Keresés

Részletes keresés

dez1 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 4639

1 lapos aljú tálba tedd be, önts rá kevés vizet (0,5 cm magasan) önts bele nagyon kevés (2csepp) mosogatószert.

 

Rázd a tálat kicsit megdöntve, hogy az anyag öszegyúljön az egyik oldalon - kb 1 percig.

 

Utána kezd el nagyon lassan körkörösen mozgatva elmosni az anyagot. Ami legutoljára ott marad, az lesz az arany.

Előzmény: "Aranyászok" (4637)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4638

Ui.: valahol a fórum elején olvastam, hogy régen aki aranyat talált, azt a saját lapátjával csapták agyon... De ugye ez csak városi legenda??? ;) Ha mégis valami csoda folytán megfogtam volna az Isten lábát, én nem szeretnék így járni! :)

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4637

Kedves Mindenki!

 

Először is köszönöm a hozzászólásokat, válaszokat. Mértéktartó vagyok mindenféle kemikáliák használatát illetően (+2 minden lében kanál kiskölyköm is van), úgyhogy a sósavas próbát nem áll módomban elvégezni. Viszont kísérletet tettem -tudom, szinte közelében sincs hatásfokát tekintve- 20%-os ecetsavas áztatással. 8 órás áztatás, zárt kisüvegben (műanyag csavaros kupakkal), többszöri rázás, 4 "nyitogatás" után a következőket tapasztaltam:

1. egy darab valami pezsgett csak benne kb. 5 percig, szerintem véletlenül került bele. Ezután semmilyen pezsgést nem lehett látni, többször is megnéztem, rázás előtt és után.

2. azok a szemcsék (3 db volt), amik eredetileg ezüstös-jégkékes színűek voltak, azok bezöldültek;

3. a 14karátos aranysárga-színű szemcsék (kb. az összes szemcse felét alkotta) még ragyogóbb sárgák lettek; 

4. a rézszínű vagy kicsit sötétebb aranysárga szemcsék (az összmennyiség kb. 1/4-e) szintén ránézésre szebben csillogtak;

5. a bronz színű példányoknál (maradék 1/4) vettem észre némi sötétedést, értsd ezt úgy, hogy a fénye megmaradt, de maga a színe sötétebb lett, olyan barnás-fekete. Idáig jutottam perpillanat.

 

Nehéz lenne megmondani hogy a homokhoz képest  vizesen hol voltak az említett szemcsék, mert "fönt is, lent is". +Én nem vizesen, hanem teljesen száraz állapotában mazsoláztam szét a szemcséket és a homokot, nekem ez jobban kézreállt. 

Nem értek a fizikához sem túlzottan (azért van, amihez igen :), de nem lehetséges, hogy a földalatti vízerek esetleg másképp mossák ki az aranyat a teszem azt termésarany rétegből, mint a felszíni vizek? Gondolok itt eltérő erőhatásokra, nyomáskülönbségre, eltérő környezeti körülményekre..., és ezért lehet talán más az alakja, mint a felszíni arany-darabkáknak (pelyheknek)? 

+amikor vizes volt a homok a tálban, "lötykölés" hatására a tetején fekete és vörös szemcsék rendeződtek össze nagyjából egy csoportba vagy vonalba, attól függően, hogy hogy mozgattam a tálat, valamint szárítás után több mágnesezhető részecskét találtam.

 

Nagyjából ennyi infóval tudok szolgálni. Viszont van egy ötletem: egyrészt a kép, bármennyire is igyekeztem, nem adja vissza teljesen a valóságot (magyarán pocsék lett), másrészt egy orvostól sem várhatunk távgyógyítást, ha betegek vagyunk... Tehát arra gondoltam, hogy én szívesen elküldenék (saját költségemen, örökbe) mondjuk 3 hozzáértőnek  itt a fórumról láttamozásra néhány "szűz-szemcsét" (amit nem eceteztem), mindegyik színvariációból 2-3-at, hogy végre kiderülhessen, mi rejtőzik a homokozóban (a gyerekeimen kívűl :)?

