Keresés

Részletes keresés

r0226 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 219
Sok melóm van így az később lesz csak.
Előzmény: ANDROHEAD (216)
r0226 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 218
Lassú és folyamatos szellőzést akartam.

A felület ua. mindkettőnél csak az egyikben van egy u alak.

Ez egy prototípus.:-)
Előzmény: peterch (217)
peterch Creative Commons License 2008.02.22 0 0 217
Szia !

Le a kalappal, jol kigondoltad es kivitelezted. De , volna ket kerdesem, amennyiben megengeded.

1., Mekkora a keresztmetszet, ahol a levego aramlik es milyen sebesseggel fog aramlani? Mert ahogyan en latom, az egyik iranyban a levego ketszer annyi ideig lesz a hocsereloben, mint a masik iranyban. Igy ,ugyan olyan aramlasi sebessegnel a ho atadas aranya is megvaltozik.

2., Milyen ventivel akarod a hosszabb korben nyomatni a levegot? Mert a dobozon belul van 4 x 90 fokos kanyar. siman lesz akkora nyomasveszteseged a dobozon belul, mint az egesz rendszerben. Igy a zajszint is magasabb lesz, tehat jol kell tompitanod a zajt, aminel a hangtompitok is elegge csokkentik a nyomast meg pluszban.
Vagy csak lassu, de allando szelloztetest fogsz alkalmazni es akkor csendesebb is lesz, meg a venti is lehet valamivel kisebb teljesitmenyu.

Termeszetesen ez csak a sajat velemenyem. Lehet ,hogy tevedek. Akkor bocsi!

Udv , Peter

Előzmény: r0226 (214)
ANDROHEAD Creative Commons License 2008.02.22 0 0 216

Szia!

Nagyon jook

Tanulságos

Eddig egész " egyszerűnek " tűnik , most jön talán a neheze, amikor  a motort és a szabályzókat kell beépiteni!

Nagyon várjuk a folytatást is!

Csak igy tovább!

Szép napot!

Előzmény: r0226 (214)
legaborgo Creative Commons License 2008.02.22 0 0 215
Sziasztok!
Végig olvastam a topikot.
Eddig senki nem gondolkodott el közvetítőközeges hőcserélő építésén. (Hogy mi ez lásd a linket: http://www.proidea.hu/11/company/20/70/35/vtsclima/u235/navi/33781.html.) Igazából nekem csak egy hővisszanyerős lakásszellőztetéshez kellene.

Két levegő-vizes hőcserélő ugyanazon a vízkörön, amit esetleg egy napkollektoron is átvezethetnék, nem tűnik kivitelezhetetlennek.
Milyen hatásfokra lehet számítani?
Csinált valaki ilyet?
r0226 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 214
Megvannak a légterelők.:-)))
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.05 0 0 213

Sziasztok!

Tavasszal tervezek kandallót építeni a lakásban. A fejemben lévő tervek szerint megpróbálom úgy kialakítani, hogy légfűtés elvén - lehetőleg minél egyszerűbben - több helyiséget fűthessek. Ezzel párhuzamosan a lakás szellőzésével is kezdenem kell valamit, mert ablakcsere után pár évvel megjelent a penészedés.

Mivel társasházi lakásban lakom 60 m2-en, így bonyolult gépészet, hőcserélő sajna nem jöhet szóba.

Első lépésben úgy építeném meg a kadalló burkolatát, mint egy konvekciós burkolatot. Az akármilyen falazásra belülről hőtükröt tennék (pl. acéllemez?), így szerintem fokozható lenne a hatásfok, intenzívebb lehetne a levegőáramlás a tűztér és a burkolat között. Ezt az forró levegőt vezetném el a kupola tetejéből valamilyen légvezetéken egy másik helyiségbe, ami kb. 3 méterre van. Emellett a fal túloldalán lévő szobába sima faláttöréssel vinnék meleget. Mindegyik "kijáratra" szabályozható zsalut tennék.

