Nem a szervizesekről beszéltem, hanem a gyártók és kereskedők helytelen gyakorlatáról.
Sőt ha lenne olyan tökös a lakosság, akkor a le nem járt garancia jegyekkel nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatná a garanciáli szervizeseket. Az idő terminus vége felé csak úgy kihívná vélt meghibásodás miatt.
A garancia egy kétélű fegyver is lehet... csak tudni kell használni a fegyvert.
pl. kb. 10 éve vásárolni szerettem volna egy gáztűzhelyt egy neves /??? / kereskedésben. Mondtam pb gázra lesz a tűzhely, tehát mellékelje a gyártó által eleve szállítandó pb. gázfúvókákat.
Mondja a kerekedő segéd, hogy azt majd hozza a szervizes, aki üzembe helyezi. De hát mondom azt had én döntsem el, hogy kivel és hol helyeztetem üzembe.
csak kötötte az ebet a karóhoz így egyszerűen otthagytam őket.
Aztán vettem másutt olyan tűzhelyt ami eleve pb. gázra volt beállítva. A készülékeket a gyártóknak eleve nyomáspróbázni kell és ezt manapság ( már vagy 25-30 éve csak földgázra végzik )
Valamikor régen úgy, 60 éve amikor kezdődött a gázfelhasználás... először csak palackos volt pl. a reduktort eleve az un. üzembehelyező szerelő hozta, akinek meg kellett győzödnie a készülék és annak elhelyezésének biztonságos voltáról (gáztömörség, légcsere és pb - nél a direkt pince lejárat ) és a használókat a minimális ismerettel el kellett látni.
Ma már annyi gázreduktort veszel amennyit akarsz.
Majd később a földgáznál is hasonló szigorú gyakorlat volt érvényben.
Ma a törvények 2 év garanciát köteleznek a gyártókra, de mivel azért nem veszélytelen üzem ez illik évente átvizsgáltatni a kazánt. Egyébként a fogyasztónak ez kötelessége is lenne. ennek elmulasztása semmilyen szankcióval nem jár. A piacon lévő összes gyártó ragaszkodik az 1. éves karbantartáshoz ehhez köti a 2. éves garit.
Hiszen amúgy is kötelezettsége az éves karbantartás. Szerintem ha egy gyártó azt mondja hogy éves leigazolt karbantartás mellet én 5 évet adok garanciát. nem azt tükrözi hogy szar a masina , nem azt sejteti hogy szélhámos banda.
A fogyasztónak mindig joga volt eldönteni él e a felkínált lehetőséggel, semmi kötelező dolog ebben nincs.
Minden szervizes örül ha az ügyfél nem rendel karbantartást.
Én kifejezetten szeretem! Mért jó ez nekem? : ha mondjuk 3. évben beszarik valami akkor kimegyek megjavítom , ügyfél fizet.
Garban ugyanez : Munkalap, megrendelő, anyagelszámolás,hibás alkatrész postán csomagolás után feladni. utalásos számla a gyártónak. garancia jogosultság vizsgálata után a gyártó nagyon nyomott áron fizet valamit.
Hidd el minden szervizes szereti ügyfelét kinek nem kell a garancia!!!
Amúgy ez az általam kényszerszolgáltatásnak nevezett valami főleg a gázkészülékeknél fordul elő és talán az autóknál.
A gázkészülékeknél / tűzhelyek , kazánok, vízmelegítők, konvektorok / van még az un. szakszervíz általi kötelező beüzemelés. Ennek a lényege, hogy az üzembe helyezés előtt még a szerelőnek egy utólsó biztonságtechnikai ellenőrzést kell végezni - a megelőzöeken kívül - és a használót ki kell oktani a szabályokról. A gáz ugyanis egy veszélyes üzem, tehát nem a garancia miatt van ez az üzembe helyezés, hanem a biztonság miatt. Némely gyártó persze próbálkozott másfajta készülékeknél is ezzel a kötelező üzembehelyezéssel, de általában megbuktak. Főleg a villamos készülék gyártók vágya ez.
Ha már beszart, egy autó akkor meg kell javíttatni !
Ez persze nem jelenti azt hogy a műszaki tárgyakra/készülékekre nem kell odafigyelni. Figyelni kell és a szükséges karbantartásokat el kell végezni, de azokat az ügyes tulaj is meg tudja sk. csinálni.
pl. évek óta sk. az olajcsere, saját normaidőm 45 perc, ugyan így a téli - nyári kerékcsere, itt általában 1 óra alatt végzek. Ugyan így a folyadékok utánpótlása, sőt az akkutöltés is sk. keréknyomás stb.
