Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Teljesen egyet értek veled, abban is hogy a hatalomnak nem a legális fegyvertartóktól kellene félnie, illetve abban is, hogy Magyarországon mindig is gyerekként kezelték az embereket.
Nincs az a buta ember aki egy bűncselekmény elkövetéséhez legálisan kívánna fegyverhez jutni!
Ha a önvédelemnél maradunk egy picit hűen tükrözi a Magyar közbiztonságot, hogy olyan idős emberek is gázpisztolyokat (mivel mást nem lehet) vásárolnak akik nem hiszem, hogy különösebben rajonganának a fegyverért. Mert félnek!
Kérdem én ha mostanára (sűrű idézőjelek közepette) Magyarország "megéret a nagystilú bűnözésre" akkor az állampolgárok miért nem elég érettek ahhoz, hogy megvédjék családjukat és saját életüket!?
Pl. nalunk a varosi loteren csak pontloveszet van (elsosorban legpisztoly, legpuska , versenyzoknek kispuska, .22lr cal. sportpisztoly), mindenfele dinamikus loveszeti kezdemenyezesre a valasz hatarozott NEM (most beindulni latszik egy kis feketeloporos loveszet de az is csak pontloveszet szintjen)!!!!
Ketlem, hogy Macika-nak barmilyen fegyvere lenne (esetleg valami gagyi gazpisztolya van)!
Aki ma (es akkor) magyarorszagon legalisan fegyverhez akart jutni az megteheti (tehette)!
A verforralo ,hogy milyen procedurakon keressztul!
A masik dolog:
Nem az engedellyel legalisan tartott fegyverektol kell felnie a hatalomnak!
A bejelentett fegyver nem fegyver!
Attol a par tizezer embertol max. 2 nap alatt be lehet gyujteni a fegyvereket!!!
A vadaszoknal hosszu fegyverek vannak kint , tarsadalomra valo vesszelyesseguk zero (nem rejthetoek), honvedelmi helyzetben lehetne hasznalni oket esetleg (idegen tamadas eseten)!
Mellesleg megfigyelheto egy redukacio a hatalom reszerol! Nagyon sok vadaszfegyvert selejteznek ki muszaki vizsgan (egy vadaszpuskamuves ismerosomtol hallottam a napokban, eppen vizsgaztatasrol jott)!
Sok olyat is ami meg evtizedekig vigan muzsikalna!
Magyarorszagon mindig is gyerekkent kezeltek az embereket!
Fenntartom, hogy a puha diktatura eveiben jobb lehetoseggekkel rendelkezett az atlagember mint most fegyvertartas teren!
Ha akkor annak a sok munkasornek engedtek a fegyverhez jutast (a TT-iket sokan hazavittek), akkor most miert nem hagyjak a lakossagot onvedelemre felfegyverkezni (a bunugyi helyzett sok ezer %-al rosszabb!!)!!
Nem hiszem, hogy halomra gyilkolnank egymast egy szlovak mintaju fegyvertorveny melllett!
Nem igaz, hogy masok vagyunk! Ok is emberek! Megfelelo szabalyozassal magas fegyverkultura alakulhatna ki!
Illetőleg ha a Magyar fegyvertartási törvényt értelmezzük, különbséget tesz hobby vagy sport célú fegyvertartás illetve önvédelmi fegyvertartás között.
Őszintén szólva szerintem ez hülyeség. Ha valaki hobby, sport célra vesz egy 9mm Parabellumot vagy valaki egy ugyanilyen fegyvert önvédelmi célra, akkor az nem ugyanabban a „kiképzésben” részesül?
Régebbi hozzászólásokban néhányan lefordították a közlekedés nyelvére, lehet hogy nem teljesen jó az összehasonlítás de mindenképpen van benne valami. Szóval ilyen elven lehetne oktatni csak városi illetve csak főúti vagy autópályás vezetőket ? Nem lenne ez veszélyesebb?
Én kitartok amellett, hogy a magyar fegyvertartási törvény nem jó, hanem veszélyes és túlbonyolított is.
„a Miskolci Vasutas Sportlövő Egyesület tette fel a netre a Kaliber magazinból egy cikket, amelyett egy neves jogász szokott publikálni.”
http://mvse.freeweb.hu/ujtorveny.htm
Mivel ez egy 2003-as cikk, és mint megtudhattam abban már megváltozott, hogy a politikai elit sem tarthat alanyi jogon fegyvert (bár erről szerintem lehetne egy külön vitát nyitni), ha jól tudom másban ez nem változott így hűen tükrözi a Magyar fegyvertartási törvény visszásságait.
