A Mesternél ilyen jellegű, a Dallasból, de különösen a Barátok Köztből megismert színészeltüntetések nem voltak - egy kivétellel: Matyi 1.0.-t lecserélték a beszélni is tudó Matyi 2.0.-ra.
Ha Kulkát el kellett volna tüntetni, az - a két Horváth (már nem a Mester, hanem Gyula és Sándor) eltüntetésének módszeréből kiindulva - vélhetően úgy történt volna, hogy az egyik részben Mágén még ott mentőzik, aztán a következő részben már nem látjuk, és soha még csak szó sem esik róla többet.
Ugyan Mágen beszélne arról a mentőben, meg a Gazdagréten a postaládák előtt, hogy de hát otthon kéne mindenkinek maradni, ez fontos hát bemondták a tévében is.
Mágenheimék fürdőjéből pedig egyszer csak Dörner jönne kis a fosbarna fürdőköntösben, és menne mentőzni, miután elmondta, hogy szerencsére van elég teszt és szakember is a lélegeztetőgépek kezeléséhez.
Iványinak nem csak az a bűne, amit írsz, hanem az, hogy létével és munkájával rámutat arra, hogy
- a propagandával ellentétben igenis vannak rászorulók,
- az állam szarik a rászorulókra rövid távon is (nem ad segélyt) és hosszú távon is (nem kínál kiutat a helyzetből),
- milyen távol is van a magát kereszténynek hazudó "elit" (pl. KDNP) a valódi kereszténységtől (pl. Iványi).
Színészek, képességek, jellemek: nem lepődtem meg azon, hogy olyan figurák kerültek elő SZFE ellenes lózungokkal, mint pl. Benkő Péter, akit eddig is bőven képességei fölött szerepeltettek, de azt is ugye csak egy szintig és darabig lehet, szarból nem lehet várat építeni, vagy ha igen, nem lehet abba beköltözni, a jelleméről meg sokat elmond a bűntetőüggyel terhelt múltja.
És ha már büntetőügy: milyen sokan lettek a büntetett celebek közül NER hívők. Minő véletlen.
Mintha ledobta volna az agya a gépszíjat, amit maximálisan megértek és támogatok.
Ha menne még a teleregény, a következő epizódra szőrén-szálán eltűnne.
Gondolom, családi okokból hirtelen külföldre kellene távoznia, a presszót pedig Almuskának ajándékozná.
És soha többé nem hallanánk róla egy szót sem...:)
Amúgy éppen erre céloztam, amikor azt gondoltam, hogy szándékosan dobják oda a politikát teljesen hidegen hagyó kultúrát ezeknek a külhoni keretlegényeknek, akik közül még a Vidnyászky volt valaha tehetséges is, na de a többi? A Szakács Árpád, a Demeter Szilárd, az OJD, azok mégis ki a repedt faszomok már?
Mert egy itt szocializálódott művésznek ilyen és valószínűleg ennél sokkal súlyosabb véleményekkel kell szembesülnie, amikor éppen teret foglal, azok terét, akikhez évtizedes kollegiális, vagy akár baráti kapcsolatok fűzik és akik eddig se rekesztették ki valójában semmiből, csak kurva nehéz az ő képességeikkel, nyílt arccal olyan kurzust indítani, amit a másik osztályban mondjuk Fullajtár Andrea tart...
Iványiék évtizedes vegzálása is valószínűleg nyomot hagy a lelkekben.
Azt az embert akarják lenullázni, aki soha senkinek nem ártott életében, ellenben állami feladatokat átvállalva olyan emberekkel foglakozik, akikkel senki más nem.
Csak éppen egyszer tett egy szívességet a Király Úrnak és az ilyesmit bocsátja meg legnehezebben az ember.
Meghökkentően kis összegű kölcsön nyújtásával lehet megszüntetni régi kapcsolatokat, ezt magam is tapasztaltam.
Mármint nem a kölcsönadó szakítja meg, a másik fél nem fog jelentkezni soha többet... Pedig tényleg nem ez volt a célom, csak segíteni akartam valakinek.
Szerencsére nem politikusnak, úgyhogy talán börtönbe nem most megyek még...
Mert a feltétlen és ájult tisztelet ezt követeli meg:)
Amúgy meg elment a kedvem az egésztől.
Hogy megbírálhassam, újra végig kellene olvasni és annál azért rövidebb az élet.
Nem ajánlom az olvasását senkinek, egészen elképesztően tömény fostenger, persze nem tudom, miért lepődöm meg még mindig, hogy még tévedésből sem képes igazat mondani a Király Úr?
Ha az újság neve a nyelvtan szabályaival ellentétesen, szándékaidnak megfelelően kisbetű, akkor a minielnök titulusa a nyelvtan szabályaival ellentétesen, szándékaidnak megfelelően miért nagybetű?
Feldobnék egy új témát, ami annyiban kapcsolódik kedvenc és meghaladhatatlan teleregényünkhöz, hogy mind a karakterek, mind az őket megformáló főszínművészek jelentős része szó szerint böfögnék vissza az abban foglalt isteni kinyilatkoztatásokat, ez pedig mindannyiunk Miniszterelnök Úr Őexcellenciájának a magyar nemzet-béli úgynevezett esszéje. (A kisbetűs újságnév meglehet kicsinyes, de szándékos részemről)
Döbbenetes olvasmány, valahogy mindez Tusnádfürdőn, élő szóban kevésbé súlyos, de lehet, hogy csak nekem.
Ha van rá érdeklődés, holnap darabjaira cincálom, de ha nincs, lehet hogy akkor is...:)
Azok a régi jó erkölcsök, Sümi és a Főőőőügyelő úr biztos visszasírja őket.
"– Egyszer jött értem az autó, mentünk forgatni. A tábornokot alakító Kovács Károly már bent ült a hátsó ülésen, s mielőtt lehuppantam, odatette a kezét, hogy ráüljek, és így egy picit megfogdoshassa a fenekemet. A sofőr majdnem infarktust kapott, olyan hangosan sikítottam fel, kikérve magamnak a dolgot. Aztán Kovács bocsánatot kért a maga módján, a többiek pedig azt mondták, nem kell ezzel foglalkozni – nosztalgiázott a színésznő."
a színművész, akinek van egy három t-s ideája a pályáról, amivel talán ezt a szégyenletes helyzetet is meg lehetne oldani: tehetség, tisztesség, tolerancia.
Azon jobboldali véleményvezérek közül lehet valaki, akik bár elhatárolódnak a lopás és a következmények nélküliség maximalizálásának gyakorlatától, számomra az elmúlt 10 évben nem tudták meghatározni, hogy mi is az a speciális magyar kontextus, ami nem a lopás és következmények nélküliség maximalizálásáról szól. (Ilyen LMP-s politikusokra, LMP-közeli újságírókra gondolok.)
Aki pedig egy kicsit is olvas bármilyen nyugati nyelven, az tudja, hogy szó sincs copy paste-lésről. Sírni kell, ha belegondolunk, hogy milyen témákról milyen hangnemben folyik a szó, a vita Európa kulturáltabb felében.
Az EU mint létező világok legjobbikához pedig egyetlen kérdésem van: oké, nem az EU (mármint Nyugat-Eu.) a létező világok legjobbika. De akkor melyik? Legyen szíves valaki válaszoljon erre, mert utazgatva a világban magam nem tudok erre választ adni.
Eleggé kormanyellenes a hangulat itt. Vagy csak a kormanypartiak hallgatnak?
Mit gondoltok erről a mondatról? Nem irom be, ki mondta.
"Ha az az ellenzék programja, hogy nyugatról copy-paste-elünk mindent, a szivárványos zászlóktól az antirasszista mozgalmakon át a gondolatainkig Fehéroroszországról, a magyar kontextusról való gondolkodás nélkül, és az Európai Uniót minden világok legjobbikának tekintjük,
folyamatosan Európázunk és nyugatozunk, az szerintem a biztos receptje egy újabb vereségnek"
Hát igen, ez valóban érdekes, bár azt már megszokhattuk, hogy nekünk a szar sem elég keserű, mindenkivel bajunk van, persze tisztán és szigorúan csakis elvi alapon.
Oké, nyilván nem szeretnék a fideszes ájult rajongó táborra hasonlítani, de azért lássuk be, egyik sem egészen normális: sem az, hogy pl. Bayer akármit mondhat, senki sem sérelmezi azt a táborából, itt meg mindenki ostoba és hülyeséget beszél a györgypéterista morális óriások szerint.
Persze itt is TGM könyökölt le mindenkit, hogy elsőként oktathassa ki Gyurcsányt...
Én Gyurcsány szövegét annak látom, ami, azaz egyszerű érzelmi töltés a táborának.
Mindig az a baj, hogy a baloldal nem kínál semmit a szavazóinak, hát ő kínál, aztán most meg az a gond.
Nyilvánvaló, hogy földönfutóvá tenni valakit se nem szép dolog, se nem nagyon egyszerű, ha egyszer valaki törvényesen került a posztjára.
Viszont szintén törvényesen már miért is ne lehetne elmozdítani onnan?
Már csak azért is, mert az ilyen Rátóti félék valószínűleg maguk sem értik, mi a pék faszát keresnek egy egyetem irányító testületében.
Ha valakit a politika nevezett ki tehetségesnek, az nem csodálkozhat, ha a politika utóbb meg leváltja a tehetségességből, főleg ha egyébként szakmailag semmiféle legitimációval nem rendelkezik.
Aztán persze kérdés, hogy azok a károk, amiket a mostani pártállam okoz, mennyi idő alatt hozhatók helyre, ha ugyan?
Mert sajnos ha valahol a politikai logika veszi át az uralmat a szakmai logika helyett, azt egy kormányváltás után is nagyon nehezen engedi el.
Erre számos példát látunk, most csak a roma önkormányzatot említeném példaképpen, ahol évtizedek óta nincs nyoma a normális működésnek és őszintén szólva nem hiszem, hogy egy egyszerű kormányváltás megfordítaná azt a törzsi logikát, amibe mára már minden résztvevő bele helyezkedett.
Vagy ott a rektori konferencia... Mocsai Lajossal mint társelnök... Hát mit lehet erre mondani?
Olybá' tűnik, ez a Bodó Viktor fiú sajátosan volt tiszteletlen az Opusunkkal. Igazi klasszikusokkal emlegette, de szerintem ezt valamiért nem köszönné meg a Mester.
Tehát azt nem gondolom, hogy most azért szólalt meg, mert felkérték egy pozícióra és ő meg elvállalta, miközben mindenki pontosan tudhatta, hogy pontosan 0% esélye van azt megkapni.
Szerintem már maga a listára való felkerülés is egy kiállás volt, meglehet gyenge, de mégis csak.
Erre a felvetésre nem gondoltam. Lehet, hogy igazad van.
Amin én rágódom napok óta, az a Gyurcsány-féle FB-bejegyzés az SZFE kapcsán. Hogy nem lesz árokbetemetés, meg egyensúlyozás, hanem hogy zárójel lesz. És hogy odaírta azt is mellé, hogy "minden értelemben földönfutókká" lesznek (ti. a mostaniak, pl. Vidnyánszky).
Amin rágódom: oké, hogy ez ennyire kiveri a biztosítékot? Ha oké, akkor tkp. ki milyen változásban reménykedik? Mit várhatunk egy választástól, egy esetleges kormányváltástól, a mostaniak bukásától?
És én erkölcsileg kifejezetten berzenkedem attól, hogy emberek földönfutókká legyenek, meg zárójelbe kerüljenek, de mit lehet elérni enélkül? Attól nem berzenkedünk joggal, ami most zajlik? Minden értelemben?
Tényleg nem tudom, tényleg vannak benne ezzel kapcsolatban egyelőre nem megválaszolható dilemmák.
Ha szociálpszichológus lennék ez egy ígéretes kutatás lenne, hogy vajon hogyan viselkedtek vezető művészeink az adott korban.
Az én begyöpösödött meglátásom, hogy egy színész emberi minősége és a művészi kvalitásai között nagyon gyenge korreláció fedezhető fel nagy átlagban.
A színészeket egyáltalán nem tartom okos embereknek összességében, nyilván vannak köztük ilyenek és olyanok, de nem hiszem, hogy az átlag intellektuális képességeiben felül múlná az aktuális humán értelmiséget, más kérdés, hogy az is milyen már...
Ha viszont netán egy Tamás Gáspár Miklós lennék, akkor csak arra kellene figyelnem, hogy legalább 10 ezer karaktert írjak, ezek 20 százaléka ne lehessen érthető angol, francia, német szótár nélkül, idézzek eredetiben Platontól Wittgensteinig minden kézre eső filozófust, és úgy küldjek el mindenkit, beleértve legközvetlenebb barátaimat és elvtársaimat is a halál retkes faszára, hogy azok fel se fogják, majd elégedetten dőljek hátra az art deco karosszékemben, kajánul várva Bolgárúr telefonját...:)
Csak sajnos sem szociálpszichológus, sem TGM nem vagyok, így roppant megterhelő, hogy megpróbáljak közérthető módon fogalmazni (miután fentiek nem vagyok, máshogy nem is tudnák)...:).
Én úgy vélem, hogy a magyar kultúra minden percben pontosan olyan, amilyennek a magyar kultúra éppen aktuális aktorai meghatározzák.
Ha ma megjelenik egy Háy János interjú, kicsit silányabb lesz, egy Nádas Péter interjúval meg picit jobb, de ez az én szuverén véleményem, más nyugodtan érezheti a folyamatokat ellenkező előjellel, a lényegen mindez nem változtat.
A lényeg pedig az szerintem, hogy a magyar kultúra az nem olyan, mint egy Lindt csokinyuszi, hogy szép és van csengettyű a nyakában, feltesszük a polcra és mostantól csakis ez a kultúra, ami ettől eltér, az kiküszöbölendő abnormitás.
Ebből kifolyólag aki a magyar emberektől akarja megvédeni a magyar kultúrát, az egész egyszerűen nem ura a szavainak, vagy fogalma sincs, miről beszél, vagy valaki más szövegét mondja fel.
Az egy szerintem releváns kérdés, hogy meddig maradhat apolitikus egy művész.
És bár nincs különösebben nagy véleményem Udvaros Dorottya intellektuális képességeit illetően, korszakos színésznek tartom, akinek Kossuth-díjasként és Nemzet Színészeként semmiféle egzisztenciális függősége senkitől nincsen.
És művészileg sem függ senkitől mert amíg még létezik független színház Magyarországon, akkor neki ott lesz szerep és ha van bármilyen nem állami finanszírozású film, abban is.
Tehát azt nem gondolom, hogy most azért szólalt meg, mert felkérték egy pozícióra és ő meg elvállalta, miközben mindenki pontosan tudhatta, hogy pontosan 0% esélye van azt megkapni.
Szerintem már maga a listára való felkerülés is egy kiállás volt, meglehet gyenge, de mégis csak.
És akkor Cserhalmi, és akkor Blaskó…
Meggyőződésem, hogy ha nem engedték volna Vidnyánszkynak, hogy ezt is kitapossa magának, hanem oda adták volna mondjuk a Szamócának, sokkal kisebb lenne most a felháborodás.
Csak a Szami ugyan onnan jön, mint az Udvaros, ő egyszerűen képtelen lenne letaposni mindenkit, akinek a szakmai sikereit köszönheti, ahogy Cserhalmi sem tudja ezt megtenni, Vidnyánszky meg nem köszönhet senkinek semmit és tapos.
Na jó, azért Kerei Gusztáv Okleveles Adótanácsadónak voltak meredek dolgai, mint például amikor Kutya Úron kérte számon, hogy a TV-jében nincs adás.
Lássuk be, hogy elég idegesítő, bakafántos faszkalap volt ő, az más kérdés, hogy a legnegatívabbra írt szereplő messze nem érte el egy Lenke, vagy egy Etus péklapát-szintjét...
A lakóközösség attitűdje pedig a hamisítatlan kádári hozzáállás volt, amit nálunk a hadseregben úgy tettek közérthetővé, hogy nem érdemes megbaszni a parancsot, mert attól csak szaporodik.
Szóval be kell fizetni a kurva adót, de akinek fizetjük, azt utálni kötelességünk.
Persze Kerei nem szedte az adót, ő csak adótanácsot adott, mégis utálni kellett, aki meg valójában szedte, nevesül az állam, azt meg nem szabadott utálni, mert az mi voltunk.
Végső soron akkor is megálmodtunk magunknak egy ellenséget, akinek valójában semmi köze sem volt a vélt vagy valós nyomorunkhoz és azt szabadon gyűlölhettük.
Ezt akkor népi demokráciának hívták, ma meg illiberális demokráciának.
Secko jedno.
A gond az, hogy kell vagy 30-40 év tapasztalat, mire ráébred az ember arra, hogy bármiféle kiegészítése a demokrácia szónak valójában fosztóképzőként működik, aztán mire erre valaki rájön, rövidesen meg is hal és jönnek az új generációk, akik kezdik elölről a tanulási folyamatot, közben népünk választott képviselői útján gyakorolja az Adrián nyaralás aktusát...
A McMester zsenijét dícséri, hogy úgy tudta megalkotni a karaktert, hogy azt a nézők a McMester szándékának megfelelően csak egy irányba tudták továbbgondolni: aki ilyen, az biztos fel is jelent.
És a derék, rendes lakóközösség milyen nagyon örült ennek, hogy a ló b@szta volna nyakon mindet.
Ahogy az is egy hatalmas parasztság volt, hogy a törvénytisztelő állampolgárok lenéztek és adókullancsnak neveztek valakit, aki az általuk mélyen tisztelt állam legfontosabb bevételével foglalkozik, és ebben az esetben mindegy, hogy ellenőr vagy tanácsadó az illető.
"...senkit nem érdekelne a tanács/önkormányzat akármilyen osztáylán semmilyen üvöltve síró gyerek, talán még az sem, ha Ullmann Mónika -a mai- meztelenre vetkőzve adta volna elő a kérelmét..."
Matyi időközben elballag a suliból és elmegy egy messze lévő iskolába kollégistaként és egy irodalom témazáróra megírt fogalmazására felfigyel a magyar tanára és bátorítja, hogy írjon még, mert jó a stílusa és később megírja a bestsellerré vált Szekrénybe zárva című regényét és az agyatlan szüleit max. karácsonykor látogatja meg, ők se keresik, mert már megnőtt akkorára, hogy nem fér be a szekrénybe.
"Csűrös Karola, és hozzátette: amikor 1999-ben a teleregényt megszüntették, a stáb igencsak meglepődött. Még legalább 4-5 év volt a sorozatban."
Lenke néninek egyre nehezebben esik a fájós lába miatt a regálok közötti botorkálás, a főőőőmérnök úr és DNS bácsi egyre több fatolvajt fog, Taki bácsinak egyre gyakrabban fogy ki a benzine, Alma egyre többször megy el munkaidőben a presszóból, mert ő megteheti, Tyúkanyó egyre többször rendszabályozza Benőjenőubul bácsit, Julcsinak a fél város megvolt, a Mágen családnál egyre üresebb a hűtő, mert egyre nincsebb a pénz, Drágajutkám igazgatóhelyettes marad továbbra is, Feri pedig két keccsölés között beáll kurátornak.
Máig csodálkoztam, hogy Udvaros Dorottya is megszólalt ebben az ügyben, mert bár jó színésznőnek tartom, egy egyenes mondatot soha semmilyen témában nem hallatott még. Aztán ma hallottam, hogy ő is az SZFE által javasolt kuratóriumi jelöltek között volt, akit aztán mellőzött Palkovics. Így már megértettem mindent...
Ez a Vágáschi gyerek nagyon ügyes. Három műszakban dolgozik a nyomdában. Utána keccsöl Góliáttal Otthon belelép a Windows 95-be és csodákat tesz, keresztrejtvényeket csinál. Focizik Matyival. Elveri a Lantos utca környéki huligánokat És még marad ideje hogy bizottsági tag legyen. Remek ember. És megelégszik egy kis zöldbabbal és egy kis shcörrel. Csak Janka néni meg ne igya előle.
Elhiszem, de a jelen kultúr-korifeusai nem is onnan jöttek, hanem Vidnyánszky Ukrajnából, Demeter Szilárd, Szakács Árpád pedig Romániából.
Vidnyánszky velem egykorú, szóval ő még a SZU-ban is élt jópár évet.
Nem tudom, ott mi volt, de Romániában tényleg orrba-szájba szopatták a magyarokat.
Van egy barátom, őt az egyetem után a Zsil-völgyébe vezényelték dolgozni a pár hónapos gyerekével, miközben a férje maradt Nagyváradon.
Nem az volt, hogy majd keresel munkahelyet, hanem megmondták, hogy itt fogsz dolgozni és pont.
A lakásban patkányok szaladgáltak, neki pedig a bányában, ahol geológusként dolgozott ügyelnie kellett, nehogy kettesben maradjon egy bányásszal...
Valóban annyi sérelem halmozódott fel bennük, hogy az nem gyógyítható.
És számukra a magyar nyelv és a kultúrának az a része, ami eljutott hozzájuk, amikor csempészni kellet az István a királyt, az jelentette a románoktól való elkülönülés esélyét.
Valamint tényleg folyamatos harc volt az életük, itt sem szoktak egyébként megzakkanni, ha nehézség adódik, továbbá összetartanak.
Mert ott is kívülállók voltak és itt is azok.
Nem szeretik egymást feltétlenül, de tartják a kapcsolatot, teljesen máshogy működnek, mint mi.
Bródy is feszegeti valamelyest ezt a témát az interjúban.
"Bródy: Tudom, hogy Demeter Szilárd csak néhány éve jött át Magyarországra. Hogy Erdélyben nőtt fel. A kisebbségi magyarság kétségbeesett küzdelmeit volt kénytelen vívni jó ideig – azért, hogy megtartsa a magyar nyelvet, a magyar kultúrát. Ez a kisebbségi helyzet logikusan eredményez egyfajta dacos harciasságot, kemény beleállást.
– Kisebbségi komplexust?
Bródy: Nem tudom, komplexus-e, mindenesetre magatartásforma. Ha a többségi nemzet a román, amelynek mi nem vagyunk fontosak, a nyelvünk meg eltörlendő… Ilyenkor körömszakadtáig védeni kell azt. Ezzel az attitűddel érkezett tehát Budapestre.
Azt hiszem, előbb-utóbb rá fog jönni, hogy itt a többségi nemzet is magyar. Hogy itt nem vagyunk kisebbségben. Ő sincs.
Ez a felismerés pedig, ha megérkezik, fontos változásokat indíthat el benne. Mert amúgy kulturált, művelt, tájékozott embernek ismertem meg."
Elhiszem, de a jelen kultúr-korifeusai nem is onnan jöttek, hanem Vidnyánszky Ukrajnából, Demeter Szilárd, Szakács Árpád pedig Romániából.
Vidnyánszky velem egykorú, szóval ő még a SZU-ban is élt jópár évet.
Nem tudom, ott mi volt, de Romániában tényleg orrba-szájba szopatták a magyarokat.
Van egy barátom, őt az egyetem után a Zsil-völgyébe vezényelték dolgozni a pár hónapos gyerekével, miközben a férje maradt Nagyváradon.
Nem az volt, hogy majd keresel munkahelyet, hanem megmondták, hogy itt fogsz dolgozni és pont.
A lakásban patkányok szaladgáltak, neki pedig a bányában, ahol geológusként dolgozott ügyelnie kellett, nehogy kettesben maradjon egy bányásszal...
Valóban annyi sérelem halmozódott fel bennük, hogy az nem gyógyítható.
És számukra a magyar nyelv és a kultúrának az a része, ami eljutott hozzájuk, amikor csempészni kellet az István a királyt, az jelentette a románoktól való elkülönülés esélyét.
Valamint tényleg folyamatos harc volt az életük, itt sem szoktak egyébként megzakkanni, ha nehézség adódik, továbbá összetartanak.
Mert ott is kívülállók voltak és itt is azok.
Nem szeretik egymást feltétlenül, de tartják a kapcsolatot, teljesen máshogy működnek, mint mi.
Amúgy akik átköltöztek, azoknál egyáltalán nem veszem észre, de a kinn maradottak szerintem továbbra is kissé lenéznek minket.
Mert mi csak úgy megkaptuk, amiért nekik harcolniuk kellett, meg nem beszélünk olyan ízesen magyarul se, ami pedig nekik nagyon fontos és bele nyugodtunk Trianonba, pedig ők pont úgy számítottak Erdély visszatérésére az anyaországba, ahogy az 56-osok az amerikai beavatkozásra...
Hozzá teszem, hogy volt olyan eset, amikor a barátaink egymással románul beszéltek, ha nem akarták, hogy értsük, amit akkor is a modortalanság felső fokának tartottam...
És egyáltalán semmi bajom azzal, ha valaki itt keresi a boldogulást, az először említett barátaim például nagyanyám régi lakásában éltek, amikor átköltöztek, igaz, fizettek bérleti díjat.
De azt látni kell, hogy kulturális téren vezetői pozícióban nincs helye annak, aki nem ebben az országban élte az elmúlt 40-50 évet, mert a kultúrának csak egy nagyon kis szeletét ismerik. Azt, ami eljutott hozzájuk. (De azt hiszem, ezt már írtam korábban)
Mert oda-vissza tudják az István, a királyt, Cseh Tamást, az Omegát és az LGT-t, de ennyi.
Ha valaki abban nő fel, hogy a magyar író az a Wass Albert, az ugyan mit tudna kezdeni egy Esterházyval, Nádassal, Spiróval? Bodor Ádám is terra incognita számukra, pedig ő éppenséggel földijük, csak harmatos üvereket, elszökellő szarvasokat, valamint geci zsidókat nem találni a műveiben és még az Istenszékét se nagyon...
