Nézd, nem így terveztem az elején, vettem egy invertert 12 panellel, még egy picit nagyobb is volt az inverter mint a panelek.
Aztán amikor ráfutottam vettem mindig pár panelt utolsó szériából, kifutóból, stb..
Többször beszámoltam itt hogy egy-egy bővítéssel mekkora volt a levágás miatti éves veszteség, 50% túlnapelemezésig egész kis érték maradt.
Aztán ismét jött pár panel olcsón, és a többi már történelem.
28 panel van fenn, többféle gyártóé.
A tavalyi évben a 7660W-os mezőről, 3kVA inverterről lejött:
- 6569 kWh az inverteren keresztül
- 1094 kWh direktben a DC-ről bojlerbe tolva.
Összesen 7663kWh, azaz 1kWh/kWp érték. Lenne ott még egy 500-1000kWh amit finomabb szabályozással le tudnék venni DC oldalon, de egyelőre nem tudom hova rakni a hőt.
Modellezés a mért, loggolt értékek alapján a 4960Wp bővítés után. Voltak mért értékeim a 4960 és a 6060Wp-ről is.
A mostani felállásban egy komolyabb nap, 28.5kWp az inverteren keresztül (a levágás feletti rész DC-ről megy bojlerbe amíg kéri) A mai nap, volt egész sok napsütés, 15.6kWh, és ma is ment a DC-s termelés egész sokat.
Hogy van-e értelme?
Hát, erre tervezni nem szabad, inkább nagyobb inverter. Ez egy kényszermegoldás, amiből a maximumot megpróbáltam kihozni.
Egy inverter csere nagyobbra egy rakás pénz, idő, és a szaldó is ugrott volna. Engedélyeztetés, az új inverter ára, és a régi kidobása, mivel nem képvisel értéket. Azaz lett volna kb 500eFt.
Annyit sok év alatt sem bukok a veszteségeken, aztán ha ez megdöglik persze nagyobb lesz már.
Én azt szoktam mondani hogy 50% túlnapelemezésig pár % a veszteség, addig bátran ha az inverter paraméterei bírják.
" Azzal, hogy túlpanelezed a rendszert, többnyire csak a munkapont feszültségét emeled (szinte azonos DC áram mellett), ami ha az inverter határértékein belül marad, elvileg nem okozhatna meghibásodást. "
Igen , csak ugye hamarabb indul és később tilt le az inverter és az üzemidő nagy részében " csúcsra " jár , majd időnként még le is vág a termelésből , hogy " védje " magát . Nem lenne egyszerűbb inkább nagyobb invertert telepíteni a panelek árából ?
Mekkora a legnagyobb napi termelése a rendszerednek , milyen egy átlagos nyári napon , ha nincs felhő az égen ? Az enyém is 3kWp és a csúcs 21 kWh volt .
A kondenzátorok "kiszáradása" az inverteren belül termelődő hő rossz elvezetésére vezethető vissza.
A rossz tervezés (vagy a fillér..szó gyártástervezési/technologizálási mód: "jó lesz oda a 85C fokra méretezett is a 105C helyett, hiszen 2c-el olcsóbb) a tartós melegedés hatására bekövetkező kapacitáscsökkenést egy emelkedő feszültségértékkel kombinálva előbb-utóbb határérték átlépéshez vezet.
Azzal, hogy túlpanelezed a rendszert, többnyire csak a munkapont feszültségét emeled (szinte azonos DC áram mellett), ami ha az inverter határértékein belül marad, elvileg nem okozhatna meghibásodást.
Valószínűleg nagyobb kockázata van egy nyári napsütésnek/hőségnek kitett, vagy nem jól szellőző helyiségben elhelyezésnek, mint a túlpanelezésnek.
Ha egy autó is állandóan full gázon megy, biztosan kisebb az élettartama. Elvileg.
Ha az invertert kellően jól szellőző helyen lehetőleg alacsony hőmérsékleten tartod, nem lehet gond. Jobb mint 75%-on járatni egy meleg falon. De a beépített anyagok minősége döntően meghatározó.
Ma már szinte örökéletű elkók vannak. ún. hibrid technológiával. Már bejönnek a megfizethető kategóriába. Nincs már kiszáradás. De tendencia a minél kevesebb elkó használat is. Persze az igényes gyártóknál.
Ha túlnapelemezitek a rendszert majdnem optimális feltételeknél , nem áll fenn a gyorsabb öregedés az inverter alkatrészeinél ? Itt általában a meghibásodásokat az elektrolit kondenzátorok kiszáradására vezetik vissza többen is .
Inverter függő. Az enyém a kivitelezővel egyeztetve, az SE designerrel megtervezve, a dokumentációt figyelembe véve lett bővítve. A designer nem is engedte volna "túl túlpanelezni".
Nincs szinte soha teljes besugárzás, ideális szög és ha van, akkor is a meleg miatt a teljesítmény jelentősen csökken már a napelemnél. Egy névleges 50%-os túlnapelemezés, talán DC oldalon ad 10%+ teljesítményt a névlegeshez képest. Télen meg a besugárzási szög sem stimmol, meg eleve gyengébben süt a nap ez miatt.
Mondjuk ha én válaszolok, beleírom, hogy nem érvényes, amire a kedves ügyfél hivatkozik. (lehet, benne volt, akkor nem szóltam)
Tegnap amúgy azért jöttem, leírjam, ilyen jó januári termelés még nem volt. 80 %-kal több, mint általában, utóbbi 5-6 évben egyszer volt messziről közelítő a termelés.