Ezzel párhuzamosan a szobákba faláttöréses légbevezetőt gondoltam, a fürdőbe pedig egy elszívót. A konyhában adott a páraelszívó + egy kombi gázkazán 130-as kéménye, így itt elegendő az elszívás. Elvileg ezzel a rendszerrel nagyjából az egész lakást át tudnám szellőztetni, ráadásul a meleglevegő eloszlása is egyenletesebb lehetne. Szerintem. (Ha még szükséges, a fürdőben lévő törölközőszárító radiátorba betolok egy fűtőpatront.)

Ez így működőképes lehet ventillátor nélkül (max a fürdőbe gondoltam egy elszívót, szakaszos működéssel, időkapcsolóval vagy páraérzékelővel)? Nem szívesen hallgatnám az állandó zümmögést...

Várom a javaslatokat, kritikákat!

Üdv

jajasoft Creative Commons License 2008.02.04 0 0 212
Oké! Köszi. Akkor addig rágom tovább a körmömet. :)
r0226 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 211
Hali.
Most még semmi, várom az esős napokat mert éppen tetőt ácsolok és ilyen jó időben vétek lenne a garázsban a hőcserélővel piszmogni.:-)))
Előzmény: jajasoft (210)
jajasoft Creative Commons License 2008.02.04 0 0 210
Szia r0226!

Érdekelne hogy áll a hőcserélő projekted.
Nagyon tetszik mintha gyári lenne.

Köszi
ANDROHEAD Creative Commons License 2008.01.29 0 0 209

Szia !

igazad van

én is ezt a megoldást pártolom

a mienk most van kiépités alatt, de meég nincs megtervezve, csak a pici buksimban forognak a gondolatok

először arra gondoltam, hogy a padlástérben mennek majd a levegő-csövek, de aztán erről letettem, mert akkor nagyon le kellett volna szigetelnem, meg a födémet sokszor át kellett volna vágnom, ami szintén egy elkerülendő

szép napot!

Előzmény: turóczy (207)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 208
Oké.:-)
Előzmény: Jesu (206)
turóczy Creative Commons License 2008.01.28 0 0 207

szia!

az én eddigi ismereteim alapján, és pár ajánlatkérés után, azt látom, hogy ezt nem így kell.

javaslat, küldd el a rajzodt egy hozzáértő céghez, s megtervezik. az jobb kiindulási alap lesz.

amiért is ezt javaslom. az ábra alapján, meg ismereteim szerint, pl, elszívást a fürdőbe, wc-be konyhába kell - érdemes  tenni. a szobákba pedig a  befújást... nem kell minden helységbe mindenből. ennek végeredménye sok cső, meg össze vissza keringő levegő....

Előzmény: kolli74 (199)
Jesu Creative Commons License 2008.01.28 0 0 206
Nah akkor még1*: csak a kedvedért ;)

Kémény->külső flexi-> külső pvc cső a flexire az első pár méteren, ezen szigetelés.

Mindezt azért, mert a flexi cső jéghideg lesz a beszívás miatt az elején, így ha a térből, ahol megy, a pára eléri, ki tud rajta csapódni. Hőszigetelnem kell, mert különben hűti a temperált padlásteremet (minden gépészet ott fut).

Viszont légmentesen/ párazárón hőszigetelni egy kacska csövet elég kemény, nem is vállalkozom rá, mert a legkisebb hiba után is csak tocsogó hősziget kapok, ami nem jó, azt nemszeressük.