Viszont az egyebeket már az általam jónak ítélt szakemberrel végeztetem.
Na de vissza erre a kazán kötelező szervizelésre. Mit is kell kettő év után karbantartani... a tisztításon felül ?
Elvileg ennek kellene lenni leírt protokoljának.
Mert bizony a hiba, a meghibásodás és a karbantartás elmulasztása között objektív összefüggésnek kell lenni.
Amúgy állításom szerint egy kapcsolt kényszerszolgáltatás, ami alkotmány ellenes is lehet.
Bizony az, sőt ha nagyon belegondolunk akár alapjog ellenes is lehet. Csakhogy az állampolgárok ezért nem pertelik a hatáskörüket túllépő... túlterjeszkedő kereskedőket és gyártókat.
Ha valami elromlik a vállat garancia idő kereteiben, akkor a tényleges hiba miatt kell megállapítani, hogy javítanak vagy em. ez egy törvénytelen kapcsolt szolgáltatás.
Eleve tudják , hogy kicsi a valószínűsége a hibának, ha lesz is, azt a kötelező karbantartások bevételei bőven fedezik.
Így van ez az autóknál is. A legutóbbi opelemre 2 év garanciát vállaltak.... ugyanúgy évente kötelező szervizeléssel, ráadásul szakszervízben. Az elsőre elvittem, aztán soha.
Írtak is , hogy vigyem én meg visszaírtam, hogy ha tovább zaklatnak , következményei lesznek.
Természetesen az általam jónak tartott szervizekbe elviszem amikor úgy vélem szükséges.
Ugyan ez a Sanuiel D.. kazánnál is. csak az elsőre hívtam a karbantartót, a másodikra már nem.
Nagyon formálisak ezek a karbantartások, kimerülnek némi porszívozásban és cirógatásban... ha elromlik, akkor viszont a konkrét hibát úgyis meg kell javítani.
A kazán 7 éves az opel pedig egy híján húsz !! Mind a kettő kitűnően működik !
Amúgy minden 2 -3 évnél nagyobb garancia vállalás eleve szélhámosság.
Tudják a gyártók és kereskedők , hogy az ennél hosszabb idő után bekövetkező hiba esetén kibújhatnak a felelősség alól.
Mivel a vevő vagy
elfelejti az évenként szervizelést, vagy
a papírok kallódnak el , vagy
kimagyarázzák magukat, vagy
eleve tudják ,hogy ők akkor már régen átalakulnak stb.
De K... előbb azért tisztázzunk valamit. A ház az egy fölszintes cs. ház vagy egy többlakásos társasház egy lakása ?
mert a jelenlegi jogállás szerint kémény ellenőrzés csak a társasházak lakásaiban van.
Tehát elviekben a cs. házaknál lehet /igaz nem szabad / kazánt cserélni.
Kiépítteted szakszerűen a füstelvezetést, majd felszerelteted az új gázkazánt. Elvileg csak a következő gázmérő cserénél bukhatsz le, ami annyi hogy kizárnak a gázszolgáltatásból.
Viszont ha baleset lesz, akkor a törvény lesúlyt rád a baleset nagyságának a mértékében.
"Volt ma kint egy szaki...profinak tűnt,de felhívta a biztonság kedvéért...."
Minden gázszerelőnek profinak kell lenni, biztonságosan, gáztömören kell szerelni, olyan anyagokból amit a szabványok előírnak vagy a terven rajta van.
A jogi bizonytalanságok megoldása nem a feladatuk.
Pl. hegesztés egy hosszabbításhoz. De elvileg ez is csak az acélcsövekre vonatkozik.
Anno nálam egy bővítésnél a rézcsőbe betettek egy T idomot, onnan 3 m vezeték egy tűzhelyhez , a végén a szabályos flexi cső. Mind ezt feketén . Igaz gáz vezeték építési vállalt volt.. Mire a tervezőt megtaláltam, már minden kész volt... mondta a kivitelező ne foglalkozzam vele.
A rézcső kötések press technológiával készültek , amit én sajtolásnak neveztem, a szaki pedig következetesen kijavított. /de hát nem nyelvész /.
A lényeg ingyen, bónuszként készítették... azóta volt mérőcsere, sőt vizslatás is és mindent rendbe találtak 12 éve.
Mivel kombi cirkot csereljük kondenzaciosra,a kondenzációshoz más kémény szükséges,nálunk a régi kéménybe teszik az uj készülékhez szükséges kéményt...
