Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2017.10.03 0 0 142300

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (142242)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142299

Hígítani gondolom lehet rajta, ha van még pálinka. Van nekem is egy variációm erre a témára, majd nyáron bemutatom. :)

Előzmény: kupeci (142297)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142298

30 dkg mag, 2 liter párlat.

Előzmény: kupeci (142297)
kupeci Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142297

Mivel nem tudjuk a mag és pálinka arányát  nehéz válaszolni. Így neked kell eldönteni hol állsz meg.Ha túl sokat tartod rajta a mag íze eluralkodhat rajta. Na az sem tragédia, csak az fog dominálni.

Előzmény: 1zsakkrumpli (142292)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142296

Jogos, mondtam is neki, hogy keverőgéppel rottyantsa szét jobban..

Előzmény: endrepp (142295)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142295

Hogy megindul, az egy dolog, viszont sem az élesztőgomba, sem a pektinbontó nem fogja a darabokat megrágni, azokban belül ott marad a cukor feltáratlanul.

Előzmény: vick_1899 (142282)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142294

előfordulhat, hogy kiforrt. -akartam írni..

Előzmény: vick_1899 (142293)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142293

Már nincsen az a nászéjszakai forróság, hogy 5 nap alatt kiforrjon, de lehetséges.. több infó kéne a cefréről... ha pépesre daraboltad, és be lett oltva élesztővel, előfordulhat, hogy leállt. A kérdés, hogy miből gondolod, hogy leállt? lehet csak csendben erjed a zajos erjedés után.

Előzmény: tudomka1958 (142291)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142292

Most estére már közép barna a színe.

Meddig kell érlelni?

Előzmény: 1zsakkrumpli (142263)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142291

almacefrem 5 nap szep forras utan leallt..

ez most kiforrott es fozzem ki igy vagy meg kene probalni ujrainditani?

de hogyan?

d

surgos lenne a valasz meet gondolom ilyenkor nincs sok ido...

kupeci Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142290

Arról nem is beszélve!:)

Előzmény: Green Corner (142284)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142289

„Kétszer nem lépsz ugyanabba a folyóba”  :)

Előzmény: Green Corner (142288)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142288

Ugyan azt a pálinkát fokolja később. "majd picit kèsőbb újra fokolva"

Előzmény: endrepp (142287)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142287

Van egy kis maradék víz a rendszerben, ami az első kortyot hígítja, kevesebb, mint 1cl elég.

Előzmény: Csikky (142286)
Csikky Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142286

Mèlyen tisztelt publikum!

Ha már fokolás....

Mièrt lehet az, hogy finomitáskor lemèrem az első 1.5dl-t ami mondjuk 76-os, majd picit kèsőbb újra fokolva 80? 

Felerősödik? :)

Jolida Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142285

Csak méz kérdése.

Előzmény: vick_1899 (142281)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142284

... és kóstolgatás!

Előzmény: kupeci (142283)
kupeci Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142283

Naponta a rázogatás, kevergetés nagyot tud gyorsítani a folyamaton.

Előzmény: 1zsakkrumpli (142263)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142282

Ezt jól összedolgoztad... Engem otthon vár egy 5 köbös utánfutó tele birssel, és még a fámhoz hozzá sem nyúltam, arról is lejön egy 60-70 kiló.. aprítás után én csak átdarálom szőlődarálóval és 2.5x adag pektinbontó... egy barátom csak összevágta és felöntötte vízzel + pektinbontó, élesztő, mondtam neki, hogy ez kevés lesz, de 2. napra szépen megindult neki..

Előzmény: kivimánia (142280)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142281

Nekem a keserű íz nem volt cél. Mivel abból indultam ki, hogy az eddig kóstolt diólikőrök mind édesek voltak, és nem kesernyések. 

Előzmény: Jolida (142279)
kivimánia Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142280

 Ma egy kis birset raktam el 1/3 sütve  1/3 főzve 1/3 nyersen élesztő,pektinbontó. A katalizátorral várok,akarom versenyre küldeni vagy egy jó pálinkát akarok csak csinálni,ezt még eldöntöm és azt is,hogy kapjon-e egy kis almát.Mindenesetre cefréztem le almát,ha kell bele főzéskor kap.

Jolida Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142279

Nekem úgy 2-2.5 hónapig volt negyedelt zöld dió ágyon. Utána leszűrve átkerült másik uborkás üvegbe a fűszerekkel együtt és kapott a 3l kb. 1 deci mézet. Ez bőven  elég volt, hogy egy kb. "unicum" keserűségű ital kerekedjen belőle úgy egy hónap múlva.

Előzmény: vick_1899 (142274)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142278

Szűrd le. Ha nincs szűrőpapír, a kávéfilter is megteszi. Persze, azt ne várd, hogy teljesen átlátszó legyen. A dióból kioldódott csersav még sokáig fog apránként kiválni.

Előzmény: macokk (142267)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142277

11 celzius fokon 60.9

Előzmény: Green Corner (142273)
mili70 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142276

Kössz a figyelmeztetés öreg ( és a srácoknak is figyelemfelhívást )

Igen, marhaságot írtam, ahogy csökken a pálinka hőmérséklete, úgy csökken a fokolón leolvasott érték is, és az eredeti szeszfok természetesen nem változik..

Előzmény: Green Corner (142273)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142275

Néne, Te elköltöztél a bahamákra? :)

Nem, én nappal főzök.

Előzmény: mili70 (142268)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142274

Ha már diólikőr.. én elég sokáig érleltem.. itt a fórumon írt valaki jól bevált receptet, én is olyan mennyiségű diót raktam bele, és nyáron a legnagyobb melegbe volt ideje összeérni(1.5 hónap). Most jelenleg nagyon kesernyés, élvezhetetlen.. azonban még semmi édesítő nem került bele, se cukor, se méz. Akácmézzel fogom édesíteni, és az lenne a kérdésem, hogy ez selymesebbé teszi és eltűnik a durva kesernyés íz? vagy lehet, hogy túl sokáig hagytam az ágyon?

Előzmény: Jolida (142271)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142273

Gondold át még egyszer!

Előzmény: mili70 (142265)
beetee Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142272

5 literes méretben persze sötét és átlátszatlan...

Önts ki belőle egy kis, keskeny, átlátszó pohárkába, és ha muszáj fordítsd fény felé.

Sötét, de tiszta és üledék-mentes, vagy zavaros?

Ha az előbbi, akkor az így van kész, ha az utóbbi, akkor még le kell valahogy derítened.

 

Előzmény: macokk (142267)
Jolida Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142271

Semmit.

Az enyém a fűszerekről leszűrve üvegben pihen (nagyon erős kávé színű). Olyan mértékben megfogta az érlelő uborkás üveget, hogy alig lehet ledörzsölni róla. :-)

Előzmény: macokk (142267)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!