Ez egy olyan topik, ahol tényleg nyugodtan kérdezhetsz. Szállásokról, látnivalókról, emberekről, bármiről....
Nem fogjuk leharapni a fejedet.
Köszönet vkriszke-nek az ötletért, kvalcsinak a sok segítségért és mindenki másnak, aki pozitívan áll ehhez a témához.
Mennyire bonyolult ill. egyszerű a közlekedés autóval Krétán? Ki vannak táblázva az utak pl. Balos, Falassarna, Elafonissi eléréséhez. Ahogy látom előbb-utóbb elfogy a műút és marad a murva. Nem szívesen rallyznék össze-vissza. Szóval egy-két hasznos tanács + infót előre is megköszönöm.
Köszi a képeket! Azszem nekem való hely lesz.....már most látom, hogy kell egy két traktor arra, hogy "elvontassanak" onnan. Már csak azt remélem, hogy a víz is kellemes hőmérsékletű lesz.
Narancsvölgyet kerestetek, ezt találtam, egy másik szigeten, KALYMNOSON!
Ezt szerettem volna óvatosan tudtotokra adni, hogy nem találtam Krétán olyan helyet, amelynek a neve: NARANCSVÖLGY! Attól persze még lehet, hogy van.
Vasút sincs Krétán, de attól még lehet, hogy a narancsvölgybe kisvonattal kell menni!
Sokan emlegetik Gouves-t, általában mi a véleményetek a településről? Egy teljesen "light", 90% pihenéssel töltendő vakációhoz keresünk úticélt.
Az eddig begyűjtött információk alapján viszonylag nyugisnak tűnik a hely a pihenéshez, de azért elég pörgős ahhoz, hogy nyaraláson érezze magát az ember.
Aki járt már ott ossza már meg velem a személyes tapasztalatát. :)
Ezzel csak az a baj, hogy ez nem Krétán van, hanem egy másik szigeten! Ezt én is megtaláltam interneten! A krétai Vathi az a sziget nyugati csücskében terül el, egyáltalán nem a tengerparton...
A szélerősségről tudtok vaalmit. Mikortól kellemetlen a hullámzás?
A tapasztalat szerint észak és dél között mekkora a különbség szélerősség szempontából? (Azt tudom, legalábbis úgy tudom, hogy Európa felől fúj a szél.)
Az Iraklion-i reptér hazafelé. Mostanában minden gyorsabban megy, érkezéskor a gép leszállása után kb fél órával már kint voltunk az épületből. 6-8 éve vártál min 1 órát az útlevéllel, akkor még légkondi nélkül - 35 fokban ez igen kínos volt. Hazafelé is sokkal gyorsabb minden, úgy látszik mindenki kezd igazodni az európai standard-ekhez, ebben az esetben ez tényleg remek.
Azért remélem Kréta még sokáig Kréta marad, minden ráérősségével együtt.
A másik képen éppen naplemente az inkriminált aparmanunk felől.
ma hajnalban jöttünk haza Krétáról a férjemmel, és mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy Krétán nyaraljon. Nagyon változatos a sziget, bár igaz, hogy a legszebb helyek (Elafonissi, Falassarna) csak több órás úttal közelíthetők meg, ha az ember a Chania vagy a Rethymno körüli szállások közül választ.
Mi úgy voltunk, hogy az első héten Chaniatól 20 km-re, Almirida-ban szálltunk meg. A szállás az Isadora Apartman volt 60 euro/nap www.thehotel.gr, nagyon kedves tulajdonosok, gyönyörű kilátás a Mirabello öbölre. A kisgyerekes családoknak is kiváló, lassan mélyülő, homokos strand van, amihez közvetlenül vezet le lépcső az apartmantól, szóval ha valaki nyugira vágyik, annak ajánlom. Naponta 4-szer megy be busz Chania-ba, de a helyi autókölcsönzőben 120 euroért lehet három napra egész jó kis autót bérelni.
Ha könnyen akarja valaki elérni Falassarnat és Elafonissit, akkor javaslom, hogy inkább Kissamosban szálljon meg, mert onnan már viszonylag könnyen elérhető mindkét hely a menetrendszerinti járatokkal, és meg lehet takarítani a Kissamos Chania közötti busszal kb. 1 órás utat oda valamint vissza is.Falassarna kicsit vadabb, mint Elafonissi, de gyönyörű, Elafonissi pedig maga a paradicsom: kristálytiszta, különböző színekben pompázó nyugodt víz, ami lassan mélyül és rózsaszín homokos tengerpart. Mikor mi voltunk, mindkét helyen eléggé fújt a szél, de az élmény felejthetetlen és kihagyhatatlan.
A második héten Agios Nikolaosban szálltunk meg a Hermes Hotelben, itt a strand nem annyira jó a szállás mellett, kicsit távolabb kell menni, viszont jó kiindulópont a Vai fövényhez (kb. 2,5 óra menetrendszerinti járattal), ahol a strand az őshonos pálmaligetes partnál található, valamint Plakahoz, ahol a strand óriás fehérkavicsos és ahonnan a Spinalonga sziget 10 perc alatt elérhető a helyi halászok motoroshajóival. Ezen kívül innen mentünk le Iarepetrába, ahonnan hajóval át tudtunk menni a lakatlan Chrissi szigetre, ami ugyancsak nagyon romantikus, de eléggé vad a tenger, no és a hajóút sem a legnyugisabb, de ha már az embernek van lehetősége elmenni Európa legdélibb szigetére, akkor szerintem kár kihagyni.:)
Összefoglalva azt tudom javasolni, hogy ha valakinek van két hete arra, hogy Krétán nyaraljon, és szeretné a legszebb helyeket is meglátogatni egy hetet töltsön a nyugati oldalon, amihez Chania de inkább Kissamos a legjobb kiindulópont, egy hetet pedig töltsön Agios Nikolaosban, ami ugyancsak jó kiindulópont egy csillagtúrához.