Itt már e miatt szukseges a gazterv??A gázvezetéken nem történik változtatás,miért kell a gázórat leszerelni??
ha a gázcsövön nem történik átalakítás akkor nem kell terv, akkor az óra maradhat fenn. ha a kivitelezö tudja a dolgát akkor a szolgáltató fele csak bejelentési kötelezettség van.
ezek elég jól le tudnak szabályozni, még nincs fűtésterv, de 3 normál radiátor ( 22-es) 1 törcsi radiátor és 2 kicsi radiátor (11-es) lenne a rendszerbe
Szeretném megkérdezni a véleményét, illetve más szakértőét is ha olvassa, hogy egy ilyen átalakításnál szükséges lehet ennyi féle alkatrész, amit lent írtam, több szivattyú, szűrő, stb.
Másik kérdésem, hogy jobb a réz vezeték, megéri ennyivel többet költeni rá?
5. Fűtésivezeték szerelése szabadon, forrasztott kötésekkel, tartókkal, idomokkal rézből, nyomásprábával, NA 15 fm
6. Fűtésivezeték szerelése szabadon, forrasztott kötésekkel tartókkal, idomokkal, ivekkel rézből, nyomásprábával, NA 20 supersan rézcső 22 mm-es mind a két tételnél fm
7. Kazántöltő gömbcsap KB. menettel, hollandival, sárgaréz 1/2 " db.
8. 4 pár radiátor szelep elhelyezése K v. B menet, hollandis kötés sárgarézből
9. tűzhelyhez és cirkózhoz gáz gömbcsap elhelyezése hollandival, sárga réz nikkelezve, inox flexi kötéssel 2 db 1/2"
10. menetes hollandis szerevény elhelyzése a cirkón a fűtés vezetékhez, gömbcsap, nikkelezett 3/4 " 2db.
11. menetes hollandis szerevény elhelyzése a cirkón a melegvíz vezetékhez, gömbcsap, nikkelezett 1 /2 " 2db.
12. szennyfogó szűrő elhelyezése 1" 1 db.
13. korad kompakt radiátorók elhelyezése , tartókkal, bekötéssel, légtelenítőkkel tervrajz szerint 3db 600 -a kötés táv és 1 db. 900 -as köt. táv.
14. szoba termosztát elhelyezése és bekötése
15. légtelenító a fűtés vez. lemagassabb pontján 1/2 " 1db.
18. Lakásfűtő cirkó elhelyezése, bekötése a gázrendszerbe a 9. tétel anyagaival, a fűtésrendszerbe a 10. tétel anyagaival, a melegvíz rendszerbe a 11. tétel anyagaival, a falba menetes idommal falirózsákkal, 1 x
19. Szolgáltatói nyomás próba a szolgáltató jelenlétében, annak átvétele és átadása A fűtési és gázrendszer végleges átvétele a 19. tétel és a a kazán beüzemelő esetleges kéréseinek teljesítése, ha kell jelenlétében lehetséges. Főösszesitő anyagra - mukadíjra a 6. és 7. tételt kérem megadni szénszálas acélcsőre is ! Mellékelt rajzok : 1db. alaprajz, 2db. nézeti és metszeti rajz Radiátorok : korad kompakt radiátorók elhelyezése , tartókkal bekötéssel légtelenítőkkel a tervrajz tervrajz szerint fűrdő 900x 800 22k 1db. konyha 600 x 1100 22k 1db. nagyszoba 600x 1000 33k 1 db kisszoba 600 x 1000 22 k 1db. "
Ez egy félkész csak gáz fűtésszerelői költségvetés kiírás. Az anyagok megadva , amennyiség hol igen hol nem... a munkadíj sehol. A munkadíjat egyébként mindig a vállalkozó adja meg.
Feltetted a kérdést ,hogy jó e az ajánlat amit kaptál ?
Az egy, a vállalkozó saját izlésének megfelelően megadott valami. Félbe maradt munka esetén ő jól jön ki, te nem feltétlenül.
Mert pl. félbemaradhat a munka baleset esetén, nem minőségi munka , feltáratlan részletekben való nem megegyezés esetén és még sok más miatt is.
Azért egy több mint másfél milliós munkánál illik úgy elkészíteni ahogy az a nagykönyvben megvan írva.
Igaz, hogy mivel ezért a megrendelők általában nem fizetnek, a vállalkozók elnagyolják.
Mert bizony egy ilyen munkát illik megterveztetni !