És azt is elismerem, hogy igenis tiszteletre méltó dolog, hogy minden represszió ellenére megőrizték a magyar kultúra egy változatát úgy, hogy a magyar határtól 500 kilométerre mindenki magyarul beszél, előtte-utána meg nem.
Azzal viszont nekik kellene tisztában lenniük, hogy a Magyar Köztársaság területén nekik nem kell a kultúrát a magyaroktól megvédeniük, mert azt nem az itt élő magyarok veszélyeztetik, hanem éppenséggel ők maguk.
A kultúra ugyanis nem egy statikus valami. A kultúra holnap már nem az lesz, ami ma volt és főleg nem az, ami abból az 50-100 könyből, ami hozzájuk eljutott, lecsapódott.
Hogyan vezetheti olyan ember a magyar színházi életet, akik nem tudja, mi az a 25. Színház, az Egyetemi Színpad?
Aki nem látta színpadon Tolnay Klárit, Kálmán Györgyöt, de akár Bessenyeit, Sinkovitsot?
Aki nem látta Várkonyi, Székely Gábor, Zsámbéki, Ascher rendezéseit, nem látta a híres kaposvári előadásokat?
Ez nem az ő hibája, nem volt rá lehetősége.
De ettől még ezek a hiányok megmaradnak, műveletlen ember pedig ne vezesse a magyar kultúrát csupán azért, mert a harcos mentalitása által le tudja taposni a körülötte állókat.
Nekem más tapasztalataim vannak a határontúliakkal kapcsolatban. Anno voltak vajdasági és felvidéki ismerőseink, akik a '70-es és '80-as években nagyon odáig voltak a helyzetükért, főleg a "jugók", akik szerint mi csicskák voltunk Kádár és a szovejetk alatt, bezzeg az ő felvilágosult Titojuk. Én valahogy nem tapasztaltam, hogy minden határontúli élete csak a "szakadatlan harcból" állt volna.
Nos igen, az az indignáltság, ami Nemcsák egész TV-szereplésében látható volt, kísértetiesen emlékeztet az előző pártállam ilyen-olyan funkcionáriusaiéra, akik mélyen meg voltak bántva és egyáltalán nem értették, mit nem lehet szeretni a műsorbizottságon, meg a pacalvacsorán az ulti partival.
És hát persze az ősi Markos-Nádas káder-paródiáira.
Cseppben a tenger, mondhatnánk, mert a rendszer alap hierarchiája minden esetben visszaköszön az egyes alrendszerekében.
A Király Úr ugyebár teljesen dilettáns bólogató jánosokkal veszi magát körbe és aztán ugyanezt csinálják ezek a jánosok is, mire a rendszer aljára érünk, nehezen hihető mélységbe merült szellemi nívót találunk.
Szerintem a szakmai hozzá nem értés nem feltétlen elvárás, egyszerűen nincs elég emberük minden pozícióba, ezért kellene A4-es névjegy Vidnyánszkynak, ha minden posztját fel akarná rajta tüntetni.
A művészet különösen érdekes ebből a szempontból, mert valós művészi produktumot az asztalra letett ember nem nagyon kívánkozik ezek közé.
Meg hát az egész életüket ebben a világban, ebben a közegben élték, nem biztos, hogy egyébként kellemes szakmai kapcsolatokat fel akarnak számolni, hogy aztán majd Gregor Detti legyen a partnerük, mert az elég kínos és ezzel ők is tisztában vannak.
Látható, hogy Rudolf Péter sem nagynemzethy löttyel vette át a Vígszínházat, bár szerintem kicsit meg is bánta, hogy így a nyakán maradt, csak veszíteni tud ugyanis vele.
Ennek ellenére azért a mélyben öldöklő harcok dúlnak, nem vagyok biztos abban, hogy mindenki szívesen inna a másik által főzött teából, mert akárhogy is nézzük, frusztrált, tehetségtelen művész még így is több van, mint pozíció.
És akkor ebből a katyvaszból egyszer csak kiemelkedik valaki, aki onnantól amíg ki nem fúrják, vagy a Király Úr meg nem unja uralja az adott területet.
Ezek a kultúra esetében jellemzően a határon túli versenyzők, szerintem azért, mert ők otthon ahhoz a szakadatlan harchoz szoktak hozzá, ami a csonka-országban nagyjából 70 éve már nem divat.
Az a stílus, amiben ők kommunikálnak, itthon utoljára Rákosi pajtás idejében volt szokásos, azóta felnőtt 3 generáció és egyszerűen kiveszett a kultúránkból.
Nem véletlenül mondta Hegedűs D. Géza, hogy de hát mi nem így szoktunk egymással tárgyalni.
Ettől még megfojtanánk egymást egy kanál vízben, de szembe azért mosolygunk. Meg hát adunk magunkra annyit, tartjuk magunkat annyira értelmiséginek, hogy már csak nem borítjuk a másikra az asztalt.
Ők viszont abba szocializálódtak, hogy a többségi állam minden téren megkeseríti az életüket, az ellen állandóan harcolni kell, aztán amikor ideérnek, nem veszik észre, hogy itt nem a nemzeti megmaradásért kell küzdeni, mert azt valójában nem fenyegeti semmi és senki.
Vidnyánszky Attilát például kimondottan lelkesen fogadta a kritika is, aztán amikor kapott pár negatív véleményt, mert hát ugye ilyen is van, akkor befeszült és azóta folytat keresztes hadjáratot az egész világ ellen. Demeter Szilárd dettó.
És ezért azért jó a Király Úrnak, mert ezek az emberek nem fél szívvel fogják vezényelni a kivégző osztagokat, hanem teljes meggyőződésből, jezsuita elszántsággal.
És ha netán ki kellene őket akolbólintani, akkor mivel nem rendelkeznek a művészi szakmában különösebb beágyazottsággal, senki sem fog sírni miattuk.
Ők ugyan továbbra is vérig lesznek sértve, de az már kit érdekel akkor, úgyis megszokták egész életükben.
Szerintem a NER HR egyik alapja a hozzá nem értés, viszont Nemcsák mégis egy színész, látott már színházat belülről, így teljesen hozzá nem értőnek nem tekinthető, így nem is kaphatott olyan magas pozíciót, elég neki egy "külvárosi" színház is (külvárosiság persze nézőpont kérdése).
Az meg egy NER sajátosság, hogy mondanak valami kis, közepes vagy nagy baromságot, és amikor valaki visszakérdez, akkor leblokkolnak, megsértődnek, bosszút állnak, zsidózni, cigányozni, kommunistázni, brüsszelezni kezdenek. És a szép benne az, hogy gyakran teljesen feleslegesen kreálnak maguknak ilyen helyzeteket, lásd pl. ma Papagáj Petikét a jachton.
A probléma az Vágáschi direktor úrral, hogy miközben teljesen egyértelműen nem a művészi és nem a menedzseri képességei nyomán jutott egy - valljuk be, ahhoz képest, hogy a felcsúti díszpáholyba jár meccset nézni, mert az közel van a budaörsi lakásához, meg hogy templomépítésre szervez adománygyűjtést, meg elénekelte azt a klasszikust az abuzáló huszárokról, nos ehhez képest - igencsak szerény állomáshoz a NER rendszerében (ami csak azt mutatja, hogy még nem teljesen kiforrott a NER kontraszelekciós rendszere, hisz nem mindig a leghangosabb legalkalmatlanabbak kerülnek a legfontosabb helyekre), ő láthatóan elhitte, hogy kiemelkedő művészi és menedzseri teljesítményre képes.
Ezért aztán hetet-havat összehord akkor is, amikor egy egyszerű, teljesen lényegtelen kérdésben kellene megnyilvánulni, majd amikor láthatóan belezavarodik a saját maga által generált katyvaszban, akkor a végén jól felbassza magát, oszt hazamegy.
Kiváncsi lennék, milyen cirkusz lenne, ha a sportállamtitkárnő (vagy mi a csöcs a titulusa) neve alá azt is kiírnák, hogy "egykori playmate" vagy "egykori aktmodell", esetleg "aki egykoron kirakta a csunyáját", akkor milyen cirkusz lenne, pedig az is van annyira igaz, mint az, hogy ez az ember egykoron szoci szóvivő volt.
Szerintem annyira nem szakmai alapon vannak ezek kinevezve, ő sem, hogy vagy fel sem tűnt neki a dolog, vagy ha igen, akkor megnyugtatta magát azzal, hogy a "minielnök úr tudja, hogy mit kell csinálni, és ez biztosan így van jól, de nem is lennék most a nyugati imperialisták helyében, és különben is, egy szoci kerület nem is érdemel jó színházat".
Nem azért van ott, hogy okos legyen, hanem hogy tudja, mi a dolga, pl. hogy ha felújítás van, akkor azt a JZSF TTL Zrt.-től kell megrendelnie, esetleg az Aranyérkalász Popotimus 66 Kft.-től.
A huncut szót pedig nyugodtan ki lehet cserélni a rohadékra, amennyiben sikerrel járt a gyors kutakodásom, s tényleg mindössze egy bő évig volt az illető MSZP-szóvivő 2014 után. Utána sofőrködött is, szóval kereste a helyét, s láthatóan nem nagyon találta ebben a szupi kis rendszerben.
Jah, s a műsorvezető sem kérdezi meg, hogy az egyik leginkább rezsimbarát színigazgatót vajon miért nem támogatta minden évben a rezsimbarát fővárosi vezetés szar 100 milliókkal. (S miért kellett megelégednie azzal, hogy csak 4-5 évente kap egy kis ingyensütit.)
I. A nem egészen 14.000 Ft-os kötelező minimálbér-emelés miatt 34 milliós mínusszal terveztek, miközben valóban néhány perccel korábban határozottan kijelenti, hogy mínusszal tervezni abszurdum.
Egyébként egy 34 milliós mínuszt 14.000 Ft-os kötelező béremeléssel magyarázni, azt jelenti, hogy 12 hónappal számolva 202 ember kap ennyivel nagyobb bért.
II. A direktor úr nagyon büszke arra, hogy amikor átvette nehéz helyzetben a színházat, akkor 36 alkalmazottja volt, most pedig már 67. Amikor a kötelező minimálbér-emelés miatt mínuszos költségvetést tervezett, noha az teljes abszurdum, akkor 202 embernyi emelést tervezett be 36 emberre - jóllehet, az nem derül ki, hogy a 36 emberből vajon hányan lehettek egy budapesti színházban minimálbéren bejelentve. Ez azért is lehetne fontos körülmény, mert még a legelején, amikor erre hivatkozik, akkor jelzi, hogy ez az emelési kényszer természetesen bérfeszültségeket is okozott, amit szintén kezelni kellett.
III. A József Attila Színházról azért lassan kiderül, hogy az elmúlt tíz évben el volt nyomva. A Madách Színház (bár ennek a nevét nem volt hajlandó kimondani) is mínuszba csapott át, a Vígszínház is kapott 120 milliót béremelésekre (ennek a nevét gond nélkül kimondta).
IV. Bár két év alatt jelentősen, majdnem a duplájára emelték a kollégák létszámát, de a 34 milliós mínuszból úgy lett 6 milliós plusz, hogy nem tudták megemelni a - kötelező módon - kollégák bérét.
V. Szerintem ez az ember egyébként távolról sem rosszindulatú, hanem csak buta és bizonytalan, meg végtelenül hiú. Jól felcsűrte magát egy olyan állításon, aminek a jelentősége az állítást megfogalmazó szerint sem túlságosan nagy. Erre jól megvédte magát, hetet-havat összehordva.
Végső soron ez alapján a nem egészen 11 perc alatt is bizonyosan ki lehet jelenteni, hogy úgy emberileg, mint szakmailag alkalmatlan egy színház vezetésére.
Azért elég huncut ez az ATV, mert ha az újságíróhoz odaírja, hogy "az MSZP volt szóvivője", ahol a szóvivő akár szakmai pozíció is lehetett, de mégsem ez, hanem az MSZP fog beleégni az emberek agyába, addig a Vágási Ferihez nem írja oda, hogy pl. "Orbán mellett az egyik fehérvári huszár", vagy hogy "Orbán egyik focipajtása", esetleg hogy a "Fidesz rendezvények és tribűnök gyakori vendége", netán "az egyik Fidesz kampány plakátarca", stb. Ott csak annyi szerepel, hogy igazgató, tehát csak a szakmai tudás és alázat vezérli.
Egy újságíró egy korábbi beszélgetésben azt mondta, hogy egy fővárosi bizottsági ülésen hangzott el, hogy a 11 akkori fővárosi színház közül egyedül a Vágáschi-Teátrum adott be minuszos költségvetési tervet.
Erre Ferencünk visszavágott, hogy minuszos költségvetési terv az nonszensz, ő olyat biztos nem adott be, különben is minden évben ők nyereségesek.
(Itt jegyzem meg, hogy a minuszos terv akkora nonszensz valóban, hogy az állami költségvetés emberemlékezet óta így készül)
Erre az újságíróbarátom mondta, hogy ez a 18-19-es évadra vonatkozott és fel is olvasta a bizottsági ülés jegyzőkönyvéből az idevágó részt.
És itt mondta Nemcsák Feri azt, amit akár el is tudnék fogadni és lehet, hogy igaza van benne, hogy ebben az időszakban kellett a minimálbért a törvény szerint megemelni és ezzel ők jelezni akartak a fenntartó, akkor még bp. önkormányzat felé, hogy az akkori támogatással ez veszteséget fog eredményezni. És hogy ez csak terv volt.
De amúgy év végére mindennek ellenére nyereségesek lettek, amikor a riporter rákérdezett, hogy ezt hogy sikerült, akkor mondta, hogy mégsem emelték meg a minimálbért, ami vagy törvényességi aggályokat vet fel, vagy visszavágták az alkalmazottak munkaidejét, vagy nem tudom.
Majd az újságíró ránk zúdított egy rakat forintösszeget, ami nem alkalmas arra ebben a formában, hogy bárki megértse, erre Vágáschi Karcsi elkezdett ezekkel a számokkal vitatkozni, itt vált teljesen követhetetlenné az egész beszélgetés.
Volt még a slapajnak egy érdekes kérdése, hogy ugyanis 2014-ben az állam átvállalta a színház összes fennálló tartozását, ugye?
Ez akárhonnan is nézem, egy eldöntendő kérdés, erre a mi Hírónk nekiállt össze-vissza, összefüggéstelenül hablatyolni az eredeti pályázatról, meg hogy most kétszer annyi alkalmazottjuk van, mint amikor becses személye átvette a fővárosi színházi élet epicentrumát.
Aztán meg lejárt a műsoridő.
Szóval volt egy eredeti állítás, amit ő kifogásolt és bekéredzkedett a stúdióba.
Majd az ezen kérdéssel kapcsolatos, szerintem releváns állítását éppen csak elmondta, de nem fejtette ki értelmesen, ezután pedig minden egyéb irreleváns témáról beszélt.
A beszélgetés végén pedig felpattant és mindennemű a beszélgető társai felé tett gesztus nélkül kirohant a díszletből, mint akinek nem volt nörsze.
Ez is érthető, hiszen személyes megtámadtatás okán be kellett mennie a szuperkommunista Németh Sándor TV-jébe és ott olyan újságíróval vitatkoznia, akinek a lapját valami homályos okból nem akarják egyelőre megszüntetni, pedig úgy mennyivel könnyebb lenne és igény is lenne rá.
Ez minden ép lelkületű embert kihoz a sodrából, mint Kövér Lászlót is egy Szabó Tímea felszólalás a Parlamentben...
(Amúgy ha már itt tartok, ide csatolom az amerikai politika talán legnagyobb reménysége, Alexandria Occasio-Cortez (AOC) beszédét, ami az utóbbi évek legkiválóbb politikusi megszólalása volt és az őt le kibaszott kurvázó kedves kollégáját tette helyre elképesztő eleganciával, és igen okosan, érdemes megnézni:)
Nagyon remélem, hogy katedrát kap a megújult SZFE-n, mert mind kommunikációban, mind színházmenedzselési kérdésekben tudna meglepő tananyaggal szolgálni, de az lenne a legjobb, ha ő maga is visszairatkozna oda és legalább egy évvel a tanítványai előtt járna... Aztán amit tanult, gyorsan visszatanítaná.
És még a szobámban is kicserélte a bútort, de úgy, hogy mindent a helyére pakolt vissza. Igaz, eről nem kérdezett meg, de mindegy, mert pont eltalálta az ízlésemet.
"A mai napig nem állt össze, hogy mikor és hogyan került oda a pénz..."
Etuskó Tyúkanyó csempészhette oda, mert tudta, szükséged lesz rá, és éppen eladta egy csempéjét. Amiről nem tudsz, utána felugrott hozzátok és megpakolta a hűtőtöket jégszekrényeteket a zöldséges Józsinál vásárolt áruval.
Igen, ebben a listában volt, hogy kapható speciális L alakú takaró, ami ágyjelenetnél a férfit derékig, a nőt nyakig takarja. Mesternek ilyesmire nem volt szüksége, csak presszószékekre.
A rosszfiúknak van bőrdzsekijük sablon Mesternél is befigyelt valami módon: pedofilnál selyem nyaksál.
Régebben még a múlt század elején is az volt sok helyen a módi vidéken, hogy sok gyerek született, pláne szegény családokban, ők voltak a legszaporábbak, egy elmélet szerint mivel pénz nem sok volt, és még nem volt tévé, rádió, mozi ( vagy ha volt a jegyre nem volt pénz mindig) nem volt más szórakozás csak a szex, védekezés pedig gyerekcipőben járt akkoriban. Na meg a védőoltások megjleenése előtt nem volt ritka, hogy 10 gyerekből csak 2-3 élte meg a felnőttkort, mikor tomboltak olyan ma már alig létező betegések mint kanyaró, diftéria. A gyerek meg ameddig nem volt munkaképes csak nyűg volt, akinek kuss a neve. Ha nem aludta a végig az éjszakát ópiumos teával meg pálinkás kenyérrel szedálták le, hogy aludjon, volt is elég degenerált emiatt, mert bizony egyik sem tesz jót a gyereknek. Az is megvolt ,hogy beásták térdig a földbe, hogy ne mászkáljon el napközben ill. asztal lábához volt kötözve, ameddig a szülők nem voltak otthon, szintén, hogy ne mászkáljon.
Árvácska filmben is jól látszik ez, gyerekek semmibe vannak véve a sajátok is, a lelenc még inkább, ruhája sincs, és a parázs a kézre mint fegyelmezési módszer is középkori.
Már csak azért is, mert ugye ha tanyán laknának, ahol nincs a környéken senki, akkor csak magukkal basznak ki, de egy társasházban, a szomszédokra is tekintettel kéne lenni. Felveszi, megnyugtatja, visszaaltatja és csendben van. Mondjuk azt se értem ,hogy Lenke, aki amúgy szeret belepofázni mindenbe, és pont a szomszédban lakik, tehát Süminél jobban kéne zavarja a gyerekvisítás hogy nem mondta a doktor úrnak, hogy ugyan vegyék már fel azt a gyereket este ha ordít, neki is jobb nektek is jobb, nekünk is jobb. Hiszen Lenke néni annyira jól tudja hogy kell gyereket nevelni, hogy még Jutka is őt kérte, hogy maradjon bent az első fürdetésnél, hogy nézze jól csinálja-e nem DrágaZsuzsámat, az anyját, gondolom ott is gyerekkori trauma lehetett ,emlékezett rá, hogy DrágaZsuzsám nem jól fürdette. :)
Gyereket nem azonnal felvenni szerintem lehet okos döntés.
Én is hajlok erre a véleményre, de ez sajnos meredek kérdés.
És paradigmák vannak, de egzakt bizonyítékok nélkül.
Nem tudjuk egyelőre, kérdés, megtudjuk-e valaha.
Mert rendben, a család nem rendelődhet alá a gyereknek, ez az állatvilágban sincs így, nézzük csak a saját fészkéből fiókáját kidobó, vagy egyenesen megevő sast, de másfelől bizonyos kutatások oda konkludálnak, hogy a csecsemőkori traumák bizony rányomják a bélyegüket az ember egész életére.
Orbán urat például rugdosta is az édes jó aptya, engem nem rugdosott ugyan az enyém, de aktívan vert azért és mégis milyen tisztességes, becsületes emberek lettünk mindketten...
Apró különbség, hogy én ezt az én apámnak soha nem bocsátottam meg, anyámnak sem, hogy eltűrte és ezt meg is mondtam mindkettőjüknek, viszont el nem tudnám képzelni, hogy egy nálam nagyságrenddel gyengébb és velem hierarchikus viszonyban lévő embert, aki tehát a viszonyból fakadóan semmiképpen sem üthet vissza, megverjek.
Orbán úr viszont kicsi nosztalgiával tekint a PC előtti világra, amikor gyereket verni, mint répát még szokványos volt, mai rajongói pedig a korszellemnek engedve vak komondorokkal fegyelmezik nejeik őnagyságát és kazánba zárják a szolgáikat.
Igazán kár, hogy még nem gyújthatnak alájuk, pedig bizonyára megérdemelnék...
Na de jön még kutyára teherautó, ahogy a régiek mondták...
Annyit azért még hozzá tennék, hogy Illyés Gyula a Puszták népében hosszan taglalja azt a bukolikus jelenetet, amikor a fiú az idős apját a hajánál fogva cibálja át a házon és az apa a néphagyomány egy pontján felszólal, hogy most már engedj el, fiam, én is csak eddig vonszoltam az apámat!
Szóval a hagyomány szép dolog, csak a fagyi könnyen vissza tud nyalni, megnézném ezt a jelenetet őfelsége és Rasi, vagy Tiborcz Pista részvételével a királyi család nyári rezidenciáján.
Nap mondása, fel is írom magamnak, mától kezdve ha kérdezik, tőlem van. :-)
Használd egészséggel, én is a Facebookról loptam:)
Mágen ebben is előtted jár, ő az öltönyében talált párszázezer forintot, van annak, aki el nem issza. Amúgy korábban azt játszottam, hogy amikor hazajöttem egy külföldi utazásról, akkor az éppen olvasott könyvbe tettem bele a megmaradt devizát/valutát.
Aztán pár év múlva mindenhonnan potyogtak ki a zlotyk, meg koronák.
Amúgy pórul is lehet járni, mert van egy barátom, akinek a szülei bajaiak lévén a dínárt gyűjtögették hasonlóképpen, aztán jött a hiperinfláció és mindjárt nem ért semmit a megtakarításuk.
Romániában meg tizenéve egyszerűen levágtak 4 nullát a lejből és lett új lej, de a régi is használatban maradt.
Ugyanez a barátom pár éve büszkén mutatta a régi 10 ezer lejesét, hogy majd ebből fedezi a nyaralását.
Mondtam neki, hogy ez kb. 70 forintot ér, kicsit csodálkozott:)
Amikor jogosítványt szereztem, apámtól kaptam 500 forintot, ami 1981-ben nem volt kevés pénz, hogy azt mindig tartsam a jogsim mellett, ha bármi történne, sajnos már nincs meg...:) Aztán kicsivel később meg lett egy Kangaroos cipőm, aminek a nyelvében mindig volt egy kis zseb.
Abban gyárilag volt egy egymárkás érme, na az sincs meg már, szerintem sört vehettem belőle:)
Nap mondása, fel is írom magamnak, mától kezdve ha kérdezik, tőlem van. :-)
Amúgy én egyszer jártam így, mentem gólyatáborba, és a Déliben jutott eszembem és a pénztárcámat megnézve meg is győződtem erről, hogy elfelejtettem odahaza pénzt kérni. Nem tudom, hogy miért, de benyúltam a nadrágom hátsó (!!!) zsebébe, ahova amúgy nem nagyon szoktam pénzt tenni, és ott találtam X ezer forintot. A mai napig nem állt össze, hogy mikor és hogyan került oda a pénz...
De ettől függetlenül, jogos a felvetés, az én példám is inkább kivétel, s nem szabály.
Sőt egy nyomozó is csak akkor tud megoldani egy ügyet ha felfüggesztik vagy 24/48 órát adnak neki rá. Társnak is csak olyan embert kaphat, aki mindenben teljes ellentéte, sztriptízbárokba is kötelezően el kell látogatni nyomozáskor. Másik alaptézis, hogy ha egy várost bármi fenyeget, természeti katasztrófa gyilkos állatok, mutáns állatok stb. a polgármester csak és kizárólag a hamarosan megrendezésre kerülő fesztivál/rendezvény miatt fog aggódni.
Még az internet és az IRC chat aranykorában volt egy vicces irc csati ahol feljött ez a téma és úgy 10-en százszámra szedtünk össze ilyeneket gyakorlatilag percek alatt. Később valaki ebből a logból kigyűjtötte ezeket és felkerült több netes oldalra, én a vicclap.hu-nak küldtem el és ki is tették.
A mindig van pénz mellett megvan az is ha pl. taxival megy valaki és a fuvar végén fizet vagy épp pl. étteremben a kávéért oda se néz csak kihúz a tárcájából egy bankjegyet és az pont a megfelelő összeg lesz, mert vissza sem kap belőle.
Pénz mellett a lőszer az ami mindig van az embernél. Akkor is ha épp éjszaka közepén ugrasztották ki az ágyból és egy szál farokban és egy szál pisztollyal indul el, akkor is kilő pár kiló lőszert és mindig lesz nála tartalék tár, mert mindig újra tud tárazni.
Ugyanígy pl. a hűtőszekrény képes az egész konyhát bevilágítani este, ha kinyitod a hűtőajtót, de akár egy gyufalánggal is be lehet egy stadionnyi területet is világítani ha muszáj.
Na meg bár minden zárt ajtót ki lehet nyitni egy bankkártyával másodpercek alatt kivéve ha épp egy lángoló szoba ajtaja ami mögött egy óvódás csoport rekedt bent.
