Keresés

Részletes keresés

szintező Creative Commons License 2019.11.05 -1 0 16276

Ne feledjétek,  "mekk elek" a műszaki és biológiai tudományok doktora. Ne vonjátok kétségbe az állításait.   

 

Elek csak írj, nagyra becsülöm magas röptű tudományos munkáidat.

 

                                 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16275

"Perisztaltika. Űrutazás."

 

Ha az ember a súlytalanságban fejlődött volna ki, akkor az emésztőrendszerünk tejesen máshogy nézne ki.

És az űrhajósok vécézési szokásairól is elolvashatsz pár érdekességet, pl gravitáció híján nincs vizelési inger, ezért az űrállomáson eleinte felhúzós konyhai időzítővel figyelmeztették magukat, hogy ideje pisilni :)

Előzmény: VaZoLa (16272)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16274

"Akkor, ha a mennyezeten van a befúvó szelep, akkor az előtte lévő könyök miatt, a fotelben nem fogok érezni hideg levegőt, igaz?"

 

Nagy távolságban összetartó levegőnyalábot nem csak lamináris áramlás okozhat, az csupán a leg-energiatakarékosabb módja a dolognak. Pl a nagy asztali ventilátor tengelyében messzire menő levegő például nem lamináris, hanem örvényes áramlat (tulajdonképpen az egész egy nagy csavarodó henger alakú örvény), mégis messzire megy.

 

A mennyezeti befúvó szelep előtti kanyar a lehetséges hibák közül egyet valóban megszüntet. De ha túl gyors a légáramlat, akkor akár örvényesen is messzire juthat, tehát arra is kell vigyázni, hogy a befúvó szelepnél ne legyen jelentős keresztmetszet-szűkítés sem (a lassssú levegő szűkületben felgyorsul). Ha mégis van szűkítés, akkor a felgyorsult levegő legyen minél kisebb légáramokra szétdarabolva, amelyek egymástól távolodó irányban távozzanak (pl tésztaszűrő), nehogy esélyük legyen újra "összetapadni" egy nagy légáramlattá.

 

Pl ezen a képen egy olyan (elszívó) anemosztát van, amelyet ha valaki befújóként alkalmaz és jól mélyre beteker, akkor jó esélye van, hogy a szűkületben felgyorsult levegő egyetlen nyalábbá összeállva ágyúként lő ki a távolba :)

Ez a nyalábolásos távolbalövés hiba nem fordulhat elő pl ennél az anemosztátnál, ahol a kilépő levegő 360 fokban (a Coanda effektus segítségével) "rá van simítva" körben a mennyezetre.  A mindenféle irányokban szétáramló levegő sebessége a befújási ponttól szinte centiméterke már érzékelhetetlenre lassul és tiszta erővel keveredik a szoba régi levegőjével (tehát a befújási ponttól két méterre akkor sem érzed meg, ha a befújt levegő amúgy -15 fokos :)

Előzmény: sylvanus67 (16273)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16273

"pontosan a TV foteledre fújni a hideg szellőző levegőt"

 

ill.

 

"Persze ha valaki a kifújás helyén lelassítja, és/vagy örvényessé teszi a légáramot, az ne számítson erre a szolgáltatásra :)"

 

 

Akkor, ha a mennyezeten van a befúvó szelep, akkor az előtte lévő könyök miatt, a fotelben nem fogok érezni hideg levegőt, igaz?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16268)
VaZoLa Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16272

Ad1:Perisztaltika. Űrutazás.

 

 

Ad2: Reynolds-szám, Brown-mozgás + eső~, madárszar~ és rovarvédelem...és egy csomó egyéb "praktikus" ok, amiért nem sugárhajtóműveket tesznek a ház szellőző levegőjének kivezetéséhez...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16271)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16271

"Elek orra is messzebb került a seggétől, hiába a félgömb karakterisztika"

 

Az emésztési rendszer a gravitáció miatt ilyen elrendezésű. Fejen állva se zabálni, se szarni se lehetséges.

