Keresés

Részletes keresés

a8lang Creative Commons License 2016.10.15 0 0 49539

Nem azért írtam. Engem nem zavar hogy olcsóbb sőt örülök neki, tavasszal esedékes bővítés miatt is.

Az autó mindig ilyen, nekem már egy pár több tíz m-ós autó értéke esett töredékére a sok sok év alatt amig használtam.

Előzmény: Törölt nick (49538)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.15 0 0 49538

Milyen bukó, mi? Kellet neked pikk - pakk beleugrani... :DD

Ėn úrvåsårló ként nézem a dolgot, akkor tetszett megengedhettem magamnak, azóta nem nézem mi mennyi. Ugyanígy voltam legutóbb autóvásárlással is, előtte hetekig bogarásztam, mióta megvan csak élvezem.

Max annyit tartok fejben, hogy eddig 900 000Ft-ot hozott. Ha akarom, azt simán levonhatom egy mostani hadonló rendszer árábôl... 

Előzmény: a8lang (49535)
Zs:) Creative Commons License 2016.10.15 0 0 49537

" Az általa mutatott össz termelés 3,96 MWh a tervezett 3,4 MWh helyett."

A tervezettet a 25 éves átlagra szokták megadni! Tehát egyszerűsítve mondjuk első évben 4000, folyamatosan csökkenve 12 évnél 3750, tovább csökkenve 25 évnél 3500. Tervezetten ez 3750. De nagyon sokan a kalkulátor által adott átlaghoz viszonyítják az első éveket és örülnek :).

Előzmény: 1robit (49532)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.15 0 0 49536

évek óta folyamatosan és fokozatosan esik.

a magyar árak esését az elmúlt években a gyenge HUF és a napelem-adó falta fel.

remélhetőleg nem találnak ki valami újabb adót most, hogy már nálunk is érezhető lesz az áréses.

Előzmény: a8lang (49535)
a8lang Creative Commons License 2016.10.15 0 0 49535

Nagyon durván esik a napelemek ára, amióta megvettem kb 10%-ot estek a sharp panelek árai.

Van amelyik még többet, a canadian solar 260-as már valószerűtlenül olcsó.

Ha így megy tovább....

Tényleg nem tudja valaki hogy ez általános és közelítünk lefelé folyamatosan vagy télen mindig olcsóbbak lesznek a panelek csak hogy vegye valaki?

bananatree Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49534

>25 évig ígérik, hogy 100%

szerintem ilyet egyetlen gyártó sem ígér.

max. az eladó mond ilyet, aki múlt héten még műtrágyát kínált a kombinátnak, ma meg panelt a népnek, jövő héten meg már "porszáraz" tüzifát fog árulni...

minden gyártó nagyjából ugyanazt vállalja, első évre megadnak 1-3% közti "maximális" romlást, utána pedig lineárisan megy lefelé a teljesítmény, 25 évnél kb. 80-85%-t ígérnek.

Illetve vannak drágább gyártók, akik mondjuk 30 évre mondanak 80-82% körüli értéket.

Előzmény: ívfény (49522)
geosol Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49533

Ilyet sem csináltam még! Pár napja tisztán villannyal fűtünk. Tudom, hogy ez csak cop 1, de nem akartam harmad áron eladni. Ebben az átmeneti időszakban ez tökéletesen megfelel, mert ha begyújtanánk, túl meleg lenne, ha nem, akkor meg kihűl a ház. Februárban volt az elszámolásunk a szolgáltatómmal, azóta van 2600 kWh többletem. Figyelem az órát, ha egál, ismét fűtünk. Addig ez kisebb meló, mint fűteni, és szabályosan élvezem, hogy úgymond nyárról tettünk el meleget mostanra. (szkeptikusoknak üzenem: tisztában vagyok vele, hogy semmit sem tettünk el)

Apropó meleg. Engem is rég foglalkoztatott már a kérdés, hogy milyen hatással van a panelek hőmérsékletére, ha dolgozhatnak. Magamban én is arra jutottam, hogy kevésbé melegedhetnek. Ha ez így van, akkor a túlnapelemezés nem kíméli, hanem melegíti a panelt, mivel az inverter olykor "levág" a csúcsból, azaz nem fogadja a delejt. Nem ismer köztünk senki sem egy olyan szakembert, aki erre a kérdésre hiteles választ adhat?

1robit Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49532

Az előző hozzászólások újra mérésekre ösztönzött.

Szabadon álló rendszer alsó sor paneleit méregettem. A keleti szél intenzíven éri a panelek hátoldalát. A változó napsütésben 800-1200W közötti termelést produkál a 3,5 kWp rendszer. A panelek  napos oldala 18-21 fok között ingadozik, napsütéstől függően, a hátoldalukon 21-24 fokot mértem. A mellettük levő 200l-es lemezhordó és a 120l-es műanyag hordó napos oldalát egyaránt 21 fokosnak mértem.

Tegnap volt egy éve hogy bekapcsoltam az invertert. Az általa mutatott össz termelés 3,96 MWh a tervezett 3,4 MWh helyett. Igaz, juniusban kapott két plusz panelt a 3kWp rendszer. Az egy éves próbaüzem alatt megszüntettem a zavaró árnyékokat, az AC oldali vezeték veszteségét lecsökkentettem és sikerült az Eon-nál elérni hogy a hálózatot lejjebb vegyék, így megszűntek a rendszeres inverter leállások a csúcsidőkben.

Köszönettel tartozom minden fórumtársamnak, hiszen másfél éve tapasztalatlanul, egyedül vágtam bele a rendszer tervezésébe és kivitelezésébe és a sok információ alapján, amit tőletek szereztem, úgy érzem sikerült egy jó rendszert összehozni.

Előzmény: ívfény (49520)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49531

A kristályok degradációja 5% alatt van évente, de 0% felett......tehát botorság lenne 100% teljesítmény garanciát vállalni, mert az lehetetlen......

Előzmény: merQree (49530)
merQree Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49530

Nincs az a gyártó, aki akár (megkockáztatom) 15 év időtartamra bevállalja a 100% TELJESÍTMÉNY garanciát.

Azaz nincs olyan, aki a termékére azt mondja hogy 15 év múlva is ugyanannyit fog termelni, mint amikor lejött a gyártósorról...

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49529

Igen, erről az oldalról megnyugtató visszajelzések vannak.

Remélhetőleg az árak zuhanása alapvetően nem ennek rovására következett be.

Ezt nyilván majd az idő dönti el!

Előzmény: Törölt nick (49528)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49528

Németországban a 70 években az '1000 tető program-ban' telepített akkori technológiai szintű panelek 30 év után még mindig 70% felett teljesítettek......Tehát nem irreális a teljesítmény garancia egyik gyártó részéről sem...

Előzmény: Törölt nick (49523)
ívfény Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49527

nálunk is valami hasonló történik, csak az én "cekaszommal", melegítjűk, amit  aztán a számba-számra veszek!  .)))

Előzmény: Törölt nick (49526)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49526

az ő örömét át tudom váltani a magam örömére, csak más témában..., ha érted?  :)))

Hogyne érteném.

Ilyenkor nálunk az asszony mindig főz valami finomat. :DDD

Előzmény: ívfény (49525)
ívfény Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49525

ja!ja!

örülünk méghozzá aképpen, hogy aszony örül, én meg azért, mert ő örül mert, az ő örömét át tudom váltani a magam örömére, csak más témában..., ha érted?  :)))

Előzmény: Törölt nick (49524)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49524

nekem szépen be van mohásodva a héjazat, de a panelek, elég nagy felületben letakarják ezt a nem éppen szép látványt és a napelemes oldalon szebb a tetőm, mint az átelenes oldalon, legalábbis aszony szerint és ez a lényeg.

Az jó, ha tudtok örülni neki.

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49523

25 évig ígérik, hogy 100% de én már nem csodáxok ebben a lehúzós, átverős világban semmin sem!nekem, most 4 évesek a panelok, legalábbis a gyártás dátuma, 2012 évi, 1-2 év múlva leellenörzöm, mennyit csökkent a termelésük. elvileg enyimek is gagyi kínaiak, de egyenlőre hozzák a tervet.

Kb. erre számolhatsz.

ívfény Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49522

háhhááá!!

"Én nem sok olyan tetőt láttam, ahol a napelemek nem csúfították el a látványt."

akkor az én tetőm kivétel!  .))

nekem szépen be van mohásodva a héjazat, de a panelek, elég nagy felületben letakarják ezt a nem éppen szép látványt és a napelemes oldalon szebb a tetőm, mint az átelenes oldalon, legalábbis aszony szerint és ez a lényeg...

"5 év múlva sem lesz 100% egyik sem."

ez szomorú hír!

25 évig ígérik, hogy 100% de én már nem csodáxok ebben a lehúzós, átverős világban semmin sem!nekem, most 4 évesek a panelok, legalábbis a gyártás dátuma, 2012 évi, 1-2 év múlva leellenörzöm, mennyit csökkent a termelésük. elvileg enyimek is gagyi kínaiak, de egyenlőre hozzák a tervet.

Előzmény: Törölt nick (49521)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49521

a jobb átszellőzésnek persze ára van, leginkább esztétikai talán, de lehet hosszútávon megéri mégiscsak, ha kicsit csúnyább a tetőn a látvány, de többet és tovább termel, pl, nem 25 évig 100%. hanem, 30 év?

Hááát, ez már teljesen egyéni beállítottság kérdése.

Én nem sok olyan tetőt láttam, ahol a napelemek nem csúfították el a látványt.

Egy szépen megtervezett és kivitelezett tetőn meg egyenesen ocsmány tud lenni.

De ez ízlés kérdése. :D

Az élettartamot alapvetően nem befolyásolja a napelemek terhelése, a terheléssel járó hőmérséklet-növekedés sem olyan mértékben, hogy ennek valamiféle érzékelhető gzadasági előnye keletkezne.

pl, nem 25 évig 100%. hanem, 30 év?

Szép álmok. :DD

5 év múlva sem lesz 100% egyik sem.

(Megjegyezem, nekem van két német napelemem, mind a kettőnek a keretébe már belevágott a rozsda, a kínai meg csillog mellettük.)

ívfény Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49520

"Korábban egy olvtársunk +10 fokot mért a napelem hátulján a héjazat felett"

hátt ez nekem is érdekes körülmény! mert én meg, lehet a műszer nem a jó értéket mutatta, de mindkét felén, 50 fokos értéket tudtam leolvasni, emlékeim szerint. ezt is ujra fogom ellenőrizni majd.

a jobb átszellőzésnek persze ára van, leginkább esztétikai talán, de lehet hosszútávon megéri mégiscsak, ha kicsit csúnyább a tetőn a látvány, de többet és tovább termel, pl, nem 25 évig 100%. hanem, 30 év?

Előzmény: Törölt nick (49519)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49519

Igen, ilyen haszna mindig van az efféle csörtéknek.

A napelemek átszellőzése kulcsfontosságú.

Korábban egy olvtársunk +10 fokot mért a napelem hátulján a héjazat felett.

A nagyon nagy melegben meg tudtam közvetlenül mérni a teljesítmény csökkenését.

A folyamatos kimenő teljesítmény mérés során a legmelegebb időszakban leolvastam a mérőeszközt, majd slaggal kb. 3-4 percen keresztül locsoltam a napelemeket.

A teljesítmény 40%-ot ugrott fel, majd szépen visszacsúszott a locsolás előtti értékre.

Nagyon fontos tud lenni az átszellőzés lehetősége.

Előzmény: ívfény (49516)
ívfény Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49518

anno én is kissé nehezebb hangvitelű diskurzusba keveredtem "japán" olvtárssal és elszaladt egyből a modikhoz árukonni! jól megmondott nekik! aztán kiszedték az útbaigazításom, hogy ne legyen bántva a bársonyos lelke szegénkémnek...

Előzmény: Törölt nick (49512)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49517

Szívesen. Van esetleg hozzáfűznivalód a mérési eredményhez?

Van.

Amennyiben feltételezzük, hogy a terhelt és a terheletlen panelok és a mérési körülmények minden tekintetben azonosak, akkor el kell gondolkodni az eredményen.

Ennek során magyarázatot kell adni a jelentős különbség okára is, amennyiben ezek a mérési eredmények rekonstruálása is hasonló eredményre vezet.

Az viszont szintén magyarázatra szorul, hogy miért mért a napozott és nem napozott felületeken ugyanakkora hőmérsékletet.

Itt meg arról folyt a diskurzus, hogy mekkora a hőmérsékletkülönbség egy terhelt és egy terheletlen panel közt.

A két felület közötti hőkülönbség a panel által termelt hőmennyiségre vezethető vissza.

Ez a terhelés során keletkezett +hő.

Nem látod az összefüggés még most sem?

Előzmény: mzsombi (49514)
ívfény Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49516

az igaz, hogy eme vitátok, nem felesleges, számomra mindenképpen nem az! újra fogom nézegetni, a dolgokat a tetőn a peneleknél ha tombol a meleg odakinn, mert nekem ellentétes információk voltak mérhetőek, itt egy -két állítással szemben. ettől még lehet , hogy én csináltam valamit roszul, ahogy a műszer használatnál is kiderűlt. viszont, logikailag, azt gondolom, hogy az érveket olvasva, talán a paneljaim jobb szellőzése miatt, nem lehetett olyan meleg mérhető a panelnál, mint másoknál? ha a műszert ki is veszem a körből, a hibás mérés miatt, de a kézzel tapintás, mindenképpen azt éreztette velem, hogy 50 fok körűli a panel. és mégegy ok és okozati észrevétel! sokan itt, költséges és bonyolult hűtésen agyalnak, de, lehet elég lenne, a tetősíktól messzebre rakni a panelokat, kb 20 centire, vagy, megemelni a tetejét, ahogy nálam is van és jobban hűlnének a panelok? laposabb szögű tetőknél simán lehetséges a tetejét emelni, persze, utólag ez sem annyira egyszerű, de egy új telepítésnél ez meggondolandó talán...

Előzmény: Törölt nick (49509)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49515

Ha pökhendiskedni akarsz, akkor ahhoz másik majmot kell keresned!

Ha beszélgetni valamiről, akkor állok elébe.

Előzmény: mzsombi (49514)
mzsombi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49514

Szívesen. Van esetleg hozzáfűznivalód a mérési eredményhez?

Miért irreleváns:

Mert csak egy terhelt panel hőmérsékletviszonyait mérted. Itt meg arról folyt a diskurzus, hogy mekkora a hőmérsékletkülönbség egy terhelt és egy terheletlen panel közt. Ha az előző mérésedhez hozzátennéd egy terheletlen panel elejének és hátuljának mért hőmérsékletét is, máris lenne miről beszélni. Így nem nagyon van. És részemről most tényleg be is fejeztem a topic floodolását.

Előzmény: Törölt nick (49513)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49513

Thx, hogy megkerested, ezek szerint én emlékeztem rosszul.

Teljesen irreleváns a beszélgetés szempontjából, hogy milyen hőmérsékletkülönbség van egy terhelt panel eleje és hátulja között.

Miért az?

Nem passzol az elméletedbe?

Előzmény: mzsombi (49511)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49512

Remélem jó ideig pihensz ismét, csendben...

Ha most ideírom, hogy kit kussoltass meg, akkor minden bizonnyal ki fognak zárni.

Előzmény: Törölt nick (49510)
mzsombi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49511

"Volt, aki itt arról írt, hogy a terheletlen panel kb 5 fokkal volt melegebb neki, mint a terhelt.

Nem figyeltél.

Szélső panelt írt, terhelve, ha jól emlékszem. (de utána lehet nézni)

A szélső panel szellőzése messze jobb, mint egy belső panelé.

Szabadonálló rendszert mért, jó műszerrel.

Azt pedig én mértem."

Nem emlékszel jól, íme:

"1robit  12 órája    0 0 49467

Május végén erős napsütésben mértem a panelek hőfokát. A terhelt, működő panelek napos oldala 40-41 fok volt. A sor végén egy új panelen 45 fokot mértem, ami még nem volt bekötve a rendszerbe. Elgondolkodtatott a mérés eredménye, újra többször mértem különböző távolságokról és az eredmény nem változott. Szabadonálló a rendszer, jól tud szellőzni, jó minőségű Fluke müszerrel mérve."

"Tudnál esetleg saját mérési eredményeket prezentálni?

Prezentáltam.

+ 2-3 fokkal melegebb a napelem árnyékos oldala, mint az, amelyiket süti a Nap.

Terhelés alatt mérve."

Teljesen irreleváns a beszélgetés szempontjából, hogy milyen hőmérsékletkülönbség van egy terhelt panel eleje és hátulja között.

Your turn. ;)

Előzmény: Törölt nick (49507)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49510

Najó, befejeztem.

A fizika megerőszakolásában nem leszek társad.

----

A időszakos cipőféle agymenés ismét megvolt, ennyi elég is belőle.

Remélem jó ideig pihensz ismét, csendben...

Előzmény: Törölt nick (49507)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49509

lehet nem kelett volna felvetnem a vitaindító kérdésem?

Dehogy, nagyon is jót tetted.

inkább úgy mondom, hogy nincs a maxon hajtva, mindegy milyen oknál fogva, nem melegszik annyira, ezt tapasztaltam, így kikerűlhető az is, hogy nagy melegekben, lecsökkenjen a panelok termelése, a megfutott hő miatt.

Ez elvileg így van, a gyakorlatban minimális a jelentősége, vagy inkább a semmi.

A melegedést alapvetően és döntően a külső körülmények határozzák meg, nem a terhelés.

Előzmény: ívfény (49505)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49508

Köszi!!

Előzmény: szocske_ (49506)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49507

Volt, aki itt arról írt, hogy a terheletlen panel kb 5 fokkal volt melegebb neki, mint a terhelt.

Nem figyeltél.

Szélső panelt írt, terhelve, ha jól emlékszem. (de utána lehet nézni)

A szélső panel szellőzése messze jobb, mint egy belső panelé.

Szabadonálló rendszert mért, jó műszerrel.

Azt pedig én mértem.

Tudnál esetleg saját mérési eredményeket prezentálni?

Prezentáltam.

+ 2-3 fokkal melegebb a napelem árnyékos oldala, mint az, amelyiket süti a Nap.

Terhelés alatt mérve.

Leadna mondjuk 200W elektromos energiát, de nem tud. Ennek az ottmaradó energiának mégis mennyivel kéne emelnie az amúgy is meleg panel hőmérsékletét?

Nincsen ilyen ottmaradó energia. Üresjárati feszültség van, 0 áramerősséggel és 0 teljesítménnyel.

Ha lenne, akkor annyival emelné a panel hőleadását, de nincsen ilyen jelenség.

Mit nem lehet azon megérteni, hogy nincsen?

Előzmény: mzsombi (49504)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49506

nekem a mosókonyhában van, így nem zavar sem a hangja sem a meleg.
A hőleadás egyébként inverter és méretfüggő, de az adatokból ki tudod számolni.
Ha az adott inverter 96% hatásfokkal működik és 3kW-os, akkor a mindenkori teljesítmény 4%-a lehet a hőleadás, azaz csúcson mondjuk 120W-al fűt.

Előzmény: Törölt nick (49502)
ívfény Creative Commons License 2016.10.14 -1 0 49505

lehet nem kelett volna felvetnem a vitaindító kérdésem? de hát hol máshol érdemes kérdezni, napelem témában, ha nem itt? egyesek szerint, hülye témáim vannak...  lehet. most azon agyalok éppen, hogy meddig érdemes túlpanelezni egy rendszert, ami még ideális és mondjuk a panelokon megjelenő hőmennyiséget is a legjobb értéken tartja. ezért kérdezgetem a hülyeségeket... ami számomra tény, mindenfajta tudományos vitát mellőzve, hogy , ha nem termel anyit a panel, vagy inkább úgy mondom, hogy nincs a maxon hajtva, mindegy milyen oknál fogva, nem melegszik annyira, ezt tapasztaltam, így kikerűlhető az is, hogy nagy melegekben, lecsökkenjen a panelok termelése, a megfutott hő miatt. leegyszerűsítve, egy arany középutat keresgélek, a túlpanelezés terén, ami még nem túl drága, de megéri, mégis a többletet. és ezek okán felmerűlt bennem, hátha a nem annyira meleg panelok, talán élettartamban is többet tudnak?

mzsombi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49504

"Ez nem így van, nincsen közöttük hőmérsékleti különbség, illetve amit mérni lehet, az egyrészt minimális, másrészt nem erre az okra vezethető vissza."

Iszom szavaid, akkor milyen okra vezethető vissza?

Te magad állítottad, a napelem hatásfoka legyen 15%. Leadna mondjuk 200W elektromos energiát, de nem tud. Ennek az ottmaradó energiának mégis mennyivel kéne emelnie az amúgy is meleg panel hőmérsékletét? Duplájára? Volt, aki itt arról írt, hogy a terheletlen panel kb 5 fokkal volt melegebb neki, mint a terhelt. Szabadonálló rendszert mért, jó műszerrel. Az még reálisnak is tűnik teljesen. Tudnál esetleg saját mérési eredményeket prezentálni?

Előzmény: Törölt nick (49501)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 -1 0 49503

Ha nem kerül be az energiatermelés folyamatába, akkor nyilván nem is alakul át.

Vajon mi történik azzal a fotonnal, ami visszaverődik a napelemről és a szemedbe kerülve képet tudsz alkotni a napelemről?

Ha a gerjesztésre alkalmas foton nem tud gerjeszteni, akkor visszaverődik.

Nem vesz részt az energia átalakításának folyamatában, nyilván nem is tűnik el a félvezetőben.

Előzmény: Törölt nick (49500)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49502

Tiszteletem!

Azoktól kérdezném akiknek a lakásban van az invertere.

Sok hőt ad le? Nyáron érezhetően fűti a házat? 

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 -1 0 49501

Miben áll ez az ellentmondás?

Abból indulsz ki, hogy a napelemek működési elve az, hogy minden fotont elnyelnek.

Ezt ismételgeted, és azt kéred, hogy mondjam meg, mi lesz a sorsa annak, amelyikből nem lesz villamos energia.

Aztán elkezded az alapvető fizika ismereteimet emlegetni.

A napelemek a villamos energia termeléséhez nem nyelik el a fotonokat.

Amit elnyelnek, azok az infravörös tartományban lévő fény összetevői, amiket hőenergiaként észlelünk.

Kétszer is raktam be egészen egyszerűen megfogalmazott magyarázatot erről.

Az ellentmondás a te feltevésed és a valóság között feszül.

Ha a valóban elnyelődnek a gerjesztő fotonok is és nem tudnak gerjeszteni, akkor szerinted hőenergia képződik.

Ám ekkor az üresjáratban futó, fényre kitett napelemeknek a felületi hőmérséklete messze meg kellene haladniuk a terhelt napelemekét.

Ez nem így van, nincsen közöttük hőmérsékleti különbség, illetve amit mérni lehet, az egyrészt minimális, másrészt nem erre az okra vezethető vissza.

Ha nincsen különbség, akkor nyilvánvalóan a kiinduló feltevésed is téves.

Nem tény, hanem tévedés.

Előzmény: Törölt nick (49499)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49500

Talán mond meg, hogy: (szerinted) mivé lesz a szóban forgó fotonok energiája....

Mert az egyik alaptörvény (energia megmaradás) okán el kell tudnod számolni vele :-)

Előzmény: Törölt nick (49497)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 1 49499

Csak felhívtam a figyelmed, hogy az állításod a nagyon alap fizikai tudásnak ellentmondó állítás.

Előzmény: Törölt nick (49496)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49498

A félvezető felületére érkező és gerjesztésre képes fotonok

a félvezető felületén gerjesztenek, ott indítják meg a töltéshozók áramlását.

...és amikor nincs terhelő áramkör, akkor mi lesz ezekkel a gerjesztésekkel?

Mert ugyebár az alkalmas  fény csak, jön, jön, jön, jön és gerjeszt, gerjeszt, gerjeszt.

Az üresjárási feszültség viszont mégsem nő a végetlenségig!

Szóval, mi lesz az elnyelt és gerjesztést okozó foton energiájából végül?

Előzmény: Törölt nick (49494)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49497

Mivel a látható fény tartományában vannak, nyilván visszaverve is láthatók, nem? Ha így van, akkor a nem termelő panelnek más színűnek, jobban tükröződőnek stb kellene lennie.

Most erre mit mondjak? :))

Előzmény: mzsombi (49495)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 -1 0 49496

Szeretnéd, ha rendszeresítenénk az egymás basztatását?

Mert hidd el, hogy nekem sem kell a szomszédba menni ahhoz, hogy beszóljak neked!

Most másodjára szólok érte.

Előzmény: Törölt nick (49493)
mzsombi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49495

Ne haragudj, de ellened szól a fizika, meg a lentebb hozott mérések is. Azt hiszem, közöttünk az az egyik különbség, hogy el szoktam ismerni (ha néha nehezen is :) ), ha tévedtem. Egyelőre nem látom úgy, hogy bármit el kéne ismernem. 

De akkor mégegyszer, utoljára. Szerinted, ha a napelem nem használja fel a látható fényt, akkor azt visszasugározza. Hisz plusz hő a te meglátásod szerint nem lesz belőle, meg villany se lesz, valahogy ki kell lépnie a rendszerből. Na, ezeket a visszaverődő fotonokat, kérlek, mutasd meg, hol lehet észlelni? Mivel a látható fény tartományában vannak, nyilván visszaverve is láthatók, nem? Ha így van, akkor a nem termelő panelnek más színűnek, jobban tükröződőnek stb kellene lennie. De mindenképp valamilyen látható különbségnek kéne lennie. Ha nincs látható különbség, akkor az az energia valahogy máshogy kerül ki a rendszerből. Pl infravörös tartományban, hőként...?

Előzmény: Törölt nick (49491)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 -1 0 49494

Azok az elnyelt fotonok amik, nem rendelkeznek elegendő energiával, nem fognak áramot generálni, csak hőt.

Velük ugyanaz történik (hőt termelnek) akár van terhelő áramkör, akár nincs, ergo érdektelenek.

Igen azok melegítik a napelemet, az a fény infravörös tartománya.

Azok elnyelődnek.

Szóval: mi lesz annak az elnyelt fotonnak az energiájával, ami képes áramot generálni, akkor amikor épp üresjárat van?

A félvezető felületére érkező és gerjesztésre képes fotonok a félvezető felületén gerjesztenek, ott indítják meg a töltéshozók áramlását.

Nem eredményeznek hőtermelődést, azt az infravörös tartományban lévő és valóban elnyelődő fotonok eredményezik.

Előzmény: Törölt nick (49492)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 1 49493

Azért a termodinamika főttételeinek ismerete/értése elvárható tőled, hisz mérnöknek mondod magad.

De úgy tűnik a vita kapcsán hogy mégse megy... ez a fránya középiskolás fizika.

Előzmény: Törölt nick (49491)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49492

Azok az elnyelt fotonok amik, nem rendelkeznek elegendő energiával, nem fognak áramot generálni, csak hőt.

Velük ugyanaz történik (hőt termelnek) akár van terhelő áramkör, akár nincs, ergo érdektelenek.

Szóval: mi lesz annak az elnyelt fotonnak az energiájával, ami képes áramot generálni, akkor amikor épp üresjárat van?

Mert valami ugye mindenképpen lesz vele... nos mivé lesz?

Előzmény: Törölt nick (49490)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 -2 1 49491

Nem kellene neked szélmalmokat emlegetni, főleg nem átszólva a fejem felett.

Nem a tiétek a topik, még akkor sem, ha mindenkit elüldöztök innét, akinek nem tetszik az arca, vagy nem bólogat nagyokat az együgyűségetekre!