Erről jut eszembe, hogy vannak mindenféle listák, hogy a filmekben mik a legidegesítőbb jelenségek.
Számomra érthetetlen módon egyikben sem említik azt, hogy a szereplők zsebében mindig van pénz, ha éppen szükséges.
Nem pénztárca, azt a filmekben senki sem használ, csak úgy bele gyűrve.
Nemrég kezdték ismételni a Maffiózókat az HBO-n és van egy jelenet, amikor Tony a húgának a mackónadrágja zsebéből előhúzva nyom a kezébe párszáz dollárt.
Oké, mondjuk, hogy Tony tudta, hogy Janice tarhálni ment hozzájuk és eleve bekészítette, de azért mégis furcsa.
Na de az milyen, hogy Mágen otthon alszik az éjszakás műszakja után, jön a póóóstás, ő kibotorkál összegyűrt hajjal a legendás fosbarna fürdőköpenyében, beletúr a zsebébe és ad belőle jattot?
Hogy a fenébe kerül egy fürdőköpeny zsebébe pénz? És honnan?
Rendben, pénztárcája neki sincs, mert az drága és kell a pénz lóvéra, de akkor is hogyan történik ez?
Lement a boltba az utcai ruhájában, és a visszakapott aprót a nadrágzsebéből áttette a fürdőköpenybe?
Anyámnál például a 100-as, 200-asok ki vannak téve a TV mellé, meg a gázórára és azt adja oda, ha kell.
"Másik érdekes dolog, hogy Mágenék az elsőn laknak Sümi meg a tető alatt, hiszen ő panaszkodik, hogy beázik a tető. Elvileg a lakás 7 emeletes, tehát 6 emelettel feljebb. Mert oké, sok panelben tényleg papírvékonyak a falak, de nehogy már 6 emelttel feljebb zavarja a gyereksírás. Na meg ki az, aki fűtéscső kalapálásnál egyből a 6 emelettel feljebb lakó szomszédra gondolna? Sümi sokszor látszik a sorozatban, hogy a 32-es lakásban lakik, ha szintenként van 4 az jóval magasabban van mint Mágenék."
Pompás nyomozati megfigyelés. Csak nem Csóóóók százados úúúúr képezett ki?
Bátonyi művészszázados elvtárs sajnos egy végtelen hurokba lépett bele.
Egyfelől szeretné, ha elismernék a meglehetősen csekély tehetségét a kortársai, de nem ismerik el, az istennek se.
Az egyetemről kikerült ifjú színművészek nem akarják pártrendezvényeken, a fényes jövőbe meredve a Nélküled című itthon világhírű slágerszerzeményt dalolni, de úgy néz ki, még a Fehérvári huszárokat se, de ellenben az alternatív színház felé orientálódnak, hogy basznák meg a kurva anyjukat mind egy szálig!
Rendben van, ti akartátok, agyatlan csürhe, akkor elvesszük Vidnyánszky kultúrharcos legjobb barátommal az összes lóvét, amit eddig kaptak az alternatív színházak, akkor majd orientálódtok tik a Nemzetibe, ha bele is döglötök, engem meg becsülni fogtok, meg tisztelni, vagy szíjat hasítok a hátatokból.
Elvettük, aztán ezek még mindig orientálódnak. Lehet, hogy ezek buddhisták, vagy hoppferencisták? Most tényleg nem érdekli őket a pénz? Ilyen van egyáltalán???
Jóvan köcsögök, akkor kiszedjük a seggetek alól az egyetemeteket is és akkor aztán majd tényleg oda orientálódtok, ahova mi mondjuk.
Engem meg csakazért is tisztelni fogtok, mert különben is meg lett mondva. Meg aztán kurátor is vagyok, bár nem teljesen értem, ez a szó mit jelent, de már csak nem a kúrásra utal... De ha mégis arra, hát lennének ötleteim...
Itt tartunk most és évek hosszú munkájával azt érte el, hogy most már nem csak hogy helyén kezelik, hiszen karakterszínészekre kimondottan nagy igény mutatkozik és nincs is abban semmi rossz, ha valaki nem pont főszerepeket játszik 60 körül, de most már meg is vetik.
A többiek sem megbecsülik, hiszen azt azért mindenki pontosan érzi, hogy hány nagyságrenddel áll fölötte szakmai tudásban és abban a bizonyos belső kisugárzásban, amit sem megtanulni, sem megvenni nem lehet egy Fullajtár, egy Ónodi, egy Elek Feri, egy Nagy Ervin, egy Keresztes Tamás, egy Pálos Hanna, egy Borbély Alexandra, egy Pálmai Anna, egy Bodnár Erika, egy Szandtner Anna, egy Sztarenki Dóra, egy Fekete Ernő, egy Szacsvay, egy Mácsai, egy Kaszás Gergő, de még akár egy Hevér Gábor is és szerencsére még hosszan folytathatnám, hanem csak használják.
Ez sem lenne feltétlenül baj, a szemetet is el kell takarítani valakinek és csinálhatja ezt kiváló minőségben, önmagával teljes békében.
De ez neki nem elég, hiszen volt ő fiatal is, amikor doszt szívtiprókat adott, főszerepeket játszott uli-buli darabokban és TV produkciókban, mindezért megdobták egy szaros Jászai-, majd már a pártállam egy nyomorult Érdemes- és Kiváló művész díjjal, de onnan is sehol egy Kossuth díj és még színigazgatónak is csak egyetlen megalázó évig kellett, hát hol itt az igazság?
És akkor bemasírozik hadai - hát nem éppen élén, de a - hátsó soraiban, ahol azóta nem járt, hogy végzett egy nem éppen eget rengető évfolyamban, de azért évfolyamtársai voltak Eszenyei, Kaszás Attila, Méhes László, Rudolf Péter, Kováts Adél... Persze ha az én évfolyamtársam netán Stephen Hawking lett volna, nem lennék automatikusan világhírű fizikus, de hát az élet már csak ilyen, a köcsög okostojások nem hagynak minket élni...
Pedig itt most ő jelenti az úgynevezett "polgári" szakmát, hiszen Vidnyánszky a 17 pozíciója mellett aligha lesz acting boss, kellenek bizony a capok, és az most akkor Világi Oszkár lesz? Vagy az operatőr? Hernádi Zsolt, a nemzetközileg körözött bűnöző?
Nem, az bizony Csók gitáros lesz.
Majd lesz osztálya Balázs Péternek, meg Besenczi Árpádnak, mindenki megemlegeti...
Én nem mondom, hogy nem tudnának mit tanítani, de Hajdú Steve is tudna, valahogy mégse így képzeljük el a színészképzés felsőfokát.
És akkor mi lesz osztályrésze már megint?
Az undorodó megvetés, bazmeg, pedig ő annyira akarta, annyira mindent megpróbált.
Színészkedni is, amennyire tőle telt, meg segget nyalni is amennyire tőle telt, jellemző, melyik diszciplinában éri el ezzel a legnagyobb stallumot...
De ő nem azt akarja, hogy Balázs Péter, meg Besenczi Árpád ismerje el őt, hiszen azt pontosan tudja, mekkora szakmai értéke lenne ennek, hanem hogy olyan színpadokon játszhasson, mint a Katona, vagy az Örkény, de legalább a Vígbe legyen már elég jó, hát ki van nevezve tehetségesnek a legfőbb hely által!
Már őt is bosszanthatja, hogy ennek már sose lesz vége bazmeg?
A hallgatók tüntetnek, mikor éppen most lett az is megmondva, hogy nekik az a dolguk, hogy hallgassanak?
Hát mi az apám kacskaringós faszát vegyek még el tőlük, hogy végre szeressenek, hogy idősödő de azért még mérsékelten sármos mesterüknek tartsanak, amiből azért pár unikum után talán le-leesik egy-két friss muff?
Ismét újabb frusztráció lesz a vége, amit újabb restrikció kell kövessen, mert más eljárást már Kádár alatt sem ismertek, azóta meg mindössze 30 év telt el.
Ezt újabb megvetéssel díjazza az a szakma, amibe annyira szeretne bele tartozni, csak nem sikerül.
Egy dolgot nem ért:
Az alternatív színház nem olyan, amiben mindenki élete végéig tevékenykedni szeretne.
Ahol reggeltől estig festjük a színlapot, meg varrjuk a ruhát és ácsoljuk a díszletet, mindezt nagyságrendileg nulla forintért.
Az kimondottan arra kell, de arra nagyon, hogy az ifjú titánok, akik mindig mindenkinél ab ovo okosabbak elmehessenek a falig és megtapasztalhassák egy előadás összerakásának módját és a különböző világmegváltó ötletek hatását, valamint elsősorban a saját korlátaikat.
Ezt nem lehet elhagyni, mert különben bekerülve egy kőszínházba 10 évig a legutolsó senki lesznek, akiknek kuss a neve és mire eljutnak odáig, hogy megvalósíthassák az ötleteiket, addigra már nem is lesznek nekik, mert kiöli belőlük a rendszer.
És amikor ebből kijönnek, ami nyugodtan tekinthető egy oktatási rendszer posztgraduális fokozatának, akkor teljes fegyverzetben pattannak ki, mint megannyi Pallas Athéné.
Aki ezt nem érti, arra vagyok kénytelen gondolni, hogy ifjú és szép korában is a szépség volt az egyetlen fegyvere és azért nem vett részt a 80-as években már számosan létező hasonló projektekben, mert egyszerűen nem ítélték őt elég jónak hozzá.
Nemrég láttam egy vidéki előadást, ami akár még jó is lehetett volna.
Ígéretes darabról van szó, zárt helyre bekerült néhány ember, akikről a bezártság alatt kiderül, hogy mindenkinek köze van a másikhoz, amiről korábban nem tudtak, ezt egészen jól meg is lehetett volna csinálni.
Csak nem Tatabányán, ahol egy Crespo Rodrigo nevű jóember volt az igazgató és a koncepció az volt, hogy a laza jelenetekből álló cselekményt nem fokozódó feszültségre húzták fel, hanem és most figyeljetek baszki: a jelenetek közé berakták a Korál ÖSSZES jelentős nótáját, csak úgy. A szereplők minden ok nélkül danászni kezdtek, jobbára oda nem is illő dalokat és jobbára szarul is, ők maguk is zenéltek közben. Dermesztő volt...
Ez a premier volt, ahova meghívták magát Balázs Fecót és Horváth Attilát, akit amikor először megláttam a büfében, szégyen szemre Tarr Bélának néztem, mert egyébként baromira hasonlítanak egymásra, csak aztán feltűnt, hogy mijafaszról tudna beszélgetni Béla Fecóval és így korrigáltam a felismerésen.
Maga a darab nem lett volna rossz, de ebből előadást csinálni egy egészen más skill.
Ezt kizárólag az amatőr szcénában lehet elsajátítani, de oda nem orientálódunk, mert a jobb házibulikba nem hívtak meg sose, bármennyire is voltunk szépfiúk, így aztán én rendelem a zenét, mert nálam van az a pénz, amit a király odadobott nekem a sajátjából, hogy csináljak belőle nemzeti színészeket. Művészek, ti pedig a továbbiakban alkossatok remekműveket!
Egyetlen dolog vigasztal az ilyen hírek olvastán.
A rendszerváltás egyszerűen megtörtént a fejünk fölött, néhány tüntetés biodíszletségén kívül semmi közünk nem volt hozzá. Annyira is becsüljük az ott mégiscsak elért és nem is csekély eredményeket.
Ilyen nem lesz többet.
Minden ilyen húzás újabb szelet szaros kenyeret nyelet le velünk és minden ilyen húzással közelebb lesz a vége.
Minél gyorsabban őrülnek meg és a tapasztalat azt mutatja, hogy a folyamat exponenciális, annál hamarabb lesz tele a gyomrunk szarral és a végén hányjuk vele pofán a Rogán-féle innovátor-feltalálókat, meg a többit és persze mindennek az élén maga a Király fogja nyelni a ráokádott állott szart.
Aztán nyilván kimenti valamelyik keleti diktátor-bűntársa, de egyrészt ott se lesz örökéletű a biztonság, másrészt a király ingékony elmeállapota mindezt biztosan nem viseli majd el.
És most tartsatok rossz embernek nyugodtan, de ez nekem komoly örömet fog okozni...
Ha valamiért érdemes még élni, hát ezért...
És végül a SZFE minden kétséget kizárólag magán-egyetemként fogja folytatni.
Ahogy én látom, valamelyik EU-s egyetem égisze alatt, hogy ne legyen akkreditációs probléma.
Lesz két egyetem, az egyik szar lesz, mert nem tud jó lenni, a másik meg jó lesz.
Nem lesznek ifjú színészek, akik imádhatnák Csók-gitárost, mert nem lesz színpad, amire rá tudnának lépni.
És nem lesz már mit elvennie az akkor már 80-as éveit taposó ifjú szívtiprónak, hogy végre valahára tehetséges lehessen és itt a vége...
Életük végén meglátogatják egymást Balázs Péterrel és elmerengenek a régi szép időkön, amikor egyikük még a Rockfesztiválban énekelt és az LGT játszott alatta az árokban, a másik meg a Kisvárosban, meg az Életképekben domborított és az milyen szép is volt, amikor a tehetségbe még nem szólt bele a politika, amely szó alatt mindketten a büdös zsidókat értik.
Most néztem meg egy régi Szomsza részt, Sümi panaszkodik ,hogy Flórától nem tud aludni, mert mindig sír este. Aztán ugyanebben a részben, Flóra, aki itt kb. 1 hónapos ordít Mágen és Juli meg ül a fotelben némán, Sümi meg csapkodja a fűtéscsövet. Juli még mondja is, hogy nem veszem fel, mert még megszokja és mindig sírni fog. Ez alapból hülyeség, ha felveszi akkor vissza tudja hamarabb altatni mint az, hogy akár órákig nem tudnak tőle aludni. Sümi le is jön később, hogy miért sír a gyerek Mágen meg leoltja ,hogy valaki ütögeti a fűtéscsövet és attól ijedt meg. Pedig a gyereksírás előbb volt, mint a fűtéscső kalapálás. Ez a rész, ami olyan Szomszás. Én még olyan gyereknevelési módszert sose láttam, hogy ne vennék fel ha sír és altatnák el újra.
Másik érdekes dolog, hogy Mágenék az elsőn laknak Sümi meg a tető alatt, hiszen ő panaszkodik, hogy beázik a tető. Elvileg a lakás 7 emeletes, tehát 6 emelettel feljebb. Mert oké, sok panelben tényleg papírvékonyak a falak, de nehogy már 6 emelttel feljebb zavarja a gyereksírás. Na meg ki az, aki fűtéscső kalapálásnál egyből a 6 emelettel feljebb lakó szomszédra gondolna? Sümi sokszor látszik a sorozatban, hogy a 32-es lakásban lakik, ha szintenként van 4 az jóval magasabban van mint Mágenék.
Ebben az esetben a polgári színház helyett mondhatott volna báb színházat is, különírva, kisbetűvel, mert az egybeírt, nagybetűs intézményben legalább van színvonal.
Gondolom, azon színházakat érti alatta, melyeknek jobboldali/konzervatív/fideszközeli/fideszes (illetve leegyszerűsítve - ahogy a miniszterelnök mondaná - nem libernyák) igazgatója, vezetése van.
Aztán hogy Rátóti ezt miért nem mondja ki így, azt nem tudom, illetve, hogy miért gondolja, hogy egy nem fideszes vezetésű színház miért ne lehetne polgári (ha már mindenképpen szükséges így kategorizálni).
"A színház szó esetében nem értem, mit szeretne jelenteni a "polgári" kitétel?"
Pedig igazán egyszerű, sőt aktuális. Gondolj az Úrhatnám polgárra. Jött az a dúlt keblű réteg, akiket felvetett a víz a felszínre a mélyből, és most a nagypolgári lét velejáróit próbálják már jó ideje sután eltanulni, de csak a külsőségek mennek: vadászás, bálozás, golf. A mecénáskodásban még sehol nincsenek. Nos, számukra nagyon aktuális az Úrhatnám polgár című szííííínműűűűű. Erre gondolhatott a százados úúúúr szerintem.
"Viszont a színházakból volt, csak ezt ő nem érti a DZS kategóriás képességeivel..."
Esküszöm, a DZS-ről Dózsa Lászlóra (1942-) asszociáltam. Mondjuk nem csodálkoznék, ha kiderülne, annak idején ő alapította, majd meg is védte a szíííínműűűűvészetit, ahonnan 5-ször vágták ki az ajtón komenisták, de ő hősiesen 6-szor mászott vissza az ablakon, gépfegyver ropogások közepette.
"Ezt azért külön kiemelem: "Bevallotta, hogy mivel sosem tanított az egyetemen" - Mester életművéből tudjuk, nem kell tapasztalat, hogy mindent IS tudjunk bármiről."
Szerintem a két "benzinkutas" sem tanított az egyetemen (ők vajon miért kerültek a kuratóriumba, a MOL és a SLOVNAFT adhatna pénzt a Színművészetinek enélkül is, ha akar), viszont Rátóti ezek után valószínűleg fog....
"Többen megszólaltak a kuratórium tagjai közül is. Rátóti Zoltána Mandinernek nyilatkozva azt mondta, őszintén nem érti a mérhetetlen ellenállást, és szerinte az lenne a jó, ha az egyetemen „az eddigi vonal is haladjon tovább, de kerülhessen be más értékrend is.” Bevallotta, hogy mivel sosem tanított az egyetemen, csak hallomások alapján állíthatja, hogy ott bajok lennének az oktatással, de azt kijelenti, „a polgári színházakból nem volt szinte egyetlen tanár sem az utóbbi években”, mindazonáltal „a változástól nemcsak félni kell, hanem türelemmel kezelni.” Rátóti szerint nem az új kuratórium hordoz veszélyt: „A legnagyobb veszély szerintem most az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba”, az egyetem polgárságának tagjai pedig „magukat akarják kivéreztetni az ellenállás elnyújtásával”. Mindezek után közölte:
A kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni."
Ezt azért külön kiemelem: "Bevallotta, hogy mivel sosem tanított az egyetemen" - Mester életművéből tudjuk, nem kell tapasztalat, hogy mindent IS tudjunk bármiről.
Vajon hogyan vélekedne erről János? Tudjuk, hogy tőle nem idegen az a törekvés, hogy az erdő legalábbis nullszaldós üzemként, de mindenképpen üzemként, profin működjön. Másfelől meg lépten-nyomon az erdő "jóléti" jellegét hirdette.
Én arra tippelek, hogy alapvetően elégedett lenne vele, hiszen ezt az erdőterhelési díjat csak a nagy túrákat szervező vállalkozóknak kell fizetnie, és őket ekézni mindig erkölcsileg helyes volt a Szomszédokban. (azt pedig, hogy ezt a 300 forintot a túraszervezők minden valószínűség szerint egyből áthárítják a túrázókra, fedje jótékony homály).
Ez a pompás cikk igazán komoly teljesítmény egy HVG-től, egy MTI hírt minden háttér információ, kontextusba helyezés nélkül átvenni, mintegy verifikálni, valóban az újságírás aranykönyvébe kívánkozik!
Ez tipikusan az a közlemény, amikor egymással valójában semmilyen kapcsolatban nem álló számokat ünneplünk.
Amit kérdezel, arról nyilván nem lesz semmiféle adat, mert ha lenne ilyen, azt össze lehetne vetni az előző havival és ezt bárki meg is tudná tenni.
A regisztrált álláskeresők száma a legkevésbé sem releváns, mert ha jól tudom, összesen 3 hónapig jár bármiféle járadék, azután regisztrált álláskeresőnek lenni már csak macera.
Simán megeshet, hogy az a 25 ezer ember, aki ma már nem az, csak egyszerűen kipörgött a rendszerből, ők ugyebár májusban kellett, hogy elveszítsék a munkájukat.
Továbbá ha az álláskeresők számát illetően júniusban volt a mélypont, akkor miképpen értelmezhető az, hogy májushoz képest júniusra máris 58 ezerrel több foglalkoztatott lett?
Hogy lett több munkavállaló és több munkakereső is egyszerre? Lettek teljesen új munkahelyek éppen júniusra a semmiből, ahova olyanok mentek dolgozni, akik eddig nem tették?
Ha már a követhetetlen számoknál tartunk. itt van ez a cikk, amiben ugye "minimális" sikerpropaganda van egy sor, egymással legfeljebb laza kapcsolatban lévő számmal. Azért én kíváncsi lennék a jelenleg álláskeresők abszolút számára is, amit sem az MTI-nek nem sikerült egy közérthető mondatban leközölni, sem pedig az MTI-t utánközlő HVG-nek.
- Fel kell szórni salakkal az Előre-Hátra SE teniszpályáját.
- Hopp, pont tudok két ilyen céget, az egyik a MGYR TNSZSZTSG Zrt., ők 100.000.000 forintért meg is csinálják, a másik az Optimus Maximus Fluximus Búzakalász Kft., ők is pont annyiért csinálják.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának közleménye
"A sajtóból értesültünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány kurátorainak személyéről.
A hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike a következő: "Az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki."
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.
A Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el.
2020. augusztus 2.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöksége"
Az alábbi cikk szerint a Teniszszövetségnek 3,5 milliárdos (!!!) hiányt sikerült összehoznia, amelyet a korábbi elnök (most nézem, hogy szintén magas rangú fidesznyik) természetesen a mi pénzünkből tervezte kipótolni:
Az nem egyértelmű, hogy pl. Orbán Viktor első körben miért nem egy illetékes hatóságot kért fel arra, hogy ugyan vizsgálja már ki, hogy ekkora hiány miből tudott összejönni.
Afelől sincs kétségem, hogy a hiány ezek után is a mi pénzünkből lesz kipótolva, de ezek szerint Orbán ezt most már csak Lázár elnökké választásához kötötte.
Ha már Vidnyánszky és Nemzeti. Egy ideje nem figyelem, ezért három nevet se tudtam volna felsorolni a Nemzeti társulatából, s most nézem ezt a 3 évvel ezelőtti díszes társaságot.
Nem megsértve senkit, de hát ez egészen tragikus Vidnyánszky ún. befolyására nézve. Jó, így arcról megismerem Rubold Ödönt, Rátótit, Schnell Ádámot, az épp most felmondó Bánságit, Szarvas Józsefet, Blaskó Pétert, Bodrogit. Kb. ennyi. De hát azért ez a névsor messze nem tekinthető első osztályú csapatnak. Ebből első osztályú színész max. a Bánsági - Udvaros - Szarvas - Blaskó - Bodrogi ötös, s közülük is csak a Bánsági - Szarvas párosnak van igazán komolyan vehető művészi "arcéle".
Ez így hogy? Jó, hát ránézek, a mélymagyar dúvadra a fotó közepén, és értem. De akkor is.
A mezítlábas Fidesz-képviselők élete maga a nyalás, meg a szopás. Nincsenek náluk nyomorultabb emberek. Legfeljebb némelyik még ahhoz is hülye és / vagy erkölcstelen, hogy ne fogja ezt fel.
Nem tudom, mit háborogtok, Rogán Cili is teniszezik, lehetne akár ő is az elnök.
Amúgy pedig aki azt hiszi, hogy az egyszerű, mezítlábas Fidesz-képviselők élete maga a méznyalás, az igen téved.
Itt ez a szerencsétlen előző elnök, akinek azt nyilván megmondták, hogy kinek kell megnyernie az egyes üzleteket, de azt nem értette, hogy nem lehet a világ minden pénzét nekik odaadni, mert akkor kevesebb lesz a kasszában és az rosszul mutat.
Lázár volt már nagy ember, ráadásul maga őfelsége kérte fel, így elég erős a felhatalmazása, hogy elküldje a náthásba azt, aki túl mohó.
És hogy őfelségének mi köze van ehhez?
Hát az ő saját pénze, bazmeg, hagy döntse már el, kire bízza rá!
És akkor mindenki tegye össze a két kezét, hogy egyáltalán ad belőle egy forintot is.
Kekeckedem: még a működésképtelenség széle vagy közepe sem jelenti automatikusan a menesztést, vagy ha igen, akkor is csak más, "fontos" pozícióba buktatással egyidejüleg. Inkább arra tippelek én is, hogy nem oda és annyit vagy akkor adott, mint ahogy kellett vagy nem kellett volna.
Abban is egyetértek, hogy ez valóban bünti és alázás Lázárnak, aki egy picit hamar akart előrébb lépni a ranglétrán, ahogy Smicc Mariskának meg Áder Jancsinak sincs még elnézve a 2006-os belső puccskísérlet ("Jones gazda már nem tér vissza"), nem jókedvükben igyekeznek túlteljesíteni az elvárásokat, sokkal inkább (halál)félelemből.
Nem sima veszteségről van szó, hanem a teljes működésképtelenség széléről - s hát biztosan úgy volt (gondolom, erre utalsz), hogy nem teljesen oda csúsztak el a pénzek, amire a nagyvezír az áldását adta. Mindenesetre egy ilyen feladat azért inkább büntetés Lázárnak, amiben ismételten - méghozzá nyilvánosság előtt lefokozva, alapvetően büntetőjogi tételek között lavírozva - tehet tanúságot a hűségről, semmint kitüntetés.
Nem akartam elmerülni a részletekben, a nullszaldó alatt azt értettem, kiindulva a valós helyzetből, miszerint az állam ad nekik pénzt, hogy annyit költenek, amenyi a bevételük, amibe belevettem az állami pénzeket is, tagdíjakat is, nevezési díjakat is, szponzori pénzeket is, satöbbi. Bejön X forint, kimegy X forint, eredmény: nulla.
