de jah üdítős üveget kettévágod, aljába föld a teteje meg a tető persze a közepéből is vágok ki hogy ne legyen olyan magas, kb 8 centi alja a teteje meg akkora hogy elférjenek a dugányok, jah meg kb olyan 10 centiseket szoktam ledugni
1 hónap alatt nekem már vagy hajtani vagy penészedni szokott, talán már 1-1 gyökeret is látni alul
már annyira nem emlékszek pontosan mennyi idő volt
Szia, a talaj ne legyen túlságosan nedves, mert akkor kirohad a dugvány. Meg kell várni amíg kezd a felülete kiszáradni és csak akkor kell meglocsolni, úgy hogy épp csak nyirkos legyen. Legjobb egy spriccelővel megnedvesíteni a talajt, így a dugványok is párásak lesznek, ami elősegíti az életbe maradásukat is. A penészedés megelőzésére célszerű szellőztetni, két-három naponként le kell venni néhány percre a fedelét.
Van egy kinai szil otthon es a hajtasait megpróbáltam dugvanyozassal szaporitani. Tözegben vannak a kis dugvanyok és tettem rá fedőt is, alul vannak lyukak így a víz el tud távozni. Viszont nem tudom milyen gyakran kell öntözni.... Úgy vettem észre, hogy ket hét utan elkezdett zold algasodni a doboz oldala. Ez baj? Milyen gyakran kell ontozni ezektet a dugvanyokat?
Van egy kis "madár hozta" csemetém ami szépen kitelelt és nagyon gyorsan elkezdett fejlődni. Az lenne a kérdésem, hogy mikor lehet elkezdeni metszeni alakítani? Megvárjam míg az ágak fásak lesznek, vagy már most metszhető - alakítható? Illetve érdekelne milyen fa lehet?
Szia! Ne permetezd a levelét. Egy héten 2x öntözd ha szükséges. Sok fény kell neki. Ne álljon vízben. 2hetente nyáron lehet tápoldatozni. Az edény alján legyen lyuk, hogy a fölösleges víz eltávozhasson. Ha van mód rá nyáron legyen kint. Ott tuti megbokrosodik.
Szia! Először is én nem engedem virágozni a fát, így a levelek jobban fognak fejlődni. Vagy túl locsolod vagy kevés vizet adsz neki azért hullik a levele. Ablakpárkányon a fűtéstől távol szeret lenni. Agyaggranulátumos tálcára teszem hogy megfelelő legyen a páratartalom. Sose álljon vízben!.Gyakran fehér tetűszerűk lepik el. ilyenkor Mospilonnal lepermetezem. Nem kell áztatni. Állott vízzel kell locsolni.
sziasztok.1 kis segitséget kérnék.van 1 fikus ginsengem.nem akar borkosodni.naponta van permetezve.bonsai földbe van vannak hajtások rajta elég sok .napfényt kap valamennyit a konyhába máshová nem tudom helyezni.mit csináljak?köszönöm a segitséget elöre is
Hali én ezt az áztatásos öntözést sose szerettem, könnyen berohad a gyökere a tőle
én egyedül akkor áztatom be amikor átültetem, de akkor is csak a fát teszem bele a maradék kis földel a vízbe amíg előkészítem vagy kitakarítom a másik tálat stb....
Ne aggódj, az enyém is majdnem így néz ki. Pedig már több éve velem van és ugyanott telel mindig. Mivel az enyém is alulról kezdte dobálni a leveleit, ezért én locsolással kapcsolatos problémára tippeltem. Mivel zörgősre száradtak a levelek, így valszeg túl kevés vizet kapott. Most stagnál, remélem hamarosan pótolja a leveleit. Szóval figyelj a locsolásra! és mellőzd a csapvizet! Tedd ablakba, párásíts, ilyenek.
A fa fajtája carmona macrophylla (borágófa), 12. 27-én vásároltam.
Állandó 22-24 fokos szobáról van szó; a fénymennyiséget közepesnek mondanám, a bonsai egy, az ablaktól kb. 2 m-re lévő asztalon van. A páratartalom nem túl nagy, a tálkába öntött vízzel próbálok kompenzálni. Öntözés kb. fél órás áztatással, (esetenként állott) csapvízzel kb. 5 naponta, vagy amint száraz a föld. Eddig egyszer kapott az áztatás előtt 10 m vitaflóra bonsai tápoldatot, a földjére öntve.
A közel 3 hét alatt leveleinek 70-80%-át eldobta, és érzésem szerint a maradék 20-30%-ra sem kell már sokat várni.
Van tippetek, min kellene javítanom, hogy megmeneküljön? Mesterséges fény? Öntözés másképp? ...?
A fénykép alapján elsősorban a huzatra tippelek amiért ledobta a leveleit. A fikuszfélék kifejezetten érzékenyek a huzatra és hirtelen levélhullás a válaszuk. (Érdekes hogy ugyanakkor kifejezetten szeretik ha nyáron a szabadban tartják őket félárnyékos helyen. Tehát nem a légmozgás a probléma hanem valószínűleg az ilyenkor bekövetkező viszonylag hirtelen hőmérséklet és páratartalom változás.) Azt javaslom hogy világos de huzatmentes helyre tedd.
Másik oka lehet - egyetértve Shownomercyvel - az esetleges túlöntözés és az ezzel együtt járó levegőtlenség a talajban. Ezért tehát még azt is javaslom hogy ültesd át laza, magas humusz tartalmú földbe és csak módjával öntözd.
Lecserélném az edényét is mert az igaz hogy mutatós, de szerintem nem jó fikusznak mert túl magasan is megállhat a víz az alsó tálban.
Sziasztok, ma reggel néztem a buxusom és olyan mintha teljesen bezárkózott volna a növény (mellékeltem egy fotót, sajnos annyira nem adja vissza a valóságot max a tetején lehet látni) az összes levele befordult, most vettem észre szóval szerintem viszonylag gyorsan zajlott le. Ez mitől lehet, van valami baja vagy ez normális?
meg hát túl öntözted vagy elfelejtetted megöntözni ?
nekem is amikor elmentünk nyaralni és akire rá volt bízva elfelejtette, akkor nekem is egy bükkfám majdnem elszáradt, minden levelét ledobta de hozott újat szerencsére, csak most meg nembiztos hogy tavaszra lesznek kész rügyei