Előzmény: mzsombi (49488)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49490

Amikor fotonról beszélsz, akkor nem teszel különbséget annak egyes összetevői között.

1.4 Napsugárzás spektrális megoszlása

7. ábra: A napsugárzás spektrális megoszlása

Fénynek nevezzük az elektromágneses sugárzásnak egy bizonyos tartományát, amelyből a 400–800 nm hullámhosszúságú az ember számára látható a következő színekben:
• 400–420 nm – ibolya
• 420–490 nm – kék,
• 490–540 nm – zöld,
• 540–640 nm – sárga,
•640–800 nm – vörös
• Felette „hősugárzás”

0,29-0,4 μm: ibolyántúli sugárzás, részaránya 9%
0,4-0,75 μm: látható fény tartománya, részaránya 49%
0,75 μm-től: nem látható infravörös (hő-) sugárzás, részaránya 42%

Előzmény: Törölt nick (49489)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49489

Tehát: (szerinted) hová/mivé lesz az elnyelt foton energiája üresjárásban?!

Előzmény: Törölt nick (49487)
mzsombi Creative Commons License 2016.10.14 -1 0 49488

Ebből most én is kiszállok, azt hiszem. Szélmalommal szemben ugye minek, csak hogy megújulós hasonlatot hozzak... :)

Előzmény: Krinyo (49486)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49487

Mert a panel elnyelte a fotont ugyebár....

Nem egészen így működik.

2.1 A napelemek működése
Hogy megértsük a fotocellák működési elvét, meg kell ismernünk azok építő elemeit és a fény természetét. A szolár cellák két fajta anyagot tartalmaznak, ezeket gyakran p-típiusú és n-típusú félvezetőknek nevezzük. Bizonyos hullámhosszú fény képes a félvezető atomjainak ionizációjára, ezáltal a beeső fotonok többlet töltéshordozókat keltenek. A pozitív töltéshordozók (lyukak) a p-rétegben, míg a negatív töltéshordozók (elektronok) az n-rétegben lesznek többségben. A két ellentétes töltésű réteg töltéshordozói habár vonzzák egymást csak egy külső áramkörön keresztül áramolva képesek rekombinálódni, a köztük lévő potenciál lépcső miatt.

Egy fotoelektromos cella teljesítményét a következő három dolog határozza meg:
       - a típusa és mérete a szolár cella anyagának
       - a fény intenzitása
       - a fény hullámhossza

Előzmény: Törölt nick (49483)
Krinyo Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49486

Mókás, hogy egy olyan nickkel vitáztok hülyeségekről, amit pont emiatt tiltottam le. Csak a válaszokat látom. :) Ignore, és lazább az élet. 

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49485

Megpróbálom a másik irányból, bár az előbb sem sikerült.

Ha bejutott és nem villamos energia lesz belőle, akkor hő. (állítás)

Mennyivel emeli meg a panel hőmérsékletét ez a hő a terhelt panel hőmérsékletéhez képest?

A panel max. 250 wattos hőleadásával számolva, kb. 16-18 kg.os tömeget feltételezve?

Hisz a panelbe bejutott a foton...

A felületére megérkezett.

Ha nincsen szabad atom, amit gerjeszteni tudna, mert fizikailag az összes ilyen atomot már gerjesztett állapotba hozta, és terhelés hiányában a töltéshordozók ott dekkolnak a felületen, vagyis üresjárati feszültség mérhető a panel kapcsain, akkor hogyan tud az elektron további gerjesztést végrehajtani?

Sehogyan.

Előzmény: Törölt nick (49482)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49484

Most olvasom újra .... azt mondod nem az elnyelt foton energiája lényegül át elektronná?!

Előzmény: Törölt nick (49480)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49483

Mi lesz az elnyelt foton energiájával az üresjáratban?

Mert a panel elnyelte a fotont ugyebár....

Előzmény: Törölt nick (49480)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49482

Ebből következik, hogy ilyenkor az atomok gerjesztéséhez szükséges energia

az atomok gerjesztésének hiányában nem hasznosul a rendszerben,

abba energiaátalakítási komponensként nem vesz részt.

Hanem mi lesz vele?

Hisz a panelbe bejutott a foton...

A bejutott fotonnak két lehetősége van.

- árammá alakul át >> terhelve van a panel

- hővé alakul át, végül >> nincs terhelve a panel

Előzmény: Törölt nick (49477)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49481

... és persze hővé alakítjuk a villamos áramot, de máshol ;)

Előzmény: Krinyo (49469)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49480

A napelemek villamos energia termelése a fény hatására valósul meg.

A melegedése pedig a besugárzott, elnyelt hőenergiától és a az átalakulást kísérő hőtermelődés együttes hatásából.

Nem pedig a fénytől, ezek egymástól jól elkülöníthetők.

Nem az elnyelt hőenergia alakul át villamos energiává, hiába boncolgatod a kérdést ebből kiindulva.

Előzmény: mzsombi (49479)
mzsombi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49479

"Ha nem jelenik meg a kimeneti oldalon más formában, akkor nem is ment be a rendszerbe, ez nyilvánvaló."

Ezt meg hogy? Sarkítva: Ha nem terheled a panelt, feketéből szürkül, kifehéredik? Ebben az esetben valóban igaz lenne, hogy visszaveri a besugárzott energia egy nagyobb részét, mint terhelt esetben. No de ritkán látni akár csak színárnyalatnyi különbséget is egy termelő és egy nem termelő panel közt. Jó is lenne, egyből ki lehetne szúrni, ha valahol hiba van. Ma erre még hőkamerát kell használni sajnos... :(

Előzmény: Törölt nick (49477)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49478

A panelt érő minden elnyelt sugárzás >> hővé alakul.

Kivéve: azt a részt, amit "hasznos áram" formájában kiveszünk belőle.

A terhelt panel felületi hőmérséklete 60 fok.

A terheletlené mennyi lesz?

Előzmény: Törölt nick (49475)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 -1 0 49477

Ha nincsen villamos energia termelés, akkor a folyamatot kísérő hőenergia-képződés sem valósul meg.

Nem lehet abból kiindulni, hogy akkor csak kevesebb lesz és hol a többi?

A panelt ekkor is éri a napsugárzás, ha arra szeretnél kitérni, hogy ekkor mi lesz a beérkező energiával, akkor nyilvánvaló, hogy az az energia, ami átalakul villamos (+hő) energiává, az ilyenkor nem alakul át, hanem az anyag színétől és anyagától függően vagy visszaverődik, vagy elnyelődik és utóbbi esetben az anyagot melegíti.

Az így képződött hőenergia pedig kisugárzódik a környezetbe és beáll egy dinamikus egyensúly.

Elvileg.

Abban igazad van, hogy a beérkező energiával el kell tudni számolni mind a két esetben és olyan nincsen, hogy egyszer a panel befogja az energiát és villamos energiát állít elő a bejövő energiából, tehát van kimenő energia is, majd más esetben, amikor nem terheljük a panelt, akkor nincsen kimenő energia, csak bejövő, ami mind a két esetben ugyanakkora.

Biztos, hogy nincsen ilyen jelenség?

A napelemek hatásfoka legyen 14%, az egyszerűség kedvéért.

Ez nyilván adott körülménynek és terhelés mellett értelmes fogalom.

Ha megszüntetjük a terhelést, a villamos hatásfok 0% lesz, ugyanakkor a körülményeket nem változtatjuk meg, továbbra is ugyanakkora intenzitású energia éri a felületét.

Vajon hová lesz a besugárzott energia?

Ha nem jelenik meg a kimeneti oldalon más formában, akkor nem is ment be a rendszerbe, ez nyilvánvaló.

Márpedig nem jelenik meg.

Ebből következik, hogy ilyenkor az atomok gerjesztéséhez szükséges energia az atomok gerjesztésének hiányában nem hasznosul a rendszerben, abba energiaátalakítási komponensként nem vesz részt.

Előzmény: mzsombi (49474)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49476

Hát nem úgy tűnik a kolléga méréseiből, sem az energiamegmaradás törvényéből ;)

A napelem diódája nem ellenállás, hanem áramgenerátor ... azaz amikor sok teljesítményt ad le, akkor az már nem alakul hővé benne.

Előzmény: Törölt nick (49473)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49475

Van baj.... a fizikával úgy tűnik.

A panelt érő minden elnyelt sugárzás >> hővé alakul.

Kivéve: azt a részt, amit "hasznos áram" formájában kiveszünk belőle.

mzsombi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49474

Akkor arra az egy kérdésre válaszolj nekem kérlek, hogy ha van egy azonos besugárzás mellett a munkapontján dolgozó panel, amiből kiveszel mondjuk 200W elektromos energiát, valamint hő formájában távozik belőle X, és van mellette egy ugyanilyen panel, amiből semennyi elektromos energiát sem veszel ki, és hő formájában is csak mondjuk 0,9X energia távozik belőle (hisz írtad, hogy hidegebb), akkor hogyan, milyen formában távozik ez utóbbi panelből a 0,1X-szel és a másikból kivett elektromos energiával egyenlő maradék energia? Hisz valahogyan távoznia kell, a besugárzás azonos. 

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49473

Az energia gyűjtőfogalom.

Beérkezik a fény és a hőenergia.

Nem a hőenergia alakul át villamos energiává, hanem a fény és közben további hőenergia is keletkezik.

Tehát a napelem akkor a legmelegebb (ugyanakkora besugárzás mellett), amikor a legkeményebben dolgozik, vagyis amikor rajta a legtöbb áram folyik át, amikor a legnagyobb teljesítményt leadja.

Előzmény: mzsombi (49471)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49472

Ki lehet számolni átlagosan mennyi hőenergia alakul át elektromossá. :)

Semennyi, hő keletkezik.

Emiatt melegebb a napelem hátulja, mint ahol a sugárzás éri.

Ha a hőenergia alakulna át, akkor a hőmérséklet növekedésévek a napelem teljesítménye növekedne, ám pontosan a fordítottja igaz.

A világűrben mennyi hőenergia adható át a napelemekre?

Gyakorlatilag semennyi.

Előzmény: Krinyo (49469)
mzsombi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49471

Persze, de ezt nem is állítottam. Csak azt, hogy a beeső energia egy részéből vagy villany lesz, vagy hő. Ha villany nem lehet, hát hő formájában ott fog maradni és tovább melegíti a panelt, az energia nem veszhet el. ;)

Előzmény: Törölt nick (49470)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49470

A napelem nem a napsugárzás hőenergiáját alakítja át villamos energiává.

Fotovoltaikus jelenség az, amikor fény hatására az elektronok a vegyértéksávból a vezetési sávba gerjesztődnek, azaz alapállapotból magasabb energiájú szintre kerülnek, és az atommagoktól kissé „szabadulva” szabadon áramolhatnak.

Előzmény: mzsombi (49466)
Krinyo Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49469

Akkor az előnyök közé felírhatjuk a globális felmelegedés csökkentését is. Ki lehet számolni átlagosan mennyi hőenergia alakul át elektromossá. :)

Előzmény: Törölt nick (49468)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 49468

Pusztán energetikai szempontból logikus hogy a terhelt panel hűvösebb, hiszen villamos áram formájában energiát vonunk el belőle. A besugárzás meg ugyan annyi ha terheljük, ha nem .

Előzmény: 1robit (49467)
1robit Creative Commons License 2016.10.13 0 0 49467

Május végén erős napsütésben mértem a panelek hőfokát. A terhelt, működő panelek napos oldala 40-41 fok volt. A sor végén egy új panelen 45 fokot mértem, ami még nem volt bekötve a rendszerbe. Elgondolkodtatott a mérés eredménye, újra többször mértem különböző távolságokról és az eredmény nem változott. Szabadonálló a rendszer, jól tud szellőzni, jó minőségű Fluke müszerrel mérve.

Előzmény: mzsombi (49466)
mzsombi Creative Commons License 2016.10.13 0 0 49466

Csak egy rövid gondolatkísérlet a melegedés munkapontfüggésével kapcsolatban:

Meglátásom szerint akkor lesz a leghűvösebb a panel, amikor az ideális munkapontjában üzemel. 

Van ugye a panelünk, amire beesik a fény. Ennek egy része visszaverődik, a másik része elnyelődik. Ezt az elnyelődő fényt alakítja a napelem valamilyen hatásfokkal elektromos energiává. Amiből nem lesz elektromos energia, az a napenergia a panelt fogja fűteni. Amiből viszont villany lesz, azt az energiaát elvisszük a paneltől, ergo az nem azt fogja melegíteni (hanem mondjuk a vizet a bojlerben. :) ). Ha a panelt rövidzárásba vagy szakadásba teszem, vagy csak elmozdítom az adott körülmények közt ideális munkapontjából, már nem fog annyi elektromos energiát leadni. Mivel elnyelni ugyanannyi fényt fog (nem változik a színe, meg visszaverni se fog tudni hirtelen több fényt), de elektromos energiát kevesebbet ad le, csak az marad, hogy maga a panel fog jobban melegedni. 

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.13 0 0 49465

Az élettartamot nem valószínű, hogy számottevő mértékben befolyásolja a minimális hőeltérés.

A napra kitett és üresjáratban futó napelem hőmérséklete általam ismeretlen mértékben térnek el, ám ha a terhelt napelem felületén 65 fokot mérünk, az terheletlenül nem fog 50 fokra csökkenni a terhlés huiánya miatt.

Nem mértem meg ezt így, ám az bizonyított, hogy a közvetlen napsugárzásnak kitett fekete (vagy nagyon sötét) felület hőmérséklete is igen magas tud lenni, ez alatt a 60-70 fokot értem.

Kizártnak tartom, hogy a napelemek ez alól kivételek lennének, de meg kell mérni és az elvágja a vitát.

Az volt a Payagyerek elmélete egyszer hogy ha túlnapelemezünk akkor hűvösebbek a panelek, mert:

- nem tudja a megtermelt teljesítményt felvenni az inverter, ezért kiveszi az optimális munkapontból a napelemet, elmegy magasabb feszültség/kisebb áram felé. Azaz hatásfokot ront.

- a kisebb áram miatt ELVILEG kevesebb hő termelődik a panelen.

Ez biztosan így is van, ám ha abból indulunk ki, hogy a napelem teljes terhelésen +2-3 fokot melegszik, miközben lead 8 Ampert, akkor kb. 0,3 fok delta jut Amperenként.

A 2 Amperes csúcslevágás esetén ez alig haladja meg a 0,5 fokot.

Nem látom az érdemi összefüggést, az elméleti alapokat nem vitatva.

A túlnapelemezés pedig ígyis-úgyis egy kényszermegoldás, veszteséggel jár.

Igen, mindig van egy elméleti, ideális összehasonlítási alap, amit önkényesen fel tudunk venni.

Ám a túlnapelemezés összességében többlethozamot eredményez, ennek a többlethozamnak -önmagában vizsgálva- pedig különösen jók a pénzügyi mutatói, miközben a korábbiakat csak kisebb mértékben rontja.

A kétségtelen fellépő veszteség ellenére.

Ha ez a veszteség hosszútávon kisebb mint egy invertercsere ára (adminisztrációval együtt) akkor jó, ha nem akkor invertert kell cserélni, ez van.

Az inverter cseréje, mint kiadási kockázat igen nehezen felmérhető és különösen a cserére vezető okok sokasága és összetétele miatt ilyen módon határozható meg.

Előzmény: kiggyo (49464)
kiggyo Creative Commons License 2016.10.13 0 0 49464

Szerintem sokat nem számít a napelem hőmérséklete, 5-10 fok ide vagy oda nem számít élettartamban.

Az volt a Payagyerek elmélete egyszer hogy ha túlnapelemezünk akkor hűvösebbek a panelek, mert:

- nem tudja a megtermelt teljesítményt felvenni az inverter, ezért kiveszi az optimális munkapontból a napelemet, elmegy magasabb feszültség/kisebb áram felé. Azaz hatásfokot ront.

- a kisebb áram miatt ELVILEG kevesebb hő termelődik a panelen.

Számomra ez kérdéses hogy ez a kisebb áram miatti kisebb hőfejlődés arányaiban mennyi lehet a nap által termelt hőhöz képest. 

Valószínű elenyésző lehet.

A túlnapelemezés pedig ígyis-úgyis egy kényszermegoldás, veszteséggel jár.

Ha ez a veszteség hosszútávon kisebb mint egy invertercsere ára (adminisztrációval együtt) akkor jó, ha nem akkor invertert kell cserélni, ez van.

Előzmény: Törölt nick (49457)
ívfény Creative Commons License 2016.10.13 0 0 49463

emlékeim szerint ugyanazt mértem! de be fogom állítani a lézeres mérőn az helyes emisszióértéket valahogy és újra fogom mérni, de csak a nyáron. most nem lenne semmi értelme...

Előzmény: Törölt nick (49462)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.13 0 0 49462

A napelem hátulja mérhető értékben mindig melegebb.

Ha ugyanannyit mérsz, akkor valami nem stimmel.

Előzmény: ívfény (49458)
ívfény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49461

huhh! most megin tanultam valami újat! köszi!

holnap szétnézek a műszerben, aza a menüjében, hogy mit lehet. mert lehet pár dolgot, azt tudom, de nem bagyon szoktam állígatni, mikor megvettem, beállígattam, úgy ahogy és pár mérést kontroláltam, pl betonfalon, kazánon, emberi testen, stb... jónak tűnt a műszer. de lehet disznó elé szórt gyöngy ez nekem és nem használom ki amiket tud. a panelok mérésénél elfogadtam, hogy jó az érték, mert kézzel tapintva is, anyi lehetett, mint amit a műszer mutatott. persze ez lehet éppen nagyon relatív érzékelés, mert nem vagyok egy bio hőmérő éppen...  :)) és arra nincsen ötleted, hogy ezt az emissziós értékét a panelnak honnan lehet megtudni?

Előzmény: bananatree (49460)
bananatree Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49460

> az emissziós tényező mire jó? 

a pontos mérés feltétele.

a különböző anyagok más más intenzitással sugároznak.

az egyszerűbb infra mérők csak 1 értéket tudnak

és mindig hibás adatot mutatnak, csak a hiba mértéke változik az anyagtól függően.

Ahhoz, hogy valós értéket mutasson neked, tudnod kellene, hogy melyik anyagnak milyen emissziós tényezője van, és azt kellene beállítani rajta.

Mérj meg érintős hőmérővel egy fényes fémet (mondjuk rozsdamentes acél), nézz meg bronzot, rezet, vagy éppen üvegfelületeket vagy akár betont.

És mérd meg ugyanakkor ugyanazt infrával...

Előzmény: ívfény (49451)
5738g Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49459

Erős túlnapelemezés esetén szinte mindegyik inverter max-on megy!

Előzmény: ívfény (49456)
ívfény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49458

azt azért tudni kell, hogy a napelem tábláim úgy vannak felrakva a tetőre, hogy, a teteje fel van emelve, kb 20 centit, így jobban tud szellőzni is, mint a tető szögében felrakott elemek közelrakva a tetőhéjazathoz. miért gondolod, vagy miből, hogy rosz lett volna a mérésem? a nyáron néztem, 2-3 alkalommal is , mindíg, max 50 fokot tudtam mérni a panelen, többet sosem.

Előzmény: Törölt nick (49457)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49457

Egyik olvtársunk +10 fokot mért az árnyékos oldalon, a tetőre szerelt napelemeknél.

Én +2-3 fokot minden esetben, a földön lévőknél. (Ott át tud szellőzni a napelem hátulja.)

Egyébként a legmagasabb mért értékem 68 fok volt a napos oldalon.

Valami nem stimmel a méréseddel.

Előzmény: ívfény (49455)
ívfény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49456

meg bizony!, bármilyen meleg tombol éppen, az inverter maximumán nyargal a teljesítmény.

Előzmény: 5738g (49453)
ívfény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49455

egyforma volt.

Előzmény: Törölt nick (49452)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49454
5738g Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49453

Szerencsés ember vagy. A termelésben is megmutatkozik az alacsonyabb hőmérsklet?

Előzmény: ívfény (49450)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49452

mivel tetőablakból ki tudok nyúlni az egyik panelhoz, így mértem, 10-20 centiről elölről, az üvegfelület felől és hátulról a fehér részt is.

Melyik volt a melegebb?

Előzmény: ívfény (49450)
ívfény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49451

mellesleg ez az emissziós tényező mire jó? vagy mit befolyásol a műszeren?

Előzmény: bananatree (49448)
ívfény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49450

mivel tetőablakból ki tudok nyúlni az egyik panelhoz, így mértem, 10-20 centiről elölről, az üvegfelület felől és hátulról a fehér részt is. a fém keretet nem mértem, mert az kutyát nem érdekli, hogy hány fokos. legalábbis biztos, hogy kevesebb, mint az üvegrész a panelon. és amúgysem a keret állítja elő a hőt. tehát így mértem és mindkét mérésnél ugyanazt mértem. emissziós érték nem emléxem hogy állt, de amúgy pontos a műszer, más tárgyakon méregetve. kézzel megtapintva is kb anyi lehetett a hőfoka a panelnak, amit a műszer mutatott. 50 celsius fok.

bananatree Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49449

Ja, és milyen távolságból mértél?

bananatree Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49448

Emissziós tényezőt mire állítottad a műszeren, és üveget vagy fémet próbáltál-e mérni?

Előzmény: ívfény (49447)
ívfény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49447

én konkrétan mértem kevesebb hőt a paneljaimon, mint az átlag amikről itt a kollégák beszélgetnek olykor. ha jól emléxem 70-80 fokokról beszéltek, a nyári full termeléskor? nálam nem mértem 50 foknál magasabb hőmérsékletet a nyáron, lézeres digit hőmérővel. így felmerűlt bennem a gondolat, hogy esetleg élettartamban is jótékony hatása lehet a kisebb hőfokon üzemelésnek? vagy mindegy élettartam szempontjából, hogy éppen 70-80 fokos, vagy 50?

Előzmény: mzsombi (49445)
Zs:) Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49446

Nem, mivel nincs kisebb hó!

Előzmény: ívfény (49444)
mzsombi Creative Commons License 2016.10.12 0 0 49445

Miért lenne kisebb a hő a túlnapelemezéstől?

Előzmény: ívfény (49444)
ívfény Creative Commons License 2016.10.12 -1 0 49444

ok!

érthető. akkor ezekből adódóan, ha túl van panelezve egy rendszer, a kisebb hő miatt a paneleken elvárható a hoszabb panel élettartam is talán?

Előzmény: erbe (49442)
Prefetto Creative Commons License 2016.10.11 0 0 49443

Azé ez eddig a legügyesebb. 

Előzmény: kiggyo (49416)
erbe Creative Commons License 2016.10.11 0 0 49442

A terheléstől nem használódik a panel. Ezért is olyan hosszú élettartamúak a napelemek. Ismert ellenségeik az idő, a fizika és a kémia. Bármilyen csodaszerekkel készítik, akármilyen precíz technológiával, a hőmozgás, a korróziós hatások és a nap előbb-utóbb ezekkel is végez. Hiszen a bazalthegységek se képesek ellenállni ezeknek a hatásoknak. :-( 

Előzmény: ívfény (49441)
ívfény Creative Commons License 2016.10.11 0 0 49441

hali!

tudja valaki köztetek, hogy , ha csak fenn van a tetőn a napelem, de nincsen rá akasztva inverter, akkor is ugyanúgy használódik, a panel, mintha, inverter lenne rajta?

Krinyo Creative Commons License 2016.10.11 0 1 49440

Miért nem tiltod le? Én nem is látom. :)

Előzmény: erbe (49438)
halaloszto Creative Commons License 2016.10.10 0 1 49439

fura hogy megjelennek ismeretlen nickek, és köszönés, bemutatkozás nélkül beleszólnak, ráadásul teljesen haszontalanul.

Előzmény: Korundos (49437)
erbe Creative Commons License 2016.10.10 0 0 49438

Off: Hogy tud egy személy ennyi kamunicket létrehozni?

Nekem ezt az egyet is elég alkalmanként végigjárni, elolvasni és válaszolgatni. :-( Mindezt már ~15 éve.

Előzmény: Korundos (49437)
Korundos Creative Commons License 2016.10.10 0 0 49437

Miért ez egy zártkörű klub ??

Előzmény: erbe (49436)
erbe Creative Commons License 2016.10.09 0 1 49436

Off: Képes voltál egy ( 1! ) hozzászólás erejéig beugrani a napenergiára?

Köszönjük a megtiszteltetést.

Előzmény: Égető1 (49435)
Égető1 Creative Commons License 2016.10.09 -2 0 49435

És ha lúd akkor legyen már jó kövér  ! Tehát a fotovoltaikus kifejezés  nem magyaros   ? Így van..

"A napelem olyan fotovoltaikus elem, amely a Nap sugárzási energiáját közvetlenül alakítja át villamos energiává. "

Helyette a  "fényelektromos hatás", habár inkábbfényfeszültség hatásnak kellene nevezni.

Ezzel csak azabaj, hogy az elektromosságra is van jó magyar kifejezés  ez pedig a villamosság..

Most pl. nem találom a mozgó,  hordozható távbeszélőmet.

A baj az hogy a termoelemet és a hőelemet mindig keverem.

Előzmény: erbe (49433)
ívfény Creative Commons License 2016.10.09 0 0 49434

huhh!

leköteleznél, ha pár lapot lefordítanál, mert nem értem sehogy sem.

átkűldjem emailban? goggle fordítóval, már kihámoztam nagy vonalakban amiket érteni szerettem volna és nem voltak evidenciában.

Előzmény: erbe (49431)
erbe Creative Commons License 2016.10.08 0 0 49433

Nem ártana megidézni nekik Lőrincze László szellemét. :-(

A fotovoltaikus effektusra már azelőtt is volt magyar kifejezés, mielőtt legyártották volna az első napelemet.

Fényelektromos hatás.

Nem értem, miért a rosszat kell külföldről átvenni és erőltetni.

Előzmény: Törölt nick (49432)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.08 0 0 49432

Tájkép a napelemes rendszer telepítéshez a mérnöki kamarától.

http://www.fmmk.hu/attachments/article/94/MEGUJULO_ENERGIA_NAPELEMES_RENDSZEREK.PDF

erbe Creative Commons License 2016.10.08 0 0 49431

Német és angol van 7000-es háromfázisúhoz. Ha kell, letöltöm a tiédet és fordítom, ami kell.

Előzmény: ívfény (49430)
ívfény Creative Commons License 2016.10.08 -1 0 49430

valakinek nincs véletlen magyar nyelvű leírása platinum inveterhez?

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.07 0 0 49429

Az energiatartalom is mérve van gyakorlatilag minden olyan ponton, ahol a fogyasztói vezetékbe betáplálás történik.

Előzmény: Zs:) (49417)
geosol Creative Commons License 2016.10.07 0 0 49428

Amióta (tavaly tavasz) napelemem van, azóta villanybojlerem is van. És mivel ez a kombi kazán helyére ment, most már kizárólag a cserépkályha fűt. (Bár ez fűtött az elmúlt 7 télen is.) A lényeg az, hogy sikerült a családot elkapatni. A gázból elég a max 22, de inkább csak 21 fok is. Fánál 22 a minimum. Igaz, most van kb 2 fok hőingás is. Egy év múlva érkezik a hőszivattyú, kíváncsi leszek az új "pszichés hőérzetre".

bringi Creative Commons License 2016.10.07 0 0 49427

Üdv. mindenkinek.

Ma volt az egy éves évforduló a napelemes rendszer indulása óta.

Az eltelt egy év alatt 1667 kw-ot termelt az 1,5 kw-os mező.

