A 80 000,- forintos ukránt ne vedd emg, két kecske után felmelegszik és megáll. Az eladója (forgalmazója?) vitte haza Kelet-Magyarországra a vonaton (kezeltem a jegyét, megláttam a szatyorban a cuccot) Mosonmagyaróvárról, mert visszadobta a vevő.
Utána beszéltem valaki ismerőssel, ő mondott róla véleményt sűrű köpködés közepette.
Nekem van esélyem egy gépre, amit tehénről kellene átállítani. Nem walesifarmer írta, hogy az apukája ilyeneket alakít át? (Kérlek jelezz vissza ez ügyben, ha igen!)
Ismerős csajszi vmi olasz cuccot vett újonnan. Guillotinnal, mindennel együtt 350 000,- volt.
A helyváltozás/szállítás, anyja elvesztése okozta stressztől és a hirtelen, lédús takarmányváltástól fosik.
1. Megkérdezed az előző gazdát, hogy nála mit és mennyit ettek, ezt Te is összekészíted.
2. Ha csak kicsit fosik, akkor széntablettázol, Normaflor-ozol, csak szénát kap és inni kap
3. Ha nagyon fosik, spriccel, mindent összeken, akkor a doki ad neki szert injekcióval, meg Te adsz neki Farmatánt. Takarmányboltban kapsz.
4. Ha rendbejött, kis adagokkal elkezded feletetni az előző helyen kapott kajával, majd növeled az adagokat.
5. Ha rendbejött, 5-7 nap alatt fokozatosan váltva az arányt átállítod arra a kajára, amit Te akarsz adni neki. Eszetlenül nem adhatsz nekik mindent, mert növényevő! A bendő műszer kategória.
Mivel a legaktívabb növekedési időszakában van, vissza fogja vetni ez a fosás, de kecske lesz belőle. Én az enyéimet is megfosattam ugyanígy. Jött a doki, szagolta a darát nem-e dohos, de az eszébe nem jutott volna, hogy stresszel a gida, meg nem azt kapja amit az előző helyen. Az, amit adott injekció, nem ártott nekik, hogy használt-e, azt nem tudom, de amit ajánlott humán tablettát, meg széntablettát, az a mi fosási szintünkön már ló.aszt se ért. Ha akkor Andreja nem mondja, hogy ne töketlenkedjünk, azonnal Farmatánt nekik, most nem váltottam volna Őstermelői igazolványt.
azért választom le mert az egyik tőgye folyat szó szerint és ráragad a lábára csomósodik a szőre és két naponta mosom meg nem akarom h megköpjék esetleg a bogarak.attól függetlenül a kérdés fent áll h mit adjak neki enni? és emnnyit
elválasztottam a gidákat,nagy a sírás rívás:(.mit etessek az anyakecskémmel ha azt akarom minél gyorsabban elapadjon?reggel este fejem nehogy begyulladjon,elég napi kétszer?
Fél széntabletta nem elég egy héthetes kecskének (gyakorlatilag nem lehet túladagolni) legalább 5 szemet kell öszzetörni, 5 ml vizzel jó elkeverni és a foghijas részen fecskedővel lassan benyomni.A bendőflóra helyreállítására, és a kérődzés beindítására 2,5 ml Normaflore-t adnék kevés vizzel, ugyanúgy beadva, mint a széntablettát. Figyelni kell, hogy nyel-e a gida, nehogy félrememjen.
Hasmenéses kecskének nem adnám ezeket, csak szénát!
Nőt, autót, Bélát kölcsön nem adunk !-szól a következő figyelmeztetés ! Nem elfelejteni, mint ahogy mi sem felejtjük el az újjjj-zééé rf...ú bagokkal a 89,5 x59,5 x89,5-"árnyékot" és Kangának a réz-pussykat ! ( Köszönjük a Katyusát, "megdolgoztunk" érte I.HK- Bélával !:))
Nálam ez pont így van. Nincs időm fejni őket, de nem is azért vannak. A gidák van mikor még 6 hónaposan is aláfekszenek a mama alá egy kis cumiért, de az is igaz hogy itt még (szerencsére) soha nem volt tőgy-gyulladás vagy egyéb ilyen gond. Igaz tejecske sincs a hűtőbe csak akkor mikor történik valami a gidával és akkor muszáj fejni a mamát.
Én láttam!!!!!! Csak nagyon de nagyon erősen kellett koncentrálnom , becsuknom a szemem és már láttam is a betonozott kifutót csak azt nem értettem hogy mit keres ott a rózsaszínű unikornis. :-DDDDD
Nem kell feltétlenül elveszíteni. Sok minden befolyásolhatja a dolgot (lehet a takarmányváltás, az új hely, de lehet hogy beszedett valami vírust vagy bacit) A legbiztosabb ha nem kísérletezel hanem valóban dokit hívsz. Nálam ilyenkor szúrit szokott adni a doki és szokott is használni. Ritkán ment el gida azért mert ment a hasa, de az is igaz hogy fordult már elő az is hogy sajnos elpusztult. Azért még ne temesd. :-D
Szerintem sok kecske boldog lenne ha "csak" ekkora területen tudna friss füvet enni. Lehet hogy neked nem túl nagy, de én szeretném ha nekem ekkora lenne az udvarom. Pedig én is a "sötét" vidéken élek, de itt nálunk az udvarok általában 200 négyszögöl. Igaz ehhez tartozik még egy szántóföld is vagy legelő esetleg erdő. Kinek mi, de azt hiszem itt nem is erről szól a dolog. Lehet hogy egy 80-100 kecskéhez képest nem nagy a terület, de itt ha jól emlékszem csak egy pár állatról van szó. Annak bőven elég és nem kéne fikázni az elképzelést. Nálam az első kecském egy 200 négyszögöles kertben élt ahol még a ház is elfoglalta a területet, de még volt betonozott út is és mégis láss csodát elég volt bőven a terület. Még a téli takarmányát is le tudtam onnan szedni. Tehát minden csak nézőpont kérdése.
Öt napja vagyok két hét hetes kecsked gödölye boldog gazdája, illetve boldog gazda csak lennék, mert az egyikőjükön tegnap délután észrevettem hogy étvágytalan, az elé tett ételeket (szárazkenyér, almahéj, alma, őrölt kukiroca, vágott friss akác/orgona/szilvafaágak) csak szagolgatja, a barackfa leveleit sem támadja olyan intenzitással mint a társa.
Eszeget de csak ímmel-ámmal, tegnap óta kevésbé aktív, vizet iszik.
Tegnap észrevettem hogy a széklet még bogyós, de a bogyók között enyhén fostos, ma este addig nem tágítottam az udvarról amíg nem néztem meg ahogy elvégzi a nagydolgát, ez már nem volt bogyós állagú, hanem, masszaszerű pép.
Természetesen holnap első dolgom lesz kihívni a dokit, de nagyon beparáztam, egy tenyésztő azt mondta, hogy ha egy gidának megy a hasa akkor annak annyi.
Mint leendő kecsketartó,olyan tanácsot (is) kaptam, ha idő hiánya miatt egyáltalán nem tudom fejni a kecskéket akkor ne vegyem el tőlük a gidákat. Így igaz hogy nem lesz tej, de a szaporulat megmarad.
A lányommal töltetek fel képet.Hajdúsámsonba lakom.Nem azért mert az enyémek de tényleg gyönyörüek a kicsik.Van egy idősebb kecskés ismerősöm aki ha eljön mindíg elcsodálkozik az állományomon.Hozzáteszem szerintem a baktól függ legfőképpen.Az orvosok 10000ft adnak egy kecsóért levágva.Kevesebbért nem érdemes eladni.A múlt héten volt egy jelentkező bakra még a 8000ft-ot is sokalta egy jó 20kg-os bakért.A gödölyéket nagyon keresnék de azokat nem adom el mert szeretném a búr vonalat erősíteni.
Én nem azt írtam, hogy zabbal "gyengítsd" az abrakot, hanem azt, hogy a kecske abrakadagját csökkentsd, és növeld a széna mennyiségét. Egyébként zab etetését csak növendék állatoknak, és bakoknak javasolják az ivarzás idejére.
A kecske általában minden fa levelét kedveli. Megeszi a juhar, kőris, tölgy, mogyoró, hárs, nyár, nyír, eperfa lombját, sőt a (permetmentes) szőlőlevelet, vadszőlőt (repkényszőlőt), szederindát is. Különösen kedveli az akáclevelet, amelyet ivarzást serkentő hatásúnak tartanak.
Magyarországon a lombszéna etetése nem terjedt el, pedig az erdő fái alatt a gyenge (1 cm-nél nem vastagabb) gallyakból, kéregből és lomblevélből álló keverék tápértéke egyenlő egy közepes minőségű réti szénáéval. (Mi minden ősszel gyüjtünk lombszénát)
A fűz és az éger lombját kevésbé szereti, ezt károsnak tartják a tejelésre (a tej keserű ízű lesz). A bodza, a borostyán levele, az aranyvessző,a leander, a tiszafa minden része mérgező !
Ázott, piszkos falevél nem jó, úgysem eszi meg a kecske. Viszont a búza és zabszalma a kedvencük.Ilyenkor tavasszal, kora nyáron összegyűjtjuk a borsó és a bab szárát, a hüvelyét, megszáritva télen igazi csemege, értékes fehérje és ásványi anyag forrása.
A hüvelyesek szára vastag, nehezen szárad, könnyen penészedik, ezért a száritásra oda kell figyelni. Ősszel különösen jó póttakarmány a felszecskázott, jó minőségű kukoricaszár.
Kell-e abrak a kecskének?
A napi 5-6 kg fű, és 1 kg széna (v.lucerna széna) annyi táplálóanyagot tartalmaz, amennyi elegendő a létfenntartáshoz és napi 1,5 liter tej előállításához.
Ha a kecskéd naponta 2-2,5 liter (vagy ennél több) tejet ad, akkor kell abrakoltatni ( de csak módjával.) Ne felejtsük el, hogy a kecske kérődző állat, csak abrakkal nem tudja megtölteni a gyomrát.
Elnézést kérek a többiektől, akik mindezeket már tudják! üdv. sacili
Helló már kérdeztem az előbb is mivel teljesen kezdő vagyok kecske témába igy azt szeretném tudni hogy mit kell adni a kecskének tálen a széna, lucerna, és a kukorica,zab keveréken kívűl?
A legeltetés kapcsán kérdezném,hogy ki, hogy viszi ki a kecskéit a rétre?A kecskenyáj nem olyan összetartó mint a birka.Legalábbis az enyémek, ahányan vannak annyi felé mennének.:)Kit,mit követnek a kecskék vagy terelőkutyára van szükség ha a határba akarom őket kivinni.
Nálam is 3000 m2-es területen vannak a kecskék meg a birkák de így nyár derekára már annyira letarolták a területet,hogy kivinném őket az erdő alá legelni.Csak azt nem tudom miképp lehetne ezt megoldani.
A mai napon megszülettek 5.anyámtól a 5. ikerellésből a kis lógófülü (búr) f1 bakok.Nem lehet kezdőnek ennyi szerencséje.Van 5kiscsaj+5 bak sajna jövőhéten 2 bakot le kell vágni hiába gyönyörüek búr jelleggel,eladni szinte lehetetlen.A perzsa orvosok viszont jó pénzt fizetnek érte.
Effelől kétségem sem volt. (Nem is pont ez volt kérdés.)
Végül is bármelyik féle-fajta kecske elvan mind a 375 napon keresztül szénán.
Csak drágább takarmány (a lucernáról nem is beszélve) és nem mindegyik ad rajta annyi tejet, mint amennyit legelőn tudna. Ez utóbbi pl az enyémekre jellemző, nyílván nem a Tieidre. Úgyhogy megszívtam. Persze igazodni kell a saját lehetőségekhez, ahol nincs legelő, ott nehéz legeltetni, ahol van, ott meg ajánlott.
Dunakeszin családi házas környezetben tartjuk a két "hobby" vagyis inkább "terápiás" anya-kecskénket.
Többet nem tudunk tartani a hely miatt, őket még elviselik.
Bakot két anya mellé nem is gazdaságos tartani, meg nem is akarnánk. Elég szagolni 2-3 hétig, mikor jönnek a csajokhoz. :-)
Az egyik ellett csak az idén, a másik "átvert" minket, mert pasizott, de kicsik nem lettek.
Viszont a teje sem apadt el hál'Istennek tavalytól, így most van anpi 8 liter tejünk.
De a Bambi (kinézetre is) már 8 éves, a "Mélabú" még csak 5. De előbb-utóbb váltani kell majd. A múltkor a feleségem látta itt a képeket, és angyon megtetszettek neki (is) azek a lógó fülűek.
Ezért gondoltam, hogy egy ilyen lányt kéne hozni. (Bár az már a harmadik lenne.)
Anno egyébként két kiskecsót a fiam könyörgött ki magának a szülinapjára még 2003-ban.
Akkor azt hittük, hogy hamar megunjuk a kecskézést, hát még most is vannak.
Aztán rájöttünk, hogy mindkét gyerek allergiája tünetmentes lett gyógyszer nélkül, mióta itták a kecsketejet, pedig pl. a lányomnak előtte egész szezonban Zirtec-et kellett szednie.
