Le a kalappal, jol kigondoltad es kivitelezted. De , volna ket kerdesem, amennyiben megengeded.
1., Mekkora a keresztmetszet, ahol a levego aramlik es milyen sebesseggel fog aramlani? Mert ahogyan en latom, az egyik iranyban a levego ketszer annyi ideig lesz a hocsereloben, mint a masik iranyban. Igy ,ugyan olyan aramlasi sebessegnel a ho atadas aranya is megvaltozik.
2., Milyen ventivel akarod a hosszabb korben nyomatni a levegot? Mert a dobozon belul van 4 x 90 fokos kanyar. siman lesz akkora nyomasveszteseged a dobozon belul, mint az egesz rendszerben. Igy a zajszint is magasabb lesz, tehat jol kell tompitanod a zajt, aminel a hangtompitok is elegge csokkentik a nyomast meg pluszban. Vagy csak lassu, de allando szelloztetest fogsz alkalmazni es akkor csendesebb is lesz, meg a venti is lehet valamivel kisebb teljesitmenyu.
Termeszetesen ez csak a sajat velemenyem. Lehet ,hogy tevedek. Akkor bocsi!
Sziasztok! Végig olvastam a topikot. Eddig senki nem gondolkodott el közvetítőközeges hőcserélő építésén. (Hogy mi ez lásd a linket: http://www.proidea.hu/11/company/20/70/35/vtsclima/u235/navi/33781.html.) Igazából nekem csak egy hővisszanyerős lakásszellőztetéshez kellene.
Két levegő-vizes hőcserélő ugyanazon a vízkörön, amit esetleg egy napkollektoron is átvezethetnék, nem tűnik kivitelezhetetlennek. Milyen hatásfokra lehet számítani? Csinált valaki ilyet?
Tavasszal tervezek kandallót építeni a lakásban. A fejemben lévő tervek szerint megpróbálom úgy kialakítani, hogy légfűtés elvén - lehetőleg minél egyszerűbben - több helyiséget fűthessek. Ezzel párhuzamosan a lakás szellőzésével is kezdenem kell valamit, mert ablakcsere után pár évvel megjelent a penészedés.
Mivel társasházi lakásban lakom 60 m2-en, így bonyolult gépészet, hőcserélő sajna nem jöhet szóba.
Első lépésben úgy építeném meg a kadalló burkolatát, mint egy konvekciós burkolatot. Az akármilyen falazásra belülről hőtükröt tennék (pl. acéllemez?), így szerintem fokozható lenne a hatásfok, intenzívebb lehetne a levegőáramlás a tűztér és a burkolat között. Ezt az forró levegőt vezetném el a kupola tetejéből valamilyen légvezetéken egy másik helyiségbe, ami kb. 3 méterre van. Emellett a fal túloldalán lévő szobába sima faláttöréssel vinnék meleget. Mindegyik "kijáratra" szabályozható zsalut tennék.
Ezzel párhuzamosan a szobákba faláttöréses légbevezetőt gondoltam, a fürdőbe pedig egy elszívót. A konyhában adott a páraelszívó + egy kombi gázkazán 130-as kéménye, így itt elegendő az elszívás. Elvileg ezzel a rendszerrel nagyjából az egész lakást át tudnám szellőztetni, ráadásul a meleglevegő eloszlása is egyenletesebb lehetne. Szerintem. (Ha még szükséges, a fürdőben lévő törölközőszárító radiátorba betolok egy fűtőpatront.)
Ez így működőképes lehet ventillátor nélkül (max a fürdőbe gondoltam egy elszívót, szakaszos működéssel, időkapcsolóval vagy páraérzékelővel)? Nem szívesen hallgatnám az állandó zümmögést...
a mienk most van kiépités alatt, de meég nincs megtervezve, csak a pici buksimban forognak a gondolatok
először arra gondoltam, hogy a padlástérben mennek majd a levegő-csövek, de aztán erről letettem, mert akkor nagyon le kellett volna szigetelnem, meg a födémet sokszor át kellett volna vágnom, ami szintén egy elkerülendő
az én eddigi ismereteim alapján, és pár ajánlatkérés után, azt látom, hogy ezt nem így kell.
javaslat, küldd el a rajzodt egy hozzáértő céghez, s megtervezik. az jobb kiindulási alap lesz.
amiért is ezt javaslom. az ábra alapján, meg ismereteim szerint, pl, elszívást a fürdőbe, wc-be konyhába kell - érdemes tenni. a szobákba pedig a befújást... nem kell minden helységbe mindenből. ennek végeredménye sok cső, meg össze vissza keringő levegő....
Kémény->külső flexi-> külső pvc cső a flexire az első pár méteren, ezen szigetelés.
Mindezt azért, mert a flexi cső jéghideg lesz a beszívás miatt az elején, így ha a térből, ahol megy, a pára eléri, ki tud rajta csapódni. Hőszigetelnem kell, mert különben hűti a temperált padlásteremet (minden gépészet ott fut).
Viszont légmentesen/ párazárón hőszigetelni egy kacska csövet elég kemény, nem is vállalkozom rá, mert a legkisebb hiba után is csak tocsogó hősziget kapok, ami nem jó, azt nemszeressük.
Ezért húzom rá a külső 200-as szennyvízcsövet (3-4 méter), majd ezt hőszigetelem, és nem fofglalkozom a párazásrással, mert a hősziget ez a cső megvédi a belső csepegő víztől. Azt simán elvezetem. Ennyi. És lesz egy páramentes padlásterem, ahol lógathatom a kóbászt. ;-D
Ezt a dupla csővet nem értem. Akkor lesz egy cső amin a "füst" azon egy vastagabb flexi és erre még húzol egy pvc csővet? Huh ez meredek, én nem csinálnám.:-))
...arra gondoltam, hogy a hideg cso kulso oldalan kicsapodik, ami bejut para. Ezert inkabb duplacso es azt szigetelem, mert a flexicsovet nehezebb, mint egy pvc-t. nah.
