Kedves Mindenki! A véleményetekre lennék kíváncsi.
Előzmény: 75 kg merlot daráltam, bogyóztam, majd kipréseltem belőle 50 l 19 fokos mustot rosenak. A törkőt, a présből hordóba tettem és kapott cca. 30 l vizet, benne feloldva 2 kg napfényt, élesztőt és pektinbontót. Azóta (1 hónap alatt) kiforrt és főzni szeretném csiger szőlő pálinkává.
A kérdés: mivel a főzőm üstje 50 l-es, a cefre pedig kb. 55 l, és két főzést nem akarok, ezért a cefre egy töredéke kimarad, de mi maradjon ki, a leve, vagy sűrűje?
Köszönettel venném esetleges tapasztalatotokat, véleményeteket!
Volt nekem is pár üveg lekvár,befőtt.Kierjedt rendesen minden de a legvégével nem vagyok elégedett.Néhány liter alkoholt csináltam szerintem.Nincs íze,pl a baracknak.Selymes de jellegtelen lett.Mondjuk ha nem jelenik meg rajta az íz ,akkor jó lesz likőrnek az asszonyoknak.
Kipróbálhatod a hígítást, jobb ötlet, mint a lúgosítás (akár mésszel, akár trisóval). De lehet, hogy annyira kellene hígítani, hogy kezelhetetlen mennyiséget kapnál.
Nem tudom sikerül e. Írtam itt kb 1-1,5 hónapja hogy a nejem kiborogatott kb 15 liter befőttet. Itt a fiúk hígítást és élesztőt javasoltak. 2 hordóba raktam összesen kb 60 liter lett,és 3 csomag élesztő, de még nem erjedt ki. Valószínű már nem is fog. Mondjuk az nátrium benzoát túltengésben szenved.
Jogos: kénhidrogént akartam írni, de rosszul sikerült a billentyűzés. A hulla/hullának látszó állapot a Cuproxat hozzáadása után jelentkezett, mondhatni: az operáció sikerült, a beteg (majdnem) meghalt. Némi gázképződés (nem szagos, gyufapróbás) most is van, a zajos erjedés az élesztőzést követő két nap alatt lement. Tehát mégegyszer: lehetne-e segíteni a helyzeten a "szer" koncentrációjának csökkentésével víz hozzáadásával, jelentős a cukortartalom is ízlelés alapján (a brixmeter már úton van occó országból).
Köszönöm a javaslatot, de...kicsit bonyolultabb a helyzet: három termelőtől való Bosc körte. Hibás részek gondosan kivágva, alapos mosás, darálón aprítás, majd az innen merített és megalkotott rettenetes keverővel péppé dolgozás. Kb. 3 % napfény, 60-70 l-nyi cefréhez fél sütőélesztő, eredmény rendkívül erős erjedés, hangos rotyogással körítve. Erős kéndioxid szag miatt - kollégával (növényorvos) értekezve fehérjebontó enzimek kerültek a képbe az erős szag miatt - mérsékelt, kb 0,5 dl rézszulfát hozzáadása tünt megoldásnak. A szag eltűnése miatt párom már nem a macskára gyanakodott, de az erjedést is blokkolta a gombaölő Cuproxat FW. Próbálkoztam sütő-, majd borélesztővel újraindítani. Ez utóbbinál némi remény látszik, az égő gyufa elalszik a cefre feletti térben. Innen továbbgondolható lenne, hogy néhány 10 liter víz hozzáadásával a gombaölő koncentráció csökkenne esetleg a cefrében? A trisó - a mészhidrát mellett - csak egy kémiai oldalon hívták fel magukra figyelmemet, mint a két komponensből esetleg kialakuló csapadék, kipróbálásukra nem került sor. Tehát a fentiek miatt fogalmaztam cefre újra indításról rézszulfát túltengés miatt. Mégegyszer megköszönöm a javaslatot, a víz hozzáadásra ha lenne vélemény, szívesen venném.
Nem vagyok sem kémikus sem fizikus, sem biológus sem hasonló. Így aztán ha marhaságot írok, nem én találtam ki. Ez a pálinka édesség már engem is régóta érdekelt. A baráti körömben főleg csak borászok vannak, nem is akármilyenek.
Tőlük kérdeztem én is, mi a véleményük az édes pálinkáról. Mert vannak borok is, amikben biztos, hogy nincs maradék cukor, mégis van egy kis édes beütésük is.
Annak idején egyik azt mondta, hogy a glicerin. Tudomásul vettem és elraktároztam az információt. Később ugyan csak borász mondta, hogy némelyik borokban az extrakt is okozhat bizonyos édességet. Ez ugye a pálinkában nem igen van. Sőt az alkohol is édesíthet. Ezt a kifejezést nem is mindegyikük ismerte, hogy alkoholédesség. Aztán amióta behatóbban foglalkozom a pálinka üggyel, ismét utána néztem.
A glicerin többértékű alkoholok (cukoralkoholok) közé tartozó szerves vegyület, Amit édesítésre is használnak, megjelenik a egészséges cefrében is, de a forráspontja 290 Celsius.
Ez így nem juthatna bele finomított pálinkába. Vagy mégis?
Ekkor megtaláltam Barkócza alábbi hozzászólásait. 106725, 69676 Mert hogy ugye más a forráspont és más az illékonyság. Lehet, mégis igaza volt a borásznak is? Az alkohol-édességről meg, hogy próbáljatok meg patikai tiszta szeszt lehígítani 20-30%-ra, nem kell erősebb és valóban édeskés az íze. Szerintem ezt az édességet nem lehet betervezni a pálinka készítés folyamatába. Ez is egy olyan tulajdonság lehet, amit esetleg csak egy nüansznyi eltérés okoz a cefrézés, vagy lepárlás során. Hőfokok, idők, alkoholfok, stb. és mindezek véletlen egybeesése.
Köszi. Az biztos, hogy középen tartja, de olyan f@s anyag, hogy ahogy ellapul, ki is lyukad. Pedig semmi erőkar csak a hollandi anya bőrkesztyűvel. Marad a sima szilikon.
Az a jelentősége, hogy a hollandi meghúzásakor a perem miatt nem tud elcsúszni a tömítés. Amúgy meg ez szemre sima EPDM gumitömítés. Garantáltan nem hő- és oldószerálló.
Egybe lehet cefrézni, ha nincs lehetőséged külön-külön kifőzetni. Valószínűleg a birshez kell igazodni a kiforráskor. Én megvárnám míg átfordul. A szőlőt bogyóznám.
Sziasztok. Van valami jelentősége ezen a páracső tömítésen a peremnek sima 1" tömítéshez képest? Eleve beszűkíti a csövet a perem miatt, pár fűtés után pedig ellapul és még szűkebb lesz a lyukja.
Az biztos, hogy nem hőálló anyagból van. Meg még 500 is volt az ára.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Van 50kg birsem, 50kg körtém és 50kg szőlőm. A mennyiségi korlát miatt együtt főzetem ki, de az erjesztést külön-külön hordóban csináljam vagy mindent egyben? Válaszotokat köszönöm!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem már 20 fokban is. Egyszer voltam ilyen bátor az almával!
Másnapra fel is emelte a rátett hordótetőket kb. 30 cm-el, úgy néztek ki mint 1-1 fekete kalap, miközben a hordó minden oldala csupa cefre :) ! Azóta tisztelem...