak véletlen nem jutott valaki erre az élményre, mert amit leírnak, az egyfajta, hogy is fejezzem ki magam, irányított képzelet, illúzió, délibáb, amit leellenőrizni ugyan tapasztalatnak lehet, de valóságos megismerést nem ad!
Igaz, amíg meditálnak, a hatásai is jelen van, mint nyugalom, ha nem a nyugtalanság, időnkét ismétlés, ha nem állandóan hozzá kell folyamodni
A valódi megtapasztalása egészen más egészséges tudatot képez...
Nos, magam 41 éve használom a belső " szobámat " , időnként különleges élményeket élek át..., érzékelem a külső világot, átáramlik belőlem egyféle energia..., ahogy időnként belém is kintről... szinte bármilyen helyzetben, nem kell leülnöm, felállnom, lefeküdnöm, mikor milyen helyzetben vagyok...., igaz ez nem rendszeres és állandó, de elő vehetem...
Köszönöm a tanácsot, de úgy érzem nem tudna nekem nyújtani többet, főleg elérzetem, ami taszít onnan!
a jóga..., két élű, van egy filozófiai alap és körete, folyamatos hatása a tudatra és van az amit úgy mondanák prózailag, egészségügyileg is fontos pozíció megtartású mozgáskultúrája!
Tehát amiről én beszélek, az az emberiség össznépi tudása, a jógagyakorlatok, avagy a tornagyakorlatok, már jóval a jóga kidolgozása előtti időkben is gyakorolt testedzési forma volt..., ám nem vitatom, hogy sokkal több elemet dolgoztak ki amikhez gondolattárs vallási, vagy filozófiai bölcseleteket ragasztottak..., mondjuk a pozitív gondolkodás végett! :)
Ami nekem már egyre idegenebb, az a vallási és ezen belül pszichológiailag is átfedett filozófiai burkolati festészete!
Rá kellett jönnöm, hogy minden ember azonos szerkezetű felépítménnyel rendelkezik, minden ember veleszületett tulajdonságai közösek, azonosak, de más és más határozza meg, vagy éppen nem tudnak róla, hogy az a valami van..., mondjuk egy belső központi vezérlő helyiség, kapcsoló, tudatalatti, tudattalan, ahogyan a tudatra ébredésben már nem játszik szerepet a tudattalan tényezők míg valami elő nem hozza és szembesül vele, én is így voltam anno 20 évesen az edzésen, amikor akkor megtapasztaltam...
A felvilágosítás fontos lenne, de sajna minden szentnek maga fele hajlik a keze, a szája, a gondolkodása, így a befolyás is...
Van e tiszta, hogy is mondjam mentes, mindent ráolvasattól mentes, vallásoktól, babonaságoktól, pszichológiai-pszichiátriai dolgoktól mentes önmegismerés?
Mond, a jógának mi haszna volt eddig az emberiségre nézve...? Mert a gyógyfüveknek volt hasznuk...
Használok én is gyógyfüveket, főleg teákban. Azon sosem gondolkoztam még, hogy a jógának mi haszna volt az emberiség számára. Sok művész is meditál, relaxál, az ő munkájuk sok emberhez eljut. A Csillagok háborúja készítői ismerték a TM-et, ezt azt beleszőttek a meditációs filozófiákból a film gondolatvilágába. Azt nehéz mérni, hogy hány tudós, feltaláló merít erőt és inspirációt a meditációkból. A ma ismert és elterjedt meditációk két forrásból táplálkoznak, a jógából és a buddhizmusból. Az első Buddha jógát is tanult, így mondhatjuk, hogy a jóga a meditáció legrégebbi szisztematikus rendszere. Vannak meditációk a Taoizmusban is, azok nem annyira ismertek, bár elég jól kidolgozottak. Nem tudom, a forrásuk más-e, de kb. mindegyiket 2500 évvel ezelőtti időszakra lehet vissza vezetni. Akkor élt Buddha, Patanjali műve is valahol akkor keletkezett, Laoce és Konfuciusz is ekkor tájt élt. Mivel a meditációk ázsiából kerültek át, így jött velük az ottani kulturális örökség egy része is. Persze, voltak keresztény szerzetesek is, de azt nem tudom, ők milyen gyakorlatokat végeztek, ez számomra nem ismert. A kereszténység, a katolikusok száz éveken keresztül romboltak, a kereszténység nevében kb. 50 millió ember halálát okozták. Félelmet és szenvedést okoztak sok ember számára, egész népet is kiirtottak. A katolikusok még ma is itt tartanak, hogy kígyót békát kiálltanak a jógára, holott a jóga nevében még senkit sem öltek meg. A katolikusok titkolják azt, ami nem szolgálja az egyházukat, többek között Jézus életének eltitkolt részeit is, a vallást pedig úgy formálják, ahogy az az egyházukat szolgálja. Amíg Európába a katolikusok háborúztak, addig Kínában a kínai császárok a három vallások és filozófiák tiszteletét támogatták, a Buddhizmus, Taoizmus, Konfucianizmus együttes tiszteletét. A Taoizmus az élet megismerését kutatja. A jógik, a buddhisták elvonultak, ha a filozófiájukkal foglalkoztak. Ez a fajta vallási és filozófiai tolerancia és békés megfigyelés és belső munka közelebb áll hozzám, mint a katolikusok erőszakos háborús és kínzásos vallás-terjesztése. A nyugati pszihológia pedig sehol sem tart az ázsiai belső utakhoz képest.
