Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Akkor gondolkodj el ezen: miért alakult ki a tejtermék-készítés és fogyasztás kultúrája? Történelmi ködbe vesző, nagyjából ellenőrizhetetlen elmélet áll szemben nagyjából tízezer év sajtkultúrájával. Persze nem a teszkós trappistára gondolok, mielőtt félreértenéd, azt jobb nem enni, valóban.
Visszafele kezdem: én úgy gondolom, hogy nem főleg azzal van baj, hogy mit eszel, hanem hogy milyen minőségben. Hiába kezd valaki ilyen furmányos diétákba, mint ez a paleo-izé, ha közben teszkós disznóhúsból főz.
Az alapanyagok minősége befolyásolja azt, hogy mit kívánsz: ha érett paradicsomból és friss juhsajtból készítesz salátát olívaolajjal, akkor nem fogod érezni a hús hiányát, és nem kell mindennap rossz minőségű húst enned a teljesség-érzethez.
Én azt látom, hogy a mindenféle elméletek ide-oda rángatják a szerencsétlen fogyasztót, ebből lett a margarin-korszak, az alacsonyzsír és az alacsonycukor-időszak (ezek most vannak), holott egy elv mentén kiválóan lehet egészségesen táplálkozni: helyi, organikus és jó minőségű idény alapanyagokból kell főzni. Nem darabjaira csapott, majd összerakott tejet kell inni, hanem pasztőrözetlen, homogenizálatlan őstermelőit, ugyanez igaz a tejtermékekrei is. Jó minőségű marhahús, friss édesvizi hal, télen cékla, káposzta, hagyma fogyasztása (paradicsom, paprika, stb. nem-nem!). Nem kell félni a zsírtól és a cukortól, de nem kell túlzásba vinni. Nem kell étkezések között enni, stb.
És hogy szerintem miért nem helyes a paleolit táplálkozás? Vannak elméletek, amelyekről el lehet dönteni, hogy jók, vagy nem jók szimplán a módszer alapján, amellyel eljutott a megalkotója az elmélet kidolgozásához. Természetesen az egyes elemei lehetnek jók, de összességében valszeg nem helyes. Jelen esetben egy teljes étrendbeli, kizárólagosságot feltételező változást javasol olyan premisszák alapján, amelyekről nem lehet tudni, hogy igazak-e, illetve a környezetből kiragadva értelmezi őket. Nagyon keveset lehet tudni az írásbeliség megjelenése előtti emberi étrendről, pár közvetett lelet alapján lehet következtetni. Nem lehet tudni, hogy ez hogy befolyásolta az egészséget, nincs kontrollcsoportos mérés az életkorra nézve, nem lehet tudni, milyen hatásai vannak a megnövekedett átlagéletkor esetén, nem lehet tudni, hogyan változott az ember azóta, hogyan változtak az alapanyagok, stb.
Természetesen a problémák, amiket felvet, valósak, de a válasz valószínűleg helytelen, a fenti okok miatt. Még az is lehet, hogy véletlenül igazak, mondjuk erre kevés az esély, ugye. Szerintem.
nekem is gasztritiszem van, csak én már nem szedek gyógyszert (PPI), utáltam, mert még rosszabbul voltam tőle. hát őszintén szólva 3 hét után még nem az igazi... az esetenként zsírosabb húsok nem tudom, mennyire tesznek jót... szalonnát azért igyekszem kerülni.... azért reménykedek.
A burgonyafélék és hüvelyesek még a lektintartalmuk miatt is károsak. Csicsóka csak cukortartalom, GI miatt jobb a krumplinál (abban viszont magasan veri), de lektin abban is van. Érdekes, amit a refluxról írtok, nálunk is van a családban refluxos, de eddig még nem igazán sikerült meggyőznöm a gabonák elhagyásáról. Azt mondja, nem a savasság a gond, hanem az, hogy nyitva a "kapu", és feljön a gyomortartalom (?). Ezt vajon táplálkozással vissza lehet fejleszteni? Én javasoltam, hogy 1 hónapig ne egyen gabonát és tejterméket, baja nem lehet belőle, egy kísérletet megér.
Refluxom kb 15 éve van, időnként itt-ott egy-egy fekéllyel. Csak most a nyelőcső miatt veszélyessé vált a dolog. Ezért a táplálkozásomra régóta figyelnem kell. Azt mindég tapasztaltam, hogyha rendszeresen ettem finom pékárút, elkezdtem hízni, majd, ha leálltam vele, visszafogytam. Főtt ételre, salátákra nem égett a gyomrom. 8-10 éve a Dr. Légrády féle ajánlások alapján étkeztem. ami teljesen bejött nekem, csak hát Ő még nem fektetett ekkora hangsúlyt a gabonafélékre. Időközben kiderűlt, hogy ugyan nincsenek coeliakiás tüneteim, mégis glutén érzékeny vagyok. Egy biztos. Szendi Gábor könyve alapján teljesen kitisztázódtak a dolgok. Még csak fél paleon vagyok, fizikailag mintha kicseréltek volna,!!!!!!!! alig vagyok éhes.!!!!!!!!!! Fejem sem fáj. Sajnos jelenleg Parietet szedek, még vagy egy hónapig, ezért nem tudok arról írni, hogy egyáltalán nem ég a gyomrom, mivel most a gyógyszer teljesen leállította a gyomorsav termelésemet. Úgy hogy igazából utána tudok majd véleményt mondani.
