Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
Amikor megláttam a követési időt, akkor az jutott eszembe, hogy ennél hülyébbek már nem lehetnek. Aztán ránéztem az útvonalra, és arra jutottam, hogy de, lehetnek.
Amúgy remélem, hogy nem úgy gondolják hogy az egyik pótló csak a Kálvinig jár majd, és onnantól lehet várni a másik pótlót. Ez 12 perces követési időknél közel sem vicces. Ha amúgy is km hiánya van a buszoknak, nyugodtan járhatnak a teljes vonalon.
Én a munkahelyi leállás idejére vettem egy félhavi bérletet, holnapig érvényes. Pont azt látom, hogy növekszik az utasszám. Én se véletlen tettem le a kocsit. Ha nincs halaszthatatlan dolgom (pl. munkába járni, ami DKV-val +1 óra lenne), akkor nem adok ki közel 700 forintot egy liter benzinért.
Szóval utas úgy ahogy van, inkább a közöny a probléma.
Nem feltétlenül, csak sok mindent úgyse tudnak csinálni, aki tehette, az meg régen leszokott már a tömegközlekedésről, kb az idősek, a diákok, meg a csórók maradtak... Hétvégente 1-2 fővel szaladgálnak a járművek, ami nonszensz.
Jó, tudjuk, hogy itt az a fő cél, hogy a haveri cég jól járjon, aztán ehhez találnak ki mindig valami ürügyet, most épp az "energiaválság". A Hajdú Volános időkben trolipótlás kb soha nem volt, villamospótlás is csak indokolt esetben, az utóbbi 10 évben viszont valamiért állandóan pótlóbuszokat kell járatni, hadd pörögjön a km számláló és hadd fizessen a város....
November 14-étől sikerült úgy átírni a menetrendet, hogy az első szoboszlói busz érkezése előtt megy el a 3-as troli, amivel sok ember továbbutazott volna a Kassai út felé. Az 5-ös trolira pedig több mint 15-20 percet kell várni...
Amúgy ha a menetrenddel foglalkoznának egy picit, akkor lehet, hogy még értelmezhető számú utas is lenne, de ez így vicc, hogy pl a Segner térről elindul 2 troli és 2 busz kb azonos irányban, aztán jó ideig megint semmi... Ja, meg ugye még büszkén ki is jelentik, hogy csatlakozás nincs, ha az orrod előtt megy el a jármű, akkor így jártál. Ha ezt a jóval nagyobb Budapesten meg lehet oldani, akkor itt miért nem?
Természetesen az utolsó pillanatban bejelentve az egészet. Menetrend meg minek is hozzá? Még a végén fel tudnának készülni az utasok az egész szarságra.
Kicsit off: Vicc az egész. Enyhén szólva ciki és gáz a városra nézve, hogy Nyíregyházán a két nagy lakótelepről (Jósaváros, Örökösföld), amik fele akorra lakosságúak, mint a Tóci meg az Újkert már kb. sűrűbb közelekedés van a nyíregyi belvárosba, mint itt mondjuk a Tóciból a Belváros felé. Kiemelném, hogy ez nem Nyíregyháza érdeme, hanem Debrecen szégyene.
Nyilván így lenne a logikus, de van jópár trolivezető, akiket nem képeztek át buszra, és nekik is kell valamit melózni. Meg műszaki oka is van, például ha a vezeték jeges lesz, mindenképp kell töretni, mert ha sokáig meg vagy fagyva, az nem tesz jót neki. Meg az elmúlt időszakban összeírták, hogy melyiknek milyen hibái vannak, és most majd tudnak velük foglalkozni, hogy hétköznap nem kell jóformán az összeset kiadni.
Az óránkénti 4 induláshoz egyáltalán hány troli van kiadva? 4-el is meg lehetne csinálni, kiadnak mondjuk 6-ot?
Ha "javarészt" betesznek pl. 4 buszt és 2 trolit, akkor már teljesen értelmetlen a trolikat is használni, legyen inkább busszal kiadva a két vonal. Vagy rosszul gondolom?
Menetrend még nincs (nem is kell azt elkapkodni), de azt nagyon remélem, hogy mind a két pótló a Nagyállomástól fog indulni. Nehogy eszébe jusson valami nagyokosnak, hogy a 2-es pótló elég lesz a Kölcsey-től is.
A Csokonai giminél már új, térkövezett megállót is csináltak egy fb komment szerint. Ez is jelent valamit.
Hát ez zseniális 😃 Gondolom, ez a "javarészt" pótlóbusszal kiadott troli egyelőre csak elméletben létezik, ugyanannyi troli volt ma kiadva, mint eddig bármelyik hétvégi napon. Mondjuk az is igaz, hogy a mostani vezénylés akkor készült, amikor még nem volt szó erről. Az eredeti tervet kicsit elkapkodák pl. úgy számoltak, hogy a nyugdíj mellett dolgozó járművezetőket elküldik, de ezt nem engedték végül.
Nem marad így, csak kicsit csúszik. 14.-től jön a hétvégi villamospótlás, már fent van a weboldalukon. Legalább a tanszünetes átszállós baromságot elfelejtették, legalábbis a téli szünetre.
Pont néztem én is az oldaluk, de semmi hír. Valszeg rájöttek, hogy ez a változás a szokásosnál erősebb nem tetszést váltott volna ki. Gondolok itt elsősorban a villamospótlóra. Meg gondolom megnézték, hogy a negyed órás követésre ritkított 2-esek erősen tele vannak egész hétvégén, negyed órás követésű pótlóbusz ezt a forgalmat egyszerűen nem bírná.
A trolipótlózás meg gondolom menni fog, az utasszemszögből nézve igazából nem sokat számít.
Bár ki tudja mit hoz még a január. De ez a csend most kivételesen pozitív. Reméljük így is marad.
Igen ezt már sejtettem egy ideje én is, mert a menetrendi kereső sem mutat semmit ha dátumot átállítunk, illetve a dkv oldalán is már kinn lenne a hír.
Bár csak messziről követem az állományt, de időnként szoktam kérdezni. Most rászántam magam, és végigfutottam a JSZP-n LMG-001-100-ig. Az ottani infók alapján a következők selejtek, vagy nem járnak már (beleértve a Hatvanba és az évekkel ezelőtt Bp-re került példányokat is):
Ezek közül a 003, 004, és a 100 (valamint természetesen a leégett 033) azok, amik nemcsak kérelemre ideiglenesen vannak kivonva, hanem végleg eltűntek a rendszerből, jól gondolom, hogy elbontva ezek lettek?
Így van, párat már elbontottak és az alkatrészeiket felhasználják a még forgalomban lévő buszokhoz. Szerintem a többire is ez a sors vár, esetleg a tanker pályázhat más városok helyi járataira, és oda kerülhetnek a jobb állapotban lévő példányok.
A csuklósokról utoljára azt mondták, hogy Budapest helyire fognak kerülni, csak azóta ott elindítottak egy nagy beszerzést + a metrópótlás is véget ér hamarosan, úgyhogy ez bizonytalan egyelőre. Egyébként jövő év végéig a szólók lesznek lecserélve teljesen, aztán 2024 októberig szállítják le a maradék 40 csuklóst, úgyhogy a C18-ak még maradnak szerencsére.
Budapesten és Hatvanban közlekedik összesen kb 25 szóló, illetve 1-2-t már fizikailag is elbontottak, a többi csak áll vagy alkatrésznek használják. Hogy mi lesz a felesleggel azt jelenleg szerintem még ők se tudják, de gondolom igyekeznek a legtöbb pénzt kisajtolni belőlük, így jó eséllyel még feltűnhetnek valahol...
azt lehet tudni mi lett/lesz a leállított kb 55db C12 és a kb 20db C18 sorsa?tudom a szólok félresikerült sorozat, így lehet nem lesz további életük, de talán a csuklosoknak igen.
legjobb tudásom szerint 45 db van még állományban, a rendszámokat pontosan nem tudom.
Volvo C18:
38 db, LMG-113 és 133 selejt (utóbbi a homlokfalán lévő DKV ZRT. felirat miatt volt egyedi, nagyon kár érte), az új mercik miatt egy részük már csak tartalék
"norvég" Volvo 7700A:
5 db
RWZ-941-945
Mercedes Con. G:
15 db
RMD-051-055 - flottoaszínűek lettek
SZS-601-607
AADR-608-610 (ex. AAAT-973-975)
Mercedes R500 le:
31 db
RFM-500
SVE-901-930
MAN L.City:
1 db
RZX-400 - papíron tartalék, de sosem használják, a Déli soron lakik
A DKV tulajdonában lévő kocsik:
Mercedes eCitaro:
12 db
STZ-875-886
Mercedes R501 le:
1 db
RFM-501 - mivel távolsági kivitelű, jóformán csak Halápra, Szepesre és a reptérre jár
A DKV-nak és a tankernek is van még pár busza, amik menetrend szerinti jarton nem közlekednek, ezért nem tekinthetők a helyi járatos járműállomány részének.
Valaki le tudja írni jelenleg mi a dkv+Itk autóbuszos állománya? A tavaly óta érkező új Mercedes conecto, E-citaro ill Itk Reform buszok közül mennyi állt forgalomba, és a velük egyidőben kivont Volvo csuklosok,alfa cívis 12-kel mi lett? Egyáltalán szükség lesz-e annyi buszra, mint amennyit megrendeltek? Tudom, a trolik és villamosok helyett is - átmenetileg- busz fog járni Januártól nagyobb mértékben, mint mar most.
A 305-öst most fotózta le Fülöp László a Délin, a 301-esről nem találtam friss képet. Ma reggel volt felsővezeték-fagyás, de nem küldtek törtető járatot. Állítólag már a 402-n sincs műszaki.
Aktuális (kb az utóbbi 1 évből) fotót a 301 és 305-ről találhatok valahol? Mivel a két darab kék-fehér kocsin nincs műszaki (és a netes kepek Alapján az egyik mintha kissé hiányos is lenne), így téli időszakban töretésre Ik280T-t használtak korábban és azt tudják bevetni most is amíg még van troli közlekedés?
A Tanker már rég visszaszolgáltatott minden trolit és villamost a DKV-nak, nem is értem, miért vették meg, mikor végig ott álltak a Salétromon. Az egykori tankeres ziukat már rég szétvágták. A két flottoaszínű kocsi (323, 328) megvan, bár nincs műszakijuk és üzemképtelenek, és ez így is marad valószínűleg. A 301-es csak azért került át a Déli sori telepre , hogy legyen hely az elektromos buszoknak a DKV-nál, valószínű január 1-től a Solarisok egy részét is átköltöztetik, a Salétromon csak pár kocsi marad műszaki célokra. A magánkézbe került ziukról nem tudok semmit sajnos.
Kis segítséget kérek. A DKV meglévő és eladott Ziu9 trolijai kapcsán érdeklődöm. A honlapjuk és a Wikipédia alapján 2db-ot eladtak magán gyűjtőknek, míg 3db az Inter-Tankerhoz(???) került, 3db maradt meg. Ez utóbbi három közül a 9-301 lett nosztalgia járműnek kiszemelve, de mint olvastam sokáig rohadt a telepen, sőt nyáron átkerült a Volán területére. Ezzel mi lett?
Azt tudom, hogy az egyik magán sajnos leégett (és mintha egy videoban a csirketelepen láttam volna -tévedés joga fenntartva), de a másikKal és a 3db interessel mi lett, mi van? Fellelhetőek ezek,milyen állapotban vannak?
Hétköznap a két órás lyukakat betömik. Ezt nem is értem, hogy gondolták, hogy jó lesz így.
Hétvégén a hajnali első és az esti utolsó járatok mégiscsak a Segner térig járnak. Vicc az egész, amit művelnek ezekkel az össze-vissza módosítgatásokkal.
A villamosok délelőtti 12 percezése is vicc, az ülések között is végig állnak az emberek, ezzel is kezdeni kellene valamit.
A közlemény egy rakás menetrendi mezőt felsorol, a valóságban viszont (egyelőre) a 1440-es és a 4430-as járatait tünteti fel a menetrendek.hu, ha a két ominózus megállót kérdezzük le mondjuk december 12-ére.
Valószínűleg nem írta át a váltóvezérlőt 3A-ra* (még a Segner téren), és "lusta volt" kézzel állítani a váltót, vagy átpakolni a szedőt...
* ha jól emlékszem, a GÖCS-ig menő a 3A a vezérlőben, és a 3A (a Hadházi úti, önjáró) pedig 3H. Utóbbi kód viszont ezt a váltót egyáltalán nem kezeli, nem "blokkolja le", tehát nem is villog a váltójelző.
napi wtf: ma delutan GÖCS fordulóig közlekedő 3-as troli megérkezik a végállomásra, kitablaz, majd ahelyett, hogy bemenne a fordulóba, elhúz a temető felé. a váltó nem volt rossz, mert villogott a jelző lámpa miközben a troli elment, ahogy kell.