Aki nem jógázik, arra a jógának nincs hatása. Akinek a családjában jógázik valaki, az lehet, hogy békésebb és megértőbb lesz a családjával. Vagy, lehet, hogy pont felmeri vállalni a konfliktusokat a családjával. Ki milyen fázisban tart.
furcsát mondok, így érzem, az események, amik sok esetben el sem jutnak ide, de amiről olvasok elrettentő... Sok a szélhámos, guruk között is egyre több, azokat a technikákat, amiről nyugat annyira sok helyen ismer, hogy ne legyek annyira kiútált, csupán köret, kirakat, és ezeket is pszichofilozófiai fogalmakba burkolják... Mondjam, nem minden az aminek látszik, vannak dolgok amiket elhallgatnak, avagy más jelentést tulajdonítanak neki, mint ami valójában lehetne... A szintezés, az elérhető állapotok, ez jellemzi minden tananyag, minden technika lényegét, évek, évtizedek elérési pontjainak jól kidolgozott tételei, ami egyben egyféle óvatosságra utalás, a fokozatosság elvével, a megerősödés elérésének biztos tartása végett, ami ugyan tényleg célszerűnek tűnik, ám az eleddig elért szintig egyféle valláspszichológiai program is integrálódik, mesterművé válik egy biztos megöregedési korra, de ez már nem az én, az éntudat, a saját világ arculata, sem nem az egyetemes " kozmoszi ", univerzumi feltöltekezés, még akkor sem ha annak aposztrofálják...
A mély düh, lelkiforrongás és indiai viszonyok... Azt gondolom a felszín alatt többet láthatnál, nem minden a külsődlegesség!
Tömegerőszak, lincselések, vallási zavargások, népírtás, sokféle atitüdjei vannak, a gyermekek kihasználása, szexuális abberáció, hjogy te ezekről mit nem tudsz, akkor csak egy szemüveg által láttál, nemde, nem megbántásképpen mondom...
Most nem azt kell látnod írásomból, hogy elmarasztalom az indiaiakat, nem, ott is vannak tisztességes emberek, jó emberek és sok esetben ők a legelső áldozatai saját népeinek..., azt a jelenség is irritáló számomra, hogy minden tudást, bölcsességet, ismeretet szinte, saját kútjaiknak nevezik meg, ősi tudásnak mondják, pedig még sehol nem voltak, amikor más népek kultúrái messze kimagaslóak voltak, lényegtelen, de ilyenek azon országok lakosai is, ahol a vallás már átcsapott fanatizmusba, szükségletté, babonasággá, nem ismer határokat, ahogy a buddhizmus, kereszténység, az iszlám is sok esetben kártékony bábokat nevelt és nevel....
Én nem fogalmazok meg tudatállapotokat, számomra a saját tudat érzékelése a gondolatok, azok szelektálása, leredukálása egyféle jó érzelmet kiváltó jelenésekbe, mint egy film, álom, stb., napi gyakorlattá vált olyan módon, hogy majd 40 éve nem tudok rendesen 4-5-6-7-8 órát egyben, aludni ritkán sikerül a 4-5 óra, és így tudom kipihenni magam... :)
?????? "A tiszta belső forrásról azért én nem nevezném a meditációs technikák hatásait, tudattalan állapotba jutását..." Ez mi? Ismered te a tudatállapotokat?