Ezért húzom rá a külső 200-as szennyvízcsövet (3-4 méter), majd ezt hőszigetelem, és nem fofglalkozom a párazásrással, mert a hősziget ez a cső megvédi a belső csepegő víztől. Azt simán elvezetem. Ennyi. És lesz egy páramentes padlásterem, ahol lógathatom a kóbászt. ;-D

:o)
Előzmény: r0226 (205)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 205
Ezt a dupla csővet nem értem. Akkor lesz egy cső amin a "füst" azon egy vastagabb flexi és erre még húzol egy pvc csővet? Huh ez meredek, én nem csinálnám.:-))
Előzmény: Jesu (204)
Jesu Creative Commons License 2008.01.28 0 0 204
...arra gondoltam, hogy a hideg cso kulso oldalan kicsapodik, ami bejut para. Ezert inkabb duplacso es azt szigetelem, mert a flexicsovet nehezebb, mint egy pvc-t. nah.
Előzmény: r0226 (203)
r0226 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 203
A hideg levegőcsőben ha melegíted nem lesz kondenzátum hanem a füstcsőben ami ezt hűti.:-))
Előzmény: Jesu (202)
Jesu Creative Commons License 2008.01.27 0 0 202
Sziasztok...itt is! :) Mé nem tudok én erről a topicról? :D
Nah jo hogy rátaláltam...

Jók az elkezdett dolgok, csak nem tudom (nem látom), hogy van megoldva a kizárása az ellentétes irányok keveredésének. Én nem foglalkozom most még konkrét hőcserélővel, se időm se energiám rá, majd nyár elején, akkor lesz rá csak komolyan szükségem, ha nem jönne be a következő terv:

Megpóbálom összefoglalni, hátha másnak is segítek vele, nomeg várom a véleményeket:

Lesz egy ág a belső csövezésben, ami rá lesz kötve a beszívásra/ belső keringetetésre a következőképpen: a pellet- kandallóm (végre megy már) elmenő kéményére (80 mm rozsdamentes acélcső, spirál forma) egy külső aluflex lesz húzva 125-(150?)mm-es, amiben a levegőt beszívom (forgatom) a házba(n), amikor üzemel a kandalló.

Holnap megmérem pontosan az elmenő gázhőmérsékletet infrás műszerrel (hála previának), de most kézzel nézve olyan 40-120 C közötti, persze a készüléktől távolodva egyre kevesebb a mostani természetes hőleadás miatt. Ez csak a téli légfűtés üzemre szolgálna.

Mivel a kémény spirál és sűrűn bordázott, elég nagy lesz a hőleadó felülete és akár 7-8 méter hosszan tudom vezetni egymásban a kettőt. Azért gondoltam aluflexet kívülre, mert az olcsó, hőálló, viszonylag alaktartó és szintén spirál a benne lévő drót miatt, aminek köszönhetően frankón turbulensé teszi az áramlást a két cső között, ezzel maximalizálva a hőátadást.

Viszont azon gondolkodom, hogy milyen irányban tegyem rá. Ellentétes fázisban, vagy azonosban. A gondolat az, ha ellentétes fázisban teszem, akkor még turbulensebb, de lehet a ventioldalon túl sokat vesztek akkor már. Ellentétesen fogom beküldeni a levegőt, mivel így jobb lenne a hatásfok (ellenáram), tehát fentről szívnám le a külső csőben a levegőt (szvsz már ez is eléggé betesz majd a ventinek).

A hideg oldalon (friss levegő beszívás) meg kell még oldanom a külső cső szigetelését is. Itt figyelnem kell az esetleges kondenzátum elvezetésére. Arra gondoltam, az elején egy darabon (nem mindenhol függőleges a kémény) beteszem a külső csövet is egy vastag PVC csőbe (200-as), és abból vezetem majd el a kondenzátumot, ha van vmi.

A használt levegőt egy másik ágon simán kidobom... most még.

Gondolkodom rajta, hogy lehetne egy átkapcsolás, amivel ezt a 7 méteres "kémény-hőcserélőt" használhatnám a kandalló üzemén kívűl is (télen). Ennél az üzemnél a kéménybe vezetném az elmenő levegőt.

A biztonság kérdése ami itt több figyelmet érdemel, nagyon korrektül kellene megoldani a dolgot, hogy véletlenül se fújhasson vissza a szellőzőrendszerbe füstgázt, ha a másik üzemmód megy. Ötleteket várok erre is, de egyenlőre ez parkolópályán van.