Na igen, azért pl az, hogy hétvégén a város egyik legnagyobb lakótelepéről csak óránként megy busz a vasútállomásra, szánalom... Mintha valami porfészek lenne, nem az ország második legnagyobb városa. Ílyen követések mellett leszokik majd a maradék is a tömegközlekedésről, tényleg csak az marad, aki nagyon öreg, nagyon fiatal vagy nagyon szegény :/
Arról nem is beszélve, hogy közel sem amortizálódtak le, mint az egyébként fiatalabb Cikisbuszok.
Az energiaköltséghez csak annyit, hogy Budapest, Miskolc, és Szeged valamiért nem problémázik ezen, tudtommal eszükben sincs leállítani az elektromos közlekedést.
Kivéve ugye a budapesti fogaskerekű, de az egy másik (szomorú) történet.
Ja, csak azok a "drága és más jellegű" elektromos járművek már réges rég ki vannak fizetve, míg a buszokat folyamatosan szerzik be, és az se két nap mire ezek ledolgozzák az árukat. Egy normális világban akkor lehet, hogy inkább pont ezzel kéne leállni, amíg "nem rendeződik a helyzet".
A járműveknek és az infranstruktúrának amúgy akkor is van egy fix költsége, ha semmit nem használják, szóval erre a remélt 2 milliárdos megtakarításra majd érdemes lenne visszatérni 2023 végén, 2024 elején is, figyelembe véve, hogy az újabb ritkítások hatására nem csak a kiadás fog csökkenni, de nyilván a bevétel is.
Amúgy kormány oldalról mindig azzal hakniznak, hogy itthon rohadt olcsó az áram, ilyenkor meg kiderül, hogy mégse? Nem szeretek a "hanyatló nyugattal" példálózni, de ott azért jellemzően pont a tömegközlekedést fejlesztik és próbálják ráterelni az embereket, míg itt pont ellentétes folyamat zajlik. Időnként persze átadnak néhány új buszt, de azt is csak azért, hogy a haveri cég ki legyen tömve...
Bár a felsővezeték-hálózat állapota nem indokolja, hogy parkolópályára tegyék a trolikat, de a vezérigazgató kiemelte, hogy ezek karbantartása is költséges, valamint maguk a járművek is drágábbak és más jellegűek, mint a dízeles autóbuszok, többe kerül a fenntartásuk is.
Hozzátette, a villamosok hétvégi kihasználtsága is jóval alacsonyabb, így ezek pótlása megtakarítást jelent majd a cégnek. Kiemelte, hogy az érintett hétvégéken olyan autóbuszokkal pótolják majd a villamosokat, amelyek alacsonypadlósak vagy rámpa van rajtuk, így a mozgáskorlátozottaknak és babakocsival közlekedőknek nem jelent majd plusz nehézséget. Arról, hogy milyen útvonalat járnak majd be a pótlóbuszok, s hol lesznek a megállók, később tájékoztatják majd az utasokat.
"Mert az elektromos buszok is az Intertanker tulajdonát képzik. "
Nem. Az elektromos buszok tulajdonosa a DKV, pont ezért tárolják őket a Salétromon. És az sem igaz, hogy az ecitaro-k általában trolipótlóznak, max 1-2, de csak akkor, ha sok troli esik ki. Ha csak párat kell helyettesíteni, szinte mindig dízeles megy.
Mert az elektromos buszok is az Intertanker tulajdonát képzik. A DKV előnyös szerződése az intertankerral olyan jól sikerült, hogy fix összegbe kerül X kilométerig a buszok bérbeadása, csak a fölött kell kilométerenként fizetni. Ebből az jön ki, hogy eddig a teljesítményhatárig a buszok után ígyis-úgyis ki kell fizetni az összeget, lényegtelen hogy a garázsban állnak a járművek, vagy kint mennek. Mivel a menetrendszűkítés miatt fölös kapacitások szabadulnak fel a buszoknál, így leállítják a trolikat és villamosokat amikor csak lehet (hisz azok a DKV saját tulajdonát képzik), ezzel spórol, majd a buszokat járatja helyette. Pontosan úgy, ahogy évekkel ezelőtt hétvégente állandó trolipótlások voltak. Ugyanazt csinálják, csak sokkal nagyobban.
Az, hogy miért elektromos buszok járnak, mikor dízelek is lehetnének (ha már drága áramra hivatkoznak), passzolom. Lehet, hogy a uniós feltétel előír bizonyos futástelejsítményt a támogatásból vásárolt buszoknak. Vagy esetleg így próbálják meg árnyalni a "zöld környezet" jelmondatot. (Bár már lassan közösségi közlekedés se lesz, nemhogy zöld környezetért...)
A trolijáratok hivatalosan tovabbra is trolijáratok maradnak,
Ez öncélú fingreszelgetés. Amióta a buszok arrébb lettek számozva, azóta végképp. 2-es, 4-es, 5-ös stb. vonal van és az utasnak gyak. mindegy hogy csápos vagy nem csápos busz jön (persze amíg nincs 15-30 percre kiritkítva).
Zürichben pl. azzal együtt hogy a "történelmi" 31...34-es trolivonalak mellett az utóbbi időkben betrolisították a buszhálózat random vonalait (46, 72, 83) is, minden egységesen busznak van mondva, hívva, meghirdetve. A "troli" vonalakon az indulások 5...20%-a stabilan dízelbusszal teljesül. Na bumm.
Többnyire igen. Már most is a Salétromon áll a legtöbb, és javarészt trolit pótolnak. De persze nincs annyi belőlük, hogy minden troli helyett járjanak.
"A trolijáratok hivatalosan tovabbra is trolijáratok maradnak, attól függetlenül, hogy a gyakorlatban autóbuszok fognak járni. Az útvonalakat csak abban az esetben fogják módosítani, ha ténylegesen felszámolásra kerül a hálózat, de ez egy csomó adminisztráció a vasúthatóságnál, úgyhogy ez még nem mostanában lesz."
Akkor legyen meghosszabbított önjárós troliviszonylat, mint a 3A lenne, ha nem szűnne meg, amin buszos pótlás van. Utasszemmel nem sokat számít. :D
"A 13-as érdekes kérdés, szerintem elképzelhető, hogy hétköznap is a Doberdóról fog indulni. A kolykoket felhordja a Doberdóig/Klinikákig a két villamos és a 10/22/24. Bár azt el tudom képzelni, hogy a reggeli és a kora délutáni iskolás járatokat meghagyják az eredeti útvonalon."
Az a baj, hogy ott van a foci akadémia is, a két intézmény miatt kb. egész nap van mozgás Pallag felé/felől. Meg nem mellesleg a villamos(pótlókra) és a szarrá ritkított 10/22/24-re nem feltétlenül hiányzik pár száz gyerek a meglévő tömegnyomorhoz.
"A 19-essel (és a 30-assal) az a baj, hogy ugye a jégcsarnokhoz a Vincellérről járnak fel a buszok, és ez elég sok felesleges km-t eredményez. Mondjuk ez nem olyan nagy érvágás, összesen 3 megállóról van szó, szerintem ez sétálható távolság, meg egy csomó más busz is jár arra."
Az a baj, hogy most elég sok helyen van a módosítások miatt "csak néhány megállóról van szó", "sétálható távolság" meg "csomó más busz is jár arra" helyzet. Ha sok helyen történik ilyen, amire azt mondjuk hogy csak pár perc séta, csak néhány megálló, akkor előbb-utóbb a sok kicsi sokra megy, és még több embernek megy el a kedve a tömegközlekedési útvesztőtől.
Azért meg, hogy a Jégcsarnok-Vincellér táv miatt sok a felesleges km, nem az utasokat kéne szívatni. Már nagyon régen találhattak volna erre megoldást, csak nem igazán érdekelte őket korábban sem, és ahogy látszik, jelenleg sem.
Továbbá a Derék utcára járó "csomó más busz" (amik szintén szarrá lettek ritkítva) nem feltétlenül ugyanazt az igényt fedik le, sőt.
A trolijáratok hivatalosan tovabbra is trolijáratok maradnak, attól függetlenül, hogy a gyakorlatban autóbuszok fognak járni. Az útvonalakat csak abban az esetben fogják módosítani, ha ténylegesen felszámolásra kerül a hálózat, de ez egy csomó adminisztráció a vasúthatóságnál, úgyhogy ez még nem mostanában lesz.
A 13-as érdekes kérdés, szerintem elképzelhető, hogy hétköznap is a Doberdóról fog indulni. A kolykoket felhordja a Doberdóig/Klinikákig a két villamos és a 10/22/24. Bár azt el tudom képzelni, hogy a reggeli és a kora délutáni iskolás járatokat meghagyják az eredeti útvonalon.
A 19-essel (és a 30-assal) az a baj, hogy ugye a jégcsarnokhoz a Vincellérről járnak fel a buszok, és ez elég sok felesleges km-t eredményez. Mondjuk ez nem olyan nagy érvágás, összesen 3 megállóról van szó, szerintem ez sétálható távolság, meg egy csomó más busz is jár arra.
Trolik kiiktatása, buszok nagyon brutál megvagdosása, villamosok nagyon brutál megvagdosása (főleg 2-es). Elég gáz lesz, ha az elvtársak a '24-es önkormányzati választáson ezek árnyékában fognak kampányolni az értelmetlen 3-as villamossal.
A trolik kiiktatása csak abban az esetben elfogadható, hogy ha nem csak a jelenlegi útvonalon fognak járni a buszok. Újraindulhatna legalább a 28-as (értelmes csatlakozással a Doberdón akár a józsaiak teljesen visszavághatók lennének, vagy legalábbis nagyrészt), a 3-as lemehetne a Segner után a Vincellérre az István úton át, 5-ös troli akár az ITK-ig vagy Vincellérre a Derék utcán át, meg az 5-ös menjen be mindkét irányban a Dobozira. De sok más egyéb lehetőség is lenne.
Ha csak a trolik útvonalán fog járni a pótlóbusz, akkor megette a fene az egészet.
A villamosok megvagdosásra kb. nincs mentség. El sem tudom képzelni, hogy mi lesz a 15 percenként járón pótlókon hétvégén, meg a tanszünetes 2-es pótlókon hétköznap. Egyetértek abban, hogy akkor már igazán lemehetne a Nagyállomásig, ha már busz. A villamosokhoz nagyon nem kéne hozzányúlni. A szintén kiritkított 10-es csoportra is nagy valószínűséggel extra terhet fog ez rakni.
Ebben a formában a józsai járatok többszörös megvágása hatalmas fekete pont. Átszállás a Doberdón a szarrá ritkított villamos(pótló)ra vagy a nevetségesre ritkított buszokra. Az írtó gagyi, átlagembernek átláthatatlan viszonylatszámozás meg külön szánalmas.
A 13-as esete is vicc. Kérdés, hogy mikor vágják vissza azt is teljesen. Bár ahhoz a Balásházynak is lenne egy-két szava azért.
A 19-eshez már szinte nincs is mit hozzászólni. Felkészül a 30-as? Mondjuk a 19-es nyugati felének pont hogy a Derék utca adja az utasok nagy részét, de ez úgy látszik nem hiba a gépezetben.
Hát igen... 1 csuklós semmilyen verzióban nem tud pótolni egy villamost. De remélem ebben az esetben a pótlók végig a vágányokon haladnak majd. Ha a dugókban fognak araszolni (már pedig sokkal-sokkal nagyobbak lesznek, azok is autóba fognak ülni, aki eddig nem akartak), teljes káosz lesz, végképp sehova nem lehet majd velük eljutni sehova.
A 2-es villamos félbevágása igazán parádés ötlet, legalább menne akkor végig a busz a Nagyállomásig, de nem inkább szivassuk még jobban az utasokat az átszállással. A Kálvin tér - Kölcsey között egy kis testmozgás is be lesz iktatva az utasoknak?
Vasárnap este akkor lesz negyedóránként egy busz? Már a villamos is necces ilyen követéssel, hát még a busz. Tömeges utaslemaradás lesz.
Januártól a villamosvezetők és a trolisok is mennek buszt vezetni, vagy már ilyen jól állnak buszsofőrökkel a DKV-nál?
"Tervezett intézkedései 2023. január 1. üzemkezdettől:
A város villamosenergia megtakarítási törekvéseivel összhangban január 1-től a tervek szerint további változások lépnek életbe.
Valamennyi trolibuszjárat helyett autóbuszok közlekednek majd, hétvégén pedig az 1-es és 2-es villamosvonal teljes szakaszán villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat.
Tanszünetben munkanapokon a 2-es villamosvonalon a Doberdó utca Kálvin tér Doberdó utca szakászán villamospótló járatok üzemelnek, az 1-es villamos teljes körön közlekedik (Nagyállomás - Egyetem - Nagyállomás).
Tanítási időszakban munkanapokon a villamosok teljes körforgalomban közlekednek"
Szerintem óránként 8 indulásnál már olcsóbb, ha buszok mennek, mint ha a villamosok. A villamosok és a trolik fogyasztása nem csak annyi, amennyit a maguk a járművek fogyasztanak, az áramátalakítók működtetéése is komoly kiadás. Ezek a kötöttpályás járművek csak akkor olcsóbbak a busznál, ha sokat mennek. A troliknál viszont egyértelműen a kocsik vállalhatatlan műszaki állapota a fő ok (pont ma reggel történt, hogy az egyiken menet közben leszakadt a kontaktorszekrény burkolata:/ ).