De a nyereség sem lenne kizárt, ha mondjuk csak annyit költenek működésre, mint amennyit az állam ad, a többi bevételt, amiket fent felsoroltam, pedig nem költik el a működésre, vagy csak a következő évben, stb. Bejön X forint, kimegy Y forint, ahol Y<X, eredmény: nyereség.
De fenntartom, amit írtam, mert idehaza csak a veszteség miatt nem szoás elküldeni senkit az állami szférából vagy az ahhoz közeli területekről, sőt, gyakram még jutalmat is kap az illető.
Szerintem itt azért keversz két dolgot. Persze, nullszaldós gazdálkodást egy sportági vezetés se tudna folytatni, ha nem lenne agyondotálva az is, ha egy controller segítségével a monitor előtt ülve eldobsz két kavicsot (ezt hívják E-sportnak, s ebben is nagyhatalmi szerepre törünk).
Egy agyondotált sportkörnyezetben viszont egyre-másra jönnek elő azok az ügyek, ahol kiderül: a szakszövetség nemcsak fizetésképtelen, hanem lassan egy gyorsfutár cég megindíthatja a felszámolást a sok kifizetetlen számla miatt. És nem azért, amiért mondjuk az ellenzéki sajtó kiadói, hanem mert isten tudja. A triatlonosok után most a teniszezők, meg a sízők jutottak a múlt hétre. Nyilván a kiemelt látványsportoknál nem ez a szint, nem ez a tétel - oda nem is a büntiben lévő Lázárt küldik elnökösködni.
És ilyenkor jön az az össznépi szuggesztió, hogy a határon belüli, főleg a budapesti, az csak névleg magyar, kuss a neve, bezzeg a határon túli, főleg az erdélyi, azon belül is a vidéki, az az igazi magyar, majd ő megmondja, hogy mi hogyan legyen.
Azért ez így nem teljesen igaz, szerintem még Lázár volt a minisztertanács elnöke, amikor kötelezővé tették a kettős jelölést, és nem csak az országgyűlési választásokon. És ebben az időben, vagy akár még korábban vette az is kezdetét, hogy a szakértelemet is figyelembe vették a vezetői vagy szakértelmet kívánó posztok kiosztásánál, de ha mondjuk maradt valahol egy oldalas kommunista a vezetői pozícióban, akkor is tettek az illető alá, mellé, vagy a felügyeletet ellátó minisztériumban fölé egy vagy két szakértőt.
99%-ban egyetértek veled, a C kategóriát viszont kikérem magamnak a C kategóriás színészek nevében!
Amúgy ez nem most kezdődött, a maszopos kormányok is hajlamosak voltak sz*pkodni a határontúliak f@szát, hogy "... igen, ők az igazi, romlatlan magyarság, bezzeg a határon belül élők, főleg a nagyvárosiak, na azok aztán szégyenkezhetnek igazán..."
Azért azt tedd hozzá, hogy azért kérte fel Orbán Lázárt, mert az előző, vlsz. látszat-többes választás remek eredményre vezetett, s egy másik embere lényegében taccsra vágta az egész szervezetet. Lázár helyében persze én is a nyilvánosság teljes bevonásával fogadtam volna el a feladatot, ellenjelölt nélkül...
Kíváncsi lennék, Vidnyánszkyt vajon ki és milyen megfontolásból kérte fel a Kuratórium elnökének?
Nem tudom, miért, de erről az a hír jut eszembe, mely szerint Orbán Viktor kérte fel Lázár Jánost arra, hogy jelentkezzen a Magyar Tenisz Szövetség vezetésére. (A hír utóélete, hogy Lázár Jánost azóta meg is választották az MTSZ elnökének, méghozzá úgy, hogy a lehetséges ellenjelölt visszalépett - mert hogy Lázárnak az volt az egyik feltétele, hogy ne legyen ellenjelöltje, gondolom a demokrácia jegyében.)
Gondolom Lázár elvtárs (már nem a György, hanem a János) hallott arról, hogy a 70-es, 80-as években a Hazafias Népfront egy darab jelöltje általában 99,99%-kal nyerte a választásokat, biztos gondolta, hogy az egy fasza dolog lehet egy választásnál, ha nincs ellenjelölt.
Na de milyen Orbán Viktor kérte fel Lázárt az MTSZ elnökének? Ilyen nevű neves magyar teniszezőre nem emlékszem, a Szövetségben dolgozó tekintélyes sportvezetők között sincs ilyen nevű ember, az MTSZ-t szponzoráló cégek vezetői között sem emlékszem Orbán nevűre.
Van egy Orbán Viktor nevű magyar miniszterelnök, de neki meg mi a lónemiszerv köze van ahhoz, hogy ki lesz egy független(nek mondott) sportági szakszövetség elnöke, és milyen alapon kér fel bárkit is az MTSZ elnökének?
Aki hallott arról, hogy pl. Merkel kért fel valakit a német bármilyen sportszövetség elnökének (akit aztán csont nélkül meg is választottak a szövetség tagjai), kérem írja meg.
Hogyan kell C-kategóriás színészként a Színművészeti kuratóriumába bekerülni.
Amúgy ha már szóba került, szeretném leszögezni, hogy mélységesen felháborít és kikérem magamnak, hogy miután az ország tulajdonosa be van oltva kultúra ellen és a legkevésbé sem érdekli őt, odadobja azt a határon túli, frusztrációjukat levetkőzni képtelen faszkalapoknak.
Ezek még akkor is vérig lesznek sértve, ha már tényleg minden az övék lesz.
Bár egyetlen előadáshoz sem volt még szerencsém Éless Béla pompázatos színházi tevékenységéből, de ha jól látom, ő valóban több színház alapításában játszott szerepet.
Már csak nem hazudik, egy okleveles adótanácsadó ilyet sose tenne:)
Nemcsák úr viszont annak ellenére, hogy továbbra is az a véleményem, hogy tehetséges színésznek indult, de hogy mára a seggnyaláson kívül csak az önfényezéshez ért, az sem kétséges.
Végül is ebben a minőségében is meghatároz valamit, de az egyelőre nem a magyar színházi világ, de a törekvések, hogy mégis így legyen, megint csak világosak.
Szerintem ő meg van győződve arról, hogy Szomszédok sztárjaként, színigazgatóként, stb. meghatározója a magyar színházi életnek. Hogy ezt miből gondolja, nem tudom, de végignézve ezt a rövid "találkozót", süt róla, hogy hatalmas az egója a csávónak.
De úgy látom a Szomszédok egy másik sztárja sem megy a szomszédba egóért, ő szerényen csak "A SZÍNHÁZCSINÁLÓ, A SZÍNHÁZALAPÍTÓ"-ként (így nagybetűvel) tekint önmagára:
Azért az erős kérdés, hogy miből gondolja, hogy Kulkán kívül bármelyikük is meghatározója lenne, vagy lett volna valaha is a magyar színházi életnek?
Az persze valószínű, hogy ő ugyanígy elgajdolta volna a fehérvári huszárokat az ország tulajdonosával és akkor ugyanígy megkapta volna gebinbe a színházát, de hogy ettől ő bármit is meghatározna... hát ugyan már...
Idézet Nemcsák Károly színész, színházigazgató, Szomszédok sztárja úrtól (7:35-től):
"Ha nincs a Szomszédok, bátran állítom, hogy mi ugyanolyan népszerűek lettünk volna, ugyanúgy meghatározói lennénk a mai napig is a magyar színházi életnek..."
Nem tudom. Voltak és vannak is olyan rendkívül tehetséges színészeink, akikről a színházba járó és a színházi élet után érdeklődő közönségen kívül szélesebb körben nem nagyon ismertek, mert nem hajlandóak sorozatokban, főzőműsorokban, ilyen-olyan celebvetélkedőkben (pl. Nyerő páros), éneklős, táncolós celebműsorokban bohóckodni.
Nem tudom már, hogy melyik színész mondta, de az volt a lényege, hogy ő eljátszhatja Hamletet zseniálisan 300-szor is a színházban, azt akkor sem látják megközelítőleg sem annyian, mintha egy ZS kategóriás megélhetési celeb bohóckodik valami kertévés hígfosban.
Úgyhogy nem akarom elkeseríteni Nemcsák színész, stb. urat, de tartok tőle, ha nem játszott volna a Szomszédokban, akkor ez a riport sem készült volna el vele (és további sok száz sem), és lehet, hogy huszadannyian sem ismernék, mint így.
Egyébként sajnálom, hogy a találkozásra nem hívták meg a Szomszédok miatt a napokban kesergő Frajtot, na abból kisülhetett volna valami érdekes, ha Frajt felvetését beszélik meg, mert úgy tűnik Nemcsáknak és a többieknek semmi ilyen jellegű problémája nincs (már hogy a Szomszédok után mellőzték volna őket).
Újra itt van a nagy csapat! Egy egész ország sírja vissza azokat a csütörtök estéket, amikor Vágási Feri belépett az internetbe. Együtt néztük Alma és János viharos szerelmét, ami egy csokor fagyönggyel kezdődött. A merészebbek pedig közösen poharazgattak mindenki Janka nénijével a képernyők előtt. Nem csoda, hogy a kultikus sorozat, a Szomszédok nem tud kimenni a divatból.
Azért ráérzett az öreglány amikor a kihallgatás-vacsorán kiderült, hogy Deziré elvált és két nagy lánya van. Alma neki is ugrott (2 hét múlva), hogy ezt mégis mikor akarta közölni vele :)
Tegnap láttam azt a jelenetet is mikor Pofán Vágásiék kiveszik az elemet a tv távirányítójából ,hogy Matyi 2.0 ne nézzen tévét, különösebb ok nincs rá, csak ne nézze és kész. Matyi 2.0 a legokosabb a családban és az eszét tuti nem az idióta szüleitől örökölte. Ha tovább megy a sorozat kicsit simán bele lehetett volna írni olyan jelenetet, hogy Matyi 2.0 megtalálja a tévé mellé "eldugott" elemet netán rájön, hogy távirányító nélkül is lehet tévézni. Minden tévét be lehet kapcsolni és csatornát váltani is lehet távirányító nélkül, max. hangolni nem lehet, de Heronak annyi esze biztos nincs meg az már magas a Lelencnek, hogy elhangoljon minden csatornát.
Végül is már járt túl az eszén máskor is pl. lekváros kenyérnél, mikor kettőt csinált és egyet eldugott egyet meg elől hagyott, hogy Hero megtalálja és diadalmasan elkobozza, hogy nem eszel, mert nem szabad.
Pont a minap láttam még a sorozat elejéről azt a jelenetet mikor Lenke oktatja ki Almát ,hogy Deziré nem hozzád való és pont. Takit is kiosztja mikor Alma mellé áll és azt mondja, hogy ne szóljon már bele mi köze hozzá. Érdekes Lenke gondolatmenete, egy vállalkozó, akinek van biztos munkája, lakása nem megfelelő Almának, de motoros huligán Sudár Laci simán, amint megette a mákos tésztáját és közölte, hogy van érettségije rögtön átértékelte Lenke az IFF státuszát ellenségből baráttá. :) Deziré viszont bármit csinálhat, az sosem lesz jó.
Inkább félrevonulok egy napra ebben a témában, és átgondolom, merre hány méter. Nem akarok hülyeséget mondani, de nekem nem rémlenek olyan nagy Komlós Juci alakítások a sorozaton belül, de meggyőzhető vagyok.
Nyilván nem látok a Te szemeddel, nem gondolkodom a Te fejeddel. De miközben végtelenül tenyérbe mászó, útálatos szerepet vitt Komlós Juci, azért az ő színészi tehetsége rendkívül sokszor megmutatkozott, egészen apró nüansznyi dolgokban is. Még inkább Zenthe kapcsán tamáskodtam, mert ő sokkal kevesebbszer lépett ki a rutinból.
"Hunyadi főtörzs pedig – minden magyar kisnyilas, karhatalmista, tömbbizalmi, légóparancsnok és segéd-leventeoktató archetípusa – rendet vágott a Kisváros bűnnel szőtt köz- és magánéletébe, megzabolázta a neokapitalizmus vadhajtásait, árasztotta a kádárizmus akolmelegét, és olyan megnyugtatóan sugározta a mérsékelt szexepillel bíró és házmesterien férfias tesztoszteronhuszár képét, hogy egy fél ország ismert magára."
Választékosan tényleg csak magyarul lehet káromkodni, simán percekig szóismétlés nélkül. A káromkodós verseny vicc megvan, aminek az poénja, hogy a magyar versenyző a színpadra fellépéskor megbotlik a lépcsőn és negyed óráig káromkodik, aztán felmegy a színpadra: Kezdhetem?
Régi NSZK/bajor pornófilmeken is kész őserdőket látni megfelelő helyeken. Azok a régi alámondásos szinkronos verziók.
Emlékeim szerint már csináltunk ilyet, de az én - mostani véleményem szerinti - hármas felosztásom a következő:
a., Komlós Juci, Zenthe Ferenc, Kulka János, Epres Attila, Kun Vilmos, Kertész Péter, Schubert Éva, Koltay János, Pregitzer Fruzsina, Bajor Imre, Bencze Ilona, Kézdy György, Csányi János, Józsa Imre
b., Fehér Anna, Raksányi Gellért, Kiss Gábor, Sinkó László, Simorjay Emese, Liptay Claudia, Németh Kristóf, Dobránszky Zoltán,
c., Trokán Péter, Ivancsics Ilona, Nemcsák Károly, Frajt Edit, Ábel Anita, Csűrös Karola, Palócz László, Vicacica - akinek nem tudom a nevét, Kovács István (Deziré), Gór Nagy Mária, Böröndi Tamás, Both Béla, Malek Andrea, Cseke Péter, Éless Béla
Múltkor néztem a "Volt egyszer egy Hollywood..." című, szerintem egyébként igen kiváló filmet és a hippi csaj simán hanyatt vágja magát Brad Pitt ölében a kocsiban és hát szőrös a hónalja.
Margot Robbie-nak meg koszos a lába a moziban, pedig nem is hippi:) Ja és horkol is:)
A rendszerváltás környékén hangzott el az a mondat állítólag, aminek aljasságán azóta (30 éve) sem tudok napirendre térni.
Az urbánusok (SZDSZ) mondták volna a népiekről (MDF), hogy ezek akkora tahók, hogy még a feleségeik hónalja is szőrös.
Ha így történt, csakis gratulálni tudok, ha az egész legenda, akkor csak magunktól vagyunk akkora ótvar suttyók, hogy korábban arra voltunk büszkék, hogy senki a világon nem káromkodik olyan változatosan, mint mi, ma meg arra, hogy egy fél szóval elő tudjuk húzatni a másik zsebéből a bozótvágót...
Naná, hogy volt a szőrös hónaljas haldokló hattyú (viziló) előadás pl. Aztán 1 nap után hazamentek, mert nem volt a szálláson melegvíz meg a szoba se felelt meg.
Csak rákérdeztem ÁA-ra, mint olyan, aki a Szomszédok után a kereskedelmi tvk-nél kötött ki és elég sokáig tudott ott maradni és mind a mai napig ott van.
"Miután a Szomszédok váratlanul véget ért, nem volt munkája, eladták akkori házukat és albérletbe költöztek."
Mester kordokumentumában ez is megvolt: Szőlősi doktor halála után jött a váratlan elszegényedés, vitt mindent az adó, örökösödési illeték. Drágazsuzsám főőőőőorvosként alig tudott már megélni. Tehát hosszú évek munkája által felhalmozott vagyon tud pillanatok alatt semmivé válni, ha a jó lehetőségnek vége. Nincs tartalék, nincs semmi. Csak az üres hűtő jégszekrény.
Egyrészt a Szomszédok a legkevésbé sem volt alkalmas arra, hogy bárki karrierjére kedvező hatással legyen.
Szörnyűségesen megírt, saját magukkal sem koherens, papírízű, nem is két- hanem egyenesen egydimenziós karaktereket játszottak a főművészek a színészvezetés legelemibb követelményei nélkül, jobbára az előzőeknek, meg a saját tehetségük mérsékelt voltának megfelelően siralmas eredménnyel.
Ezt azonban egy intelligens ember, mint például Kulka nyilvánvalóan észre vette.
Csakhogy én a színészek túlnyomó többségét egyáltalán nem tartom az átlagnál intelligensebbnek.
Rendelkeznek egyfajta képességgel, ami alapvetően az exhibiconizmusból táplálkozik, hogy ugyanis képesek kiállni több száz/ezer ember elé produkálni magukat, és a színészképzés évei, meg a pályájuk korai évei alatt ehhez megtanulják azokat a szakmai sztenderdeket, amikkel el tudnak lavírozni a pályán.
Kizártnak tartom, hogy a végeredményt látva és picit jobban elgondolkodva rajta, bármelyikük is azt gondolhatta, hogy jó, amit csinálnak.
Csak hát ugye a közönség imádta.
Igen, az a közönség, ami csak ezt tudta nézni, mert egyszerűen nem is kapott mást.
Lényegében egyetlen ember jut eszembe, aki lényegében a Szomszédokkal "csinálta meg" magát, ez pedig Bajor Imre.
De ő egy végletekig parodisztikus karaktert játszott, ami tökéletesen passzolt a színészi egyéniségéhez, Bajor egy világrengető ripacs volt és ezt a szó legjobb értelmében mondom.
Ezzel együtt, bár nem számoltam ki, de egészen biztos vagyok abban, hogy Frajt Edit a 13 év alatt keresett annyi pénzt a teleregénnyel, mint hasonló adottságú, csak esetleg a későbbiekben is szerepeket kapó kollégái egy élet alatt.
Oké, persze nem minden a pénz, de valamiért csak ott maradt elejétől a végéig, pedig nagyon sokszor látszott, hogy a háta közepére kívánja az egészet.
És azt is hozzá teszem, hogy pont abban az időszakban ért a legtöbbet az extra pénz, amikor azt ők bekasszírozták.
Az sem igaz, hogy mindenki pályáját kettébe törte a Szomszédok.
Kulkát ugye mindig említjük, de ott van például Dénes bácsi, aki a teleregény után sok évig volt a Katona József Színház (azon színház, aminek a színpadára Frajt Edit legjobb esetben egy "gyárlátogatás" keretében léphetett volna fel) megbecsült színésze, talán mert ő valóban jó színész volt, aki még azoknak a szövegeknek a jelentős részét is el tudta természetesen mondani, amiket a Mester a szájába adott és amely szövegek egy valódi élő szövegtől fényévnyi távolságban mozogtak.
Azt én nem kétlem, hogy valóban úgy emlékszik, hogy előtte elhalmozták ajánlatokkal, utána meg nem, de ez tipikus post hoc ergo propter hoc okoskodás, a legkedveltebb érvelési hiba.
Ugyanis semmi nem igazolja, hogy valóban ezért nem kapott szerep ajánlatokat.
Illetve hogy a korábbi szerepeit nem azért kapta, mert egy kimondottan szép és csinos fiatal nő volt.
De hát például Udvaros Dorottya, vagy Eszenyi Enikő is nyilván ezért voltak a legfoglalkoztatottabb színésznők a maguk idejében, de Udvarosnak azóta sincsenek szakmai problémái, hogy idősebb lett, meg még egy vérbő sorozatban is játszik, lehet hogy ő esetleg mégis tehetséges...
Eszenyiről meg nem is beszélve...(több okból sem...)
És mit szóljon Liam Neeson, aki a Schindler után bő 15 évvel már csak ilyen Commuter-szerű vackokban kap szerepet, pedig aligha említhető egy lapon mesterségbeli tudást illetően Frajt Edittel.
És egy további körülmény is nehezítette a helyzetét, hogy ugyanis komikus szerepben sokkal könnyebb kitűnni, bár ez nem is jó kifejezés, inkább pozitív meglepetést kelteni.
Említettétek Ed O'Neilt, aki mint most megtudtam, drámai szerepekkel kezdett.
Ezzel lehet meghökkenteni én meg nemrég néztem meg a Jó hely című Netflix-sorozatot, amiben Kristen Bell bolondozik és remekül áll neki a komika szerep, nyilván mindig is volt benne ilyen véna.(Meghát szégyen, vagy nem, egyszerűen jó nézni azt a csajt:)
Frajt Editről ki tudja elképzelni, hogy komikus alkat lenne?
Jut eszembe Esztergályos Cecília ugyanígy nagyon komoly drámai szerepekkel kezdett, majd érintés nélkül ment át ízig-vérig komikába és ő még csak nem is színész eredetileg...
És az is ellene szól, amit ti is említettetek, hogy az életkor előre haladásával arányosan csökkenek az eljátszható szerepek.
Ez ellen viszont egy megfelelően működő színház igenis tehetne, mert senki sem mondta, hogy nem rendelhetnek új darabokat, mint ahogy a létező darabok jelentős része is megrendelésre íródott.
Ahogy például a Macskajátékban csak egy viszonylag fiatal szereplő van és mennyire kiváló darab, hát nyugodtan lehetne íratni olyan darabokat, amik a meglévő színészi anyagra támaszkodnak, lehet érdekes történeteket kitalálni fiatal szerelmesek nélkül is, szerintem.
Amikor pl. álmos-fáradtat játszott, amikor kifejezetten harmonikus apa-lánya kapcsolatot játszott, amikor alapvetően normális, hétköznapi eszközökkel volt képes diskurálni pl. a lépcsőházban más lakókkal. Ezekre Frajt Edit szerintem nem volt képes, egyszerűen nem állt jól neki a kamera.
Pl. amikor próbált Mágennel kedves lenni, amikor emberi hangon beszélt egyik-másik vendéggel, amikor valamelyik "szeretőjével" duruzsolt.
Biztos voltak ilyenek is, csak lehet, hogy nem pont Kulkával kellene összevetni, bár igaz, hogy őt sem a Szomsza miatt szeretjük és tartjuk tehetségesnek, hanem annak ellenére.
De ennyi erővel én is megkérlek, hogy írjál össze pár zseniális Kulka alakítást az eposzból. :-)
Igen, de erre írtam, hogy a sorozatban sem mutatott az égvilágon semmilyen színészileg meggyőző teljesítményt.
(Bár ezzel nem értettél egyet. Ha már itt tartunk: milyen olyan jelenetére gondolsz, amiben tényleg megcsillantott valamit a tehetségéből és többdimenzióssá tette a frigid hisztis picsa Magenheim Julit?)
"A show ötletgazdái azért pont Ed O’Neillt választották ki Al Bundy szerepére, mert a meghallgatásán azt kérték tőle, hogy egyszerűen csak jöjjön be a Bundy család bejárati ajtaján – ő pedig remekül oldotta meg a feladatot: mielőtt kinyitotta volna az ajtót, sóhajtott egy hatalmasat és legörnyesztette a vállát, mintha csak vesztesként indulna csatába. A producerek rögtön látták, hogy elkapta a sorozat lényegét."
A teljesítmény, pontosabban az eredmény és a képesség nem mindig járnak kéz a kézben, így az "ennyire vitte, biztosan csak ennyi volt benne" nem a legjobb szemlélet, ha karriereket vizsgálunk.
"Eredetileg egyébként az alkotók egyáltalán nem voltak biztosak O’Neill szerepeltetésében, mivel addig inkább drámai szerepeiről volt ismert (közvetlenül az Egy rém rendes család előtt például John Steinbeck Egerek és emberekének színpadi verziójában játszott). A fent ismertetett meghallgatás azonban meggyőzte őket, és nem is bánták meg a döntésüket. A sors iróniája, hogy a széria után a színészt annyira azonosították Al Bundyval, hogy azután már drámai szerepeket nem akartak rábízni."
Ez a klasszikus "úgy kell neki, minek ment oda" esete. Pedig sem arról nem ő tehet, hogy beskatulyázzák, erről a közönség tehet, sem arról, hogy emiatt nem hívják sehova, erről meg a rendezők, szereposztók tehetnek.
Ha megtámadnak az utcán a bűnözők, az nem az én hibám, a közbiztonság hiányáról, többek között, a rendőrök és a bűnözők tehetnek: ha a rendőr ott lenne és tenné a dolgát, vagy a bűnöző nem lenne ott vagy nem tenné a "dolgát", nem lennék áldozat.
Egy interjúba, főleg ha az nem csak pár percig tart, sok dolgot kérdeznek, sok dolgot mondanak. Ebből aztán bármit ki lehet úgy ragadni, hogy az illető teljesen debilnek tűnjön.
Senki nem mondta, hogy most jött rá. Most kérdezték, most mondta, ez egyben az aktualitása is.
És senki, még ő sem mondta, hogy az 1987 és 1999 közötti idő rossz lett volna neki, azt mondta, hogy ennek lett következménye, mégpedig az, hogy nem később nem hívták sok helyre.
Pár napja olvastam, hogy Ed O'Neillt először azért nem akarták a Rém rendes család főszerepére, mert korábban főleg drámai szerepekben játszott, viszont a sorozat után meg azért nem hívták drámai szerepekre, mert a sorozatban játszott.
Most akkor neki minden, a sorozatban töltött éve szar volt? Nem hinném. Lett negatív következménye? Igen. És ha ezt egy interjúban elmeséli, akkor hülye, mert miért csak most mondja, miért csak most jött rá? Ezt sem hinném.
Igen, ez az áldozathibáztatás tényleg elég durva. Ezt max. a gyerekfejjel az egészbe belecseppenő Matyi - Julcsi - Pongrác - Nicsovics Franciska vonal kapcsán lehetne elmondani.
Azért szerintem nem lehetett olyan hatalmas áldozat 1987 és 1999 között a talán legjobban tejelő magyar sorozatban szerepelni (bár azt nem tudom, hogy a többiben hogyan fizettek).
A megvilágosodást meg alapvetően arra értettem, hogy a sorozat kezdete óta számítva közel 35 évvel, de a befejezése óta számítva is 20 évvel később jött rá erre?
