Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Én szintől függetlenül jól vagyok nélkülük. A só kell, persze tengeri :-) Ebben a paleolit dologban meggyőződésem van, így a tömeges dietetkai dolgokat könnyebb elfelejteni. Megkerestem, 789esben van blogos példa, és biztosan találsz neten is erre is példákat.
a magas glikémiás indexű kaják növelik a vérben a triglicerid szintet, és csökkentik a HDL szintjét. valamint tünetmentes hiperglikémiát okoznak. összességében a kardiovaszkuláris halálozási kockázatot növelik. nem csak túlsúlyosság esetében.
Mindenhol esznek szemét kaját (csoki+csipsz+burger), de ahol van tenger, ott a halfogyasztás is jelentősebb. Hogy ez népegyésségügyen mit jelent, illetve megerősíti-e az állításomat... nos majd keresgélek statisztikákat, ha lesz időm.
Nálunk karácsonykor fogy az évi halfogyasztás negyede, az ünnepek előtti hírekben volt, fel is kaptam rá a fejemet. Valami évi 4 kiló, amiben a csecsemők és a halutálók is benne vannak.
ahol tenger van, ott esznek is belőle. a fogyasztási statisztikák pedig megválaszolják, hogy mennyit. ezt pedig érdemes lenne összevetni a betegségekkel és pl. az elhízás elterjedségével. majd kutatok kicsit, ha lesz időm.
írtam, hogy tudom, hosszú távon ártalmas, mellesleg szív- és cukorbetegségre inkább a túlsúlyosak hajlamosak.
a blogon nem emlékszem hízós példára, csak arra, hogy a zsírok majd hizlalnak ill. a mozgás miatt a háj helyét izom foglalja el.
a barna cuccok közül én csak a rizst írtam, de úgy tudom, a búzánál is értékes anyagok vannak a korpában. ahogy a durva tengeri só is egészségesebb a finomított, vákuumosnál.
cukrot nem tudom, de az nem is érdekel, ill. valami azt súgja, a barna se lehet egészségesebb. :-)
Azt a linket nem tudom megnyitni, de gondolod lehetne állítani, hogy bármely civilizált ország, tengerparttal, népessége szintjén a halat eszi, és nem műzlit, csokit+ mcdonaldsben ül?
Nézeget a kajaszállítókat, hogy a munkahelyen az ebédet hogyan lehetne megoldani. Eddig egyet találtam, ami felkeltette a figyelmemet (de még nem próbáltam, nem tudom ár/érték/íz arányban hogyan produkál):
A fő kifogás a burgonyával is a rizzsel szemben csupán a vércukorszint emelése.
A csicsóka azért lehet jobb a krumplinál, mert keményítő helyett inulin van benne (bár fruktóz is, ami még rosszabb, mert inzulinreakció nélkül szívódik fel).
Ja, és én kérdezném, hogy a rizs barnában miért is jó? Vagy akármi másban, cukor, kenyér, extra kiőrlés, stb... ugyanott vagyunk. Én is elfogadtam régebben néhány információt, de most ezzel kapcsolatban lehet, hogy tudsz valami újat? És milyen pozitív anyagra gondolsz, ami bármelyikben van, és egyéb étel formájában nem tudjuk bevinni?
Amit Te is leírsz az nem elég rossz? :-) Ezek az anyagok rövid vagy hosszútávon a nagytöbséggel valamilyen formában kikezdenek. Fontos az előrelátás, és szerintem nem is hiányoznak. A blogon azt hiszem vot fent paleo-hízós példa. A gyümölcscukor is hízlal. :-) És a jól működő anyagcsere is minden súlyingadozást elősegíthet. A választ én is várom!
inkább csak a gluténmentesek használhatók, azok viszont legtöbbször egy az egyben, a laktózérzékenyneknak valók már sokkal kevésbé, mert sokkal több a lisztes, mint a tejes recept.
nagyon járatosnak tűnsz a témában, ezért tőled is megkérdezem: a krumpli és a rizs ugye gluténmentesek (amiről persze tudjuk, mennyire káros), de milyen káros hatásaik vannak azon túl, hogy hizlalnak, megemelik a vércukorszintet és közvetve szív- és cukorbetegséget okoznak? tudom, hosszú távon mindenkit elérhet különböző súlyosságban, de akit momentán ilyesmi egyáltalán nem fenyeget, még csak nem is túlsúlyos, esetleg éppenhogy hízna...? vagy pl. gyerekek sem ehetik? nagyon sok hasznos anyag van bennük, rizsnél persze inkább csak a barnarizsben.
a paleo étrend az, amihez az ember evolúciósan adaptálódott. az evolúció más számokban gondolkodik, mint az egész kárpát-medence benépesedése. gabonát többezer éve eszünk, de ennyi nem elég ahhoz, hogy alkalmazkodjon a szervezeteünk hozzá. a szervezetünk a cro magnoni emberével azonos kb., aki 30.000 évvel ezelőtt élt. a gyorsan felszívódó szénhidrátok (gabonák, cukor, burgonya) meg a tej nagyjából ugyanolyan károsak mindenféle népnek.
