Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szia Snapszmester! Most főzettem birst és kicsit keveslem. 250 liter 12brix-ről indult 6brix-nél (10 napra főzve) 12 litert adott. Szerinted??? Vàlaszodat előre is köszönöm.
Gondolom jó pár fórumozónál rotyog a birs... A kérdésem az lenne, hogy ki hány% napfénnyel üti fel? Vettem dextrózt, amitől állítólag nem lesz égető íze a pálinkának, ellentétben ha sima cukort használnék, bár nagyon sokat nem akarok rakni bele. Valóban megéri a szőlőcukor használata?
Még egy pár technikai kérdés, főleg a "buherálókhoz". Tönkrement a 200 literes vashordóból készült hűtőm. Pedig bazidrága medencefestékkel festettem ki. Azt hiszem, a festés előtt nem voltam elég gondos. Van-e tippetek arra vonatkozólag, hogy egy vadi új, most kiürült olajoshordót mivel lehet tutira olajmentesíteni festés előtt? A mosás nem jöhet szóba, mert az előzőt is ezzel ronthattam el. Ugyanis mosás után szinte fél óra múlva már megjelent a vakrozsda.
A következő kérdés, hogy a megfelelő zsírtalanítás után mi a legalkalmasabb festék? Vagy esetleg a szinterezés?
Állandó (!) 20-22 fok esetén 10 nap kb. Tavaly én nem kompótoztam, viszont bojler forró vízzel öntöttem fel a darálás után, kb. 25-30 fokos lett a cefre, ekkor tettem bele a belevalókat. A pincében nekem is 20-25 fok van, a 10.napon főzhettem.
Jó kis birsalma cefre, kompótozva, bár hidegtűrő élesztővel oltva, 20-22 fokon erjesztve szerintetek hány nap a kiforrásig? Van valakinek tapasztalata?
Az üstházban 140-180oC hőmérsékletet kell tartani (nekem inox az üstöm, lehet, hogy ez neked alacsonyabb lesz réz üsttel), kémény ne legyen rajta, ha muszáj, pillangószeleppel.