Meg vagyok elégedve vele.

a8lang Creative Commons License 2016.10.07 0 0 49426

Nálunk is 24,5 fokra van beállítva a termosztát, a 22-23fok már jégverem. Nincs padlófűtés, de mi leginkább zokniban mászkálunk a padlólapon, ami 24-25fokos hőmérsékletnél már nem hideg egy kicsit sem, de 22foknál hideg. Meg nem akarok pulóverben ülni a házban.

Előzmény: Krinyo (49422)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.07 0 0 49425

Villanyász sem vagyok, de a gond az, hogy a digitális szobatermosztát az aktuális belső hőmérsékletet mutatja, így átverni nem tudom. De ahogy hűl az idő kint, úgy néz ki magától is normalizálódik a helyzet, tegnap este és éjszaka már jó volt a 23-23,5 fok is. Rászóltam, hogy jó lenne ha nem hálóingben flangálna vagy legalább egy zoknit húzzon míg nem a padlófűtés megy. Felöltözött, aztán közölte, így tényleg nincs hideg, meg a gyerekek se fáznak:) Mondom tényleg?:) Persze lányom minden éjszaka 10 szeri takarólerúgással jelezte, hogy neki kevesebb is elég lenne:) Szerintem a télre kiegyezünk ezzel a 23 fokkal.

Előzmény: Törölt nick (49423)
ívfény Creative Commons License 2016.10.07 0 0 49424

lehet csak én vagyok kuka, de nem találok belső hőmérséklet kijelzést, elképzelhető, hogy nincsen? menüben nem leltem

Előzmény: Domexx (49355)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49423

Villanyászembör ilyenkor stikában elhúzza a nullpontot/skálát 2 fokkal, aztán nyugi van :-)

Előzmény: Krinyo (49422)
Krinyo Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49422

Persze, tudom én, hogy a 24,5 fokra beállított termosztát eszik rendesen, nem is egészséges, és nyilván köze van a gyorsabb hővesztéshez is, de az oldalbordával nem nagyon lehet vitatkozni, ha fázós. Márpedig az.

Előzmény: Törölt nick (49418)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49421

Ez nem tűnik olyan vészesnek, az én esetemben csak a helyhiány miatt lehetetlen ez a történet:)

Előzmény: kiggyo (49416)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49419

A m3>>MJ szorzót pedig több tényező adja ki.

- egy NYILVÁNOS MJ mérő pont, amit a lakossági képviselők IS ellenőriznek és a megyei sajtó havonta közli, mit mért

- a kinti hőmérséklet, ez is nyilvános ugyebár

- a tengerszint feletti magasság ez meg fix és ismert

Ezekből áll össze egy általános képlet, ami szintén nyilvános.

A hiteles MJ mérő pont az elszámolás alapja a gáz beszállító felé is.

Így az alighanem jól mér, mindenféle paranoia ellenére is...

Avagy kétlem, hogy a MJ érdemi átverés lenne a számlán.

Előzmény: Zs:) (49417)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49418

Nálam pl. U=0,22-0,23 körül alakul a ház súlyozott átlaga.

(tetőtér U~0,12 falak U~0,20 pincefödém U~0,28 lábazaton 10 cm XPS, ablakok Ug=1,0)

Anno a 90-es évek elején épült a ház, ami 100+96 m2 lakótér most

és full pincés egy energetikailag éppen nem optimális L alakú épületben.

Az akkori U=~0,70 átlag előírás szerint lett eredetileg hőszigetelve és ezzel kért sokéves átlagban 2250 m3 gázt.

Miközben 21 évig csak a földszinti 96 m2-t laktuk :-(

Most a hőszigetelés után a 3 éves átlag 1016 m3 gáz...  immár a földszint+tetőtér együtt!

Pedig megmaradt a gagyi gáz kazán is, mert nem éri meg kondisra cserélni, amíg működik.

Kondissal elég lenne valahol 800 m3 körüli gáz is.

Áram is kb, ugyanannyi fogy a bővülés ellenére, mivel a világítás

mindenhol LED-esre lett cserélve és a hűtők(2) és PC-k (3) is energia takarékosra.

A komoly hőszigeteltség bizony csodákra képes márcsak a javuló hőérzet miatt is!

Ne feledjük, ha 1 fokkal melegebb van bent az ~6% fűtés többlet egy télen :-(

A 25 fok a 22 fok helyett >> 18 % többlet.

Egy 200 ezres fűtésszámlából csak a 3 fokkal kisebb hőmérséklet tartása megfog 15%-ot.

Azaz 30 ezret egy télen...

Előzmény: Krinyo (49415)
Zs:) Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49417

A gázóra nem olyan mint a villanyóra! Nem energiát számol, hanem mennyiséget, amit beszoroznak az ő általuk kalkulált energiatartalommal. Tehát ami pontosan mérve van, az a mennyiség.

Előzmény: mzsombi (49413)
kiggyo Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49416

Mivel off, ezért csak egy szösszenet:

Mivel 10éve amikor átalakítottam a házat a hőszipka még nem volt értelmes opció, gázt meg nem akartam, megpróbáltam kihozni a maxot a fatüzelésből.

A fatüzelés fő hátrányait próbáltam minimalizálni (kosz, hőingadozás, sűrű pakolászás)

- Bálás kazánom van, rönkfával tüzelek. 

- Elraktam a kazánházat a melléképület mögé, a fatároló mellette van. Pár évente egyszer be kell tárolni a fát, onnantól nem kell mozgatni csak 1-2 métert. 

- Kamiontételben jön a fa (több évre elég), félbe kell vágni (mivel sajnos csak 90cm hosszú a tűzterem) és ennyi. Nincs hasogatás, tökölés

- Bálás kazánom van, rönkfával tüzelek. 

- egy 3m3-es pufferre dolgozik a kazán, ebből megy hőcserélővel a HMV és a fűtés

- nyáron napkollektor fűti a puffert, abból van HMV

Mivel a hőigényem alacsony (4-5kW) ezért a pufferből 2 napig simán megy a fűtés.

2 módon szoktam fűteni:

- átlagos téli időszakban 2 naponta begyújtok

- nagy hidegekben reggel, este rakok egy-egy rönköt rá, és jól elzárt levegő mellett hagyom parázslani a tüzet.

Hőingadozás a házban nincs, folyamatos 24 fok van benn.

A hőleadóim fal, padló, mennyezetfűtés. Előremenő hőfok 26-28C.

Az egész lazán kijött egy gázbekötés árából anno.

Ennél kevesebb macerával nemigen lehet fatüzelni.

Ettől függetlenül hőszivattyúra fogok váltani ha már elérhető lesz, ez pedig megmarad vésztartaléknak.

Előzmény: szocske_ (49379)
Krinyo Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49415

Paranoia ON. Akkor is kevesebb, mint amit mondanak, értsd már meg, úgyis átvernek. :D Paranoia OFF.

Én mindig csodálkozok, amikor ilyeneket olvasok, hogy valakinek egész nap be sem indul a kazánja, meg éjszaka nem is fűteni, csak mínuszban, mert nem esik csak 1-2 fokot a hőmérséklet. Milyen hőszigetelés van ezeken a házakon? Mert az én szerény hajlékomban sem magas a gázszámla, sőt, de ennél azért több a hővesztesége, gyakrabban indul be a kazánom. :D Néha azért a kamufaktort is be kell számítani, úgy látom.

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.06 0 1 49414

Jó régen asszem még m3 volt az elszámolás alapja.

Aztán áttértek az egyértelműbb MJ alapúra...

mzsombi Creative Commons License 2016.10.06 0 1 49413

Ugyan már rég került ilyen a kezembe, de ha módod van rá, légyszi vegyél már elő egy gázszámlát. Ha az emlékeim nem csalnak, energia, és nem köbméter alapján fizetsz. Tegyük fel, hogy igazad van. Ha régen kövérebbb volt a gáz, akkor több MJ-lal is szorozták be az elfogyasztott köbmétert. Szóval hiába csorog most több át az órán, ha az energiát fizeted. 

Előzmény: energo47 (49400)
energo47 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49412

NO COMMENT!

Előzmény: Törölt nick (49410)
energo47 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49411

"teljesen ésszerű, hogy beruháztak egy vagyont azért, hogy téged átverjenek"

igazad van nem tették, az alföldi gázmező és még néhány a világon "az égből pottyant le" a kitermelés azóta is tart, vajon miért is? Biztosan azért mert nem éri meg!

De a témában ez az utolsó hozzászólásom, egyrészt mer nem ide tartozik, másrészről felesleges.

Üdv: DJ

Előzmény: szocske_ (49408)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49410

Attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem üldöznek :-)

Előzmény: energo47 (49409)
energo47 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49409

Miután a földgáz fűtőértékét összetevői határozzák meg, "orbitális baromságnak tűnik" megjegyzésed Téged minősít!

Ajánlom figyelmedbe:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1t%C5%91%C3%A9rt%C3%A9k

ezen belül is:

Gáznemű fűtőanyagok (25 °C mellett) / 3. táblázat/ ezen belül is a földgázra vonatkozó sorát!

Előzmény: Törölt nick (49405)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49408

az első találat: "A nagy inert gáz tartalmú földgáz kitermelése, szállítása, szolgáltatásra történő előkészítése csak nagy tőkeigényű, drága eljárásokkal biztosítható."

teljesen ésszerű, hogy beruháztak egy vagyont azért, hogy téged átverjenek ;)

Előzmény: energo47 (49407)
energo47 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49407

Nem emlékszem hogy bárhol is írtam volna, hogy "vizezik" (bele kevernek valamit is!) de mivel hiányosak az ismereteid, -javaslom tájékozódj,- / google a barátod, / - különös tekintettel "  földgáz magas inert gáz tartalom" témakörben, mint tudjuk a délalföldi gázmezőre ez jellemző! 

Előzmény: szocske_ (49402)
halaloszto Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49406

Ezt a témát rendesen megkutatták már, utánna lehet olvasni annak akit érdekel. Dunning-Kruger effect néven kell keresni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49405

A  "gázprogram" indulásakor a fűtőérték hivatalosan 38 MJ/m3 volt, (nemritkán 40 felett!!!)

Erre tudsz forrást is mutatni?

Mert ez a 38-40 MJ/m3 orbitális baromságnak tűnik a fizika szerint.

http://www.cngport.hu/tudastar/a-cng-es-a-fizika.html

szocske_ Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49404

van egy érdekes megfigyelésem, pszichés hőérzetnek tudnám elnevezni:
az ember fejben tudja, hogy tél van, vagy látja, hogy kint esik az eső, így ugyanannyi fokban fázik.
Jó példa erre több ismerősöm, aki az irodában nyáron már klímát kapcsol 24 fokban, mondván elviselhetetlen ez a hőség, télen viszont 25-ben panaszkodik, hogy milyen hideg van...

Előzmény: Törölt nick (49403)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49403

OFF

21 fok nappal és 19 fok éjjel, ez a beállítás van 24 éve.

A váltás este 7 és reggel 6 órakor.

A gyerekszobában 22-23 fok volt nappal és 20-21 fok éjjel az első 2 telük esetén.

(egyszerűen jobban kinyitottam az ottani radiátort és így túlfűtött egy kicsit)

Az éjjeli 19 fok addig számított, amíg nem volt erőteljes a hőszigetelés.

Addig a nulla fok alatti téli időkben hajnalban (azaz 5-6 óra körül) elindult fűtés.

Nagyobb hidegben pedig még korábban, már hajnali 3 óra körül.

Mióta megvan a komolyabb hőszigetelés azóta csak nagyon hidegben (mínusz 10 körül/alatt) indul el éjjel a fűtés.

Mivel átlagos téli időben nem hűl ki 19 fok alá reggelig a ház, átmenti időben meg pláne nem.

A 21 fokos termosztát  mellett az átmenti időben, ha süt a nap és otthon vagyunk

(elektromos gépek/kütyük...) képes felmenni 22,5-23,0 fokig is a benti hőmérséklet.

Ilyenkor még reggel is 21 fok fölött van bent és van, hogy napos időben 2-3 napig is kimarad a fűtés indulás.

Ebben a vacak időben is (4 napja elég hűvös és esős) még ma reggel is 22 fok volt bent.

Ami délutánra lesz 23 fok is az elektromos cuccok és főzés okán.

Még napokig nem kell fűtenem, miközben a szomszédok zöme már fűt.

Látom a füstjüket és érzem a szagát, mert valami ócska anyaggal fűtenek.

(hogy szakadnának meg ... amiért minden lószart elégetnek a kazánban)

----

Szóval a lényeg: a benti meleghez hozzá lehet szokni, de fölösleges!!!

Mert

- egészségtelen és

- költségesebb is

A 21-22 fok csak akkor nem elég, ha egyéb okból elromlik hőérzet.

Ilyen okok, hogy

- hidegek, hideget sugárzóak a falak, mert gyenge a hőszigetelésük

- hidegek, hideget sugárzóak az ablakok, mert gagyi az üveg bennük (Ug=1,0-1,1 már OK)

- hideg, hideget sugárzó az padló, mert a talajon fekszik, kellő hőszigetelés nélkül

- huzat van, mert tömítetlenek az ablakok, bejárati ajtó(k)

Ekkor a hideget sugárzó felültek miatt a hőérzet leromlik és 2-3 fokkal túl kell fűteni bent!

Nagyon gyenge ház esetén akár 4-5 fokkal is és máris 25-26 fok kell bent.

Pedig egy kellően hőszigetelt, huzatmentes lakótérben a 22 fok már igazából elég mindenkinek.

Még alsó neműben flangálva is...

Bizonyítja ezt számomra a rokonság.

Akiknél 3-4 fokkal van melegebb és még így is panaszkodnak hidegebb időben, hogy fáznak bent.

Miközben nálunk a 21-22 fokban a "jó meleg van nálatok" szokott elhangzani.

Megj: a hideg sugárzó felületek sugárzás árnyékolása sokat javít a hőérzeten.

(bútor a fal előtt, szőnyeg a padlón, függöny az ablak előtt)

Az is jó, ha úgy ül/fekszik az emberfijja, hogy a teste ne "lássa" a hideget sugárzó ablakot direktben.

Egy este korán elhúzott vastag sötétítő függöny, gagyi ablak esetén sokat tud javítani a benti hőérzeten :-)

Vagy, hogy a hideget sugárzó padlón legyen szőnyeg a láb/test alatt, a fal előtt bútor vagy kárpit a falon.

Azaz a test ne tudjon "fázni" a hideg felültető, mert nem "látja" azt direktben.

Szóval nem csak a túlfűtés tud segíteni a rossz hőérzeten, hanem az alkalmas lakberendezés is.

De az igazi megoldás az erőteljes hőszigetelés és a huzat mentesség...

Előzmény: Krinyo (49393)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49402

jajj, mindig ez a vizezik a gázt összeesküvés elmélet :)
ez ott szokott megdőlni, hogy amivel veszélytelenül keverni lehetne, az mind többe kerül, mint a földgáz ;)

szocske_ Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49401

még szerencse, hogy nem hercegek a gyerekeink, akkor nem rövidnadrágban kéne télen is lenniük :)

Ezért hord György herceg MINDIG rövidnadrágot

Még karácsony előtt, decemberben is rövidnacóban kellett fagyoskodnia. De miért kínozzák ezt a gyereket? Tovább »

forrás: velvet.hu

Előzmény: szocske_ (49399)
energo47 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49400

Szép reggelt!

Sok mindenben igazad van, vagy lehet! mindenkinek magának kell eldöntenie, mit szeretne, mik az igényei, elvárása, és ez alapján mérlegelni.

"Ezen kívül az elmúlt néhány évben 30%-kal ment lentebb a gáz ára,..... míg a fa felfelé halad évek óta."

Mondatod első fele akár igaz is lehetne, csak egy dolog amire nem gondoltál, nagyjából  ugyanennyivel csökkent a fűtőértéke is! ( a "szakmabeliek" tudják ezt, a "civilek" pedig jól érzik magukat) A  "gázprogram" indulásakor a fűtőérték hivatalosan 38 MJ/m3 volt, (nemritkán 40 felett!!!) ma pedig 32 MJ hivatalosan, de jó ha eléri a 30-at! És ez a folyamat  nem a mostani kormány "fennhatósága" alatt kezdődött!!!  Na de ez már politika, és elvem az hogy ne politizáljunk, mert az nem tartozik ide. /az inert gázok jól kitöltik a teret, átketyegnek a mérőn, (mi pedig ki fizetjük azt is) példának okáért nézz meg egy korábban jól beszabályozott berendezést (gázkazán, tűzhely) szinte alig akar égni, és nem azért mert "elállítódott"!!!

Na de ez már itt erősen Off ezért részemről a téma lezárva, mindenkinek további szép és kellemes napot.

Előzmény: szocske_ (49389)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.06 0 1 49399

A gyereknél végképp csak szoktatás kérdése szerintem. Magyarországon mindenki 25 fokra fűt, amint gyereke születik. 
Tőlünk északabbra meg hozzászokik a gyerek, hogy néha 19 fok van.
A betegség szerintem nem a tartós 19-21 foktól van, hanem a hirtelen hőváltozástól, ha 25-ben felöltözteted és beizzad, mire ki kell menni 5 fokba.

Ettől függetlenül én sem fogom 19 fokhoz szoktatni a gyereket, de a 25-öt sem tartom normálisnak.

szocske_ Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49398

Ebben a témában keresd payagyerek topiktársat, korábban érdeklődtem nála, megoldható a dolog, azonban anyagilag kérdéses, hogy megéri-e, ugyanis az olcsó kínai hőszivattyúk árával vetekszik egy japán klíma + az átalakítás.
Persze ha a klíma már megvan, akkor mások a számok.
Kérdés, hogy elég nagy-e a klímád teljesítménye...

Nálam 5kW-os klíma dolgozik, a ház hőigénye extrém hidegben ettől több.
Ha tönkremegy a gázkazánom az biztos, hogy nem gázkazán kerül a helyére.
Majd az akkori árak alapján döntök:
1. japán hőszivattyú
2. olcókínai hőszivattyú

3. a mostani klímám átalakítva

A 3. opció gyenge lenne az egész házra, így azt kombinálni kell vagy fűtőpatron kell az extrém hideg napokra, vagy felkerül a mostani klíma helyére egy kisebb 2,5-3,5kWos klíma elsősorban hűtésre, de a nagyon hideg napokon rásegít a fűtésre is. Vagy felkerül még 10 cm szigetelés a házra, és akkor elég az 5kW-os klíma hidegben is. Akkor már csak 1 gond marad: -15 az alsó működési határa, szóval a fűtőszál elkerülhetetlen lesz, de -15 alatti idő azért szerencsére elég keveset van nálunk.

Előzmény: turbogabor13 (49395)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49397

Na és még egy hozzászólás:)

Nálunk pont ilyen helyzet is van Szocske! Belváros közeli pici telek szűk utcában, a beépíthetőségbe örültünk, hogy belefért ez a pici ház + garázs (73+18 nm), meg mindenkinek jusson egy kis szoba ahol aludhat. Tároló, melléképület stb. már nem játszott. Viszont cserébe nem kell kocsikáznom napi több 10 kilométert, meg minden itt van közel. Mondjuk agyvérzést kaptam, mikor júliusban használatba vételi miatt kijött az ember az önkoritól és közölte, hogy nemrég változott a beépíthetőség +10%-al......Mondom jókor szóltatok:)

Előzmény: szocske_ (49389)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49396

ez a hőérzet érdekes dolog, nagyon egyéni...
én aludni konkrétan hűvösben szeretek. 

Nálam a termosztát beállítása a gyerekszületés előtt nappal 21 éjjel 19 volt.

Aztán átkerült a gyerekszobába a termosztát és ott fix 23-ra van állítva a többi helyiséget pedig igyekszem a termosztátos radiátorszelepekkel és a klímával szabályozni.

turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49395

Még egy dolog lehet, eddig elfelejtettem írni!

Sógorom, aki tervezte a házunkat, szólt, hogy egy klímás barátja (én is ismerem a srácot) épített egy hagyományos klímából egy vizes rendszerre dolgozó hőszipkát. Sajnos nem Kecskeméten van, de október végén úgyis tervezek egy utat hozzájuk, majd megpróbálom megnézni:) Nem vagyok szaki, próbálta magyarázni mit hogy csinált, de majd ha sikerült személyesen beszélnem az illetékessel, akkor megírom.

Előzmény: szocske_ (49390)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49394

Azt tudom, de monoblokkot nem akarok, nincs pufferem, nem is akarok, meg helyem sincs neki. Panasonicot néztem annak idején, elég sokat olvasgattam, sokáig úgy volt hogy ez lesz napelem nélkül, már álltak a falak mikor a napelem és villanykazán mellett döntöttem. Azt sajnálom egy kicsit, hogy nem bíztam eléggé a klímában és nem rakattam fel rögtön még egyet hátra (jó lett volna még a vakolás előtt azt is becsövezni). Nagyon sok variáció volt a fejemben, most aránylag elégedett vagyok, aztán persze ki tudja, lehet mással meg még elégedettebb lennék:) De majd tél végén visszatérünk a témára. Várjuk meg az első teljes telet.

Előzmény: szocske_ (49390)
Krinyo Creative Commons License 2016.10.06 -1 0 49393

Egyetértek. Nem tudom elhinni, hogy valaki jól érzi magát otthon 20 fokban. Vagy lehet, de hogy pulóverben ül a kanapén, az biztos. Meg az is, hogy gyerekkel ez vállalhatatlan, ellenkező esetben folyamatosan betegek lesznek.

Előzmény: turbogabor13 (49392)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 49392

Szia!

Akkor jó vásárt csináltál. De akkor is tartom, hogy 1 jó rendszer nincs, mindenkinek a saját igényeihez, életritmusához, családi szokásaihoz és miegymáshoz kell igazítani ezt is, na meg persze a pénztárcájához. Van az a pénz amiből ki lehet építeni a tökéletes rendszert, de véleményem szerint egy határon túl a megtérülés és bekerülési értékeke miatt nincs értelme. Szocske szavaiban is van valami.... Én csak a saját tapasztalataimat írtam le, mert az általam leírt fafűtéses rendszernek nem sok értelmét látom, és ahogy más kolléga is írta, ilyen hőmérsékletek mellett ne  verje senki a mellét, hogy 70-80 ezerből meg volt a fűtési szezon, mert ha én így csinálnám, további 100 ezret költenék a gyerekek és magunk gyógyszerezésére.

Előzmény: energo47 (49387)
ívfény Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49391

azt még jó lenne tudni, hogy van e valaki, akinél, 20-30%-os túlpanelezés van ilyen, vagy ilyen márkájú, de kisebb vagy nagyobb inverteren?

Előzmény: ívfény (49354)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49390

kínait szerintem simán kapsz már 500-ért egy viszonylag jól szigetelt, alacsony hőigényű házba.

A monoblokkosnál a beszerelés sem nagy dolog.

2 jó klíma többe kerül, igaz az már japán lenne...

Előzmény: turbogabor13 (49384)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.05 -1 0 49389

A fatüzeléshez azért a munkaidő mellett tedd hozzá a láncfűrész árát, kopását, a benzint, a láncolajat, azt, hogy az átlag fatüzelő frissen vágott vizes fával fűt a 30 éves totya kazánban, pár évente újrarakatja a kéményt, mert tönkreteszi a kátrány, a tüzifát 2 évre előre kéne venni, benne áll a pénzem, amit másra is használhatnék, foglalja a helyet, ami persze vidéken nem sok, de nagyvárosban drága a telek, a fának kell fedett tároló, kell egy kazánház, amit megépíteni nem 10 fillér.
Ezen kívül az elmúlt néhány évben 30%-kal ment lentebb a gáz ára, míg a fa felfelé halad évek óta.

Előzmény: energo47 (49383)
Krinyo Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49388

Első, de nekem alapból magasabbról indult a fogyasztásom. :)

Előzmény: turbogabor13 (49386)
energo47 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49387

Neked is szép napot!

"A te rendszered fényévekre van a hagyományos fa tüzelésű központi kazántól, így a bekerülési értéket ne hagyd ki a számításból"

Neked is elvileg igazad lehetne, de mivel én használtan vásároltam, (2 szezont fűtött.elvileg még garanciális volt) kevesebbe került mint egy hagyományos szilárd tüzelésű kazán, Szlovákiából, tokkal vonóval, szállítással SK beépítve 200000, Ft

Így vétek lett volna kihagyni!

Előzmény: turbogabor13 (49385)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49386

Első gyerkőc? Nálunk az 1 gyerekkel mértem 7-10 kwh között, most 12-15.

Előzmény: Krinyo (49382)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49385

A te rendszered fényévekre van a hagyományos fa tüzelésű központi kazántól, így a bekerülési értéket ne hagyd ki a számításból:) De ahogy írtad, így kevesebb a meló vele, és nem megy el vele naponta sok idő....

Előzmény: energo47 (49383)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49384

csak az a fránya kiadás és megtérülés számítás....:) Értelem szerűen egy levegő-víz hőszivattyúval lenne tökéletes a rendszer (építési engedélyben még az szerepelt, sőt az előzetes energetikaiban is), de ameddig ennyibe kerül egyszerűen nem tudok megtérüléssel számolni. Mondjuk spórolnék évi 150.000,- Ft (bár szerintem kevesebb) áramot (most vegyük ki hogy megtermeljük), a hőszipka ára és beszerelése 1,5 millió körül van, az 10 év. Na már most én nem jósolnék 10 év hibamentességet a hőszipkának. Nem beszélve arról, hogy (bár erről még korai beszélni és 1 év múlva megmondom a tutit) mostani becsléseim szerint a hőszipkával átesnénk a ló túloldalára, nevezetesen, hogy túltermelésünk lenne. De ha valaki hoz nekem egyet és be is szereli mondjuk 500.000,- Ft-ért akkor jöhet:). Ha egyszer mégis megvalósul azért a kazánt nem dobnám ki mellőle, kemény hidegek esetén tudnám kímélni a hőszipkát + nem kellene olyat vegyek amiben van már cekász is:)

A fő kivitelezőmnek is van igazsága, ő azt mondta egyszer ne akarják már 3 fűtési rendszert is egy ilyen kicsi jól szigetelt házba, mert nem fog megtérülni. Így maradt ki az utsó pillanatban a kandalló és lett az árából + 2 panel:) És nem bántuk meg! Sose fogom elfelejteni mikor már szereltek a tetőn akkor is kérdezte a srác, hogy akkor mi legyen: tegyék fel vagy ne:)

Előzmény: szocske_ (49380)
energo47 Creative Commons License 2016.10.05 0 1 49383

Szép napot Neked és minden fórumozónak!

"ha egységnyi energiát számolunk árban, akkor jelenleg a fa drágább, mint a gáz vagy a....."

Ezzel nem teljesen értek egyet!

Akár igazad is lehetne, de így kategorikusan kijelentve nem. Mint tudjuk az ország más és más területein más-más áron és minőségben lehet a tűzi fához "hozzá jutni" a minőségről akkor még nem is szóltam. (fa fajtája, nedvesség tartalma, minősége,/törzsfa, ágfa stb./)

azon kívül az sem mindegy, hogy az adott tűzi fát miben "tüzeled" el. Én a harmadik szezont kezdem faelgázosító kazán + puffer "kombóval",ezt megelőzően kondenzációs kazánnal fűtöttem, az éves gázszámla 240000,- Ft  12 év átlagában. Igaz ennek jelentéktelen részét képezte a főzésre HM-re ( napkollektor kiegészítés) fordított gázmennyiség ára.