Ha bármelyikőtöket is érdekel a dolog, és valóban tud segíteni a kérdés eldöntésében, az kérem szóljon (ha lesz jelentkező, akkor megadok itt egy erre a célra létrehozott e-mail címet, amire majd el tudjátok küldeni a postázási címeteket)!

A vállalkozó kedvűek segítségét előre is köszönöm, várom az esetleges további észrevételeket is!

 

Szép, és hűvös estét Mindenkinek!

Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.21 0 1 4636

Ami folyami homokban csillog az arany mellett csillámféléle; biotit, flogopit, muszkovit valamint esetleg szemétből származó fémtörmelék lehet. Egy régebbi folyami hordalékrétegben feltehetően még nincs fémreszelék, fémtörmelék. A fém az arany és a platina kivételével feloldódna sósavban, de a csillámfélék nem. Egyszer én is beáztattam csillámféléket sósavba. Nem oldódtak, de kioldódott belőlük valamennyi vas, elvesztették az aranyos csillogásukat, színtelenek és átlátszóak lettek. 

Az aranyat a társaságáról is meg lehet ismerni, . Az arany nehéz fajsúlya miatt tálban mosáskor többnyire legalul szokott lenni, fekete magnetit és vörös gránát alatt. Mivel legalul van, csak fárasztó mosási munka végeztével szokott megcsillanni, a fekete magnetitszemcsék között. Ha a homok tetején csillogtak a szemcsék, akkor kétlem, hogy arany lenne. Milyen színű volt a homok? Ha vörös vagy fekete, akkor van rá esély hogy aranyszemcsékről van szó, egyébként nem. 

A fénykép alapján nem hiszem, hogy arany lenne... 

Előzmény: HUN. gyerek (4632)
kbd73 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4635

Sziasztok!

 

A padomon szeretném lecserélni a dróthálót egy sűrűbb szövésűre (a mostani 10mm*5mm). Tudtok nekem segíteni, honnan szerezhetek, és nem egy 25m-es darab kell, hanem ahol le is vágnak. Vagy ha van valakinek elfekvő, szívesen megvenném.

 

Thx. Dani

AlbaEcclesia1985 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4634

Én is a bányavárosok miatt gondoltam, meg ugyebár régen még mostak benne aranyat...

Mégis valószinűleg csak a felső szakaszon lenne érdemes próbálkozni szerintem. Persze azért elnézek még pár helyre az alsón is, hátha :P

Előzmény: dez1 (4628)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4633

Segítő nem kell??? ;)

Előzmény: Alíz Jana Alíz Jana (4626)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4632

Szia!

 

Én azt tanácsolom neked hogy rakd bele őket tömény sósavba pár napra műanyag üvegben, néha nyisd fel a tetejét és utána rázd össze kicsit. Ha arany nem lesz semmi baja, ha valami más akkor beoxidálódik. Én ékszerekkel próbáltam régebben.

Előzmény: "Aranyászok" (4629)
kbd73 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4631

Sziasztok!

 

Első írásom a fórumon.

Elkészült a padom, voltam kint mosni, és szeretnék tanulni az öregektől. Ha valaki ki szeretne menni 2015.07.25.-én szombaton a Dunára, szívesen vele tartanék. Most hogy kipróbáltam a padomat, látom milyen sok mindent nem tudok még a használatáról. Budapesttől 100 km. távolságon belül mobil vagyok.

 

Örülnék ha sikerülne kimenni.

 

Addig is üdvözlet mindenkinek.

 

 

losznya Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4630

Kedves "Aranyászok"!