1 szó mint 100, mai napig kecskézünk.
Van velük gond, főleg úgy, hogy munka mellett megy a kecskézés, de imádjuk őket.
Okosak, aranyosak, stb...
A múltkoriban az udvarukban javítgattam a kerítést, mikor az "izomagyú" Bambi odajött mellém.
Dörgölőzött hozzám, majd lökdösött, aztán erősen rám nézett, majd a fejünk fölé növő faágakra, amit ő már két lábra állva sem ért el, majd megint rám.
Én meg értettem a szóból, lehúztam neki azt a faágat.
Szia! Tisztavérű núbiai kislányra itt ne is számíts. Burst barátom leírta, külföldön lehet keresgélni, ott sem könnyű. R1-esek lesznek itt jövőre, idén már nem szeretnék eladni. Hívj fel, januárban születnek.
A tehénhez aztán semennyire nem értek. Nem tudom mi a helyzet náluk. A kecskénél viszont az a helyzet, hogy mondjuk 300 forint árú takarmányból van kecske aki 4 liter tejet is legyárt. Ugyanakkor van kecske aki ha megpistul sem tud 1- 1,5 liternél többet előállítani pedig ugyanannyit eszik. Előbbinél - ha a munkát és az egyebeket nem számítod- elméletben van 300 százalék hasznod amennyiben 300 ft-ért elviszik a tejedet. Ez szépen hangzik, de mire egy ilyen kecskébe beleakadsz eltartasz egy jó pár 1-1,5 literest is akik nulla közeli hasznot hajtanak, de mire ez kiderül már felnevelted sok pénzért teleltetted sok pénzért stb. A szárazon állási időkről nem is beszélve. Mondom mindezt páholyból, mert mifelénk nem vesznek kecsketejet 250-ért sem így most csendben apasztgatom a 3-4 literes kecskéimet.
Ami késik nem múlik. :-D Nálam is jó pár év szorgalmas "gyűjtögetése" alatt jött a csapat össze. Bár szerintem egy szép bak is jó kezdett!!! Aztán majd Ő megoldja a hosszú füleket. :-D
Simika nagy-legény-macskával együtt szeretettel gratulálunk. A kis jövevény neve apai örökségként az "ötlővetű hajmáskéri-lőtéri Béla" után méltán viselhetné a Katyusa nevet, ha már a Samukán úgy is mindenki nevet !:)
Mivel a büszke apának már nem fejezhetjük ki elismerő jókivánságainkat, így a Te uralkodó tipusú orrod hegyére küldünk egy-egy tiszteletteljes pusszantást Simika nagylegény macskával karöltve...a bemutatkozó fényképen Béla helyét átvéve !... hejjj ha ezt a mi Bélánk megérhette volna ! Okulásul megismételve az örök óvatosságra utaló intő figyelmeztetést.... (.... a nők és a balrakanyarodás... !:)
Azonban minden kivánságod így teljesüljön - kiáltjuk korúsban a Simikával !:))
Én is növénypusztító vagyok, mert imádom az állatokat és utálom a növényeket, ezért ott pusztítom, ahol érem. :)
Viszont saját felhasználásra/fogyasztásra nevelem az állataimat, és akinek ez nem tetszik, az egye a ts és az egyéb vackokat. A lányom már meg sem eszi a bolti tojást és kiröhög, ha azt kell vegyek(mert most minden tyúk ülni akar a tojásokon).
Ne törődj, hogy ki mit mond, ha te úgy érzed, hogy tiszta a lelkiismereted, akkor hajrá! csak támogatni tudunk.
Nagyon szépen köszönöm a megnyugtató válaszodat, titkon valami hasonlóban reménykedtem .
Megfogadtam a tanácsodat és zabbal növeltem a keverékemet. 3 fángli zabot tettem az eddig összeállított keverékem 3 fánglijához.
Nagyon remélem eléggé csökkentettem az abrakom erősségét.
1.5 fángli abrak helyett 1- re csökkentettem a reggeli és az esti abrak mennyiségét.
Növeltem helyette a széna, illetve a zöld takarmány ( fű, takermányrépa levél, karalábé levél, fűzfa leveles ága ). Még ebből valami ami nemjó nekik ? Vagy te nem adnál ?
feladom :-)))))) vagy egy csapat fanatikus állatvédöbe botlottam vagy már nem tudom mi van :-))) haszon állat eleve a nevébe is benne van :-)- én meg haszonlesö lettem :-))) mert azt nézem melyikböl lesz kajám :-) hely a régiek még a tanyákon nem ismerték a gyorsbüfét......pedig az is állathusbol van ááááááááá mindegy :-))) belebonyolodom szoval a lényeg szeretem a kecske tejet és a friss tojást :-)))) ja és lehet enyém lesz a 4 cicijü kecske is :-) a gazdája azt mondta ha kell maradhat :-)))) ui: ha netán hiradoba kerülök majd integetek :-))))))))
Ha ivaros bakkal együtt tartod az egy szem anyakecskét csak azért nem lesz kecskeízű a tej, mert nem nagyon lesz tej. A bak (különösen, a kameruni) állandóan szekálni fogja és lejárja az anya a tejét. Nálam legalábbis ezt teszik, ha szabadon van köztük. Ha nem ivarzanak akkor is folyton próbálkozik. Van egy holland törpe bakom is, ő lehet köztük, mert a parlagi csajok simán összeverik, ha zaklatja őket. Ha csak társaságnak akarod inkább heréltet tegyél mellé.
a másik topikon én vagyok a rossz ember mert haszonállatokat tartok amiböl van tejem,tojásom,husom stb :-) de azt nem értik meg még most se hogy tejet a kislányom és saját egészségünk miatt használjuk :-) na de mindegy legalább nem volt unalmas a napom :-) szeretem az állatokat, de leirtam nekik azért nem tarok valamit mert szép de haszna nincs , nem állunk olyan jo anyagilag hogy azért tartsak valamit hogy nézzem egésznap :-(
na van köztetek vegás?? :-) mérrt baj ha iszom a kecske tejet, eszem a nyulhust, eszem a csirke tojását vagy a jo tyuklevest?????? erre adjon nekem választ mért vagyok attol sz...ember ha nem akarok éhen halni füveken? :-))))))))))
ird keresöbe núbi tenyésztök listája vannak egy páran szerintem nézd át és hátha azok közt találsz olyat aki ad el lányt, vagy meg ird ugy keverék núbi kidob egy párat :-) de ha bakot veszel azt találsz többet akkor egy bármilyen lánnyal összeteszed kihozza a logofület szerintem :-)
Szerintem az országban nem ad el senki núbiai gödölyét legalább is tiszta vérben. Kutakodj külföldi tenyészetekben. Ott találsz esetleg még most is.Habár már előre le vannak foglalva a legtöbb esetben és ilyenkor már minden nőivarú állatnak megvan a gazdája.
A tiszta vérű gödölyék 350 Eurónál kezdődnek csak,hogy tisztában legyál az árakkal is.
Már egy ideje csendben figyelem a fórumot. Szeretnék érdeklődni, konkrétan Kriszta721-től, ha lehetséges, hogy hol tudnék egy núbiai kislányra szerttenni. Bár megrögzött szánentáli fun vagyok. Eddig csak ezt a fajtát tartottam, de elvarázsoltak a núbiaiak, és szorítottam helyet egynek. Van egy 3000 m2-es legelőm, jutna Neki is hely.
na jolkezdödik a napom :-) megköveznek a forumon :-))) még jo hogy nem vaskövel :-))))) ja üzetés...szerintetek be lehet még ilyenkor? mert aki alányokat hozta tegnap azt mondta az övéi mindig bepároznak !
Azt szeretném kérdezni a szakértőktől, igaz-e az hogy ha bakkal együtt tartom az anyát,akkor ˝kecske˝ ízű lesz a tej?Csak mert szeretnék egy kamerunit a magyar anya kecsóm mellé,hogy ne legyen egyedül ha elmennek a kicsik.Találtam egy jó ajánlatot,de sajna bakot.
Nyugodtan tarthatod mert csak szerelmes idejükben büdi.Egyébként semmi szaga nincs.Nekem is búr bakom van,de már hat és fél éves.Kezdő vagyok úgy vettem ezt a törzskönyves bakot a lányokhoz.Mind a négy iker ellés lett. Apai vonal örökölve.5 gödölye,3 bak.Még 3 anya ellik e hónap végén.Remélem az arány marad.
na mig elnem felejtem hoztak hozzám üzetni két kis csajt........na itt csak fényképen láttam négy bimbojut de az egyiknél az van :-) mint a tehén :-) holnapra lefotozom ,elég fura 4 cicivel :-)
Ugye. Nem bántásból de nekem a csüngő fülűeknél kezdődik és végződik a kecske. Szépek a többiek is, de én inkább a nagyfülűt választom és az sem zavar ha esetleg több van belőle mint esetleg kéne. :-D
Kriszta! Mindent nagyon köszönök! Az ottlétem felért egy tanulmányi kirándulással. A kecskék gyönyörűek, a sajtok puszta látványa is kulináris élmény volt, a kóstolása meg egyenesen szetizfeksön! A farm nyújtotta élmény után már értem Coramora "gyengeségét"...
Nem is kell, hogy másképp menjen. Csak egy kicsit növelni kéne az állományt, azzal együtt pedig nőne a tejmennyiség is. Napi 50 liter tejnél már nem lenne ennyire fájdalmas...
Volna egy..khm...(költői?)..kérdésem. A búr féle bakok mennyire büdösek amikor nem szerelmesek? és a szerelmi időben? csak a szomszédok miatt kérdezem, mert a nassasszonyt le gondoltam cserélni egy búr bakocskára és most hezitálok, hogy mi legyen a sorsa a tojásainak. De a jószomszédi viszonyt is fennt szeretném tartani. Ezért kérdezném, hogy kinek mi a meglátása?
A többi szempontot ehez igazítanám, csak azért kérdezem.
íme a jelölt.(persze azóta már a szarvacskája is nődögél, de úgy gondoltam, hogy egyúttal egy gyrosasági motorom is lenne, a ferrári-póni mellett)
ja, és név ötleteket várok. :) ...kifogyni látszik a tárház nálam nevek terén
helló mindenkinek hol lehet és milyen állami támogatást felvenni az állatokra nekem van 2 kislány kecském 6anyanyúl1kaninyúl és 27kisnyúl ezekre szeretnék állami támogatást felvenni de az őstermelőim az nincs kiváltva ha feltétele akkor kiváltom de jővőre a kiskecskéket felűzetem és a lány kicsiket megtartóm tovább tartásta aztán szerzek saját bakot melléjűk a leg jobb az lenne ha 2 anyának 4 kislánya szűletne mert hely az van ezeket szerettem volna megtudni a válaszokat előre is kőszi
Nevezd meg segédeidet! Holnap pirkadatkor a malom mögötti tisztáson!
Nekem nem megy másképp. Életem okán muss sein szabályosan csinálnom, vagy azonnal bukok és büntetnek. A törvény pedig mostanában ácsceruzával írja a számlát.
BS-sel személyesen is ismerjük egymást, időnként telefonon is beszélünk. Így aztán vettem a bátorságot, és leírtam amit gondolok. Nem hiszem, hogy ezen megsértődik.
Pont ezért hagytuk abba mi is a piacra járást. Szinte az összes bevételt elvitte az évenként ismétlődő költség (+ a m-i főállatorvosnak természetbeni járó juttatás).
Hidd el hogy ha utálnálak akkor azt is le merném írni. Nem utállak, de miért is utálnálak????? Nem értem, mint ahogy azt sem hogy ki mondta azt hogy nem adsz meg mindent az állataidnak??? Én biztos nem. Feltettek egy kérdést, Te válaszoltál, nekem más a tapasztalatom és nem értem azt hogy másnál az miért nem működik ami nálam minden gond nélkül működik. Mondhatnám azt hogy beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk. Ebben mi az utálat???? Az hogy nagyobb feneket kerítenek a bak tartásnak mint ami valójában van? Az hogy nekem az a tapasztalatom hogy egy normálisan tartott bakkal nincs soha gond? Egyébként is itt két heréltről volt szó akik csajt még csak nem is fognak látni. Miért lenne ebből valami baj? A kecske nem egy vadállat és hidd el nálam több gondot okozott már egy-egy undok nőstény mint amit a bakok egyáltalán valaha okoztak. Mindegy én a témát lezárom, de azt ünnepélyesen megígérem akár Neked akár bárki másnak hogyha utálni fogom akkor meg is merem majd neki azt mondani max. magánban és nem a fórumot terhelem ilyennel. :-DD
A vérvizsgálatot támogatja az állam, de azt mondta a doki, hogy egy rahedli papír és a másik kecskésénél, aki igénybe vette 3 napon belül ott volt az APEH, hogy aszonygya: "Kecskénként ennyi tej, -szer kecskedarab, na erről vegye elő a nyugtatömböt, mint állami támogatást igénybevevő!"
AZTÁN A PÓGÁR KIJELENTKEZETT A HATODIK REGISZTRÁCIÓS SZÁM ALÓL.