Az esetleges tévedéseimért elnézést kérek! Mivel nem vagyok túl nagy szakértője a témának, ezért nem is kívánok nagy mellényel vitába szálin, inkább csak amolyan kérdezősködve. J Ezért örömmel is veszem ha kijavítotok!
Macika kicsit úgy veszem észre nem bízol meg a honfitársaidban, „Mert mi magyarok vagyunk, ők meg szlovákok” hozzáteszem (talán lehet neked van igazad). Fene tudja!
De ezt a gondolatmenetet folytatva, az előzőekben kiderült neked is van fegyvered (lehet hogy vadászpuska de akkor is fegyver). Gondolom te is magyar vagy, tehát ezek szerint te sem vagy alkalmas arra hogy lőfegyvert tartsál!
Tudom nem egészen ezt akartad vele mondani, de ezt is le lehet belőle szűrni.
A rendszerváltás előtt még a légpuska is tiltott fegyvernek minősült, és ugyanúgy kezelték, mint ma a 7,5 Joule fölötti torkolati energiájú fegyvereket.
Az, hogy a rendszer vége felé már szemet hunytak felette sokszor, az csak egy tünet volt. A törvények szerint nem lehetett.
Jellemző a "goauld-rendszerurak" akkori beteges félelmére a néptől, hogy pl. rádió-távirányítású (CB-frekvencia, 27Mhz) (nyugati import...) kisautót ha vett valaki a játékboltban, előtte/utána el kellett mennie a helyi rendőrségre, ahol regisztrálták, hogy neki van rádió-adóvevője...
"(dehogynem, csinálják azért! ;)" - Aha persze te csak tudod! De ha mar ilyen jol tajekozott vagy megmondanad hol lehet kapni peremezot, gyutacsolot, loport ???
Merthogy nagyon meguti a bokajat az aki ilyesmivel foglalkozik es akkor bucsu a fegyverektol!
"(csak gondolj bele, mennyivel veszélyesebb valakire az otthon töltött sörét, mint a boltban vett???)" - Na itt buktal le milyen buta vagy! A kezzel gyartott loszer, mindig sokkal pontosabb es jobb teljesitmenyu mint a gepi szorozatgyartmany!
A gyari loszerek kozott nagyon nagy a szoras (kiveve a minosegi gyartmanyokat de annal meg meglatszik az aran is!!!) sok hibas patront lehet talalni!
Mellesleg most - ha megfizeted - olyan maroklőfegyverrel lősz a lőtéren, amilyennel csak akarsz. A gáz-/riasztópisztoly nem volt SEMMILYEN FORMÁBAN engedélyezve! A flóbertpisztoly/-puska szintén nem!
Igen, a lőszergyártó lobby győzött, nem tölthetik olcsón otthon a sörétest a vadászok (dehogynem, csinálják azért! ;), ennek financiális okai vannak, egyáltalán nem a szigorítás (csak gondolj bele, mennyivel veszélyesebb valakire az otthon töltött sörét, mint a boltban vett???)
Bocsánat, én még csak 43 vagyok, de határozottan emlékszem, hogy gyerekkoromban (12 évesen kezdtem sportlövői pályafutásomat) nem lehetett 7 Joule alatti légfegyvere senkinek, valamikor 22-23 éves koromban (körülbelül, akkor már nem tartottam számon) lett legalizálva. Az edzések (szintén MHSZ) előtt/után egyenként el kellett számolni a lőszerrel is (pedig semmi más, mint pár gramm ólom volt). Később, amikor Drulovval versenyeztem, akkor is - értelemszerűen - ugyanez volt.
"Nálunk pedig, ahol még a légfegyvertől is féltek az elvtársak..."-Legfegyvere barkinek lehetett aki elmult 18.
A helyi MHSZ loteren meg kispuskaval ,drulov pisztolyal, MCM-el, vagy az eppen rendelkezesre allo .22LR vagy .22Short kaliberu joszaggal uzhette az ember az ipart!
Ha esetleg "apu" munkasor volt jo esellyel AMD-vel vagy valamilyen variansaval is lohetett az ember.
Loszer utantoltes engedelyezve volt (a vadaszok othon tolthettek a patronjaikat)!