Előzmény: VaZoLa (16265)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16270

Még valami eszembe jutott: ugyanezzel a levegő-nyaláb trükkel dolgoznak a zárt rendszerű gázkazánok koaxiális kéményei is: a füstgáz kifújási pontja olykor csupán 10 centire van a tűzilevegő beszívási ponttól, mégsem a füstöt szívja be :)

Persze szellőző levegő esetében 10 centinél valamivel többet alkalmaznék, mert a kazánnak nem számít, ha beszívott levegő 1% füstöt is tartalmaz, nekem viszont számít, ha WC szagának 1%-a visszajön a nappaliba :)

 

https://domvpavlino.ru/public/mykimage-haw.jpg

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16267)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16269

Átalában elmondható, hogy egy légégáram akkor tekinthető többé-kevésbé laminárisnak, amikor már legalább a "csőátmérő x 10"  hoszúságú egyenes csőszakaszban haladt (de ha több, az még jobb). Tehát pl 150 mm-es cső esetén ha a kifújási pont előtt legalább 1,5 méter egyenes cső van, akkor számíthatunk arra, hogy a levegő szép messze fog eltávolodni onnan :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16267)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16268

Az "összetartó levegő nyaláb" jelenséget bárki kipróbálhatja pl egy asztali ventilátor segítségével is: figyeljük meg, hogy a ventilátor fújási tengely-irányában tőle akár több méterre is igen erős a légáramlat, de ettől a ponttól jobbra-balra két-három lépésre már szinte áll a levegő. Na azt a levegőt sem egy vastag cső vezette el ventilátortól több méter távolságra, hanem egy összetartó levegőnyalábbal van dolgunk. Ugyanez a "láthatatlan cső" vezeti el messzire a kifújási ponttól a használt levegőt is.

Persze ha valaki a kifújás helyén lelassítja, és/vagy örvényessé teszi a légáramot, az ne számítson erre a szolgáltatásra :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16267)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16267

"Mit jelent az, hogy "lehet ügyesen nyalábolni"?"

 

Egy hosszú egyenes csőben haladva lassan megszűnnek a légáramlat belső kis örvényei és a levegő összes "darabkája" egymással párhuzamosan, egy irányban fog haladni, az egymással szomszédos részecskék között nem lesz jelentő sebességkülönbség sem. Ezt a belső feszültségektől, örvényektől mentes áramlatot nevezik lamináris áramlásnak.

 

Ha egy ilyen légáramlat körül egyszer csak "elfogy" a cső, arról az áramlat eleinte "nem vesz tudomást", ugyanúgy megy tovább, mintha továbbra is cső venné körül. (tehát egyre csak távolodik a kifújási ponttól) Ez nevezik összetartó levegő nyalábnak. Persze a cső már nincs körülötte, ezért az áramlatunk keresztmetszete egyre vastagodik, miközben egyre lassul, eközben a széle is kezd keveredni az őt körülvevő (álló) levegővel, amitől egyre beljebb válik örvényessé, tehát nem-laminárissá.  A végén az áramlat közepét is eléri ez az örvényesedés, ekkor a közepe is megszűnik áramlatnak lenni. De ez akár méterekre is lehet a kifújási ponttól.

 

Ezért nem muszáj hosszú csővel elvezetni a ház falától a kifújt levegőt, elég, ha a kilépési ponton az áramlat szép lamináris és a háztól távolodó az iránya.

És a kifújási pont közelében lévő beszívási pont ezért nem fogja ugyanazt a levegőt beszívni.

És a szarul megválasztott típusú / rossz irányban beszerelt anemosztátok is így képesek akár több méter távolságból is pontosan a TV foteledre fújni a hideg szellőző levegőt :)

Előzmény: Tweety01 (16263)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.11.05 0 1 16266

nekem (még) nincs ilyenem, én csak olvasgattam róla a minap:)

Előzmény: Tweety01 (16259)
VaZoLa Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16265
jaj, el ne hidd, amit ír...
először is a nyomás minden irányba hat, felületekre merőlegesen...
másodszor a gyakorlatban a szél hatása jelentéktelen, zéró, ugyanis ez nem egy "passzív" kémény.
harmadszor pedig gondolom Elek orra is messzebb került a seggétől, hiába a félgömb karakterisztika....
Előzmény: Tweety01 (16263)
tormap Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16264

 

Nekem a tetőn keresztül szív nyáron. Hidd el, hogy semmivel  nem jobb mint az oldalfal. A szomszéd itt is sűrűn sütöget. Azonnal érezni bent, ki kell kapcsolni a gépet. 