Tehát van 5-féle regisztrációs számom, öt hivatalban, várjatok számolok.....53 180,- forintnál tartok, még jön a vérvizsgálat díja, meg önszorgalomból bevizsgáltattam az ÁNTSZ-nél a kútvizet, mert az 52/2010 előírja az ivóvíz minőséget az állatoknak, mindezt 3 200,-ért.
Ja, még az MVH-ból hoztam egy szép, színes prosit, címe: Gazdálkodói kézikönyv 2011 (Hogyan feleljünk meg a jogszabályi követelményeknek?) 67 oldal, majd ma este erre alszok el.
Győri vásárcsarnok egy fél tálca havidíja 8 000,- ....
Fasza mi?
Majd elfelejtettem: május 20-án indult a buli, egy hét az én saram igaz, de még nincs vége, mert ugye a véreredmények nincsenek meg.
Öreg remete ráfanyalodik a kecskére, de hát az nem kívánja annyira az élvezeteket, hát nekiiramodik a domboldalnak. Az öreg csak úgy kapaszkodik a szarvába, úgy poroznak a falu szélen, mire a kerítés előtti padon nézelődő falusi "bölcsek":
Én most mellé térdelek oldalról, a háta fölött átnyúlok, összefogom a két-két lábát, majd a combomon végigcsúsztatva az oldalát, az oldalán landol. A nyaka elé térdelek, a nyaka a sípcsontom alatt van, először a két első lába, aztán a két hátsó oldalcsípőfogóval nagyol, körmözőkéssel igazít.
Már utálok térdelni, meg az elevenebbje ki-kifordul, ahogy maga alá húzza a mellső-alsó lábát.
A mostani fejőkalodát akarom átalakítani körmözőkalodának, mert elkészül a fejőhelyiség az új fejőállásokkal.
auu szegény :-( enyémet fektetik mert nagy a szarva és már kaptam a bordám alá, de ovatosan letérdeltetik aztán mikor térdel eldöltik igy nem üti meg magát,anyánál mássab öt én szoktam felemelem hátra a lábát és ugy
Mi rövid lánccal kikötjük, kicsi fejőszék, hogy ne kelljen guggolni, segédeszközök: oldalcsípő, körmölőkés, láb hátrafelé felemelve. Egy ismerősünk bakját úgy hanyattvágták körmöléskor, hogy le kellett vágni, mert eltört a gerince. :(
Nincs, vagy nekem vannak kulturált bakjaim, de nem zaklatják a csajokat az ellés után. Az is igaz hogy mikor megvannak a kicsik a lányok két-három hétre külön vannak zárva a gidákkal, de nagyobb mértékben ez is azért van, mert egy istállóban vannak a lovaimmal és félek hogy a nagy ló nehogy a kicsikre lépjen. Igaz hogy gidára még soha nem lépet rá, de az már fordult elő hogy egy-két szemtelen kecske elé tolakodott mikor jöttek ki az istállóból és akkor rálépett a lábára. Egy kis sírás egy kis sántítás és utána futás tovább. Ja nálam a ló sincs megkötve.
Várkonyi József-Áts Eteléné: Kecsketenyésztés kisgazdaságokban. 85. oldal, Ásványi anyagok c. fejezet.
"A legelők és a szálastakarmányok foszforban szegények, az abraktakarmányok foszforban gazdagok. Ezért foszforfölösleg alakulhat ki abban az esetben, ha télen szűkösen áll rendelkezésre szálastakarmány, és ezt nagyobb (pl.: 1 kg/állat/nap) abraktakarmány-adaggal pótoljuk.Ez általában kora tavasszal fordul elő, amikor megfelelő mennyiségű szálas takarmány hiányában, nagy abrakadagok adagolása mellett kezdi laktációját az anyakecske. Tünetei: a tejben vér jelenik meg, az állat ideges, ingerlékeny."
Érdekes nálam mindig van legalább két bak (az fiatalokról nem is beszélek) és mégsem ölik egymást meg akkor mikor a csajok üzekednek!!! Néha csattannak a szarvak, de ennyi. Pontosan tudják hogy ki a falkabak. Igaz nálam nem ismerik a láncot, a kis területet, a bezárást, vagy a csajoktól való különzárást. Valamit azt hiszem rosszul csinálok, de itt a bakok még soha nem okoztak kárt!!!!
Félridegen tartanék, hobbi célból kettő darab herélt bakot, milyen ólat és mekkorát építsek nekik?
Gondolok itt a nyitott tető alattira, ahol a széna és víz lenne nekik és a zártabbra ahova éjszaka és télen behúzódhatnak. Ha valaki tudna fotókat feltenni azt megköszönném.
Szia.Miért pont kecske fórumoldal,az első hsz-től kezdve.Én végigolvastam,jobb mint bármilyen könyv.Hidd el.Javaslom,hogy jegyzetelj,és akkor nem kell visszakeresni,ha v.mi érdekel,csak kinyitod a füzeted.
tudna valaki linket kűldeni ahol a kecskékről tudnák olvasni hogy okosodjak mert nem szeretném rossz kőrnyezetbe tartani és helytelenűl etetni a kecskéimet?
Segítsetek,kérlek! Tegnap nagy háború után először megfejtem a kecskémet. Ma már valamivel könnyebben ment. A problémám az, hogy a tőgy egyik felét nagyon keménynek találtam ma.Egészen más mint a másik. Nem csomókat érezni, hanem egységesen tömör. Lehet hogy tegnap is az volt csak nem vettem észre? Nem vettem észre hogy fájlalná. A bimbó jóval kisebb mint a másik oldali, de mindig is kisebb volt. Lehet ez ütéstől? Vagy valami más? Kösz.
Félridegen tartanék kettő darab herélt bakot, milyen ólat és mekkorát építsek nekik?
Gondolok itt a nyitott tető alattira, ahol a széna és víz lenne nekik és a zártabbra ahova éjszaka és télen behúzódhatnak. Ha valaki tudna fotókat feltenni azt megköszönném.
Reméljük a tenyésztő beoltatta. Ilyenkor már késő. Elég lassan alakul ki a védettség február végéig be kell oltani. Nekem egy nyuszi életébe került ez az információ.
A szépsége nem az én érdemem, én "csak" "megszereztem". :-DD A dicsőség a tenyésztőé. Az utódokra majd én is kíváncsi leszek, bár egyenlőre annak is örülnék ha rendesen látnám enni nem csak szálazni. Bár azt hiszem azért a legelőn eszik füvet. Az is igaz hogy miután egyenlőre még nem tudtuk elrakni a körbálákat (eltört a gépen a lánckerék :-(((), így az az állat aki most nálam éhen hal az meg is érdemli. Cincálják szét a körbálákat és nem is az a baj amit megesznek hanem ami csak a földre kerül és belepiszkítanak. :-( A gidák a körbálák tetején ugrálnak és csúszkálnak.
meg lehet nézni milyen jól érzik magukat,nyugodtak,semmi bajuk pedig csak mezei szénát kapnak és egy kis búza kukorica keveréket éjszakára,lucernát nem kapnak.
Nekem is ez a tapasztalatom,hogyha valami mechanikai sérülés miatt megpattan egy ér, - bár a tej elég brutálisan fest - de a sérülés mértékétől függően max. 4 nap alatt kitisztul. Más a helyzet, ha a tej állaga is megváltozik, sűrűbb és nyúlósabb folyású. Az már egy súlyos tőggyulladás lehet. Hál' Istennek ilyennel én csak kutyánál találkoztam. Összességében a véres tej önmagában közel sem olyan vészes állapot, mint a forró, és kissé bepirult, fájdalmas tőgy, amin még kemény duzzanat is tapintható. Bár ez az állapot is hamar rendeződik időben adott antibiotikumos tőgyinfúzióval, ami mégiscsak lokális.
üdv,mindenkinek!nagyon szeretem a kecskéket,ismerem őket már 30 éve gyerekkoromtól kezdve,szemtelen de nem hülye jószágok,tudják mitakarnak.szóval nem olyanok mint a bírkák,kocsmába nem járok ,vagyis évente 1-2-szer max,elefada elhibáztad, most találtam meg mit írtál rólam,szemét dolog vólt amikor nem is ismersz engem.
A nyuszit oltasd be nehogy baj legyen. Nekem sajnos tavaly elpusztultak a nyuszijaim, de a rexszet nagyon sajnáltam. :-( Rexben van vörös is az is gyönyörű
Valóban a búr fehér kecske, csüngő füllel és barna fejjel. Volt olyan is,de sajnos most már nincs. Brutál is búr volt. :-((( Igaz hogy csak fehér gidák születtek nálam mindig a búrtól. Akik most vannak azok núbi keverékek F1-es illetve most már R1-esek. Ronda és Rambó R1-esek. Rondának csudaszép gidái születtek az idén.
Így van, bár nem ezüst-metál hanem inkább barna-foltos. :-D Az első képen ahol láttuk ott ezüstnek tűnt, de talán így szebb. Persze teljesen nyugodt majd akkor leszek ha már nem bőg a Mama után és végre azt látom hogy két pofára eszi a szénát. Most még sokat sírdogál és csak szemezget. Igaz a csapattal már szépen megy és nem kellett tegnap sem kihajtani a legelőre, ment a többi után.Az istállóba is szépen bejön este, de nem kell neki a szemes. :-( Báránytápot meg sajnos max. a jövő héten tudok venni
nem az udvar,hanem az udvar végén ,az udvar kb akkora területü mint a bánya, tufa bánya aposom mig fiatal volt,meg egy pár emberke ,csákánnyal kézzel vágták ki, le is rokkant emiatt :( bányába malac és kecske szállás, mert libákat,kacsákat,csirkéket,stb estére nem merem én se kint hagyni a rokák, menyétek miatt, akkor lesz munkád böven,300 méter az jo sok munkát is igényel,van segitséged legalább?
Ha javulást látsz, és nem forró a tőgye akkor nem eröltetném az infúziót. Az kifejezetten tőgy-gyulladásra van. Ha magátóll letisztul a gyakori fejéstől és más tünetet (láz, forró tőgy étvágytalanság ) nem tapasztalsz akkor lehet, hogy nem lesz rá szükség.
ha csak a 300 méter vezeték lesz akkor egy 55 Ah-s zselés akksi ami személyautóba van az is elég. ameik kutyát egyszer megüti többet nem megy közelébe akármien éhes kóborkutya:D az én kutyáim másfél méterről figyelik akármien kifeszített zsinór legyen:P
Nincs árom a legelőn, ahol lesznek az állatok. Méhes van rajt és a kóbor kutyák miatt is be kell kerítenem.
Úgy tervezem hogy a kerítés oszlopokra balűről taszek 1 szál villanypásztort, hogy se ki, se be ne akarjon semelyik állat mászkálni. Van valakinek tapasztalata hogy mekkora akksi felelne meg erre a célra? Kb 300 méter lenne a villanypásztor.
a z a kerítés nem lesz olcsó:S miért nem próbálod meg a villanypásztórt egyszerű gyors és nem is drága, a libákra meg tarts vizslát és az majd emgfogja a rókát:D
Az udvar, egy régi kőbánya? Vagy már megint eltévedtem? Jól lárom hogy körben magas falak vannak? Nem kell keríteni , ez nagy előny. Nekem 300 méter drót kell a bekerítéshez, meg egy teherautónyi akácoszlop. A hétvégén remélem elkészül a tó, bár én nem tarthatok kacsákat-libákat, mert a környék tele van rókával.
Azért adnánk el, mert már nem vagyunk túl fiatalok, és munka mellett már nagy teher.
Nincs módunk legelőre vinni, mert egy faluban lakunk, kis kerttel, igy minden évszakban gondoskodni kell a szénáról.
Ő az egyetlen kecskénk, nálunk nőtt fel, itt ellett előszőr, most az idén negyedszer, nagyon a szívünk csücske, de be kell látnunk, hogy már nem megy :(.
Bár sokan megcsodálták, de én lettem a befutó :-DRambó lett a neve a ruhácskája miatta. Megvan a kaja és a víz is csak a Mama hiányzik. Rambó úgy gondolja ha elég hangosan hívja akkor biztos jönni fog.
vizuális az van :-)énis mindig rágodok hogy vagy mindenki messze van vagy én nem lakok jo helyen ?egy kis izelitö a kecskék helyéröl :-)ez audvarunk végén van,elég tágas ide várom a kis núbikat is :-))még olak félig vannak kész ,felette lévö terület lenne ideális nekik de sajna nem olyan széles a feljáro hogy a kecskéket kitudnám vinni :-( amugy a bánya felett van még egy ilyan bánya és végig erdö
Fajtatiszta 100-600 euro. Nálunk inkább 100 . Nem kell túl nagy hely neki. Mindenre felugrik amire lehet . Mindenbe bebújik amibe befér. Aranyosak , pofátlanok. Kevésbé finnyásak mint a nagy kecskék. Pl esznek a földről is. Nem csak ősszel párzanak mint a nagy kecskék, hanem amikor eszükbe jut. Rövid a laktációjuk, kevés a tejük, de mindez nem számít, mert olyan pici a bimbójuk, hogy úgysem lehet fejni őket. Mi érdekel még?