 

Természetesen ne add fel a keresést, hiszen ha a kút valamikori folyami hordalékba fúródott ami aranyat is hordott akkor minden esélyed megvan, hogy aranyat találj a szivattyú által felhozott homokban. A szétválasztáshoz meg inkább tálat vagy cserépalátétet(tálkát) használj, mint ecsetet. Persze ha már tudod, hogy mit keresel akkor akár ecsettel is nekimehetsz.

 

Biztosan meg lesz az a szemcse!

Előzmény: "Aranyászok" (4629)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4629

Kedves losznya!

Köszönöm a gyors választ! Megnéztem a képeket (korábban is próbáltam a neten jó fotókat keresni, de nem igazán találtam). Annyiban pontosítanék, hogy négyféle színű szemcsét találtam, tehát egy szemcse csak egyféle színű (egységes) és mint ilyenből négy különbözőt tudtam megkülönböztetni. Ettől függetlenül (hogy nem arany) nekem nagyon tetszenek, nem bántam meg a sok vacakolást vele, mert legalább elmesélhetem az unokáimnak, hogy ezt is megpróbáltam... :)

 

Megjegyzés: engem sosem érdekelt kifejezetten sem az arany, mint nemesfém, sem az aranymosás, egészen "véletlenül" csöppentem bele a témába. Történt ugyanis, hogy kutat furattunk a kertbe, és az elején olyan sok homokot felszívott összességében, hogy egy homokozónyi, 2 liszteszsáknyi, meg 8 talicskányi homok lett belőle mostanáig (és még lesz is, úgy vettem észre). A gyerekeimmel játszottam a homokozóban, amikor feltűntek ezek a szép, fényes szemcsék. Aztán gondoltam egyet, és egy kisvödörnyi homokot egy tál vízben 0,5mm-es kis levesszűrővel átmostam és átszűrtem, majd a szűrletet kiszárítottam, és egy tálcán apránként egy ecset segítségével átválogattam. A végeredmény látható a képeken. (A kút teljes hossza: 11m, állandó, legmagasabb vízszint: 6m, kút teljes újratöltődési ideje: 45 perc, 3membrános ukrán szivattyúval való szívás időtartama: 17 perc, ennyi idő után fogy el a kútból a víz, +a víz egy kb. 70cm-es agyagréteg alól jön, igazából úgy tapasztaltuk, hogy minnél gyakrabban van szivatva, annál kevesebb benne a homok)

 

Tehát, ha jól láttam/értettem, akkor az arany pelyhek sosem teljesen sima felületűek, hanem "gyűröttek", "rücskösek", akármilyen kicsik is, valamint mindig világossárga színűek és "cakkos", "töredezett" szélűek, és nagyjából ellipszis vagy ovális alakúak. Adódik a kérdés, hogy érdemes-e tovább kutatnom a "kút-homokban" vagy abszolút badarság? Több oldalt is elolvastam itt a fórumról (még nem végeztem vele :), de mindenhol csak patakokról és folyókról volt szó, ilyesmi lehetőségről nem találtam még információt, érdekelne, hogy egyáltalán elméletileg lehetséges-e?

 

Egyébként azért reménykedtem, hogy arany, mert 1. megnyertem volna a családi fogadást, 2. másrészt meg minimális mennyiségű homokot mosogattam át ezért a mennyiségért, 3. találtam néhány fotót termésaranyról és azok között láttam sötétebb sárga-rezes-bronzos színűt is, azért gondoltam, hogy amit én találtam, az esetleg az vagy annak darabkái.

 

Mindenesetre minden tiszteletem azoké, akik akár hobbi szinten, de komolyan, akár főállásban is esetleg ezzel foglalkoznak, mert úgy látom, nem egyszerű kenyér-kereset!

A választ/válaszokat, hozzászólásokat előre is köszönöm!

Szép napot Mindenkinek! :)

dez1 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4628

Én anno leeveztem rajta zólyomtól, nem láttam aranymosókat....  De tekintettel arra hogy ott folyik el a híres felvidéki bányavárosok alatt, biztos lehet benne valami.