Sziasztok...itt is! :) Mé nem tudok én erről a topicról? :D Nah jo hogy rátaláltam...
Jók az elkezdett dolgok, csak nem tudom (nem látom), hogy van megoldva a kizárása az ellentétes irányok keveredésének. Én nem foglalkozom most még konkrét hőcserélővel, se időm se energiám rá, majd nyár elején, akkor lesz rá csak komolyan szükségem, ha nem jönne be a következő terv:
Megpóbálom összefoglalni, hátha másnak is segítek vele, nomeg várom a véleményeket:
Lesz egy ág a belső csövezésben, ami rá lesz kötve a beszívásra/ belső keringetetésre a következőképpen: a pellet- kandallóm (végre megy már) elmenő kéményére (80 mm rozsdamentes acélcső, spirál forma) egy külső aluflex lesz húzva 125-(150?)mm-es, amiben a levegőt beszívom (forgatom) a házba(n), amikor üzemel a kandalló.
Holnap megmérem pontosan az elmenő gázhőmérsékletet infrás műszerrel (hála previának), de most kézzel nézve olyan 40-120 C közötti, persze a készüléktől távolodva egyre kevesebb a mostani természetes hőleadás miatt. Ez csak a téli légfűtés üzemre szolgálna.
Mivel a kémény spirál és sűrűn bordázott, elég nagy lesz a hőleadó felülete és akár 7-8 méter hosszan tudom vezetni egymásban a kettőt. Azért gondoltam aluflexet kívülre, mert az olcsó, hőálló, viszonylag alaktartó és szintén spirál a benne lévő drót miatt, aminek köszönhetően frankón turbulensé teszi az áramlást a két cső között, ezzel maximalizálva a hőátadást.
Viszont azon gondolkodom, hogy milyen irányban tegyem rá. Ellentétes fázisban, vagy azonosban. A gondolat az, ha ellentétes fázisban teszem, akkor még turbulensebb, de lehet a ventioldalon túl sokat vesztek akkor már. Ellentétesen fogom beküldeni a levegőt, mivel így jobb lenne a hatásfok (ellenáram), tehát fentről szívnám le a külső csőben a levegőt (szvsz már ez is eléggé betesz majd a ventinek).
A hideg oldalon (friss levegő beszívás) meg kell még oldanom a külső cső szigetelését is. Itt figyelnem kell az esetleges kondenzátum elvezetésére. Arra gondoltam, az elején egy darabon (nem mindenhol függőleges a kémény) beteszem a külső csövet is egy vastag PVC csőbe (200-as), és abból vezetem majd el a kondenzátumot, ha van vmi.
A használt levegőt egy másik ágon simán kidobom... most még.
Gondolkodom rajta, hogy lehetne egy átkapcsolás, amivel ezt a 7 méteres "kémény-hőcserélőt" használhatnám a kandalló üzemén kívűl is (télen). Ennél az üzemnél a kéménybe vezetném az elmenő levegőt.
A biztonság kérdése ami itt több figyelmet érdemel, nagyon korrektül kellene megoldani a dolgot, hogy véletlenül se fújhasson vissza a szellőzőrendszerbe füstgázt, ha a másik üzemmód megy. Ötleteket várok erre is, de egyenlőre ez parkolópályán van.
Még mielőtt bárki beijedne, a kandalló turbós, nem nyírom ki magam, nem áll meg a füstgáz a lehüléstől. :)
20x40cm és 3mm hézag. A egyik gyári megoldás ( jobban elterjedt) az a nyújtott 6szög alakú ellenirányú, erről van is kép sok helyen. Az enyémnél meg jobb alsó csonkon külsőlev be ,alúl középen lemez lesz itt felmegy majd vissza le és a bal alsó csonkon a szobákba. A bal felső csonk az elszívókból és megy ki a jobb felső csonkon a szabadba. A terelő lemezek még nincsenek beszerelve.:-)
A hőcserélő lemezeknek mekkorák az oldalhosszai? Nekem más elképzeléseim voltak egy ellenáramú hőcserélőről, ezért is jó lenne, ha a további lépésekről is raknál fel képeket. Most nem nagyon látom át, hogy lesznek az elszívó/befújó csövek "rákötve" a hőcserélőre.
Építkezem és most jututtam el oda ,hogy a fűtésen gondolkozzam. Sok alternatívát megnézten de a légfűtés tetszik a legjobban. El is kezdtem tervezgetni. Most itt tartok, csak nem tudom jó írába indultam e ell. Ha van meglátásotok a tervel kapcsolatban kérem jelezzétek.
Nincs semmi problema akkor nalad. Hiszen a fordulatszabalyozasaval a zajszint is csokken. Foleg ejjel lehet zavaro, vagy tv nezes kozben , ha gyors a szelloztetes. Az termeszetes, hogy az anemosztatokkal allitod be a beomlo pontokon a legmennyiseget. En csak mint alternativat irtam a zajcsokkentesre a tulmeretezest a leagazastol az anemosztatig.
A hangtompitocsovek arai:MTS 100 - 773Szkk, MTS125 - 889 MTS150 - 993 MTS160 - 993 MTS200 - 1213 az AFA-t nem tartalmazzak.
Termeszetesen ez csak egy termekcsalad, de van meg nagyon sok fele ,ami a kivitelt es az arakat illeti.