Lehet tőggyulladás, vagy lehet,hogy csak egy hajszálér pattant meg. Fejd le gyakran, lehet, hogy letisztul magától. Az én egyik kecském minden laktáció elején elpattant egy hajszáleret. Két nap alatt teljesen letisztul. Ha forrónak érzed a tőgyét akkor be van gyulladva.
Kedves kecsketulajdonosok! Segítsetek kérlek a következő kérdésben:
Mostantól váltó műszakban kellene dolgoznom. Mivel csak én vagyok a kecskefejésre, ezért kell tudnom, hogy lesz-e baja attól, hogy egy hétig reggel, egy hétig este fogom fejni?
Még nem is keresgélek, csak ismerkedem a különböző fajtákkal. A területet hamarosan kezdem keríteni , aztán fedett beálló, .....stb. Csak jövő tavasszal, nyár elején tervezem a vételt. :)
Egyébként pont ilyen kombinációju állaton gondolkodtunk, vagy valamilyen búr keveréken.
A Kecsketenyésztés könyv gomolya receptje szerint sajtruhában érleltük a sajtot (naponta száraz ruha cserével), érlelési idő a könyv szerint 8-10 nap. 6.napon pici rózsaszín foltok jelentek meg a sajton, illetve enyhén nyirkos. Gondolom, így már nem fogyasztható a sajt, vagy igen? Egy youtube-s videón a juhászok csak 2 napig érlelték a gomolyát. Ti hogy csináljátok?
Próbáltam már eladni őket, eddig sikertelenül. A "Mancit" ma elvitték, a Misit akartam megmenteni még gyorsan.
Az az igazság, hogy már nagyon menniük kellett, mert a tejet imádták, de hát mi is, ezért tenni kellett valamit.
Éjszakára külön csuktuk őket és így reggel lehetett fejni a mamát, de ez nagyon macerás volt tekintve, hogy Dunakeszin családi házas övezetben lakunk a kecsókkal, így nincs túl nagy helyünk számukra.
Tartósan max. 2 kecsót tudunk tartani, egyébként ez elég is, mert így is van "fölösleges" tej rendesen.
Szóval annyi történt, hogy megjelent a "csúnya ember" feleségem hívására, és már lassan a fagyasztóban lesz a Misi. :-(
Szia! Egyenlőre nincs,majd július 25-e körül ellik az R1-es anyám,az apa is R1-es.Hogy miket,és mennyit azt egyenlőre még nem tudom,ha meglesz/nek/ a kicsi/k/,úgyis teszek majd fel képeket,és majd visszatérünk rá.Miért nem aktuális már a második rész? Csak nem v.mi baj történt?
felkészülni nem nagyon lehet,már akkor jössz rá mit hogy kell amikor már benne vagy:-) 16 éve kecskézek,galambászkodok,stb de még most is van pár dolog amiket azért én meg kérdezek itt, hisz mindenhol más-más, szerintem csináld azt mint én mikor rá érek olvasgatom a forumot a visszájárol és jegyzetelek,fontos a betegségeket is feltüntetni :-) szerintem ha már 80-90 éves leszek lehet akkor tudom mondani magamrol hogy értek hozzájuk és tudok mindent :-) majd idösek találkozoját szervezek .-)
Akkor az egyszerűség miatt azt hiszem szemesen kapják a kaját. Néha jutalom falatnak kapnak olyan mixet amit írtál. Zöldel szeretném őket etetni, de szerintem ezt nagyrészt megoldják. 5-6 ezer nm2 terűleten lesznek, ami remélem jövő ilyenkorig szépen befüvesedik.Vannak a területen nagyobb fák és bokrok, azokalatt is hűsülhetnek. Természetesen addig építek nekik egy 3 oldalról fedett színt is.
A körmöléshez elsőre inkább megkérek valakit hogy segítsen, aztán majd saját kezembe veszem a sorsukat. :)
Minden tanácsot szívesen fogadok, mert szeretnék alaposan felkészülni az érkezésükig.
ki igy ki úgy :-) én mig kb 4 hetes korukig nagyobb szembe daráltam,most már egészbe kapják, zöldséget felkarikázom.....ja mig elnem felejtem ugy bizos szeretni fognak,,,tipp : karikázd fel répa krumpli...tegyél bele de ne sokat szárazkenyeret....rá kukorica dara...keverd össze a nedves zöldségre rá fog tapadni..... ha teheted egésznap inkább zöldet adj kitudja meddig tart a jo idö, árnyék van ahová eltudnak bujni ha nagyon süt, ja és nefelejtsd el a nyalosot,az mindig legyen elöttük,körmölést azt te végzed majd vagy van segitséged?
szia a kecske nem válogatos,de hamar megunja ha egy félét ehet,néha szemeset adhatsz nekik, én már most a szöldségmaradékokat is adom, összel ..széna,lucerna,és ami szölddséget letudok száritani....borso szár,bab szár, néha nasinak szárazkenyér, váltakozva, terményt árpát, buzát,kukoricát adok,igaz adni se kell ellopják a csirkék elöl, enyémek szeretik még a krumplit, marha répát, tököt stb,van ,hogy összel lehullot kiszáradt falevelet hordok nekik imádják, ja növények szerintem azért nem árt ha végig nézed a mérgezö növények listáját, megéri rá szánni az idöt :-)
Két herélt bakot szeretnék venni. Egy nagy bekerített területen lesznek tartva félridegen. Legelészni tudnak , vízhez hozzáférnek (van egy kicsi tó plusz itató is).Tavasztól őszig kell e nekik kiegészítésképpen egyéb takarmányt adnom? És ősztől tavaszig mivel egészítsem ki az étrendjüket hogy jól érezzék magukat a bőrükben?
szia hát zalátol 286 km-re :-) kicsit messze :-( sajnálnám levágatni,de nem akarok testvér bakot tartani,a kishugára ugrál már most,meg az anyjánál is probálkozik :-)
Ha a seb tényleg begyógyult, és maradt a lyuk, akkor apasztás után (ha az egyáltalán szükséges) sebészetileg kell összetákolni. Részletekért az állatorvosodhoz forduljál.
Na hagyd úgy, mert ahol a tej kijön, ott bármi be is mehet, és csúnya lesz.
Apasztani laktáció derekán sovány szénával és kevés vízzel lehet gidamentes környezetben. A vízzel persze óvatosan ebben a melegben.
Azért a lányoknak ajánlom a kétszeri meggondolást. A kecskék közül csak a nőstények jó szeretők, a bakok ugyanúgy nem fognak kaszálni, mint a férjed, viszont azt a 3 másodpercet még a halott ember is hozza, ráadásul a halott ember nem kér enni, és nem is feltétlenül büdösebb, mint a bak.
Nem a fogadtatás volt barátságtalan,hanem a belépő volt szar.Úgy látom nem csak a kecskék terén vagy kezdő.Tanulni kellene még egy pár dolgot mielőtt megsértődnél,másokat minősítenél,és nagypofájuskodnál.Én is ehhez a társasághoz tartozom,ezért nem hagyom szó nélkül.Remélem kecskét még nem vettél.Sajnálnám őket!Olvass,tanulj meg írni,és főleg tanuld meg mi a tisztelet!Egyébként nem fogunk megsértődni,ha "hanyagolsz" bennünket!
külön tudom zárni őket az a kérdés hogy a kicsiket hagyjam-e a bakkal? mert jol elvannak ,vagy az anyát hagyjam a bakkal aki mindig hajtja bántja a bakot pedig már egy hónapja egyhelyen élnek.másik ha nem fejem akkor begyullad neki vagy én tudom rosszul? fokozatosan fejjem még keveset aztán hagyjam el?a seb teljesen begyógyult xcask maradt egy centis nyílás amin folyik a tejci.
Jól esett feljönni és végigolvasni a sok kaszálós csajszit. Én plázacicákkal vagyok körülvéve, és nagyon hülyén néznek rám, amikor a "paraszti" munka szépségéről beszélek. Már kezdtem azt gondolni, velem nagy bajok vannak, hogy imádok metszeni, kaszálni, kertészkedni és persze... KECSKÉZNI. Üdítő érzés, hogy nem vagyok egyedül. Köszi Nektek, kicsit kaptam vissza az önbecsülésemből. :-))))
zárd külön a kicsiket ha lehet, én már azt csinálom , nehezen gyogyul a tölgy ha szivják ,föleg a sebes részt,nálam magátol elapadt egyik anyámnál mikor nem fejtem választás után
Én amúgy szeretek kaszálni,mert jól formában tart.Megmozgatja a kart, a vállat,a hátat és a derekat is.Még egy pár év kaszálás,és úgy fogok kinézni mint Sylvester Stallone a Rocky-ban.:-)))
hali mindenkinek. új vagyok a fórumon,van egy anyakecském(peti) két gidája egy fehér bak(kolbász) meg egy barna fehér foltos kislány(bori) bakkecském egy szürke fehér foltos (marci),két hónapja vagyok kecske tartó most holnap lesznek a gidák kerek 9 hetesek,az a kérdésem lenne hogy tudnám legeredményesebben leválasztani őket és hogyan tudnám leggyorsabban elapasztani az anyjuk tejét.e-tervek oka az hogy az anyakecském egyik tőgye felrepedt egy hónapja igaz hogy már begyógyult de folyik belőle a tej állandó jelleggel és pár naponta mosom a lábát mert ráragad a tej és csomósodik a szőre.köszi előre is a választ mindenkinek.
nálunk én vagyok az állatbolond :-) ja még most se jöttek a kis baké, igy meghirdettem egy pár helyenvele harcolok mindennap a fejésé :-))) ha nem viszik jün a fazek :-))))))
na vagyok ,kutya meleg van :-) én kaszállok mert ,a párom dolgozik épp,ilyen melegben tetön van ,besegit néha ha ideje van,de én vállaltam anno a joszágtartást immáron 16 éve ,és akkor senki nemvolt aki segitsen,igy magam ura ha szolgád nincs :-) szeretem csinálni,hisz meghozza az eredményt :-)
Miért nem a pároddal kaszáltatsz? Nehéz munka az. Én is kézzel kaszálok, pedig gépem is van. De élvezem a madárdalt, a szél susogását. Most aztán fáj is a vállam rendesen. Igaz a pajtában már van is három kecsónak elegendő illatos széna.
gyönyörüüüüüüüüüüü :-))) na errre mondják huzzák elöttem a mézes madzagot :-)) na szép napot minden núbi tartonak , ma egésznapos kaszálás a program :-) igazi parasztjány leszek lassan,csa vigyázat me kasza lesz nálam :-))) kötök elötte életbiztositást a páromra :-)))))
a szemem már jojozik :-))) de mindent a cél érdekében :-))) ja tegnap cseresznye fesztivál ithon,megkell ,hogy valjam imádtam takács nikolast.....imádtam.....anyum szolgált fel ahol volt a szállás helye ,gondoltam hátha tudok fotot,autogrammot kérni.....erre kijött,megse nyikkant csak a szovivöje mondta,hogy benfekteseknek ad autogrammot,meg azok készithetnek közös fotot, na én mondtam nem vagyok benfektes nem tudom kinél lehet elérni ezt a cimet :-)))) ott is hagytam
Sziasztok! Itt van,megérkezett! A 155.-ik napon,egyszem fiúként, sok kínlódás után,az én segítségemmel.Reggel 8 kor már anya topogott,kelt-feküdt,nyögött,nyomott,de ez a fiú nem sietett.Már 13 órakor orvost akartam hívni,de aztán beindult,és 14.35-kor megszületett.Neve még nincs,de majd csak kitalálunk v.mi szépet.
na egy kis gondolat mig senki nincs itt :-))) ........... kriszta,andreja,kecskefügg,nubifarm,coramora gyönyörüek a kecskék,és megkell mondjam én vagyok a világ legirigyebb embere,hogy ilyen gyönyörüségeknek vagytok a tulajdonosai :-)))) végéröl kezdtem el olvasni, az összes hozzászolást,elég sok mégcsak 1010 nél járok :-)) jegyzetelek ,mindent irok a kecske betegségektöl kezdve a többi hasznos informácioig :-) na menek okosodnyi :-)))))
a saját anyám ,az már most engedi ,hogy a tölgyét vizsgáljam,neki még 2-3 hét ellésig, szegény már unja néha ,hogy a pocakját ellenörzöm,meg a cickokat :-) de mégis türelmes....akit most akarnék betörni ellés elött 1 hoval vettem meg...övele sok gondom lesz még :-) a kicsiket külön zárom mostanában ,a bakom agresszivabb, mindig szivná :-) ha most se viszi el az illetö aki hetek ota igérgeti meghirdetem eladásra vagy megy a fazékba :-) pedig szép kis fületlen bakocska ........na egy kis kitérö :-) kiscsajom végre kecsegelés után lovagolhatott is :-)nagyon élvezte :-)imád minden állatot ami patás :-) annyára ütött, tegnap ö akart fejni :-))))
na kin keservesen lefejtem az anyámtol fél deci tejet :-)) elsö ellésü anya ,a kisbakot még most se vitték el ,az meg szivja ezerrel ,egésznap azon vagyok ,hogy betörjem :-) még meg is akart harapni ,de utána rájött,hogy nem bántom,remélem idövel sikerül többet lefejnem ,többi anyámmal nem volt ilyen gondom lehet ezzel azért mert hasasan vettem idösen,és nem nálam nevelkedett
Igaza volt annak aki azt mondta,hogy herélt bakot vegyél hobby célra. Kiherélni akkor lehet,ha már lejött a heréje. (7-12 nap) Én pl herélve adom el a bakokat. Felnőtt korban macerás a herélése. Krezi ezzel vitatkozni fog. De ahogy ő csinálja, minden Krezi iránti rajongásom ellenére törvénytelen és kerülendő! Bocs Krezi!