Ha korábban, akkor mi adta az aktuálitását MOST ennek a cikknek? Ha meg tényleg csak most, akkor ezt nem tudom másként írni, mint hogy Editke megvilágosodott.
Ha három részre kell osztanom a társaságot az alapján, hogy ki volt, aki
a., a szarul megírt karakter ellenére rendre meg tudta villantani, hogy több van benne
b., a szarul megírt karaktert lehozta különösebb nehézségek nélkül, mondhatni csípőből - helyenként még oda is tette magát
c., a szarul megírt karakter eljátszása is jelentős színészi figyelmet igényelt, s összességében beleragadt abba a viszonylag szerény szakmai repeortárba, amiről feltételezte, hogy működik,
akkor nálam Frajt Edit kérdés és kétely nélkül c., kategória.
Amellett, hogy 99%-ban egyetértek, azért tegyük hozzá: Frajt Edit sosem volt különösebben tehetséges.
A sorozatban nemcsak egysíkú volt a karakter, amit játszott, hanem azt az egysikú karaktert még ő maga is egyszínűen játszotta. (Kulka karaktere se volt semmivel sokszínűbb, ő mégis megcsillantotta itt-ott, hogy több van benne.) Sőt. Ha szigorúak akarunk lenni, akkor azért írt a Mester neki olyan csavarokat (te jó ég, ezt se gondoltam volna, hogy valamiként ennek kapcsán leírom), ahol picit árnyaltabb is lehetett volna: voltak olyan "fordulatok", amikor igazán lehetett volna legalább egy-két percig szerelmes, vagy épp megenyhülő anya, esetleg a férjébe újból (?) beleszerető feleség (ha csak rövid időre is), üzletileg logikusan gondolkodó akárki. De mindvégig egy idegbajos, kiszámíthatatlan picsa maradt.
Nagyjából az alsó harmadban foglal helyet, amennyiben azt nézzük, hogy mit hozott ki tizensok év nagy rendszerességű szereplése alatt a karakteréből.
Viccet félretéve, emelem kalapom, magam sem tudtam volna jobban megfogalmazni, pedig pont ezt gondolom én is.
Annyit hozzátennék, hogy szerintem a Szomszédok elég jól kitöltötte az életét mind anyagilag, mind elfoglaltságot tekintve, ezért menet közben nem is foglalkozott azzal, hogy hívják-e vagy sem más helyekre, vagy ha hívják, vagy nem akart vagy nem tudott ezeknek eleget tenni, mert hiába csak pár nap a Szomsza kettő hetente, nem biztos, hogy könnyű lett volna színházat, filmforgatást, bármit úgy szervezni, hogy ne ütközzenek a produkciók. És ha nincs rászorulva, akkor miért is generáljon magának ezzel problémát.
Ha én bőven meg vagyok fizetve adott helyen, akkor biztosan nem vállalok másodállást, vállalva ezzel a rohanást, a két elfoglaltság közötti ütközések lehetőségét, a pihenés és a szabadidő hiányát, satöbbi.
Meg lehet persze ennek is találni az előnyét, pl. ha az egyik megszűnik, még ott a másik, de ilyen logika mentén kellene egy harmadik, meg egy negyedik is, így meg szerintem nem feltétlenül értelmes élni.
Első blikkre adja magát a feltételezésed, de szerintem jobban belgondolva azért több is lehet abban, amit Frajt mond, lévén, hogy aligha hazudik arról, hogy a sorozat előtt rengeteget hívták szerepekre.
Ezért aztán az editkézést itt nem kicsit degradálásnak és egyfajta áldozat hibáztatásnak érzem.
Annyi biztosnak látszik azért, ha jobban belegondolsz, hogy nem csak simán a tehetség játszott szerepet abban, hogy ki tudott a sorozat után is befutni és megküzdeni azzal, hogy volt ő Dr Drake Ramoray is az Életünk napjaiból.
Lehetséges, hogy Kulka pl. valóban erőszakosabban érvényesítette az érdekeit, mint Frajt.
Lehetséges, hogy Frajt kényelmesen hátradőlt a sorozat után, mondván, hogy most már híres, Kulka vagy más meg tepert tovább.
Ezek nem jellemhibák, pláne nincs kapcsolatuk a színészi tehetséggel, egyszerűen csak olyasmi, mint hogy van, aki megtáltosodik a nyomás alatt, más meg összeomlik, és van olyan, aki ha víz alá nyomják, ezerrel küzd és a leglehetetlenebb helyzetből is kijön, más meg feladja egy kisebb nehézséggel szembesülve is.
De még az is lehet, hogy például egy színésznőnek nehezebb, nagyobb a verseny, mert mikor fiatal, leginkább a szépsége és a hamvassága miatt hívják (eleve több a nagy férfiszerep, mint a női, de ha női szerep és fiatal, akkor szinte biztos, hogy legyen csinos pofi, csinos test, a tehetség csak olyan szinten kell, amit mondjuk minden főiskolát elvégzett színésznő fel tud mutatni, azaz mindegy, hogy ő vagy más, nagy a kínálat). Később viszont, idősebben, kevésbé hamvasan (és Frajt igen rosszul öregedett szegény) meg már tényleg olyanok tudnak nagy nevek maradni, akik kiemelkedő tehetségűek és küzdőszelleműek, mint Tolnay Klári vagy Molnár Piroska (és igen ritka, hogy valaki úgy fusson be, mint Helen Mirren: idősebben). Emellett Tolnay, Molnár is "megfizethetett" ezért, pl. azzal, hogy nincs családjuk.
Én a magam részéről arra tippelek, hogy Frajt nem volt elég tudatos, valószínűleg a sorozat végén, mikor nem kellett a forgatások mókuskerekében teprenie, adott magának a családjával egy kis pihenőt, később meg nem volt elég pushy, amikor már dolgozni akart volna. Ez hatványozódott addig, hogy mikor a lánya már nagy volt, a férje is dolgozott, kevésbé volt dolga a családban, abban találta magát, hogy senki nem gondol rá, vagy ha mégis, akkor mindörökre Mágenheim Júlia az emberek többségének. És már nem is szép és fiatal, "csak" egy középkorú nő, bezzeg Kulka csak egyre karakteresebb lett, jelentsen is ez bármit. Ennek a hidelemnek a megcáfolására meg talán sem fényesen tehetséges nem volt, sem kellőképp kitartó.
Amiben körejátszhatott az is, hogy egy időben sok helyre hívták a sorozatról emlékezni, tehát azért szerepelt, keresett pénzt is, de ez mára mondjuk már unalmas is neki és elkezdett hiányozni a kihívás és látni kezdte azt amit a cikk mond)
Jó, elismerem, hogy nem csak a külső körülmények áldozata, mindig kellünk mi magunk is egy ilyen helyzetben a sikerhez vagy a sikertelenséghez, de azért ez mindig egy több tényezős játék (így Kulka is biztos tudna olyat mondani, amivel ő pedig a karrierjéért fizetett)
És persze a Best Magazin nem is az a hely, ahol ezt árnyaltan ki lehetne fejteni (vagy ha úgy is mondta el, nem úgy írják meg, mert ez így bombasztikusabb cikk és a Best olvasóinak erre van igénye, nem bonyolult lélektani példamesére)
Vajon kinek mondja? Nagy eséllyel Matyi 1.0 lehet a beszélgetőpartnere a mondandója célzottja, hiszen válasz nélküli monológ, és még egyedülálló az illető. Hát Matyi 1.0 nem az a nagy dumás csajozógép, az már biztos.
Valószínűleg az történhetett, mikor Matyi 1.0 kinőtte a szekrényt, Janka nénihez költözött. Tény, neki soha egy rossz szava nem volt Janka nénire.
Ha meg az RTL-nél úgy gondolják, hogy egy Szomszédok karakter (illetve ezáltal nyilván maga a Szomszédok) ilyen reklámértékkel, közismertséggel bír, akkor meg miért nem a Szomszédokból csinálnak egy régi-új sorozatot?
A kultikus önmagában nem pozitív jelző, csupán azt jelzi, hogy az adott személynek, dolognak vannak hívei, követői, azaz kultusza van. Ennyi erővel viszont Charles Mason is kultikus figura.
Rég nem látott, legendás sztárokkal találkozhatnak az Újszínház nézői az őszi évadtól a teátrum falain belül. A színház nyilatkozata szerint közös megegyezéssel távozó Bordán Irén szerepeit a színház oszlopos tagjai, Szabó Zsuzsa és Timkó Eszter mellett két régi ismerős, Frajt Edit és Ivancsics Ilona veszi át.
Frajt A kőszívű ember fiaiban bizonyíthatja tehetségét
a Kossuth-díjas Dörner György elmondhatatlanul örült annak, hogy a Szomszédok egykori Szikszay Júliája és Vágási Juditja erősítik népszerű előadásaikat.
Ivancsics Ilona és Frajt Edit két nagyszerű színésznő, akik a Szomszédok című teleregény kapcsán váltak ismertté. A sorozat befejezte után azonban nem kapták a megfelelő lehetőségeket,
74 db pompás műűűűvész írta alá a fenti levelet és ebből legalább 8 db a Szomszédok sztárja.
Remélhetőleg 20-30 év múlva a párttelevízió következő, ha a Szomszédokkal fel nem is érő, de ahhoz legalább közelítő nagy dobásában már nem hozzájuk hasonlóan nemzetietlen szellemben nevelkedett főőőműűűvészek alakítják majd a nemzeti főhősöket.
És ha Etus került elő: szinte minden szereplőnek volt legalább egy pozitív jelenete, amikor valami jót, okosat, kedveset vagy legalább vicceset mondott, csinált. Etusnak volt ilyen? Mert nagyon nem ugrik be nekem.
Én annyival írnám felül, hogy Juli minden körülmények között el akarna menni nyaralni.
Merthogy a Nagyfehért az elmúlt három hónapban nem is látta, annyi dolga volt, Etust nem látogathatta a szóseldisztanszing miatt, Julcsi elő sem került a lovagjától, mert április 8-án ott ragadt és azóta törvénytisztelő állampolgárként a lábát sem tette ki a házból, Flórát pedig átvitte Takácsékhoz, míg leszaladt egy liter tejért a közértbe és nem merte azóta sem haza hozni.
Szóval GG oldja meg, hogy mehessenek szabira, Fruzsi sem látta az idős szüleit Szabolcsban, ez már csak nem lehet probléma egy rátermett vállalkozónak!
Úgyhogy esik-fúj, ők Etussal-Gyurciburcival-Károllyal, Fruzsival és szüleivel, valamint az Öreggel igenis elutaznak Károly szerény Balaton-parti horgásztanyájára, ahol mindenkinek külön bungalója lesz, saját strand és vitorlás kikötő áll rendelkezésre és amúgy Hartai a szomszédja, ha GG el tudja intézni a szabadságot, esetleg jöhet tájképet festeni.
És aztán mindannyian feltöltekezve vághatnak neki az újabb nehéz szezonnak, amiben egy második hullám is valószínűsíthető.
"János: Az erdőnek is megvolt a maga koronavírusa. A 2 hónap szárazság majd a sok eső ma meg felbecsülhetetlen károkat okozott. Es félek, itt is lesz majd 2. hullám."
Ez fake, a főőőőmérnök úr biztosan említést tenne arról, hogy a szárazság és a sok eső az újulatokban is felbecsülhetetlen károkat okozott.
"Etus: Nekem nincs alapbetegségem, nem is hiszem, hogy fertőzöttel találkoztam volna, de azért megtartottam a szabályokat. Ahogy hallom, másoknak nehezebben sikerült. Talán mert őket nem edzette meg a háború."
...és 56. Mikor Szikszai... De erre majd október vége felé térek vissza megint, mikor nappali-műhely-ebédlő-hálómban gyertyát gyújtok emlékére, és bátran elmesélem, hogy is volt a szovjet tank lövésével.
Janka: Azt a kis pálinkát se tedd el Ferikém, csak megpimpósodna az üvegben
Feri: A pálinka nem romlik meg az üvegben, ha ilyen gyakran jár errefelé Janka néni ( rosszalló tekintet) nem is lenne rá ideje. Parancsoljon Janka néni ( kitölti a maradékot de mintha a fogát húzzák olyan képpel)
Janka: Háháááá! Egészségedre Ferikém, ennél jobb fertőtlenítőt még Cecília sem javasolhatna.
Külföldi nyaralás? Állítólag én vagyok az alkoholista, de te beszélsz félre Ferikém?
Nem mentetek ti külföldre azelőtt sem, maximum a balatonborzasztói nyomdászüdülőbe SZOT beutalóval. Hallom, a szomszédasszonyod is külföldi út után sopánkodik, pedig ők sem jutottak messzebb sohasem a dunaszarosi fapados mentősüdülőnél.
És hová akarnátok menni külföldre? Brazíliába, megtekinteni a helyi járványkórházat?
Ne vágyakozzatok külföld után, mert oda nincs SZOT beutaló, pénzetek meg úgysincs sose.
Juli: Jó, hogy már lehet vendégeket fogadni. Majdnem három hónap telt el, addig nem dolgozhattunk, nem kerestünk. Attól félek, az idén elmarad a külföldi nyaralás.
GG: Siránkozni felesleges. A jó üzleti érzék még a bajban is segít: én például (előrehajol a kamerába, mintha egy titkot árulna el) felcsaptam dokumentumfotósnak. Amíg tartott a járvány, minden nap ugyanabban az időben kattintottam egy képet a Blaháról. Ha van utcazenész, akkor lehet utcafotós is. Nemdebár?
Julcsi (mély sóhaj): Nem tudom mit mondhatnék a mai fiataloknak. Talán, hogy becsüljék meg azt, hogy ennyi időt tölthettek most az őseikkel.
Etus: Nekem nincs alapbetegségem, nem is hiszem, hogy fertőzöttel találkoztam volna, de azért megtartottam a szabályokat. Ahogy hallom, másoknak nehezebben sikerült. Talán mert őket nem edzette meg a háború.
Ádám: Ami másoknak az otthoni kényszerpihenő volt, az nekünk a legnagyobb csúcsforgalom. Most egy ország tanulhatta meg, hogy a mentők meg nem állnak.
Kutya: Ez a kis közös helyiség megmaradt a béke szigetének. Ide nem teszi be a lábát holmi vírus - erről (rötyög már) gondoskodik ez a jófajta kis itóka is.
Sümeghy: Te, Kutyá! Én komolyan megijedtem. (Megenyhülő tekintet.) De szerencsére sosem voltam egyedül.
János: Öröm az ürömben, hogy a természet kapott egy kis levegőt. Tőlünk. Emberektől...
Alma: Az nagyon jó, hogy kinyithatnak a vendéglátó helyiségek. De nem hiszem, hogy maszkkal az arcunk előtt ugyanolyan lenne a kiszolgálás, mint előtte. Épp a lényeg, a személyesség vész el. Mondtam is Lacinak, hogy rám csak akkor számítson, amikor teljes értékű szolgálatot lehet végezni.
Lenke: Bandikám kitalálta a nyugdíjas dolgozói idősávot. Délután 4-től 6-ig vevők nem jöhettek be a csemegébe, s a többi dolgozó sem léphetett be, csak én. Nagyon hálás vagyok neki - végre ismét vérbeli kereskedőnek érezhettem magam.
István: Nem tudom, hogy fog hatni ez a szörnyű válság a taxizásra. Hallani mindenfélét. De én nem ülök fel a szóbeszédnek, megvárom inkább, hogy mi sül ki belőle. Addig meg kitartok a droszton.
Jutka: Én élveztem a digitális oktatást. Minden héten nem is egy, hanem két gyönyörű klasszikus darabot küldtem ki a gyerekeknek. Mozart, Beethoven, Bach, verbunkos, tyukodi legényes. Szebbnél szebb műremekek. Majd szeptemberben beszámolnak róla a nebulók, hogy mire emlékeznek belőle.
Feri: A nyomdai feladatokat maradéktalanul el tudtam látni Matyi íróasztalán. De keccsölésre szinte megszűntek a megrendeléschek. Így nem hiszem, hogy az idén jut külföldi nyaralásra.
János: Az erdőnek is megvolt a maga koronavírusa. A 2 hónap szárazság majd a sok eső ma meg felbecsülhetetlen károkat okozott. Es félek, itt is lesz majd 2. hullám.
Bőhm:Latinul nyugtaval dícserd a napot. Én nem hiszem, hogy végleg véget ért a járvány.
Mágen:Az 500.000 ftos jutalmamat felajanlom a koronavírus alapítvanynak, hátha jobban felkeszülhetünk a 2. hullámra.
Pattogi: Ez számomra felfoghatatlan! Az elmúlt 3 hónapban végre valahára be tudtam úgy vásárolni, hogy nem kellett elviselnem nyugdíjasok csigalassú sertepertélését, és a nyunyogásukat sorbanálláskor! Minden haladt a megfelelő tempóban! Most pedig visszaállítanak mindent a korábbi módira? Máris hatványozott mennyiségben kerülget a gutaütés!
Esetleg valaki írhatna végebölcsességeket, amiket a szereplők mondanak most, a veszélyhelyzet feloldása után, a nyár és az év hátralévő része elé nézve.
A nyugdíjas főőőőmérnök unokája a távolról is bearanyozza napjait, tudhatják meg a nyugdíjasok Pártunk és Kormányunk ingyenes kiadványából, aminek lapjaiba akár választási krumplit is lehet majd csomagolni, ha gondosan megőrzik a pompás magazint.
Kösz a linket, Gobbi Hildát megnézem majd, bár ő nem volt a Szomszédok sztárja... Pedig előélete alapján Mester megtehette volna házmester mesternek, mondjuk Bumapó tőle tanulhatta volna a szakmát, és lehetett volna hivatkozni rá, mint az ózdi rokonokra.
Lemaradt a történet eleje, úgy jön csak ki, hogy most akkor jót tett-e a McMester ebben az ügyben vagy sem.
OFF: Amúgy érdemes a Juszt készítette 1994-es Grósz interjút megnézni, majd egy tetszőleges interjút az ország mai vezetőjével, ezek után pedig eldönteni, hogy a kettő közül melyik a nagyobb kommunista, hogy melyik egy szellemi Csomolungma a másikhoz képest, de akár sokan másokhoz képest is, és hogy melyik egy egyszerű vásári bohóc.
Hallgassuk tovább Jusztot: „Mondom neki, szólna erről a tévéelnöknek is? Erre az volt a válasz, hogy az már nem az ő dolga. Így kénytelen voltam én közölni a hírt Bereczkyvel. Persze nagy káosz tört ki, de néhány nap múlva – műsorváltozással – adásba is került. Ám itt még nem volt vége a történetnek. Szólt nekem a kitűnő rendező, Horváth Ádám– aki akkoriban a miskolci tévéfesztivál igazgatója is volt –, hogy nevezzem be a filmet. Ilyesmiben én sosem vettem részt, akkor sem akartam. De addig erősködött, míg beneveztem. A díjkiosztás előtt egy nappal értesítettek, a stábbal együtt menjünk le Miskolcra. Ott voltunk, végignéztük a ceremóniát, de nem értettük, hogy minek kellünk mi oda, amikor bennünket nem szólítottak. A végén jött a slusszpoén. Kudlik Juli, aki végigkonferálta az eseményt, azt mondta, a Magyar Televízió elnökének különdíját kapja a mi filmünk. Ez volt az elegánsan cinikus Horváth Ádám nemes bosszújaBereczkyn, aki ezután kénytelen volt átadni nekünk a díjat.”
What other alternatives were discussed to bring Bobby back? They filmed several alternatives including a Bobby evil twin and Bobby being away to recover for a season.
Volt olyan álombeli szál is, amit ébredés után némi módosítással visszahoztak: az álomévadban tűnt fel Ben Stivers, akinek történetszálát nem vitték végig, de az ébredés után jött egy Wes Parmelee nevű szereplő, akit ugyanaz a színész alakított.
Szomszédokban a 9 mp-es teafőzés, vagy mikor a buborékos verzióban az elején, éjszaka közepén egy mentőorvos hány mp alatt nyit ajtót csengetésre. :)
De az emlékezetes Jankát kidobják szilveszterkor jelenetnél úgy 1 perc 21 mp alatt öltözik fel ünneplőbe Matyi 2.0 egyedül, mert egy szál gatyában nyit ajtót, eltűnik a szobában és már felöltözve jön ki.
Időugrásra a Csupasz pisztoly (talán 3 1/3) jelenete ugrik be, mikor Frank és Jane összevesznek, Jane bemegy a szobába, 2 másodperc múlva jön ki átöltözve, bőrönddel, hogy elköltözik. Az ajtón csengetnek, mire Jane: Ez már a taxi. Frank Drebin pedig néz meglepett arccal.
Rex felügyelőnél eleinte még ha távozott egy szereplő akkor volt rá magyarázat. Mosert lelőtték egy akcióban, Stockinger másik városba költözött stb. Később Alexet simán eltűnt magyarázat nélkül, és lett Rexnek új gazdája, és több főszereplő is eltűnt magyarázat nélkül. Rexet is több németjuhász játszotta, de az nem tűnt fel az egyszeri nézőnek.
Cobra 11-nél is megvolt mindig a magyarázat miért változik Semir társa, vagy kilépett a rendőrségtől vagy meghalt, csak Semir volt állandó a sorozatban.
"De pl. Rex Felügyelőnél vagy a Farm ahol élünknél is kuszák az idővonalak."
Olyan időugrás a Szulejmánban is volt, hogy korábban állandó szereplőként megjelenő jelentősebb mellékszereplők is egyik részről a másikra eltűntek és egy szót sem ejtettek róluk, hogy mi történt velük (pl. egyik részről a másikra más lett a nagyvezír, és semmit nem mondtak arról, hogy az előző részben látottal mi lett - pedig a Szulajmánban a leváltásokat néha gyorsított eljárásban intézték, egy jól irányzott fejlevágással).
Valóban, Bobby kihozta Jennát a sittről, majd átment Pamelához hemperegni, majd onnan indult vissza Jennához, hogy bejelentse, hogy vége, amikor Pamela testvére elgázolta. Ezért nem is hitt Jenna Pamelának, amikor az közölte, hogy Bobby szakított volna vele.
Így majdnem dupla cápaugrást csináltak. Közvetlenül egy teljes szezon álommá nyilvánítása után előállni evvel az "Ál-Jock"-sztorivonallal csak még nagyobb löketet adott a lejtőn való leindulásban.
Igen, Jenna ártatlansága még a nyolcadik évadban derült ki, és Bobby tényleg beszélt az elkövetővel. De az mondta neki, hogy nem tudja, hogy miért ölte meg Naldo Marchettát. Nem érdekelte, ő csak átvette a megbízásért járó pénzt. És az álomévadban derül ki, miután a rendőrség átkutatja a halott Katherine lakását, hogy ő bérelte fel. Lehet, hogy ez a valós síkon is így történt, de ott már nem kaptunk rá magyarázatot.
Jó, lehet, hogy voltak elvarratlan szálak, de ellentmondások nem, vagy nem annyi, mint pl. a McMester eposzában. :-)
Nekem úgy rémlik, hogy Jenna ártatlanságát Bobby derítette ki, még beszélt is az elkövetőevel, így az vagy a halála előtt, vagy Pamela ébredése után lehetett.
- Mark Graison. Az már a nyolcadik évadban sejthető volt, hogy igazából nem halott, csak megszervezte a dolgot, hogy közben próbáljon gyógymódot találni a betegségére. Ugyebár a kilencedik (utólag álomnak minősített) évadban bukkant fel újra, és kaptuk meg a magyarázatokat a vele történtekre. A szezon végén Pamelával összeházasodnak. De miután Pamela felébred, ő ugye megint nincs sehol, és nem is tudjuk meg, hogy valójában mi történt vele, meghalt-e vagy él.
- Dusty Farlow. A nyolcadik évad végén újra felbukkan, és ismét viszonyt kezd Samanthával, aki ugye megint épp piálni kezdett. Bobby halála és temetése után elég keményen lezüllik. Dusty próbálja rávenni, hogy szokjon le. Le is szokik. De viszont Dusty végül mégsem akarja a viszonyt Samanthával, elutazik. Samantha idővel kibékül Jockeyval. Pamela ébredése után a tizedik évad elején Samantha megint piál, ez így okés, mert így is kell lennie. Dusty viszont sehol, szó sem esik róla, nem is hiányolja. (A legutolsó évadban ugyan felbukkant, de akkor Samantha már nem szerepelt, és erre, hogy innen hova tűnt, sose kaptunk magyarázatot.)
- Ott volt ugye a nyolcadik Jenna volt férjének meggyilkolása, amivel egy ideig Jennát vádolták. Végül felmentik, kiderül, hogy egy bérgyilkos tette, akit távolsági úton bíztak meg, ő nem tudja, ki volt. A kilencedik évadban kiderül, hogy a gyilkost Katherine (Pamela gonosz nővére) bérelte fel. Na most, Pamela ébredésével ez újfent megválaszolatlan marad.
Olyanokról meg ne is beszéljünk, hogy Pamela megálmodta azt, hogy jön majd egy új dolgozó a farmra, aki Jock Ewingnak vallja magát, az olajipari válságot, meg azt, hogy Jack Ewingnek milyen kocsija lesz.
Baywatch érdekes volt Hobi szerepe kb. kimerült abban, hogy szörfözött, általában pont csak akkor nem mikor láb alatt volt otthon mert Mitch épp nőt hozott fel, akkor rá lett szólva, hogy Hobi, nincs kedved szörfözni egy kicsit, tudom én hogy van na mars kifelé. Aztán hóna alatt a szörfdeszkával bele a cunami közepébe. :) Dombóvári egyik előadásában tök jól kielemezte a Baywatchot. Hasselhoff ugrik a vízbe még daueroltabb lett a haja mint volt, Pamela Anderson nagy didkóit lehetett látni mikor fut a parton, még a Sziki szökevénybe is jól kiparodizálták a sorozatot.