Csak hogy érzékeltessem, kezdetkor ( első szezon ) azt a fát vásároltam meg amire épp lehetőségem adódott, (száraznak mondott 26-28% nedvesség tartalom) ebből elment 7 erdei méter ( 129000,-Ft)  a második szezonban már a "megmaradt tűzifa a tavasszal hozzávásárolt kiegészítéssel, /szépen száradt, 18-20%/ már elegendő volt 6 erdei méter, (111000,ft)

Az elmúlt évben sikerült 18000,ft/em megvásárolni 2 szezonra szánt mennyiséget betárolni, ami a mérések alapján 13-14% nedvesség tartalommal bír! Bízom benne, hogy ebből elegendő lesz 5 EM ami 90000Ft.

Abban igazad van, a gázzal fűtés kényelmesebb, nem párosul munkával, de ahogy mondani szokás, valamit valamiért.

Én nyugdíjas vagyok, a 10 EM fát 3 nap alatt láncfűrésszel+ rönkhasítóval felaprítottam, és bepakoltam a tárolóba, és utána a nyári meleg tette a dolgát. Ami a "napi fűtést" illeti, 10-15 perc ráfordított idő, (teljesen "automata" a rendszerem, programozott /Honeywell/ szobatermosztát vezérléssel)  hát ennyi mozgás szerintem senkinek sem eshet nehezére.

Természetesen kényelmesebb a gáz illetve hőszivattyúval  való fűtés,  de ha összevetjük a beruházási költségeket is, akkor még mindig  a faelgázosító az olcsóbb!

Mindenkitől elnézést kérek a hosszúra nyúlt eszmefuttatásért, de ez alapján talán picit "tisztul" a kép.

Üdv:DJ

Előzmény: szocske_ (49379)
Krinyo Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49382

Nálam is felment a 8-9 kWh/napos fogyasztás 13-14-re amióta megvan a gyerkőc. Beterveztem, de még így is mínuszban vagyok, fel kellene tennem plusz két panelt a kompenzálásához. :)

Előzmény: turbogabor13 (49371)
1robit Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49381

Májusban kaptam egy 300W-os invertert próbára. DC bemenete 24-45V-os. Egy db 250W-os panelt raktam rá. Gyengébb napsütésben leállt a 24V-os indulófesz miatt. Arra alkalmas hogy az állandó kis fogyasztású készülékeket nullázza napközben, viszont vannak időszakok amikor a fogyasztás kevesebb, így a termelés pocsékba megy. Csak saccoltam, megtérülése min. 12-15 év, az inverter addíg biztosan cserére szorul. Védelmek benne vannak, a hálózatot nem veszélyezteti, meghibásodás esetén egy átlagos 16-25A-os hálózat könnyedén elfüstöli. Akitől kaptam azt tervezi hogy nappal akkut tölt, este amikor nagy a fogyasztás, minden megtermelt energiát elhasznál. 

Még annyit, próbáltam a panelt ideális pozícióba forgatni, legnagyobb pillanatnyi termelés nem érte el a 200W-ot. Nem ajánlom senkinek, inkább egy olcsó, legkisebb teljesítményű engedélyes rendszert választanék.

Előzmény: omegawatch72 (49356)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49380

vagy dobd ki a villanykazánt és a klímát, helyette vegyél egy hőszivattyút, és macera nélkül kapod a villanyfűtés komfortját és a klímás fűtés költségét ;)

Előzmény: turbogabor13 (49378)
szocske_ Creative Commons License 2016.10.05 -1 0 49379

ha egységnyi energiát számolunk árban, akkor jelenleg a fa drágább, mint a gáz vagy a hőszivattyús villanyfűtés

aki fával fűt, puffer nélkül, és mégis olcsóbban jön ki, azzal csapja be magát, hogy az estére 28 fokra fűtött, majd reggelre 15re hűlő ház (amikor persze elmegy dolgozni így délutánra még tovább hűl) napi átlaghőmérséklete mondjuk 17 fok lesz. Gázzal viszont a termosztát tartja egész nap a 23 fokot.
így a 17 fok faigényét hasonlítja emberünk a 23 fok gázigényével. Nyilván drágább a gáz.
A másik kedvenc érvem: fatüzeléssel melegebb a hőérzet, akkor is ha radiátor adja le a házban.

Ja, persze, ha felfűtene 28ra esténként gázzal is izzadna. Ha este elzárná a gázcsapot másnap délutánig, akkor ott is meglenne ugyanaz a hőérzet, csak éppen munka, kosz és füst nélkül még olcsóbban is jönne ki.

Előzmény: turbogabor13 (49377)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49378

Jó ötlet, azért lesz egy-két napom/hetem mire kitalálom az ideális megoldást. A felfűtést úgy értettem, 1 menetben az eddigi tapasztalataim szerint 4-7 órát ment a kazán, mire leállt. Ilyen ciklusból szeretnék 1-et maximum 1 24 óra alatt. Figyelembe kell majd vennem azt is, hogy ha elindítom a klímát, gyorsan felnyomja még a termosztátnál is a hőfokot (pedig szándékosan hátra tettem a gyerekszobák elé) így akkor lekapcsolja a kazánt. (majd a hőfokokkal kell játszanom.) Alap gondolatom úgy nézett, ki, hogy ha nincsenek napközben is tartós mínuszok: estig megy a klíma folyamatosan mondjuk 25-26 fokon. este kikapcs, termosztát beállítva, hogy mondjuk ha 24 fok alá csökken a benti hőmérséklet éjszaka, akkor induljon. Tapasztalatok szerint 0 fok körül 8 óra alatt jó ha fél fokot hűlt a ház ha semmi sem volt nyitva, így jó ha hajnalban elindulna, mondjuk fűtene 8-9 óráig, akkor még meleg (langyos) a padló délután is. De mondom bármilyen ötletet szívesen veszek, biztos lesz több próba nap is.:)

Aztán szerintem a végleges megoldás még egy klíma jövőre, aztán ameddig lehet a klímákkal megyünk, amikor meg nem vagy ünnepek alatt tartósan otthon vagyunk akkor a padlóval:)

Előzmény: szocske_ (49376)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.05 -1 0 49377

Egy kis off csak hogy honnan hova kellene a magyar lakosságnak eljutni!

Anyósomnál laktunk egy telet az építkezés alatt:

vegyes tüzelésű központi radiátoros fűtés, fával tüzel. Hazaértünk: jégverem, anyósom (vagy én) befűtött: este 8-kor már egy szál alsó gatyában is megrohadtam szó szerint (minimum 28-29 fok), reggel felébredtünk megint jégverem:) Na ezt nem sírom vissza. Nem volt nehéz feleségemet meggyőzni arról, hogy nekünk nem ez kell. Jót kuncogok most is magamban, mikor valaki magyarázza, hogy új építésű házába teszi a fás kazánt, mert az milyen jó, meg milyen olcsó. Egyet szoktam kérdezni. naponta ha összeadod, mennyit töltesz fa aprítással, pakolással, tűzrakással stb. amit nem tudsz a családoddal tölteni ? (az állandó füstölő szagú ruhákról ne is beszéljünk:) Még ha relatíve drága is nappali árammal fűteni, akkor is kényelmes és semmi időt nem vesz el az amúgy is kevésből szerintem.

ON

szocske_ Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49376

"a (pl nappal klíma, éjszakára meg 1 felfűtés a padlónak villanykazánnal. )"

én pont fordítva csinálnám.
a padlófűtésben az a jó, hogy meleg felületen lehet mászkálni, éjjel nem nagyon mászkál senki.
a klíma hátránya a zaj és a légmozgás, éjjel - ha a nappaliban van, nem a hálóban - senkit sem zavar.

Ilyen helyzetben úgy programoznék, hogy a klíma éjjel auto fordulaton, nappal csendesen megy.

a padlófűtés pedig a tehetetlenségétől függően, mondjuk reggel 5-este 8 működne, így a padló mondjuk 7-22 óra között lenne kellemes.

Nálunk annyit változott a rendszer, hogy használatba vettük a tetőteret is, így nem működik a korábbi megoldás, miszernit ősszel és tavasszal csak a klíma fűt, a kemény télben pedig a gáz.

Hogy fent is meleg legyen, bekerült a rádiós termosztát a gyerekszobába, ott legyen mindig meg a beállított hőfok.
A többi helyiségben pedig lentebb veszem a termosztátos szelepeket, ezt még ki kell sakkozni, hogy midnenhol megfelelő legyen.

Mivel a földszinten padlófűtés van a klímához, ott annyival lett komfortosabb a dolog, hogy míg eddig max 35, mostantól max. 25 fokos víz kering a padlóban, így a fűtés nagyját a földszinten a klíma adja, viszont nincs meg a hideg padló hatás.

turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49375

Ezzel én is egyetértek, ez szerintem is jó, mondjuk az éjszakai 20 vagy az alattit már én se szeretném, 22 fok alá nem szívesen mennék éjszaka sem. De ki mit szeret.

Előzmény: merQree (49373)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49374

szerintem is, de nehéz az asszonnyal megértetni:) Mondjuk ez a max, a klímát ennyire állítottam, a nappaliban van is ennyi, hátul már inkább a 25-25,5 a jellemző. Mikor hátul 24-et mutat a termosztát, akkor indítjuk. Mondjuk tegnap hazaértünk a kislányommal és meglepve tapasztaltam, hogy "csak" 23,5 volt a termosztátnál, de elég melegnek éreztük. Nagyon sokat számít hogy kint milyen hőfok van. Minél hidegebb van kint, annál alacsonyabbat is elég melegnek érzünk tapasztalataim szerint. Azért a télen a 23-24 fokot fogjuk szerintem megcélozni. Meg ahogy nő a pici annál kevésbé fogja igényelni a nagyon meleget szerintem.

Előzmény: Törölt nick (49372)
merQree Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49373

Nálunk holnap lesz 10 hetes a kiscsaj, a korábbi 22 fokot 23 fokra emeltem, ennyi elég.

Alváshoz pl 20 fok, vagy az alatti hőmérsékletet is javasolnak.

A picur 21-22 fokban alszik a saját szobájában.

A fürdetéshez 25 fokot csinálok egy ventillátorral a fürdőben (kb 12-15 m3)

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.05 0 1 49372

A 26 fok már erős túlzás....  sőt káros a gyerkőcre.

turbogabor13 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49371

Megkésve ugyan, de én is jelentkezem a szeptemberi termelési adatokkal:

684 kwh jött le összesen a 6kw-os rendszerről, akkor ha jól számolom 114 kwh/kwp. Jól írtam?:) Nem kimagasló, de elégedett vagyok. Utóbbi 1 hét kezd forduló pont lenni. Ház napi fogyasztása majdnem a duplájára ugrott az újszülött miatt, bár kicsit túlzásnak tartom a 26 fokot (3 éves lányomról meg rólam lerohad a gatya:), úgyhogy klímával fűtögetünk + fürdetésnél a kicsi szobájában áramzabáló ventissel (mondjuk max fél órát). Így érdekességképpen leírom a ház napi fogyasztása 12-15 kwh között mozog mindennel együtt (2-en egész nap otthon, mosógép minden nap megy, bojler is ugye kicsit többet + alkalmi fűtés). Én még mindig elégedett vagyok. A jelenlegi több mint 2700 kwh plusz bőven elég lesz egy keményebb november december esetén is, a lényeg januártól jön (első teljes év), hogyan tudom kiügyeskedni, hogy minél kevesebb mínusz legyen év végére. A kulcs amint már látom a klímás fűtés privilegizálása amikor csak lehet, vagy a klíma és padló összehangolása (pl nappal klíma, éjszakára meg 1 felfűtés a padlónak villanykazánnal. ) Azért annak örülök, hogy a feleségem is megbarátkozott a klímával, mér ő is kezdi elfogadni, hogy nem kell ide hőszivattyú sok pénzért (gyakorlatilag mire tönkre menne meg se térülne a mi esetünkben), valószínű jobban járunk jövőre még egy klímával a két gyerekszoba elé (elég egy kis teljesítményű is), hogy az 1-2 fok különbséget a nappali és a két gyerekszoba között kiküszöböljük, mikor klímával fűtünk. Na ez hosszúra sikeredett:)

geosol Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49370

Ötletes. Az árnyék miatt lehetett volna jobbra hozni vagy 5 méternyivel.

Előzmény: Törölt nick (49368)
geosol Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49369

Dereng már nekem, hogy miért is volt ez az az eredményünk. Amiről beszélek, az kéttengelyű, a fix, amihez a beszélgetéskor hasonlítottuk, az meg nem ideális tájolású. Ráadásul nem mindegy, hogy éves szinten nézzük a különbséget, vagy havi bontásban. (Nyilván az előbbi a mérvadó) Mert nyáron előnyös igazán a napkövetés, télen kevesebb értelme és haszna van.

Előzmény: Törölt nick (49366)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.05 0 0 49368

bananatree Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49367

a jrc kalkulátor tud követős rendszerre is számolni...

Előzmény: geosol (49365)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49366

Általában 20-30% szokott lenni a plusz a simához képest az egytengelyesnél (csak vízszintesen forgat) a kéttengelyűnél még egy kicsit több. Te a dupláját írtad ennek, ezért merészeltem rákérdezni.

Előzmény: geosol (49365)
geosol Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49365

Nem én olvastam le az adatokat. Csak hallomásból tudom. Mennyi a reális? A diagramja mindenesetre érdekes lehet. Reggel, hűvös időben "belenéz" a Napba és estig bámulja. Tudom hogy korán még vastag a légréteg, de a melegedés sem gátol. Van valakinek ilyen mutatóba?

Előzmény: Törölt nick (49361)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49364

Tudod,a  holdfényt is magába gyűjti...... ;-)

Előzmény: bananatree (49362)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49363

csak ha érzékelik a hálózati 220 voltot.

EZ A LÉNYEGÜK VAZZE! biztonsági okból.

Amúgy pedig szerződés szegés a használatuk.

Ugyanis generátor hálózatra kapcsolása engedély nélkül tilos.

Továbbá a megfelelő védelmi eszközök nélkül jókora baromság is...

bananatree Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49362

olyan jól forgat, hogy éjjel is működik?

;)

Előzmény: Törölt nick (49361)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49361

Nem sok egy kicsit az az 1.66-os szorzó?

Előzmény: geosol (49360)
geosol Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49360

Benevezném rá (ha az enyém lenne) a komám napraforgóját. 3kWp, de 5-nek a teljesítményét adja le. Automata napkövető.

Előzmény: Törölt nick (49358)
BSOD64 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49359

Ilyet tuti nem köthetsz itthon hálózatra.

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49358
ívfény Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49357

ok! köszi az infot!

Előzmény: Domexx (49355)
omegawatch72 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49356

Sziasztok!

Van valakinek gyakorlati tapasztalata a ház áramrendszerére dugható 300-1500 Wattos mikroinverterekről?

Pl. Soladin illetve kínából rendelhető micro solar grid tie inverterek:http://www.ebay.com/itm/300W-Micro-Solar-Grid-Tie-Inverter-for-Solar-Home-System-with-MPPT-function-NEW-/140938704801

Számomra nem hihető amit ezek kínálnak. Ráadásul nem is használhatóak igazi sziget üzemben, csak ha érzékelik a hálózati 220 voltot.

Domexx Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49355

Szia!

Nekem 3800 van, de csak 3,5kW panel van rajta, mert még nem tellett plusz panelre.. :-((

Én eddig meg vagyok vele elégedve. Garázsban van feltéve, csendes. Megfelelő időben gyakran megy 3700-3800W körül is.

Előzmény: ívfény (49354)
ívfény Creative Commons License 2016.10.04 0 0 49354

a DIEHL-AKO Platinum 4300s van valakinek köztetek? mi a vélemény róla? bírja a túlpanelezést? egyebek? vagy egyáltalán a DIEHL-AKO Platinum inverterek milyenek?

5738g Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49353

Igazad van, de nem szoktam nézegetni a. JRC-t.

Előzmény: Krinyo (49351)
Zs:) Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49352

Szeptemberi termelés 824KWh, 6,34KWp mezőről.

Krinyo Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49351

Ha a 120 kWh/kWp egy ideális telepítés becslésénél jobb 8%-kal (ami azt jelenti, hogy kb. 111 a becsült)  akkor egy kicsit túlzás a 130 felettinél többet várni, nem? :) A 132 nagyon jó érték szeptemberre, bárhol az országban.

Előzmény: 5738g (49350)
5738g Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49350

Nekem 132kWh/kWp lett a szeptember. Kicsit többet vártam, de úgy nézem nem olyan rossz ez.

a8lang Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49349

Nálam 18db panel 25fok D-30fok nyugat, 26panel 11fok azonos irány.

2panel D+60fok kelet 25 fok. 260w panelek. Azért a dőlésszög nagyon nem mindegy. Sajnos közel 10%-os termeléskülönbség van eddig a 25 és a 11fok között.  De így is megéri mert 26panel elfér a garázson.

Kíváncsi leszek a másik oldalon (DK) a 7-8 fokos tetőn hogy fog teljesíteni a 24panel.

Előzmény: a8lang (49342)
8lazo8 Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49348

Nálam most 129 kwh/kwp lett.

merQree Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49347

Gyártottam elszámolás szerinti diagramokat.

2014.12.15-2015.06.30 közötti időszak (Az óraállásokat sajnos nem rögtön írtam, így a fogyasztás átlagolva lett az első három hónapra.) Túltermelés: 274 kWh

2015.07.01-2016.06.30 közötti időszak, túltermelés: 389 kWh

merQree Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49346

Nálam a következő diagramok születtek szeptember 30.-ig.

Látszik a havi diagramon, hogy elkezdett szemmel láthatóan csökkenni a napi termelés:

A termelés és a fogyasztás, és az egyenleg rendben van még (a diagram azért csalás műve, mert naptári évre készül, az elszámolás június 20.-án volt):

2014 december 15.-én volt az óracsere, azóta a rendszer 8721 kWh energiát termelt.

Krinyo Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49345

A 120-hoz képest biztosan nem, de kérdés, hogy neki milyenek az adottságai. 

Előzmény: 1robit (49344)
1robit Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49344

Lesz ez még fordítva is, a felhők vándorlása kiszámíthatatlan. Azért a tájolás is besegített, két hónaig agyaltam, hol lenne az ideális helye a paneloknak.

Tőlem nem messze a faluban egy SE rendszer 85kWh/ kWp eredményt produkált. Megkérdeztem a telepítőjét, szerinte jó ez így? Árnyékos D-Ny, kb 20 fokos dőlésű a rendszer.

szocske_ Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49343

3kWp @growatt3000, az ország kevésbé napos felén, D-15 fok tájolással 45 fokos tetőn

2016 szeptember: 320 kWh, azaz 106,67/kWp.

Az idei szeptember nálunk sokkal jobb volt, mint 2015, akkor ugyanis csak 9,86kWh/kWp lett az eredményem.

Pedig azóta 1,5 éves kosz van a paneleken, tavaly csak fél éves volt. 

Brutálisan sokat szór a termelés az aktuális időjárás miatt, már most 2 év összehasonlításánál látom, így aztán elég nehéz észlelni az egyéb tényezőket (pl. madárkaki a napelemeken)

a8lang Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49342

Nekem 118kwh/kwp lett ez a hónap. 

Nálad többet süt a nap. 

Előzmény: 1robit (49341)
1robit Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49341

469kWh/3,5kWp,  Dél-35fok, 134kWh/kWp

Előzmény: BSOD64 (49333)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49340

902kWh, 7.5KWp mező  6KW inverteren, 120kWh/kWp. 3.3 : DK, 4.2 DNY 35° Becslést nem néztem(már egy ideje).

juh75 Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49339

Szeptemberi termelés 400KWh, 3,5KWp mezőről, 3KW-os inverter, így 114,28 kWh/kWp jött le szeptemberben  D-10° 9°-os dőlésszög.

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.01 0 0 49338

A számvitel azért nem ilyen rugalmas... a december 31. az egy jó/kényelmes dátum a cégeknek :-)

(mivel az adóév tipikusan 01.01-12.31)

Előzmény: geosol (49335)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.30 0 0 49337
bananatree Creative Commons License 2016.09.30 0 0 49336

Tippelek: ez egy költői kérdés volt. 

(?)

:S

Előzmény: geosol (49335)
geosol Creative Commons License 2016.09.30 0 0 49335

Na ez az! Leolvassák a központból. Innentől kezdve már oda tehetnék az elszámolás napját, ahová akarják. Simán kijelölhetnének nekünk mondjuk egy március 31-es leolvasást, vagy feb 28, ahogy tetszik, és nem görcsölnénk annyit, hogy jó legyen. Mi hiányzik? A szándék, vagy a lehetőség?

Előzmény: a8lang (49331)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.30 0 0 49334

+8,3% a becsléshez képest.

BSOD64 Creative Commons License 2016.09.30 0 0 49333

Megvan az első teljes hónapom. Gondolom az átlagnál naposabb, kedvezőbb volt a hónap, mert 10%-kal vagyok jrc becslés fölött (Vác, 35°-os tető, DNY) a 115 kWh/kWp-es termeléssel. Nálatok hogy alakult?

turbogabor13 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 49332

az lesz a jó szerintem

Előzmény: geosol (49330)
a8lang Creative Commons License 2016.09.29 0 0 49331

Nekem is ilyen smart mérőm (Elster As1440)  volt bő fél véig. Van benne sim kártya és le tudják olvasni a központból, bármikor, de autómatikusan is leolvassa a gép időközönként. Meghalt 6 hónap után az óra, hibát írt, de sajnos amikor jöttek órát cserélni akkor távolról le tudták olvasni én meg elfogadtam az eredményt ami kb reális volt. Szerencsére az ad vesz mérőnél már nem erőltették ezt a távleolvasós dolgot, gondolom lemondtak rólam mint fizető ügyfél.

Előzmény: geosol (49330)
geosol Creative Commons License 2016.09.29 0 0 49330

Köszönöm szépen a választ. Időközben annyit tudtam még meg, hogy az új órámat nem hogy az utcáról, de több tucat kilométerről is le fogják olvasni.

Előzmény: turbogabor13 (49316)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 49329

Valószínű sajnos. Mikor lecserélték nálam az órát, már akkor mondta a szerelő, hogy ez olyan óra (talán sim kártya van benne), amihez ki se kell jönni. Pontosan azt mondta, hogy majd valamikor év elején távleolvasással megnézik, hogy mi volt a dec 31 éjfél szerinti állapot. Jó egyébként, mert van olyan funkciója is, mikor azt mutatja mennyi a pillanatnyi fogyasztás:) Így már teszteltem a héten a klíma fűtést és egyebeket is:) Rá is szóltam az asszonyra, hogy az újszülött szobájában ne kapcsolgassa már a ventillátoros melegítőt (mert pelenkázáshoz, fürdetéshez ugye nem elég a 25 fok:) (2000 w), inkább menjen az egész házban a klíma, mert az csak 0,7-0,8 kwh-t eszik óránként:) Sajnálom hogy így jártál. Szerintem innentől neked mindig szeptember lesz, valószínű csak most buktál egy kicsit a történeten.

Előzmény: dBase (49328)
dBase Creative Commons License 2016.09.29 0 0 49328

Akkor én a szerencsétlenebbek közé tartozom mert sima órát raktak fel, s számolgathatok mindig. Még a január 1-i leolvasással ki is voltam békülve. Mondtam én, hogy rájöttek külön kell egy embert küldeni leolvasni minket, s nem érte meg nekik, hozzácsaptak a többi leolvasáshoz.

Előzmény: turbogabor13 (49321)
bananatree Creative Commons License 2016.09.29 0 0 49327

A kétoldalas technológia neve PERC 

És nagyjából minden második gyártónak van ilyen panelje

http://www.pv-tech.org/editors-blog/perc-solar-cell-production-to-exceed-15gw-in-2017

Előzmény: Törölt nick (49323)
Zs:) Creative Commons License 2016.09.29 0 0 49326

A villamos áram alapdíján, olyan 18-19 Ft-on. Ha kell pontosan, akkor előkeresem, de kb ennyi volt(kb 500kWh-ra fizettek ~10k HUF-ot).

Előzmény: a8lang (49325)
a8lang Creative Commons License 2016.09.29 0 0 49325

Nálunk júli 20.-án volt az óracsere, utána volt egy elszámolás az előző órára még be kellet fizetni 85ezret, meg az az előttire is még 20ezret amit tavaly decemberben szereltek fel. Ezután tiszta lappal indult az ad vesz mérő, és most szépt 3.-án volt éves leolvasás, volt 25kwh fizetendő amit már ki is küldtek, 1200ft mindennel együtt. Innentől remélhetőleg nem jön számla 1éven keresztül, én meg azon leszek hogy ne kelljen fizetni egy petákot se nekik, meg többletem se legyen.

Milyen kwh áron fizetik ki ha van többlet?

Előzmény: Zs:) (49317)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49324

Ezt már egyszer kielemeztük, hogy túlzóak a számok, nem? 40-50% az 25-30%-os hatásfokot jelentene...

Előzmény: Törölt nick (49323)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49323
turbogabor13 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49322

Még annyi, hogy a válasz második fele arra vonatkozott, hogy rákérdeztem, ha esetleg mégis maradna egy kis többlet év végén, akkor nem lehetne e, hogy ne kérjem a kifizetést, hanem a következő elszámolásnál vegyék figyelembe. (Ez esetben nem pocsékoltam volna év végén.) De nem, szóval szép meleg karácsonyunk lesz:)

Előzmény: turbogabor13 (49321)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49321

Sziasztok!

Megvan a válasz, úgy gondolom korrekt, és minden benne van, hogy mi miért....

"Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy az Ön fogyasztási helyén  /..../ marad a december 31.-i elszámolás, mivel u.n. okos mérő van Önnél felszerelve aminek a leolvasása távleolvasással történik.  Azokon a fogyasztási helyeken változott a leolvasás dátuma ahol nem okos mérő van felszerelve, itt az adott területhez tartozó időpontban leolvasó fogja a mérőket megnézni.
A fogyasztás során keletkezett betáplálási többlet mennyiség átvitelére a következő évre nincs lehetőség, és másik fogyasztási helyen sem lehet elhasználni, csak a kifizetése lehetséges. A többletet 2 éven belül lehet visszaigényelni.

Tisztelettel:

......"

Tibor691 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49320

2. óracsere=>éves elszámolás

Előzmény: Tibor691 (49318)
Tibor691 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49319

Az óracserénél természetesen volt elszámolás.

Előzmény: Tibor691 (49318)
Tibor691 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49318

Nálam úgy volt, hogy az EON az óracserét április 20-án végezte. Az éves óraleolvasásra a kolléga május 5-én jelent meg, de mivel a kis kütyüjébe még nem volt rögzítve az új ad-vesz mérő ezért az olvasás meghiúsult. Telefonon megreklamáltam az esetet, és szerencsére azt ajánlották, hogy a májusi óracsere akkor most nem lesz, majd csak jövőre. Tehát így nem veszítettem egyetlen kWh energiát sem. 

Szerencsém volt az EON-nal.

Előzmény: Zs:) (49317)
Zs:) Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49317

A szerintem azért van ott, mert ezeknél nem lehet tudni :). Tudod, biztos a halál!

Nálam Eon területen, óracserekor elszámolás volt, ettől függetlenül két hónap múlva leolvasás, pénz automatikusan visszautal (nem választhatóan!), küzdj te az adózással címszóval.

Nálad annyiban más a téma, hogy 1f-ról 3f-ra van csere és nem PV miatt. De szerintem itt is el fognak számolni, de ne úgy legyen.

Előzmény: geosol (49315)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 49316

Hali!