Az országok (orvostudományi) fejlettségét/fejletlenségét lehagytam. Hátha valahogy beleillik a képbe egy tényezőként. Ez is csak bonyolítja, de egy-két esetnél elfogadhatjuk ezt is az alacsony számok esetében?
Én szintől függetlenül jól vagyok nélkülük. A só kell, persze tengeri :-) Ebben a paleolit dologban meggyőződésem van, így a tömeges dietetkai dolgokat könnyebb elfelejteni. Megkerestem, 789esben van blogos példa, és biztosan találsz neten is erre is példákat.
a magas glikémiás indexű kaják növelik a vérben a triglicerid szintet, és csökkentik a HDL szintjét. valamint tünetmentes hiperglikémiát okoznak. összességében a kardiovaszkuláris halálozási kockázatot növelik. nem csak túlsúlyosság esetében.
Mindenhol esznek szemét kaját (csoki+csipsz+burger), de ahol van tenger, ott a halfogyasztás is jelentősebb. Hogy ez népegyésségügyen mit jelent, illetve megerősíti-e az állításomat... nos majd keresgélek statisztikákat, ha lesz időm.
Nálunk karácsonykor fogy az évi halfogyasztás negyede, az ünnepek előtti hírekben volt, fel is kaptam rá a fejemet. Valami évi 4 kiló, amiben a csecsemők és a halutálók is benne vannak.
ahol tenger van, ott esznek is belőle. a fogyasztási statisztikák pedig megválaszolják, hogy mennyit. ezt pedig érdemes lenne összevetni a betegségekkel és pl. az elhízás elterjedségével. majd kutatok kicsit, ha lesz időm.
írtam, hogy tudom, hosszú távon ártalmas, mellesleg szív- és cukorbetegségre inkább a túlsúlyosak hajlamosak.
a blogon nem emlékszem hízós példára, csak arra, hogy a zsírok majd hizlalnak ill. a mozgás miatt a háj helyét izom foglalja el.
a barna cuccok közül én csak a rizst írtam, de úgy tudom, a búzánál is értékes anyagok vannak a korpában. ahogy a durva tengeri só is egészségesebb a finomított, vákuumosnál.
cukrot nem tudom, de az nem is érdekel, ill. valami azt súgja, a barna se lehet egészségesebb. :-)
Azt a linket nem tudom megnyitni, de gondolod lehetne állítani, hogy bármely civilizált ország, tengerparttal, népessége szintjén a halat eszi, és nem műzlit, csokit+ mcdonaldsben ül?
Nézeget a kajaszállítókat, hogy a munkahelyen az ebédet hogyan lehetne megoldani. Eddig egyet találtam, ami felkeltette a figyelmemet (de még nem próbáltam, nem tudom ár/érték/íz arányban hogyan produkál):
A fő kifogás a burgonyával is a rizzsel szemben csupán a vércukorszint emelése.
A csicsóka azért lehet jobb a krumplinál, mert keményítő helyett inulin van benne (bár fruktóz is, ami még rosszabb, mert inzulinreakció nélkül szívódik fel).
Ja, és én kérdezném, hogy a rizs barnában miért is jó? Vagy akármi másban, cukor, kenyér, extra kiőrlés, stb... ugyanott vagyunk. Én is elfogadtam régebben néhány információt, de most ezzel kapcsolatban lehet, hogy tudsz valami újat? És milyen pozitív anyagra gondolsz, ami bármelyikben van, és egyéb étel formájában nem tudjuk bevinni?
Amit Te is leírsz az nem elég rossz? :-) Ezek az anyagok rövid vagy hosszútávon a nagytöbséggel valamilyen formában kikezdenek. Fontos az előrelátás, és szerintem nem is hiányoznak. A blogon azt hiszem vot fent paleo-hízós példa. A gyümölcscukor is hízlal. :-) És a jól működő anyagcsere is minden súlyingadozást elősegíthet. A választ én is várom!
inkább csak a gluténmentesek használhatók, azok viszont legtöbbször egy az egyben, a laktózérzékenyneknak valók már sokkal kevésbé, mert sokkal több a lisztes, mint a tejes recept.
nagyon járatosnak tűnsz a témában, ezért tőled is megkérdezem: a krumpli és a rizs ugye gluténmentesek (amiről persze tudjuk, mennyire káros), de milyen káros hatásaik vannak azon túl, hogy hizlalnak, megemelik a vércukorszintet és közvetve szív- és cukorbetegséget okoznak? tudom, hosszú távon mindenkit elérhet különböző súlyosságban, de akit momentán ilyesmi egyáltalán nem fenyeget, még csak nem is túlsúlyos, esetleg éppenhogy hízna...? vagy pl. gyerekek sem ehetik? nagyon sok hasznos anyag van bennük, rizsnél persze inkább csak a barnarizsben.
a paleo étrend az, amihez az ember evolúciósan adaptálódott. az evolúció más számokban gondolkodik, mint az egész kárpát-medence benépesedése. gabonát többezer éve eszünk, de ennyi nem elég ahhoz, hogy alkalmazkodjon a szervezeteünk hozzá. a szervezetünk a cro magnoni emberével azonos kb., aki 30.000 évvel ezelőtt élt. a gyorsan felszívódó szénhidrátok (gabonák, cukor, burgonya) meg a tej nagyjából ugyanolyan károsak mindenféle népnek.