A bármilyen gabonával való helyettesítősdi valóban csak félmegoldás, egyébként szerintem jól csinálod.
Tapasztald ki, hogy a Te fizikai, szellemi, lelki egyensúlyodhoz mi a legmegfelelőbb Én azt látom, hogy ezt sokan tudják magukon alkalmazni.
Az egyéb (pl.epe) félelmek okát és megoldását célszerű kinyomozni, mindemellett - Kárpát medence ide vagy oda - az én szememben igazán egyszerű az egész. A belinkelt oldalakon sok mindent megtalálsz :-)
A vércsoport véleményem szerint egy tényező, de önmagában csak egy.
a rizsliszt és a tönkölykenyér nem paleo, mert glutén van bennük.
szerintem elhízott, szív- és cukor- és autoimmunbeteg a Kárpát-medencében is van jó sok, a könyv nagy részben pedig erről szól. szerintem skizofréniát nem is nagyon említ, ámde depressziót igen. és az is van bőven, nem?
a többihez olvasgass itt: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm sok recept is fenn van már és itt: http://szendigabor.freeblog.hu/archives/2009/11/28/Paleolit_taplalkozas/ itt szóba került pl. a vércsoport-diéta is
és itt van összeszedve a legtöbb hasznos infó: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-taplalkozasi-tanacsok-mit-mivel-helyettesitsek.htm
Azért lenne egy-két kérdésem, talán tudtok segíteni!
- több hónapja tej, tejterrmék, és cukor mentesen étkezem.
-főzelékeket rizsliszttel sűrítem, házilag sütött tönkölykenyeret eszem, ezt is minimálisat.
Az igy alklamazott étrend jó közérzetet ad.
Nem kaptam választ a könyvben, hogyan alkalmazzuk ezt az étrendet pl. epe problémák esetén, amikor is a nyers gyümölcsöt, illetve zöldséget rosszul tolerálja a szervezet ?
Konkrét recepteket tudtok adni ? Esetleg egy kidolgozott heti menüt ?
A vércsoport szerinti étkezés is teljesen alaptalan? Ha egy kicsit belegondolok, hogy rendben van a vadászat-halászat-bogyók, de a szárazföld belsejében nyilván a hal kevesebb volt, a az erdős-hegyes részen, a vad, a gomba, a bogyók többségben, a sík vidéken megint más táplálékhoz, esetleg füvek terméséhez, gumókhoz férhetett hozzá az ősember.
Ez nem számít ?
A mi őseinket kellene alapul venni és a Kárpát-medencei egészségügyi problémákat, abból is a széleskörben érintetteket nem pedig a skizofrének satisztikáját.
Szerintem a vitaminevés a paleolittól független kérdés.
Amikor a C-vitamin szükséges dózisát keressük, akkor kiindulási alap, hogy az állatok általában mennyi C-vitamint szintetizálnak maguknak - ebből vélelmezzük, hogy távoli őseink is így tettek, továbbegyenlő hogy az minekünk is segíthet 100+ évig élni.
Hogy mit csináltak őseink C-vitamin szintézis nélkül de mezőgazdaság előtt, ahhoz gondolom elég annyi, hogy skorbutot nem kaptak mielőtt gyerekük született. Ahogy mi se nagyon kapunk. Na de hát lehet az ember ambíciózusabb is annál, mint egyszerűen csak megúszni skorbut nélkül amíg gyereke nem lesz.
szerintem a mai paleolit táplálkozás a régi paleo előnyeit ötvözi a mai tudomány eredményeivel. szentgyörgyi is rengeteg c vitamint evett, linus pauling is, szóval nem a leghülyébbek esküdtek rá. részemről az omega3 és a d vitamin megadózisáról is sok meggyőzőt olvastam. nem a paleo ember vitaminfogyasztását kell utánozni, nem is tudjuk mennyit evett belőlük, hanem amikről ma tudhatjuk hogy jobb éltminőséget adhatnak.
És ha akkor annyi elég volt? Az egyebekben (húson kívül) bizonyára több volt, mint ma. Most talán a fokozott immungyengeség, stressz, stb miatt kell több? Mint írtam, én a C-t pont nem a legfontosabbnak tarom. Viszont mára ismertek pozitív hatásai.
Szerintem egyrészt most is van valamennyi C-vitaminunk, másrészt viszont az alapanyagok minőségi romlásával (akár túltisztításával) kevesebb jut be a táplálékkal.
Én is így gondoltam. Akkor viszont a földművelés előtti kor embere honnan is szerzett be nagy adagot, ami indokolná a hatalmas dózisok fogyasztását, ahogy Szendi javasolja?