Van egy fél hektáros területem és ott szeretnék (fél ridegen ) tartani 2 db kecskét. Kedvtelésből és a terület rendbentartása miatt lennének. Van aki azt javasolta hogy herélt bakokat vegyek, így megelőznék sok problémát.
Mi a véleményetek arről az ötletről ?
Mennyi idősen lehet kiheréltetni őket ?
Minden vélemény érdekel, mert szereném a legjobb döntést meghozni.
mert én lucernával nem akarom elkapatni mint a nyúlaimat elég vol átálni a sima réti szénára persze mellete kapták a lucernát is de csak modjával mert errefele egy 500kg-os kőrbála rétiszéna 4500ft de amúgy már van egy csomó friss szénánk mert kaszálunk miis amikor csak tudunk hogy minél kevesebbet keljen venni őcsém az aposával szokot valakinek hétvégenként besegíteni és ő fog kocskabálás lucernát hozni tavaj 2kockabálán kitelelt 2anya nyúl 6kicsi és rgy kani minimális táp mellet és a kicsik 2,5hónap alat elérték a 2,40-2,60kg-ot ami még nem hájas mint a 3kg felleti suly jó idén más a helyzet az már nem elég mert van jelenleg 6anyanyúl 1kani meg 29kisnyúl és 2 szép kecske kány akik szépen nőnek ha minden jól megy jővőre szerzűnk még 2 anyánakvalót és egy bakot vagy a felűzetésből szűletett kicsikből maradmeg 2 lány ha lessz anyi lány ha nem akkor venni kell de bakot minden féleképpen veszek egy nővendék bakot és ha később beindúlna a gida eladás és a tej eladás akkor majd még nem tom de ezek kőzőtt vacilálok
HORTOBÁGYI FEHÉR RACKA
HORTOBÁGYI FEKETE RAVKA
CIKTA JUH
CIGÁJA JUH
MAGYAR MERINO
meg van az a fajta amelyiknek teljesen barna a gyapja az melyik fajta
ezek kőzűl gondoltam hogy valamelyikből veszek 1 lányt és 1 fiútés ha ikeresen tudok evvel is foglalkozni akkor azt is felbőviteném még egy lányal a juh túrót és sajtot az egész család imádja csak errefele nehéz hozzájutni mert a gazdák akiknek van az a kőzeli rokonságnak és a családjának szét van osztva ha mégis sikerűl szerezni az felér egy lottó 5-sel da a kecske sajtot is nagyon imádják az emberek de mivel kecskét tőbben is tartanak kőnnyebb hozzájutni
1. akkor körmölj, ha már hosszú a körme. ha sziklás helyen laksz, akkor ráérsz fél évente, ha puhább a talaj és gyorsan nő akkor gyakrabban.
2. ha nincs rajta vegyszer, akkor igen...kérgestül-levelestül. :)
3. TÚÚÚlságosan is
4. 2-3-6...100 ki mennyit tud/akar
5. 5hónap, 148-165 nap ahogy tetszik.
6. ezt passzolom (nekem egy 8nm istállóm és hozzá egy 16nm-eskifutóm van a jelenleg 3anyának + egy 110cm marmagas póninak+ egy tekergő golden-ebnek-bár télen volt, hogy hat kecske is volt ezen a helyen, de akkor kellett is, hogy zsufi legyen kissé...de csak pár hétig.)
7-8. általában igen, bakja válogatja. ha zaklatja a lányokat, akkor érdemes külön rakni, de nem jellemző.
9-10. az attól függ, hogy egyszerre mennyit adsz nekik. akár évekig is elég, ha szálanként adod...csak kérdés, ghogy a kecske ezt hogyan dijjazza. Nálam a télen egy 160as körbála fogyott havonta 5-6 kecse+egy póni etetéséhez+még az egyéb kiegészítők.
Ne, haragudj, de ere a kérdésre nem igazán lehet, csak hozzávetőleges választ adni. Ez kb olyan, hogy egy embernek 10 kg kenyér mennyi időre elég? kérdés. nem tudni, hogy mennyit eszik egyszerre, vagy mennyit kap egy-egy etetésre és abból mennyit szemetel(rettenetesen válogatósak a kecskék, én pl nem is szalmázok, mert a szénából sok jt alájuk is.)
legyek ellen nekem a biostop-ragasztó szalag jött be...szerencsémre az istállómban nagy a belmagasság és a tetőgerendára remekül rá lehet tűzni. Egész jól beválik.
köszi de az ügy már megoldodott :-) sikerült felvennem a kapcsolatot tenyésztökkel :-)........nem tudtam hogy ilyen nehezen tudok majd hozzá jutni sajnos itt északon elég sok mindennel levagyunk maradva :-) szerintem ez is ujdonság lesz itt erre.... minden nyáron ovisok jönnek a környékröl állat simogatásra persze nem kérek érte semmit...esetleg csak annyit hogy segitsenek nekem etetni, ök meg élvezik:-) szoval a kis nubitol föleg a kislányom ellesznek ájulva :-)) börzéken sose voltam csak hallotam rola
Monoron alapvetően díszállat börze van. Előfordul néha egy-egy haszon állat is,de núbit még sosem láttam pedig szinte mindegyik börzére megyek.. Mivel az országban sincs sok valószínűleg tényleg tenyésztőtől (Krisztától) kellene venned.
mindenképp bakot akarok :-) az idö lényegtelen hogy mikorra lesznek tölle majd kicsik, türelmes vagyok kivárom :-) ...... csak már itt lenne :-)))) én inkább tejre megyek nagyapám mig élt neki hordtam fel a fejösöket imádta a kecske tejet :-( most édesapám is ugyanugy strokot kapott és kivánja a tejet , nagy a családunk és nagy tejesek vagyunk :-) de nem gyözöm anyáim nem sokat tejelnek :-) füéetlenek a drágák ,és a kicsik is fületlenek lettek pedig tincses apjuk van :-) pedig azt olvastam a fületlenek jo tejelök ..... de szerintem inkább hus kecskék
Egyértelmű, én vagyok a gazdi...nekem röhög, hozzám jön, engem keres.
Hazafelé, ahogy állt a kocsiban, a lábaimnál, és a hónom alá dugta a fejét a kanyarokban, volt egy pillanat, mikor beleszimatolt a hasamba...ő véd meg, ő fog, félek, segít...asszem, akkor fogadhatott el :)
Páromhoz nem megy oda, tőle nem kell a sós kenyér...mintha tartana tőle. A régről szokott hívó hangomra figyel, nevére is, bár a Sacira is kezd :D
Holnaptól beindul a családelfogadó kecske-project. Épp tanítom páromnak, hogy vigyél csak ki neki valami fincsit, ami érdekli, tartsd elé, kostólja csak meg, majd húzd kissé hátrébb....jöjjön utána, kénytelen legyen veled is konktatktusba lépni. Mivel kiváncsi, és fő a teli pocak, menni fog...érintsd meg, vakargasd...ja, és odavan a kutyákért :) meglegelte a puli szőrét...az meg hagyta :) ha ő is beleszeret a kutyáimba, végem :D
Szerintem felejtsd el a börzét. A búr is lead kb. 1 liter tejet, ha nem bánod, bár ha tejre mész akkor érdemes inkább a núbit vagy annak egy keverékét. Még az is megoldás ha veszel egy jó bakot és akkor majd nálad születik és lesz gyönyörű gida. Igaz ez gy picit hosszabb idő, de sokkal izgalmasabb hogy mi is lesz majd. :-D Nekem R1-es núbi bakom van és az idén csudaszép gidák születtek tőle. Szerencsére mind csajok tehát maradnak. :-D
köszi :-) abbol gondoltam a börzét mert sokan mondták hogy milyen sok féle-fajta állat van ott és gondoltam ott találok . ....bur lenne itt is,de az inkább hus hasznu ..én meg öszintén megvalva nem eszem meg azt amit nevelek és neve van :-) igy a lehetö legtöbb állatot elnevezem ithon igy azokat nem bántsák:-))
de néztelek csak mostanában nem láttalak itt és nem tudtam mikor leszel megint láttam a kecskéket és öszintén szerelmes lettem :-)) gyönyörüek és gratulálok hozzájuk , ha nem zavarlak szeretnék érdeklödni feléjük , lesz-e elado az idén és hogy milyen árban ..... megkönnyebültem kicsit mert szoszerint majdnem belebetegedtem hogy nem találtam a közelben :-) imádom a kecskéket legyen az bármilyen fajta a nubiait a teje miatt szeretném mert kislányomnak szeretném át állitani a bolti tejröl :-) az enyém fületlen nem sokat ad örülök ha 1 liter
Szerintem egy igaz tenyésztő nem alacsonyodik le a monori börzékhez!!!! Régen voltam egy páron és elkeserítő valamint elszomorító az ahogy ott az állatokat árulják. Láttam mikor a frissen vásárolt szép kakas egyszer csak felbukott mert napszúrást kapott, láttam mikor a kis nyuszikat bezsúfolva egy kartondobozból árulták, mikor a díszmadarakat betették egy kis kalitkába és az sem zavarta a "kedves" és "tisztelt" tenyésztőt hogy abba a kalitkában nem 50-60 madár való. Szerintem próbálj eljutni egy igazi tenyésztőhöz, ott normál körülmények közt tudod megnézni az állatot, nagyjából látod hogy milyen a természete, hogy viselkedik. Hidd el inkább megéri, és kevesebb lesz a csalódás.
:-) burt ismerem ...az lenne itt a közelben de nekem nem hus kecske kel :-) már az összes tenésztöt felkerestem mind 250 km töllünk :-( sajna borsoddban lakom szomolyán fent a másik oldalon :-) de legalább jo a cseresznyénk :-)) kérek akkor inkább postán anyagot és inszeminátorral betetetem :-))))
ÁÁá dehogy, ha mindenképpen núbiai kecskét akarsz keress fel egy tenyésztőt nem olcsó mulatság alapból sem de még drágább ha núbiainak veszel meg egy búrt.
a monori börzén szoktak árulni núbiai kecskét? összes tenyésztö nagyon messze van töllünk :-( és fuvarost csak pestig biron fizetni :-( mé lakik messze mindenki......vagy csak én lakom messzi mindenkitöl? :-))))
No, nálam ez úúúgy volt...ha üvöltött a kecske, és állt a kerítés egy bizonyos sarkánál, na ott lépett le a kutyám...mindezt persze éjjel, éjfél felé, kutya szakadt lánccal lelépett, kimászott, én meg szedjem össze :)
Szöcsi: reggel, hátraosontam, szépen halkan, vajon most mit csinál? Este ugyanis a fáskosárban alukált. Na, egyik lába a levegőben, szájában leng egy borsó, és figyelt :) borsó: hinta-hinta, majd mekkk...oké, minden rendben, nem lépett le, és nem adta el a házat. Párom délben haza, első út a kecskéhez, aki röhög :) megjöttél? Séta kifelé, szia kutyák...nini kút. És van teteje, hopp, fel...párom nézett...ja még nem tudja, amit én...
Hazaértem, röhögés, hátulról...
Kapott szomszédtól két zsák kaszált alomnak való füvet, egy adag punnyadt uborkát, némi fonnyadt petrezselymet. Széklet rendben, kosárban bekészítve a vacok általam...szegény kosarak :) Három évig fát szállítottunk bennük, néha a kutyák laktak bennük, most kecske :) és beletekeredik, mert ott jó...
És röhög...megismer...hihetetlen. Saci is, anno, hazaértél...höhöhö...válaszoltam neki, elvoltunk. Ugyanaz a hang...és rendre lesacizom :P
A kaput nyitvahagytam a keresés idejére, erre mire hazaértem a kutya tűnt el.Nem szokott kimenni a nyitott kapun de most az ösztöne erősebb volt...de őt is megtaláltam.:)
Ma délelőtt mikor kimentem a kecskékhez, egyedül Lenke futott elém a másik 4 sehol.Hiába hívtam őket nem jöttek elő,gyorsan körbejártam a területet de sehol sem voltak,még a hangjukat sem hallottam.Kisiettem az erdő szélére, a határba de nem találtam őket.Akkor már a legrosszabbra gondoltam, talán ellophatták őket!?Sírva telefonáltam a páromnak,aki épp dolgozott,hogy nagy a baj, siessen haza.Mire hazaért a kecsók is meglettek,megtaláltam őket,békésen legelésztek a temető melletti réten.
Az esti vihar kicsit leamortizálta a kerítést és így tudott meglépni 4 kecsóm,nem kis riadalmat okozva számomra.Szerncsére sértetlenül megúszták a "kalandot".Vissztereltük őket és gyorsjavítással orvosoltuk a kerítés hibáit.