Az "egyszer úgy is beáll, tök mindegy" történetet én is tudom, meg értem, csak azért mégse mindegy, hogy megrövidítenek most több tízezer forinttal vagy se. (Látszólag pénzt kapsz, csak utána meg fűthetek a tőlük vételezett 37,5 forintos árammal. Elég lesz nekem ez január 1-től is:)

Nekem telefonos ügyfélszolgálaton napelemes kérdésre az alábbi email címet ajánlották. Tegnap írtam nekik, választ még nem kaptam: h_tarifa.hmke@edf.hu

Ha választ kapok mindenképpen leírom.

Szép napot mindenkinek.

Előzmény: geosol (49313)
geosol Creative Commons License 2016.09.28 0 1 49315

Csak a végén ne lenne ott az a "szerintem". Mert ugye vagy igen, vagy nem, de szerintem, olyan nincs. Azért köszönöm.

Viszont megtudtam valamit, ami tuti. Legalábbis az illetékes azt mondja. Az elszámolás után két éven belül lehet kérni a túltermelésed (potom) árát. Az első évben még egyszerűbb, de a másodikban sem vész el.

Előzmény: Zs:) (49314)
Zs:) Creative Commons License 2016.09.27 0 0 49314

A februári elszámolási évforduló marad, de óracserekor is el fognak számolni. Szerintem.

Előzmény: geosol (49313)
geosol Creative Commons License 2016.09.27 0 0 49313

Isten éltesse az aprónépet, meg a családját is!

Az elszámolással kapcsolatban ma én is frászt kaptam egy pillanatra. Most ugye van 1x25 amperem és egy szaldós órám. Megigényeltem a 3x16-ot a hőszivattyú miatt és felvetődött bennem, hogy ha elviszik az egyfázisú mérőt, mit tesznek a benne lévő 2500 kWh többlettel? A számlás ügyfélszolgálatos megmondta őszintén, hogy ez igen jó kérdés, de szerinte elszámolunk. Időt kért, aztán változott a kép, azt az infót kapta, hogy marad az eredeti, februári elszámolási nap.

Minden esetre szeretném tőled azt az email címet elkérni.

Előzmény: turbogabor13 (49310)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2016.09.27 0 0 49312

Igazából tök mindegy egyszer úgy is beáll.

Előzmény: turbogabor13 (49310)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 49311

Szia dbase!

Sajnálattal olvastam hogy jártál, én nem kaptam eddig semmit, én Kecskeméten vagyok. Most írtam nekik emailt, hogy nem is szeretnék kapni januárig semmit, remélem engem nem szívatnak meg, 2700 kwh többletben vagyok.

Előzmény: dBase (49284)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 49310

Sziasztok!

Sokat nem voltam, de időközben megszületett második gyermekem, így ez mentségemre szóljon.

Hát mit ne mondjak lesokkolódtam attól, amit a DÉMÁSZ területről írtatok, nevezetesen, hogy váratlanul kaptatok többen is elszámoló számlát. Nekem is azt mondták áprilisban, hogy dec 31. Nagyon rosszul esne most egy elszámoló számla 2700 kwh többlettel!!! Gyorsan hívtam is őket, a hölgy azt mondta, hogy ő a gépben a dec 31-i dátumot látja, de adott egy email címet akik a h tarifával és napelemes rendszerekkel foglalkoznak, azért írok oda is egy emailt, hogy nagyon nem szeretnék januárig számlát látni:)

tarack_7 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 49309

eltszer, wagnersolar... guglizd be a "solaredge"  és a "telepítés" szavakat, s dobálja az eredményeket a kereső... 

Előzmény: bananatree (49305)
halaloszto Creative Commons License 2016.09.27 0 0 49308

a bejáratott nagykerében nagy a forgalma, és kap nagy kedvezményt. idegen helyen szinte listaáron kapja a cuccot, így nem tud árban versenyezni annak a bejáratott kivitelezőivel. ezért meg sem próbálja.

Előzmény: a8lang (49306)
bananatree Creative Commons License 2016.09.27 0 0 49307

Egy egész jó cikk, amit még idén augusztusban is frissítetek a Powerwall változó adatai miatt:

http://www.cleanenergyreviews.info/blog/2015/11/19/complete-battery-storage-comparison-and-review

UPDATE: With a comparison based solely on cost per kWh the Pylon Technologies battery is now the clear winner. Although it is important to note there are several assumptions used and true performance in real world conditions may vary significantly. With the updated Powerwall specifications the Tesla battery now appears to offer much lower value for money, however it is the only battery unit which is fully IP67 (outdoor) weather rated and the only battery to incorporate an liquid temperature management system which may prove to prolong battery life over time. Note: if this comparison was based on US price of $3500 not the Australian Powerwall price then the results would be far different with the powerwall being much closer to the Pylon Tech price.

a8lang Creative Commons License 2016.09.26 0 0 49306

Leírtam mailben mit ajánlok.

Előzmény: bananatree (49305)
bananatree Creative Commons License 2016.09.26 0 0 49305

ha már téma a SolarEdge:

melóhelyen felmerült egy 50kWp mező telepítése.

Kérnek be ajánlatokat pár helyről.

Mondtam, hogy kérjenek SolarEdge rendszerre is, mert lenne pár olyan dolog, ami jól jöhet szerintem.

És a döbbenet az, hogy eddig egyetlen cég volt képes  erre ajánlatot adni.

A többi bénábbnál bénább kifogásokat mond, hogy miért nem ad SE ajánlatot.

Megérteni ugyan nem tudom, hogy egy telepítő cégnek miért gond egy másik nagykertől vásárolni, de ha ez van, hát el tudom fogadni. De akkor miért nem lehet ezt kimondani? MIért kell hasbaakasztani mindenféle baromsággal, amit a témában kicsit is tájékozott ember is gázosnak érez???

Van esetleg olyan cég, akit ajánlani tudnátok _kifejezetten_ SE telepítésre?

bananatree Creative Commons License 2016.09.26 0 0 49304

nekem is elküldenéd ezeket az infókat?

köszi

Előzmény: a8lang (49303)
a8lang Creative Commons License 2016.09.26 0 0 49303

Elment, egy p-vel küldtem elsőre az volt a baj.

Előzmény: Törölt nick (49301)
a8lang Creative Commons License 2016.09.26 0 0 49302

Nem tudok neked emailt küldeni, próbálj te, nickem kukac gémél.

Előzmény: Törölt nick (49301)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.26 0 0 49301

Az általad ismert jóáras helyen mennyi mostanság a

- solaredge 300Wattos modul (28 darab kéne)

- solaredge 7 kW/3fázis  inverter

(esetleg megírhatnád a forrás webcímét is... jappofan kukacka gmail pontocska com)

Előzmény: a8lang (49270)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.25 0 0 49300

Mondjuk az érdekes lenne, már csak kíváncsiságképpen is, hogy mondjuk a megtermelt energiára vonatkoztatva hogyan oszlanak el a költségek. Azaz mennyi az alapanyag, munkabér, fenntartás/karbantartás, személyzet, szállítás fejlesztések stb költsége, hogy jön ki arányaiban a  teljes egész.

Előzmény: BSOD64 (49298)
geosol Creative Commons License 2016.09.25 0 0 49299

Ha ott "dolgoznál", neked sem lenne veseköved :)

Előzmény: BSOD64 (49298)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 49298

Részemről nem is ezért érdekes a cikk, nem ezért linkeltem. (Ezeken felül tényleg előjöhetnek nem várt kiadások és költségek).

Sokkal inkább a panelek "meghibásodási aránya" a meggyőző, és összességében a karbantartási igény.
Sajnos mégy csak egy évnyi az adat, viszont az anyaghiba/installációs probléma ennyi idő alatt ki is jön.

Nyilván van több eleme a rendszernek, de pl. egy trafóház sem a meghibásodásairól híres...

Nem vagyok elvakult. Tisztában vagyok azzal is. hogy a megújulók jelenleg - tárolás hiányában - nem alternatívái a hagyományos erőműveknek.

Én mindenesetre szeretnék ilyen helyen "dolgozni". :)

Előzmény: Törölt nick (49297)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49297

A cikkből...

"Csak működik"

A naperőműben - egy (ember) se (dolgozk).

Körülbelül öt ember foglalkozik részmunkaidőben ezzel a teleppel,

de alapvetően ők is a hőerőmű alkalmazottai, ez a létesítmény

még ennyi emberi munkaerőt sem tud lekötni.

Láthatóan a kábelezés kialakításakor is arra készült a kivitelező, nemigen kell bolygatni a rendszert.

A gégecsövekbe futó vezetékeket PUR-habbal fixálták - minek is szerelhetőre tervezni valamit,

amihez legalább negyed századig senki nem akar hozzányúlni.

----

És ez egy 16 MW-os napelem erőmű.

2,5 fő azaz 6400 kWp/fő

Ez szuperbruttó munkabér költségben (150 eFt nettó/fő esetén), mondjuk 9 millióFt évente.

Termel legalább 18 millió kWh-t ~32 Ft/kWh áron eladva.

Ami 57 fillér/kWh bérköltség avagy 1,5% körüli költség szint az árbevételre vetítve.

Másként nézve a beruházás nagyjából piaci piaci áron (400 eFt/kWp) készült el a 6400 millió Ft-ért.

(most a támogatás és kedvezmény érdektelen, az csak a haszonkulcsot növeli)

A 10 milliós bérköltség a beruházási költség 0,156%-a csak !!! évente.

----

Gondolj bele a 6400 millió 1%-a az 64 millió évente.

Avagy további évi 54 millió fér bele anyagra/díjra a munkabér költség mellé.

Plusz az általam tippelt +5év áramdíja, amit pesszimista módon csak 10 Ft/kWh áron számolok fel.

Akkor is 720 millió Ft-os keretet jelent... a 25x54=1350 millió mellé, anyagra/díjra.

Ez szumma 2000 millió körüli tétel.

Szerinted ennyi nem elég?

----

Szóval, szerintem tényleg naggggyon olcsón működik egy már elkészült napelem erőmű.

Én eltudom hinni az 1-2%/év átlagos költségszintet.

Előzmény: BSOD64 (49294)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49296

Van egy kevéske üzemeltetési költsége, de tényleg csak igen kevéske.

Épp ez benne az igazán szép:-)

Egyszer kinyögted a beruházást és utána alig kér valamit, csak műxik és műxik és műxik.

Hisz gyakorlatilag ember és anyag mentesen működik.

Ezért adót/illetéket kivetni sincs igazán mire adólap híján.

pl. épület sincs hozzá tipikusan, így építmény adó sincs!

Igazából nincs forgó/kopó/fogyó alkatrésze sem...

Egy főállású ember simán tud(na) működtetni akár a otthonról vagy 10 ilyen 500 kW-os farmot is.

Max néha hív és megfizet egy szakmai alvállalkozót, mert pedigrés szakira van szükség éppen.

Előzmény: Törölt nick (49295)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49295

Nem olvastm, de voltam bent a területen.

Itt azért más a helyzet sok szempontból, ráadásul már egy meglévő erőművi infrastruktúrára kapcsolódik rá, ami nem mellékes, és tudtommal az ingatlan is megvolt.

Nem azt vitatom, hogy a működtetési költsége sokkal sokkal olcsóbb mint egy atomerőműé, persze hogy az. De hogy 0 tényezőként vesszük figyelembe 5 évre az viszont sántít, főleg hogy az összehasonlított paksi árban benne van a teljes működtetési költség is.. És ez egy kis bakfotty erőmű a kínai gigához képest, ott azért sokkal több minden lesz minden szempontból.

Inkább arra akartam utalni, hogy ne úgy színezzük a mondandónkat ahogy nekünk tetszik és úgy határozzunk meg adott esetben számadatokat, hanem reálisan mondjunk ki mindent. Nekem is a megújulók felé húz a szívem hidd el, de az nem igaz hogy totál semmi költség nincs vele 25 évig.

Előzmény: BSOD64 (49294)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49294
Előzmény: Törölt nick (49293)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49293

Ha van egy létesítményed, annak fenntartási költségei vannak. Ha ipari, akkor ez még inkább igaz. És nyilván mi mennyi, az országonként / régióként eltérhet

Pár dolog, amit megemlítenék:

- iparűzési és egyéb járulékos adók, kötelezettségek, amiket fizetned kel , a hatóságok, állam felé  ha energiatermelő vagy akkor mindezt kb sok szervezet felé

- műszerek hitelesítése, kalibráltatása, karbantartása, amik ilyen területen nem 5 forintos dolgok

- a terület utáni fizetségek, legyen az építmény vagy akármilyen adó, országonként eltér, bérlés vagy saját, stb

- a termeléssel kapcsolatos kimutatások készítése, eladása, egyeztetés a hatóságokkal, ügyintézősdi, stb

- karbantartás,aminek egy része ugyan valóban garanciális, de egy része nem, de legalábbis nem 10 évig, max 1-2. és ami garanciális azzal is rohangálnia kell valakinek. A többinek egy része tervszerű karbantartás keretén belül, egy része pedig nem tervszerű karbantartás keretén belül történik (pl jön egy jégeső és szétver pár dolgot, vagy kimegy egy lámpa, beég egy relé, az egér elrág valamit, stb)

- kötelező telephelyi fenntartási kötelezettségek, példának hoztad a fűnyírást, de pl lehet van kötelezettség közvilágításra, infrastruktúra fenntartás, pl utak, stb sőt akár a megközelíthetőség és az odavezető utak is ide tartozhatnak, ha olyan a  helyzet

Lehetne még sorolni az adminisztrációs osztagtól kezdve sok irányban.

A fentiekhez mind szükséges emberi és munka meg esetleges  tárgyi / eszközbeli erőforrás.

Azt hogy eme költségek hogyan aránylanak a termeléshez / beruházáshoz nem tudom megmondani, ez minden esetben más és más. De nem kevés összességében az biztos.

Előzmény: Törölt nick (49292)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49292

Biztosan nem vetekszik a beruházási összeggel, sőt meg sem közelíti.

Az 500 kW-os (160-200 millió Ft beruházás) hazaiak esetén évi 1,5 max. 2,0 millóFt-al számolnak.

Ami nagyjából évi 1% üzemeltetési költség, avagy a beruházási költség 20-25%-a.

(a pályázati pénzből túl árazott cucc esetén pedig csak ~0,5% évente)

---

Nagyon nincs ám mit csinálni egy napelem farmmal, üzemeltetés címén.

- őrizni nem kell, mert kapacitív huzalos védelem + elektromos kerítés és kamerák őrzik.  

azaz csak a kivonuló szolgálat havi díja van, gyakorlatilag pár tízezer Ft/hó max.

- "üzemeltetni" sem kell  cuccokat, mert minden automata és távfelügyelt/távvezérelt

... mi marad akkor folyó költségnek?

-  az évi 1-2 fűnyírás

(de ha pár kecskét/birkát alkalmaznak, akkor még ezt sem kell)

- az időszakos műszaki átnézés/átvizsgálás/minijavítás azaz a TMK

- az estleges komolyabb hibák kijavítása az első 10 évben >> garancia :-)

- a biztosítás díja, mert az szoktak kötni rá

- a bank költségek, ha van hitel is benne, de jellemzőbb a jó sok pályázati pénz inkább

- havi pár óra adminisztrációs költség, jelentések/könyvelő

------

A napelem farm nagy előnye, hogy szinte költség mentesen működik az élettartama első felében, pláne.

Az élettartam második esetleg szükséges saját zsebes javításokra pedig fedezetet nyújt, hogy

a 25 évnél biztosan tovább is termel majd, akkor már ugyebár amortizációs költség nélkül lesz!

Előzmény: Törölt nick (49291)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49291

"1350 kWh/kWp és 25 évvel számolva 320000/25/1350=9,48 Ft/kWh ...."

Ez így azért nem teljesen korrekt. Te tisztán csak a bekerülési árral számoltál, és azt osztottad le. de a következő 25 év azért nincsen ingyen. Van személyzet fenntartási költségek, karbantartás, elektromos hálózati fittyfangok, stb. Tény valószínűsíthetően nem olyan szintű int egy atombunkernél, de van akkor is, és ez sajnos még mindenképpen rájön. Ez szerintem vetekszik 25 év alatt magával a beruházási összeggel.

Előzmény: Törölt nick (49290)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49290

Kína belehúz...

A 2 gigawatt kapacitásúra tervezett erőműben 6 millió napelem panel lesz 4600 hektáron.

Ez éves szinten 2,7 milliárd kWh áramtermelésre elegendő.

A giga projekt teljes beruházási költsége 2,3 milliárd dollár.

Vagyis 4,6 km2 >> 2x2,3 km  azaz kb. 2 Paksnyi területen.

1150 USD/kWp  >> ~320 eFt/kWp

1350 kWh/kWp és 25 évvel számolva 320000/25/1350=9,48 Ft/kWh ....

A mostani Paks bő 5,5X ennyit termel ~13 Ft/kWh áron.

A tervezett Paks II. pedig 18 Ft/kWh körüli ár lesz, ha minden igaz.

Paks II. 25 évre nézve cirka 5,5 milliárd USD-be kerülne.

A hozzáértők szerint a napelem >> paks kiváltási arány ~7,2 a beépített teljesítményre nézve.

Vagyis 7,2 ilyen napelem erőmű kéne Paks helyett.

Ami Paks II.-nél is drágább zöld áramot adna, a cirka 28-29 Ft/kWh árral :-(

Avagy tisztán pénzügyi alapon nézve még úgy 50%-al kéne esni

(azaz feleződnie) a napelem park árának, hogy versenyképes legyen...

Jó kérdés, hogy a zöld energia, az erőforrás függetlenség és az atomveszély kiiktatása mennyi felárat érhet meg?

Krinyo Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49289

Nekem is megvolt a harmadik évforduló, a negyedikbe léptem. Tervezett éves termelés: 5500 kWh a 4,6-os rendszerről, ideális tájolás.

2013-2014: 5700 kWh, 1239 kWh/kWp

2014-2015: 5785 kWh, 1257 kWh/kWp

2015-2016: 5445 kWh, 1183 kWh/kWp

Összesen: 16930 kWh, 1226 kWh/kWp/év átlag

Az elmúlt tél és tavasz kicsit felhősebb volt, ebből adódott az elmaradás, a nyár hozta a szokásos, a vártnál jobb teljesítményt.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49288

Nekem is megvolt az első komplett évfordulóm.

Adato,k először a technikai

Inverter EHE NH3KTL 3kw, két MPPT szabályzóval, két külön mezővel

(ennek érdekessége, hogy ez elvileg max 13- t ad a hálózat felé, és 3kW-os, néha azért előfordul rajta nagyobb érték is, 14-15A magassága, főleg tavasz-ősz tájékán, napfényes időben.

Egyik mező: 8 db 260W monokristályos panel D-i tájolással

Egyik mező: 7 db 260W monokristályos panel DNY-i tájolással

Ez összesen ugyan 3900w névlegesen de árnyalja a képet az eltérő tetőtájolás - mindkettő sosincs egyszerre ideálisan tájolva adott napjárásnál, - illetve a kisebbik mezőt egy idő után egy kutyaól elkezdi beárnyékolni. Nyáron ez 18 óra magasságában történik meg, mostanság már 16.30 környékén.

Tavaly augusztus végétől egy éves periódusban 3740kWh-t termelt,a  fogyasztásunkal összevetve van kb 1800kWh ajándékunk a szolgáltató részére, szóval első évben velünk elég jól járt az elmű.....

Idán már a fűtésben részt vállal az elektromos fűtés is, így majd sakkozhatok, hogy kb 0-ra jöjjek ki.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49287

Lásd: nyilatkozat apró betű 1. pontja...

(és a 2. pontja mint kisegítő + info)

Előzmény: Törölt nick (49286)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49286

A nyilatkozatból kiindulva szerintem nem kell számláznod, csak kérni kell a kitöltésével a plusz megállapítását és kifizetését.

Amiből SZJA-t (előlegként) a DÉMÁSZ levonja és a nettót kapod meg, most.

Az SZJA rész sorsa pedig májusban dől el végleg (vagy, ha egyéni vállalkozó vagy akkor már februárban).

Akkor majd az SZJA bevallásodban

- vagy visszaigényled/felhasználod, ha van rá jogalapod (ki nem használt családi kedvezmény, élet biztosítás, stb.)

- vagy az államé marad végleg

dBase Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49285

Lemaradtak a képek, plusz egy: egyéb jogviszony adoeloleg_nyilatkozat_koltsegek2016.pdf

dBase Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49284

Na megjött a DÉMÁSZ +2000KW/h -s számla. Konkrét segítség semmi a továbbiakról. Mikor rajuk írtam, megkérdőjeleztem a leolvasás miért szeptemberbe történt küldtek 2 nyomtatványt még.

Részlet:
A rendszerben lévő mérőállások alapján betáplálási többlet fog keletkezni, melyhez a szükséges nyomtatványokat mellékeljük. A kitöltött, aláírt dokumentumokat 6720 Szeged, Klauzál tér 9. címre kérjük elpostázni.
A nyomtatványok 2016. évben benyújtott számlákra vonatkoznak.

Szeretném kérni valaki segítsen hogy induljak el, hogy valami pénz is legyen belőle. 16Ft-ot írnak annyit kellene számláznom?

Előzmény: dBase (49231)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49283

Ez pontosan így van. Nekem egy ismerősöm -kisnyugdíjas- belement, néhány hónap múlva célzottan jöttek ki rá.

Előzmény: Qqberci (49282)
Qqberci Creative Commons License 2016.09.24 -1 0 49282

Nekem - igaz, jó pár éve - EON-os szerelő ajánlotta fel ellenőrzéskor, hogy 10 kFt-ért meg tudja csinálni, kevsebb legyen a villanyszámla. Gondolom, következp ellenőrzésnél vagy ő, vagy a beavatott kollégája "megtalálta volna" a trükközést...

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (49279)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49281

Konkrétan igazságügyi szakértői jelentésem van róla.

Előzmény: geosol (49280)
geosol Creative Commons License 2016.09.24 0 0 49280

Gáznál már volt ebből botrány, még úgy is, hogy a tulaj ott volt. Villanynál is bűvészkednek?

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (49279)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2016.09.23 -1 0 49279

Az EON-nál praktikus ha megvéded az órád plombáit az eon-os szakemberektől. Ne férjenek hozzá, csak ha te is ott vagy.

Előzmény: gonczollaszlo (49277)
geosol Creative Commons License 2016.09.23 0 0 49278

Igazad lehet, ezt fogom tenni. Olyan mértékben eltér az alkalmazottaik felfogása, hogy hihetetlen. Nemrég kértem egy új bekötést tőlük egy addig árammentes ingatlanra, de az első brigád gyakorlatilag megtagadta ezt tőlem. De úgy, hogy az igénylést semmissé tették, újra kellett indítani a papírmunkát. Arra hivatkoztak, hogy a regisztrált szerelő nem alakított ki kellő (mechanikai) védelmet a mérőszekrénynek. Készíttettem egy komoly vas szekrényt, szétment egy ujjam, mire letettük, ledübeleztem, újra igényeltünk. Jött a következő brigád, hozták a mérőt, de azt mondták, fölösleges volt így duplán bedobozolni, elég a műanyag ház. Az ő szavukat támasztja alá, hogy utánam a szomszéd telekre is csak így, "védtelenül" tettek mérőt. Ennyit a nagy, komoly cégről.

Előzmény: gonczollaszlo (49277)
gonczollaszlo Creative Commons License 2016.09.23 0 0 49277

Ennek így kellene lennie. Az E.ON-os embered logikusan közelítette meg a problémát, de a szabályzatok nem biztos, hogy ugyanígy értelmezik.

A legbiztosabb, ha hivatalosan is egyzteted az E.On-al, hogy mit szeretnél változtatni és ha akkor is pozitív a válasz, elkéred írásban.

Ekkora szervezetben ui. simán előfordul, hogy egy buzgó energiaellenőr másként értelmez valamit, mint a kollégái és máris szabálytalan vételezési eljárásban találod magad.

Előzmény: geosol (49276)
geosol Creative Commons License 2016.09.23 0 0 49276

Köszönöm a választ neked is és mindenki másnak is.

Egy kis érdekesség: Tegnap elkaptam az utcán egy Eon-os férfit, neki is feltettem a kérdést. Azt mondta, hogy őket az érdekli, hogy ne történjen áramlopás és a H-ról csak a szivattyú menjen. Hogy kap napáramot, vagy nem, nekik közömbös.

Előzmény: digium (49259)
szocske_ Creative Commons License 2016.09.23 0 0 49275

remélem a napkövető adatait fogod naplózni a többi panelhez képest, nagyon érdekes lenne!

Előzmény: 1robit (49274)
1robit Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49274

Egy biztos adatom van, tavaly okt.10-én kapcsoltam be az invertert. November végén vágtam ki a diófát ami totál árnyékot vetett a rendszerre. Idén áprilisban egy plusz panel, május végén még egy panel lett felszerelve, így most árnyékmentes 3,5kWp a rendszer, amit még bővítek 500Wp napkövetővel. A monitoring augusztus végén lett beüzemelve, az össz kb 11 hónap termelési eredménye 3,7MWh. 

Előzmény: Tibor691 (49273)
Tibor691 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49273

Mennyi lett a kWh/kWp/év? Mennyi árnyékod van?

Előzmény: 1robit (49269)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49272

Ugyanannyi, mint egy normál rendszerrel. A SE-nek nem ideális körülmények között van létjogosultsága, ahhoz jelentős a felára, ami a megtérülési időt nyújtja.

Előzmény: Tibor691 (49267)
a8lang Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49271

Ettől függetlenül ha valaki az árra koncentrál akkor , ideális tájolás és dőlés esetén nem fog többet termelni.

Előzmény: a8lang (49270)
a8lang Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49270

Talán még az is mellette szól hogy ha le van kapcsolva akkor nem jön le a nagyfesz a kábeleken.

Nyugodtan lehet szerelni vagy bármi mást anélkül hogy agyonbaszna az 1000V.

Én nem bántam meg, így legalább látom hogy az egyes(kettes) panelek hogyan teljesítenek ha hiba van vagy alacsonyabb a termelés akkor meg tudom nézni hogy pontosan hol és mi a baj. Pl volt árnyék, határozottan kevesebbet termelt a panelek egy része, kimentem levágtam és most kb egyforma a garázs tetején. Az egyik dupla panelnél még mindig kevesebb kicsit a termelés majd figyelem mi okozhatja, és tudok e javítani rajta.

Ezen kívül jó dolog hogy bárhonnan netről rá lehet nézni, akár telefonról is hogy éppen mi történik.

Előzmény: 1robit (49269)
1robit Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49269

Egy éve telepítettem magamnak SE rendszert, 3kWp panelekkel, SE3500 inverterrel, legolcsóbb panelekkel amiket  akkor sikerült beszerezni. A jónevű panelek felára kb egy optimalizáló ára volt. Így nekem nem került többe egy hagyományos rendszernél. A tapasztalatom szerint nem termel többet, de kevesebbet sem egy kiváló minőségű panelokkal szerelt minőségi inverteres rendszernél. Déli tájolású 35 fokos dőlésű a rendszerem.

Ha nincs különösebb igényed a rendszerrel kapcsolatban és várhatóan nem ültetnek a szomszédok magas növésű fákat, akkor nem szükséges az SE rendszer. Nekem még terveim vannak, amiket csak SE rendszerrel tudok megvalósítani.