 

Tegnap délelőtt mosogattam kicsit aranyosfőnél az aranyos folyóban kicsit, nagyon szép csillámpala lemezkéket mostam. Azért 1 aranyszemcsét is találtam, de nem többet:( 

 

De nem gond, megyek én még arra..

Előzmény: AlbaEcclesia1985 (4620)
losznya Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4627

Sajnálattal kell közölnöm, hogy a képen létható "arany" nem arany.

A mosott arany általában egyféle színű, amit ha egyszer felismersz többé nem téveszted el.

A 2265-ös hozzászólásban láthatsz képeket róla.

Előzmény: "Aranyászok" (4625)
Alíz Jana Alíz Jana Creative Commons License 2015.07.19 -1 0 4626

40km es koron belul igen ;-)

Előzmény: HUN. gyerek (4624)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.19 0 0 4625

Kedves Mindenki!

Szeretném megkérdezni, hogy ami a képen látható, az arany-e vagy sem? A családom meg én nem vagyunk közös nevezőn ez ügyben, viszont egyikünk sem ért hozzá kellőképpen.

Én négyféle színt tudtam megkülönböztetni: ezüstös-jégkékes, 14 karátos aranyékszer-sárga, rézszínű, és bronz-színű. A darabkák laposak, némelyik szabálytalan, de többségében nagyjából kör alakú, fényben csillognak. A darabkák "mosottak", szabadidőmben egyenként szedegettem ki a homokos tálból.

Szóval aki ért hozzá, kérem írja meg!

Köszönöm!

HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.19 0 0 4624

Te mostál már ott?

Előzmény: Alíz Jana Alíz Jana (4623)
Alíz Jana Alíz Jana Creative Commons License 2015.07.19 -1 0 4623

Recsk környékén már majdnem jó helyen jársz ;-) 

Előzmény: HUN. gyerek (4622)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4622

"Külföldön is érdekel. Ausztria, Szlovákia vagy bármi de csak ahol érdemes!"

HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4621

Sziasztok!

 

Nógrád vagy Heves megyében melyik folyóban vagy patakban érdemes aranyat mosni? Elsősorban a Recskre patakokra gondoltam de bárhol érdekelne. Esetleg személyes tapasztalatai vannak valakinek errefelé? Mosott már erre valaki?

 

Én még segítőnek is elmennék ha úgy van! Várom a válaszokat!

 

Üdvözlettel; HUNgyerek

AlbaEcclesia1985 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4620

Sziasztok!

Jelenleg Esztergomban élek. Valaki közületek járt már a Garamon? Tudtommal kéne ott lennie aranynak, de van vagy 3-4 vízduzzasztó rajta! Én a torkolatnál jártam, és találtam, de az szerintem simán lehetett a Duna hordalékából! Talált már valaki aranyat a Garam alsó részében, vagy csak fent érdemes keresgélni?

 

BLAtti Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4619

Senkitől sem vásárolják meg, mivel nem bevizsgálható (legalábbis messze nem olyan egyszerűen, mint ahogy beolvasztva vizsgálják). 

Ha az az arany mosott arany és hazai, akkor szinte kizárt, hogy 14 karátos legyen az a por.

Szerintem át kellene mágnesezni szárazon, szitán keresztül. ez a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás hirtelen, mindenféle építés, hacuka nélkül.

Ezzel is már sokat fog javulni a helyzet, de az igazi egy Miller asztalos, vagy rozsdás lapos tisztítás lenne.

