Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mivel nem tudjuk a mag és pálinka arányát nehéz válaszolni. Így neked kell eldönteni hol állsz meg.Ha túl sokat tartod rajta a mag íze eluralkodhat rajta. Na az sem tragédia, csak az fog dominálni.
Hogy megindul, az egy dolog, viszont sem az élesztőgomba, sem a pektinbontó nem fogja a darabokat megrágni, azokban belül ott marad a cukor feltáratlanul.
Már nincsen az a nászéjszakai forróság, hogy 5 nap alatt kiforrjon, de lehetséges.. több infó kéne a cefréről... ha pépesre daraboltad, és be lett oltva élesztővel, előfordulhat, hogy leállt. A kérdés, hogy miből gondolod, hogy leállt? lehet csak csendben erjed a zajos erjedés után.
Ezt jól összedolgoztad... Engem otthon vár egy 5 köbös utánfutó tele birssel, és még a fámhoz hozzá sem nyúltam, arról is lejön egy 60-70 kiló.. aprítás után én csak átdarálom szőlődarálóval és 2.5x adag pektinbontó... egy barátom csak összevágta és felöntötte vízzel + pektinbontó, élesztő, mondtam neki, hogy ez kevés lesz, de 2. napra szépen megindult neki..
Ma egy kis birset raktam el 1/3 sütve 1/3 főzve 1/3 nyersen élesztő,pektinbontó. A katalizátorral várok,akarom versenyre küldeni vagy egy jó pálinkát akarok csak csinálni,ezt még eldöntöm és azt is,hogy kapjon-e egy kis almát.Mindenesetre cefréztem le almát,ha kell bele főzéskor kap.
Nekem úgy 2-2.5 hónapig volt negyedelt zöld dió ágyon. Utána leszűrve átkerült másik uborkás üvegbe a fűszerekkel együtt és kapott a 3l kb. 1 deci mézet. Ez bőven elég volt, hogy egy kb. "unicum" keserűségű ital kerekedjen belőle úgy egy hónap múlva.
Szűrd le. Ha nincs szűrőpapír, a kávéfilter is megteszi. Persze, azt ne várd, hogy teljesen átlátszó legyen. A dióból kioldódott csersav még sokáig fog apránként kiválni.
Kössz a figyelmeztetés öreg ( és a srácoknak is figyelemfelhívást )
Igen, marhaságot írtam, ahogy csökken a pálinka hőmérséklete, úgy csökken a fokolón leolvasott érték is, és az eredeti szeszfok természetesen nem változik..
Ha már diólikőr.. én elég sokáig érleltem.. itt a fórumon írt valaki jól bevált receptet, én is olyan mennyiségű diót raktam bele, és nyáron a legnagyobb melegbe volt ideje összeérni(1.5 hónap). Most jelenleg nagyon kesernyés, élvezhetetlen.. azonban még semmi édesítő nem került bele, se cukor, se méz. Akácmézzel fogom édesíteni, és az lenne a kérdésem, hogy ez selymesebbé teszi és eltűnik a durva kesernyés íz? vagy lehet, hogy túl sokáig hagytam az ágyon?
Az enyém a fűszerekről leszűrve üvegben pihen (nagyon erős kávé színű). Olyan mértékben megfogta az érlelő uborkás üveget, hogy alig lehet ledörzsölni róla. :-)