Egyébként nem igazán fedik az Általad leírtak a történelmet, ugyanis 15 évvel ezelőtt simán engedély nélkül vásárolható-használható volt a lőportöltetes flóbertlőszert náluk, míg nálunk csak a gyutacs lehetett benne, lőpor NEM! Náluk nem volt a 7 Joule-os szabály sem. Arról nem is beszélve, hogy 30-35 éve náluk simán lehetett légfegyvert (pisztolyt-puskát egyaránt) tartani, bármiféle engedély nélkül, nálunk az is szigorúan tiltva volt!
Tehát volt idejük arra, hogy kialakuljon a fegyverkultúra.
Nálunk pedig, ahol még a légfegyvertől is féltek az elvtársak...
Hidd el, nem véletlen az Euro sem náluk, megelőzve bennünket legalább 3-4 évvel.
Ami a fejekben van, az számít.
Ezen a téren iszonyatosan van okunk szégyenkezni, látszólagos zászlóshajóból így lettünk sereghajtók 20 év alatt...
Az én gázpisztolyomnak (van olyanom is) külön adtak műanyag lapocskát (viselésit), de csak most, úgy 3 hónapja, amikor lejárt az engedélyem rá. A barna fegyvertartásiból is kivezették.
Azt ugyan nem egészen értem, hogy miről beszélnek gáz és riasztófegyer tartási engedély címén, mikor olyan régóta nincs is. Tartáshoz (talán 2006 óta?) nem kell engedély, csak viseléshez; és viselési engedélyt is nyilvántartanak. De mindegy, azért vannak ott számok. :)
Igen alapvető különbséget kell tenni legális és illegális fegyvertartás között.
A bűnöző ha tetszik ha nem, ha szigorú a törvény ha nem, hozzá fog jutni a fegyverhez.
Tehát ezzel nem lehet indokolni a törvényes fegyverhez jutás szigorúságát.
Mint ahogyan azt említetted a törvényesen tartott lőfegyverekkel elkövettet
visszaélések száma gyakorlatilag nulla. És ezt alátámasztják más országbeli
statisztikák is mind az EU-ban mind pedig az USA-ban, mert a hírekkel ellentétben
ott sem a törvényesen tartott fegyverekkel követik el a bűncselekményeket, visszaéléseket, (ezt egy amerikai barátomtól tudom) persze kivételek mindig és mindenhol vannak.
Példaként fel lehet hozni Szlovákiát, ott is a rendszerváltás előtt tiltva volt a
fegyvertartás,(tehát nem lehet azt mondani, hogy kialakult hosszú időn át egy fegyvertartási kultúra) most pedig az állampolgárok hozzájuthatnak hobby vagy önvédelmi célra fegyverhez és mégsem lövöldözik halomra egymást az emberek!
Miből gondolod, hogy itt igen?
Addig, míg a józsefvárosi piacon színt is választhatsz, milyen pisztolyt kérsz, és 20 perc alatt megvan lőszerrel együtt, addig nem azért kell bánkódni, mert valaki ENGEDÉLLYEL, legálisan hozzájut ma egy maroklőfegyverhez. Egyébként pedig statisztika, hogy az engedéllyel tartott lőfegyverekkel elkövetett BCS-k száma konvergál a 0 felé (azért nem 0, mert van pár bekattant rendőr/határőr/katona, aki a szolgálati fegyverével követ el valamit). De - visszagondolva a híradásokra az elmúlt 20-30 évben - nem nagyon emlékszem olyanra, hogy valaki, aki engedélyeztetés után, legálisan jutott pisztolyhoz, az később BCS-t követett volna el vele.
Tehát ha valaki fegyverének nyoma van, - ez az igen szűk réteg - az igencsak meggondolja (az eddigi tapasztalatok szerint), hogy használja-e még jogos helyzetben is...
Mert igen, leírják, hogy X ezer lőfegyver van magánkézben, ám ezek jelentős része sportfegyver (tehát közteren nem hordható), vadászfegyver, stb. Mióta megszüntették, hogy alpolgármestertől felfelé mindenkinek alanyi jogon jár a lőfegyver, azóta - ezen engedélyek lejártával - ezek száma tovább csökken/fog csökkenni.
Macika teljesen egyetértek veled, hogy nem lenne szabad mindenkinek fegyverhez jutnia!
