Keresés

Részletes keresés

rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142629

Meggyel jàrtam úgy,hogy megfordúlt. Mondom rákeverek. Holnap főzöm. Reggel, tíz cm és bunda volt rajta. Cukker mentes!

Előzmény: öreg_néne_b (142625)
Figyelget Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142628

Figyelem ezt a cukor kérdéskörről kialakult beszélgetést. Nem nagyon értek a kémiához, biokémiához. Viszont idén csináltam bodzavirágból és akácvirágból is párlatot. Most előkerestem a füzetem, amibe firkálni szoktam a számomra fontosnak vélt dolgokat. 

Akácvirágnál öt kg napfény adta az alapot és lett (50% ra vetítve) 4,8 liter párlat belőle. 

Bodzavirágból többet csináltam, ott kétszer öt kg napfény volt az indulás és a vége 9,4 liter párlat.

Nem hivatalos dokumentáció, ellenben tapasztalat. :)

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142627

Ahhoz kell. De az előző esetben azon a fázison már régen túl van.

Előzmény: Jolida (142626)
Jolida Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142626

Az élesztő szaporodásához sem?

Előzmény: öreg_néne_b (142625)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 1 142625

Az erjedéshez nem kell oxigén.

Előzmény: rézmanó75 (142624)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142624

Snapszi mérése alapján, egy literjött ki. Elhiszem! De hogy? Mert egy pekinbontózott  esetén ha a zajos firrás végén teszem bele a cukrot, és addig  nem kevergettem, nyílván lesznek gyümölcshúsok,amiket nem ért el az élesztő. + oxigén. Mihejst oxigént kap cukor nélkűl, újból erjedni indúl. Mert fel lazúlt a gyümölcs szerkezete. 

Tehát lehet mérni egy litert . Többet is!

Előzmény: endrepp (142621)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142623

Eddig még mindenkinek maradéktalanul kierjedt a fruktóz, akár a gyümölcsből, akár a hozzáadott napfényből származott.
Hogy nehezen vagy könnyen, azt én nem tudhatom, mindenesetre nem nyögött közben az élesztő.

Előzmény: mili70 (142573)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.13 0 2 142622

A glükóz gyengébb a cukornál, az 5kg cukorból 5.5 l 50%-os alkohol nyerhető. A viszkisek szerint! :)

Előzmény: endrepp (142621)
endrepp Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142621

Én nem hiszem, hogy a mol tömegekből egyenlettel kiszámított értéket a valóságban produkálni lehet, kizártnak tartom, hogy mennyi a "veszteség" nem tudom megsaccolni.

Nem kételkedem, egyszerűen várok arra, hogy valaki egy jól dokumentált, szakszerű mérésről készült anyagot letegyen az asztalra. 

 

A viszkisek így gondolják:

 

http://homedistiller.org/sugar/wash-sugar/yield

Előzmény: rézmanó75 (142610)
barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142620

Vagy: http://homedistiller.org/sugar/wash-sugar/yield

 

Külföldön vagyok, és elég sz.r a netem. De nyugodtan lapozd föl a Sólyom könyvet, gondolom, ott van a polcodon.

Előzmény: rézmanó75 (142618)
barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142619
Előzmény: rézmanó75 (142618)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142618

Annyira engem sem! Megtennéd ha szépen megkérlek, hogy valahogy belinkelnéd azt az anyagot?

Előzmény: barkócza (142616)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142617

Pont a cukor cefre , meg a turbó” élesző nem érdekel! 

Előzmény: barkócza (142614)
barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142616

Figyelj. Ti kérdőjeleztek meg egy tankönyvi állítást, ti bizonyítsatok. Engem annyira nem érdekel a dolog.

Előzmény: rézmanó75 (142615)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142615

Bizonyítsd be az egy litert! :)

Előzmény: barkócza (142613)
barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142614

Szerintem akit tényleg érdekel a dolog, az csináljon már egy cukorcefrét, és főzze le. Gondoljátok, hogy egy egyetemen bármilyen szempontból is jobban meg tudjátok csinálni, mint ti otthon?

barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142613

Na de ki a kételkedő? Mert szerintem te vagy a kételkedő. :)

Előzmény: rézmanó75 (142610)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142612

Ez mi? ???????

Én már rég megtettem! ;)

Előzmény: barkócza (142597)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142611

Szeptember 7. De két éve már nekem is ezt szajkózták!