Előzmény: Hunnia79 (49263)
szocske_ Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49268

így van, kinek mi a fontos. 

a 20% felárából én inkább veszek 25%-kal több napelemet, ennyivel többet biztos nem termel a solaredge jó tájolásnál.

ahol nagyon sok az árnyék, ott megérheti, de olyan telepítés úgyis jellemzően közpénzből készül, ahol senkit nem érdekel, hogy egyáltalán termel-e valamit, csak az üzletből visszacsurgó pénz :(

Előzmény: bananatree (49265)
Tibor691 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49267

Egy Solaredge rendszerrel Nyíregyháza környéki telepítéssel déli tájolás és 35 fokos dőlés mellett, árnyékmentes helyen, max. mennyi kWh/kWp/év érhető el?   

Hunnia79 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49266

köszi

Előzmény: bananatree (49265)
bananatree Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49265

visszakeresel, találsz legalább 2 embert, akinek van ilyenje, és ők szeretik. Írhatsz nekik, ha konkrét kérdés is felmerül.

amúgy:

ha fontos neked a panelenkénti monitorozhatóság, meg hogy _biztos_ lehetsz benne, hogy minden egyes paneled a lehető legtöbbet adja le (és nincs teljesítménycsökkenés mondjuk egy szorulásos galamb ügyködése után), akkor jó neked az SE rendszer.

De ha megtérülési mutatókkal és ezek deriváltjaival álmodsz, akkor nem neked való.

Szerintem nagyon pöpec dolog, ha egyszer végre eljutok a telepítésig, akkor tuti hogy ilyen lesz, pedig majdnem ideális tájolású a tetőm.

mzsombi Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49264

Bocs, de ezen mi nem volt kielégítő válasz? Ideális, árnyékmentes déli tetőn nincs értelme. Pont.

Hunnia79 Creative Commons License 2016.09.22 -1 0 49263

1. köszönöm

2. azért kérdeztem itt és máshol  is mert már utána olvastam és nem kaptam kielégítő válasz a kérdésemre csak annyit amit Ti is le írtatok, már cégekkel is beszéltem és tőlük sem kaptam egyértelmű választ ,egyik azt mondja ,hogy nagyon jó "ez a jövő" ma másik mag lefikázza a mellet ,hogy mindkét technológiát forgalmazzák és szerelik.

És bíztam benn ,hogy itt tudok olyan emberrel beszélni akinek van ilyen vagy LÁTOTT már ilyet!!

még egyszer köszönöm a segítséget és a kioktatást!!!

Előzmény: 5738g (49262)
5738g Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49262

Ezt már máshol is kérdezted, ott válaszoltak neked. A válasz itt is ugyanaz, nem érdemes. Ha mégis ehhez ragaszkodsz akkor azt éred el vele, hogy a panelek termelését jobban meg tudod figyelni, nincs olyan magas DC feszültség, de magasabb hatásfoka a Te esetedben nem lesz.

Előzmény: Hunnia79 (49260)
szocske_ Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49261

1. a másikban kaptál választ a minap, neki nem hiszel?

2. ha nem hiszel, olvass vissza, elég 1-2 oldalt, mostanában többen is írtak róla.

de a lényeg: akkor jön ki az előnye, ha van részleges árnyék vagy nem azonos a panelek tájolása, minősége, gyártmánya. 

árnyékmentes, egyforma panelekből álló és egy irányba néző mezőnél nagy valószínűséggel nem hozza vissza a felárat az élettartam alatt, de legalább aktív eszközöket kell a tetőre szerelni, így inverter hiba esetén (akár garanciás, akár nem) lehet a tetőre mászni.

Előzmény: Hunnia79 (49260)
Hunnia79 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 49260

üdvözlet

Valakinek van tapasztalata a SolarEdge optimalizál rendszerről vagy kialakult vélemény.

egyáltalán érdemes árnyékmentes déli tájolású tetőre ezt a fajtát felrakatni.

előre is köszönöm  

digium Creative Commons License 2016.09.20 0 0 49259

Ha jót akarsz, egyik helyre se tegyél kapcsolót, mert az szerződésszegés, megvonják a kedvezményes tarifát, max 1 évre visszamenőleg teljes áron kell kifezetned a mért energiát, és biztosan kapsz egy nagyobb büntit is. Hány évig úsznád meg, mielőtt mégis gond lesz belőle? Kockáztatni felesleges.

Külön kiselosztóba kell kötni (előírás:"külön légtérben") a H vagy Geo tarifát, ide közvetlenül és nem dugaszolhatóan, kötés és leágazásmentesen kell csak az engedélyezett eszközt csatlakoztatni. (Több éve láttam leplombált belső Geo-s kiselosztót!)

Amennyiben mégis át akarod kötni, akkor szabályosan annyit tehetsz, hogy kikötöd az eszköz kábelét és átkötöd nappalira. Erre nem szólhatnak semmit, ha mégis kérdeznék miért van átkötve azt mondod, hogy gyakran kiállt fázishibával a gép, te meg nem akartál fázni...

Előzmény: geosol (49256)
szocske_ Creative Commons License 2016.09.20 0 0 49258

de a H/geo körön nem lehet konnektor, fix bekötés kell.

az a kérdés, hogy ez az átkapcsolás belefér-e hivatalosan a fix kör kérdésébe.

ha nem, akkor marad az, hogy évente 1x, mikro elfogyott a napelemes túltermelés az A tarifán, akkor át kell kötni H-ra, aztán a fűtési idény végén visszakötni A-ra...

Előzmény: halaloszto (49257)
halaloszto Creative Commons License 2016.09.20 0 0 49257

az fűtésednek van egy betápja, és az elé, vagy oda. de ennyi erővel lehetne ott két konnektor, és a megfelelőbe dugod. az nem szerencsés ha a rendszer több ponton van táplálva.

Előzmény: geosol (49256)
geosol Creative Commons License 2016.09.20 0 0 49256

Biztosan így van, de az enyém közben pánikba is esik, és elkezd sípolni.

Azt a bizonyos váltó kapcsolót hová kell beépíteni? A szivattyúnál,vagy a mérőnél van a helye?

Előzmény: halaloszto (49255)
halaloszto Creative Commons License 2016.09.20 0 0 49255

az egyszerű hűtők annyit csinálnak, hogy megpróbál elindulni, de nem pörög fel a motor, ezért elkezd melegedni. mielőtt leégne egy hővédelem lekapcsolja. a hőkioldó kihűl, újra próbálkozik. második-harmadikra lecsökken annyira a gáznyomás hogy sikerül elindulni.

Előzmény: geosol (49254)
geosol Creative Commons License 2016.09.20 0 0 49254

Sejtettem, hogy építettek be ilyesmit. Van egy siemens kombi hűtőm, az megbolondul egy rövid áramszünettől. Ezek a komolyabb eszközök kell, hogy védekezzenek valahogy.

Előzmény: halaloszto (49253)
halaloszto Creative Commons License 2016.09.20 0 0 49253

egy hőszipka amúgy sem tűri hogy elveszed az áramot egy pillanatra. ha kikapcsol, utánna meg kell várni amíg lemegy a nyomás, csak utánna tud elindulni a kompresszor. általában van is benne időzítő.

(szívunk miatta, hogy ha van 1 perc áramszünet, a klímagépek csak 10-15perc múlva indulnak el újra, és az alatt a szerverszobában már elindul felfele a hőmérséklet)

Vajk

Előzmény: geosol (49252)
geosol Creative Commons License 2016.09.20 0 0 49252

Vajk! Neked is köszönöm szépen. Ezt is jó tudni, figyelni fogok rá. A hmv miatt bármikor bekapcsolhat, ami még akkor is megfontolandó, ha valóban évente csak egy-két kapcsolás lesz, ahogy Zsombi is írja.

Előzmény: halaloszto (49250)
mzsombi Creative Commons License 2016.09.19 0 0 49251

Hőszivattyúnál van még a motor előtt egy DC inverter is. Ha időm engedi, nézek majd valamikor egy cos fi-t mikor dübörög a kompresszor, kíváncsivá tettél engem is, hogy alapvetően milyen jellegű terhelést ad a hőszipka. 

Átkapcsolást persze én se erőltetném a kompresszor üzeme alatt, de normálisan nem naponta kapcsolgat egy ilyet az ember, hanem mondjuk évente kétszer, a szaldója függvényében, ilyenkor belefér, hogy addig kikapcsolja előre a gépet.

Előzmény: halaloszto (49250)
halaloszto Creative Commons License 2016.09.19 0 0 49250

idézet a lapról: Segítségével ohmos terhelésű áramköröket (beleértve a mérsékelt túlterheléseket is) tudunk be-, ki- és átkapcsolni, akár több pólusban is. Háromállású kapcsolók 1, 2, 3 ill. 4 db váltóérintkezővel. Manuális átkapcsolást tesz lehetővé egyik áramkörről a másikra. A lépcsős elrendezésű csatlakozókapcsok megkönnyítik a vezetékbekötést.

nem mondom hogy nem jó másra, de motoroknál lehet meglepetés. mindenképp kikapcs, vár, bekapcs a módszer, és az sem árt ha külön kapcsolóval kikapcs, átkapcs, bekapcs.

Előzmény: geosol (49249)
geosol Creative Commons License 2016.09.19 0 0 49249

Zsombi! Te vagy a legjobb srác. Köszönöm a segítséged.

Előzmény: mzsombi (49244)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.19 0 0 49248

A kismegszakító VÉDELMI eszköz ÉS a kapcsolgatása NEM vált áramkört.

Logikai hiba összemosni az áramkör váltó cuccal....

Előzmény: mzsombi (49246)
halaloszto Creative Commons License 2016.09.19 0 1 49247

az eredeti szellemiség az volt, hogy a szabályozáshoz olyan fogyasztó kell, aminek jól előrejelezhető a fogyasztása. csinálnak statisztikát abból, hogy amikor kiadják a vezéreltet az mekkora fogyasztás ugrás, és utánna milyen lecsengéssel tűnik el. (ahogy a boylerek meg hőtárolós kályhák felmelegednek és kikapcsolnak.) szépen évszak és időjárás alapon meg tudják jósolni hogy mi fog történni, egész pontosan. ez egy merev irányítási rendszerben szuperjó dolog.

a szerződés szövege ebben a szellemben készült.

de mára mindenki leszarja, maga az elmü is. felfoghatjuk egy nagyon lassú, szürke áttérésként a kéttarifás rendszerre. aminek ugye teljesen más az elmélete.

Vajk

Előzmény: mzsombi (49246)
mzsombi Creative Commons License 2016.09.19 -1 0 49246

Ezt az érvelést tovább gondolva egy kismegszakítót se rakhatnál a H tarifás körre, mert az is megszakítja a fix bekötést. Gondolj bele. Egy ilyen választókapcsoló a H tarifás kör szempontjából ugyanúgy egy kutya közönséges kismegszakító. Vagy rákapcsolom a hőszivattyút a H tarifára vele, vagy nem. A fix bekötést arra szokták érteni, hogy nem tehetsz rá dugaszoló aljzatot, hogy ha kedved tartja, arról menjen a porszívó meg a fűnyíró. Mégegyszer: itt nem arról a "közkeletű" kapcsolgatásról van szó, amikor a komplett házat átkapcsolják a B tarifára, mikor épp rendelkezésre áll. Az tényleg szabálytalan.

Előzmény: Törölt nick (49245)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 49245

Tudtommal a H tarifás drótra CSAK FIX bekötésű cucc mehet.

Azaz nem kapcsolgatható ide-oda jog- és szerződés szerűen a cucc.

(ahogy az "éjszakai" és geo tarifa esetén sem...)

---

De nem is biztos, hogy érdemes ilyesmiben gondolkozni.

Érdekes matekok tudnak kijönni, ha számolsz egy 25 éves TCO-t ...

A napelemről lejön várhatóan 4800 kWh e-energia évente.

Évi hány kWh áram kell neked várhatóan?

- lakás célra

- fűtésre

- melegvízre

Nem elfeledve, hogy geo hőszipka esetén COP>4 az áram>>hő áttétel.

Továbbá mennyi pénzt szánsz a hőszipka beruházásra mindenestől?

Az automata cserétől a fűtésre kész állapotig...

Előzmény: mzsombi (49244)
mzsombi Creative Commons License 2016.09.18 0 0 49244

Úgy értettem elsőre, hogy GEO tarifás hőszivattyú.

Értem, szóval az adott, hogy 3 fázisú rendszert kell csinálnod. Amivel nem számoltál eddig, hogy 3x16A nem lesz elég, ha meg akarod tartani a jelenlegi napelemes invertert, ha az egy fázisú és 4kW-os, mivel annak 18A kell. Ha túl vagy napelemezve, és az inverter csak 3,6kW-os, akkor az már pont jó, mehet az egyik 16A-es fázisra. 

Betáp választást pl. egy ilyen kapcsolóval tudsz megcsinálni, erre alul rá lehet kötni egyik oldalról a normál tarifa 3 fázisát plusz a nullát, a másik oldalról meg a H tarifa 3 fázisát és a nullát, a fönti kapcsok meg mehetnek a hőszivattyúba. Ez egy háromállású kapcsoló, középen szakít, fölfele kapcsolva az egyik, lefele kapcsolva a másik betápot kapcsolja a kimenetére. Szerintem (az áramszolgáltató gondolhatja másképp) szabályos, mert semmi olyanról nincs szó ebben az esetben, hogy a kedvezményes tarifát bármi más eszközben használnád fel. 

Előzmény: geosol (49242)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 49243

http://totalcar.hu/magazin/hirek/2016/09/18/megmentene_los_angeles-t_az_aramhianytol_a_tesla/

Alakulgat az akkupack alapú szabályozási gyors tartalék technológiája is.

geosol Creative Commons License 2016.09.18 0 0 49242

A geo-s szivattyúkból messze nincs olyan választék, mint a levegősökből. Itt a stiebel, vagy a nibe jön szóba. Egy fázisút tudtommal csak a nibe kínál, de ahogy a szavukból kivettem, jobbnak látják ők is a 3 fázisút. A villanyszerelőm szerint is nyűgös az egyes, mert asszimmetriát csinálna a hálózatban. Pillanatnyilag úgy áll a dolog, hogy nem úszom meg, muszáj lesz a napelemes cécó után ismét átfaragni a mérő szekrényem. A kiválasztott szivattyút amúgy is csak 3 fázissal kínálják.

Elegendő ennyi válasznak, vagy kell még infó?

Előzmény: mzsombi (49241)
mzsombi Creative Commons License 2016.09.18 0 0 49241

Milyen hőszivattyú lesz? Egyfázisú gép nem játszik? Olcsóbbak is általában. A többit majd a válasz ismeretében.

Előzmény: geosol (49240)
geosol Creative Commons License 2016.09.18 0 0 49240

Sziasztok!

Kicsit kapcsolódva témátokhoz én is azt szeretném elérni, hogy a nyári többletet télen elhasználhassam. De ebben a segítségeteket kérem.

A 4 kWp már kinn van a tetőn, másfél éve jól dolgozik. Túl lett méretezve szándékosan, mert most egy geo-s szivattyú következik. A februári leolvasás óta (Eon terület) van 2500kWh többletem. A hőszivattyú miatt a jelenlegi 1 fázis, 25 A helyett minimum 3x16 fog kelleni. De ha nem elég a nyári többlet, igénybe venném a H tarifát is. Olvastam már itt korábban, hogy ezt valaki megoldotta egy átkapcsolással. Mi lehet ennek a módja? Gond az, ha az inverter 1 fázisra táplál, de a vételezés 3-ról történik? Hogyan kellene kialakítani a mérőhely új berendezését?

Előre is köszönöm a tanácsaitokat.

quasi67 Creative Commons License 2016.09.17 0 0 49239

Szintén Démász terület!  Gyorsan előkerestem az évenkénti 1 darab elszámoló számlát.

Az idein:

Következő leolvasás várható időpontja: 2016.12.17-2016.12.27

Leolvasni valamikor januárban voltak, de az óra állások alapján a dec 31.-ei állapotot rögzítették.

Azóta se levél se e-mail.

Kiváncsi vagyok, most mikor olvasnak. Én is a téli fűtésre spejzoltam, valami 1200kWh plussz van.

Előzmény: dBase (49233)
sznandi1977 Creative Commons License 2016.09.17 0 0 49238

Az igen, de 2016 januárban olvasták, december 31-i záróval. Így viszont nem egy év lesz vagy a fene tudja, én is telefonálok majd, csak mindig elmarad.

Előzmény: Zs:) (49237)
Zs:) Creative Commons License 2016.09.17 0 0 49237

február 15 -től február 15 -ig az nem egy év? :O

Előzmény: sznandi1977 (49234)
kiggyo Creative Commons License 2016.09.16 0 0 49236

Nálam távleolvasós az óra. Ott is variálhattak?

lszoke Creative Commons License 2016.09.16 0 0 49235

Én nem kaptam levelet változásról, napelemmel rendelkező kollégát is kérdeztem, ő sem kapott.

sznandi1977 Creative Commons License 2016.09.16 0 0 49234

Szintén Démász terület, áprilisi levél és abban február 15 a leolvasás időpontja. Mondjuk nem tudom hogy a dec 31-i zárót olvassa akkor vagy a február 15- i pillanatnyi állást, mert akkor nem stimmel amit irnak, hogy egy év az elszàmolt időszak.

dBase Creative Commons License 2016.09.16 0 0 49233

Hívás elmaradt dolgoztam, de beszéltem egy helyi napelem szerelővel ő is azt mondta az EGÉSZ DÉMÁSZ területen átrakták a leolvasását szeptember környékére!

Előzmény: dBase (49231)
beerfirst Creative Commons License 2016.09.15 0 0 49232

elnezest kerep a rossz magyar iras miat.

nativ nyelv német.

van egy PV-Berendezés amelyik már masodit éve túlterlmelést produkál. Múlt évben ajandek volt az EONnak, mert nem tudtam számlazni a tultermelt KWh. van itt a forumban valaki, aki már irt számlat az Péci EON nak és tudna nekem mint minta mutadni hogyan kell számlazni.

Szamlatömb, pecsét, adoszám megvan mar, csak a EONos leírás hogy kel számlazni nem ugyan chinai.

köszönöm

ha tudok másnak (Mobitelefon, Számitogép, Német, Angol) segiteni, szivesen!!

dBase Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49231

Februarba kaptam még nekem is igy nézett ki pont. De változott holnap felhìvom őket. Megkérdem mivan ha átmegyek más céghez...

Előzmény: lszoke (49230)
lszoke Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49230

Láss csodát:

Előzmény: merQree (49223)
energo47 Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49229

Szép estét!

Véleményem szerint a szolgáltatóval kötött szerződés szerves része az elszámolás, és a leolvasás időpontja is, melyet nem lehet egy oldalúan módosítani! Tehát az hogy "küldtek egy levelet" (vagy nem küldtek, csak állítják!)az szerintem nem releváns!

Üdv. DJ

Előzmény: dBase (49221)
dBase Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49228

Februárba jött ki a januári leolvasás számla. Áprilisi levél nem ért ide, most kérdezősködöm, hogy helyben másnál mi a helyzet.
Felétek más DÉMÁSZ területen lévőnél mikor van a leolvasás??

Előzmény: Törölt nick (49225)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49227

A legtöbb helyen 1200 kWh/kWp körül alakul.

Van pár hely ahol csak 1000-1100 és van ahol (délkeleten főleg) 1300 fölé is tud menni, optimális tájolással.

Ha, látatlanban 1100 vagy 1150 kWh/kWp-vel saccolsz átlagos esetként, akkor nem tévedsz nagyot.

Előzmény: Tibor691 (49226)
Tibor691 Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49226

Magyarországon mennyi a maximális elérhető kWh/kWp/év érték, fix nem forgatható napelemekkel, de a legmodernebb pld.: Solaredge inverter+optimalizáló technológiával?

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49225

Tudtommal, minden DÉMÁSZ számlán rajta van a következő leolvasás várható időpontja a tájékoztató adatok között is.

merQree Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49224

Kézbesítés polgári eljárásban

A polgári eljárásban nemcsak a határozatok, hanem az egyéb peres iratok kézbesítéséhez (pl. keresetlevél, érdemi ellenkérelem, fellebbezés) is számtalan joghatás fűződhet. A bírósági iratokat - a hivatalos iratokra vonatkozó általános szabályokkal egyezően - rendszerint a posta útján kell kézbesíteni, de a címzett a neki szóló iratot - a személyazonosságának igazolása mellett - a bírósági irodában (kezelőiroda, lajstromiroda) is átveheti. Az iratokat a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni, ha:

- a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át ("nem kereste" jelzéssel érkezett vissza), illetve

- az átvételt megtagadta.

A fentiek szerint kézbesítettnek tekintett hivatalos iratokhoz ugyanolyan jogkövetkezmények fűződnek, mintha a címzett átvette volna. Így pl. a fellebbezési határidő számítását, vagy a tanúzás elmulasztása miatti bírság kiszabását nem akadályozza, hogy a címzett az ítéletet, a tanú a meghallgatásra vonatkozó idézést nem vette át.

merQree Creative Commons License 2016.09.14 0 0 49223

A tértivevénnyel óvatosan!

Ha bizonyítani tudja a másik fél, hogy legalább kétszer megpróbálta Neked eljuttatni a levélküldeményt, de Te egyik alkalommal sem vetted át, úgy azt úgy kell tekinteni, hogy a címzett átvette.

(nem ellenőrzött információ)

A december 31.-ei leolvás már a korábbi hozzászólásban is nekem életszerűtlen volt, és túlságosan is felhasználóbarát. 

Előzmény: Krinyo (49222)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.13 0 0 49222

Kérd a tértivevényt, hogy mikor vetted át az erről szóló tájékoztatást. Ez gusztustalan húzás, nagyon.

Előzmény: dBase (49221)
dBase Creative Commons License 2016.09.13 0 0 49221

Kocsog DÉMÁSZ kihúzta nálam a gyufát!:
Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük Társaságunkhoz érkezett megkeresését.

Tájékoztatjuk, hogy az Ön Kecel, xxxxxx fogyasztási helyén 2016. évtől a leolvasási időpont megváltozott, melyről 2016.04.20-án írásban értesítettük.
Az új éves leolvasási időpont: szeptember
Az elszámoló számlát szeptember 20-ka körül tudjuk kiállítani, melyet szokásos úton juttatunk el.
A rendszerben lévő mérőállások alapján betáplálási többlet fog keletkezni, melyhez a szükséges nyomtatványokat mellékeljük. A kitöltött, aláírt dokumentumokat 6720 Szeged, Klauzál tér 9. címre kérjük elpostázni.
A nyomtatványok 2016. évben benyújtott számlákra vonatkoznak.
Melléklet: 2 db nyomtatvány     (See attached file: egyéb jogviszony adoeloleg_nyilatkozat_koltsegek2016.docx)(See attached file: Lakossági kifizetés kérés 20160527.pdf)
Tisztelettel:
Czakó Erika
ügyfélkapcsolati operátor

Elfelejtett megjönni a levél, plusz 2000KWh-t tartogattam télire még mert január1.-ei leolvasásról volt szó a szerződésben még... Múlthéten voltak leolvasni, és ezért írtam nekik emailt.
Ha felénk mindenki, így járt baj lesz van aki full erre alapozta a téli fűtését...

Krinyo Creative Commons License 2016.09.13 0 0 49220

Ebből 5 normál rendszert is (18 x 240 = 4,3 kWp) ki lehet hozni, persze invertert venni kell hozzá, de úgy is nevetségesen jó árat kapnál...

Előzmény: belezne (49219)
belezne Creative Commons License 2016.09.13 0 0 49219

Hátha érdekel valakit, vagy két rendszerre is szét lehet dobni (két inverter van)

http://www.jofogas.hu/budapest/22_kW_os_foldre_telepitett__kadas__napelemes_rendszer_elado_54835918.htm?first=1

1robit Creative Commons License 2016.09.10 0 0 49218

Most nézem az éves adatokat, hidegebb hónapokban van vételezés rendesen. Lemondtam a spórolásról!

Előzmény: 1robit (49217)
1robit Creative Commons License 2016.09.10 0 0 49217

Ez a rendszer egy SE10K és SE5000 inverterekkel működik, minden szolgáltatónál engedélyezve vannak. Ha jól értelmezem, csak akkor vételez áramot ha az akku lemerült. Még egy kicsit spórolnom kell hogy ilyenre bővítsem a rendszerem :)

Előzmény: BSOD64 (49216)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.10 0 0 49216

5-10 éven belül szerintem már elérhetőbbek lesznek. Hibrid inverterek biztos megjelennek az engedélyezettek közt a közeljövőben én pedig kiegyeznék egy pár kilowattos pufferrel is valami olcsó kivitelben. Az álmom az, hogy a kis "városi" elektromos autóm csere-akkupakkja töltődik napközben, amiből szükség esetén lehet vételezni is. Ha belegondolok most is majd 1kWh a szünetmentesen lógó akku, kár hogy nem egyszerű összehangolni az inverterrel...

Előzmény: Krinyo (49204)
sanyi27 Creative Commons License 2016.09.10 0 0 49215

A villamos anyagoknál csak ennyi szerepel az ajánlatban: Weidmüller, Schneider, OBO prémium villamos szerelvények, olasz Berica UV álló solar kábelek - 25 év termékgarancia

Előzmény: Krinyo (49197)
sanyi27 Creative Commons License 2016.09.10 0 0 49214

Köszönöm mindenkinek a véleményét, én is kicsit sokallom az ajánlatot. Az Aleo panelek dobják meg az árat, mert küldtek Amerisolar-os ajánlatot is az br. 1,914M. Ja és egyébként a villamos anyagokban nincs benne a tűzvédelmi kapcsoló. Az külön szerepel az ajánlatban nettó 80e Ft-ért.

Előzmény: sanyi27 (49192)
8lazo8 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49213

Ilyet csak tényleg hobbiból :)

Előzmény: Törölt nick (49212)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49212

Főleg mindezt azért, mert néha esetleg van egy kis áramszünet. Gazdaságilag fel se teszem a kérdést, hogy van-e értelme, de ettől persze jó játékra adhat lehetőséget :-).

Előzmény: Törölt nick (49211)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49211

Erre mondtam azt hogy nem egyszerű és occo megvalósítani ilyen formában. A termelés függvényében a terhelést szabályozni, és úgy "munkaponton tartani az inverter"t nem túl egyszerű játék, főleg egy olyan eszközzel, aminek a működésébe nem igazán tudsz beleszólni, szabályozni, vezérelni.

Akkor már egyszerűbb, ha berakunk egy sziget üzemű invertert a másik mellé, és ha elmegy a hálózat, akkor átkapcsolók sziget üzemre, ha visszajön, visszakapcsolók. Mindezt kiegészítve egy minimál akkus pufferrel.

És már fel is találtuk a  spanyolviaszt :-). (Nálam egyébként így van megoldva).

Előzmény: 8lazo8 (49209)
Malaguszti Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49210

Nem szünetmentes kell oda, hanem egy bazi nagy AC villnymotor bazi nagy lendkerékkel....

Csak annyi bibi van, hogy áramszünet előtt fel kell pörgetni :)

Előzmény: energo47 (49205)
8lazo8 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49209

Szerintem akkor működne a dolog, ha a többletet egy műterheléssel el lehetne nyeletni (akkuk töltése pl). Egy komoly szabályozással megoldható lenne, főleg ha on-line a szünetmentesed. (enyém pl csak line interaktív viszont teljes sinus a kimenet)

Amúgy meg kellő terhelés nélkül pillanatok alatt elszaladna 250V-ig a feszültség, ahol az inverter leválna kis időre, aztán újra szinkron majd megint leválna szóval lényegében nem működne a dolog.
Ha nagyon gyakori volna a környéken az áramellátási probléma lehet belevágnék, de így nem éri meg.