 

 

 

Előzmény: Imeon01 (4618)
Imeon01 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4618

Ohh. Köszönöm. Csak piszkos is. Meg olvasztani is..  annyit sikerült megtudnunk hogy valószinüleg 14karátos keverék. Súlya miatt gondolom sok egyéb fém is van benne.. 

ahdgy Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4617

Szia. Tőlünk nem vásárolták meg, mert először össze kellett olvasztanunk. Azt mondták, átveszik. de előtte független szakértővel bevizsgáltatják, és egy picit belefúrnak. Eddig ennyit tudok

Előzmény: Imeon01 (4616)
Imeon01 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 4616

Sziasztok. Kicsi segitségre lenne szükségem. Nagyszülöi háznál találtunk aranyport eldugva. Elég szennyezett koszos. Ezt hol lehet bevizsgáltatni? Csak vigyem be egy ékszerüzletbe?? 

 

ahdgy Creative Commons License 2015.07.13 0 0 4615

Köszönöm, kvarc izzító tégelyhez is az infókat. Nem hűtéskor történt a baleset olvasztáskor, hanem az olvasztás közben, valószínű túl lett hevítve a levegő fújással, és kilyukadt a grafit tégely. 

 

Ez a http://www.scharlabmagyarorszag.hu/laboratoriumi_eszkozok.php?alkat_id=51&fokat_id=3&szures_tipus_id=0&szures_szoveg= jó is lesz nekünk. Valamelyik magasabb faluból választunk

Előzmény: BLAtti (4614)
BLAtti Creative Commons License 2015.07.13 0 0 4614

21g térfogatra nem sok, így egy sima izzító tégely megteszi, nem kell túl nagy méretre gondolni. A faszén elősegíti a szennyező anyagok redukcióját, illetve közvetve segíti a magasabb hőfok elérését, de ez inkább tényleg a hagyományos fűtés esetén érvényesül. Mondjuk a porcelán tégellyel is óvatosan kell bánni, nem szabad hirtelen hűteni http://intersan.hu/spl/260188/Izzitotegely

Esetleg scharlab, vagy laboreszkozkatalogus pont hu.

Ezeknél kvarc izzítótégel is van. Annál jobb nincs erre a feladatra. 

Előzmény: ahdgy (4612)
ahdgy Creative Commons License 2015.07.11 0 0 4613

Köszi a gratulációd. A blogban is láttunk képeket, és innen is nagyon sok hasznos információt találtunk. Mi is köszönjük minden kedves fórumtárs építő jellegű írását.

Előzmény: BLAtti (4609)
ahdgy Creative Commons License 2015.07.11 0 0 4612

Íme a második olvasztás, 18k. Sokkal jobban sikerult, itt a kép róla. Azonban a 14k olvasztásakor baleset történt, kilyukadt a grafit tégely, és nem volt egyszerű a 6 grammot kihamupipőkéznem a faszén közül. Hol tudok neten rendelni akkora kerámai izzító tégelyt, amiben a 21grammnyi 14 karátost biztonságosan olvasztani tudom? Kérnék szépen linket, ahol bankkártyával lehet fizetni, és van házhoz szállítás is.

 

Nem használtunk faszenet, csak bóraxot. Viszont amikor kilyukadt a grafit tégely, újra kell olvasztani, és ugye ebben most alapból lesz faszén is-a baleset miatt.

Előzmény: BLAtti (4608)
The Great Rat Creative Commons License 2015.07.11 0 1 4611

Hát Magyarországon aranyat ásni nem nagyon fogtok :D max mosni, duna tisza dráva .

Kezdésnek adok egy jó tanácsot olvassátok végig a fórumot az elejéről, tele van hasznos tanáccsal és ötletekkel!

Üdv The Great Rat

 

Előzmény: szakácsok (4610)
szakácsok Creative Commons License 2015.07.10 0 0 4610

Sziasztok!
A barátommal folyamatosan olvasgatjuk a fórumon zajló beszélgetéseket,és kedvet kaptunk az aranyásáshoz. Kérek mindenkit,segítsen nekünk az indulásban. Az lenne a kérdésem,hogy hol,hogyan és mivel fogjunk hozzá?Előre is köszönjük a hasznos tippeket és a türelmet két hozzánemértőhöz fűzött bizalmat!
Sziasztok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!