Előzmény: endrepp (142608)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 1 142610

Miért nem a kétkedők bizonyítják az egy litert!? :)

Előzmény: endrepp (142607)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142609

Mit kell megszerezni?

A lányom odajár.

Előzmény: Csikky (142606)
endrepp Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142608

FB? Elkerülte az a poszt a figyelmemet, valahogy segíthetnél rátalálni.

Előzmény: mili70 (142605)
endrepp Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142607

Nekem mindegy, az is jó, ha nem szerzed meg, ezért ne iratkozz be. Itt felmerült egy állítás egyenlettel alátámasztva, ez szerinted 200éves hiedelem, de konkrétumod nincs. Szerinted mennyire lehet ezt komolyan venni? :)

Engem ez pont nem érint annyira, de szeretem megismerni a valóságot, ha nekem mutatsz egy rövid anyagot, ami paraméterekkel részletezve (kiinduló mennyiségek, összetétel, erjedés lefolyása és körülményei, eredmény) akkor megköszönöm és ezen túl azt veszem alapul.

Előzmény: Csikky (142606)
Csikky Creative Commons License 2017.10.13 -2 2 142606

Hogyne, semmi akadálya, csak egy pár nap türelmet kérek, de már most tudom, hogy felesleges energiákat fogok beleölni, mert a kétkedők a szóról-szóra forrásmegjelöléssel is megfogják cáfolni a kisérlet eredményeit!

Ha véletlen mégsem sikerülne a forrást megszereznem, akkor beiratkozok a Szent István Egyetemre és az életem árán is megszerzem a kutatás eredményeit!

Jó lesz igy? :)

Előzmény: endrepp (142603)
mili70 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142605

Pont ez az, hogy egy bonyolult biokémiai folyamatot ne írjunk már le kémiai egyenlettel. Inkább higgyünk azoknak, akik ezt átültették a valóságba.

 

Az oldalról, ahonnan én kimásoltam azt a néhány adatot, Te is fenn vagy. Az ottani poszt írója viszont nincs jelen itt.

Nem lenne egyszerűbb, ha ott rákérdeznél a témára, és/vagy  elmondanád neki, hogy " figyelj öcsi, amit ti az egyetemizén csináltatok, az  jó nagy marhaság, a tutit meg majd megmondom én, mert az elmélet itt van a kisujjamban..... "

Előzmény: endrepp (142603)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142604

Pont ezen agyaltam hogy a molsúlyokból hogy nem lehet a végterméket kiszámítani?

Előzmény: barkócza (142590)
endrepp Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142603

Beidéznéd pontosan mire jutottak? Forrásmegjelöléssel, szóról szóra, ha lehet. Könnyebb a helyére tenni valamit, ha egyértelmű, hogy miről van szó, e nélkül ez csak szóbeszéd.

Előzmény: Csikky (142600)
Csikky Creative Commons License 2017.10.13 0 1 142602

Még egy "buta ember" aki nem okoskodik:

https://www.youtube.com/embed/W8Oe26BJySk?autoplay=1

 

Előzmény: mili70 (142573)
endrepp Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142601

Lehet, tőlem biztos nem. :)

Az nem tudom (sok más mellett:), hogy az élesztő nem használ fel cukrot mire kigyúrja magát? :)

A veszteségeket kéne számba venni, alkohol távozás a CO2-vel, maradékcukor, cukor tisztaság, ha van ilyen...egy sima egyenlet a teljes képhez -ha erre van igény- kevés.

(Nekem sántít, hogy egy biokémiai folyamatot akarunk egy kémiai egyenlettel leírni, holott ezek végtelen bonyolultak, egy garantált mérést jobban el tudnék fogadni, de ez csak okoskodás, nem értek hozzá.)

Előzmény: mili70 (142599)
Csikky Creative Commons License 2017.10.13 0 1 142600

Erre létezik amúgy egy átváltó táblázat is, mezőgazdasági körökben ez szabadkézen forog, de úgy emléxem nekem is megvan még valahol!

Az, ha egy egyetemi kutatócsoport, akár hallgatókból is álljon kimond egy ilyen tézist, vagy 200 éves hiedelmeket követünk az azért nem ugyanaz szerintem. Miért nem lehet elfogadni, ha van új a nap alatt...?

Előzmény: mili70 (142585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!