Ezeket eléggé up-to-date tartják. Nekem nagyon gyanús.. mind a pótlás, mind a 49-es csoport hiánya. Lehet, hogy egyéb dolgok is el vannak rejtve már a január 1-től érvényes menetrendben..
Nem hiszem, hogy annak van jelentősége, máskor is tapasztaltan már hogy volt ilyen, illetve ha a villamosok nem közelekdnének annak biztos külön menetrendje lenne, hiszen az 1V és a 2V-nek nem azonosok a megállói, a villamosékkal
Nem tudom, hogy véletlen-e, informatikai hiba, vagy esetleg spoiler, de 2023. január 1-jén (hétvége+ünnepnap) minden viszonylatszám kékkel jelenik meg a menetrendi keresőben, trolik, villamosok egyaránt. Az "éjszakai" járatok ugyanúgy szürke színűek. Előtte lévő napokon rendesen, minden a saját színével jelenik meg (kivéve a 4-es troli, hétvégente/ünnepnapokon kékkel jelzi rendszer zöld helyett, de hát akkor már úgy se közlekedik)
Előkészületben a hétvégei teljes kötöttpályás buszos pótlás?
Bocs, de a debreceni GST-12D kocsik eléggé leharcolt állapotban vannak, főleg ami az önjárásukat illeti. Budapest éppen most kap 48 darab negyedik generációs ("ráncfelvarrott"), önjáró, vadiúj (=garanciális) SST-t, amivel végre le lehet állítani gyakorlatilag az összes magaspadlós trolit. Vagy cseréljük el a csuklós MAN-okat az ottani Solarisokkal? ;-)
Én azt nem értem, hogy most variálnak a józsai járatokon november 2-től, és látjuk a menetrendi keresőben, hogy november 14-től is. Akkor miért nem lehetett már most a november 14-i változtatás? Miért jobb az, hogy két hétre kinyomtatják az új menetrendeket a megállóba és aztán cserélhetik le?
Sőt, most már - egy jogszabály-változás következtében - lehetőség van arra is, hogy a C kategóriát kihagyva, tehát B-ről rögtön D-re végezzenek el tanfolyamot.
Busz lesz bőven, sofőr nem biztos. Ugye a TR jogsi mivel kötöttpályás teljesen különálló dolog a D-től, vele ellentétben csak sima B jogsi birtokában is megszerezhető. Ettől függetlenül relatíve alacsony kiadás lenne a nem közösügyes trolisofőröket elküldeni C+D jogsit szerezni, és ha megvan, onnantól lehet autóbuszvezetőként foglalkoztatni őket. De ez még biztosan nem most esedékes .
ilyen ritka menetrendnél tartalékbusz gondolom van rogyásig, úgyhogy nem kizárt, hogy ez lesz. A trolivezetők buszt is vezethetnek, vagy ez nem feltétlenül van így?
Végig kattintgattam, hát ez brutális lesz. És nem csak hétvégén, hanem tanítási időszakban is nagyon komoly ritkítások lesznek.
A viilamosok délelőtt 12 percenként járnak, és már 17 óra után is. Vasárnap este meg 15 perceznek, mikor jön vissza a sok diák, garantált utaslemaradás lesz.
Az 5-ös troli is szép lesz vasárnap délután félóránként a Nagyállomásnál, a sok diák ezt is értékelni fogja.
Tanítási időszakban néhol 2 órás!!! lyukak is lesznek? 14, 23, 23Y-osnál délelőtt és 17 óra után is van ilyen valamint a 34 és 35-ösnél is. Ez tényleg így lesz, hogy Felsőjózsára nem megy busz délelőtt 2 órán át? Ezt nem tudom elhinni!
Az 1-esen tanítási időszakban nem is fog járni CAF? Mindenhol ott a nem akadálymentesített jelzés.
Összegezve csúcsidőn kívül a buszok óránként, a trolik félóránként és a villamosok is alaposan kiritkítva fognak járni. Most kell autókereskedést nyitni, biztos lesz forgalma.
Szerintem R, mint Rövidített útvonalon közlekedő járat. Mármint hogy még az A jelzésű betétjáratnál is rövidebb. Én sem értem egyébként ezt a viszonylatszám bohóckodást, máshol simán fut 2-3 különböző útvonal ugyanazzal a számmal. Közben meg hiába szűnik meg a jelenlegi 3A, a rövidített 3-as nem kapja vissza a számát. :D
Ha a 19-est is megnézitek a menetrendi keresőben, akkor nem fogja behozni a menetrendet és a megállókat, viszont felül már nem Jégcsarnokot ir hanem Vincellér utcát
A Diószegi úti forduló valószínűleg azért szűnt meg mert eladták a telket, amin található. Ezért nem maradt ott a 41Y is. Igaz, így pont egy iskolával toltak ki, de hát ez van...
Csak ötletelgetek hogy mivel lehetne még jobban rontani a színvonalon.
A Böszörményi útra simán jöhet egy Segner tér-Doberdó u. új viszonylat pótlásnak, mondjuk 20-30 percenként. Annyiszor felmerült már a visszavágás ötlete, hogy most simán megléphetik.
A 15-öst is simán megszüntethetik, a 18-18y pótolja az önálló részét. Szerintem nem véletlenül lett ilyen elcseszett a menetrendje a 15-45 perces követéssel. Szinte egymás után mennek, a 2.-on nincs utas, azaz meg lehet szüntetni.
Éppen most rövidítették le a 30A-t, kizárt, hogy tovább hosszabbítsák, pedig az jó ötlet lenne.
De hát amíg drága a gázolaj és nincs ember, addig itt nem kell semmilyen fejlesztésre se számítani. Most még csak hétvégén rövidül a 13-as, majd később már munkanapokon, mondjuk csúcsidőn kívül is, ki tudja....
Amíg nincs kapacitásuk újraindítani a 28-ast, addig nem hiszem, hogy visszavágnák a Doberdóig. Se a 15/15Y, se a 22(Y)/24(Y) nem pótolná a közvetlen kapcsolatot a Segnerhez, és így a buszvéghez sem.
De okosabb lett volna a "hurkos" viszonylatokat 134, 135, 135Y, 136 jelzéssel "futtatni", mert ez a 35AY elég nagy szépséghiba.
A 15-ös és a 15Y-os is más viszonylatot vált ki (18 és 41Y), szerintem azokhoz nem nyúlnak. És viszonylag hosszú szakaszon halad buszsávban, nem annyira zavarérzékeny.
A 30-ast nagyobb eséllyel piszkálják meg. De okosabb lenne a Diószegi külső részén építeni egy fordulót, mert a Borzánon kívülről is sok utas jönne, ami miatt nem kellene Bánkig kimennie a buszoknak.
És ez csak az első ütem. Vajon hány lesz összesen?
Először azt hittem a józsaiak szépen visszavágódnak a Doberdó utcáig, de az biztos egy másik ütemben lesz majd bevezetve. Azért a kis körért nem olyan nagy kár szerintem, a Nagyállomásig több értelme lenne kivinni őket, mint ahogy régebben is volt.
Melyik vonalakat bolygatják még meg, lenne egy pár tippem:
-30-as szétvágva a Nagyállomásnál fél óránként, 30A megszűnik (1 megállót már levágtak belőle, a Jégcsarnok fele már így is majdnem egyszerre megy a 30-assal)
-15 v. 15Y megszűnik
-Józsaiak a Doberdóig járnak, a Böszörményin elég lesz a 15-ös és a 22-24-es is.
November 2-től hétvégén nincs 4-es troli és a 13-as busz helyett 13A lesz a Doberdó és Pallag között, plusz a józsai járatokon mindennap a járatok egy része A jelzéssel fog járni és nem tér be a buszállomáshoz. Ez az "optimalizált menetrend" bevezetésének első üteme.
A "legszebb" az volt, amikor a pótlózást egy jó pár éve a felsővezeték karbantartásával magyarázták. Sosem nyúltak hozzá, leszámítva amikor 1-1,5 év késéssel a Csapó utca - Burgundia sarkon a külső sávba tették át a vezetéket, miután az egyenes sáv megszűnt, mivel a Csapó utca felső része sétálóutca lett. Addig állandó balesetveszély mellett a belső sávból kellett a buszsávban lévő megállóba fordulni.
Ez egy haszongépjármű, akkor termeli a pénzt ha dolgozik, nem kell azokat kímélni, főleg, hogy eddig is jóval kevesebbet futottak, mint ami elvárható lenne... Azóta szaporodtak meg az indokolatlan trolipótlások, amióta az ITK közlekedteti a buszokat a városban, mert ugye olyan fantasztikus szerződést sikerült kötni, hogy a buszok után egy adott kilométert mindenképpen ki kell fizetni, így a trolihálózatot használják puffernek, magyarán ha a buszhálózatoton kapacitás szabadul fel, akkor azt a trolipótlóként használják el, a trolik pedig leállnak.
Azt hittem, hogy a ritkítás az oka, de igazából ezen sem lepődök meg. :D
A 3-as villamos árából meg kb. a fél várost be lehetne trolivezetékelni kis túlzással. A legforgalmasabb buszvonalak jelentős része kiváltható lenne trolival, ha nem feltétlenül ragaszkodnak a meglévő útvonalakhoz teljes mértékben
Ez nincs összefüggésben a ritkítással, egyszerűen az az oka, hogy a Trollino-kat kímélni kell, mert valamiért a fejesek nem akarnak a debreceni troliüzemre költeni (pedig az elcseszett 3-as villamos projekt árának a töredékéből le lehetne cserélni az összes kocsit és ki lehetne bővíteni a hálózatot a Vincellér és és a Szabadságtelep felé is). A szóló Volvo-kat meg szét lehet hajtani nyugodtan, úgyis csak pár hónapig lesznek már itt.
Elég jók az eCitaro-k, annyi a probléma, hogy az RMD-s conectokhoz hasonlóan nem záródik be az ajtó, ha a fotocella az ajtónál álló utast érzékel, ezért csúcsidőben a nagy kihasználtságú járatokon elég nehezen lehet velük haladni.
Szerencsére nem. Csak egy. Szerintem az a pályázó eredetileg Dubaiba tervezett állomást, csak valahogy ide keveredett egy másik D betűs városhoz. Itt sosem volt reális elképzelés.
Köszi a képet. Ez nekem nagyon szűkösnek tűnik. Ezek szerint a mostani behajtó helyen mennének kifele is a buszok. Így legalább egy lámpa is megszűnne, ennyi előnye lenne.
Csak a győztes tervben szerepelt a föld alá süllyesztett állomás. A második helyezett a vágányok fölé helyezte volna az állomást, kvázi esőbeállónak használva (nekem az az elképzelés tetszett a legjobban). A harmadik helyezett pedig kb ugyanaz, mint a jelenlegi elképzelés. És volt vagy 10 helyezett.
Szerintem az utasokat a busz színe fogja a legkevésbé érdekelni pl. csütörtök reggel hét óra körül.
Az is nagyon jó, hogy a 2-es villamos is tanszünetes menetrend szerint fog járni szeptember közepéig, csak mert az 1-esen még pályafelújiítás van. Tényleg nem lehet ilyenkor ideiglenes mentrendet csinálni, inkább szivassunk mindenkit aki villamossal menne?
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy az új rendszámú AA AT-973, -974 és -975-ös autóbuszok azok a július 1-én átadott SZS-605, -606 és -607-es autóbuszok vagy újonnan érkezett járművek? Válaszukat előre is köszönöm!
Itt a hivatalos közlemény és az új menetrendek. Érdekes, hogy a közlemény szerint a trolik menetrendje nem változik, ugyanakkor a honlapon lévő menetrendi keresőben 09.01.-től ott is új menetrend van, pl. az 5-öst a reggeli csúcsidőben 8 helyett 10 percenként írja. Majd csütörtökön kiderül az igazság 🙃
Most már biztos, hogy szeptember 1. után is a mostani "módosított szabadnapi" menetrend lesz, csak pár kisebb változtatással és tanítási időszak munkanap néven + a trolikat is ritkítják.
Sejtettem, hogy a 42-es nem fog sokáig így maradni. A 42-es szerepe fontos a buszvég és Segner tér elérésében. Eleve nem is értettem, hogy hogy gondolták a mostani útvonalat. A 14-es is megkaphatná ezt az útvonalat, bár az nem olyan sok vizet zavar, mint a 42-es. Az a nagyobb probléma.
Bár a DKV weboldalán és a Facebook oldalon se találtam infót róla még. De ezt már megszoktuk, hogy minden változást késve jelentenek be. :D
Nincs egyetlen cívis topiktárs, aki közzétenné, mekkora a 12 eCitaro
-akkukapacitása (milyen a "kémia"?)
-utas befogadóképessége (fix ülések, ebből AP?)
Szorgalmi feladat:
-milyen teljesítményű és gyártmányú / árú töltőkel töltekeznek az eCitarok?