Előzmény: Törölt nick (49208)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49208

Nem működne. csak akkor ha az éppen termelt mennyiséget 100%-osan fel tudnád használni, és pont annyit, se nem többet se ne kevesebbet. Ez teljesen megvalósíthatatlan ilyen értelemben, egész pontosan nagyon nem egyszerű - és occo - megvalósítani.

A hálózat gyakorlatilag "végtelenhez közelítő áramot" tud felvenni akkora impedanciát képvisel. Ez ebben az esetben nem valósul meg.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49207

Az sajnos nem járható út, hogy egy "szünetmentes" pótolja a hálózatot a napelemes inverter számára.

A szünetmentes ugyanis nem tudja "nyelni" az inverter kimenetét.... az "élő" hálózat viszont igen.

Előzmény: Zs:) (49206)
Zs:) Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49206

Ezen én is gondolkodtam, szerintem nem működne.

A menne a lecsóba rész az érdekes, a plusz nem tűnik csak úgy el. A szünetmentes invertere se biztos, hogy ürülne a kimenetén megjelenő plusz betáplálásnak. De elmélkedhetünk rajta :)

energo47 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 49205

Szép napot mindenkinek!

Lehet ostobaság amit írok, de szerintem egy szinuszos szünetmentes táppal (+ a hozzá tartozó akku-val)  "szóra lehetne bírni" az invertert, természetesen előtte leválasztva a házat az áramszolgáltató hálózatáról. Nekem van egy 1200W-os szinuszos szünetmentesem, de még nem mertem kísérletezni. Gondolom  az épületet ellátná, legfeljebb a felesleg "menne a lecsóba".

Előzmény: Krinyo (49204)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.09 0 1 49204

Ma egész napos áramszünet, ilyenkor jól jönne egy 10 kWh-s PowerWall, meg egy hibrid rendszer. :)

BSOD64 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49203

Köszi! Siker!

Előzmény: Zs:) (49202)
Zs:) Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49202

Bejelentkezel, Felügyelet fül

Tarifáknál tarifa megadása

Invertereknél meg teljesítmény

Előzmény: BSOD64 (49201)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49201

Hol tudom a berendezéshozamot beállítani a solarweben? Régebben mintha valaki említette volna, hogy neki is 0 forintot jelez ki és megoldotta valahogy.

Zs:) Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49200

AC-DC elosztók (védelmek,szakaszoló kapcsoló, túlfeszültség levezetők, apró anyag, stb.) Alapból kicsit soknak tűnik, de ha van benne DC-s tűzvédelmi távlekapcsolás, akkor még talán nem is sok. Ugyebár ez rendszerfüggő.

BSOD64 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49199

Vezeték, csatlakozó, biztosítékok, leválasztó kapcsoló... (talán tűzvédelmi is). Mindez túlárazva... :)

Egy ekkora rendszert 4 ember 1 nap alatt lazán feldob. Nem rossz a napidíjuk sem...

merQree Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49198

Jegykezelő automata esetleg? :-)

Krinyo Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49197

A "Villamos anyagok" 177000 az mi akar lenni? Az extra bónuszfizu? :)

merQree Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49196

Mártha Imre: 10 százalékos rezsicsökkentés jöhet

Pénzkidobás volt a gáztárolók megvásárlása, el kellene halasztani a paksi beruházást, jönnek a napelemek, megszűnt az orosz gázfüggőség Magyarországon. Tovább »

forrás: Index.hu

turbogabor13 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49195

Szia!

Nálam idén 465.000 Ft/kwp -re jött ki a rendszer s-energy (samsung) panelekkel és fronius symo wi-fis inverterrel mindennel együtt (6-os rendszer). Ennél volt olcsóbb ajánlatom is cirka 300.000,-el.

merQree Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49194

3,75 kWp-es rendszert 2014-ben 1.85 millió forintért (számlásan!) tettek fel a házunkra.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 1 49193

519 eFt/kWp

Szerintem ez erősen sok.

----

Valahol a 420-450 eFt/kWp ársávban érdemes napelemet telepíteni ebben a méretben.

sanyi27 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 49192

Sziasztok! Ha van kedvetek véleményeznétek az alábbi ajánlatot?

3,98 kWp rendszer

15 db Aleo P18 265Wp napelem  br.: 1 026 795 Ft

Fronius Symo 3.7-3-S inverter              418 973 Ft

K2 Solar System tartószerkezet             187 833 Ft

villamos anyagok                                  177 800 Ft

Tervezés, engedélyeztetés                       46 355 Ft

Telepítési és beüzemelési díj                  209 550 Ft

összesen:                                       2 067 306 Ft

erbe Creative Commons License 2016.09.07 0 0 49191

Aki titkolja az árait (vagy ami benne van), nem mer kimerészkedni a piacra.

Mert a piac könyörtelen. És nyilvános. !!!

Tavaly a lányomnál tervezéssel, engedélyezéssel, szereléssel, számomra horribilis, 1,2 M.- áron raktak fel 2 kWp rendszert. Elmü területen. Az enyém 3 éve kevesebbe került. Saját szereléssel, részben a lányomnál dolgozó cégtől nagyon kedvező áron vásárolva 3,25 kWp 1,15 M.- alatt maradt. Persze ehhez hozzá kell számítani sok saját munkát és anyagot (ez utóbbi árban nem sok).

Előzmény: Törölt nick (49188)
bananatree Creative Commons License 2016.09.06 0 0 49190

na jó, de ha ilyen egyszerűen összehasonlíthatóak lennének a dolgok, akkor ki kérne tőlük ajánlatot?

Előzmény: erbe (49189)
erbe Creative Commons License 2016.09.06 0 0 49189

Miből lehet kitalálni, hogy ez "részletesebb" oldal?

http://www.thesolarprovider.hu/spl/834516/GROWATT-inverteres-rendszerek

Ez már valamivel részletesebb. :-)

Én megfizettem magamnak, amit felszereltem, vállalom rá a garanciát életem végéig,... :-)

Előzmény: bananatree (49187)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 49188

A kedvezményes áruk mar csak ~15%-al magasabb a piacinál... alakulgat.

Előzmény: bananatree (49187)
bananatree Creative Commons License 2016.09.06 0 0 49187

:)

van ott "részletesebb" oldal is:

https://enhome.hu/araink

és azt is látni, hogy miket használnak:

https://enhome.hu/rolunk/partnereink/partnereink.html

csak össze kell rakni a legót.

meg fizetni.

neked.

de ők csak megélnek valahogy...

Előzmény: erbe (49186)
erbe Creative Commons License 2016.09.06 0 0 49186

Ilyen előzetes tájékoztatás esetén nem is érdemes árajánlatot kérni tőlük. :-(

Előzmény: bananatree (49185)
bananatree Creative Commons License 2016.09.06 -1 0 49185
kiggyo Creative Commons License 2016.09.05 0 0 49184

Ismerős, nekem 8fok a tető és a szomszéd galambozik...

A guanót oda mossa az eső a keret aljára és ott gyűlik.

Évente egyszer le szoktam mosni habosítóval, nagynyomású mosóval, lehetőleg esővízzel, de volt hogy szemerkélő esőben. Így lemossa a csapvizet és nem lesz vízköves.

A profi cégek is erre ügyelnek csak, a vízkőre. 

Főleg ioncserélt vízzel dolgoznak, és szilkonos lehúzóval szárazra húzzák a panelt.

Előzmény: a8lang (49182)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.05 0 0 49183

Amint ebből a táblázatból is látszik, a kisebb dőlésszög, nagyobb fekvés nyáron előnyösebb. Nyáron, amikor magasan jár a nap, kisebb a veszteség az álló, meredeken szerelt panelekhez képest, amelyek ilyenkor előnytelenebb szögből kapják a napot. Azoknak az őszi-téli-tavaszi alacsony napjárás a merőleges, csakhogy akkor sokkal kisebb a beeső napsugárzás mennyisége és jóval  kevesebb a napos órák száma.

http://www.solar360.hu/tartalom/uploads/2014/11/teljesitmeny_megoszlas_ok.jpg

Előzmény: a8lang (49182)
a8lang Creative Commons License 2016.09.05 0 0 49182

Fent voltam a tetőn, minden panel ép(csak ránéztem), viszont elég koszos az alja a garázstetőn lévőknek, hiába az eső, egy kis csíkban megáll a por(kosz) az alsó 1-2cm-en. Lehet majd letörlöm nedves ronggyal az alsó rész az összes panelen. Mivel érdemes tisztítani? Amúgy nem túl koszosak.

Csak 10,5fok a dőlése a garázs tetején lévő paneleknek(androidos szögmérő), a ház teteje is csak 25fokos nem 28 ahogy eddig gondoltam. Az előtető ami kb dél -60fok kelet felé az meg csak 7,5-8fokos. Ide 24panel menne jövőre.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.05 0 0 49181

Gondolom nem magának szerelte ...akkor meg mindegy, mert akkor a szerelési hiba is a garanciába esik számára.

Előzmény: kiggyo (49180)
kiggyo Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49180

Annyiban érdemes felkészülni a gariztatás előtt hogy lehet-e esetleg valami szerelési hiba az ok.

Nem ismerem milyen profillal dolgoztak nálad, de pl a fishernél 5 panelenként kellett új blokkot kezdeni dilatációs hézagot hagyva a végszorítók között így biztosítva helyet a hőtágulásra.

A sharp keretében eleve elég laza az üveg, tud mozogni, nem tudom mennyire életszerű ez a veszély.

Előzmény: femiki (49179)
femiki Creative Commons License 2016.09.04 -1 0 49179
a8lang Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49178

Tegnap levagdostam kint amit csak tudtam és árnyékot adott(belém is mászott egy kullancs).

Mai termelésen már látszik is  a javulás. A bal alsó sarokban a bal szélső két panel és az alsó sorban mellette kettő elég rendesen kevesebbet termelt eddig ezek miatt az árnyékok miatt. Még a mellettük lévő kettő kicsit kevesebbet termelt ma ezt majd figyelem és megnézem mi okozhatja, levágok mindent ha még mindig árnyék okozza.

A jobb szélén alul sajnos a kerítés árnyékol reggelente azzal nem tudok mit kezdeni, azok mindig is csökkent képességűek lesznek.

Mono: Olvastam sok helyen hogy a mono paneloknál jobban kell figyelni a tájolásra és dőlésszögre.

Ez mennyire van így, van bárkinek tapasztalata?

Jelenleg a jövő tavaszi bővítésnél a terv 2raklap RJ285 Sharp mono panel.

femiki Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49177

Természetesen semmi külsérelmi nyom nem látszik, sem a kereten, sem az üvegen, szép egyenletesen van az egész felület össze kockásodva. Tehát nem látni olyan pontot rajta, ahol esetleg valami tárgy ráesett volna, és elindul a repedés. Képet már csináltam, fel is töltöm ide, hadd lássátok. Garancia természetesen van, hiszen Júniusban lett véve/szerelve.

Előzmény: Törölt nick (49171)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49176

Láttam, hogy fölötte van, azért voltam kíváncsi, mert én a 3-as primora tervezek 20 panelt (9panel dny, 11 dk, ezért minimális vágásra számítok). Most 8-cal megy.

Ahogy beadtuk a papírokat, akkor kezdtem vacillálni, hogy nagyobb kellett volna (árban szinte nem lett volna difi...), de úgy néz ki fogja ez is szolgálni minimális veszteség mellett.

Előzmény: kiggyo (49167)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49175

Elvileg a 10-4 felállás is menne, bár elég közel lenne az indulófeszhez. A 9-5 sima ügy. Én megpróbálnám a 10-4-et...

Előzmény: energo47 (49146)
merQree Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49174

Lehet az üvegben feszültség, ami miatt "időzített bomba" LEHET.

Előzmény: kiggyo (49173)
kiggyo Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49173

Fényképet tudsz feldobni róla (napelem, tartók, stb).

Lehet szerelési hiba is, jó lenne látni hogy voltak rögzítve (hőtágulásra dilatációs hely, stb). Hátha okosabbak lennénk.

Az üvegben nemigen lehetne olyan mechanikai feszültség hogy magától elroppanjon.

Előzmény: femiki (49168)
eger.jeno Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49172

Természetesen érdemes szétszedni.

(Nálam most fognak telepíteni, de én is kettőt alakítok ki)

Előzmény: energo47 (49153)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49171

A bárki által látható rongálási nyommal pedig nyilván nem akarsz garanciában javíttatni...

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49170

Előfordulhat... kis %-ban van is rá példa, a hőtágulás+nemmegfelelőszerelés miatt leginkább.

----

Mivel a GARANCIA(jótállás) arról szól hogy: NEM FOG TÖNKREMENNI x ÉVIG,

ezért HA MÉG érvényes a garancia(jótállás), akkor ez alapban bizony garanciális téma.

Merthát mégis tönkre ment az adott garancia ellenére, nos akkor javítsák ingyen, ennyi.

Kivéve, ha az eladó rád bizonyítja

- a rongálást vagy

- a szakszerűtlen használatot

Mégpedig egy tőle független akkreditált labor jegyzőkönyvével...

---

Bővebben.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140796040&t=9128440

Krinyo Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49169

Edzett üveg, az eleve "feszített", nem véletlenül robban. Jellemzően 25-30 mm-es jeget is bírnia kell. Én gariztatnám, ha nincs látható sérülés, ami ezt okozta...

femiki Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49168

Tudja esetleg valaki, hogy a panel üvegje mennyire sérülékeny, vagy mit bir ki? Nálam pl. a Sharp panel van. Történt ugyan is, hogy tegnap nem voltunk itthon, és délután hazaérve az egyik panel üvegje szépen "bepókhálósodott". Előfordulhat olyan, hogy anyagfeszültség miatt összeesik az üveg? Nem tartom valószinünek hogy idegenkezűség van a dologban, mivel olyan helyen lakunk, ill. az utcától kb. 30-méterre vannak a panelek. Lehet az ilyent garanciában cseréltetni?

kiggyo Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49167

A belinkelt görbéken kb látszik, ha jól emlékszem 3200W körül

Előzmény: BSOD64 (49161)
a8lang Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49166

Igen annyi a hivatalos bejövő teljesítmény. Úgy lett megoldva hogy az inverter(garázsban) nem a házra csatlakozik rá hanem egy vastag kábel megy a kerítésnél lévő villanyórához, mivel nem a ház a fő fogyasztó sok esetben és oda csak 5x6-os kábel megy az órától.

Előzmény: gonczollaszlo (49165)
gonczollaszlo Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49165

Értem. Akkor neked 3x50 a bemenő, ezért mondta a szerelő, hogy házon belül is mehetsz 3x50-re (az invertertől a belső hálózat felé)

Előzmény: a8lang (49164)
a8lang Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49164

Lehet hogy az óra alatti fő 3x50A méretlen de a lényegen nem változtat.

Előzmény: a8lang (49163)
a8lang Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49163

A fő kismegszakító a mért oldalon 3x50A.

Az inverter után az óra előtt van 3x25A de ezt nem nézte senki.

Ezt nem is kicserélni kell hanem a másik inverter alá wgy másik dobozba is 3x25A kell tenni. Ezután csatlakoznak az 5x10 -es kábelre ami megy az órához.

Előzmény: gonczollaszlo (49162)
gonczollaszlo Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49162

"... kicserélem a kismegszakítót 50-esre...."

Nem sokra mész vele, mert csak a mért oldalon tudod kicserélni, a méretlen oldalon lévő fő kismegszakító(k) (áramkorlátozó(k)) le kell legyen(ek) plombálva. Ha nincs, azonnal jelentsd be, mert az szabálytalan vételezés gyanús.

(Vagy én értek félre valamit)

Előzmény: a8lang (49158)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 49161

Pontosan hol vág, mennyivel megy 3 fölé?

Előzmény: kiggyo (49151)
5738g Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49160

A Démász SIM kártyás ad-vesz mérőket szerel fel, és december 31-én lekéri az adatokat.

Vagy amikor éppen kíváncsi rá!

Előzmény: Krinyo (49159)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49159

Na ja, de szerintem maradjunk a nem szerződésszegő oldalon és megoldásnál  :)

Előzmény: a8lang (49158)
a8lang Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49158

Egyébként ha már egyszer fel lett szerelve ad vesz mérő és van egy engedélyezett hmke csatlakozás akkor már a kutya sem foglalkozik vele. 

A max bejövő teljesítményig felrakok még egy invertert senki nem nézi.

Engedélyeztetni is lehet a bővítést de az pénzbe kerül(tervező), megkérdeztem amikor órát cseréltek, 3x50A betáplálást is engednek ha annyi a bejövő is.

Nem látják mennyit táplálok be , kicserélem a kismegszakítót 50-esre és már mehet is fel még egy inverter.

Első körben én is túl fogom napelemezni az invertert. 

Előzmény: merQree (49156)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49157

Nem kell, a szolgáltatónál az inverter maximális teljesítményére szerződsz, nem arra, hogy mennyi napelem van rajta.

Előzmény: merQree (49156)
merQree Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49156

Szolgáltatónál nem kell jelezni?

Mert ugyebár növeled a teljesítményt.

Tetszik az ötlet, mert 1 kwp-et siman fel tudnék rakni ugyanarra a tetőre...

Előzmény: kiggyo (49155)
kiggyo Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49155

Nem erre számítottam, az volt a terv hogy cserélek invertert. Aztán úgy voltam vele hogy megveszem a napelemeket, és rápróbálok az elméletre amit itt már fejtegettünk Payagyerekkel.

És valóban, az inverter nem hülye, ha sok neki a bemenő power akkor kiveszi az ideális munkapontból a napelemet és vígan megy tovább. Nem lehet ezzel tönkretenni.

Előzmény: a8lang (49154)
a8lang Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49154

Az jó mert én is túl fogom napelemezni az invertert. 17-re 23-at. Később szerintem hadrenbe fogok állítani még egy 17-est.

Ezen a 285-ös mono paneleken gondolkozom a 260-as poly helyett.

Előzmény: kiggyo (49151)
energo47 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49153

Pécsett van.

Ma megfigyeltem folyamatosan, 10-15 percenként, 6.45-től 11.50-ig  a 14-ből 7-et  hol jobban hol kevésbé takartak a fenyők. ( 3-at  csak minimálisan rövid ideig "tenyérnyi helyen")

Ezért gondoltam a szétválasztást 2 string-re.

Csak nem tudom van-e értelme. Elméletem szerint ha csak 1-2 kWh-val produkál többet, az akkor is éves szinten több száz kWh. Ámbár lehet tévedek.

Előzmény: eger.jeno (49152)
eger.jeno Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49152

Megnéztem itt:

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Nem is sokkal kevesebb, mint a várható.

Nem tudom, hol van telepités, de alföld közepével számolva 410 kwh az eredmény. Ehhez képest nem rossz a 397 ... 😀

Előzmény: energo47 (49143)
kiggyo Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49151

Sziasztok!

Ígértem hogy beszámolok a túlnapelemezéses tapasztalatokról.

Egy fronius IG plus 30V-1 trafós inverteren volt először 3.43kWp napelem mező (14db Sharp).

Ez a hülye tájolás és kosz ellenére is 1146kWh/Kwp-et termelt 2015-ben, pont annyit mint egy közeli, nem túlnapelemezett rendszer (Sharp, 45kWp).

Azaz ennyi túlnapelemezés (15%) nem okozott kimutatható veszteséget.

Ezután felbővítettem 4960Wp-re márciusban (ráadásul 255Wp napelemekkel a 245Wp mellé sorban), azóta a következőket mértem.

Bár láthatóan vágja a púpok tetejét az inverter, de nem jelentős területet vág le (a terület ugye a megtermelt energiamennyiséggel arányos).

A meglepetés az volt, hogy ez mégis hány % veszteség havonta. A legnagyobb veszteség 4.75% volt júliusban, augusztustól már csökkenni látszik (rövidülnek a nappalok).

Amikor bazi meleg volt, kevesebb volt a veszteség mivel olyankor termelnek rosszabbul a napelemek.

Kíváncsi leszek az éves összesítőre, egyelőre nem tűnik rossznak a dolog.

Valószínű egy 25-30% körüli túlnapelemezés még nem okozna mérhető veszteséget.

Csatoltam a táblázatot:

Egy májusi és egy szeptemberi görbét. Jól látható hogy rövidülnek a nappalok, rövidül a levágott terület is.

a8lang Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49150

Azért nálad ideális déli tájolás és ideális dőlésszögű minden panel. Ami elég sokat számít. Látom ezt a kisebb 11fokos dőlésszögű garázstetőmön hogy mekkora a különbség a kb 28fokoshoz képest.

Előzmény: 1robit (49145)
kiggyo Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49149

az tényleg nem sok

Zs:) Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49148

Érdemes átkötni, mert mindig a leggyengébb láncszem határozza meg az egészet. Ha kettészeded, akkor csak a fele fog gyengébben teljesíteni, a másik fele meg megy tovább jól. Viszont arra figyelni kell, hogy akár kisebb de állandó takarások is tönkretehetik a napelemet. Legalábbis az okosok ezt mondják, tapasztalatom nincs.

Előzmény: energo47 (49146)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49147

Valóban, nem is műgyantával szokás ezt csinálni. Létezik kifejezetten ilyen kétkomponenses RTV szilikon, ami folyik majdnem úgy mint a víz, azzal érdemes kiönteni.

Elég drága, és én eddig csak nagy kiszerelésben láttam, vagy vettem. Általában a két komponens 3-5 literes szokott lenni, de lehet van kisebb kiszerelésben is.

Előzmény: halaloszto (49137)
energo47 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49146

Igazad lehet, de nálam ez már "eső után köpönyeg"!

Nálam 14 db Amerisolar AS-6P30 250 Wp panel van telepítve 2 sorban 7-7 db,- azonos tetőre. Csupán arra  lennék kíváncsi, hogy az "árnyékolással" érintett paneleket,- ( 3-4 db) kiegészítve a szükséges 6 db-ra (fronius solar configurátor szerint) érdemes-e átkötni a második MPP tracker-re, tehát megosztani 2 string-re 8db+6db?

Továbbra is várom a válaszokat, véleményeket, melyeket előre is köszönök.

Előzmény: 1robit (49145)
1robit Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49145

Nálam a 14db Amerislar 547kWh-t termelt augusztusban.

Heteket agyaltam, melyik rendszert, hova telepítsem. Sokat mérlegeltem, hol várható egy ma még el sem ültetett fa árnyéka. Biztosra veszem, sokaknak megtérülne az SE rendszer választása.

1robit Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49144

Én nem láttam a panelokat, kollégám volt megnézni. Mozaikosra vannak repedezve, sértetlen tenyérnyi felület nincs rajtuk. Több száz darabról beszélt. Újak, működnek, kipróbálhatók. Piszkálja a fantáziám, valamit csak  lehet velük kezdeni. Ezért próbálkozok a veszteség meghatározásával. A víztiszta polikarbonátot mindenképpen kipróbálom, mert két darabot veszek kültérre szélfogónak.

Előzmény: kiggyo (49139)
energo47 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49143

Szerény megítélésem szerint nagyon gyenge. Augusztus hónapban: 397,9 kWh  / 113,68 Kwh/kWp/hó / 

Előzmény: kiggyo (49141)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49142

Tájkép az árnyékhatásokhoz...

kiggyo Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49141

Mennyit termel most? Kwh/kWp/hó. Ha nem nagy a veszteség lehet nem éri meg vergődni vele

Előzmény: energo47 (49140)
energo47 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49140

Szép reggelt mindenkinek!

Fronius primo 3.0-1 (2MPP Tracker)  inverterem van, 14 db Amerisolar 255Wp panelel, 1 sring-re kötve. A tető tájolása,  sem pedig dőlése közel  sem ideális, /D-K  60 fok, meredekség 57 fok/ Tovább bonyolódik a helyzet, mivel a "nappálya módosulása" miatt 7 óra 15 és 10,45 között a szomszéd fenyő fái pár  (3-4) panelt hol jobban, hol kevésbé beárnyékolnak. ( a fák kivágása, csonkolása nem jöhet szóba!! mereven elzárkózott) Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy ha a kérdéses paneleket átkötnénk  a második tracker-re, javulna-e a helyzetem, (gyári specifikáció szerint az induló feszültség 80 V) érdemes-e vele foglalkozni?  /A fronius solar configurator szerint 6 db panelt kellene átkötni./  Van-e értelme, vagy amit nyernék a réven, az elmegy a vámon?

A válaszokat előre is köszönöm.

Előzmény: kiggyo (49139)
kiggyo Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49139

Hol sérültek a panelek, a cellák felett vagy a sarokban?

A gyanták nem jók, az uv álló sem marad átlátszó sokáig. Solar RTV silicone ami kellene neked, jó drága de működik. Építettem annó pár napelemet házilag cellákból. 

Egy törött esetén külön gond hogy a rálaminált cella is megrepedhetett, plusz a nedvesség miatt az éleknél is le kell rendesen zárni. Lehet többet kerül a leves mint a hús.

Előzmény: 1robit (49135)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49138

260/250 = 4% plusz, mégis milyen napi többlettermelést vársz? Havi szinten talán kimutatható, az 1,38 helyett 1,43 kWh nem biztos hogy feltűnik, ha egyáltalán. Lehet, hogy a vizsgált 250-es +3%-os, a 260-as meg pont 260, és máris eltűnt a különbség...

Előzmény: a8lang (49134)
halaloszto Creative Commons License 2016.09.03 0 0 49137

a gyanták többsége napon besárgul, sötétedik. külön UV álló kell.

Előzmény: 1robit (49135)
1robit Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49136

Igen, 260-as panelok, árnyék nélkül. Viszont a tesztpanel estefelé kap egy kis árnyékot, ezért a jobb alsót fogom letakarni, aminek a termelése vetekszik egy gyengébb 250-es paneléval.

Amerisolar panelok, ennyit tudnak.

Előzmény: a8lang (49134)
1robit Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49135

Gyanta féleségre gondoltam én is.

Nem akarok megtéveszteni senkit, a kísérlet nem sikerült!

Este, mire hazaértem, a fólia nagyobb része lefordult, lehet egy széllökés érte. Meg kell ismételnem a takarást!

Előzmény: a8lang (49133)
a8lang Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49134

A két jobbos panel 260-as a többi mind 250-es?

Elég elszomorító hogy nem termelnek többet mint a 250-esek, ami mellette van. Vagy árnyék tehet róla?

Előzmény: 1robit (49132)
a8lang Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49133

Valamilyen átlátszó gyantával bevonni a sérült részt.

Nem gondoltam hogy ennyire kicsi a veszteség a letakarás miatt.

Előzmény: 1robit (49131)
1robit Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49132

Igen, Ko-Sol.

Előzmény: a8lang (49130)
1robit Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49131

Köszönöm a tippedet, én reggel 10-15%-ra gondoltam. 

A végeredmény: 3,52kWp rendszer termelt a mai napon 19,92kWh-t. A leggyengébben termelő panel 1,39kWh-t, a legtöbbet termelő 1,48kWh-t, a letakart panel 1,34kWh-t termelt. Elgondolkodtató számomra, nemsokára megpróbálom polikarbonát lemez takarással is.

Két panellal bővíteni szeretném a rendszert, de nem találok nekem kedvező árban panelokat. 

A tesztet azért csináltam, mert a neten hirdetnek szállítássérült új paneleket kipróbálási lehetőséggel 13-15e ft áron. Ennyiért már meggondolandó az akár 20%-os veszteség amit a ripityára törött üvegfelület javítása okoz. Ráadásul lehet, nem is lenne veszteség, mert a két panelt tervezem "legyeztetni", ami úgy történne, reggel lefordulnak a panelek kelet felé, estére a többi panel síkjából kiemelkednek nyugat felé. A kivitelezéshez a műhelyben kallódik minden.

