Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142472

A végén találsz választ, de az egész doksi érdekes lehet.

http://snapszmester.hu/gyakorlati-palinka-fozes/

Előzmény: gyujtilaci (142471)
gyujtilaci Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142471

Jó estét mindenkinek!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy ki milyen vastag és milyen hosszú pára- és hűtőcsövet javasolna egy 98 l-es főzőhöz?

hyuing Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142470

Köszönöm a kimerítő választ. Megnyugodtam, hogy van ilyen.

Előzmény: kardosur (142466)
gombászok Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142469

Most látom, már cefréről van sz!

Hát, az már nehéz eset, nincs jó ötletem.

Előzmény: gombászok (142467)
gombászok Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142468

Van még ott a glicerinem kívül jó pár más alkohol, észter és egyéb nyalánkság is, sőt minél tovább érik a pálesz, annál inkább.

No zucker!

Előzmény: kardosur (142466)
gombászok Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142467

Trisó semmiképpen, a gyümit áztasd be 20%-os ecetes vízbe(10lvíz-1 liter ecet)fél órára, utána öblítés, és mehet a cefrézés.

Előzmény: kabold (142425)
kardosur Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142466

Az édességről.

Nem vagyok sem kémikus sem fizikus, sem biológus sem hasonló. Így aztán ha marhaságot írok, nem én találtam ki.
Ez a pálinka édesség már engem is régóta érdekelt. A baráti körömben főleg csak borászok vannak, nem is akármilyenek.

Tőlük kérdeztem én is, mi a véleményük az édes pálinkáról. Mert vannak borok is, amikben biztos, hogy nincs maradék cukor, mégis van egy kis édes beütésük is.

Annak idején egyik azt mondta, hogy a glicerin. Tudomásul vettem és elraktároztam az információt.
Később ugyan csak borász mondta, hogy némelyik borokban az extrakt is okozhat bizonyos édességet. Ez ugye a pálinkában nem igen van.
Sőt az alkohol is édesíthet. Ezt a kifejezést nem is mindegyikük ismerte, hogy alkoholédesség.
Aztán amióta behatóbban foglalkozom a pálinka üggyel, ismét utána néztem.

A glicerin többértékű alkoholok (cukoralkoholok) közé tartozó szerves vegyület, Amit édesítésre is használnak, megjelenik a egészséges cefrében is, de a forráspontja 290 Celsius.

Ez így nem juthatna bele finomított pálinkába. Vagy mégis?

Ekkor megtaláltam Barkócza alábbi hozzászólásait.
106725, 69676
Mert hogy ugye más a forráspont és más az illékonyság.
Lehet, mégis igaza volt a borásznak is?
Az alkohol-édességről meg, hogy próbáljatok meg patikai tiszta szeszt lehígítani 20-30%-ra, nem kell erősebb és valóban édeskés az íze.
Szerintem ezt az édességet nem lehet betervezni a pálinka készítés folyamatába. Ez is egy olyan tulajdonság lehet, amit esetleg csak egy nüansznyi eltérés okoz a cefrézés, vagy lepárlás  során. Hőfokok, idők, alkoholfok, stb. és mindezek véletlen egybeesése.

Előzmény: hyuing (142432)
kardosur Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142465

Köszi.
Az biztos, hogy középen tartja, de olyan f@s anyag, hogy ahogy ellapul, ki is lyukad. Pedig semmi erőkar csak a  hollandi anya bőrkesztyűvel. Marad a sima szilikon.

Előzmény: kopasz szuzukis (142463)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142464

Én barna színű benzinálló Ó gyűrűt használok. 

Előzmény: kardosur (142460)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142463

Az a jelentősége, hogy a hollandi meghúzásakor a perem miatt nem tud elcsúszni a tömítés. Amúgy meg ez szemre sima EPDM gumitömítés. Garantáltan nem hő- és oldószerálló.

Előzmény: kardosur (142460)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142462

Ha együtt főzeted ( egy üsben összekeverve a három cefre), akkor inkább együtt is erjeszd. A szőlő adja a "cukorfokot", a többi meg az aromát.