Pécsett a novemberben érkező eCitarok vételára, 178,5 mFt, a 180 kW töltőteljesítményű Siemens Sicharge UC 200C kettős töltők ára <23 mFt, így az e-buszok egységára töltővel 189,96 mFt.
A Kcsv-k tele vannak reklámokkal, ezért járatni kell őket. Mikor az 1-esen teljes villamospótlás volt, akkor a 2-esen is jártak, pedig ott csak Caf-ok szoktak.
A sofőröknek szerintem saját végállomásuk lehet, bár ilyen sofőrhiányos időkben ki tudja. Hogy saját buszuk van-e azt passzolom.
Tegnap ismét volt alkalmam néhány órát eltölteni Debrecenben, és tömegközlekedni a város különböző részein. Ezúttal is jegyzeteltem, hogy mely régi Alfa/Volvo Cíviseket látom forgalomban, mivel nem nagyon látok olyan oldalt, ahol követve vannak a leállítások is. Amikkel találkoztam a következők voltak:
LMG- 001, 021, 025, 041, 043, 044, 051, 056, 060, 067, 068, 078, 087, 097, 103, 128, 137, 140. Ezek tehát még biztosan közlekednek.
Kérdés, hogy mik lettek mostanában leállítva (illetve van-e valakinek listája az eddig leállított Cívisekről) a legújabb új buszok helyett? Azokból egyébként láttam 2-t is, AA AT-974 és 975
Viszont ami feltűnt, hogy hétvégi menetrendnél arányaiban jóval több régi Cívisbuszt láttam, mint új Mercedest. Utóbbiakból a fenti 2-n kívül még egy SZS-s csuklóst meg 1-2 SVE-s szólót láttam, mást nem. Kb. 1 hónapja is volt egy szombati látogatásom a városban, akkor is feltűnt.
Lehet tudni, hogy mi az oka, hogy inkább a régi kocsikat járatják az újak helyett?
Ide kapcsolódva egy másik kérdés: nálatok is van ez a "sajátkocsis" rendszer (arra gondolok ami Miskolcon is - bár ott is márcsak papíron az utóbbi évek káoszainak köszönhetően), azaz, hogy minden sofőrnek megvan a beosztott busza/végállomása, ezáltal minden busznak is van jellemző végállomása, ahol a legtöbbet van, vagy teljesen véletlenszerű, és minden nap minden sofőr másik kocsival van, és minden busz máshol van? Hogyan működik ez nálatok?
A villamosokkal kapcsolatban is van egy hasonló kérdésem: már többször láttam, hogy az 1-esen szombaton is van több KCSV. Ez azért furcsa számomra, mert - ahogy a menetrendet nézem -, az 1-esen 6 db, a 2-esen 7 db villamos van szombaton, CAF meg ugye 18 db van, tehát ki lehetne adni csak CAF-okkal is mindkét vonalat. Itt szintén mi az oka, hogy a KCSV-k helyett a CAF-ok (egy része) állnak ilyenkor?
És még egy apróság: a múlt hónapban valamelyik RMD-s Mercedest már szürkében láttam. Mind az 5 db RMD tejeskávé színben jött, és az már utólag lett arculatostva, igaz? Ha igen, a többi is át lesz fényezve?
Igazából szerintem nem rossz ötlet hogy bevezették a Nyugati kiskörútat is a közlekedésbe, de nem így.
Én azt sem tartom jó ötletnek hogy a Piac utcáról minden szaműzve lett. A 14-es és a 42-es útvonala gyakorlatilag végig megy a kiskoruton a semmi közepén és nem érint semmit. Nem így kellett volna, pont a fontos megállókat vették ki belőle.
A 42-es menetrendje tényleg nagyon zavarzékony volt, rengeteget késtek főleg tanítási időszakban. Nem feltétlen rossz az, hogy kettévágták a 47-42-est de annak idején pont azért olvasztották össze, hogy átszállásmentesen ellehessen jutni a Teglaskertbol a belvárosba, na most ez pont megszűnt.
Sokkal értelmesebbnek találtam volna, hogyha a 42-es marad a Piac utcán, a régi útvonalán annyival rövidebbként, hogy a Nagyallomastol.
Es pl a 47-est kellett volna meghosszabbitani a Segner térig a kiskoruton át vagy mint a 49Y-t, hogy a Széchenyi utca érintésével vagy pedig a Hatvan utcáig a kiskörúton majd a Hatvan utcán át a Segnerre, szerintem több utast vonzott volna mint így. A 14-es pedig legalább az OTI-nál maradhatott volna ha mar a buszallomás és Segner tér kikerült. A Nagy Imre utcai szakaszra pedig mehetett volna a 12-es a Segner tér - Hatvan utca -Nagy Imre utca - Csemete utca vonalon, vagy akár a 15 15Y és az pedig a Széchenyi Kossuth utcán át érné el a Klaipedát. Lehetett volna szerintem jobban átszervezni oda a közlekedést mint így ami lett.
Egy hónapra átrakni nagyobb zavarzékonyságot okozna és még tobb megálló maradna ki, és lássuk be azert akkora nagy probléma szerintem ebből nincs a Mentőállomás megálló nincs messzebb a buszállomástól. A 3 3A 4 pedig megáll a Helyközi autóbusz-allomas megállóban.
Egy hónapig lesz zárva a Mechwartnál megálló, egy hónapig!! nem fog megállni a 10-es meg 46-os csoport a buszvégnél. Erre kíváncsi leszek. Legalább ideiglenes átrakhatnák a kiskörütra őket a 49Y útvonalán, hogy érintsék a buszállomást, úgyis rá vannak izgulva a kiskörútra. :D
Ebben a helyzetben még értelme is lenne, és pont ezeket a járatok nem rakják át :D
Csak idő kérdése, és a régit meg fogják szüntetni, mert ott nincs öböl, és feltartaná az autópálya forgalmát. Kicsit többet kell majd gyalogolni a villamoshoz, de az senkit se érdekel. Gondolom valami bürokratikus oka lehet, hogy még a régit használják.
feladja a troli üzemet a folyamatosan fejlődő es egyre nagyobb hatotavot biztosító elektromos buszok miatt.
Évek óta temetik a trolikat sokan, pedig bőven vannak még hiányosságok az elektromos buszokkal. Több hónap telt el itt is a forgalomba állítás eredetileg tervezett időpontjához képest és még azt se lehet tudni, hogy ez mikor történik meg. Az üzemeltetésről pedig még nem is beszéltünk, de ha a Volánbuszos tapasztalatokat vesszük alapul, akkor itt se lesz túl rózsás a helyzet. Szóval a trolibuszhálózat felszámolása rövid vagy akár középtávon - főleg ilyen üzemanyagárak és ilyen elektromos buszok mellett - biztosan nem aktuális.
A Csemete utcán lett egy új megálló de a 12-es még a régiben áll meg, miért? Egyébként azt hittem a 12-est is átteszik a Segner tér - Hatvan utca - Nagy Imre utca - Csemete utca útvonalra
Az eCitarókról mit lehet tudni? Úgy rémlik, nagyban promózták a májusi átadást, aztán ha jól láttam még a kinti töltőoszlopok munkálatait sem kezdték el
A nagy kérdés az, hogy mekkora a futásteljesítménye a debreceni illetve a budapesti GST troliknak. Ugyanis tobb kötelező javitas, karbantartás ahhoz kötött. A BKV GST trolijai szerintem sokkal tobb km-t futottak, sokkal rosszabb utviszonyok között, mint A DKV-s társaik. Pesten az utastér is gyorsan lelakottá vált, míg Debrecenben még mindig jobban vállalhatók, de rendszeres tisztítás elengedhetetlen.
Nekem erős a gyanúm, hogy idehaza Debrecen lesz az első varos ami majd feladja a troli üzemet a folyamatosan fejlődő es egyre nagyobb hatotavot biztosító elektromos buszok miatt. Sajnos azert Látható, hogy nem arra járnak a trolik ahol sok az utas. pl van olyan nagy lakótelep ami csak busszal érhető el pedig 20 evvel ezelőtt még voltak tervek a troli hosszabbitasa ra Segner tertől.
A viszonylag jo állapotú trolikat meg eladják keletre. De ne legyen igazam.
Teljesen jogos, csak nem tudom, belemegy-e az önkormányzat, hogy megszűnjön egy parkoló.
A Mester utca megálló nagyon rossz helyen van, mert a forgalmat lassítja, mivel nincs buszöböl. Ezért nem fogják áthelyezni sem. A körutat kellett volna úgy építeni, hogy legyen hely egy rendes megállónak.
Igazából azért is gondoltam a Miklós utca megálló áthelyezésére, hogy ha már Széchenyi-Tisza István kereszteződésben is van megálló, akkor legyen ott is. Meg ne csak dísznek menjen le a Miklós, ha már mindenképpen arra viszik. Igazából nagy dolog se lenne. Az öböl megvan, leraknak egy táblát, meg a jelenlegi Miklós utca megállóból átviszik a várót.
Meg azért a Mester-Nagy Imre kereszteződés is gáz. A Pláza irányában lévő Mester utca megállót átrakhatnák a kereszteződés után. Mert a 14-42 így megáll kb. 50 méteren belül kétszer, az A1 meg a Hatvan utca után csak Honvéd utcán. Jó, az A1 nem sokat számít, de voltak olyan hírek, hogy a Bethlen utca OTI felőli részén ki akarják iktatni a forgalmat, akkor átkerülhet a Nagy Imre utcára a 10/10A/10Y, 13, 22/24, 33 is, akkor viszont már nagyon számítana.
A Miklós utcán is lenne hely a megállónak, de nem tudom, lenne-e igény rá. Azon a részen eddig sem állt meg a busz, a jelenlegi megállótól pedig elég messze van. A belvárosi szakaszt nem fogja pótolni.
Meg mikor esnek át nagy felújításon mivel üzembe helyezésük odta nem csináltak rajtuk semmit jó formán.a BKV.s társaik már rég átestek 1 nagy felújításon.
Nem tudom, hogy hogyan tervezik, de igazából Széchenyi-Antall József kereszteződésben van hely különálló balrakanyarodó sávnak. Ha ott megoldják a külön balra sávot, akkor nincs gáz. Bár a legjobb tényleg az lenne, ha érintené a buszállomást mindkét irányban, ha már a Piac utcáról ki lesz tiltva.
Meg ha már így marad, akkor legalább csinálhatnának egy Miklós utca megállót a Miklós-Antall József keresztesződésben, hogy valamelyest pótolja a régit. Ha jól rémlik van is ott egy buszöböl, ami jelenleg parkolóként van használva.
Legalább nem fogja feltartani a többi buszt a Kossuth-Piac kereszteződésben. A 42-es miatt is sokan sipákolnak, egyébként pedig azok tudják a legjobban, hogy mennyire zavarérzékeny volt és milyen sokat késett, akik napi szinten használták.
Rengeteg értelme van a Miklós utcára fordulni, ha nem áll ott meg. A Széchenyi utcán kéne úgy módosítani a lámpát, hogy lehessen balra térni. Legalább a buszállomás mindkét irányban érintve lenne.
A vásárlói járatnak elvileg pont az a lényege, hogy ingyen eljussanak azok, akiknek nincs bérlete. Az új útvonalnál figyeltek arra, hogy minél kevesebb lakóhelyet érintsen. Az egy dolog, hogy a Dobozi kimarad - kisebb rosszindulattal azt lehet mondani, hogy ott a 43-as, még ha az nem is ingyenes.
A Bem téren viszont ténylegesen voltak felszállók, és mivel az új útvonal a Bethlen utcán halad, nem lesz megállás a Bem téren, a következő pedig már a Malomparkon túl van. Arról nem is beszélve, hogy a Petőfi tér is kimarad, és sok belvárosi lakóház.
Nem értem, ilyen körülmények között minek kell az Auchan-nak saját viszonylat. Átszállás nélkül a legtöbb megálló nem megközelíthető, illetve a környékén kevés a lakóház.
Szvsz nem lesz sokkal több utas az A1en, sőt inkább kevesebb, mert az a pár, aki szokta használni, többnyire a dobozi környékén szokott felszállni, és a busz pont azt a környéket nem fogja érinteni jövő hónaptól. Nyilván ezzel is a spórolás a cél, de ha csak simán visszavágták volna az állomásig vagy a Munkácsy utcáig, a km nem (lenne) sokkal több, viszont az a pár utas legalább megmaradna .
Egyébként a tóci felé is járt Auchan busz egy időben, de megszűnt mert alig volt rajta valaki. Aki ott lakik és nincs kocsija, nem fog 2x20 percet buszozni a madaras teszkóba, hanem gyalog leugrik a lidlibe, aldiba, sparba vagy a 15733 kisbolt közül valamelyikbe.
Ha tényleg így lesz akkor még utas is lesz rajta. :D
Bár én még mindig ezt tartanám a legértelmesebb útvonalnak: Nagyállomás - Piac utca - Széchenyi utca - István út - Vincellér utca - Derék utca - Kishegyesi út - Pósa utca - Kishatár út.
Az A1 egyik irányba sem áll meg az ítélőtáblánál, a Petőfi téren és a vízműnél. :) De lényegtelen igazából, a kiskörúti megállók is majd 10 évet álltak kihasználatlanul.