Hát?...talán nem, Szaffi csak ma reggel jutott odáig, hogy : de hát hol is van a poronyty? Szóljunk Neki!...
nem csinált nagy ügyet belőle, mert a fejés után irány volt a mező. és hát a poronytynál fontosabb a tele-bendő. :)
örömteli napot és dús legelőt! Sziasztok!
Ui.:ha szöcsi fosik, akkor diófa levél vagy szén tabletta. Elméletileg hozzá van szokva a legeléshez és a mindenféléhez, de csak csínnyán mindennel! :)
Hát..érdekesen. Ha van egy macskánk, hozzunk mellé másikat, mert az szebb...ha van kettő kutyánk, és befogadunk még négyet, miért nem tartjuk meg mindet??? Mikor jön már a kecske? Na, most itt van...de anya...feltekerte magát a fára, és nem tudom leszedni...kimegyek, semmi gond...szereti, tetszik neki, de néha úgy tűnik, hogy hozzászokott ahhoz, hogy állatok veszik körül...ja, hogy anyának még van két királypitonja??? Mikor vihetem be a suliba, mert nem hiszik el...na sosem. Nem játékok. Ismerkedik vele, de ahogy nézem, nem lesz mániákus állatgyüjtő, mint én. A saját cicáját sem etette, mert az dajkálnivaló, etessük mi, és fujj, alompucolás? Én ennyi idősen már hörcsögöt tenyésztettem, sikerrel :) Ő más. Semmi felelősségérzete, illetve még nem volt rákényszerülve erre.
Gratulálok a kutyákhoz :) reméltem...gazdira lelnek, szépek voltak :) fiam is nyafogott, hogy még egy kutyát...de beleszeretett egy kiállításon kínált, méregdrága németjuhászokba is, ha meg rajtam múlna...itt rég menhely lenne...
mért olyan nehéz megválni a kecskéktöl és más házi állatoktol? :-( tudom hogy nem tarthatok állatkertet :-) de ugy megszerettem a kisbakot ..... már megint.. és jövöhéten elviszik mert már annyi idös lett a kis fületlenem :-)galambokat is vagdossuk lefele de a szivem szakad meg értük olyan szépek , ti mennyire ragaszkodtok hozzájuk? nem nehéz az elválás azoktol amit megkedveltek?
Örömmel értesítelek Benneteket, valamint minden kedves kecskést, hogy Szöcske hazaért. Könnyebb volt vele autózni, mint két kutyával, akik pedig megvesznek azért, hogy menjünk.Hazafelé a kanyarokban, valamint a fékezéseknél a hónom alá dugta a pofiját...ha nem lát semmit, akkor őt sem látják, és nem csinált be sem :)
A két kutya gyorsan körbeörülte, illetve igazából a póráz volt a fontosabb...hiszen a póráz egyenlő a sétával, majd rájöttek, van ott még egy kecske is. Szaffi a pulim óvatosabb volt, hisz ez nála nagyobb állat...Szöszi meg körbenyaldosta...erre Szöcsi megmagyarázta, hol is a kutya helye, párszor meglökdöste, azóta béke és nyugalom...illetve az utóbbi csak akkor, ha lát. Ha bejövök, vagy eltűnök a szeme elől, tutul...mivel egy völgyben lakunk, már valaki a szomszéd hegyoldalból mekegett neki vissza, és hallottam, hogy egy kisgyereket felvilágosít az apja, hogy valakinek van egy kecskéje...
Ismerkedik...mindennel, és mindenkivel. Szomszédom hozott neki répát, báz csak a zöld rész volt a finom belőle, majd összevagdosom neki. Evett némi virágzó rózsát, tüskéstől, virágotól, tetves jezsáment, szemezett az ezüstfenyővel, de végül beérte a tobozzal, evett tuját, sóskát és eperlevelet, almafa-levelet(alma még éretlen, az nem kellett neki), borostyánt...imádja a felmagzott rukolát is :), zabálja a kelegető, és általam utált, írtott parlagfüvet.
Padláson turkálva megleltem régi kecském nyakörvét, és a maradék láncát...közel egy órányi turkálás után. Ideiglenesen az amúgy is fanélküli fáskamrában fog lakni - jön a vihar - van vize, szárított zöldborsója...
De ez nem tejkukac volt. Ez kb 1 decinyi túrós tej. És ihatatlan keserű a teje. Mostmár vagy 2-3 napja. Ez a bajom. Már március végén ellett, eddig nem fordult még ilyen elő, hál istennek tejzsírgyülemlés sem volt egyiknél sem. Észrevehetően fogyott is.
A tejzsír kicsapódik és dugulást okoz. Ez a tejkukac. Van amikor kicsi darabka,de lehet egész hosszú kukac is. Ki kell fejni alaposan. Semmi baja nem lesz sem a tejnek,sem a kecsónak. Ha nem szeded ki abból lehet csak baj, mert a tej nem ürül ki és előbb utóbb gyulladást okoz.
kőszi a segitséget akkor egyenlőre melőzőm a tehén vásárlást nekem lett volna egy 235cm#215cm ott akartam tartani 1et és később a másik ugyanekkora helyen lenne mégegy és kőzős legelés a nővendékeknek let volna 257cmX267cm én olyan 50-60ezer ft kőrűl gondoltam
S.O.S. kérdésem mindenkihez: Ma esti fejésnél észrevettem, hogy az egyik fejős egyik tőgyfeléből először nehezen akart kijönni az első sugár, aztán meg csak sűrű tej jött egy darabig. A felétől kb tiszta tej jött normálisan. Mikor leszűrtem, ilyen csomós túrószerű darabok maradtak a szűrőben. Gyorsan felforraltam, hogy összeesik-e, de felfutott, nem volt vele baj. Megkóstoltam, és borzasztó keserű, mint a tonik. Szóval tegnap este nem volt ilyen sűrű, reggel meg állítólag nem vett semmi ilyet észre anyósom. Mert ő feji reggel, én meg este. Most holnap reggel is inkább én fejem meg, hátha észreveszem ugyanezt. Mondjuk a tegnapit nem kóstoltam meg. -Mi lehet ez? -Találkoztatok már fejősnél ilyennel? Ha tőgygyulladása lenne, akkor elvileg össze kellett volna esnie a tejnek forraláskor...
Az ő tejét most külön fejem.
Ha valaki tud esetleg erre valamilyen okot, kéremszépen válaszoljon nekem, mert a másfél éves kisfiam is issza a kecsketejet. Na ezt most nem adom oda neki ám... De ha valami fertőző, akkor meg a 2 anyámat szét kell választanom karanténba. Meg a vemheset is. Szóval segítséget kérnék.
Adható kecskének, bár nincs rá törzskönyvezve. Tejelő juhnak nem adható, tejelő tehénnek igen. Összegezve, ha kecskénél kb 7-10 napig kutyáké a tej, nagy bajt nem követsz el.
Szia.Ha rühös lenne szerintem inkább vakarózna.Az enyémek naponta töbször is topognak,és csapkodnak a fejükkel,és még ugrani is szoktak.Sokszor majd föl borítanak,úgy szaladnak az udvaron amikor kint vannak legelni.Darázs,vagy pőcsik szokott lenni a hunyó,attól piszkosul be vannak szarva.
Tudom, hogy rég nem jelentkeztem, de olvastalak benneteket amikor csak volt egy kis időm!
Az lenne a problémám, hogy a kecskéim közül egy anya és a birkám "topog", kapkod néha a fejével. Mit gondoltok mi lehet ez? Amennyire én utánna néztem a fej és lábrühre ír ilyen tüneteket! A doki majd csak hétfőn tud eljönni, hogy megnézze rüh-e?
Szerintetek lehet a rühtől a tejet ugyanúgy fogyasztani? Mert vinnék tőlem kisgyereknek is.
Szia!
Én próbáltam a kutya nyakörvet,most is az van a kicsiken.És bevált.Sem kullancs,sem bolha nem volt rajtuk azóta,és semmi bajuk a kicsiknek.A Dolfi nevü volt idáig,de azt elvesztették.Most Beaphar van,de ez is jó.Olyat veszek ami épp kapható,és ami kullancs ellen is véd.
sziasztok borsod vagy heves megye körzetében tud valaki elado, bur vagy nubiait? lehet keverék is vagy esetleg tenyésztöket,szeretném velük felvanni a kapcsolatot mert ebbe az évbe szeretnék venni család már kikészit :-) nagyon megtetszett nekik a fajta,sajnos kocsink nincs igy messzebre nem tudunk elmenni :-(
Sajnos az én gyönyörű, egészséges állományom egy másik kecskeállomány gazdájától 3 éve -a szaros gunicsizmájától - megfertőződött clostrídiummal. Azóta küzdünk, iszonyatos pénzt költöttem referencia és bélsárvizsgálatra, boncolásokra és szakértői véleményekre eredménytelenül. A sok temetés után végső kétségbeesésemben a fosós kecskét beoltottam mindennel, ami otthon volt, és amit a rezisztencia vizsgálat javasolt. Az állatorvos fogta a fejét, mikor elmeséltem neki, de a 7 elhullás után a beteg kecském másnapra jobban lett, és eszegette a szénát. Okulásképpen, ha valakinél hasonló veszteségek vannak, ( voltak, és esetleg várhatóan lesznek) Amoxizol és Enroxil együttes -IDŐBEN történő beadásával az állat (a szakirodalommal ellentétben) megmarad.
Csak azért kérdezném tőle, hogy merre lakik, mert Tata itt van mellettem egy köpésre, sőt szinte minden nap keresztül is megyek rajt. :) Mint tudod, a távolság nálam nem számít...
Nagyon kicsinek látom őket a korukhoz képest a Maminak sajnos nem volt az utóbbi időben túl sok teje. Nem szeretnék besűlt kecskéket, hirtelen a pingvintej jutott eszembe holnapra hoznak ,de megyek rendelek majd a takarmányosnál bárány tápot lehet hogy itt az nem túl kelendő.
Sziasztok! Ne azt nézzétek már, hogy merre laknak. Ezeknek a gidáknak holland champion volt a nagyapjuk, akinek az anyja 2491 liter tejet nyomott egy laktációban. A nagymama sem rossz.
Próbáljátok meg B6 és B12 vitamin kúrával (szúriban kapja), nem csodaszer, de nálam már állított talpra kecskét (sőt másnál is). Nálam sem tudott lábra állni a vemhes mama és azt mondta a doki hogy ezt megpróbálhatjuk, de nem ígér semmit. Egy esély csak az állatnak. Bejött!! Viszont volt olyan anyám akinél sajnos nem. :-(( Az állandó fekvés gondot okozhat és a búr anyámnál okozott is.
bolhásak a kecskéim nem lehetne rájuk bolha nyakörvet tenni? Tudom hogy más állatokon más fajta boilhák vannak. De próbálkozott már valamelyikőtök kutya, macska bolhaövvel?Persze csak a nem tejelő 8 hetes kicsikre gondoltam. A tejelőknek nem kellene semmi vegyszeres dolog!
Nem szívesen fújnék rájuk semmien vegyszert most éppen várom a tegnapi almaecetes fürdetés eredményyét!Én már biztos nem vagyok bolhás mert több lett rajtam mint rajtuk!
Ma volt az állatorvos kapott szegény Mami kecském egy lórúgásnyi kálciumot semmire sem reagálnak a lábai nem is érzi hiába bögdöste a doki tűvel semmi. Már az oldalán fekszik csak :( Délután még evett szinte mindent ha a orra elé tettük hát azt hiszem holnap el kell temetni. Mi a franc lehet ennek az oka ?
Szerintem inkább járj kondizni, és olvasd el a toicot a-z-ig, mert Szöcsi nem egy átlag kecsó lesz.A séta már szépen megy neki, de a mami után még üvölt, persze választ is kap. Viszont az autóktól akkorát ugrik, mintha egyenesen egy felhőre akarna menekülni a négykerekű szörny elől. Nem hazuttolja meg a nevét. Ezt eltaláltad.
A gyerekeket nagy körültekintéssel mustrálja és óvatosan barátkozik velük. viszont rág mindent, az árnyékot már most ezerrel keresi és lerázhatatlan, ha egyszer megkedvelt. De majd mesélek még.
Vagyok ám...olvasgatok, és merengek a múlton. Eszembe jutott pár dolog: kecske, és a kérődzés...nem lelek róla videót, páromnak szerettem volna megmutatni a látványt.
Anno Saci, mellébújva a Betyár kutyának, böff...kutya megnyalja a kecske orrát...egy gombóc fel, rágás, és vissza...majd böff, kutya megint nyal...rágás, vissza...na ez az, amit egy kecskét nem ismerő embernek nem lehet megmutatni :D
Az anya kecském fosik illetve hígabb a széklete ez annyira nem aggasztott csakhogy nem áll a lábaira na ettől már kezd verni a víz eszik iszik nyalja a sót ha odateszem elé. Még jó ,hogy a két kis gödölye már eszik rendesen. Szerintem reggel párom mehet is a patikába széntablettáért és meg is küzdhet a Mamival hogy lenyelje mert én dolgozom.
Én is szeretnék egyet kellene néhány tanács hogyan tanítsam meg a kecskét előrefelé menni!