Előzmény: abácsip (142459)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142461

Egybe lehet cefrézni, ha nincs lehetőséged külön-külön kifőzetni. Valószínűleg a birshez kell igazodni a kiforráskor. Én megvárnám míg átfordul. A szőlőt bogyóznám.  

Előzmény: abácsip (142459)
kardosur Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142460

Sziasztok.
Van valami jelentősége ezen a páracső tömítésen a peremnek sima 1" tömítéshez képest?
 Eleve beszűkíti a csövet a perem miatt, pár fűtés után pedig ellapul és még szűkebb lesz a lyukja.

Az biztos, hogy nem hőálló anyagból van. Meg még 500 is volt az ára.

abácsip Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142459

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Van 50kg birsem, 50kg körtém és 50kg szőlőm. A mennyiségi korlát miatt együtt főzetem ki, de az erjesztést külön-külön hordóban csináljam vagy mindent egyben? Válaszotokat köszönöm!

pacsepa Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142458

De beopálosodott! Nem vészes, de határozottan. Szűrnöm kell majd.

A meggy és úgy látszik a szőlő is ilyen. Ezeket nem tudom opálosodás nélkül csinálni, de nem nagy truváj utólag átszűrni.

Előzmény: vick_1899 (142457)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142457

Semmi opálosodás nélkül tudtad 42 ig hígítani?

Előzmény: pacsepa (142456)
pacsepa Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142456

Megvolt a cserszegi szőlőpálinka kóstoló.

Rossznak nem rossz, de az előzetes várakozástól elmarad. 42%-ig hígítottam, de nem jött meg a várt átütő íz. A kajszibarackomat nem tudja überelni.

Egy hónapot pihentettem, még cseppet karcosnak érzem. Talán egy újabb hónap még javít az élvezeti értéken.

zsorsz Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142455

Csak mert olyan guszta ahogy összevan vágva.

Előzmény: hyuing (142454)
hyuing Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142454

Évekkel ezelőtt volt de ha a baráti körben előjön a téma még ma is köpködnek, hogy milyen vacak volt. kb 5x futott ki a cefre.

Előzmény: zsorsz (142452)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142453

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (142422)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142452
cronometer Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142451

Szerintem már 20 fokban is. Egyszer voltam ilyen bátor az almával!

Másnapra fel is emelte a rátett hordótetőket kb. 30 cm-el, úgy néztek ki mint 1-1 fekete kalap, miközben a hordó minden oldala csupa cefre :) ! Azóta tisztelem...  

Előzmény: vick_1899 (142450)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142450

Nekem most délután kezdett el püffögni, de örülök, hogy lassan indul mert  85% on vannak a hordók. 30 fokban tuti kifutnának...

Előzmény: cronometer (142449)
cronometer Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142449

Kb. egyszerre cefréztünk birset, én is szombat délután fejeztem be, hidegtűrő Uvaferm ment bele folyamatosan! Vasárnap déutánra becsülettel "megszaladt", persze számítottam rá. Valamivel 2/3 fölé töltve a 200 literes hordókat, jócskán 3/4 fölé ment. Szóval alapesetben már meg kellett volna indulnia. És mindez külső, fűtetlen garázsban, ahol éjjel max 6-10 fok ha van. Este néztem, termeli a széndioxidot, szóval dolgozik rendesen!

Előzmény: vick_1899 (142424)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142448

Köszi...a spirál fölé nem terveztem...

Előzmény: raczno (142446)
fehérkutya Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142447

Nekem öreg gyári van. Ha kell fénykép részletekről, szólj.

Kalibrálhatóra akarod?

Előzmény: 1zsakkrumpli (142440)
raczno Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142446

Kérem szépen, ez gyönyörű lett..., lesz egy hőmérő a spirál felett is?

Előzmény: rézműves1 (142398)
fehérkutya Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142445

Volt olyan almafám ( augusztusi érésű kis termésű sárga) , aminek pálinkája mindig édes volt.

Előzmény: hyuing (142432)
endrepp Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142444

Akkor irány a főzde. :))

Előzmény: Jolida (142441)
endrepp Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142443

Ebulliométer

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (142440)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!