Ha valakinek lenne jó ötlete, mivel lehetne a repedt panelokat időjárásállóvá tenni, megköszönném!

Előzmény: BSOD64 (49128)
a8lang Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49130

20% kb.

Public-on is látható a termelésed?

Előzmény: 1robit (49126)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49129

Én vízkövesedéstől kemény víz mellett sem félnék. Ha pedig mégis gond lenne, akkor simán lemosnám (akár tömény 20%) ecettel.

Előzmény: Krinyo (49125)
BSOD64 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49128

Szerintem 30-40% lehet.

merQree Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49127

Ha valamilyen beruházásról már előre tudnám, hogy veszteséget okoz nekem, bele sem kezdenék ;)

1robit Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49126

A melegedésre nem is gondoltam, a vízhűtést meg már akkor elvetettem amikor téma volt a fórumon.

Ez a takarás egy hirtelen jött ötlet, amire magam is kíváncsi vagyok. A napokban üzemeltem be a monitoring rendszert, így most már a telefonon látom minden egyes panel termelését a napszaknak függvényében.

Tegnap reggel a panelok környékén volt dolgom, megláttam hogy porosak és tele vannak rovarok ürülékével. Gondoltam, lemosom az alsó sort és estére okosabb leszek. Az eredmény, nem látszott különbség a két sor között. Innen jött a takarásos ötlet.

Már jól látszik a várható eredmény, de megvárom az estét.

Örülnék ha valaki tippelne a veszteség mértékére.

Előzmény: 1robit (49119)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49125

Akkor eleve próbálkozzunk áteresztőbb fóliával, de egy ilyen fólia még jobban vízkövesedik, mint a simább felületű edzett üveg, szóval hamvában holt próbálkozás. Annyit eleve nem tud nyerni vele, mint amennyit a szivattyú elvisz...

Előzmény: mzsombi (49124)
mzsombi Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49124

Tipp: Szerintem arra számít, hogy alig esik ki termelés, és ha így van, akkor ezt a felületet már nyugodtan lehet akár folyó vízzel is hűteni. De szerintem többet veszít a letakarással, mint a kútvizes hűtéssel nyerne. 

Előzmény: Krinyo (49123)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49123

Erre kíváncsi leszek, hogy ez mire jó. Még jobban melegedik -> kevesebbet termel, haszna semmi. :)

merQree Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49122

Szerintem még jobban melegszik a panel

a8lang Creative Commons License 2016.09.02 0 1 49121

Én is csak egész raklappal turnék venni. Kintről jönne.

2 raklappal kell venni a bővítéshez. Utána még 2 raklapnyi fér el a házon kb. De az már a másik két ÉK és ÉNY oldalakon. De ahhoz már kelleni fog még egy SE17K. 

Előzmény: 8lazo8 (49120)
8lazo8 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49120

Még kettőt én is feltennék, három kritériumnak kell megfelelnie: mono legyen, legalább 260Wp-s és 40mm-es kerettel :)

Kettő darabot külön nem tudok venni onnan ahonnan a többi jött.  Ez a Sharp hol van aránylag jó áron?

Előzmény: a8lang (49118)
1robit Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49119

Vajon mekkora lesz a veszteség estére, a csomagolófóliával letakart panelnél?

Ha leállt az inverter megírom, és azt is hogy miért takartam le.

a8lang Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49118

Köszi a választ.

Sharp NU-RJ285 lenne aránylag jó áron.(új tipus 400mm-es keret)

Dél -60fok kelet felé tájolású tetőre tenném.

Előzmény: 8lazo8 (49117)
8lazo8 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49117

Nekem 265-ös mono-k vannak, eddig elégedett vagyok velük.  Augusztus jobb lett nálam is mint Július, 152kWh/kWp 1 mppt-s Growatt inverterrel. A dőlésszög kb 38 fok, a tájolás meg eléggé nyugatra néz. (Déltől 34 fokra nyugatra).

Előzmény: a8lang (49116)
a8lang Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49116

Mono panelekkel mi a tapasztalat termelés szempontjából?

Vannak már aránylag olcsóbb mono panelek is, egységnyi helyen így többet lehetne termelni.

geosol Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49115

A kettő együtt ad jó eredményt.

Előzmény: 5738g (49112)
a8lang Creative Commons License 2016.09.02 0 0 49114

Nekem 153kwh/kwp lett az aug, ez az első teljes hónapom, nagyon elégedett vagyok vele, de azért megyek és vagdosok mindent ami árnyékot vet a napelemekre és kivágható. Nem gondoltam volna hogy ennyi árnyék van bizonyos területeken. Nemsokára elkérem emailben a környéken légvonalban kb 500m-re lévő szintén sharp-os rendszer adatait összehasonlításképpen.

Nekem valahogy nem volt szerencsém a felhőkkel, ennyi felhőt én még nem láttam korábban(vagy csak nem figyeltem), hozza azz amit elvártam az a lényeg, mások termeléséből meg tudok következtetni kb a többi hónapra, tavasszal jön a következő ütem mindenképpen, további 11kwp.

Utána majd meglátom, de szerintem a maradék 11kwp-t is felrakom majd idővel. Csak ahhoz fog kelleni még egy inverter.

Előzmény: geosol (49111)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49113

Csak van valami előnye ezeknek az online rendszereknek, van egy widget a telómon, már reggel 7-kor látom, hogy megy-e a cucc, vagy sem. :)

Előzmény: geosol (49111)
5738g Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49112

Nekem az augusztus volt az első teljes hónapom. A 165kWh/kWp havi termelt mennyiség jónak tűnik, de lehet hogy szerencsém volt a felhőkkel.

geosol Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49111

Elnézve a többi adatot nem panaszkodhatok. Leszámítva azt, hogy június végétől július elejéig nálam 2 hétig nem termett semmi, mert egy nyavalyás biztosíték kiment. Az inverter és a napelem közt egy olvadó bizti. Amit aztán nem volt egyszerű beszerezni sem. Most spájzoltam belőle és minden nap ellenőrzöm,  hogy működik e az inverter.

geosol Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49110

Augusztusban 647,8 kWh jött le a 4,16 kWp-ről, ami 155,7 kWh/kWp. Árnyékmentes jó dőlés és tájolás.

Krinyo Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49109

2,5 év alatt egyetlen egyszer fordult elő, pont nem voltam itthon, nem tudtam újraindítani sem. Másnap amikor indult az inverter, ment rendesen, és azóta is.

Előzmény: merQree (49108)
merQree Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49108

"...amikor valamiért nem indult el a dataloggerem..."

Nekem nincs loggerem, csak egy USB stick van rádugva, de én is buktam már több napot. Ilyenkor kiszámoltam, mennyi volt a napi termelés.

Beszéltem a telepítést végző céggel anno, és javasolták, hogy véletlenszerűen indítsam újra az invertert, azaz áramtalanítsam. Ezt minden hó végén megteszem, amikor már nincs termelés. Azóta nem volt üres napom...

Összefüggést ne kérdezd :)

Előzmény: Krinyo (49107)
Krinyo Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49107

Nálam most 705,46 jött össze a 4,6-on, illetve volt egy nap, amikor valamiért nem indult el a dataloggerem, így egy teljes nap teljesítménye hiányzik, azzal nem tudok számolni. A 705,46 kWh az egészen pontosan 107,38%-a a tervezettnek, 22,75 kWh/nap, 4,95 kWh/kWp átlag.

A négy legutóbbi hónap (május-augusztus) termelése 109,18%-a a tervezettnek és 102,37%-a a tavalyi hasonló időszak termelésének. Degradáció sehol sem látszik a 3. teljes év végéhez (09.22-én lesz a telepítési évforduló) közeledve.

A rendszer eddigi össztermelése 16550 kWh, ami durván 15,42 kWh/nap, 3,35 kWh/kWp nagy átlag, télen-nyáron, fagyban és hőségben, vagy másképpen 16550 kWh / 2,94 év / 4,6 kWp = kb. 1224 kWh/év/kWp. Szerintem ez nagyon jó 3 éves átlagnak itt fent északon, Mátészalkán. A telepítés közel tökéletes, kb. dél-5 fok, 35 fokos tető.

Előzmény: Tibor691 (49106)
Tibor691 Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49106

10xAmerisolar AS-6P30/255Wp: 2,55kWp + Growatt 3000TL  Dőlésszög=28°, Tájolás=D+25°, árnyékmentes, Tata

Eddigi teljes hónapok:

- Május: 141,72kWh/kWp

- Június: 148,55kWh/kWp

- Július: 143,92kWh/kWp

- Augusztus: 146kWh/kWp

Domexx Creative Commons License 2016.09.01 0 0 49105

Augusztus: 534,07KWh, 3,5KWp mező, Diehl Plat. 3800 inverter, --> 152,59 kWh/kWp, tájolás D+10°, 30°-os tető.

juh75 Creative Commons License 2016.08.31 0 0 49104

Augusztusi termelés 540KWh, 3,5KWp mezőről, 3KW-os inverter, így 154,28 kWh/kWp jött le augusztusban  D-10° 9°-os dőlésszög.

merQree Creative Commons License 2016.08.31 0 0 49103

Sziasztok,

így alakult az augusztus:

turbogabor13 Creative Commons License 2016.08.30 0 0 49102

Köszi:)

Nálam is ez a helyzet, az effektive kicsi dőlés pont kompenzálja a dél-nyugati tájolást, mert gyakorlatilag reggel és délelőtt 9-ig ahogy átsüt a nap a tetőgerinc felett több fényt kapnak a panelek azáltal, hogy a 35 fokhoz képest jobban vízszint közeli helyzetben vannak. Na szóval értitek:)

Előzmény: Törölt nick (49100)
8lazo8 Creative Commons License 2016.08.30 0 0 49101

Jó ez az ábra :)

Előzmény: Törölt nick (49100)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.30 0 0 49100

Íme a várható hozam kördiagram szerűen.

turbogabor13 Creative Commons License 2016.08.30 0 0 49099

Nekem is hasonló a tájolása a rendszernek, nyugat felé fordul kb 40 fokot délhez képest. 22 fok a dőlés. Nekem sztenderd hozza ezeken a 30 fok körüli hőmérsékletű napokon a 31-33 kwh-t azaz 5,3-5,4 kwh/kwp. Ami lehetne jobb is, de a közel sem ideális tájolás miatt elnézem neki:).

Előzmény: BSOD64 (49091)
BSOD64 Creative Commons License 2016.08.29 0 0 49098

Köszönöm Urak!

Úgy gondolom ezek alapján, hogy hozza (hozni fogja) az elvárhatót.

Zs:) Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49097

Győr

tájolás dőlés

D-10° ~42° 5,93kWh/kWp

NY-10° ~34°5,37kWh/kWp

5738g Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49096

5,96kWh/kWp Szeged mellett DK 20 fok (az Dél-20 fok?) kb.27 fok dőléssel.

5 napra visszamenőleg szinte nincs változás.

A napi csúcson a panelek átlagos feszültsége 25,7V-ra csökkent.

Előzmény: BSOD64 (49090)
kjapp Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49095

5,88 kWh/kWp közel ideális szög és tájolás

1robit Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49094

5,86kWh/kWp, dél, 35fok, Fejér megye közepén.

a8lang Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49093

Nekem 5.49 dél-30fok nyugat felé 28fok kb(majd megmérem ezt is) de 26 panel csak 11fokos lejtéssel van, 2panel meg dél +60fok kelet felé.

Villanyóra már csak 13kwh(fizetendő) mínuszban van.

Krinyo Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49092

Ebben a melegben 5,67, déli fekvés, ideális szög.

BSOD64 Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49091

Vácon van a rendszer, a déli iránytól ~+30-35° eltéréssel nyugat felé tájolva ~35°-os tetőn.

BSOD64 Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49090

Sziasztok!

Ma volt az első teljes napom. 5.5 kWh/kWp-re jöttem ki napnyugtára.
Tudtok a mai termelési adatokat mondani, hogy legyen viszonyítási alapom?

Köszi!

3344x Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49089

Mivel tavaly ablakokat cseréltünk, maradt üveg bőven, az lesz a fedése. És nyárra gondolkodom, hogy műanyag redőnyt szerelek rá, az nem olyan drága......

Köszi a választ!

Előzmény: Törölt nick (49088)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49088

Ha nyáron nem takarod le akkor elérheti ezt a  hőfokot. - de itt felmerül miylen fedésed lesz, mert ha valamilyen polikarbonát jellegű, akkor az már lehet ezt nem viseli jól.

Ha biztosra akarsz menni, veszel hőálló szilikont, ami párszáz ft plusz tubusonként, és 350 fokig bírja. De van még hőállóbb verzió is, ami 1000 fokig, sőt van ami 1300-ig is jó.

http://www.mester.hu/300C-Hoallo-Szilikon/23/

http://www.kohazy.hu/?id=termekek&product=mester-hoallo-szilikon-1000-%B0c-310-ml-antracit&art_id=17077&hj=1&nyelv=hun

Előzmény: 3344x (49087)
3344x Creative Commons License 2016.08.28 0 0 49087

Üdv!

Egy gyors kérdés:

Sörkollektort építek, és az abszorbert úgy tudom megoldani, hogy a tetején lévő alulemezt két félből teszem össze, mert úgy van itthon anyagom. A két fél között keletkezett légrést letömítem szilikonnal, ami a leírása alapján 180 fokig hőálló. Mennyi lehet ott a maximum hőfok, elég lesz ez a 180 fok? A választ előre is köszönöm.

Atlon

Zs:) Creative Commons License 2016.08.27 0 0 49086

Kémény árnyék ne legyen, vagy akkor legyen az inverter két sztringes, hogy legalább az egyik menjen rendesen.

Inkább számolni kellene a szomszéd tető árnyékolását, lentről elég csalóka, nem szokott gondot okozni. Megvan, hogy hány fok a nap legalacsonyabb pályája (~20° délben), ezt kell a szomszéd tető magasságával kiszerkeszteni a te tetődre vetítve.

Van amúgy elvileg ilyen árnyék számoló, de még soha nem próbáltam.

Előzmény: eger.jeno (49083)
eger.jeno Creative Commons License 2016.08.27 0 0 49085

Akkor is, ha van olyan pozíció ahol nincs árnyék :-)

Előzmény: szocske_ (49084)
szocske_ Creative Commons License 2016.08.27 0 0 49084

szerintem ez az az eset, amikor érdemes megfontolni a solaredge felárát...

Előzmény: eger.jeno (49083)
eger.jeno Creative Commons License 2016.08.27 0 0 49083

Sziasztok !

Lassan telepítésre kerül a rendszer, de most gondolkodom a telepítés pontosabb pozícionálásában, árnyék minimalizálásban.

Van egy kémény a mező közepén, ami a munkanap végére árnyékolna 4 mezőt a 12 ből. Ha alacsonyabbra rakom a sort, akkor nem lenne árnyéka, de akkor a szomszéd ház - valószinüleg télen árnyékolná a teljes sor alsó szélét.

Van valami lehetőség (honlap, program) arra, hogy meg tudjam (vagy ki tudjam számolni vagy szerkeszteni) a várható árnyékolást ?

Jenő

a8lang Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49082

Én is kimegyek az ágvágóval aztán mindent levágok ami árnyékot adhat, előtte meglesem, honnan jön az árnyék. Ma 68.25-ös nap volt 5,7kwh/kwp.

Aug-ban a legjobb 77kwh(6.44) volt a rekord 7.-én. Majd lesz jobb is de én ezzel is elégedett vagyok nagyon.

Közben az elmű válaszolt 1 nap alatt a panaszomra, törölték a részfogyasztást, innentől nem kapok, de a következő elszámoló számla után megint automatikusan jön részfogyasztásról számla ha volt fogyasztás. Most nem voltam itthon 1.5napig ez jót tett, már csak 32kwh mínuszban van a villanyóra, ha kell leállítom 1 napra a medencét, csak nullán legyen mire jönnek leolvasni.

Az a baj hogy nem tudni pontosan mikor jönnek, hanem 10napos intervallumot adnak meg, és ha akkor nem sikerül akkor néha csak 1-2hónap múlva olvassák le.

Előzmény: Krinyo (49075)
femiki Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49081

Nekem ma 31,14 KWh jött le az 5,2-es rendszerről, 5,99 Kwp.

Június közepén volt egy nap, amikor 37,54 KWh jött, 7,22 KWp. ez volt a legtöbb a beüzemelés óta.

Egyébként ha véletlenül kimenne egy panel, azt hogyan lehet észrevenni? Nem termel semmit?

geosol Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49080

Annak is intenzív a növekedése?   :)

Előzmény: szocske_ (49078)
geosol Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49079

Igen. Ez okozza, hogy a rekordok is áprilisiak. 

Előzmény: Krinyo (49077)
szocske_ Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49078

nálam a ház teteje viselkedik kb. így, talán fél órával még tovább is tart. Én meg kezdjek bontani? :)

Előzmény: Krinyo (49075)
Krinyo Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49077

15%-os túlnapelemezés nem is okozhat, mivel a nyári magasabb panelhőmérséklet miatti veszteség jellemzően 15-20 százalék felett van. :)

Előzmény: geosol (49076)
geosol Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49076

Köszönöm a válaszokat. Megnyugtató, mert nekem 4,16-os mező van a 3,6-os inverterten, de ezek szerint gyakorlatilag semmi veszteséget nem okoz. 

Krinyo Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49075

Van egy gyorsnövésű fűzféle a keleti kerítés mellett. Tavasszal még nem szólt bele a termelésbe, de ősszel vissza kell vágnom... :)

a8lang Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49074

Majd meglátjuk még alig több mint egy hónapja megy a rendszer. 

Előzmény: szocske_ (49073)
szocske_ Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49073

Szerintem nálad akkoriban kicsit túl lapos lesz a tető, nekem 45 fokos tetőn március-áprilisban nem ritkán megy a névleges teljesítmény fölött.

A napi csúcsok ekkor is csak hajszállal haladják meg a nyári rekordokat, mert hiába van pillanatnyi rekord, azért hiányzik a több napsütéses óra.

Előzmény: a8lang (49070)
Krinyo Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49072

Az átlag nálam is, tegnap is 5,6 volt, én a maximumokra gondoltam. :)

Előzmény: turbogabor13 (49071)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49071

Az nagyon jó Krinyo! Nálam az átlag 5-6 között van

Előzmény: Krinyo (49069)
a8lang Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49070

Majd arra leszek kíváncsi amikor egész nap süt a nap felhőmentes idő de bidegebb van.

Előzmény: geosol (49064)
Krinyo Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49069

Zsenge korában volt egyszer egy 7,15-öm, majdnem 33 kWh a 4,6-ról. A jellemző inkább 6,3-6,5 körüli.

Előzmény: geosol (49065)
Zs:) Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49068
turbogabor13 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49067

Nálam tegnap 33 kwh (6-os rendszer), úgyhogy 5,5 kwh/kwp, a rekordom valamikor nyár elején 6.83 kwh/kwp.

Előzmény: geosol (49060)
geosol Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49066

A végén egy kérdőjel van 

geosol Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49065

A rekordom nekem is ilyesmi. 7 kWh /kWp -t ért már el valaki forgatás nélkül.

Előzmény: a8lang (49063)
geosol Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49064

Ahhoz képest, hogy soknak messze nem ideális a dőlése, nem is rossz. 

Előzmény: a8lang (49063)
a8lang Creative Commons License 2016.08.26 0 0 49063

Nálam 5.78kwh/kwp lett a mai nap.

Eddig 6.8 volt a rekord de ez csak 1 nap

geosol Creative Commons License 2016.08.25 0 0 49062

Köszönöm. Nem voltam itthon, nem tudom, hogy itt volt e felhő. Olyan nagy difi nincs a kettő között.  Pár napja kb 0,9 volt az egységnyi termelés, a mai közelebb áll a szívemhez. 

Előzmény: 5738g (49061)
5738g Creative Commons License 2016.08.25 0 0 49061

Igen, 6,025kWh/kWp

32,9kWh jött le az 5,46kWp mezőről. Délután nem volt zavartalan a napsütés.

geosol Creative Commons License 2016.08.25 0 0 49060

Volt ma valakinek 6 kWh/kWp, vagy annál több? (Nekem 5,94)

Krinyo Creative Commons License 2016.08.25 0 0 49059

Fedés alatt nema sokmilliós polikarbonát fedést értem, hanem egy szimpla szolártakarót, mint pl. ez:

http://www.szeusz.eu/?page=szolartakaro_solar

Előzmény: Krinyo (49058)
Krinyo Creative Commons License 2016.08.25 0 0 49058

Uhhh. Pedig ilyen paraméterek mellett nagyon gyorsan megtérülne egy fedés ára. Fele, harmada energiával (keringetés+fűtés), vízzel és vegyszerrel megúsznád, ha lefednéd napközben. A 24 órás forgatásnak ilyen szivattyúteljesítmény mellett semmi értelme, csak energiapocsékolás. 27 fokos vízhőmérsékletig elég napi 10 órát keringetni, fölötte fokonként +3 óra, nálad ez folyamatosan 30 fokos víznél is 19 óra maximum...

Előzmény: a8lang (49057)
a8lang Creative Commons License 2016.08.25 0 0 49057

Nálam 24/7ment eddig nem hült vissza ha fűtve volt, ha viszont nincs keringés nincs fűtés sem. 30fokos a víz mindig, takarni sajnos nem tudom. Egyetlen amit tehetek, hogy hőszivattyúval fogom fűteni és annyi napelemet veszek ami ellátja fizetnivaló nélkül. Kb 80kg multi tablettát használok el évente. Volt hogy heti 16m3-at kellett rátölteni. Idén nagyon keveset töltöttem rá annyi eső esett.

Ma 4kwh-t faragott le a minuszból a nap, már csak 54kwh.

Remélem sokat süt a nap a következő 1-2hétben, mert jönnek leolvasni jó lenne ha nem lenne minuszos egyetlen kwh-al se.

Előzmény: Krinyo (49050)
merQree Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49056

erbe, az elérhető emailcímedre dobtam egy emailt.

halaloszto Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49055

a felénket csak Te kevered bele. 

Előzmény: erbe (49053)
halaloszto Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49054

mindamellett a vattenfall egy svéd állami cég. 

de pl az UK hálózatot is a 90es években privatizálták. https://en.wikipedia.org/wiki/Central_Electricity_Generating_Board

nem csak magyarországon szokás, hogy pl atomerőművet is többnyire állami beruházásban építenek. 

piaci alapom működtetünk most egy olyan rendszert, ami egyáltalán nem piaci alapon épült fel. a piacot a direkt haszon érdekli, minden olyan előny ami a cégen kívül keletkezik az neki érdektelen. miért alkalmazkodjon a megújulókhoz, ha neki abból semmi haszna? hogy kisebb lenne a légszennyezés, az neki nem haszon.

Vajk

Előzmény: halaloszto (49052)
erbe Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49053

Ennek ellenére se voltak olyan léptékű államosítások és újraeladások, mint felénk.

Előzmény: halaloszto (49052)
halaloszto Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49052

haha. most nem állok neki megkeresni a teljes történetet, olyan cikket pillanat alatt találtam hogy Hamburg hálózatát eladták a 90es években az eonnak meg a vattenfall-nak, aztán 2013ban visszavették. mármint az állam.

Vajk

Előzmény: erbe (49051)
erbe Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49051

"ezeket az ország és kontinens méretű rendszereket államok építették, állami beruházásban, egy másik korban"

Nem volt szoc. országokról van szó, hanem a németekről, ahol a nyugati félen semmi nem változott néhány 100 év óta. :-)

Előzmény: halaloszto (49039)
Krinyo Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49050

Ez itt off, de nyílt medencét éjszaka pont azért nem keringetünk, mert jelentősen növeli a párolgást, több pótolnivaló víz fogy, és sokkal gyorsabban visszahűl a víz! Reggel 8 és este 8 között kell csak keringetni, ráadásul ilyen méret mellett fedést (ez a szimpla, kék bubifóliás is bőven megteszi) KELL alkalmazni, mert egyrészt nem párolog, nem hűl éjszaka, illetve nappal gyorsabban melegszik. Ráadásul a vegyszerigény is kb. a felére csökken, mert nem koszolódik annyira, illetve a napfény nem bontja olyan gyorsan a klórt. Az első idényemet én is fedés nélkül csináltam, hetente pótoltam 1 m3 vizet, mert annyira párolgott, ami persze megint visszahűtötte és sosem, vagy nagyon ritkán érte el a normális 26-28 fokos hőmérsékletet (gyerekeknek kell ennyi, 24 kevés).

Előzmény: a8lang (49049)
a8lang Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49049

10x annyi víz van benne. 2.2kw a 2 szivattyú +240 a fűtés keringetője.

14órát megy naponta. Hidegebb időben 24óra kéne mert visszahül éjszaka.

Előzmény: Krinyo (49048)
Krinyo Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49048

Jesszumpepe, mekkora ez a medence, hogy ennyi áram kell a keringetéshez? Én is azt hittem, hogy ebben már a fűtés is benne van. :) Nekem 25 m3-hez elég az 500 W-os szivattyú, az sem megy csak 8-12 órát/nap hőmérséklet függvényében (éjszaka nem keringetünk ugye), az maximum 6 kWh/nap, 180 kWh/hó... durva. Nekem az éves fogyasztásom kb. 6000 kWh, ami szintén igen soknak mondható...

Előzmény: a8lang (49047)
a8lang Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49047

Ez csak a keringetés, a fűtés majd jövőre...

Előzmény: turbogabor13 (49046)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49046

Bocsánat, én is visszaolvastam. Azért azon elgondolkodtam, hogy ennyi áramot zabál a medence fűtése? Persze függ (gondolom) a mérettől, meg hogy mennyit van fűtve. Csak azért, mert jövőre én is szeretnék egy kisebb, inkább beülőset, még az asszonyt kellene meggyőzzem, meg a pénzt előteremteni, de kíváncsiságból én is nézegetem már. Azt írták, hogy azért van fenntartási költség, de ennyi áramot nem számoltam rá:)

Előzmény: a8lang (49044)
merQree Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49045

Elnézést a figyelmetlenségemért!

Előzmény: a8lang (49044)
a8lang Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49044

Ez csak nyáron van pár hónap már többször leírtam az okát. Egyéb időszakban csak kb 700kwh.

Előzmény: merQree (49040)
8lazo8 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49043

Nekem is küldték a résszámlákat, szóltam, sztornózták azóta egyelőre csend van.

Előzmény: a8lang (49038)
belezne Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49042

Szegény :) már többször leírta...

Előzmény: turbogabor13 (49041)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 49041

Nálam 260-310 kwh között mozog a havi fogyasztás mindennel együtt (fűtés nélkül), ebben benne van a bojler is nappali áramon:):) Én is kérdezni akartam már a kollégától mire kell ennyi áram, de én se akartam pofátlan lenni:)

Előzmény: merQree (49040)
merQree Creative Commons License 2016.08.24 0 1 49040

Egy hónap alatt 2000kWh... uhh...

Nem merem megkérdezni, milyen kertészeti tevékenységet folytatsz :-)

AÉs amúgy sem tartozik rám, hogy lehet magánfelhasználóként ennyit elfogyasztani. Nekem, amit fogyasztok, kb 400-500kWh, relatív sok.

Előzmény: a8lang (49038)
halaloszto Creative Commons License 2016.08.24 -1 0 49039

ezeket az ország és kontinens méretű rendszereket államok építették, állami beruházásban, egy másik korban. mint a vasutakat is pl. mostanra cégek kezébe kerültek, és egy másik kor van. magáncégek soha nem építenek ilyeneket. a mostani tulajdonosok is csak életbentartják, foltozzák, esélytelen hogy magántőkéből ilyen léptékben bármi is történjen.

Vajk

Előzmény: erbe (49037)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!