Mert ugye pórázon nem gond de ha húzni kellene valamit? Ven egy 7 hetes herélt bakom ő az egyike a fogatos kecskéimnek a másik majd a jövő évi elléskor születendő bak lesz ! Így őket nem kell eladnom levágásra stb,Már most tanítgatjuk kötőfék séta az uttcán hogy ne féljen semmitől stb. De szívesen fogadnék minden tanácsot kecskefogat ügyben!
:))...kérlek szépen csak azért írtam, mert eszembe jutott egy régi történet...
...történt, amikor behozták a holtstein friz szarvasmarhákat a TSZ tehenészeti telepe kiemelt figyelmet kapott. Külön állatorvos felügyelte, a tehenek megtermékenyítését egy külön gyorstalpaló tanfolyamon kiképzett inszeminátor ( műbika ) végezte két segitőjével.
Az egyik ezek közül a "Gyurika" nevű kis magyartarka bika volt, amelyik jelezte, hogy melyik tehén mutat hajlandóságot, de fel nem érte őket, így "baleset" nem fordulhatott elő...
...volna, de "Gyurika" rájött, hogyha a karám egyik sarkában összegyüjtött trágyadombra áll akkor...már majdnem ! Az inszeminátornak és emberi segítőjének megesett a szíve harmadik társuk szenvedélyes udvarlásának láttán és egy pár villával még rátettek egy kicsit a trágyadombra.
Így aztán már... !!! Tudni kell, hogy a holtsteinek fekete-tarkák, míg a magyartarkák pedig vörösek. Megkezdödött az ellés sorozat és egyszercsak egy kis vöröstarka borjú látta meg a napvilágot !
- Azta ............- keritette el cifra káromkodások közepette magát az állatorvos- hogy lehet ez ? -vonta kérdőre a Műbikát és segítőjét.
- Mutáció ! - mondták azok válaszul, már jó előre felkészülve az esetleges magyarázatra.
Mutáció, mutáció- dörmögte az orvos...de amikor kibukkant a második kis vörös...rendezett az olyan "mutációt" hogy csak úgy zengett belé az istálló...
Összefoglalásként : Ahogy az egyik szeretve tisztelt topictársunk is mondta : A szerelem mindent legyőz ! ( Ez így igaz !:)
Van két törpe gödölyém hozzájuk vettem egy törpe bakot.De időközben lett két(meg majd még több) núbi gödölyém is és melléjük szeretnék egy bakot.
Megkötésről szó sincs, nálam is szabadon vannak és mindig együtt.Ezért is kérdeztem,hogy tehetnék -e a csapatba még egy bakot.A törpi bak,Turbó,még fiatalka bár már érdeklődik a lányok után, talán most még összeszokna egy fiatal bakkal.
Nekem mindig minimum két bakom van. Nem szokott vita lenni, igaz mindig együtt nőttek fel vagy az egyik gidaként került ide és úgy nőtt fel. Mikor a csajok ivarzanak akkor néha csattannak a szarvak, de még soha nem volt sérülés belőle. Végül is nem hülyék tudják hogy ki az erősebb, ki a rangidős. Akkor mikor testvérek voltak együtt még felnőtt korban is mindig együtt voltak, egymás mellé feküdtek, együtt aludtak. Az is igaz hogy nálam nincsenek megkötve a bakok, mindig együtt vannak a csajokkal, az ellésnél sincs soha gond, nem bántottak soha gidát, nem zaklatták az anyákat sem még ellés közben sem. Nem is értem soha hogy másoknál miért van gond a bakkecskékkel. Nálam mindig szelídek és kedvesek és normálisak voltak még azok is akik nagy juhászatból jöttek esetleg.
Kriszta volt a doki, megcsodálta Cucukát és közölte hogy tuti hogy vemhes. :-D Lehet majd drukkolni. :-D
tanácsot szeretnék kérni anyukám nevében, csak neki nincs rendes nete. Több éve tart kecskéket, de most ő sem tudja, mi a baj. Meghalt az egyik kecskéje 2 hete, és most két másik is hirtelen elkezdett furcsán viselkedni. Megkértem, hogy írja le mi történt, én pedig bemásolom:
Az Ágota ellés után kb 1 hónapig jól volt, aztán gondolom kezdett kevés lenni a teje, mert a gidák nem nőttek rendesen. Aztán elkezdett fogyni, nem evett, eleinte csak abrakot nem, aztán szénát sem, végül már zöldet sem, közben vagy a gyengeségtől, vagy valami mástól úgy támolygott, mint aki részeg. Az utolsó héten már fel sem tudott állni, akkor már köhögött. Az egész úgy kezdődött, hogy a szeme gyulladt volt, szemcseppeztem, kicsit használt is, de nem lett tökéletes. Mikor már alig tudott menni, akkor kezdett az orra és a szeme gennyesen váladékozni, azt kamillával mosogattam. Kb mindez 1 hónap alatt zajlott le.
A Bori eddig átlag 2,5 l tejet adott, tegnap már csak a felét, ma meg 4 dl-t összesen. Kb egy hete nézem, hogy fogy, de tegnap volt az első nap, hogy nem ette meg az abrakját. Ilyet már csinált régebben is, hogy hagyott ott belőle, de ma este hozzá sem nyúlt. Kb. egy hete minden nap kapnak akácot. Hogy Bori is eszik-e belőle, azt nem tudom mert elég visszahúzódó, fél a Gizitől. Borsó héjat ma evett, de abból meg nem mertem sokat adni neki, mert nem tudom, hogy nem árt-e.
Az Ágotánál felmerült, hogy tüdőféreg lehet, kapott ellene az állatorvostól injekciót kb. 2 héttel azelőtt, hogy elpuszult. A Bori új kecske, róla nem lehet biztosra tudni, hogy volt-e féregkezelve.
Ezek alapján van bármilyen tippetek, hogy mi lehet a helyzet? Köszönöm.
én is csodálkoztam ezen ,igaz feketém sose volt ö az elsö. vettek vér mintát stb hogy megnyugodjak én is hisz nem akarok beteg állatot a kislányom közelébe , mindent teszt negativ lett :-) ö igy vedlik legalább ezzel is okosabb lettem :-)
A szomszédomnak is van egy választós kis bakja eladó. Nyáregyházán lakunk. Ha esetleg valakit érdekel... JA, és az apja az enyém, egy núbiai szánentáli keverék(75-25%)
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, van-e valakinek tapasztalata a sajt borhütőben való tárolásával kapcsolatban. Már elég meleg van, a sajtok nehezen birják, arra gondoltam, talán egy borhütőben jó helyük lenne.Vélemény?
tudom még kicsi a keském de már azon gondolkodom hogy ha lehet akkor felűzetem de a fejésről semit sem tudok mikor kell fejni szoptatás előtt vagy utána vagy kőzbe?
meg tudnád irni hogy ha etetem milyen nővényekre figyeljek oda és miért ?
van olyan oldal a neten ahol az kecskéről olvasni lehet?
a frissen vágot lucernát lehea adni a kecskének vagy inkább száritsam ki lucernszénának?
sokan azt monták nyersen freisen ne adjam hallgatok rájuk sokan viszont azt hogy igen amig meg nem érdeklődőm itt a forumon addig nem is kap csak száritottat
ilyen 3 hét kezlés után és köszöni szépen egészséges vedlésen ment át:-))) gyönyörü fényes bunda:- ilyen volt sokak kérdezték is ,hogy ugyan mitöl hullhat ki a kecske szöre-na innen indultam én is mert megijedtem arcárol hasárol elég nagy részen kihullot a ször ,kerestem a válasszokat sok forumon jártam egyik szerint rüh, mások szerint kés,vitamin hiány stb. na de nem, nem vakarozik ,nem sebes akkor mi? kefével tisztitottam bundáját fürösztöttem neostomosannal, végül dokit hivtam a válasza:- vedlik :-))) hát igen a fekete kecskék átka
Ami fontos, legyen "forgó" a nyakörvön, a cöveknél és esetleg valahol még egy a láncon.
Így nem valószínű, hogy betekeri magát.
Kikötve tartom a kecskéket, nincs ellene kifogásuk, megszokták. Az udvaron szabadon vannak, de egyelőre képtelen vagyok bekeríteni a közel egy hektáros legelőt, nincs más választásom. Így tudom szakaszolva legeltetni és megvédem a gyümölcsfa csemetéimet, amiket tavaly mind megrágtak.
Mert tudni való, hiába áll szügyig a lucernába, akkor is a szomszéd fóliasátrát eszi meg.
Ez azért nem teljesen így van. A kérdés, hogy mihez képest ? A kutya sem örül ha megvan kötve, mégis szájában hozza a pórázt, hogy legyen megkötve és írány a kalandos séta...
Így a kecsó is ha kikerül egy szűk ól földes kifutójából nyakán kötéllel vagy lánccal és legelheti kedvenc takarmányféleségeit a változó körülmények előnyös hatással lesznek rá, dacára a "kikötöttségnek " ! Te túl fiatal vagy és keveset utazhattál távolsági vonattal, de a régebbi időkben bizony a vonatablakból kitekintve, szinte minden bakteháznál kivolt kötve legelni egy-két kecske és szemmel láthatólag remekül elvoltak.
Az persze igaz, hogy a veszélynek is jobban kivan téve a "kikötött"-főleg a kutyák támadásának de hallottunk már olyan esetet is, amikor nem volt kikötve, azt meg elütötte az autó !:(
Hozzászólásom azon kecskék érdekében íródott, akiknek a lehetséges "kikötés" egyben a kedvezőbb életfeltételeket is biztosítja !
Tisztelettel és kézcsókkal a Mestertenyésztőnek !:)
Hyperollal mosd ki ha még van benne trutya, öblítsd át. Naponta nem árt ismételni, míg a seb össze nem húzódik. Gumikesztyű nem árt, és a kijövő cucc elégetése sem a zoonózis miatt. Emiatt nem kell vágni, de fertőző ezért előfordulhat másik állaton is. Csak akkor vágd, vágasd fel, ha felpuhult a bőr, és kihullott a szőr. Meg lehet várni míg kifakad, de azzal nő a fertőzés esélye.
Az utóbbi napokban forraláskor "összemegy" még a frissen fejt tej is. Mitől lehet ez? Ugyanazt eszik, kapják a kecskék, mint máskor. A tej íze ugyanolyan, mint máskor, csak valamiért nem bírja a forralást. Pici gyereknek szeretném adni, nekünk már nem forralom, nincs tőle semmi baja, de a picinek nem merem forralás nélkül adni. Köszönöm a segítséget.
Természetesen én is féltem, és nagyon pánikolok is miattuk ezért is írtam, hogy ha ki van kötve akkor csak hallótávolságon belül legyen a gazdi vagy a felvigyázó.
Jaj még csak az maradt le hogy lehet szidni a "felelőtlen" kutyatulajdonos a kutyája miatt, de akkor mit mondunk a kecsketartókra akik kikötik az állatot és ott hagyják felügyelet nélkül?????
Ronnja én azért félteném. Nálam Manócska kicsi kora óta a kutyák közt volt, meg tudta magát védeni ellenük, hisz számtalanszor kötözködött velük, még a nagyokkal szemben is. Aztán egyszer a saját szememmel láttam hogy kikezdett a malamutommal és Cora úgy rántotta le a földre mint a rongyot. Én üvöltöttem Cora engedett és Manó egy életre megtanulta hogy kivel lehet kötözködni kivel nem. Bevallom ha Cora valóban bántani akarta volna semmi esélye nem lett volna Manónak, egy hang sem hagyta volna el a torkát és már át is harapták a nyakát. A filmekben láttam már ilyet mikor vadásztak az oroszlánok. Egy pillanat és vége.
Kriszta gyönyörűek a kecsik különösen az egyik. :-DDDD
Lánc, futószár, És hallótávolságon belül legyen mindíg valaki, ha neadjisten valami kóbor ember/állat téved oda. Nálam csak a Szaffi van kikötve és úgy, hogy ha nagyon akarja akkor el is tud szabadulni(bár ezt még szerencse nem tudja) a többi nincs. Bár őt nem nagyon féltem idegen kutyáktól, mert vasárnap is egy puli méretúre rá akart rontani. És természetesen én voltam a hibás, mert a kislány elengedte a kutyáját és az meg jött volna kecskét enni. Szaffim meg támadt mint a vérszemet kapott bika. alig tudtam megfogni és a kutyát elvenni előle(jó nagyot röpült szegény kutyus, de egy karcolás nélkül megúszta.)
A lényeg, hogy nagy gonddal kösd ki, me4rt nem tudhatod, hogy merre van éppen valami felelőtlen kutyatulaj az antiszociális ebével.
A kérdésem az hogy mivel a legjobb kikötni a kecskét. A tapasztalatom az hogy a kötél nem az igazi mert szét tekeri a körbe körbe járásával. Kérem azok javaslatát akik tudják a megoldást.
Szia mindekinek.Lenne egy kérdéssem!A bakecskémen találtam egy csomot,és a szőre is kihulot korulotte. Ez volt vasárnap,hetfon doki meg nézte felnyitota és kozolte hogy tályog.Szerinte magátol is elmulik,de barmikor elojohet neki?Aszt szerentném kérdezni szerintetek, maradjon összig vagy vágás. A válaszotokat elóre is köszönöm szépen.