 

Előzmény: Tweety01 (16259)
Tweety01 Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16263

Kedves Elek! Laikusnak... fejtsd ezt ki kérlek. Mit jelent az, hogy "lehet ügyesen nyalábolni"? Illetve.... Te mit tennél a helyemben...tető vs oldalfal. Melyiknél, milyen idomot használnál.... kép/link. ? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16262)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.05 0 0 16262

"Két külön falra, egymástól jó messze,"

 

Amikor fúj a szél, olyankor a ház különböző falain túlnyomásos és vákuumos pontok jelenek meg.

Ha a beszívási pontnál éppen túlnyomás van, a kifújási pontnál meg éppen vákuum, akkor a szél nyomó+szívó ereje "hozzáadódik" a ventilátorok erejéhez, tehát ilyenkor a szélnyomás megemeli a szellőztetés légmennyiségét.

Ha a beszívási pontnál éppen vákuum van van, a kifújási pontnál meg éppen túlnyomás, akkor a szél szívó+nyomó ereje "kivonódik" a ventilátorok erejéből, tehát ilyenkor a szélnyomás csökkenti a ház a légcseréjét.

A szélnyomás akkor nem befolyásol, ha a beszívó és a kifújó nyílás vagy egyformán szélirány-semlegesek, vagy oldalfalon egymás közelében vannak, tehát az aktuális szélnyomás mindkettőre mindig egyforma erővel és azonos irányba hat.

 

"hogy véletlenül se azt szívja vissza,amit kifújt."

 

A kifújt levegőt lehet ügyesen nyalábolni, ekkor több méterre is eltávolodik, mielőtt oszlani kezdene. A beszívás iránykarakterisztikája viszont (fél)gömb alakú. Tehát a beszívó torok lehet akár közvetlenül mellette is (sőt akár körülötte is :)

Előzmény: VaZoLa (16260)
Tweety01 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 16261

Hát igen... de nagyon kocsibeállóba se szerencsés... emiatt merült fel a tetőkivezetés... hacsak nincs valami nagy hátránya veszélye... Illetve a kérdés sylvaniushoz is szólt, hogy ugyanezt az idomot használja e szíváshoz és fújáshoz is. A választ pedig köszi!!

Előzmény: VaZoLa (16260)
VaZoLa Creative Commons License 2019.11.04 0 0 16260

hát, szalonnasütő hely fölé nem tenném a beszívást...

igen, (ha tőlem kérded) mindkét helyre ezt tettem.

Két külön falra, egymástól jó messze, hogy véletlenül se azt szívja vissza,amit kifújt.

Előzmény: Tweety01 (16259)
Tweety01 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 16259

Ezt használod szíváshoz és kifújáshoz is? Van ennek bármi hátránya, ha jól van beépítve? Mert jelenleg választható.. oldalfalon is ki tudunk menni... de mivel nem héjazatban van a szigetelés, így ott is megoldható. (Az az "apró" ellenérv merült fel az oldalfali elszívásnál, hogy pont a "szalonnasütő"-s résznél lenne.. és nyáron elég sokat sütünk kint...A másik hely pedig ahonnan beszívhatna az pont a kocsibeálló résznél van.

Előzmény: sylvanus67 (16256)
VaZoLa Creative Commons License 2019.11.04 0 0 16258
Előzmény: VaZoLa (16257)
VaZoLa Creative Commons License 2019.11.04 0 0 16257

Nálunk jobb megoldás volt az oldalfali átvezetés.

Nincs tetőszigetelés áttörés, robosztus megoldás, és kapható hozzá sokféle "kiállás".

