Nemzeti park felségterülete lett. Érdemes akkor rászánnod az időt, mert ha már ott vagy, akkor a Rákóczi barlangba is be lehet menni, amely sokkal szebb a jósvafőinél. A külszínen is van sok látványosság bányai vonatkozásban. Szerintem óriási nagy élmény!
Erről a videóról az Esztramos jut eszembe. Évekkel ezelőtt fel lehetett menni a tetőre korlátozás nélkül, akkor néztem ott komolyabban körül. A függőakna tetején rácsos lezárás óvta a botor lelkeket a beeséstől és kaviccsal bizonyosodhatott meg az ember a mélységről.
Mondjuk 500 ásónyom:)Még ásványos topicon írta valaki,hogy az ásványozás már lecsengett Mo-n.Kis bisz-baszokat találsz már csak, én amolyan hobbi ásványgyüjtő lennék,szeretnék.Sokat kell turkálni a régi meddőkön és nehéz megtalálni őket mert benőtt sokat a természet.
Ez a bánya kicsit odébb van, az Erdélyi bányás képekhez kapcsolódóan tettem föl :)
A bányatelepet egy újrahasznosító-ócskás vette meg, mindenhol rossz mosógépek és monitorok, kábelek és katonai cuccok között bukdácsolva lehet az egykori, csak úgy otthagyott bányamonstrumokat megtekinteni. erdélyben amúgy hihetetlen mennyiségű ilyen van, nincs valami nagy kultúrája a rekultivált bányabezárásnak arrafelé. A függőaknák esetében általában még egy beton fedlapra sem futja az aknák bezárásához, ott tátog mind szabadon.
A leggyorsabbaknak mutatok egy meggyőző rövidke videót, amit nyáron készítettem:
A gyöngyösoroszi-mátraszentimrei bányarendszerben a szakszerű bezárás, a rekultiváció folyik. 1986-ban a kitermelés leállt, azóta elhagyatott volt a bánya. Geológiai okok miatt az érctelepek szennyezőek a karsztvízre nézve, ezért kell a szakszerű bezárás, amit most csinálnak, és kb. 40%-os készültségű a dolog, még mindig az altáró újranyitásán dolgoznak, hogy be lehessen zárni.
Háát, régen igaz volt, de az elmúlt évtizedekben az erózió és a lelkes ásványgyűjtők a felszínéről eltűntettek minden érdemlegeset. Vagyis mostmár nemigazán lehet találni.
Igaz, azért én hoztam magamnak néhány csillogó ércdarabot a Károly-telérből, frissen kitermelve :)
Ja. Kibányásszák a nehézfémekkel dúsult, 2-3 ph-jú mérgező iszapot a tárnákból, hogy azután betömjék őket iszappal.:-) Ha legközelebb annál a lejtaknánál leszel, hát így lélegezz jó mélyeket..:-)
Ott mászkáltam már néztem a kacsákat,hogy milyen szépen úszkálnak.Fölötte régen tó volt?Tátrák rohangáltak arra és a patak mederből takarítják az iszapot?