Akkora veszteséget termelt a DKV az elmúlt pár hónapban, hogy már tarthatatlanná vált a helyzet
Közben meg smartcity szakértőt keresnek? Arra van keret? Gondolom nem minimálbéres állás lenne.
józsai buszok visszavágása a Doberdóig.
Úgy gondolják elég lesz a Böszörményin a félóránkénti 15-ös és 24-es? Mert ha valamivel pótolják a józsaiakat, akkor úgyanannyi busz megy, csak lesz egy plusz átszállás.
Az FB kommentekben a sofőrhiányt is emlegetik elég sokan a ritkítás okaként. Most is van fent hirdetés, úgyhogy elég hihetőnek tűnik.
Igaz, bocs. A 10-es nem tették át. Viszont a Piac utca buszmentes lesz, jó hogy most épült át a Petőfi téri buszmegálló. A jövő nyári, következő villamos pótláshoz pont jó lesz.
Engem az döbbent meg, hogy egyelőre semmi negatív reakció nincs a Facebook-on.
A dehir oldalán elég sok hozzászólás van már, viszonylag kevés köztük a pozitív. A DKV oldalán persze kevesebb, de ott úgyis törölve lesznek. Nem mintha túl sok jelentőségük lenne.
Sajnos várhatók voltak ezek a változások. Akkora veszteséget termelt a DKV az elmúlt pár hónapban, hogy már tarthatatlanná vált a helyzet. Nem hivatalos információ, de több forrásból is hallottam, hogy további takarékossági intézkedések vannak tervben pl. józsai buszok visszavágása a Doberdóig.
Itt is elkezdődött. :( Jön megint a "bővített" hétvégi menetrend. A villamosok és a trolik megúszták egyelőre. Nem lepne meg, ha szeptembertől is csak a tanszünetes menetrend térne vissza.
A kiskörúton közben buszkaravánok fognak közlekedni. :) 14-es, 42-es, 49-es is erre fog járni. Ezzel is a km spórolás a cél, ha jól sejtem, főleg a 14-esnél lesz kevesebb. A Piac és az Erzsébet utcákon ezzel szinte meg is szűnik a buszközlekedés.
Hajnali, késő esti járatok megszűnnek, a 42-est újra szétvágják a Nagyállomásnál (felkészül a 30-as is?), áremelés jön , a fejlődés megkérdőjelezhetetlen.
Az engedélyezőn mit lehet elrontani? Ahol jeleztek nyitja az ajtót, ahol nem, ott meg nyithatja az utas, ha mégis annál az ajtónál akarna le/felszállni. Vagy már ezt is sikerült túlbonyolítani?
Holnaptól már nem lesz villamospótlás, hálistennek. A villamosok egy kicsit kiszámíthatóbban közlekednek, és legalább a Transit-on is látszanak. Ma délután csak 18 percet vártam, mire felbukant egy vp. Ha láthattam volna mobilon, hamarabb indulok, de hát nem kell karbantartani azt a hulladék appot, jól van az úgy.
Közben smart city szakértőt keresnek a DKV-nál. Ezen mindig röhögnöm kell, smart city, hát persze. :)
Na de miért nem? Lehet, hogy csak megszokás kérdése, de szerintem sokkal egyszerűbb engedélyezővel nyitni (hisz' úgyis jeleztek), mint sok gomb közül kiválasztani a világítót, és azt megnyomni. Tehát válogatni. Vagy mindegyiket, és 3-4-szer annyi gombot nyomkodsz egész munkaidőd alatt, mintha engedélyeznél...
Selejt lett a 401-es Ikarus troli, Facebookon árulják a kocsiszekrényét motor, segédüzemi berendezés és a DKV által beszerelt cuccok nélkül ~500 ezer forintért. Ha nem viszik el záros határidőn belül, el lesz bontva vagy megy a délire a többi selejt mellé.
Alapvetően így van. Ám elvileg van egy kiskapu, amivel mégis kaphat egy adott jármű régi kombót július 1-e után is, mégpedig akkor, ha az egyedi rendszámnak van minősítve, és ki volt adva már más járműre korábban.
Nem olvastam el az új rendszámról szóló rendeletet, de úgy rémlik, hogy a július 1. után üzembe helyezett járművek csak új formátumú rendszámot kaphatnak. Gondolom, ez lehet az oka.
Ezekben már van minden ajtónak saját nyitó/záró gombja a műszerfalon, és össznyitó is, úgyhogy nem akkora szenvedés az utascsere, mint a vajszínűekkel (bár így is lassabb, mint a Volvo-nál). A szürkék is tudják az engedélyezős módot is egyébként, de azt érthető módon senki sem használja.
Apró érdekesség, hogy a korábban nekik visszatartott SZS-608...610 rendszámok végül gyorsan három Sprinterre kerültek fel még májusban, amik viszont nem a nagyvilágba lettek kieresztve, hanem forgalomból kivont állapotban várakoznak valahol. (Ugyanez a helyzet az itt OFF volános Reform-sorozat végével is.)
A mai nap 3 újabb csuklós Conecto állt forgalomba (SZS-605, 606, 607). Teljesen megegyeznek a korábbiakkal. Eddig egyébként két cívis18-at dobtak ki. Októberben újabb három csuklós jön, jövő januárban pedig 9 teljesen alacsonypadlós szóló Conecto (?).
A 12 eCitaro-nak is mostanában kellene forgalomba állni, de tudtommal még nincsenek kint a töltők.
Ma fél 5-kor mentem egy fél kört a Nagyállomásig, meglepően kevesen voltak, pedig 9-10 perccel előtte ment el az előző (még pont láttam). Hétfőn viszont pont kifogtam egy elég jól kitömöttet nagyjából ugyanakkor. Elég változó a kihasználtságuk.
Nekem még eddig csak késő délután volt szerencsém a villamospótlóhoz (18-20 óra környéke), de még ilyenkor is volt 50-60 fő a buszon. Előre félek a reggeli és délutáni csúcstól.
Jó ez a villamospótlás. A TransIt szokás szerint használhatatlan, rosszul szerepelnek benne az indulási idők, ahogy a DKV honlapján is. Ott egész nap 8 perces követés van, a kihelyezett menetrendeken reggel és délután is 6 percenként járnak. A Derke is az utóbbit vette át, gondolom ez lehet a jó.
A vp-ket egyáltalán nem mutatja ez a csoda app, de legalább a többi vonalat igen, kivéve ha új busz van rajta, mert azokat még mindig nem látja, pedig hónapok óta itt vannak már. Szégyen ez az app a DKV-ra nézve.
És ami a legviccesebb v. inkább legszomorúbb: ezt szóvá tettem Facebookon, erre kitiltottak az oldalról.
Sziasztok! Sajnos későn vettem észre a mostani busz/trolibusz képzést a DKV-nál. Pénteken azért még gyorsan jekentkeztem rá. Tud erről valaki valamit? Be lehet még kerülni esetleg?
Várhatóan augusztus 1-jétől emelkednek a helyi menetjegy- és bérletárak. Újdonság, hogy az elektronikus változatok ára kisebb mértékben növekedne, így ösztönözve ezek vásárlását a papíralapú verzióval szemben.
Csakhogy: az 500-as az utolsómagyar gyártású villamos (KCSV) prototípusa.
S mint ilyenből egyetlen egy van. (rajta kívül készült még 10 darab "sorozatban")
Senki az égvilágon nem akarja hogy napi forgalomba kiadják, de az a minimum lenne, hogy rendbe tegyék, és vagy nosztalgiába járatni néha, vagy az új Petőfi téren kiállítanák (este kivilágítva) - mint ahogy Pécsett vagy Szombathelyen is ki van állítva villamos - csak azop a pusztítás emlékei lettek, míg az 500-as az alkotás mementója lehetne!
A világon mindennek hatalmas értéke van, amiből garantáltan egyetlenegy van a világon! - Ezt se felejtsük el!
Az 500-asról annyi a biztos információ, hogy nem közlekedik.
Egyesek szerint felújításra vár (mivel ipari érték, a világon ez az egy készült ebből az utolsó magyar gyártású villamos prototípusból), mások szerint senki sem foglalkozik vele.
Nagy kár lenne, ha ezt is hagynák az enyészetnek!!!
És mi van az iker-nosztalgia villamosokkal? Én meg róluk nem tudok semmit. (pontosabban: róluk sem:)
Pár hónapja érdeklődtem a új buszok felől, amikor az első adag (SVE-k, SZS-k) forgalomba álltak, a régi Alfák/Volvók leállítása felől, akkor még nem nagyon volt információ, azóta eltelt pár hónap, mik kerültek végül leállításra pontosan, esetleg tudja valaki? A topikban nem nagyon láttam információt.
A hónapban 2x volt utam Debrecenbe, akkor direkt jegyzeteltem, mely Cíviseket látom forgalomban:
Emellett vegyesbuszok honlapjáról tájékozódok még, ott az van írva részletekben, hogy a következők lettek leállítva: LMG - 005, 008, 018, 028, 029, 034, 036, 046, 061, 083, 088, 100, 103, 104, 113, ezek vannak említve, meg még pár, amit nem látni, hogy melyek. Valamint kb. egy hónapja Hatvanba elkerült a LMG - 019, 030, 034, 035, 085. Illetve talán itt a fórumon olvastam valami olyasmit, hogy a reptérre is elvittek pár selejt szólót (?), már nem emlékszem pontosan.
Emiatt kérdezem, hogy valakinek esetleg van-e információja, hogy most épp mennyi jár, és melyek azok (a fent említetteken kívül), amik már kiestek? Valamint, hogy a leállítottak sorsáról lehet-e valamit tudni azóta (mennek donornak is belőlük, vagy azok is el lesznek adva, áthelyezve, stb.) ?
A másik kérdésem pedig az alattam kérdező felhasználó kapcsán a villamosokhoz kapcsolódik, onnan jutott eszembe:
- Az anno prototípus 500-as KCSV-nek mi lett a sorsa? Azt tudom, hogy vagy 6-8 éve nem közlekedik már, de utána mi lett vele (donor, bontás, állagmegőrzés, nosztalgia terv, stb.) ?
- Valamint a balesetes 509-ről ugye tudni, hogy bontásra került, de a maradék 9 db KCSV mind közlekedik még, vagy van még selejt az említetten kívül?
483 - üzemképtelen, nem terveznek vele semmit csinálni
484 - nosztalgiának kijelölt hatajtós bengáli, üzemképtelen, egyszer majd fel akarják újítani, de az nem mostanában lesz
486 - a külseje elég rossz állapotban van, de üzemképes, munkakocsi, főleg töretőnek használják télen
489 (491) - tízajtós nosztalgia kocsi
Mind a négy villamos műemléki védettséget élvez, tehát nem szabad sem megbontani őket, sem jelentős átalakítást végezni rajtuk.
A ziu trolit nem biztos, hogy selejtezték, valószínűleg azért került át a Déli sorra, hogy a salin legyen hely az eCitaroknak, majd megkérdezem (bár még a két felújított, flottaszínű Ziuval se nagyon foglalkoznak, úgyhogy nem csodálkoznék, ha a 9-305 záros határidőn belül a bontóban végezné).
Érdeklődöm, hogy a korábbi FVV állományból lett kijelölve nosztalgia példány? Ha igen, melyik? Hány db és melyek azok, amik még fizikai valójukban meg van a Dkv telepen? üzemképes közülük valamelyik?
Szerintem nem ördögtől való az enyhén eltérő színvariációk koncepciója, ha a dizájn egységes.
Az ismert konkurencia, az MAN is bevezetett egy apró jelzést az új Lion's City modelleken az elektromos hajtásra, ez pedig a fényszórók melletti vékony kék csík és összeérő fekete mező. (Az oldalablakon végighaladó tüske alakzatra viszont egyáltalán nem lett volna szükség.)
Alapvetően a szürke színnel nekem sincs bajom, csak a sárga-kék/zöld-kék csíkozás így egy elcseszett koncepció. Értem én, hogy "zöld busz", de azt nem így kellett volna kifejezni. Ha már ragaszkodunk az egységes flottához, akkor ugyanúgy kék-sárgának kellett volna lennie a csíknak, max az oldalára kerüljenek zöld levelek, villám vagy valami egyéb matrica.
Nem tudom, mi köze van ehhez Kecskemétnek, de szerintem az az ezüst alapvetően egy jó szín (nem véletlen, hogy az autóknál is ez az egyik legnépszerűbb), csak ez a kék-sárga meg kék-zöld csíkozás nem kellett volna rá, vagy legalább is nem így..
Annak, hogy követi az arculati koncepciót, speciel pont megfelel.
Az más kérdés, hogy az egész arculati koncepció elhibázott. Soha nem gondoltam volna, hogy a kecskeméti városvezetés nyolc évvel ezelőtti lustaságát egészen idáig, és ilyen változatos módon nyögi majd az egész ország...
Ha a szóló eCitaróról nincs infótok, talán megteszitek, hogy tesztelve az eCitaro csuklósát megnézitek: hányan ülnek / állnak fenn a matricán v. alumínium lapon.