BK-ban Timi volt talán az egyik, aki növekedési hormont zabált kétpofára, a másik Oszkár. 2007 körül született Timi, 2010-ben meg már majdnem tinilány volt, 3 évesen, Oszkár még később, de 2-3 év múlva már egy 9-10 év körüli gyerek volt. Viszont Bandi pl. valós időben növekedett. A sorozat elején fogant és valós időben is növekedett ő most is kb. 20-22 év körüli mint amennyinek lennie kell. Ehhez képest is furcsa, hogy Oszkár és Timi is, akik még kósza gondolatok se voltak, mikor született Bandi, már ugyanúgy egyetemisták ill. érettségiztek már.
Ehhez képest Matyi 1.0 és Matyi 2.0 csere még sima ügy, legalább hasonló korú gyerekre cserélték, csak kellett egy olyan, aki beszél.
Barátok köztben a Timike volt nagyon szerencsétlen, őt nem engedték sokáig felnőni, de pl. a Baywatchban a Hopi gyerek is IRL növekdetett egy darabig, majd hirtelen lecserélték egy idősebb szereplőre.
Anno a tények ismeretében már éles szemmel figyeltem a részletekre, de nekem nem rémlik olyan sok el nem varrt szál, még arra is figyeltek, hogy Jockey és Jack álomévados barátsága ne folytatódjon, és hogy az ébredés után ismét utálják egymást.
Knots Landingot én is említettem, még mielőtt olvastam volna a soraidat, valóban elszakította a két sorozatot az ébredéses megoldás, tényleg lehetett volna jobb megoldást is találni.
Idővonal kérdése sok sorozatban fut bakiba, Barátok köztnél se nagyon lehet követni mert pl. gyorsan nőnek a gyerekek fel, látszólag meg nem maradnak ki évek, mert pl. van. aki normál ütemben nő, más meg pikkpakk felnő mintegy 3x gyorsabban nőve.
De pl. Rex Felügyelőnél vagy a Farm ahol élünknél is kuszák az idővonalak. Van mikor egy részben eltelik majd egy év, pl. egyik részben az elején tudja meg Caroline, hogy terhes, a rész végére megszül. Máskor meg mikor kb. 1 év telik el egy évadon belül, de közben pl. Adam elvégzi a jogi egyetemet is, az évad elején iratkozik be, a közepe táján már el is végzi.
Tű pontos elemzés a mai világról, nem is tudok mit hozzátenni.
Ja, de: minden nyáron előre felvették a forgatási szünet részeit, hogy a stáb tudjon nyaralni, de erre az utolsó "évadban" már nem került sor, a szemmel is látható pénztelenség (és/vagy) igénytelenség) miatt. Ezért készültek a filler (fillér) epizódok.
És be is kavart ez az "ugrás" a spin-off sorozat életébe, mert ott is meghalt Boby, de ott nem támadt fel, nem volt álom, és így a két sorozat onnantól kezdve teljesen el lett vágva egymástól, nem volt lehetséges az átjárás, amire korábban volt példa.
Közben megnéztem, Bobby visszatérése után csak egy évadot maradt Pamela.
Ha én úgy álmodom, hogy látom mások dolgait is, meg egyszerre több helyszínt, akkor én tudom, hogy álmodok. De olyan se volt még soha, hogy álmomban egy teljes évet leéljek, míg a valóságban csak egy éjszakát aludtam. Ilyet legfeljebb kómában lévő betegeknél tudok elképzelni, de akkor a valóságban is egy év telik el.
Bobby tusok, Pamela ébred: emlékeim szerint olyan sokáig már nem volt Pamela, max. egy évadot, viszont Bobby halála miatt könyörögték vissza az eredeti Ellie-t, aki Bobby visszatérése után is maradt még egy darabig, talán csak az utolsó évadra tűnt el.
alternatív szálnak még elmehetett volna egy rész, de nem egy komplett évad vagy mennyi, amit így semmissé tettek. ma már a legrosszabb sorozatok se csinálnak ilyet szerintem.
Létezhet többféle álom is, de biztosan függ az ember személyiségétől, lelkületétől, emlékeitől, stb., mert pl. én csak belsőkamerás álmokra emlékszem, most nem tudnék felidézni másfajtát.
Bobby feltámadásának álommagyarázatával az a legnagyobb baj, hogy volt több szál is, amik a "halála" évadjában kerültek képbe, és utána az álomnak minősített évadban lettek elvarrva. És így akkor ezek valójában elvarratlanok maradtak, nem vesződtek avval a készítők, hogy újra előszedjék őket. Ja, és a legfőbb logikai baki maga Katherine (Pamela gonosz féltestvére), aki ugye elgázolta Bobby-t (Pamelát akarta, de Bobby félrelökte). Azt még Pamela "elalvása" előtt láthattuk, hogy a megelőző napon odahajt a házhoz és figyeli. Ha végül mégsem csinált semmit, akkor minek ment oda? Az a poén, hogy ezt megmagyarázhatták volna, amikor később újra felbukkant (amikor Pamela kórházban volt múmiává gézezve), de evvel sem vesződtek.
Ja, és meg kell említeni a Dallas (Magyarországon sosem vetített) testvérsorozatát, a Knots Landingot, ami ugye többek között a harmadik testvér Gary és a felesége kaliforniai életét mutatta be. Na most azt ugye nem lehetett megcsinálni, hogy akkor az ottani aktuális évadot is álomnak minősítik, ott Bobby továbbra is halott maradt, egyszerűen Gary és Val nem beszéltek többé a Ewing család többi tagjáról. ÉS innentől a két sorozat külön univerzumra ágazott. Ez azért elég furcsa lehetett.
Summa summarum, Bobby visszahozását meg lehetett volna oldani úgy, hogy ne kelljen egy teljes szezon cselekményét meg nem történtté tenni. Azóta már többször is láthattunk filmekben és sorozatokban tetszhalált, megszervezett álcahalált és hasonlót.
Jockeynak volt egy deríliumos álma is, ahol egy ördögnek hívott valaki mutatja meg neki, hogy mi lett volna ha ő meg se születik, és rájön, hogy gyakorlatilag nélküle mindenki lecsúszott volna, Bobby játékfüggő lecsúszott figura, Cally egy boldogtalan házasságban. Egyedül Samantha lett volna befutott tv sztár meg aszzem a húga, aki részegen belefulladt a medencébe rendőrnyomozó. A rész és a sorozat végén fejbelőtte magát Jockey és ezzel lett vége, később volt folytatás tehát túlélte.
Én a Pamela felébredését sosem gondoltam annyira elfogadhatatlannak, elvégre a nép Bobbyt akart, még reklám is volt, hogy a kávé olyan Completa nélkül, mint a Dallas Bobby nélkül és Bobbyt így tudták visszahozni.
Szerintem felfogható egy alternatív szálnak, hogy Pamela azt álmodta, hogy Bobby meghalt és abban az esetben így is történhettek volna a dolgok.
Ma meg már komplett sorozatokat csinálnak alternatív történelemben.
Nemrég volt az HBO-n egy 30-40-es években játszódó sorozat, amiben Lindberg lett az amerikai elnök az USA pedig elfasizálódott, az amerikai zsidók Kanadába emigráltak:), most meg éppen egy olyan fut, ahol Nagy-Britanniát korábban az afrikaiak gyarmatosították és most, nagyjából a mi alternatív jelenünkben ők működtetnek ott apartheid rendszert. (Ez utóbbi érdekes koncepció, mert valószínűleg érzékenyítő hatást kívántak vele elérni, de én a valós hatást igencsak kontraproduktívnak érzem.)
Tavaly is volt egy hasonló, csak az a valós jelenből indult és jutott el a populista-erőszakos jövőbe talán 10 év alatt, szintén Angliában.
(Tényleg, milyen népszerű formátum lett ez az HBO-n újabban...)
Aztán csak most kapcsolok, hogy a (nem csak magyar) társadalom valójában éppen alternatív történelmekben tengeti napjait és ezek az alternatív világok semmiben sem befolyásolják egymást.
A facebookon az elmúlt pár napban 4 ismerősöm is diadalmasan osztotta meg a kamu feliratos japán parlamenti videot és miután az egyiküket tételesen felvilágosítottam, hogy ezt csúnyán benyalta, és ezt hogyan tudja ellenőrizni, ha nekem nem hiszi el, mit csinált (miután hosszan firtatta, hogy én magyar vagyok-e? Mondtam, hogy sajnos igen, nekem sem nagyon tetszik, de hát mit tehetnék...)?
Másnap megosztotta újra.
Régen, ha volt egy hülye a faluban, az szégyellte magát, de legalábbis nem volt rá büszke, most meg talál szerte a világban végtelen számú hasonló idiótát és onnantól nem szégyenkezik, hanem egyenesen büszke lesz, hogy olyat vett észre, amit a többiek nem tudnak.
Szép, új világ...
De Bőhm naplója se nem álom volt, se nem alternatív valóság, hanem sima filler epizódok, mert nyáron valamilyen ok miatt nem forgattak, de adás meg kellett és ezt a Mester ilyen pompás hányavetiséggel oldotta meg.
És az nem jutott abba a csodálatos eszébe, hogy a napló az pont nem álom, egy naplóba minden körülmények között olyasmit ír az ember, amit személyesen átélt, vagy amiről bármilyen értesülése van.
A Juli-Gábor afférról aligha lehetett Bőhmnek bármiféle tudomása, hát Juli már csak nem állt ki az erkélyre kiabálni, hogy tegnap majdnem félredugtam, kedves lakótársak, de a főnökömnek sajnos/szerencsére nem volt erekciója, vagy ha ez mégis megtörtént egy minden második csütörtöktől különböző napon, akkor meg arról kellett volna írnia, csak azt meg nem lehetett, mert ilyen jelenet nem volt leforgatva.
Úgyhogy itt bizonyosan az történt, hogy a Mester szokásos, a szakmai igénytelenséggel elválaszthatatlanul összeforrt tehetségtelenségével kicsapta az első eszébe jutott ötletet, mint a taknyot és ebből lettek mára a magyar televíziós történelem legfényesebb lapjai.
Sokféle álom létezik. Olyan is, amiben aktív szereplő vagy, vagy amiben kvázi passzív szemlélődő. De testen kívüli álmok is vannak, tehát ahol már a szemlélődés is annyira távoli, mintha egy filmet néznél (s nem pedig olyan passzív szemlélődő vagy, aki akár be is léphetne a történetbe). Remélem, valamennyire érthető, amit írok.
Persze olyan álom nincs, amiben 14 egymással párhuzamos, majd néhol kapcsolódó szálon fut évekig a sztori, aztán egyszer csak visszalépek felébredve a sztori egy évekkel korábbi valós állapotába...
Tehát ebből a szempontból az egész felvetés értelmetlen, mert ezt a Pamela felébred című dolgot nem így érdemes nézni. Mindenki számára világos, hogy mennyire irreális volt ez a csavar. Ezzel együtt az megfontolásra érdemes, hogy az alkotók ezt nemcsak be merték vállalni, hanem tkp. jól is sült el. (Pontosabban ez utóbbira már nem emlékszem valójában, de mintha még egész sor évad pötyögött volna el Pamelával és Bobbyval, az eredeti felállás szerint.)
Ilyesmi azért van máshol is, a Titanic filmben pl. pl. az idős Rose is mesél olyan dolgokat, amikről nem tudhatott, mert nem járt ott. Az megint más, hogy vannak benne egyéb bakik is, pl. amelyik képet kiteszi a falra Rose az elején az akkor még nem is létezett, meg a lékhorgászatnál se eshetett bele Jack abba a tóba, mert az mesterséges tó és évtizedekkel később keletkezett. Meg a klasszikus baltás jelenet mikor levágja Jack kezét. :) Meg a végén az ajtószárnyas mikor ott fekszik rajta elterülve mint a nagyalföld, pedig ketten is simán elfértek volna rajta.
Ugyanannak az origos sorozatnak egy korábbi fejezetében mondja Zenthe Ferenc:
"Felidézett egy sztorit: történt, hogy Komlós Juci, aki Lenkét, hűséges feleségét játszotta a teleregényben, panaszkodott Horváth Ádám rendezőnek, hogy Takácsék lakásában kényelmetlenek a fotelek. Nem tud bennük ülni, megfájdul a dereka. A sorozat atyja nyomban közölte, hogy semmi gond, cserélik. De hogyan lehet egyik napról a másikra kicserélni Takácsék lakberendezését, hogy ne tűnjön fel a nézőknek? Horváth megtalálta a megoldást: „Csinálunk itt a házban egy nagy csőrepedést. Elázik minden a lakásokban. Tönkremennek egyes bútorok. A nézők így még örülni is fognak, hogy milyen szép új fotelek kerültek a Takács-lakásba, Jucikának pedig többé nem fog ültében megfájdulni a háta" – közölte, és így írta át alaposan a sztori egy részét Komlós Juci fájós háta."
"Bőhm úr szerepét arcszőrzetének köszönhette, legalábbis így emlékezett: „Horváth Ádám, a rendezőnk meglátott, és felkiáltott: Jó ez a szakáll! Pont ez kell nekem."
Ráadásul, ha azt vesszük figyelembe, hogy Kutya kiadta a lakóknak füzetecske formában, akkor az egész lakóközösség megtudhatta ( köztük Mágen ),hogy a Julit megakarta farkalni GG , de nem állt fel neki.
Tehát ebből is látszik, hogy a Mester ebben is milyen nagyon lyukba irányította magát, hogy a "Böhm naplója" címet adta ennek a két fejezetnek.
Böhm naplójához kapcsolódva: az is több sorozatban megfigyelhető, hogy egy adott szereplő olyanra emlékszik vissza, amiről nem is tudhatott.
Ez Böhm naplójában egészen durva volt, pl. ha jól emlékszem benne volt még az is, amikor GG-nek nem állt fel a farka, és emiatt nem lett meg neki Juli, ezt vajon honnan a bánatból tudhatta Böhm, hogy belekerült a naplójába?
Első pont annyira a Szomszára nem jellemző, a konkurens Barátok Köztre már nagyon is. Szomszában, még Julcsi sem próbált fel mindenkit, pedig ő aztán tényleg gyakran váltogatta a lovagokat.
2. pont abszolúte lásd. Ottlakán Géza, Gyulárium és sok egyéb szereplő magyarázat nélküli eltűnését. De olyan dolgokról is elfelejtkeztek, hogy pl. Kutya egyszer megszervezte a hóeltakarítást, úgy, hogy beosztotta a lakókat műszakba, következő télen már arról kesereg, hogy nem tudja megoldani, mert nincs rá pénz. Vagy Morzsi kutya esete, Lenke néni nem engedi, hogy vigyék költözéskor, később azon kesereg, hogy ő akarta hozni, csak nem engedték a többiek.
3. Szomszára ez sem inkább a konkurenciára, ahol még vasalni is öltényben és kosztümben vasalnak meg a játszótérre is nyakkendőben mennek le a gyerekkel. Cipővel a lakásban is szintén.
4. Nem is nagyon van szexjelenet szóval nem
5. Ugyan, csak virsli van zöüldbabbal és maúgy sincs otthon semmi, így még lekváros kenyeret sem ehet Matyi csak reszelt almát, bár asszem akkor gyomorrontása volt azért vette el tőle Hero.
6. Nincs is telefonja szinte senkinek, pláne az elején. Később se sűrűn használják.
7. mindenki dolgozik hiszen mindig csütörtök van.
8. Naná, kisebbek sem, szekrénybe vannak zárva.
9. Böhm naplója 2 részig, addig is had ücsörögjön Hero a fogdában, ráér. :)
10. Ide nem jellemző, konkurens BK-nál igen, sőt ott az ajtó paradoxon is mindig megvan ha valaki kimegy vagy bemegy egy ajtón ellenkező irányba is akkor megy valaki. Ezért sem kell az ajtót becsukni, mert úgyis valaki épp akkor jön rajta ki vagy be.
11. Szomszára nem igaz, nemhogy smink nincs mindig még Julcsi hónaljában is egy komplett őserdő van a strand jelenetnél.
12. Csak a szilveszteri adásban mikor Takácséknál szorongott még Rezső és Kázmér is és még Hofi is betoppant.
13,14 egyértelműen nem
15. Törzshely az olvasószoba az alagsorban vagy Almáék presszója, ahová a maffiózok járnak kizárólag, minden dílernek és maffiózónak az a törzshelye.
Megnéztem a wikin, Kutya úr 1925-ben született irl, Póóóóóóstás Mimike 1934-ben. Közel 10 év volt köztük. Nem hinném, hogy a valóságban ugranak az idős nők az ennyivel idősebb lovagok udvarlására, csak megfordul a fejükben, ma egy olvatag fagylalt a presszó teraszán, holnap meg gondozhatom, ápolhatom. Persze egy emelt szintű valóságban pompásan egymásba gabalyodhatnak.
Van, ahol valós műűűűűvészi teljesítményét is megemlítik a cikkben:
"Mindeközben pedig ikonikus filmekben és tévjátékokban is láthattuk, többek között a Tüskevárban, vagy éppen a Szomszédokban, ahol postáskisasszonyt alakított, a történet szerint pedig Kutya úr udvarolt neki"
A Mesteréhez rendkívül hasonló társadalmi jelenség a Szőke Szikláé. Ez a mi topikunk, meg a linkelt topik is elég hasonló szerepet tölt be ennek megfelelően. Jó szórakozást hozzá!
De majd lesz olyan hír, hogy egy pénztáros a fegyverrel hadonászó rablót elzavarja azzal, hogy azért se emeli fel a kezét és adja oda a kasszát mert már akkor se tette mikor az orosz fogta rá a davajgitárt. Erre a rabló lefagyott mint a Windows és elmenekült.
Lássuk be, az Opus nem csak az élet leglényegét ragadta üstökön és tárta elénk, de tette mindezt utolérhetetlen művészi színvonalon és roppant szórakoztatóan.
Már várom a hírt, amiben a presszó felszolgálója felkapja a teraszra dobott kézigránátot és visszahajítja a fekete bőrkabátos elkövetőnek.
Nemrég volt egy szomszás csatornán videó arról mikor az utolsó epizódokban Etuskó azon van, hogy eladja a házát, mert éppen válságban volt a házasság mert Juli Hartaival úgy tűnt ,hogy meg hát.. Etuskó meg mondja ,hogy ebből a hátból kijöhet 3 kisebb meg is nézett Károllyal egy belvárosi lakást, ahová viszont a kemence nem fér be.
Nagy marhaság lett volna Etuskó részéről hiszen miért is kéne 3 lakás? Ha Juli lelép akkor Hartaihoz költözik, neki minek új lakás? Mágen meg marad a Lantos utcában.
Ott azt írták azért kellett beírni, mert nem forgathattak tovább az Etus lakban, mert eladta a tulaj, a történet szerint nem is adta végül el ,hiszen nem csábította el Hartai Julit Mágen sem kavart az ügyvédnővel, de nem is forgattak többet ott. Csak előtte mikor egy motoros lelövi Etust, Hartai helyett ,akinek ellenségei voltak.
Gezát nyugdijazták a Frankilinból, ahonnan Feri valamiert mar eljött (talan pont a beteg Géza miatti hazakiserés miatt, amit igazolatlannak tekintettek?)
Ő mar az Apokrifnél van.
Talalkoznak, Feri igeri, hogy segít, ha tud a munkát kereső Gézának majd megy dragaZsuzsamhoz a beteg Matyiért.
Szdrintem több nem varható el, munka után beteg 3éves gyerek mellett, hogy iszogassunk napestig...
Most a hétköznapi értelmet és megoldást kéred számon a McMester megemelt valóságán? Hát hogy nézett volna ki, hogy egy becsületes Szomsza szereplőt megkérdeznek a rendőrök, mire ő nem mondja meg az igazat? Az most mindegy, hogy hallgat vagy hazudik, a lényeg, hogy nem az igazság jön ki a száján. Hát szabad ilyet? :-)
Viszont csak ő tudta asszem, hogy akkor tényleg kiment, mert felírta a naptárába ( minek?), így ha hallgat róla nem lett volna belőle baja, mondhatta volna később azt is ,hogy hát igen adott fel csekket, de ki emlékszik már arra pontosan mikor?
Igen, erre emlékszem, csak arra nem, Géza bácsi akkor még dolgozott-e, akár nyugdíjasként. Mert azért egy munkahelyről csak úgy nem szokás felszívódni, főleg nem egy népnevelő Opuszban, főleg nem olyan személynek, akit egy abszolút pozitív hős a barátságával tüntetett ki.
Lehetséges, hogy Horváth Sándor valami rossz fát tett a tűzre a Mesternél. Például több gázsit szeretett volna, hiszen folyamatosan nőtt a párizsi ára. Vagy Uram bocsá', forgatás közötti szünetekben nem dicsérte eléggé Mesterné briliáns alakítását.
Mint tudjuk, a tanút nem illeti meg sem a füllentés, sem a hallgatás joga, így Géza bá mint a mcmesteri emberképnek megfelelő karakter nem tehetett mást, igazat kellett mondania, még akkor is, ha ezzel Feri halálos itéletét írta is volna alá. :-)
De nem ez volt az ok, mert Feri ekkor még megbocsátot, vagy ha nem, akkor jól titkolta, se akkor sem érthető, hogy és akkor mi tört ki belőle.
viszont akkor akár haragudhatott is volna rá, mikor elköpte a zsaruknak, hogy kiment a nyomdából a postára, mikor a kocsifeltörés volt. Ha hallgat róla előbb kiengedik. Még mondta is Géza bácsi, hogy de bánja ezt, hiszne tudja, hogy ártatlan és ha nem pofázza el, hogy aznap kiment a nyomdából pont akkor már rég kint lenne.
Én sem azt írom, hogy jó volt ez így, csupán annyit, hogy Gyuláriummal ellentétben itt legalább volt egy pont, amihez kötni lehet a távozást.
De ahogy írtam: nincs magyarázat arra, hogy Feri miért volt olyan bunkó, ami után tényleg megérti az ember, hogy Géjza bá soha nem kerül még a közelébe sem.
"Gyulárium és Géjza bá között az a különbség, hogy Gyulárium előzmény nélkül tűnt el, míg Géjza bá távozása bele volt írva a sorozatba: Géjza bá felhívta telefonon a szuper aranyos Ferit, hogy segítsen neki, de Feri lekoptatta elég bunkó módon, mindenféle indok és előpzmény nélkül, mire Géjza bá elkezdett átkozódni, majd bontotta a vonalat, kvázi elköszönt Feritől és a nézőktől."
Én ugyan nem érik fel a Mesterhez, de egy karakternek akkor sem így kellett volna távozni.
Pl. lehetett volna az, hogy Géza bá a nehéz anyagi helyzeti miatt le kellett költöznie vidékre a rokonaihoz és ezt mondja be a telefonba Ferinek.
De ez is olyan dolog, mint az összes többi "rejtélyes" dolgok a Szomszédok körül, amire sosem kapunk választ és egyik újságíró (tartalomipari munkás) sem kérdezett rá sosem a Mesternél, hogy ezt most hogy volt vagy miért alakult így.
Gyulárium és Géjza bá között az a különbség, hogy Gyulárium előzmény nélkül tűnt el, míg Géjza bá távozása bele volt írva a sorozatba: Géjza bá felhívta telefonon a szuper aranyos Ferit, hogy segítsen neki, de Feri lekoptatta elég bunkó módon, mindenféle indok és előpzmény nélkül, mire Géjza bá elkezdett átkozódni, majd bontotta a vonalat, kvázi elköszönt Feritől és a nézőktől.
Röviden: azt lehet tudni, hogy mikor távozott (a hívás után), és hogy miért (Feri paraszt volt), de azt nem, mert hát a McMester nem írta meg, hogy Feri miért cselekedett így, miért változott meg a jelleme, persze ha elfogadjuk alapvetésnek, hogy addig rendes volt.
"nem bőbeszédű, haverkodó, még Ottlakán Gézát is lerázza a kocsmában"
Ottlakán Gézát úgy 1993-94 körül olyan szinten rázza le, hogy a korábbi atyai jóbaráttal, kollégával többé soha nem találkozik, de szerintem még csak szó sem esik róla többet.
Ugyanígy tűnik el minden előzmény nélkül 1994-ben Gyulárium is Etuskó környezetéből, ennek köszönhető a szimpatikusan milliomos Károly feltűnése (Etuskó nem lehet meg több hódoló lovag nélkül, akiknek természetesen esélyük sincs, hogy megfarkalják.)
Arra volt magyarázat, hogy Horváth Gyulát miért mellőzte ekkortól a Mester, de Horváth Sándorról nem tudom miért nem jelenhetett meg soha többet.
Gábor Gáboron kívül érzésre még Etus jelenthet a gyenge pontot: bár sokat járt a Lantos utcában, de pl. nem emlékszem, hogy Kutyával vagy Sümeghyvel találkozott volna, pedig kézenfekvő lett volna, hogy valamilyen műűűvészeti kérdésről cseréljenek eszmét.
(Apropó, lépcsőházi megállítások. Kutya és Böhm esetében ezek bár idegesítőek, de bizonyos értelemben hitelesek voltak: közös képviselők, akiknek okuk is lehet a lakókkal beszélni, de valószínűleg már fiatal korukban is fontoskodóak lehettek, ami idős korukra csak romlott, egyedül élnek, igénylik a társaságot.