De én arra szeretnék igazándiból kitérni, hogy ma Magyarországon a fegyvertartási törvény különbséget tesz ember és ember között. Tehát míg egy tisztessége büntetlen előéletű állampolgár nem juthat hozzá,addig egy politikus, államtitkár minden különösegg vizsga nélkül igen! Illetve én ugy tudom, hogy valakinek a fegyvertartásra beadott kérelmét a megyei rendörkapítányságon birálják el (ami pedig ellentmond az EU szabályozásának). És így gyakorlatilag az embernek ismerőse van vagy tudja kit lehet megvenni ennek érdekében bármikor hozzájuthat! Ami pedig igen veszélyes ebben a dologban ha valakinek rábólintottak az engedélyre akkor egy egyszerű vizsga után már meg is veheti a fegyvert!
Na de nem magamtól találtam ezt ki, a Miskolci Vasutas Sportlövő Egyesület tette fel a netre a Kaliber magazinból egy cikket, amelyett egy neves jogász szokott publikálni. Tehát nem valami kókler kitalálmánya (aki minden áron fegyverhez akar jutni), hogy nem is olyan jó ez a magyar fegyvertartási törvény!
Bizonyos könnyítések lehetnek, érdemes körülnézni az EU-ban, a franciáknál pl. lehet .22-est tartani bejelentéssel (kb. mint nálunk a gázpisztolyt), a szlovákoknál megfelelő (elég komoly) vizsgálat után lehet önvédelmi fegyvere szinte bárkinek, aki büntetlen és makulátlan előéletű, de pl. az angoloknál még szigorúbban tiltott, mint nálunk, és az északi országokban is ugyanígy.
Mellesleg - mint írják is - nem lesz kötelező érvényű ez a jogszabály, a tagállamok megőrizhetik az ennél szigorúbb szabályzásukat. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez lesz nálunk is.
10 éves korom óta (33 éve) meg vagyok fertőződve a lőporfüsttől (előbb sportlövő, majd vadász), de bevallom, rohadtul nem örülnék, ha bárki hozzájuthatna éles lőfegyverhez csak úgy, mert neki az kell... Azon egyszerű oknál fogva, mert ismerem, mennyire primitív, hirtelen haragú honfitársaim egy minimális része. Ha ők éles fegyvert kapnának, azt hiszem, nem mernék kimenni az utcára. Gondolj bele, ha annak az embernek éles lőfegyvere lenne, aki most is szemrebbenés nélkül neked ugrik, csak ha pl. nem engedted be az általa vezetett autót egy szabálytalan sávváltásnál. És hány tucat ilyennel találkozni nap mint nap!
Ha jól értem ez az irányelv kötelező érvényű a tagállamokra nézve, és igy fegyverhez juthatna Magyarországon az átlag állampolgár is? Tudál esetleg erről az irányelvről írni valami konkrétabbat is?
Alapvetően a nyilvántartás szigorításán és kiterjesztésén rugózik, 20 év, mindig tudni kell kinél van, meg olyan legyen a jelölés, hogy a törlése hazavágja a vasat.
DE vannak érdekes mondások is:
„A tagállamok a lőfegyverek megszerzését és birtoklását a 3. cikkben foglaltak sérelme nélkül csak olyan személyeknek engedélyezik, akiknek megfelelő indokuk van erre és akik: a) legalább 18 évesek, a vadászat és céllövészet kivételével; b) nem valószínű, hogy veszélyt jelentenek önmagukra, a közrendre vagy a közbiztonságra nézve. A tagállamok lőfegyverek birtoklását a 3. cikkben foglaltak sérelme nélkül csak olyan személyeknek engedélyezik, akiket nem büntettek súlyos jogsértés (pl. gyilkosság, rablás vagy gyújtogatás) vagy azokban való közreműködés miatt. A tagállamok visszavonhatják a lőfegyver birtoklására vonatkozó engedélyt, ha az első bekezdés b) pontjában foglalt feltételek bármelyike már nem áll fenn.
„(3) A lőfegyverek megszerzéséhez és tartásához szükséges engedélyhez egyetlen hatósági eljáráson keresztül lehet hozzájutni.”
vadászok és céllövők tevékenységük folytatása céljából, előzetes engedély nélkül birtokolhatnak egy vagy több lőfegyvert, két vagy több tagállamon keresztül történő utazásuk alatt, feltéve, hogy rendelkeznek az érintett lőfegyvert vagy lőfegyvereket felsoroló európai lőfegyvertartási igazolvánnyal. A tagállamok ebből a célból az európai lőfegyvertartási igazolványon kívül egyéb okmányt nem követelnek meg. A tagállamok nem köthetik az európai lőfegyvertartási igazolvány elfogadását semmiféle nyilvántartásba vétel vagy díj- illetve illetékfizetés feltételéhez.”