És ha már beszélgetünk, tudja végre valaki, hogy tényleg 331kWh az eCitaróitok akkukapacitása és hogy hányan ülnek, illetve maximum hányan állnak az utastérben?
Nem nehéz lecke, az újság szerint az első hat megérkezett április 23.-án.
A városban lévő ECITARO G.t mikor fogják tesztelni utasokkal mert ma láttam a Segner tére tartani és az útvonal alapján Józsai fordára lesz a tesztnek.
Mostmár egy jó ideje forgalomban vannak az új Reformok és Connecto-k, kinek milyen tapasztalata van velük?
Volt alkalmam többször is menni Reformmal reggeli csúcsban 25-ösön és 24-esen is, és hát én azt tapasztalom, hogy sokkal durvább rajta a zsúfoltság, mint az Alfa-Cíviseken volt. Egyértelműen érződik, hogy sokkal szűkösebb, és kevesebb rajta a férőhely. A harmadik ajtónál lévő lépcsők brutálisak. Három lépcsőfok, ráadásul nem is egyforma lépcsőfokok. Emiatt az utascsere is lassabb. Látszik, hogy nem igazán alkalmasak városi közlekedésre.
Meg nem mellesleg az egyik Reformon (asszem SVE-919) a második ajtó felett a takarólemez már most úgy rázkódik, mint a Cíviseken. (Mondjuk erről a borzalmas utak is tehetnek)
Reméljük, hogy a szóló Conecto-k érkezésével repülnek a Reformok külterületi (13, 17, 33, 33Y, 37, 39) vagy gyérebb forgalom vonalakra (11, 16, 21, 23, 23Y, 45).
Bár a legjobb az lenne, ha átfestenék sárgára őket, és mennének a Volánbuszhoz, és helyettük is szereznének be Conecto-kat.
Amennyi időt elb@szol ezeknek a hozzászólásoknak a megírására, guglizásra, cikkek átbogarászására, annyi idő alatt simán meg tudnál írni egy e-mailt a kérdéseiddel az illetékeseknek, és akkor legalább első kézből lennének információid, nem kéne találgatni... Értem én a kielégíthetetlen kíváncsiságodat, csak azt nem, hogy ezeket miért az itteni fórumozókon kéred számon, rendszeresen.
Egy távoli városban élek, és aligha fogok utazni az új Mercedes e-buszaitokkal. Őszintén kívánom, hogy beváltsa reményeiteket.
De...
Miért is kéne nekem a DKV-hoz fordulnom alapadatokért? Tudni szeretném, hogy mit vett - a kis közpénzemen is - a városotok.
Furcsállom, hogy az október 16-i(?) szerződéskötés után máig nem tudja senki,
-milyen vegyi összetételű és mekkora kapacitású akkumulátorral érkezik egy tucat elektromos busz -milyen befogadóképesség virít a forgalmiban, meg elöl a piktogramokon.
De... Segítek, mert utánaolvastam, ám nem találtam választ - hátha így tudja valaki:
2. utaskapacitás kérdésben 76 fő? Na de a minimum 23, avagy vagy másülőhely számmal?
De...
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy mennyi a tényleges A) teljeskörű, B) kocsiszekrényre, és C) akkuállományra vonatkozó garancia - és mit ér, ha 15-20% helyett 35% a tolerált kapacitásvesztés.
Azt meg pláne nem, hogy az 5 éves "teljeskörű (gyári kötelező?) karbantartásra" tett 16,23 milliós ajánlat 12 db, avagy 1 db eCitarora vonatkozik.
Nagyon jó kérdéseket tettél fel! De! Erre az átlag kozlekedesrajongó nem tud neked válaszolni, az biztos. A tender anyagait tudod hivatalos úton az önkormányzattől/DKVtól/Közbeszerzési hatóságtól közérdekű adatigenylés keretein belül kikérni maximum.
google barátunk is csak ezeket a leegyszerűsített cikkeket talalta, viszont van amelyikben csepegtetnek adatot férőhelyrol/hatotavrol:
A sofőr nem tudja a wifit ki-be kapcsolni. Ez egy mobiltelefonhoz hasonló készülék, ami egy SIM-kártya segítségével mobilhálózatról kapja az internetet, amit hotspoton megoszt és erre csatlakozva tudsz wifizni a járművön. A trolikon és a villamosokon a plafon burkolata mögött van "elrejtve", az új buszokon viszont be sem építették, bár ha kint vannak a matricák, akkor remélhetőleg valamikor be fogják.
Meg ezt az átszállósdit felejtsük már el, főleg, hogy itt fél kilométerekre szokás egymástól tenni a megállókat, a menetrend összehangolása nélkül... Nem vonzó az utasoknak, joggal.
Szerintem a 3.as villamos lehetne olyan mint a 2.es villamos és a Tócóskert és a nagyállomás közt közlekednek.a Tócóskerti járatok meg a nagyállomásba futnának be ahol átszálnanak a tócósba igyekvő utasok.
Miért váltott volna ki 40-et? Ez a tender most az új buszok rendelkezésre tartására vonatkozik, de van a DKV-nak is egy Reformja, illetve hamarosan lesz még 12 eCitaro is (javaslom elolvasni a linkelt iho cikket). Így már 132-nél járunk, és akkor valószínűleg maradni fog még az 5 RMD Conecto G és a proto Reform is, ez már majdnem 140.
A szolgáltatóváltáskor volt egy hatalmas visszaesés a férőhely kínálatban, mert akkor kevesebb busz volt, még kisebb volt a csuklósok aránya és 2-es villamos se volt még sehol. Azóta megépült a kettes villamos, csak kevesebb mint 20 szólót töröltek az állományból, viszont hoztak még 15 csuklóst, 2 szólót, meg egy Sprintert (tavaly év végi állapot).
119 vadiúj busz lesz, de ehhez még hozzá jönnek a nemrég beszerzett Mercik és Volvók, és az egy darab Reform is ami már itt van egy ideje.
Városunkban és több magyarországi városban is jó üzemeltetési tapasztalatok vannak az alacsonybelépésű járművek terén, melyek alkalmazását az eltérő utazási igények is indokolják.
Itt mire gondolt vajon a költő? Milyen eltérő utazási igény indokol LE buszt az LF helyett? Valójában inkább az lacsonyabb ára inokolja az LE buszt.
Milyen jól néz ki az az alternatív színterv, kár, hogy nem ilyenek lettek a buszok.
Gyanús volt elsőre is. Kecskeméten ugyanilyen színűek. Már csak az lett volna gyanúsabb, ha a türkiz csík is kellett volna legyen rajta Petronas felirattal :D
Nekem ez sántít.. Mióta mondja meg a gyártó, hogy csak egy bizonyos színnel lehet forgalomba állítani a járműveiket? :DDD A gyártó olyan színűre festi a járműveket, amilyennek rendelik őket.
Nem lettek kivonva a forgalomból, csak ott tárolják őket, mert a Tankerben nem fél el az összes. Még nem tudni, hogy mi lesz velük, de gondolom, majd szépen lassan eladják őket, esetleg áthelyezik más ITK-üzemegységhez. Érdekes, hogy az MAN-ek is oda kerültek, pedig múlt héten még azt mondta nekem egy tankeres csávó, hogy azonnal viszik őket haza, mert ott is szükség van rájuk, de ezek szerint még sem. Egy másik kollégától hallottam, hogy a reptéren is van pár szóló, ezt meg tudja erősíteni valaki?
Ma fél napig tömegközlekedtem (napijeggyel), de csak egyetlen Reformra tudtam felülni, 17A-n. Bevallom, az első benyomásom pozitív. Nem ezek a legtökéletesebb buszok helyi üzemre, de a konstrukció nem tűnik rossznak. Vagy csak az újdonság ereje...
Szomorú, hogy a városvezetés ennyire lesz*rja a környzetvédet. Lassan tényleg csak szürke térkő lesz az egész városban.
Ez a villamos is hatalmas károkat fog okozni ilyen szempontból, mint a kettes. Bár ez még nagyobbot, mert a 2-es vonalán még egész sok "szabad hely" volt a villamosnak. Ami a 3-as esetében nem mondható el.
A parkolóhelyek megszüntetése csak abban az esetben elfogadható, ha együtt jár a menetrend és a hálózat fejlesztésével. Ebben az esetben eddig szó nincs. Az lesz a vége, hogy minden talpalatnyi zöldfelületen autók fognak állni, a gyepen, az erdőben, meg mindenhol, mint pl. a Móricz Zsigmond körúton az Auguszta környékén, nagy a Nagyerdő bizonyos részein. A közterület-felügyelet (ha van egyáltalán) pedig le fogja sz..., mint eddig.
Szomorú, így is alig van parkoló a lakótelepeken. A fák kivágása meg külön dühítő. Jó lenne, ha belátnák, hogy a trolibővítés a megoldás, nem a villamos.
Amúgy milyen monitorok ezek? Gondolom ugyanaz, mint a Cívisekben. Miért erőltetik ezt a típust? Újabb Volánbuszos Credokban és a Lion's Citykben semmi baja a monitoroknak (az valami más típus), pedig azok régebb óta futnak, mint az új Conecto-k. Viszont ezek az ITK-s monitorok mindig is ilyen sz*rok voltak. Nem is értem miért is nem váltanak.
A jelenlegi állás szerint a dízelesekből a következő adag majd július 1. körül érkezik, de előtte április-május környékén jön a 12 ECitaro is.
Nem jár még az összes, csak kb. a fele, de két héten belül az összes forgalomba áll.
A 033-ason és a BKV-sokon kívül minden Volvo megvolt mostanáig, bár mindig van egy pár, aminek komolyabb baja van, vagy donor, ezért nem használják hosszabb ideig. A régi buszok leállításánál szerintem az általános műszaki állapotot veszik figyelembe első sorban, legalábbis úgy vettem észre, hogy azokat vonták ki, amikkel a legtöbb baj volt (pl. 029)
Az MAN-ek elvileg a napokban mennek vissza Kecskemétre, a Volvo-k sorsát még nem lehet tudni.
A Víztorony u. még hagyján, elég széles zöldfelület, járda van + 2 parkolósáv, de a Munkácsy már tényleg érdekes. Ott két kis keskeny járdával szerintem elférne 2+2 sáv. Ha tényleg menni fog ott villamos, akkor zöldfelület nem is marad szinte, és kb. az összes fa ki lesz vágva. Bónuszként megszűnik vagy 50 parkolóhely is.
Izgalmas ez a dupla kanyar a sínek alatt, az egész Dobozi a kerékcsikorgástól lesz hangos. :)
Ez a betekergés a Dobozira újabb hátrány lenne a Vámospércsi útról érkezőknek, min. 4-5 perc plusz menetidő a felüljáróhoz képest.
A másik hogy a villamos a Lidl előtt megállna, a buszok meg csak a túloldalán? Nem lenne közös peronos átszállás, hanem egy kis séta a parkolón keresztül?
Nem rossz ötlet, de hogy férne el az 1-es/2-es között még a 3-as villamos is a Kossuth téren? Reggel van amikor 2 percenként mennek már most is, de a 2-4 perces követés jellemző egész nap. Ide nem férne be még egy sűrűn járó villamos, max ha ritkítanák az 1/2-est, de az már vicc kategória lenne. Egyymást tartanák csak fel, a 2-esen már így is rendszeres a több perces késés.
Nem alkalmas, de nem is kel alkalmasnak lennie. Az új "tervek" szerint nem ott haladna a 3-as, hanem a Ceglédi utcán, aztán a Víztorony és Boka Károly utcákon, egy aluljárón átmenne a vasút alatt (!), és úgy kötne ki a Falóger körül.
Ha már mindenáron ragaszkodnak a 3-as villamosos agymenéshez, akkor a Segner tér után mehetne a Hatvan utca felé is a Széchenyi utca helyett, és akkor mehetne a Segner tér - Hatvan utca - Kossuth tér - Piwc utca - Kossuth utca útvonalon is.
Egyrészt a Hatvan utcán szerintem jobban elférne, mint a Széchenyin (főleg a kritikus Kistemplom környéki szakasz), valamint így a Belvàrossal jobb kapcsolatot adna az új vonal, mert így megállna a Kossuth tér és Városháza mglegállókban is.
A faraktár utcai híd alkalmas egyáltalán a villamos pályára?tudom a helyszüke miadt lehetetlen de a 3.as villamos faraktár utca fellől a piac utcára rákanyarodhatna és a 2.s villamos nyomvonalára meg a klinikákig lehetne + járatot létre hozni + a toci fellőlről is.
Szerintem a MAN LION'S CITYk egyes VOLVO 7700A.tól jobb állapotban vannak.először a rosszab állapotú 7700A.tól szabadultam volna meg.A új REFORM flottát a nagyállomási vonal csoportba raktam volna kivéve a 10.es járat,meg a csúklos járatot igénylő vonalra.a SEGNER TÉR,VINCELÉR UTCA,DOBERDÓ utcai járatokba meg CONECTO szólokat.de a legjobb a C2.es CITAROK lettek volna.A város helyébe meg a zöld busz projekt keretén bellül + uniós forrás segitségével a 2-3-4.es trollibusz jármű parkját lecserélni új SOLARIS 4.generációs trolikra és 6.7 csuklós trolit 5 vagy 6 szólo helyet.