Néha azonban Feri csinálta ugyanezt: pl megállította kora reggel a holtfáradtan hazatérő Mágent, és elbüszkélkedett vele, hogy valami cikket szedett a gyógyszerárakról. Az meg menekült volna, mondta is, hogy ő bizony ilyenkor reggel azonnal el tud aludni, és bizony sok esete volt stb. Na most Ferinek egyrészt pontosan tudnia kéne, hogy milyen műszakban dolgozni, másrészt meg ő az az ember, aki a munka-család-foci háromszögön kívül egyáltalán nem mozog, nem bőbeszédű, haverkodó, még Ottlakán Gézát is lerázza a kocsmában stb., egyszóval egy igen kínos és nagyon karakteridegen jelenet volt az egész)
Mágen egyébként sok mindenkit beszállított a kórházba, megérzésre ő dobogós lehetne, mint aki a legtöbb főhőssel került beszélő viszonyba. Dobogós lehetne még Bumapó és Kutya úr, közös képviselőként mindketten szívesen ütötték az orrukat mindenbe, állították meg a lépcsőházban közlekedőket.
Persze, hogy nem úgy, hiszen lépcsőházban volt a pompás esküvői fotózkodós jelenet, nem egy presszó teraszán!
Amin egyébként Sümeghy is ott volt, hiszen Lillácska az ő Oszkárja révén vett részt a jeles eseményen. Remélhetőleg nem rigójancsival kínálták a házasságkötő teremben az ünneplő egybegyűlteket.
És ott volt a másik fotózás is, méghozzá a lépcsőházban, mikor Antónijjamiijja és Csók százados úr keltek egybe. Ahol még Lillácska is meg lett örökítve, mint a násznép tagja.
Hogy ki volt még ott, nem emlékszem, és eldöntendő, tömegjelenetnek számít-e.
Gábor Gábor fotósként volt jelen, mikor a menyasszonyi ruhába öltözött Almának táviratozott a külügyminisztérium szülei haláláról. Úgy emlékszem, akkor nem csak a család volt jelen, hanem a szomszédok (Szomszédok) is, de lehet, tévedek. De például Bumapó is feljött, valami régi fejkoszorút hozott az "ifjú" menyasszonynak.
Erről jut eszembe, hogy a főbb szereplők (a "kamerába beszélők") közül volt olyan páros, akiknek nem volt közös jelenete? Vagy ha nem volt ilyen, kik voltak azok, akik a legkevésbé szerepeltek együtt? (a befejező rész közös utazását hagyjuk)
Az is mennyire életszerű jelenet. Vagy akkor még nem volt törvényben, hogy a hangfelvétel csak akkor használható fel perben, ha a másik fél beleegyezett?
Kenderesi Tibor az imbd szerint egy Kovács nevű karaktert alakított a sorozat elején (50-53. részek). Ő volt annak a műanyagipari trösztnek a vezetője, aki az előző főmérnök (talán Illés Karcsi?) tudtával az erdőben rakatta le a gyárának a veszélyes hulladékát, és Jánost is megpróbálta megvesztegetni, hogy ezt tovább csinálhassa. Aztán János ezt a beszélgetést titokban felvette, és jól lebuktatta Kovácsot.
Most olvastam a linkelt jelenet alatti kommenteket, ott írja valaki:
"Én is nagyon szeretem a hangját, az egyik legjobb szinkronhang. Többször is felbukkant különben a Szomszédokban. Például amikor Takiék cserelakást néztek, Kenderesi alakította az egyik cserelakásban élő öregurat. Illetve abban a jelenetben is találkozunk vele, mikor Jutka és Janka néni összefutnak a zálogházban."
Tehát akkor nem is kettő, hanem három jelenetben is újrahasznosította a Mester.
Ó, pont én is be akartam linkelni, megelőztél. Jó a cikkbe beágyazott kis videó. "Bátyám", "írást" - ahogy a nép egyszerű gyermekével egy értelmiséginek beszélnie kell. Itt a linkje youtube-ról. (Végéről sajnos lemaradt Sümeghy pompás rigójancsis jelenete.)
Úgy emlékszem, egyikük azt mondta egyszer, hogy nem.
Pedig a Mester összehozhatta volna őket például egy lépcsőházi jelenetben, ahol mondjuk az abszolút pozitív rokon, a gondoskodó Tyúkanyó nehéz táskákkal megrakottan megy fel a lépcsőn, mivel a Mágen-lakban nincs otthon semmi és senki, és ő becsinált levest akar csinálni, mire megjönnek, az abszolút negatív rokon, a karvaly Janka pedig viharzik el a Vágási családtól, mert sör helyett csapvízzel kínálták, miközben majdnem fellöki a jóságos Etuskót, és be is szól neki, hogy a cekkereivel ne állja el az utat. Persze a műűűűűvésznő tenne rá egy humorosan csípős megjegyzést. Kár, hogy a Mesterműből ez kimaradt.
– Van ez a magyar kifejezés, hogy az ember eljátszik a halál gondolatával, egész pontosan az történt – mondta a színész, akit a Szomszédok presszósaként, Laciként zárt szívébe az ország.
Fuck, itt a megoldás: a McMester hallotta a Nagy Bandó féle jelenetet, vagy hallott róla, és amennyit ő tudott az átlagemberek életéről, simán elhihette, hogy ilyen van. És ezt simán beleírta az EPOSZba, csak az erotikus részeket kigyomlálta, mert hát nem illik fagylaltozni egy presszó teraszán, ezért a jelenetet nem egy peep-showban helyezte el, hanem egy közértben.
A Szomszédokban volt a nyugdíjas peep show jelenet (bár ez a kifejezés a Mesternél természetesen nem hangzott el), amikor kifejezetten azért ment a nyugdíjas pár az élelmiszer áruházba, hogy a húsokat nézegessék, mert ők megvenni nem tudják. (A Youtube-on sajnos már nem találni ezeket a válogatásokat, de úgy emlékszem, a jelenet diszkrét bája az volt, hogy miközben a nyugdíjas pár ezt előadja, egy húsipari cég logója látszik a jelenetben - ezt ma úgy hívják, termék-megjelenítés).
Szerintem Nagy Bandó előbb volt, nem hiszem, hogy a Mester 1990 előtt ezzel a kérdéssel direktben foglalkozott volna, 1956-hoz hasonlóan a nyugdíjasok nagy nyomora is csak a rendszerváltás után került elő a Mű-ben.
A szexuális szolgáltatások másik, tipikusan rendszerváltás korabeli formája a peep show volt. Az átlátszó fal mögött meztelenül vonagló nők látványát kínáló helyiségek a kilencvenes évek elején gombamód szaporodtak a budapesti nagykörúton. Ebből, illetve az elszabaduló árak és az alacsony nyugdíjak miatti nyomorgás elegyítéséből született Nagy Bandó András szövege az ételeket kukkoló nyugdíjasokról, amely 1990 szilveszterén hangzott el a Rádiókabaréban, rendkívül kifejező képet nyújtva a rendszerváltás korának hangulatáról.
Erre tessék bácsika, itt nyílt meg a legeslegújabb peep show. Rövidlátónak tetszik lenni, jó, tessék közelebb hajolni, majd segítek. Ott az asztalon, az a hosszú, azt úgy hívják, hogy Pick szalámi. Azt a halvány barnát meg úgy, hogy libamáj. Az a kissé görbe, sárga, az banán. Az meg ott a sarokban kivi, rántott csirke, szűzérme, kaviár és kontaktlencse, hogy ki ne essen a szeme. Nem, nem, hozzányúlni tilos, csak a nyála csoroghat. Elnézését, hogy felizgattuk, tessék visszalankadni, úgy, és most holnapig tessék nyugton maradni, húsz forint lesz, köszönöm. Csókolom, nénike, tessék a lyukhoz fáradni.
"A vicceken nem egyszer a keserűség is átütött, sokat elmond például az akkori Magyarországról Nagy Bandó nyugdíjas peep show-ja, ahol az éhező kisnyugdíjasok a lyukon keresztül bámult banánra, rántott csirkére és egyéb finomságokra csorgathatták a nyálukat."
Sikerült névadásokkal megidézni Mester szellemét a legújabb magyar vígjáték sorozatnak beharangozott fossal színvonaltalan gagyival (port.hu-n jelenlegi értékelése 3,1 pont 133 szavazatból).
Szerepelt a Bujtor féle Szomsza pótlékban, a Komédiásokban, Lópici GáspárLopai Gusztika néven, úgy látszik, a pompás névadás nem csak a McMesterre sajátja.
Ja igen, Trokán Szelényi János Péter lógatta be annak a fiatal szőke leányzónak, nem rémlik a neve, akinek Németh Kertész Kristóf Géza is. Szomsza lyuksógorság.
Én a kilencvenes évek közepén Juhász Illéssel (Klammer-Angyalbőrben, Kövér Vili-Família kft) voltam egy társaságban két alkalommal, összejöveteleken. (Az öregemnek ismerőse Juhász akkori sógora.) Emlékszem, úgy meg voltam illetődve, meg úgy néztem rá, mintha Svarci vagy Stallone ülne mellettem. :O Persze csak 11-12 éves voltam, akkoriban számomra mindenki szupersztár volt, aki rendszeresen szerepelt a tévében. :)
Nagy Zoltánnal egyszer összefutottunk Kapolcson, még a '90-es években. Olyan közvetlen volt, és úgy örült annak, hogy felismertük, mintha valamelyik vidéki művelődési ház színjátszó szakkörében szerepelt volna, és nem egy milliós nézettségű sorozatban.
És még be is lógatta valamelyik bögyösnek, ha jól rémlik. Ilyet persze a régi életében biztosan nem csinált volna, max. csak foci vébét nézett volna Veronika Eszternél.
Tovább gondolva azért nem egy olyan színész van, akinek a 90-es évek igazi aránybánya volt, a tekintetben, hogy az akkor futó sorozat mindegyikében szerepelt valamilyen formában.
Elkezdtem összegyűjteni aztán némi probléma adódott a gépemmel, szóval a lényeg az, hogy bizony jó néhány olyan színész van, aki mind a Familiában, mind pedig a Szomszédokban "sztár" volt.
És Berényi Claudia is ült a sztudijóban Juli székében, mikor a kis retiküljéből elővarázsolta az unokanővére fotóját, aki akkor éppen nem iskolaigazgató volt, hanem röntgenorvos. Az vesse rá az első követ, aki nem hordja állandóan magánál az unokatestvére A/5 méretű fotóját.
"Ha ezek a művek nincsenek, kevesen ismerik az egyébként egészen jó színészeket."
Meglepően sok jó színész van, még vidéki színházakban is. Csak ugye a néhány száz, pár ezer fős közönségen kívül nem igazán ismertek. Ritka, hogy 1-1 jó színész filmszerepet kap, vagy bekerül valami sorozatba, akkor csodálkozhat rá ország-világ, hogy jé, de jó. De persze a fordítottja is igaz.
Most látom, hogy a Szomszában Garami Dezső volt a neve. Még jó, hogy a McMester későbbi szokásával ellentétben itt nem Garas Dezső játszotta, vagy nem Gáspáros vagy Gáspári Tibor volt a karakter neve.
Berényi Zoltán szerepelt a BK-ban? Az első részben csak a szemét lehetett látni a hátsó ülésen és a rész végén kinyírták leszorítva a kocsiját az útról.
András jelentében mondja is mikor a medika ugrik az öreg után mert látják ,hogy szívbénulást kapott, hogy " én nem tudok úszni" Ja repülni sem mint kiderült később. :)
Vili bácsi volt apuka is, akinek a fia megsérült egy nagy kék csúszdán és Mágen Dr. House módon oltotta, hogy hogy engedhette fel a csúszdáracsúszhattak le egyszerre ketten a csúszdán.
Berényi András is volt egy strandon Malek "szépmedika" Andrea lovagjaként mikor egy felhevült testtel vízbe ugró öreget kellett kimenteni a vízből.
Berényi Claudia meg mint bírónő egy baromi hiteltelen* jelenetben egy trolivezető perében, amin ott volt Taki is mint népiülnök.
Ami kimaradt: a korán elhunyt Berényi Zoltán nem más volt, mint "újságíróbarátom".
Szorgalmi feladat: tessék Família Kft. sztárokat keresni.
1. rész: Az örökség (1.)
Epizódszereplők: Tordai Teri, Gór Nagy Mária, Szabó Gabi, Mucsi Zoltán, Beregi Péter, Borbiczki Ferenc, Baranyi László, Selmeczi Roland, Rajkai Zoltán, Danyi Judit, Király Attila és Vándor Éva, mint Mari, Simon feleségének a hangja
2. rész: Bolond bombák (2.)
Epizódszereplők: Csikos Gábor, Kárász Zénó, Wéber Tibor, Szurdi Miklós, Szurdi Tamás, Ujlaki Dénes, Méhes László, Hunyadkürti György, Szakács Tibor, Uri István, Dzsupin Ibolya, Heller Tamás, Kivés György, Menszátor Héresz Attila, Szőke András
Epizódszereplők: Esztergályos Cecília, Xantus Barbara, Gönczöl János, Kolos István, Timkó Eszter, Incze József, Vágó István, Piroch Gábor, Dózsa Zoltán, Várfi Sándor, Fonyó József, Somody Kálmán, Urmai Gábor, Breckl János, Posta Lajos, Wolmuth István
5. rész: Zsarolni veszélyes! (5.)
Epizódszereplők: Molnár Judit, Berkes Kornélia, Bod Teréz, Kovács István, Hetényi Pál, Kiss Jenő, Bács Kati, Hunyadkürti István, Lengyel Kati, Kiss Gábor, Prókai Éva, Atkári-Gyóni Nikolett, Kisfalussy Bálint, Ferdinándy Géza, Sajgál Erika, Kivés György, Balogh Menyhért
6. rész: Az egyszer-volt gyilkosságok (6.)
Epizódszereplők: Szűcs Ildikó (hangja: Hegyi Barbara), Lippai László, Körtvélyessy Zsolt, Ádám Tamás, Rajhona Ádám, Borbély László, Kolba Vilmos, Tóth Auguszta, Győri Péter, Vogt Károly, Fonyó József, Zalatnai (Palcsó) Brigitta, Kivés György, Oláh János, Salinger Gábor, Martin Márta, Kölgyesi György.
Igen, Gáték foglalkoztatták ezeket a színészeket, hogy Nagy Zoltán, Dzsupin Ibolya és társai. Ha ezek a művek nincsenek, kevesen ismerik az egyébként egészen jó színészeket.
Igen, de ő akkor még kezdő színész volt, a Remekmű is alig 1-2 éve futott. Így említhetnénk Vili bácsit, aki Sztogram, zongoraművész és még nem tudom, mi volt. De Hámori Ildikó már befutott színésznő (műűűűvésznő) volt, mikor egy rövidke szerepet kapott.
És megint előjön a hitelesség kérdése, mert az a jelenet mondjuk a Monty Python féle Bicycle Repair Man jelenetben elment volna, de egy megemelt valóságban nem igazán.
Bicycle Repair Man – Written by Michael Palin & Terry Jones
In a town full of people with the persona of Superman a man has the secret identity of "Bicycle Repair Man" with the impressive superpower of being able to repair a bicycle with his own hands.
az Abigél viszont egy kibaszott zseniális valami, az utolsó részében legalább két felejthetetlen, filmtörténeti jelentőségú jelenettel (Básti vs. Kovács a lány kiadásáról, Ruttkai-Garas and co. a legvégén), már-már Ötödik pecsét szintű.
Taki és Deziré üzletelt valami külföldről hazatért úrral valamilyen Nándor játszotta az Imperium Galacticában tűnt fel később mint a San Sterling bolygó kormányzója.
Ugyanebből a játékból az ezredes úr volt az a részeg vendég, akit kivágtak egy kocsi elé a talponállóból, ahová Rezsőt küldte Laci kémkedni, aztán fenyegették hetekig meg jöttek balhézni a presszóba.
Nem valami hű, de szuper színészi teljesítménye volt a játékban, a Szomszában a részeget azért el tudta játszani.
"De legalább szerepelt benne, így jutott neki is a jóból egy kb. 3 percet igénylő figura megszemélyesítéséért..."
És például Hámori Ildikó? Egy szálloda vezetője/tulajdonosa volt, Gábor Gábor üzletelni akart vele, és a szelet is csapta neki. Neki sem jutott sok szereplési idő, sem jellemábrázolási lehetőség.
Érdemes lenne összeszedni, még milyen neves szíííínműűűűvészeket jutalmazott Mester rövidke epizód szerepekkel, akikről ma leírható, hogy a Szomszédok sztárjai.
Garas zseniális színész. Ehhez képest a Mester a lehető legrosszabbat hozta ki belőle. (Nem az Opusban, hanem az Újopusban.)
Kovács István is kb. az elvesztegetett lehetőség volt ezzel az Alma-lovag, majd szépépítész-férj szerepben. De legalább szerepelt benne, így jutott neki is a jóból egy kb. 3 percet igénylő figura megszemélyesítéséért...
Ja, hogy így ment a korszakos remekműnél a szereplőválogatás. Értem.
Lehet, hogy én egy bunkó voltam 13 évesen -:))), de se Bod Terézről, se Baranyi Lászlóról életemben nem hallottam előtte. (És őszintén szólva azóta se túl sokat.) Szemben Raksányival és Zenthével.
(Egyébként a Família pilotjában még a két férfi főszereplő helyén Szombathy Gyula és Balázs Péter szerepelt - hát mit mondjak, nagyon szerencsés volt a későbbi változtatás.)
Például maga a Mester nyilatkozta azt, hogy a felesége a vállással is megfenyegette, hogy ha nem veszik be a sorozatban, szóval Csűrös Karola esetében én azért részben felmentem a Mestert a felelősség alól.
"Ezzel szemben a Famíliában Esztergályoson kívül senki nem volt széles körben ismert"
Abszolút jól sikerült szereplőválogatás: Kulka János, Pásztor Erzsi, Kézdy György, Zenthe Ferenc, Koltai János. A fiatalabbak közül Liptai Claudia, Schell Judit. Emellett még egyik-másik mellékszereplő: Józsa Imre, Kun Vilmos, Kiss Gábor.
Erősen véleményes: Frajt Edit, Fehér Anna, Trokán Péter, Ivancsics Ilona, Ábel Anita, Sinkó László. (Véleményes alatt azt értem, hogy róluk feltételezem, hogy egy ennél jóval bonyolultabb karaktert is el tudtak volna játszani, de a Mester erre igényt nem tartott, ők pedig tizensok év alatt se tudtak semmit sem kezdeni a szerepükkel. Szóval azért színészkirálynak egyik sem bizonyult.)
Abszolút elbaszott casting durván túltolt, a színész által semmilyen módon nem ellensúlyozott jellemábrázolással: Nemcsák Károly, Csűrös Karola, Raksányi Gellért, Pregitzer Fruzsina, Palócz László, Malek Andrea, Garas Dezső. (Utóbbi némileg kivétel, mert nem volt túltolva nagyon a figura, meg még ellensúlyozta is a művész valamennyire, de hát totálisan képernyőképtelen színész antitálentum.)
A sort még nyilván tudjátok folytatni.
Na most a Mester zsenije finoman szólva sem érvényesült mindig és csalhatatlanul a figura - jellemábrázolás - castingolt színész háromszögben. Korrigálni pedig 300 rész alatt sem bírt. Pedig pénz volt bőven, mert a fenti listán túltengenek a sztárok.
Ezzel szemben a Famíliában Esztergályoson kívül senki nem volt széles körben ismert, s tkp. mindenki tökéletes választás volt az általa tökéletesen hozott (s néha még csak nem is egybites) szerepben. Egyedüli kivétel talán Kárász Zénó volt.
Mondjuk tényleg, nem is akart életszerű lenni, tudtuk ,hogy nem az, viccnek viszont jó volt afféle magyar Rém rendes család, röhögni rajta meg szórakozni arra jó volt.
Akkor még zavaró lehetett a sok arcunkba tolt reklám ma már visszasírjuk inkább ez minthogy 10 percenként szakadjon meg a műsor 15 perces reklámokkal
Igen, abszolút nézhető volt, és teljesen új. Ha jól emlékszem, a valahol lent linkelt cikkben több milliós nézőszám is szerepelt. Nem véletlenül. Amúgy sokan úgy fikáznak valamit fensőbbségesen, hogy valójában csüngnek rajta, de úgy csinálnak, mintha nem néznék, mert az milyen proli dolog már. A tényleg nagyon ismert celebről szóló cikk alá meg kommentben odabiggyeszti: Ki az az XY? Egy: olyan nem nagyon van, hogy egy tényleg ismert celeb (pl. Győzike, Majka) nevét ne ismerné, aki ebben az országban él. Kettő: a kis huncut csak végigolvasta a cikket és még kommentre is vette a fáradtságot. Három: ha nem tudom, hogy ki kicsoda, beírom a nevét a gugliba.
"a Mester Opusánnál szoktunk elájulni a parádés szereposztástól" - Mester a nagyközönség által ismert műűűűűvészeket leginkább azért hozott a sorozatba, hogy munkát biztosítson nekik. Gondolom, Kutya úr sem több körös casting* után lett nyugállományú főőőőügyelő az Opusban. Szóval neki nem elsősorban a húzónév (= nézettség = bevétel) miatt kellettek, hanem mert jó viszonyt ápolt velük, és segíteni is akart.
*Ha jól emlékszem, Kulka is úgy került az Opusba, hogy náluk (apjánál?) vacsorázott a Mester, és megkérdezte, mi szeretne lenni, mentős, vagy nyomdász - tehát akár lehetett volna Vágási Feri is. Vagyis ott is a családi ismeretség, kapcsolat helyettesítette a castingot.
"fokozta a végtelenségig, s tett azért, hogy az a kurva életérzés máig konzerválódjon..." - a folyton ismétlődő toposzok. Nincs pénz, a nyugdíjasok (szó szerint) éhhalál küszöbén vannak, az autóból vagy a benzin fogy ki, vagy az aksi merül le, esetleg a kerekeit lopják le éjjel (melyik vajon hányszor volt az évek alatt) stb.
A Família nem volt rossz. Elcsípett egy pillanatot, egy életérzést, egy generációt, egy hangulatot. (Ezekben Gáték egyébként többször is bizonyították, hogy jók.) Nem lehetett a végtelenségig fokozni, mert közben a hangulat is, a korszak is változott. De az első egy-két év telitalálat volt - hála az egyébként parádés szereposztásnak.
Merthogy itt a Mester Opusánnál szoktunk elájulni a parádés szereposztástól - de közben meg a Família fedezett fel minden korosztályban kifejezetten remeklő, csupa ismeretlen színészt.
Ezzel szemben az Opus is elcsípett egy hangulatot, egy életérzést .... és roppant sikeresen fokozta a végtelenségig, s tett azért, hogy az a kurva életérzés máig konzerválódjon...
Akkoriban még nem ismertük a sitcom fogalmát, mondjuk az alkotók se nagyon, eleve röhejes volt akkoriban nézni, hogy vajon miért kell röhögést bevágni a háttérzajba? Ha az nincs nem jönnénk rá, hogy elhangzott egy poén? Sokszor fedte a valóságot egyébként.
Az örökzöld menjünk rosszalkodunk felkiáltás után elhangzó "megyek és megeszem nyersen krémet" és hasonlók után pláne.
Na most olyan vezetéselméleti irányba indultál el, ami itthon tuti bukás-:)
Ez egy olyan ország, ahol teljesen természetesnek veszik emberek, hogy 20 évekig ugyanaz az ember vezeti pl. a helyi iskolát, gimnáziumot. A csapatban gondolkodás szintje zéró. Itthon a vezető "valósít meg programot" (nem tudom, milyen program az, amihez 20 év szükséges), a "csapat" meg másfél év után mást se csinál, mint köpködi az igazgató sleppjét ("csapatát").
Minél inkább erősebben érvényes ez a fenti összefüggés egy társadalomra, annál "sikeresebb" az az intézményvezető, aki a világon semmi mást nem akar, csak mindent túlélni. Ahhoz meg kell tanulni és azonosulni kell néhány, nem túl nagy számú vezetői praktikával, azt működtetni kell, s kész. Utánam a vízözön. Ha ügyes vagyok, akkor sokára lesz vízözön. Aki pedig a vízözön reális veszélyével riogat, attól meg kell szabadulni - ez mondjuk az egyes számú vezetői praktika.
Nem csapatban és nem projektben gondolkodik.
Mondjuk a piacon ezek az emberek meghalnának, de a társadalmunk elég nagy részét elég ügyesen be lehet rendezni piacfüggetlen módon is.
"Magyar Rendőrakadémiaként" könnyed szórakoztatásnak megteszi. Természetesen a sorkatonák életét ne innen akarjuk megismerni, na de éppen te írtad előbb le, mi a helyzet a hitelességgel. Viszont annak a rendszerváltás környéki időszaknak a hangulatából visszaad valamit.
A 90-es években egy hatalmas fsz + szint + beépített tetőteres 300+nm.es házban lakott az egyik legjobb cimborám, akinek a garázsban boltja volt a ház mellett. Az asszonyka volt mindig a boltban, plusz ő néha, de főleg áruért ment és barkácsolta a veterán motorjait... 3 gyerek. Simán megéltek a kis boltból, pedig annak sem volt nagy forgalma soha és fenntartották azt a marha nagy házat. Egy-két hétig amíg nyaraltak vittem a boltot, magam sem gondoltam volna, de szép bevételük volt belőle.
Én akkor láttam először és utoljára amikor elsőre adták. Személy szerint nem estem hanyat tőle és később amikor ismételték sem éreztem soha ingert arra, hogy megnézzem. Akkor is csak azért néztem én is és még sokan mások, mert nem volt más a TV-ben...