...nekem "Hajmáskéri-Béla" mindig is a kedvencem marad ( No, jó Manuel után :) mert tulajdonképpen Ő mutatott be Téged ! Azon a képen... és mivel én mindent balról jobbra olvasok, nézek így a képen is Béla ugrik be elsőnek !
Nagy párosok : Fred Astaire- Ginger Rogers, Ronnja-Szaffi, Simika- Béla... ( Üdv. :)
Ez a fejési szezon teljes időmet elveszi, meg a sajtárusítás, meg a munka meg minden.
Úgy néz ki sikerül bérelni a bátyámmal együtt egy istálót és pogi-vá válok én is! Legelő 20 méterre van tőle annyi amennyit akarok, szerintem jobb hely nem kell annál!
Felejtsd el a csípős paprika krémet. Erőspista(bácsi), wasabi, torma+bors- eredmény: kissé fintorogva, de szopott tovább a poronty. Hála azért mire anyuci elapadt leszokott, és most nem kísérletezik.
Június 5én Sólyban gyereknap lesz, várunk mindenkit szeretettel. Az elég ismertető jel, hogy kecskével leszek? :)
Simikém, Panda lehet, hogy mégis vemhes, így nem kell az általad ajánlott kicsi. az mr sok lenne.
:)...hááát Jutka kedves ! A kecske okos állat ! Annyit hallotta azt a bizonyos tej-bi cocktailt, hogy gondolta az elejét megkóstolja... nem szólhatsz rá egy rossz szót sem. De majd jön Szandrácska és megmondja mi ilyenkor a teendő ! Csak aztán, nehogy megint kihívjam magam ellen haragod ostorát ! ( anno... Romeó és Júlia !:)
Sziasztok! Segitségre lenne szükségem, az egyik fejős kecském cumizza saját magát, kiszivja a tejének majdnem a felét. Viz állandóan van előtte. Mit csináljak vele, hogy leszoktassam róla?
Szia!Ha a slag a szarvon megoldásra gondolsz,akkor az felejtős,mert olyan megoldás kell ami egyszeri,és visszafordíthatatlan.Azzal nincs több gond!Szép napot neked is!
:)...kérlek szépen ha sürgősen kell a szarvak elleni védelem, jó szívvel ajálhatom a kedves Tigimama- nagysikerű- szabadalmát ! Képes beszámoló a 19165-ös hsz található !
Sziasztok.Lenne egy kérdésem.Van egy nagyon jó ismerősöm aki szintén kecskézik,és a szarvtalanításról kérdezett.Mivel én ellene vagyok az ilyenfajta beavatkozásoknak,ezért semmit nem tudok a témáról,így csak annyit tudok Neki segíteni,hogy megkérdezlek Titeket.Ha van olyan aki érdemben tudna segíteni/van személyes tapasztalata/,és megosztaná velünk,akkor írja már meg.Olvastam róla,hogy van ilyen szarvtalanító paszta amit borjúknál használnak,az jó lenne a kecskéhez is nem?Nem akarok hülyeséget mondani neki ezzel a témával kapcsolatban.Próbáltam lebeszélni róla,hogy hamár egyszer szarvaltnak születik az a gidó,akkor maradjon is úgy,de hajthatatlan.Na persze,pasiról van szó.Nem akarom,hogy a kecsói szenvedjenek,tehát ha már meggyőzni nem tudtam,akkor legalább legyen minél egyszerűbb,és fájdalom mentesebb ez a történet. Előre is köszi.
Képzeljétek, tegnap gyereknap volt Hajmáskéren. :P És mi voltunk a főszám!, illetve a kecskéim! A rendőrök és az egyéb bemutatósok is mind háttérbe szorultak. Taroltunk! ha nem a kecske lesz a következő divatállat, akkor semmi.
Egy puszi a Dívától, Miss Szaffi bárónőtől
mama! védj meg bántanak!!! (eleinte élvezte, hogy világsztár, de hamar elege lett belőle. szegénykém. Így Szaffit kénytelen voltam beállítani egy kissé agresszív színbe, hogy védi a kicsit és ne kergessék. Utána szent volt a béke, és estére kiheverte)
Hol vannak a rajongóim? Miss Pandorra elégedett volt a rajongó táborral és nagy kegyesen minden bodzát elfogadott, amivel a kedvében akartak járni.
Helló mindenkinek kezdő vagyok a kecske témába 23éves vagyok és még csak mot vettem kecskét eddig csirkét és nyúlat tartotunk és néha kacsát most is van 4 anya nyúl és 29 kics meg egy kani és a 2 kis jerke kecskét lenne pár kérdésem
A kecske eheti e a salátát?
menyit tejet add egy kecske?
fontos az hogy mindig pontosan ugyanabba az időbe legyen etetve és fejve?
a kicsiket hány hetesen lehet leválasztani?
nyalósót lehet addni a kecskének?
mit kell etetni vele hogy normális minőségű tejet addjon?
Fejés persze ... 5 hetes a két kis gödölye én eddig kb 15 csepp tejet tudtam fejni a Mamiból a kicsik sem gurulnak még szerencse hogy szépen esznek. Egy nem tejelő fejős kecskéből mennyi kolbászt lehet csinálni ?
Azt szeretném tudni, hogyha van egy olyan nap, amikor a kecskémet kb. másfél órával a megszokott időpont előtt kell megfejnem, az okoz-e neki valami gondot?
Mert úgy tudom, hogy a fejési időt szigorúan be kell tartani.
szerintetek 4-5 anyához elég 1 bak ja a jelenlegi hely ahol a 2 kicsi van az ól 160X235cm a kifútó 296X215cm ennyi hely elég nekik ha kb 6-an lesznek ha nem akkor még van 2 másik ól is az egyik195X235cm a másik 220X235cm a 2 helynek egy a kifútója 710X100cm de a régi csirkeólban is van hely mert az 216X246cm a hozzá tartozó kissebbik kifútó 120X250cm a nagyobik kifútó 396X557cm ezeken a helyeken tudunk jószágot tartani nameg nappalra fel tudjuk engedni a fűves kertbe ami10mX25mmeg a régi 6mX3m-es régi garázs ahol a nyúlak vannak terveztem mivel hely van és rokon vájogtéglákat gyárt és olcsobban adja nekűnk csinálnák egy nagy tehén ólat 1 tehén részére mert majd szeretnék egy tehenet is
Helló kőszi a segitséget úgy terveztem hogy belőlűk inditanám el a kis kecskenyájamat de bakot majd csak később veszek ha már van vagy 4-5 anyám ami 1-2 év
Úgy 10-12 hónaposan ha a súlyuk eléri a kifejlett súlyuk ~ 70%-át kb 30-35 kilót.
Szánentáli féle fajta lehet benne, az teljesen fehér. De ettől még lehet kevert. Nálunk barna anyától szánentáli fehér apától lett teljesen fehér gödölye, hasonlít rájuk.
Épp ma volt meg. De ez a xar már előtte kijött... Összetapadt 4-5 mm hosszú fehér izék, nem mozog, de olyan puha, mint a levestészta. Mikroszkópon sem látszik élet bennük.
Bizonyára mindenki hitetlenkedve fogadja majd, de nekem bizony volt egy 8 hetes bakom, aki vemhesítette a saját korosztálybéli lányokat. (Szerencsére csak ketten voltak). Július elején születtek, javában zajlott a párzási hajlam ennyi idős korukra az idősebb kecskéknél. A franc se gondolta volna. Dr Molnár írhat amit akar, nekem bizony február elején kisgidák születtek a még szopós kisbaktól. Hogy ez a fajta vehemencia arányban áll-e a méretekkel, nem hinném. Nekem is van egy kb 8 hetes bakom, ő se panaszkodhat, szerintem ha nem is tyúk, de japántyúktojásnyi a golyója. Köszi a tetűre vonatkozó választ, holnap megyek, és beszerzem.
Szia! Teljesen mixek! :)) Az egyikük anyukája alpesi félvér,a másikuké szánen félvér. Az apukájuk ugyanaz,egy drabális hosszúszőrű,szarvatlan fehér bak. A hozzászólásaim között vissza tudod keresni a képét!
A kiskecsók is játszanak papás-mamást ! Ha visszagondolsz azokra az időkre, amikor még Te is CSAK játszottad a papás-mamást...választ kaphatsz minden ilyenírányú kérdésedre !
( Ha kell, szívesen kölcsönadom a topicon már megismertetett Időgépem !:)
ha nem akarsz szaporulatot, akkor inkább a herélt bakot ajánlanám, mert ahogy a lovaknál is, velük a legkevesebb a gond. nekem is az egyszem bakocskám mihelyst ki lesz golyózva megy házikedvencnek. A lányok mindíg sírnak a pasik után, a tökösöket meg gondolom nem kell bemutatni.
Én is csak azért kérdeztem, mert vágni való két hónapos bakocskát szereztem a szomszédomnak és egy-két hétig tartottam, az üres éves lányok mellett, hátha alapon.Amúgy is rövid élet jutott neki, ezért gondoltam, hogy talán tartalmas lesz az a két hónapja....majd kiderül.
Kb. a fórum felét elolvastam, de valószínüleg nem találtam meg(nem vettem észre) amit kerestem és már a szemem is kezd kifolyni. Így inkább megkérdezem. :)
Érdeklődnék hogy mivel lehet hatásosan védekezni kullancs ellen? Az állatok erdővel körülvett helyen lennének, így biztosan szükség lesz rá.
Nem lesznek fejve, csak a területet segítenék rendbentartani.
Köszönöm a jókívánságot, jelentem, a gidám mára már jobban van egy picit. Okulásként tartottam fontosnak beszámolni a fejleményekről, mert tudom, mennyire meg tudja viselni az embert egy-egy kis kecsó elvesztése.
Pont ezért nem értem,mert a kajáztatásban nem történt változás.A legelés mellett kap naponta kétszer abrakot kukorica,zab,árpa,kritikále formájában.Vagy keverve,vagy külön-külön.Lehet túl sok neki?Júliusban lesz 1éve hogy kecskét tartok.Télen is legeltettem,plusz kapott szénát,abrakot is.Egészségesen meg is fialt kettőt.
De az a fura h nem volt még ilyen rossz ízű a teje,ezért gondoltam h a szoptatás miatt.
Szia.A válasz az,hogy a szoptatásnak semmi köze nincs a tej ízéhez..Pláne ha fű ízt érzel rajta.A tej íze azon múlik,hogy mit eszik a kecske,milyenek a fejés körülményei,és hogy a laktáció melyik részében jártok/magyarul mióta fejődik/.Ha csak legel akkor adj neki szénát is ha tudsz,meg szemest is, a vegyes kajától jobb ízű lesz a tej.
Én már idén nem szeretnék többet eladni, majd jövőre. Anyát akkor sem, csak gidát vagy gödölyét. De nézz körül, F1, R1 még lehet az országban eladó. Lánykából én is csak R1-et adok el.
S.O.S.!!!! Tejelő állománynál hogyan küzdhetek a tetű ellen? Három részre van osztva a csapat, az egyik csoportnál észrevettük a tetveket. Nem okoznak még semmilyen elváltozást a külcsínyben, de nem is óhajtanám ezt megvárni. Mi az, ami a tetűk ellen használ, de nem felszívódó, és így a tejet hasznosíthatnám? Na!!! Okosok és tapasztaltak!!! Légyszi, segítsetek!!
Hát most jól megijesztettetek! Ugyanilyen problémával kezelte ma az állatorvos az egyik kis bakot. Igaz, neki eddig csak az egyik térdízülete volt bedagadva, a másik lábán csak kissé, de már nem bírt együtt menni a csapattal, annyira fájt neki. Az állatorvos azt mondta, akár köldökön keresztül bejutó kórokozók okozta ízületi gyulladásról is lehet szó, ezért tetránszármazékot, vitaminkomplexet és fájdalomcsillapítót adott neki. Kicsit szkeptikusan fogadtam, mert a gida már 6 hetes, tehát a bacik elég soká lendültek támadásba, de elhallgatva Titeket Kecskefüggel együtt, remélem neki lesz igaza!!!
Szia.Sajnálom a kiskecsót.A tüdeje biztosan a láz miatt lett ilyen.Olvastam Én is a hsz-edet,de nem akartalak elszomorítani,hogy el fog pusztulni.Sajnos tapasztalatból tudom Én is.Nekem is volt ilyen,nem is egy.Az elsőt nagyon nehezen helyre tudtuk hozni a Dokival,de a második elpusztult nálam is.Három hétig szenvedet.Bíztam benne,hogy az elsőhöz hasonlóan meg tudjuk menteni,ezért kínlódtam vele eddig.Egy idő után úgy tűnt sikerül is,de aztán visszaeset.Egyik nap nagyon rosszul volt,de nem volt szívem átsegíteni a másvilágra,gondoltam ha holnapra sem változik a helyzet, akkor megszabadítom a kínjaitól,de elment magától.Azóta is bánom,hogy hagytam ennyit szenvedni,és nem segítettem rajta.