1. Mélyalvás 2. Álom 3. Ébrenlét 4. Transzcendens tudat 5. Kozmikus tudat 6. Isten tudat 7. Egység tudat
A Transzcendentális Meditáció alap programja a negyedik tudatállapotba visz. Aki ezt az állapotot egyszer megtapasztalja, az többet nem engedi el a TM-et. Öntisztító, öngyógyító, egyszerűen zseniális. Olvassátok el, ahogy Maharishi leírta:
Pszichológia Tanszék, Maharishi Nemzetközi Egyetem, Fairfield, Iowa, USA Részlet a Modern Tudomány és Védikus Tudomány címû könyvbõl (2. kötet, 4. szám, 1989, 325-371. oldal) a Maharishi Nemzetközi Egyetem jóváhagyásával
Kimerítő edzésünk volt a szabadban, 30 fok meleg, majd végén bementünk a tornateremben, ott még melegebb volt..., zazem ülés, egyenes hát, becsukott szem, mozdulatlanság, ellazulás, de ez nem volt egyszerű, sokan feladták.... Mondtam magamba, ki kell bírnom, ki kell tartanom és megfogalmaztam valamit, hogy milyen jó lenne legalább egy Sarki jégtakarót látni.... Először egy kékség jött elém, majd egyre szélesebben láttam, majd jobbról balra egy fehér folt jelent meg, úszott a kéken, egy hatalmas jégtábla és ami még ledöbbentőbb volt, egyenesen éreztem a szelet, mintha hűtött volna, majd egy hangot hallottam, ráztak és felnéztem rájuk és mondták vége az edzésnek... ez hogy milyen technika volt? Ezt nem tekintettem technikának...
Folyamatosan egy kidolgozott és kipróbált módszert-technikát lehet gyakorolni, hisz éppen erre épül a lényege, a folyamatosságra...
Minden ember veleszületett tulajdonságához tartozik egy mélyebb belső világ... Amikor érzékeli, hogy kitárul, beléphet abba.... Vannak helyzetek, amikor az ember gondolatban keresi ezt a bejáratot...., ám az a legérdekesebb, izgalmasabb, amikor a az agy bonyolult mechanizmusa kapcsol be egy folyamatot... és hatása évekig tart...
Nem ertem ezt a mondatot- ami folyamatosan szinten tartatott, semmire se eleg. Pont hogy rendszeresen kell gyakorolni vmit, hogy eredmenye legyen, nem? ,,nem csak a zuhano repulon kell imadkozni.,,
teljesen más oldalról közeledtem, de az elfogultság, az a fajta előítélet már le sem moshatóan rám ragasztatott, akár tőletek is!
Segítséget kértem, hogy megértsek valamit, mint magyar ember, mint aki volt hívő, olyan aki valamikor a zen buddhizmusban is elmélyedt, hisz küzdősport ezt úgymond megkívánta, ahogyan magam is gyakoroltam pár dolgot...
Ha őszinte vagyok az már támadásnak, rosszindulatnak tekinthető, ami bennem kérdés és felteszem, máris szentségtöréssé válik és mondhatom, nem értelek téged sem ilyen hozzáállással!
Tisztelet az embernek, tisztelet egy tekintélynek egy dolog, ahogyan tisztelnek mindenféle embert és rajonganak érte, míg itt Magyar létemre sem értem, hogy a saját történelmünket sem igazán keressük, saját ősi vallásunkat sem ismerjük, vagy csak felületesen és idegen mankókhoz nyúlunk, miért is, a nyugalmainkért, vagy...mert olyan egészséges?
az emberiség ösznépi kultúrája hat, hasznosítható ami jó megtartható, de vannak akik rituálékban teljesednek ki, vagy abban amit mondanak neki...
Ne haragudj, nem tisztem bárkit is megsérteni..., de lényegében teljesen mindegy mit mondok, ez is rosszindulatnak tűnhet...
A tiszta belső forrásról azért én nem nevezném a meditációs technikák hatásait, tudattalan állapotba jutását...
Igazad van, én kívánom maradj is meg abban amiben neked a legjobb, ahogy itt mindenkinek ezt kívánom...
Segíteni szerettem volna - hisz' segítséget kért - Leánygöngyfülbevalóval-nak, hogy helyesen meditálhasson. Arra viszont nem szánok időt, hogy az egodat etessem, mert öncélúan belerondítasz ebbe a segítő párbeszédbe. Csupán figyelemre van szükséged. Rengetegen táplálkoznak így, akik nem találnak tiszta, belső forrásra. Meg sem fordult a fejedben, hogy ez itt nem rólad szól? Nem, dehogy. Majd te megmondod, miközben írod a nagyobbnál nagyobb hülyeségeket, technikát keversz vallással, a TM az első technika, aminek a hatását tudósok is mérni tudták, és sorolhatnám..., ráadásul teszed ezt nagy adag rosszindulattal. Én ismerem, és gyakorlom ezt a technikát, barátaim tanítják, látom a csodálatos, pozitív hatásait emberekre, kapcsolatokra, látom tisztulni a tekinteteket. A TM-nek köszönhetően szagról felismerem a kerülendő emberi játszmákat. Nagyjából Lenon-nal is ennyi történt. Mindenki a maga rezgésszintjén tud kapcsolódni. Olvass egy kicsit Maharishi-től, hogy tisztelettel beszélj Róla. Ne a weben, írt könyveket... ;) Elköszönök, nincs több időm rád.