Most, hogy megérkeztek és átadásra kerültek az új buszaitok, a járműállomány kapcsán lenne néhány kérdésem:
- Következő adag új busz mikor érkezik várhatóan, és mennyi? (nem tudom volt-e valamelyik cikkben, annyit jegyeztem meg, hogy '24 nyaráig kell leváltaniuk az összes Alfát/Volvo Cívist)
- A most átadottak közül mind a 34 forgalomba állt már?
- Helyettük mennyi Alfát/Volvót selejteztek már eddig, és melyeket? (Vagy ha úgy könnyebb, melyek amik még biztosan járnak?)
- Van-e valamilyen leállítási sorrend a régi buszoknál, úgy értem valami szisztéma szerint?
- Volt-e már előzőleg selejtezett, és/vagy huzamosabb ideje leállított, donor, eladott, stb Alfa/Volvo a leégett 033-ason, és a 16 db pár éve BKV-hoz került példányon kívül?
- Az új buszok miatt selejtezett Alfáknak/Volvóknak mi lesz a sorsuk? Eladják őket, vagy irány a bontó?
A Vámospércsi úton befelé csúcsidőben már így is dugó van. Erre a Faraktár utcában akarnak P+R parkolót építeni, ami oda fogja vonzani az autósokat? Hát az biztos nagy segítség lesz levezetni a befelé áramló forgalmat...
Lassan másból sem áll ki a város, csak autóparkolókból, meg 2x3 sávos belvárosi autópályákból. Mindeközben iskolaidőben tanszüneti menetrenddel operál a DKV, a trolibuszhálózat a megszűnés határán egyensúlyoz, és az önkormányzat minden eszközzel próbálja leszoktatni azt a maradék utast a közösségi közlekedésről, ami még használni szeretné, vagy nem szeretné, csak nincs más választása.
Szerintem nem. Jelentős végállomásokról volt szó. Lehet, a jövőben több összevonás lesz, és kevesebb járat "pihenne" a Nagyállomáson. És őszintén szólva nem is lenne baj.
Ez még ők se tudják. Egyszer a Vincellér utcát írják végállomásnak, egyszer a Tócóvölgy vasútállomást. A kettő egyszerre nehéz lesz. Aki a Tócóvölgy vá-hoz akar utazni (van ilyen?), az nem akar kerülni a Tóci felé, és időben nem is éri meg.
Igen, ezt láttam is, csak utcanevek nélkül nehezen értelmezhetőnek tűnt, így nem nagyon foglalkoztam vele. :)
Most kicsit alaposabban megnéztem, műholdképpel együtt már érthető, kicsit kijjebb lesz az erdős rész mögött. Így tényleg nehezen képzelhető el a hurokjárat, inkább lesz 3-3Y-os villamos.
Ebben a hsz-emben van egy kép. A Vincellér utca meg lenne hosszabbítva egy új utcáit, ami a Külső Szoboszlói útból nyílna, a vasút mellett haladna, és a Tócóvölgy vasútállomásra vezető útig tartana. A Vincellér utca abba csatlakozna bele, és ott lenne a P+R parkoló, a busz (és a villamos) végállomás.
A tenderben úgy fogalmaztak, hogy az új buszok 35%-a lehet alacsony belépésű (amelyen a Reform), 123 darab esetén az 43 reform. A többi szólónak alacsonypadlósnak kell lennie.
Egy kis érdekes részlet Debrecen településszerkezeti tervéből:
"A városi közösségi közlekedés jelentős végállomásai négy decentrumot jelölnek ki, melyek közül kettő a Doberdó utcai és a Segner téri meglévő, a Vincellér utcai áthelyezéssel-, a Faraktár utcai pedig újonnan jön létre. A városi közösségi közlekedési rendszer jelentősebb végállomásai, azaz decentrumai az ott telepítésre kerülő P+R parkolók révén a városba irányuló térségi személygépjármű forgalom eszközváltási pontjaiként is működnek."
Sajnos az új buszok nagy része a Vincellére került, úgyhogy a reformok pont a legzsúfoltabb járatokon mennek a legtöbbet. Mondjuk 2 év múlva úgyis csak ezek lesznek már, tehát végül is mindegy. Ami viszont pozitív, hogy a Conacto-k nem engedélyezősek, célszerű lenne az RMD-ket is átépíteni a hagyományosra, mert nyilvánvaló, hogy az utasok nem alkalmasak az új rendszerre.
Amúgy egy csomó szóló Volvo-t le is selejteztek már, állítólag a reptéren tárolják őket egyelőre. Valaki nem tudja, hogy milyen rendszámúak mentek a levesbe? A Segneresek közül az 51-es biztosan eltűnt, de a többit nem tudom.
A mutyin kívűl nincs más különösebb ok a Deform invázióra.
Még ha legalább kevésbé forgalmas vagy külterületi vonalakon menne csak (11, 13, 16, 17, 21, 23, 23Y, 33, 33Y, 37, 39) akkor még talán elmenne (de akkor se kéne belőle ilyen sok), de hogy berakják 19, 22(Y), 24(Y), 25(Y)-ra is, az már durva. Ezeken kívül még láttam ma Deformot 23-ason, 34-esen meg 36-oson. Egyedül a 23-as, ahol még oké is, ezek közül.
A villamosokban van wifi, de hogy a buszokban, trolikban is lenne arról nem vagyok meggyőződve.
Ma volt szerencsém az egyik Mercihez, kellemesen csendesnek túnt, nem zörög úgy mint az Alfák. (legalábbis a Böszörményi úton így volt, a Déli soron lehet más lett volna a helyzet).
Nagyon remélem, hogy az új buszok láthatóak lesznek a TransIt nevű ipari hulladékban is, mert a korábban beszerzett buszok sajnos nem jelennek meg benne.
Hát ha valamelyikőtök készítene most egy ábrát, mely azt mutatná, hogy 2000 és 2020 között hogyan alakult Debrecen városában a közösségi közlekedési eszközöket évente igénybe vevők száma...................
Nekem egyebkent vállalhatónak tűnnek az ITK által fejlesztett, önjáró alvazra gyártott buszai. Az alacsony belepesu 12m es 12,5m-es elővárosi, es az Ic600 névre keresztelt helyközi tipusaik biztosan megállják a helyüket a Volán flottában majd. (Az Ic persze akkor, ha majd rendelnek is belőle). Ezekben a fukciokban megfelelnek. De helyi járatban a hátsó ajtonal a 3 lépcsőfok az durva... Nem tudom az Alfa localok esetben is ugyanekkora volt-e a hatso ajtonal a padlomagassag, de mintha ott kicsit alacsonyabb lett volna. Javítsatok ki.
De mind azItk mind a korábbi localo tipusainal mar akkor sokkal baratibb a credo econell je, a maga 2db, es sokkal kisebb lépcsőfokaival. Még ha tenyleg praktikusabb is az LF kialakítás nagyvárosban.
Nekem anno nagy kedvencem volt a Nabi Excel. Viszonylag rövid magaspadlos rész volt az utastérben, cserébe a busz kb 80-85%ban ap volt, hatalmas szellős utastérrel, rengeteg ap ulessel. Sajnos a Siriusnal pl az utastér elrendezésebén is hatalmas visszalépés történt.
Azert majd kiváncsi leszek, milyen lesz az ITK sajat építésű csuklosa. Önjáró LE csuklós alvazra építenek, vagy minimális darabszámban majd engedélyezik nekik a torok conecto gyártását?
Ott az eredeti ostravai koppintás, ami a Solarisokkal jött be, majd ráragadt a Volvókra, az Alfákra és a Plasmákra is, és átfestették a 280T-ket is. (A gyorsba' berántott 200-asokat viszont nem, de ezzel talán együtt lehetett élni.)
Ez így maradt majdnem tíz évig, majd 2018-ban beköszönt a proto Reform 500LE a közepesen jellegtelen bőrszínnel, amit 2019-ben már öt Conecto G is követett.
2020-ban jött öt norvég Volvo, ami nem meglepő módon az eredeti csíkos fényezést kapta, illetve befutott még Kecskemétről négy kályhaezüst MAN.
2021 elején pedig jött négy egyedi járgány: a proto Reform 501LE, egy Reform-S és egy Intouro fehérben, egy másik Reform-S pedig az előző Reform és a Conecto G-k színében.
És itt vagyunk most, amikor lett négy kályhaezüst Conecto G szanaszét csíkozva, illetve harminc Reform ugyanilyen gány színezésben.
Ez összesen ötféle dizájn. És még csak azt se lehet mondani, hogy egyféle busz egyfélén néz ki, sem azt, hogy egy szállítmány egyféle színben jött.
Pár évvel ezelőtt a nyíregyházi egyetemen levelező tagozaton az egyik szaktantárgy óráján egyik hallgató (aki a cégnél dolgozott) szóvá tette, hogy az összes autóbuszuk légkondícionált és alacsonypadlós, a járművek 100%-a el van látva fedélzeti wifi-routerrel (ezt nem tudom, igaz-e), de az utasok mégse hajlandóak átülni az autóból a buszokra, és a cégnél mindenki széttárta a kezét és nem tudják, miért van ez...
"Hatalmas forgalomnövekedéssel számolunk évről évre Debrecenben. Ennek az egyik kezelési módja a közösségi közlekedés dinamikus fejlesztése"
Másfél hónap tanszünetes menetrend, ez ám a dinamikus fejlesztés. Csak úgy tódulni fognak az új utasok.
A Mercedes Reform ugyanaz a Reform, ami már most is közlekedik? A csuklósok legalább végig alacsonypadlósak, ha jól látom a képeken, ezekből is jár már egy pár Debrecenben, ugye?
A Merci miért ragaszkodna? Ők olyan színre fújják le, amilyenre kérik. De szerintem nem is az ezüst alapszínnel van a baj, hanem ezzel az ocsmány matricázással. Volt valami sárga főnixmadaras változat pár hete, még az is sokkal jobban nézett ki.
(Ezek meg majd akkor lesznek igazán "szépek", amikor 1-2 év után a csíkok elkezdenek lemállni a fekete felületről...)
Anno felrótták a Volánnak, hogy nincs két egyforma festésű buszuk. Akárhogy nézem, ezzel együtt a DKV-nál már három különböző dizájn fut. Hogy az eredeti kék-sárga-fehér nem volt jó egyeseknek, az egy dolog. De a krémszínű, városképes se felelt meg? Vagy a Merci ragaszkodik ehhez az alapszínhez?
Hát igen. Hányinger. Ennél igénytelenebb dizájnt ritkán látni. Bezzeg Miskolc és Nyíregyháza meglepően normális dizájnt hozott ki matricázással. Úgy látszik, hogy ez Debrecenben nem megy.
Szükség az lenne rá, mert a buszok egy része biztos arra közlekedne. ha az a tervük, hogy a Faraktár utcai végállomástól induljanak a jelenlegi buszok, abból nagy felhördülés lesz. Ha átszállásra vannak kényszerítve az utasok, a villamosnak nem lesz semmiféle előnye. Egy-két viszonylatot meg kell hagyni, másokat pedig más végállomáshoz kell terelni (pl. Nagyállomás).
Engem az érdekelne, hogy a Széchenyi utcán, a Kistemplom előtt hogy fér majd el "igazságosan" a sínpár. Csak azért, mert három sáv van. Azaz valamelyik sínre rá kell engedjék a forgalmat. Jó esetben a Hal köz felőli buszsávra, rossz esetben a Csokonai Színház felőli közlekedési sávra.
Ez vagy nem jutott még az eszükbe, vagy azt hiszik, "jól van az úgy".
Nyilván, csak hát abba úgy se mennének bele, hogy mindkettő. Főleg ha Széchenyi utcán lenne vezetve a közös troli-villamos szakasz. Kizárt, hogy az hagynák.
Már szerintem az is nagy eredmény lenne, ha belátnák, hogy inkább troli+buszsáv legyen
Nem feltétlen kell a troli és a villamos kizárja egymást. Az viszont érdekes, hogy hogyan akarják egyszerre villamossal ellátni a Tócit és a "kisállmást". A kettő együtt nem megy, esetleg ha kitérőt tesz a villamos. Az pedig lassabb eljutást von maga után.
Hát igen. Látszik, hogy azt se tudják, hogy mit mondjanak, csak annyi a lényeg, hogy valami nagyot mondjanak.
A helyett, hogy beismernék, hogy a Tóci számára a trolivezeték és buszsáv lenne a megoldás, új, csuklós trolikkal, bevonva a város több részét is. Pl. 25/25Y kivàltása a trolival, 4-es meghosszabbítása a Doberdóig a Böszörményin, 3-as Segner tér után István út-Vincellér utca stb....