Még mielőtt bárki beijedne, a kandalló turbós, nem nyírom ki magam, nem áll meg a füstgáz a lehüléstől. :)
r0226 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 201
20x40cm és 3mm hézag. A egyik gyári megoldás ( jobban elterjedt) az a nyújtott 6szög alakú ellenirányú, erről van is kép sok helyen. Az enyémnél meg jobb alsó csonkon külsőlev be ,alúl középen lemez lesz itt felmegy majd vissza le és a bal alsó csonkon a szobákba. A bal felső csonk az elszívókból és megy ki a jobb felső csonkon a szabadba.
A terelő lemezek még nincsenek beszerelve.:-)
Előzmény: billy5 (200)
billy5 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 200
A hőcserélő lemezeknek mekkorák az oldalhosszai? Nekem más elképzeléseim voltak egy ellenáramú hőcserélőről, ezért is jó lenne, ha a további lépésekről is raknál fel képeket. Most nem nagyon látom át, hogy lesznek az elszívó/befújó csövek "rákötve" a hőcserélőre.
Előzmény: r0226 (196)
kolli74 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 199
Szellőzés terv1
kolli74 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 198

Tisztelt fórumozók!

Építkezem és most jututtam el oda ,hogy a fűtésen gondolkozzam. Sok alternatívát megnézten de a légfűtés tetszik a legjobban. El is kezdtem tervezgetni. Most itt tartok, csak nem tudom jó írába indultam e ell. Ha van meglátásotok a tervel kapcsolatban kérem jelezzétek.

köszi

ANDROHEAD Creative Commons License 2008.01.25 0 0 197

Szia!

ÓRIÁSI

nagyon nagy lökést kaptam a képektöl

igy én is bele merek vágni az épitésbe

csak a Te segitséged is kellene hozzá

kérlek mindent dokumentálj és számolj be a buktatokrol  ( márha van ilyen)

majd othonrol küldök képet a talajregiszter-röl

csak igy tovább!

szép napot

Előzmény: r0226 (196)
r0226 Creative Commons License 2008.01.22 0 0 196
Az igért képek.
Ez eddig 16000ft-ba van.
Előzmény: r0226 (195)
r0226 Creative Commons License 2008.01.19 0 0 195
A 48hsz-ben van egy kép, de az enyémről is teszek fel. Még csak a hőcserélő van meg a doboz most készül.:-)
Előzmény: ANDROHEAD (194)
ANDROHEAD Creative Commons License 2008.01.19 0 0 194

Szia !

tudsz feltenni képet, hogy ez hogy néz ki?

én is agyalok ezen de még nem tudtam eldönteni, hogy szlovákot , kinait vegyek , vagy magam csináljak!

Szép napot!

Előzmény: r0226 (185)
billy5 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 193
Szerintetek egy hőcserélőben hány m2 felületnek kellene lennie?
dpek Creative Commons License 2008.01.14 0 0 192
Köszi szépen, majd megpróbálok valamit összehozni akkor.
Előzmény: peterch (191)
peterch Creative Commons License 2008.01.14 0 0 191
Szia !

Nincs semmi problema akkor nalad. Hiszen a fordulatszabalyozasaval a zajszint is csokken. Foleg ejjel lehet zavaro, vagy tv nezes kozben , ha gyors a szelloztetes. Az termeszetes, hogy az anemosztatokkal allitod be a beomlo pontokon a legmennyiseget. En csak mint alternativat irtam a zajcsokkentesre a tulmeretezest a leagazastol az anemosztatig.

A hangtompitocsovek arai:MTS 100 - 773Szkk,
MTS125 - 889
MTS150 - 993
MTS160 - 993
MTS200 - 1213 az AFA-t nem tartalmazzak.

Termeszetesen ez csak egy termekcsalad, de van meg nagyon sok fele ,ami a kivitelt es az arakat illeti.

Udv , Peter
Előzmény: dpek (189)
peterch Creative Commons License 2008.01.14 0 0 190
Szia !

O.K. uj cimem peti2006kukaczoznampontsk .

Udv, Peter
Előzmény: peter513 (188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!