Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.12 0 0 142539

Hol máshol hűlne, ha nem a paláston keresztül?
Gondolom, másnap ismét akar főzni és nem mindegy, hogy mennyire hűl vissza közben...

Előzmény: endrepp (142537)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 142538

Bár nem engem kérdeztél,de hány kiló bírsből lett a 250 liter cefre?

Előzmény: Tanuló82 (142530)
endrepp Creative Commons License 2017.10.12 0 0 142537

Amennyit a hordó hűl a palástján keresztül, azért véleményem szerint nem éri meg fémmel vacakolni.

Előzmény: In Lak'ech (142523)
kupeci Creative Commons License 2017.10.12 0 0 142536

Tegnap este teljesen lelassult a netem, így aztán lemaradt az a lényeges Hsz , hogy a meggy és a csipke nekem is ugrott már ki !:)

Előzmény: Törölt nick (142529)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 142535

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (142488)
foxrudi Creative Commons License 2017.10.12 0 1 142534

Nem  szeretnék reklámot,de!! Egyszer szánd rá magad,és kóstold meg a Szicsek féle Muskotály Törkölyt.Lehet átértékeled a nézeteidet e fronton. :-)

Előzmény: In Lak'ech (142500)
foxrudi Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142533

Igen,de vannak dolgok,amiket át kell értékeljünk,és ez egy régebbi megközelítés.

  Ajánlom neked,csinálj mind két módszerrel törkölyt,és a különbséget saját magad fogod tapasztalni. :-)

Előzmény: Jocó0423 (142503)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142532

 cukorból 13 lépcsőben, 12 különböző enzim hatására keletkezik az etil-alkohol és a szén-dioxid.

Az invertáz enzim pl. a szacharózt bontja-vízfelvétellel-, glükózra és fruktózra. Tudtommal a szőlőcukrot krumpliból készítik Kaposváron.  

Előzmény: vick_1899 (142528)
Tanuló82 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142531

Ja és még annyi hogy 9 kg napfény kapott.

Tanuló82 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142530

Szia Snapszmester! Most főzettem birst és kicsit keveslem. 250 liter 12brix-ről indult 6brix-nél (10 napra főzve) 12 litert adott. Szerinted??? Vàlaszodat előre is köszönöm.

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142529

Igen, hagyatékból.

Előzmény: kupeci (142522)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142528

Sziasztok Mesterek!

 

Gondolom jó pár fórumozónál rotyog a birs... A kérdésem az lenne, hogy ki hány% napfénnyel üti fel? Vettem dextrózt, amitől állítólag nem lesz égető íze a pálinkának, ellentétben ha sima cukort használnék, bár nagyon sokat nem akarok rakni bele. Valóban megéri a szőlőcukor használata? 

Előzmény: Törölt nick (142520)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142527

Nincs sajnos. Dmég ciszterna is csak tavasszal fog manifesztálódni. :-(

Előzmény: pacsepa (142526)
pacsepa Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142526

Kút sincs? Csak mert nekem is kútról megy a móka.

Előzmény: In Lak'ech (142523)
raczno Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142525

Upsz! Én is ettől tartottam a cserszeginél..., az megállt a hordó pereménél.

De legalább látszik, hogy vízszintes helyen áll :-)

Előzmény: Törölt nick (142520)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142524

annyival

Előzmény: In Lak'ech (142523)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142523

A rossz hővezetés miatt döntöttem a fém mellett. Nincs vizem a birtokon. Anyyival fejezem be a főzést, amennyivel kezdtem. 200 literrel. :-)

Előzmény: pacsepa (142516)
kupeci Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142522

Egyébként a hordó saját?:)

Előzmény: Törölt nick (142520)
kupeci Creative Commons License 2017.10.11 0 1 142521

Vagy vegyen nagyobb hordót!:)

Előzmény: Törölt nick (142520)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142520

Figyelem, aki a szabadban erjeszt kísérje figyelemmel a hordókat jön a melegfront.

Figyelget Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142519

Nem éri meg küzdeni vele. Inkább egy műanyag hordó. Végeredményben nem is lesz drágább. 

Előzmény: In Lak'ech (142515)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142518

Kompótozva +8% (Konstantinápolyi) 4 nap.

Előzmény: In Lak'ech (142511)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142517

Kisebb szívás venni egy olajmenteset. De a legjobb a műanyag, azt még festeni sem kell...

Előzmény: In Lak'ech (142515)
pacsepa Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142516

Nem tudsz szerezni egy műanyag hordót? Örök élet meg egy nap.

Előzmény: In Lak'ech (142515)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142515

Még egy pár technikai kérdés, főleg a "buherálókhoz". Tönkrement a 200 literes vashordóból készült hűtőm. Pedig bazidrága medencefestékkel festettem ki. Azt hiszem, a festés előtt nem voltam elég gondos. Van-e tippetek arra vonatkozólag, hogy egy vadi új, most kiürült olajoshordót mivel lehet tutira olajmentesíteni festés előtt? A mosás nem jöhet szóba, mert az előzőt is ezzel ronthattam el. Ugyanis mosás után szinte fél óra múlva már megjelent a vakrozsda.

A következő kérdés, hogy a megfelelő zsírtalanítás után mi a legalkalmasabb festék? Vagy esetleg a szinterezés?

A válaszokat előre is köszönöm.

In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142514

Kösz. Ez nagyon jó hír. Ugyanis akkor pont főzőközelben leszek.

Előzmény: Green Corner (142513)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142513

Állandó (!) 20-22 fok esetén 10 nap kb. Tavaly én nem kompótoztam, viszont bojler forró vízzel öntöttem fel a darálás után, kb. 25-30 fokos lett a cefre, ekkor tettem bele a belevalókat. A pincében nekem is 20-25 fok van, a 10.napon főzhettem.

Előzmény: In Lak'ech (142511)
kardosur Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142512

Köszi,

Akkor ugyan ahhoz a hőfokhoz inkább nagyobb láng messzebbről.

Kémény zárva.  Úgy néz ki ezt a hőfoktartományt tudom tartani, megfelelő folyással. A fenék vastagításon gondolkodom.

Előzmény: endrepp (142510)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142511

Jó kis birsalma cefre, kompótozva, bár hidegtűrő élesztővel oltva, 20-22 fokon erjesztve szerintetek hány nap a kiforrásig? Van valakinek tapasztalata?

endrepp Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142510

Az üstházban 140-180oC hőmérsékletet kell tartani (nekem inox az üstöm, lehet, hogy ez neked alacsonyabb lesz réz üsttel), kémény ne legyen rajta, ha muszáj, pillangószeleppel.

Előzmény: endrepp (142509)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!