Ennél a villamosnál még az is jobb, ha minden marad úgy, ahogy van és buszokkal szolgálják ki a Tócit. Egyszerűen nem tudják belátni, hogy a Tóci nem Újkert, ahol egy nagy, hosszan elnyúló lakótelepet, egy nagyforgalmú gyűjtő vonalra fel lehet fűzni, ami lefedi az utazási igények döntő többségét.
Kicsit OFF: Amúgy a 2-es villamosnál is vannak gondok. A reggeli és délutáni csúcsban dugig vannak tömve a villamosok mindkét irányban, sokszor alig lehet felférni. De egyébként csúcsidőn kívül is gyakori a nagyobb tömeg, bár olyankor annyira nem durva. Ráférne egy sűrítés. Kérdés, hogy van-e rá jármű, meg elbírja-e a Piac utcai szakasz. Ott is hiba volt szinte teljesen kiiktatni a kiegészítő buszhálózatot. Bele se merek gondolni, hogy mi lenne, ha meglépték volna a józsai járatok Doberdós visszavágását és az az utasmennyiség is rázúdúl a villamosra. Fentebb említettem a 4-es meghosszabbítását a Doberdóig, talán az enyhítene a 2-es brutális zsufoltságán.
Szerintem a kisebb hurok a lakótelep közepén nem működne, már csak a lakótelep(ek) elrendezése miatt sem.
A troli meg azért nem lett meghosszabítva (pedig az lenne a reális megoldás), mert valamiért a helyi önkormányzatnál utálják a trolit, és alig várják, hogy meglegyen az ürügy a megszüntetéshez.
Ezek csak vázlatok lehetnek, kizárt, hogy az út közepén vezetnék a síneket. Az eddigi tervekben eleve csak egy egyirányú hurok szerepelt. Most, hogy már új végállomást tüntettek fel (Vincellér utca), nem egyértelmű, hogy egyirányú vágányok lesznek, vagy mindkét nagy utcán (Derék utca, István út) kétirányú forgalom. Szerintem még ők sem tudják, csak indul a szokásos ígérgetés.
Ami a trolit illeti, az is csoda, hogy még közlekednek. A 2000-es évek elején nagy volt az ellenszenvük ellene, csak részben a lakossági tiltakozások miatt inkább új járműveket rendeltek. Most más a helyzet. A 3-as villamos, ha valóban a Széchenyi / Kossuth utcákon fog közlekedni, akkor a 3-as és a 4-es trolinak annyi. Az 5-ös sorsa attól függ, hogy mi lesz a Petőfi tér átépítésével, már ha egyszer megvalósul. A Solarisok jól tartják magukat, de egyelőre még semmi szándékot nem látok arra, hogy új járműveket rendeljenek.
Az út közepén levő piros vonal lenne a villamossin? Mert ha igen, akkor ha a végállomás a hurkon kívülre kerül (fej végállomás) akkor hogyan akarnak korjaratozni? Eleve nekem túl nagynak tűnik a hurok a lakótelep körül, ez csak kényelmetlenseget es időveszteséget okozna.
Anno pl azt nem értettem soha -még ma sem-, hogy a Segner teren a semmiben végződő troli vegallomastol miert nem lett meghosszabbítva a vezeték vagy 20 evvel ezelőtt a hatalmas lakotelepekig. Akkor legalább kihasználtak lennének a trolijaratok.
Jó lenne, ha legalább egymással egyeztetnének erről, a tervek szerint csak a meghosszabbított Vincellér utca végéig, a P+R parkolóig tart. Arra is kíváncsi lennék, hogy hogyan érné majd el a kocsiszínt. Vagy újat építenek neki?
"Papp László bejelentette, hogy a közösségi közlekedésben is komoly előrelépés várható, hiszen tervezési fázisba lép az 1-es villamosvonal rekonstrukciója, és 2022-ben várható a 3-as villamosvonal nyomvonalának kijelölése is, amely a várost kelet-nyugati irányban, a Tócóvölgyi vasútállomás és a 100-as vasúti fővonal között szeli majd át. A polgármester hozzátette: a repülőtér léptékváltása is elkezdődik a következő évben."
Tócóvölgyi vasútállomás? :D
Úgy látszik ez a 3-as villamos állandóan változik, mint a Roxfort :D
Kisétáltam az ipari park végébe, hogy lefotózzam a Volánbuszos Reformokat, de nem sikerült. Cserébe megláttam ezeket; feltételezésem szerint a debreceni új "flottaszín".
Az FJY-273 c. ÉKKO Kft.-s Neoplanra emlékszik még valaki? Évjárata, előélete megvan valakinek? Se az oroszok, se a JSZP nem a barátom most a cég végelszámolása miatt.
A pofátlanság legjava. És akkor csodálkoznak, hogy fogynak az utasok a járatokról. A 25-ös meg tényleg vicc. Valszeg nem kevésszer fogják emlegetni az utasok a kitaláló édesanyját.
Jó hosszú lesz most a téli szünet, hétfőtől egészen január végéig fog tartani, legalábbis a DKV szerint. Jön a tanszünetes menetrend minimális extrával megspékelve.
Az furcsa, hogy a 25-ös miért jár reggel 30 percenként, ha délután megmarad 20 percesnek. Múltkor is így volt, már akkor se értettem. Reggel jobban koncentrálódnak az utasok, és akkor lesz ritkább???
A DKV új facebook oldala is "szuper", hozzászólások korlátozva, véleményt se lehet írni, vicc az egész. Aztán csodálkozunk, hogy nő a gépkocsi forgalom.
Mostanában volt alkamam látni több 11-es járatot is, több napszakban is. Feltűnően sok a csuklós busz a járaton, fájóan gyenge kihasználtsággal. Legdurvább esetben is kb. 20-25 ember volt rajtuk, csúcsidőben is. Míg Doberdós volt már akkor sem értettem, hogy minek van rajta ennyi csuklós. Ezek szerint a Segner téren ennyi csuklós van? Mert a Doberdón a 15/15Y-on kívül már akkor sem volt csuklóst igénylő járat. A Segner téren viszont akad bőven. Egy-egy józsai, ondódi vagy nagymacsi buszon meg egymást tapossák az emberek csúcsban.
Miért van olyan sok csuklós a 11-esen? Egy-két alkalommal még érthető, pont csuklós volt éppen szabadon, de szinte mindig?
Tűpontos. Mellesleg érdekelne, hogyan akarnak sínpárt vezetni a Víztorony utcán. Illetve hogyan hat ez az útvonal a meglévő trolibusz-viszonylatokra? Mert nem túl bizalomgerjesztő.
Egyetértek. Ez a beruházás csak egy teljesen értelmetlen pénzszórás lesz. A 2-es villamosnak még volt is értelme, mert ott az Újkert-Vénkertet egy vonallal összetudták kötni a Belváros (Hunyadi és Kossuth utca felőli része is)-Nagyállomással egy vonallal. Míg a Tócival ez lehetetlen. Ezzel a villamossal csak rontani fognak a Tóci ellátásán. Bár tudjuk, hogy az elsődleges szempont a pénzköltés meg hogy minél látványosabb beruházás legyen.
Ez a 2 viszonylat a lehető legrosszabb útvonalon lett kitalálva.
Nincs rajta hasznos utasforgalom, elkerüli azokat a területeket, melyeket tehermentesíteni kellene és utasokat is hozna, valamint városnéző járatként a végpontok felől nem lesz megfelelő kínálat.
Tócóskerti:
A Hatvan-Tisza István utcákon kéne a Széchenyi utcát elérnie, még nem is a Nyugati utcán. Így a Belvárost nem tárja fel és jelentős időveszteséggel éri el a belvárosi területet is, tehát a Tócóskert felől nem alternatíva. A helyközi buszállomást nem kell megcélozni, hiszen elköltözik onnan reménység szerint és azért a villamost 50 évre tervezzük.
A Dobozi lktp-i tekergés a lakókat fogja zavarni illetve a Falóger P+R felől érkezőknek hosszas időveszteség.
Déli viszonylat:
A semmi közepén elvezetni pénzkidobás. A tengely a Mikepércsi út (erre lehet később tram traint is felfűzni). A reptér elérése nem indokolt Debrecenben, mint ahogy a járat sem éri el.
Cserébe tekereg a Nagyállomás felé haladva jelentős időveszteséggel.
Egyik sem megtérülő járat, utasforgalmat sem generál. Cserébe lassú.
Nem az az első, már hetekkel ezelőtt hoztak egy szólót és egy csuklóst is, a dolog érdekessége, hogy üres utastérrel, így növelve a "hazai hozzáadott értéket", de úgy tűnik, hogy mégse lesz erre kapacitás, így a többi valószínűleg készen érkezik majd, csak a szokásos sallangokat rakják itt bele.
A Facebook egyik csoportjában láttam képet hogy az első csuklós conecto már az országban van ammi váltja majd a 7700A.kat.bár ha ecitarora van pénz akkor lehetne CITARO C2.re is amely picivel jobb a conecto.nál.Amugy szerintem első selejtezési hullámban a alfa cívis 12.ket venném ki mert azért az igazi Volvo buszok (7700A)még pár évig elmenne a városban nem úgy mint a alfa buszok melyek már új korukban hullódtak szét.A MAN LION'S CITY GL járműveket meg a trolibusz divízióba raknám iskolai időszakban a IKARUS 280T.ket pótolná az 5.ös 4.es járatban,meg néha 3.asban.tudom hogy nincs egésznapos csuklós igény a troli vonalakon.a csúcsidőn kívül beforogna a Józsai járatba.de azért 1,2 db Man maradhatna 5,4.es járatba csúcsidőn kívül.
A 4-es hosszabb lenne, megkerülné azt a területet, ahol most a 49-es csoport közlekedik. Értelme nem sok lenne. Sőt, Szepesre is betérhetne, ha már nagyot akarunk ígérni, a távolság nem nagy :D
A villamossal sem lenne baj, ha nem csak egy irányban közlekedne, egy vágányon. Az elmegy a Nagyerdőn, a Doberdó körül, meg elmenne talán a Dobozinál, de a Tóciban nem.
Összeraktam egy könnyebben értelmezhető térképre őket. A reptéri vonalnál gondban voltam, mert főképp ahol jelenleg beépítettlen területek vannak, azokon a részeken halad át a tervek szerint a vonal.
Ami korábbi tervekhez képest jelentősen változott:
- A 3-as vonal a Kishegyesi út - Segner tér - Kürtős utcán át érné el a Széchenyi utcát (ami szerintem pozitív váltotás)
- A vonal keleti vége végre valahová vezet: Dobozi lakótelepen át kis kanyargás után Faraktár utca, Zsuzsi vasút állomásához. Tervek szerint itt valami nagyobb csomópont lenne P+R parkolókkal (idáig járnának a kelet felől jövő távolsági buszjáratok?)
Mivel ez egy az egyben a KeKo-s flottaszín, bennem két lehetőség merült fel:
1. vagy lecserélik debrecen flottaszínét szürkére, leegyszerűsítve egy későbbi csere-berét Kecskeméttel
vagy
2. ami szerintem valószínűbb, hogy ezek a mercik nem fognak bekerülni az "új" debreceni flottába, hanem kecskeméten fogják folytatni a pályafutásukat a közeljövőben.
A másik megállónál problémás lenne, és a Nagymacs / Kismacs felé / felől érkezők sem örülnének akkora kitérőnek. Hiba, hogy eddig nem használták azt a megállót. Amikor még a Volán üzemeltette az Auchan járatokat, érthető volt, mert nem akartak tejelni az önkormányzatnak. De mióta átvette a DKV, maradhatott volna a régi helyen, illetve megállhatott volna mindkét helyen. Szerintem a 43-as is nyugodtan közlekedhetne odáig.
Sziasztok, érdeklődni szeretnék, hogy a most szombaton megrendezendő Autómentes Napon milyen nosztalgia troli fog indulni a 4-es vonalán? ZIU vagy Ikarus? Illetve a pontos indulási időpont(ok) mikortól lesznek elérhetőek? Köszönöm a választ előre is!
Tovább bonyolódik a 46-os csoport menetrendje. Visszatér a 46Y, és lesz 46EY járat is. :D Annyi pozitívum van, hogy most kivételesen időben bejelentették, ugyanis október 4-től lép életbe a változás.
Gondolom mind a 4 szetrohadva áll kint az ég alatt. Pedig egy bordó Ikarus, piros ziu méltó lenne az utókornak, sőt a másik ziu maradhatna kék-fehér-sárga, szimbolizalva az utolsó éveket, na meg toretni...
Elvileg szerdán bontották fel az ajánlatokat, gondolom kell még pár hét, mire hivatalosan kihirdetik a nyertest, bár valószínűleg nem lesz meglepetés...
Sziasztok! Egy tanulmányomhoz közvéleménykutatást készítek egy tömegközlekedési témával kapcsolatban. Ha van pár percetek, akkor legyetek szívesek kitölteni az egy kérdésből álló, anonim kérdőívet. Előre is köszönöm segítségetek!https://forms.gle/gM5zW6qM8xYVeGTSA
Debrecen nem tudna pályázni csuklós szolo trolibuszra a zöld busz projekt pályázatán.igy 5/3 trolibuszt kilehetne vinni a tocos kertbe,vagy a doberdó utcáig.