„Itt volna a lehetőség, csinálhatnám tovább és nem kell. Dühítő!” – idéztük Gát György kifakadását 1991 tavaszáról az Angyalbőrbenről szóló cikkünkben, amikor kiderült, nem folytatódik tovább a népszerű sorozat.
Szerintem pont jó így, hogy csak 13 rész készült belőle. Megúszta, hogy szarrá folytassák.
De egy műben gyakran a nem hiteles lesz a hiteles, pl. ha focistát írnék egy történetbe, hamarabb osztanám a szerepet a színész Stohl Andrásra, mint a focista Hrutka Jánosra. Pedig egy focista biztosan hiteles focista tudna lenni... vagy várjunk csak
Vagy ott volt a Kopaszkutya. Deák Bill Gyulának gyakorlatilag önmagát kellett alakítania, mégis inkább mintha feszengett volna a kamerák előtt.
Amúgy ez a hiteles, nem hiteles kérdés azért is felesleges vagy másodlagos, mert egy műnek nem részleteiben kell jónak lennie, hanem összességében. Hiába hiteles, ha szarul adják elő, de ide vehetjük a technikai technikai kérdéseket is, pl. hiába jó a kép, ha oda nem illő zenét tesznek alá, stb.
De egy műben gyakran a nem hiteles lesz a hiteles, pl. ha focistát írnék egy történetbe, hamarabb osztanám a szerepet a színész Stohl Andrásra, mint a focista Hrutka Jánosra. Pedig egy focista biztosan hiteles focista tudna lenni... vagy várjunk csak!
Hiteles sem attól lesz egy történet, mert szolgai módon másolja a valóságot, az legtöbbször pont elég, ha nem megy azzal szembe.
"Miért gondolod, hogy csak az lehet jó, ami hiteles?"
Ott van például a Jóbarátok. Alig kereső lúzerek, akik NY-ban fenn tudnak tartani egy közös lakást önálló hálókkal, hatalmas amerikai konyhás nappalival. Mibű? Szóval ennyit a hitelességről, mégis százmilliók csüngtek rajta.
"Viszont az Familia számlájára írom, hogy történtek benne olyan dolguk, ami valamilyen szinten új alapokra helyezte a cselekményt* (lásd a boltból kávézót csináltak vagy, hogy családba fogadták azt a csecsemőt) ez az ami hiányzott a Szomszédokból.
* gondolok az új szituációk kidolgozására"
Vajon Mester a koronavírust hogy építené be Remekművébe, a kordokumentumba? Madaras(i) Bandi kirúgna mindenkit, csak Lenke nénit alkalmazná továbbra is? Alma maradna Sudárbíró Laci mellett a presszóban, ami amúgy zárva lenne, de Alma bejárna, hogy időnként oda tudja vetni a főnök-tulajdonos Lacinak, hogy ő most pár órára elmegy, úgy sincs vendég? Gábor Gábor is fenntartaná a sztudijót, hogy Juliék tudjanak sopánkodni és GG-t csesztetni? Jutka tanárnő Feri windózkilencvenötösén venne részt a digitális oktatásban, órák után pedig akkurátusan elpakolnák a gépet Matyi 1.0 mellé?
"mondjuk a Família kft. alapszituációja a nappaliban héderelő, isten tudja mitől jómódú családdal még hihetetlenebb volt, mint a Szomszédok univerzuma."
Viszont nem is kordokumentumként hivatkozik rá sem a producer, sem az írók, sem a szereplők, és a szakma sem ájult tisztelettel beszél róla.
Károly: dr., tehát magasan képzett, mérnök, botanikus, stb., aki ha pl. olyan helyen dolgozik, ahol szabadalmak vannak vagy nyugati piacra termelnek, akkor az bizony nem rossz pénz,
Szerintem te úgy emlékezel erre a sorozatra, mint a nagy magyar átlag a Szomszédokra: sehogy vagy rosszul.
Nem tudom, te milyen életvitelre gondolsz, amit nem lehetett megvalósítani a szereplők helyzetéből kiindulva.
Károly: dr., tehát magasan képzett, mérnök, botanikus, stb., aki ha pl. olyan helyen dolgozik, ahol szabadlamk vannak vagy nyugati piacra termelnek, akkor az bizony nem rossz pénz,
Ágika: htb., de gondolom a gyerekek után jár családi pótlék,
Ádám: vizilabdázó, kalóriapénzzel, egyetemista, lehet, hogy ösztöndíjat is kap,
Kriszta: újságíró:
Nagypapa, nagymama: nyugdíjasok,
és persze ott a bolt is, a mi utcánkban is volt egy garázsközért, apuka dolgozott, anyuka ült a boltban, a lányok meg iskolába jártak, el tudtak "tengődni" nem túl magas forgalom mellett is.
És persze Lajos: vállalkozó, kisállatkereskedő, ha jól rémlik, igaz, nem családtag, de ő is megy nyaralni.
Miért gondolod, hogy csak az lehet jó, ami hiteles? És ezek szerint csak az lehet hiteles, ami jó? Nem akart a sorozat hiteles lenni, ennek ellenére hitelesebb volt, mint a Szomszédok.
Arról nem beszélve, hogy elképzelsz valamit, miszerint az a mérnöki fizetés csak szar lehet, a nyugdíj csak alacsony, és a bolt sem jövedelmezhet, tehát nem is nyaralhattak, míg az milyen hiteles és igaz, hogy Takácsék négy fizetésből és két nyugdíjból nem tudnak megélni.
De az sem logikus, hogy ha Takácsék esetében észreveszed a gigszert, a hiteltelenséget, akkor a másik is csak ilyen lehet. A világ nem ilyen egyszerű...
egy ilyen ház és életvitel akkor lett volna hiteles, ha a családfő tényleg valami olyasmi "vállalkozó", amilyenek akkoriban voltak (a bolt/kávézó pedig pénzmosoda), de ezt nem merték meglépni.
te mondtad, hogy a maga vadkapitalista stb. korában olyan jó volt a sorozat, amilyen lehetett, amihez nálam a hitelesség is hozzátartozna, ami ráadásul nem is pénz, hanem akarat kérdése. egy fizetésből, családi pótlékból meg egy boltból, ahol a szállóige szerint ugye sosem volt épp senki, szerintem akkor is nehéz volt Görögországban nyaralni. a Rém rendesben is egy fizetésből éltek, de legalább nem is játszották el a felső tízezer életét, hanem nyomorult nyárspolgárok voltak.
"A Szomszédok pl. már a maga korában is rossz volt, míg a Família a maga korában (posztcucialista vadkapitalista susogós mackós Magyarország), és műfajában (szitkom) pont olyan volt, amilyen idehaza lehetett. Nem kell hasraesni előtte, nem kell ajnározni, de cikizni sem kell."
Ez oké, de azért a reklámokat tényleg túlzásba vitték.
Viszont az Familia számlájára írom, hogy történtek benne olyan dolguk, ami valamilyen szinten új alapokra helyezte a cselekményt* (lásd a boltból kávézót csináltak vagy, hogy családba fogadták azt a csecsemőt) ez az ami hiányzott a Szomszédokból.
De egyrészt a Família Kft. nem akart hiteles lenni, másrészt van magyarázat: az apa egy kutatóintézetben dolgozik, mérnök vagy valami hasonló, az anya gondolom a két kisgyerek után kap családi pótlékot, a nagylány újságot ír, az öregek meg nyugdíjasok, plusz ott van még a bolt. Ádám meg gondolom kap ösztöndíjat az orvosin. Plusz ugyebár profi vizilabdázó is.
Hol van ehhez a szekrénybe rakott gyerek, a nagyszűlőkkel együtt élő "ifjú" házaspár, stb.?
Én még nem nagyon olvastam helytálló kritikát róla, pont azt csinálják vele a kritikusok és a közvélemény, mint amit a Szomszédokkal, csak ellenkező előjellel.
A Szomszédok pl. már a maga korában is rossz volt, míg a Família a maga korában (posztcucialista vadkapitalista susogós mackós Magyarország), és műfajában (szitkom) pont olyan volt, amilyen idehaza lehetett. Nem kell hasraesni előtte, nem kell ajnározni, de cikizni sem kell.
Ami esetleg kifogásolható, az a termékelhelyezés mértéke, bár szerintem még így is köröket ver a Szomszédokra, lásd pl. "Eduscho, én meg Takács" örökzöldet, vagy a nyugdíjasok lapja Zenthe Ferenccel a címlapom "jajj, milyen szímpatikus ez az öreg" vagy valami hasonló böffenettel.
Az a baj, hogy idehaza mindenről kialakul egy kánon, amihez baromi könnyű és kényelmes csatlakozni, mert indokolni nem kell, igaz, ha indoklást kérsz, akkor azt nem kapsz, vagy ha igen, akkor olyat, hogy égnek áll tőle a hajad, de ha az ellenkezőjét mondod, akkor vagy leugatnak érte, vagy kőkemény, doktori disszertációval felérő indoklást kérnek, pontosabban követlenk tőled.
Később aztán jöttek a további kemény kritikák, közülük a legalaposabb a Kritikában, ahol az Angyalbőrbent még dicsérő Nádra Valéria feszítette keresztre a Famíliát: „Mi tagadás, azt képzeltem, van egy bizonyos minimális színvonal, ami alá televíziónk már sohasem süllyed” – írta, egyaránt ostorozva a sorozat humorát vagy a cselekmény hiányosságait: „Ez a Família, a Szép család, onnan képtelenség, ahonnét nézzük. Nemhogy abban nincs következetesség, ahogyan egyik adástól a másikig az életszínvonalukat »jellemzik« (a legutóbbiban épp a négyhavi hátralékért kuncsorgó díjbeszedő elől bujkálnak), de egyetlen részen belül sincs folyamatos logikája annak, ahogyan beszélnek, cselekszenek, reagálnak egymás gesztusaira.” Seres László pedig ennyivel intézte el a jelenséget a Népszavában: „Hogy idehaza ez az izé vicces lehet? Csak azért, mert nincs konkurenciája.”
Ezek a Familia KFT-ről jelentek meg, de ez egy az egyben igaz a Szomszédokra is. De azért az Óopuszról ilyeneket sosem mertek leírni.
Hogy a Mester mennyire megkerülhetetlen, még Hollywood vonatkozásában is: 80 éves lett a színész, akit az a Végvári Tamás szinkronizált, aki a Szomszédok sztárjával, Csermák Jánossal kölcsönözte a hangját Harrison Fordnak.
Nemcsak a filmkritikáknál, hanem műsorújságok, ajánló oldalak ismertetőiben is jellemző. Időnként olyan sületlenségeket leírnak, amitől mindenki foghatja a fejét, aki egyszer is látta.
A kritikákra visszatérve: azt észrevette már más is, hogy filmkritikáknál gyakran megfigyelhető a sztori ismertetésénél, hogy nem teljesen fedi a valóságot? Ha érdekes volt a film, utólag olvasok csak kritikákat, kíváncsi vagyok, más hogy értékeli azt, amit én láttam. Hát eléggé meg szokott lepni, hogy alapdolgok, tények, teljesen másképp szerepelnek, mint ahogy a filmben volt. Gondolom, az az oka, hogy van a sajtóbemutató, ahol jól elkvaterkáznak egymással a jelenlévők, fogy a kávé, pogácsa, büfészendvics, franciasaláta, film alatt kalandozik ide-oda a figyelem, aztán írnak valamit, amire, ha az az iskolai feladat lenne, Foglald össze 20 mondatban, miről szólt a film, a tanár legfeljebb 4-est adna.
A Mester a jövőbe IS látott. Lenke néni újra csomagolhatja az 5 deka párizsikat, és kalauzolhatja a hentespultot csodáló, de nem vásárló nyugdíjasokat. A Nagy Fehér pedig mentővel szállíthatja a tejet és kiflit az éhező kisnyugdíjasoknak, tesztelés helyett az is jó lesz.
Humánkatasztrófa fenyegeti a kevés nyugdíjból nyomorgókat, akik most éhesek
"A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint humánkatasztrófa fenyegeti a nyugdíjasokat, és erre nem gyógyszer egy távoli egyheti plusznyugdíj ígérete. A kevés nyugdíjból nyomorgók most éhesek, most kell nekik a pénz – szögezték le."
Olvastam ezt a Fáy-cikket és pont emiatt a kiszólás miatt akadtam ki én is.
Teljesen felháborítónak tartom, hogy lehet persze Lengyel Tamásról lesújtó a véleménye neki is, de a történet messze nem Lengyel Tamásról szól és valóban, mintegy mellékesen odavetni, hogy mikor jön egy még nála is jelentéktelenebb színész, hogy bele rúgjon Encibe, ez a régi szép időkben pofont érdemelt volna.
Az pedig a másik oldala a dolognak, hogy Fáy Miklóstól Csáki Juditig mindenki fensőbbségesen és belsőségesen nyilatkozik oda, hogy hát ezt mindenki tudta.
De nem csak ezt, hanem a zaklatásokat is.
Én nem tudtam.
És ha ők tudták és szeretik is a színházat, akkor vajon miért nem írtak erről egy sort sem, soha?
Verebes István miért teszi azt, hogy ír egy cikket az ÉS-be, amiben mindenkit néven nevez, aki már meghalt és senkit, aki még él és regnál?
Én csak azért figyeltem fel az 1982-es idézetre, mert az "ezek a mai fiatalok" örök érvényű. A mai fiatalok majd 30-40 év múlva kezdik mondogatni.
Eszenyi a lekváros történetben, ha a cikkből jól emlékszem, színésznő volt, nem rendező. Bár (ha jól emlékszem) már a direktori korszakában. Tehát mégis főnök volt. Akit azért a rendező helyre tehetett volna. És az érintett színész még inkább, ott és akkor.
Én is tapasztaltam a munka világában, hogy a mátrix rendszerű szervezetben, ha a projektvezető "alá" magasabb beosztású, esetleg a hierarchiában egyértelműen fölötte álló személy kerül, gyakran befigyel a "mégis csak a főnököm" mentalitás, pl. a projektben való aktív részvétel, vagy a feladatok számonkérésekor. A fiatal színész, akit a Vígben láttam párszor, és a Terápiában is szerepelt (az erdélyi öreg fia volt), eléggé málé benyomását keltette bennem. Egyébként úgy rémlik, valami nevesebb színész veje, de annyira nem érdekes számomra a személye, hogy most rákeressek, a nevét sem tudom.
Jut erről eszembe, pár hete Fáy Miklós azt írta Lengyel Tamásról egy Eszenyivel kapcsolatos cikkében, hogy jelentéktelen színész, ezt csak úgy odavetve, by the way, indoklás nélkül. Na ez totál pökhendi dolog egy foglalkozása: kritikustól, kábé mintha egy kutató azt mondaná csak úgy, a macskaszőr jó lábgombára, se indoklás, se kutatási eredmény, semmi. Vagy hogy on-topic legyek: jó az, akit a főszereplők bármelyike jónak tart, már pusztán magától a ténytől jó. Azért egy dolog, hogy Átlag Józsi szeret-e egy színészt, énekest, akárkit, a másik dolog, hogy aki hivatásszerűen foglalkozik mások megítélésével, ne csak úgy böffentsen oda egy ítéletet, hanem legalább 1-2 mondatot áldozzon arra, meg is indokolja,miért ez a véleménye. Szerintem Fáy Miklós leginkább a fikázáshoz ért.
Közben a cikket is hamar megtaláltam, a kommentelők sem igazán szerették ezt a kiszólást:
A kritikákról még annyit, sokszor látható a port-on, hogy a kritikusok által lehúzott film elég magas pontszámot és jó kommenteket kap, és fordítva. Akár egy színdarabnál is megfigyelhető: a kritika beájul, a közönség kevésbé.
"Tehetséges, nagy művészek között lettem színész, ők soha nem voltak idegesek, türelmetlenek. Nem úgy, mint a mai fiatalok...
– mondta a Népsportnak 1982-ben 62 évesen."
Ez jól hangzik, csak szerintem nem igaz.
Akartam írni valamit Fullajtár Andreáról és ennek kapcsán kerestem rá Somlay Artúrra, aki lehetett volna a Szomszédok sztárjai is, ha Edinának hívták volna és nő lett volna:)
Nos, róla írják, hogy megvert egy világosítót, mert rosszul adta be rá a fényt.
Van egy barátom, aki korábban, kábé a történelem előtti időkben színházi technikus volt, éppen a Vígben és éppen ő is világosító volt.
Be volt rúgva egy előadáson és a Kern mellé világított a fejgéppel.
Lement az előadás, de utána a Kern behívta magához és irgalmatlanul lebaszta, amúgy teljesen jogosan.
Már eleve azon fenn akadtam, hogy hova is hívta be, hát a Kernnek volt egy irodája, vagy mi? De nem, az öltözőjébe.
És mire fel, ők nem voltak semmiféle alá-fölé rendeltségi viszonyban.
De mégis be tudta hívni és ezt évtizedekkel később is jogosnak tartja a történet minden résztvevője.
Az is roppant érdekes volt a Stohl-beszélgetésben, hogy egy olyan sztorit mesélt el a saját bevallása szerint a végletekig perfekcionista Eszenyi Enciről, ami nagyon komolyan kérdőjelezi meg a hölgy szakmai kompetenciáját.
És vajon egy ilyen esetben őt is le lehet kapni 10 körméről, ahogy az állítások szerint ő maga teszi, vagy ilyenkor kussolni kell és csak akkor lehet elmesélni, amikor már elszerződtünk?
"„egy aktív nyugdíjas színész, amilyen én vagyok, keresve sem találhat magának lelkesítőbb elfoglaltságot, mint hogy a munkájával egy országnak példát mutasson: egy aktív nyugdíjast nem lehet leírni."
"Elmesélte, hogy egy folyosón találkozott össze Horváth Ádámmal, a teleregény rendezőjével, aki neki szegezte a kérdést, hogy nem volna-e kedve eljátszani a nyugdíjas taxisofőr szerepét."
"Takács Istvánnal azonnal megbarátkoztam, hiszen nagyjából olyan, mint én.”
Bónusz:
"Tehetséges, nagy művészek között lettem színész, ők soha nem voltak idegesek, türelmetlenek. Nem úgy, mint a mai fiatalok...
Alma búrkiflit vinne haza, amit Dezső a közeli cukrászdából szerezne be. Lenke néni egy üveg francia konyakot lopna venne Madaras(i) Bandi boltjában a koccintáshoz, amihez Janka néni is bekopog. A főőőőmérnök úr vinné az őzpörkölthöz valót, természetesen teljesen legálisan jutna a vadhúshoz, útközben hazafelé azért lefülelne két fegyveres gazfickót, akik az újulatokat akarták kivágni. Vágási Matyi 1.0 szép hosszú vers elmondásával köszöntené az ünnepeltet, Sümeghy műűűűvész úr pedig énekelne. A Taxis az ünneplésre való tekintettel szabadnapot adna Taki bácsinak. Etuskó műűűvésznő taxi alakú világhíres kerámiát készítene. Mágen doktortól műtős maszkot kapna.
Úgy volt, a jeles eseményre eljönnek az ózdi rokonok, de sajnos menet közben kifogyott a benzinjük.
Lenke néni viccesen zsörtölődve mondja a pohárköszöntőt, és megjegyzi, nem csak az Öreg egészségére, hanem a leendő dédunoka érkezésének reményére is emeli poharát. A 70 körüli fiatalok megjegyzik, most már könnyebben tervezgetik a kis trón- és kisszoba örökös érkezését, hiszen jön a 13. havi nyugdíj, amiből nem lesz gond pelust venni.
Most megnéztem a Bezerédi-Stohl beszélgetést és nagyon is érdekes volt számomra.
Azt persze tudtam, hogy a Zsámbéki rúgta ki Stohlt, akit én egyébként egy abszolut A-ligás színésznek tartottam mindig is, de azt nem tudtam, hogy ez éveken keresztül húzódott.
És az is megütött, hogy Stohl 20 éve nincs már a Katonában, mert én őt még láttam színpadon ott, azt is pontosan megmondom, utoljára miben: Caragiale: Az elveszett levél.
Milyen kibaszott öreg vagyok, a kutyafáját már!
És ugye, ha már, akkor megtippeltem, ki rendezhette, amúgy egy kimondottan jó előadás volt.
Ascher ugye nem lehetett, mert Stohl elmondta, hogy sosem szerették egymást és nem is dolgoztak együtt, de a románok az egyébként sem az Ascher pályája, ő az orosz lelket érti úgy, mint senki más.
Gothár sem, mert emlékszem, hogy nem akartam eret vágni magamon az előadás közben.
Máté akkoriban inkább magyar darabokat rendezett.
Ki marad? Hát a Zsámbéki és valóban ő volt.
És olyan nevek hangzanak el, hogy talán már nem is emlékszünk rájuk, de micsoda szenzációs színész volt Söptei Andrea! És Bertalan Ági?
Na pláne Szantner Anna?
És elhangzik Faragó Zsuzsa dramaturg neve is, aki az Index fórum aktív tagja volt, sajnos évek óta nem látom, kár pedig...
De hogy van olyan beszélgetés, amiben a Szomszédok egyik sztárja szerepel, te meg egy olyat nézel meg, amiben a Szomszédok egyetlen sztárja sincs benne?
Azért ez hallatlan!
Érdekes, amit írsz, hogy ugyanis az egy vezetői képesség, hogy az illetőnek ne legyenek víziói.
Erre eddig nem is gondoltam és azt hiszem, igazad van.
Miközben persze évtizedek óta vágyom egy olyan miniszterelnökre, akinek nem víziói vannak, hanem szakértelme, de úgy néz ki, a tömegek nem arra vágynak, amire én.
Persze az is kérdés, hogy vízió nélkül lehet-e egy színházat vezetni? Mert az én határozott véleményem, hogy a csapatmunka hatékonyabb, mint az egyéni, de ha egy rendező elővesz egy darabot, azzal mégis csak ő akar valamit közölni és biztos, hogy mélyebben merül bele, mint az a színész, aki 3 másik darabot játszik párhuzamosan.
Milos Forman például rendezett az Operában egy Cosi fan tutte-t és annyit bírt mondani, hogy ő csak azt szeretné, ha szólna az a csodálatos zene.
Namost azt én értem, hogy Cosi-t rendezni nem könnyű, mert dramaturgiailag egy szörnyű darabról van szó, de ha nem akarok elmondani vele semmit, csak hogy szóljon a zene, akkor nem kell megcsinálni, a zenére már kitalálták a lemezt, olyannyira, hogy már ki is ment a divatból.
Jordán Tamás meséli, hogy Alföldi Róbert üvöltött vele a rendelkező próbán, hogy négykézláb menjen be a színpadra.
És nem kérte ki magának, mint az a színész, akivel Eszenyi a hónalját akarta kinyalatni, hanem bement úgy, majd a végére rájött, hogy tényleg úgy jó, mert ezt adja a szituáció.
Ez egy erős rendezői elképzelés, ami vagy működik, vagy nem, de mindenképpen a színész viszi vásárra a bőrét estéről estére.
Na de mi van akkor, ha egy másik narratíva is működne, vagy akár működik is és azt az alkotók közösen találják ki?
Hogy Jordán Tamás kedvelt ember, az nem kétséges, az sem, hogy nem buta.
Az eredeti felvetésem arra irányult, hogy nem láttok-e egyfajta szexizmust abban, hogy színészemberek észbeli képességeit soha nem tárgyaljuk, csak a színésznőkét?
Aztán persze nagyon is lehetséges, hogy ez a kérdés valójában senki másban nem merült fel, csak bennem és valójában én vagyok szexista, csak küzdök ellene:)
Majd megnézem ezeket a beszélgetéseket (eddig egybe néztem bele: Bezerédi - Stohl), de eddig nem úgy éltem, hogy Jordán olyan okos lenne. Egyszer megnéztük a nejemmel a Poénok és poémák című magánszámát a Rózsavölgyi Szalonban. Nos abban se poén nem volt, se igazi poéma (tehát valamifajta költőiség, mélység, érzelmesség), se értelem. Úgy álltunk föl, hogy nem volt üzenete, íve az egésznek - csak amolyan sztorik egy halomba hányva.
És akkor én azon gondolkodtam el, meg azóta is sokszor, hogy miért is tisztelem őt. Merthogy ha megemlítik, hogy Jordán, akkor mégsem egy kókler jut eszembe máig. S biztosan benne van az, hogy csinált néhány színházat, s ahhoz hogy ilyen vállalkozásokat ismétlődően sikerre vigyen, biztosan kell az az üzenetnélküliség, ami nekem azon az estén kifejezett hátrány volt. Szóval, hogy ne legyen annyira merev / határozott világlátása, ami élből megakadályozza a nagy dolgok tető alá hozásában.
Ezzel együtt kb. egyetlen téma sem jut az eszembe, amiben kifejezetten Jordán gondolataira gondolnám, hogy érdemes hagyatkozni. Összességében az van, hogy tisztelem, de per pillanat teljesen érdektelen a számomra.
Hogy ez mennyiben helyezhető el a buta - okos skálán, hát nem tudom. Szinte sehogy. És maga a skála is túlzottan leegyszerűsítő, egyetértek ezzel.
Említed Udvarost és Cserhalmit. Egyikről sem tudok igazán sokat. Csak azt, hogy Udvarost ki nem állhatom azért, mert a nem színészi közszerepléseiben szörnyen ripacs és hamiskás (Für Anikó szintjét nem éri el, de majdnem ugyanaz a kategória). Cserhalmi pedig nyugodt, beletörődő, csendes. Az egyik bölcsességet sugároz, a másik vészes mértékben nem.
Ez nem gondolom, hogy sztereotip gondolkodás, hisz alapvetően konkrét, személyre szabott tapasztalatokból vontam le az adott személyre szóló általánosító tanulságot.