Ja, és Paul McCartney az egész Beatles nevében bocsánatot kért Maharishi-től, és a mai napig alkalmazza a Transzcendentális Meditáció technikáját. "Úgy gondolom a Transzcendentális Meditáció az a dolog, amire az embereknek szükségük van. Ez a technika pedig eredményeket nyújt nekik, egy élethosszig tartó ajándék." Paul McCartney
" Az utóbbi 50 év kb. 800 tudományos kutatásai (köztük EEG készülékkel végzett mérések) bizonyították, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlata alatt egy akár kétszer olyan mély pihenés jöhet létre, mint a mélyalvás során. Ez azért nagyon fontos, mert minél mélyebb egy stressz, annál mélyebb pihenés kell a kioldásához, így a TM gyakorlása során a mélyen gyökerező stresszek is elkezdenek kioldódni a fiziológiából, idegrendszerből." "
Ismered José Silva élettörténetét, munkásságát, kutatásait, pedig sohasem járt iskolába tanulni, ellenben tanított!
Mivel agyhullámok léteznek, különböző frekvenciák, ahogyan a szívnek is elektronikus rendszere van..., innentől nem kell csodálkozni, hogy mérhetőek az agyi tevékenységek, avagy a szervi...
Nos elmondanám ehhez a kétszeres pihentetőséget nem a TM határozza meg, sem nem a mantra végtelen monotomítása, ami szerintem lényegében nem igazán pihentető...., hanem az ember belső tulajdonsága, az a természetes igénye, amit a szervezet megkövetelne!
Az, hogy az ember folyamatosan és egyre többet használja, úgy mondanám kihasználja-elhasználja energiáit is erre, olyan mint a hit, ha ez folyamatosan szinten tartatott, akkor a bajban, szükség idején már semmire nem elég!
" Guru Dev (Bhagavan Svámi Brahmananda Srasvati) 1944-től 1953-ig egész India spirituális vezetője volt. Maharishi és Guru Dev a Védikus Hagyomány (Mesterek Hagyománya) mesterei voltak, melynek célja a tudás (Véda = Teljes tudás, tudomány) tisztaságának megőrzése és elérhetővé tétele volt az elkövetkező generációk számára. Maharishi 50 éven keresztül építette fel a Transzcendentális Meditáció mozgalmát, melynek célja egy betegség és szenvedésmentes társadalom felépítése. A mozgalomban nagyon sok orvos, professzor, fizikus vállalt szerepet Maharishi vezetése alatt, aki saját maga is fizikusi végzettséggel rendelkezett." "
Jaja, ez mind olvasható a weben... :)
A kérdés mindig az, milyen emberek voltak, mit tanítottak és ez mely belső emberi tulajdonságaikból fakadt!
Ismered a Beatles együttest John Lenont és Georges Harrisont, hogyan mentek el Indiába és mennyire tisztelték Maharishit?
Valami történt ott..., ami sajnálatosan máshol is előfordult, nem csakl ezzel a szellemi vezetővel, hanem majd az összessel...
Akkor tudod azt is, hogy a Beatles onnantól kezdve miért is bomlott fel?
És nem ez volt az egyetlen eset, igaz akik ide nyugatra jöttek, világkörüli útra, mennyire mássá változtak meg és multimilliomosokká váltak, alig van kivétel barátom az indiai szellemi vezetők között!
Mit és kit kell tisztelni és ha bűneik vannak, akkor is jó az amit összeötvözött a hindu-védák-buddhista tanaiból egy nyugati igénynek megfelelő módszerben?
A keresztény szerzetesek is használták a meditációt, főleg a középkortól rendszeresen...
Mivel a TM a jóga szellemi filozófiai gondolkodását közvetíti, a védikus vallási hatásmechanizmusát nem beszélhetünk tiszta önmegismerő belső útról!
sok mindent nem értek, miért kell indiai valláskultúrákat igénybe venni, divatos, mert olyan jó, MEGNYUGTATÓ, PIHENTETŐ, és mert azt állítják onnan ered minden tudás, ami eleve...
Az egész India spirituális vezetőség..., ahogy a környezetet és a népek vallásos babonaságait elnézem, mélyen gyökereiből hagyományaiból táplálkozik, ahogyan a kasztrendszer, az ember ember közötti szakadékok egyre mélyebre süllyedt társadalmi ingerekből fakadó tényezők... és látni kell, hallani, hogy ott sincs minden rendben, sőt a mélyben forrong valami iszonyatos lelki düh...
Csak azért kérdeztem meg, mit tudtak letenni a közös asztalra, ami hasznos az emberiségnek?
Igen, Ő TM tanár. Keresd meg, hogy felfrissítenéd a technikát, tartson egy ellenőrzést. Ezt a telószámot találtam Balogh Andreához, akivel együtt dolgozik: +36-70-418-8565