A távolsági buszjáratok teljesen jók, légkondisak és az áruk is kedvező, de arra számítsatok, hogy 30 km-t kb egy óra alatt tesznek meg (kivéve a nagy városok között, ahol 80 km egy óra).
A krétaiaik nagyon barátságosak, a kaják nagyon finomak, nagyon sokféle strandjuk van, és a táj is változatos, ha az embernek van ideje és kedve minden irányba utazgatni, szóval hajrá...:)
Kalymnos a Dodekanéz szigetcsoport egyik legismertebb és egyben legeredetibb tagja. Amíg a nyugati part romantikus öblökkel, strandokkal, falucskákkal van tele, addig a keleti oldal vadregényes és felfedezésre vár. Éppen ezért is meglepő, hogy pont itt található a Vathi narancsvölgy, mely Kalymnos fjordjaként ismert.
Csak az lenne a kérdésem,hogy ugye jól tudom,nem kell útlevél Krétára? Képzeljétek az egyik 2006-os kiadású útikönyvben azt olvastam,hogy a repülővel beutazóknak kell útlevél. Gyorsan válaszoljon vki aki a közelmúltban volt Krétán. Köszönöm
Mi szeptember közepén megyünk krétára csak még nem tudom hová:-)Voltunk már rodoson az nagyon tetszett, főleg robogóval, hogy eljutottunk olyan helyre ahová gyalog vagy kocsival nem lehet.
Köszönjük a további infókat! Nagyon hasznosak. Kicsit kiesnek tűnik a Mary környéke, reméljük azért kellemes lesz.
A Narancs völgyre én is visszatérnék. Egy korábbi hozzászólásban már érdkelődtem, de eddig nem sikerült a nyomára bukkani. Szóval az utazónán olvastam egy élménybeszámolóban, hogy valakik kisvonattal látogattak oda (Nyugat-krétán) és nagyon szép élmény volt, de semmi több infót nem sikerült megtudni róla.
Nálunk már most minden gondolat Kréta körül forog és az jutott még eszembe, - mivel nagyon tettszik a görög zene és tánc - hogy kiváncsi lennék egy görög estre is.
Volt már valakinek ilyenben része? És ha igen milyen szervezésben?
A válaszokat előre is köszönöm és elnézést, ha egy kicsit sok vagyok.
Bocs, az "itteniek" kedvéért írom le: mi is a feleségemmel Platanesbe megyünk szept. végén, szintén a Marybe. Hogy ez milyen népszerü hely lett hirtelen...:)
Ezzel kapcsolatban lenne is kérdésem. Ha már volt valaki így -gondolom- utószezonban, ossza meg velünk legyen olyan kedves, mit érdemes tudnunk (olcsóbb-e az autókölcsönző, a boltok, milyen az időjárás, ritkábbak-e a járatok..).
Lehet, hogy nagyon buta kérdés, de hol van az a Narancsvölgy? Szúrnátok be pár fotót róla? Jövő szombaton indulunk Krétára, még gyűjtöm az ötleteket a túrákhoz.
Vmit csináltam a képekkel, ha sikerül feltennem, akkor a többi érdekesebb is megy majd.
Az első kép a platanes-i strand, a 2. a M. apartman.
Busz: Mi viszonylag régebben buszoztunk, akkor a keleti parti Gouves-ből mentünk Iraklionba, Knossosba. Olcsó, tiszta, sokszor légkondis. Menetrend vagy ki van írva, vagy nincs, de rövidebb távon (mint pl. Platanes-ből Reth.-ba) nagyon sűrűn megy. Nyugodtan választhatjátok. Ha az egyik nem áll meg, majd a következő. Általában is igaz és célravezető hozzáállás Krétán, hogy ne aggódj, majd kialakul, take it easy. És tényleg soha nem volt még probléma , legfeljebb kicsit tovább kell várni, de ott az idő is lassabban telik vhogy, hál' Istennek...:))). Röviden: buszozzatok nyugodtan.
Strand: a két falucska strandjáról írtam. Azt mondják, R. felé (az említett parti sétány mellett) a strandok jobbak, kevésbé kövesek, lehet benne vmi, bár mi nem próbáltuk.
Én azt tanácsolnám, hogy aki kocsit bérel, az mozogjon egy kicsit messzebb ebből a körzetből. Pl. Georgioupoli (kb.20-30 perc nyugatra) irányában szép homokos strandok vannak, egyszer régebben ott volt szállásunk. Érdemes több ilyen kis strandot kipróbálni, aztán kinek melyik jön be.
Programok, látnivalók: megszámlálhatatlan. Általában igaz, amit a másik két fórumon is leírtak, hogy saját szervezésben (kocsi, busz) v. helyi lépten-nyomon található utazási irodában minden sokkal olcsóbb, de főleg élménydúsabb.
(Talán a Szamaria szurdoki nagy túra amit elég nehéz egyénileg megszervezni, de az sem lehetetlen)