 

Előzmény: Tweety01 (16255)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 16256
Előzmény: Tweety01 (16255)
Tweety01 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 16255

Sziasztok! 

Adott egy szellőzőgép- 400 m3 levegő-DN 160mm cső - ennek a frisslevegő és elhasznált levegőjét tetőn keresztül szeretnénk megoldani. Mi a legoptimálisabb erre? 
Rendszerelemet a bramacnál első körben nem találtam. 
(Tetőrendszer: bramac-római - fűtetlen padlástér)
Köszi! 

kerekes78 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 16254

Ilyen van valakinél? http://www.szellozes.net/Zehnder-ComfoAir-Basic-350-ERV-hocserelos-szellozteto

Nekem ez tűnik a legolcsóbb vállalható minőségű entalpia hőcserélős gépnek. Érdekelne kinek van tapasztalata. Más opció ebben az árkategóriában? A Mitsu, Midea stb gépeket kérlek ne említsétek, arról már van tapasztalat.

Tomo75 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 16253

Ez majdnem a készülék ára. Köszi a javaslatot, nem szeretnék egy két éves hőcserélőt cserélni. Majd ha egyszer tönkremegy a hőcserélő.

Előzmény: VaZoLa (16251)
VaZoLa Creative Commons License 2019.11.01 0 0 16252
Előzmény: VaZoLa (16251)
VaZoLa Creative Commons License 2019.11.01 0 0 16251

cseréld le a hrv betétet erv-re....

Előzmény: Tomo75 (16246)
Tomo75 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 16250

CWL 300 leírásából idéztem. 

Azt mondták ebben a készülékben sosem lehet jegesedés. 

Kellene egy igazán jó szakember, aki a készülék beállításában, karbantartásában profi. Rendszeresen kellene a gépkönyv szerint a hőcserélőt és a ventilátorokat tisztítani, de a beüzemelők csak azt mondják, nem kell azzal évente foglalkozni, van ahol már 5 éve megy és még meg sem nézték. Engem ez nem érdekel, ha én kérem, akkor legyen karbantartás. Nyáron volt 2 éves, kiszedték a hőcserélőt, tiszta volt, azért tiszta meleg vízzel leöblítettük. A ventilátorokat nem tisztítottuk, de szeretném ezt is megoldatni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16249)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.11.01 0 0 16249

Ez kissé érthetetlen akkor is, ha hidegebb helyett melegebb van oda írva.

A bypass fumkcióra ekkor lehet szükség:

- nyári hűvös éjszakákon, amikor kint hidegebb van, mint bent

- fűtési szezon nagyon meleg óráiban, amikor kint melegebb van, mint bent (ritka, de előfordul)

- amikor odakint olyan marha hideg van, hogy megfagy a vízpára a hőcserélő kimenő ágába, olyankor a bypass segítségével (is) le lehet álliítani a további jegesedést és fel lehet olvasztani a jeget

Okosabb berendezéseknél a bypassnak nem csak két végállása van, hanem a vezérlés képes finomszabályozni a bypass lamella szögét, ezzel a trükkel képesek automatikusan mindig pont nulla fokon tartani a kimenő levegő-ág hőmérsékletét, tehát ott soha nem fordulhat elő jegesedés.

Előzmény: Tomo75 (16247)
Tomo75 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 16248

10 foknál magasabb a helyes, elírtam.

Előzmény: Tomo75 (16247)
Tomo75 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 16247

Bypass-al kapcsolatosan is lenne egy kérdésem. A gép gyári beállítás szerint akkor nyitja a bypass zsalut, ha bent 22 foknál melegebb van, kint pedig 10 foknál hűvösebb. Bent a lakásban fűtési szezonban 23 fokra van állítva a termosztát. Fűtési szezon elején és végén gyakori, hogy kint 10 foknál hűvösebb van, bent pedig ugye 22 foknál melegebb. Érdemes az alapbeállítás 22 fokát megnövelni?

A gép a garászban van, de BM2 típusú vezérlője a nappaliban. Gondolom e miatt a nappali hőmérsékletét tekinti belső hőmérsékletnek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!