A tagállamok nem köthetik az európai lőfegyvertartási igazolvány elfogadását semmiféle nyilvántartásba vétel, díj- illetve illetékfizetés feltételéhez”;
............
A tagállamok a szubszidiaritás elvének megfelelően megtarthatják az irányelvnél szigorúbb nemzeti fegyvertartási előírásaikat. A képviselők ezzel együtt minden tagállamnak azt javasolják, hogy 2012-ig vezessék be a négy kategóriát.
Hatályba lépés, végrehajtás
A hatékonyabb szabályozás és az átláthatóság fokozása érdekében a tagállamoknak nemcsak a Bizottságot, hanem az EP-t is tájékoztatniuk kellene az irányelv betartása érdekében tett intézkedéseikről. A képviselők azt kérik a Bizottságtól, 2015-ig készítsen jelentést az EP számára az irányelv végrehajtásáról.
Az új irányelv 2008 januárjától léphet életbe. A tagállamoknak onnantól két évük lesz arra, hogy nemzeti jogrendszerükbe is átültessék az új szabályokat.
Nekem pl. hiába van minden létező (polgári) fegyverkategóriára vizsgám, hiába van vadászvizsgám, hiába fizetném be a vadászjegyet, a vadásztársaság tagságiját, biztosítást, mittudomén: ha nincs saját vadászpuskám, akkor nem kérhetek kölcsön pl. öcsémtől egy puskát egy vadászatra.
Másik példa ugyanez: nem mehetek pl. IPSC-versenyre kölcsönfegyverrel, mert nincs sajátom. Mindenképp valami egyesületbe kell belépnem ehhez is, hogy az egyesület. (Nyilván olyan-amilyen) fegyverével esetleg indulhassak. De ekkor sem kérhetem kölcsön a barátom "kispécizett" Glock-ját. Hivatalosan. Asszem. :)
Magyarországon még mindíg rettegnek a hatalomban lévők,ha az ember lőfegyvert fog a kezébe.
Önvédelmi, vadász vagy sport, mindegy. Gyermek korban kellene megtanulni a fegyver használatát, tiszteletét, becsületét és akkor fele annyi baleset sem lenne mint most.Nálunk a fegyver valami elképesztően túl misztifikált dolog, míg a tengerentúlon hétköznapi hobby( lövészklubbok, vadászat, military szervezetek, társasági esemény). A közúti balesetekben arányossan sokkal többen halnak meg, mint a tavalyi vadász szezon alatt a vadászatokon.Ott is vannak fegyelmezetlen emberek, akik nem tartják be a megtanult szabályokat, ugyan úgy mint a közúton is át megy a pirosba, megszegi a sebességkorlátozást stb.Az autósoknak nem mernek ilyen hülye szabályokat hozni, mint a vadászoknak amít a fegyver engedély miatt végig kell csinálni.Minden fegyver kérelemnél kijönnek megnézni a tárolóhelyet, pedig az elsőnél is beirhatná, hogy 5-ös szekrénye van valakinek, ezért csak a hatodiknál jönne ki újra.A másik pl.ha leadod a fegyvereidet, akkor törlik az engedélyedből tehát kölcsön sem kérhetsz, pedig minden vizsgád rendben van és használtál már fegyvert is.Autós nyelvre lefordítva: ha eladod az autódat nem kérhetsz kölcsön másikat mert bevonják a vezetőidet. SZÉÉÉÉP mi!!!!!Vagy hosszúlőfegyverre van vizsgád, de csak golyós van a tulajdonodban, ezért nem kérhetsz sörétest kölcsön egy fácán vadászatra, hanem veszel egy alig használható szart majd pedig a barátodtól kölcsönkéred azt övét.Autós nyelvre lefordítva:Levizsgáztál és Suzukival jársz.Elromlik szervíz, de kölcsön nem kérheted az én Toyota Hiace-t mert az sokkal nagyobb, és neked olyan nincs.Nahát így állunk kérem szépen és amíg ez nem változik addig csak szarabb lesz a helyzet. Én 45 napot vártam a megszerzési engedélyre.Ha van tartásid, miért nem mehetsz be a boltba veszed meg a puskát és intézi a bolt a papírokat( mint a "túloldalon) mondjuk 5 munkanap alatt.