Ne mondd! Feltúrtam a netet érte, de hasonló fotót se találtam. Ha nekem lesz, nálam szívecske lesz a neve. Sose fogom megtudni hogy eredetileg F1-es volt-e, és változni fog-e majd. Egy a lényeg, legyen édes!
Ha megtudod a nevét, szeretném ha beírnád ide. Köszi.
Persze, a paradicsom napimádó, de a leveleken nem látni fényhiányra utaló jeleket. Az hogy így mennek föl mint a jegenye szerintem a sűrű állásból adódik.
Egy ismerős kertjében lettem figyelmes egy ismeretlen szív paradicsomra. A szemek még zöldek, tojásnyi méretűek, úgy néz ki magasra nő, és nagyon sok van rajta.
Nem tudja milyen, azt se honnan van, sokszor a magától kelt palántákat ülteti sorba. Ezt azért mert édes, a férje szereti. Azt mondja, ő semmiből nem vesz F1-es magot, ezért bízom benne hogy újra vetve is ilyen lesz, mert nagyon tetszik. Amint kapok érettet, megmutatom.
Most már talán meg lehet kóstolni nálunk is Rugbyt, már van több piros szem, csak vártam, hogy puhuljon kicsit. Kíváncsi vagyok az ízére. Neked nem ízlett, hogy befőzőnek minősíted?
A termőképessége nálunk jó. Szépen, egyenletesen kötnek a fürtök, a fölsők is, nem úgy, mint a legtöbb nagy bogyójún, hogy az alsó 3 szép, aztán a többin semmi, esetleg a nagy fürtön köt egyet a rengeteg virágból. A Rugbyn már a 6. fürtön is nőnek a bogyók, egészségesek, csúcsrothadás sincs egyiken se. Sok másik fajtámon van.
A Spencert nem ismerem, Moneymaker egyszer volt. Én jellegtelen ízűnek találtam, többet nem ültettem.
Egy félórát 11 órától kint voltam nem volt vészes a meleg viszont a kinti benti ubikról paradicsomokról leszedtem az alsó leveleket 40-50 centi magasságig. Ilyen gazdag a szőlőm még sose volt nagyon vigyázok rá. Nem csak ennivaló lesz bőven de friss mustot is fogok préselni :)))
Cseresznye-meggy barack féléket a fagy elvitte , körtéből közepes almákból bő termés ígérkezik de ezeket is muszáj védeni, ha nem akarok moniliást, lisztharmatost meg kukacost enni.
paradicsom : ez a rygby meg a ruxandra szépen terem de inkább befőzni lesz jó , formásak könnyű feldolgozni nem kell farigcsálni jó közepes nagyságuak. A spencer nem hazudik , továbbra is a legfinomabb, Van még egy a moneymaker közepes közepes szemek a fürtökbe enni ez is jó kicsit nagyobb mint a spencer. Eddig mindig fattyaztam a kukoricát persze ezzel gyengítettem a tövet a tépkedéssel.... idén hagytam és úgy látom erősebbek a tövek a fattyak maradtak jóval alacsonyabbak. Jól megszórtam pétisóval az esők előtt jót tett neki. Kicsit későn vetettem de már 2 méter magasak és kint a címer. Tövenként 3 termés lesz ahogy nézem .
speciel ez nem igényel semmit , a bokornak neveltem így 5*5 méter helyet foglal el nagyon mélyen van a gyökere, ősszel a nagy esőzések előtt 3-4 marék komplex műtrágyát szórok a csurgóra aztán a többi az eső dolga. Tavasszal meg metszés lesz. hatodik nap bújnak a zöldbabok a volt krumpli helyén késő este kimegyek a fóliába , hogy csiga ne tegyen kárt bennük eddig még nem volt.
Megértek az első darabok. Ez az "ötújjas " füge 5 db majdnem egy kiló. persze majd a második érés szeptember végén kisebb lesz. Figyelni kell mert a hangyák hamar megtámadják .
"A paradicsom alsó levelei úgy haltak el, mint a paradicsomvész szokta leszárítani azokat. Az alsó leveleket szedje le, ne szóródjanak szét, ne komposztálja. Ha az új hajtásai, levelei épek, nincs vele több gond. Nem atka volt."
Ezek szerint valószínűleg a paradicsomvész enyhébb formája lehet, amit talán még meg lehet állítani. De gondolom valamilyen felszívódó gombaölős permetezés se ártana.