Mint irtam, első hibafelmérési diag alapján, mert multból volt ilyen konkrét esetünk.,és az a lehetetlen forditási szõveg a hibakódleirásban " lopás-"sal kezdődöen számomra el nem felejthető..., ezért igy rögtõn beugrott , hogy óracsoport hibárol van szó.., Sajnos hibakódtörlés után ezek a immohibára egyértelmūen utaló hibakoďók nem jõttek vissza!.
.Persze nem véletlenūl kerültek oda előzőleg., és meg a megmaradt U1900-60-s hibakód is müszertcsoport/ motor ECU közti kommunikáció zavarra utal .., de elbizonytalanitott az " eddig gyakorlatban " bevált" inditástblokkoló hibakód nem jött vissza... kedden néznék vissza a helyszinre.., addig infógyüjtőgetésbe vagyok..
ez a focus, fiesta muszercsoport jol ismert hiba volt.. immo, abs.. egyeb can hibakal. . anno.. .amikor meg ertek valamit javitottak is oket. ennek nyilvan nyoma van a googlin..
na most ha ezt felteszik trelere.. ravan szanva az a jo eselyel ket ora diag.. aztan a javitas.. hat nem tudom kinek eri ez meg egy husz eves romnal. mondjuk.. nem is en dolgom..
Üdv Mindenkinek..., ez volna mára rendelt segitségérésünk...
F.Focus Mk2. 1,6L 2005.09
Egy helyszini kiszálláson ez nyert megállapitást., és a sanyarú.szegényitett körülmények közt ez lett "diagolva":
Autó egyáltalán nem indul----Öninditó hajt....Ford.jel van..,Befecskendezési jel van., Két hengeren néztünk szikrát , ezek jónak látszottak...,Gyertyákat nem tudtuk kivenni..,Befecs.szelep.elosztócsö végén benzinyomás van.., óracsoporton minden müködik--nem látni rendellenessget.
Elsődiagban egy csomó olyan hibakód volt , kivált pl a P1260-21 stb., amelyek eddigi tapasztalatunk alapján mindig öracsoport javitással vagy bontott klonozott cserével jártak mindig a sikeresjavitás érdekében. Sajnos törlés után már nem jöttek vissza., legalább is ottlétem alatt nem....
Állandönak csak a P000-70..,ezt nem olvastam annyira relevánsnak az indithatóság szempontjából...
Állandó hiba még a U1900-60 Can.kom.hiba a müszerfal és motor ECU közt.,,kérdés ez a U1900-70 kommunikációs hiba egyedül is bkokkolhatja az inditást??? Az autó csak helyszinen javitható----esetleg be kellen vállalnunk egy óracsoport csati átforrasztást???
Kiváncsian várom véleményetek a hogyan továbbra...,esetleg miket kellene leellenóriznünk még???
ide eleg sok sarga angyal jar be, akik full loadon vannak . vontatnak.. bennuk a mento egyseg, nem konnyu autok..
meg ugy alapjaban sok a hazepitos transporter..iparos videk.. 2.0 crtdik..
mind teli pakolva szirszarral..nehezek.. van olyan ami melegszik.. de olyan hogy csak az olaj.. olyan nem. szerintem ez nem tipus hiba, es nem csak olajkor. ...de te latod.
Na kicsit utánanéztem ennek az olajmelegedés kérdésnek. Sajnos ez a motor el van méretezve olajhűtés ügyben. Amúgy szemre is azt mondanám, hogy soványka a höcserélő. Találtam rá átépítő készletet, ami termosztástos csatlakozóelem, meg levegős olajhűtő. Lehet hogy nem ez az első iylen problémás kocsi....
Nekem a VAG a fő csapásirány, de van még 2-3 tipus, amihez kellett diag. A VX Diag VCX SE lett a befutó. Fel lehet regisztrálni gyári diag interfészként. Nekem pl BMW-hez kellett liszensz és gyárival teljesen egyenértékűnek ismeri fel a rendszer. VAG autóhoz is lehetne kis pénzért regisztrációt kérni és a VAS interfésszel teljesen megegyező tudást ad.
Nu, megnézegettem. Kb ugyanaz mint amit itt egyszer már valaki linkelt (talán tavaly), hogy milyen jó általános diag. Ahogy a modulokat átfutottam, az adatbázis, a szoftver, és az elérhető funkciók kb. ugyanazok. Egyelőre maradok a MES-nél mert olasz vonalon az egy nagyságrenddel többet tud.
Ok, persze. Csak pont temetni vittem volna a kutyámat fél órával az altatása után amikor pont bexart (elég sokat utaztak együtt :/ )és a gatyám is ráment már idén a gyógyszereire és a dokikra. ~2ezer per nap csak a szívgyógyszere, úgyhogy én fekszem alá cseréni.
ja. egy ismerosom vett valami teljesen mas neven futo szoftvert.. (same as china.) detto ugyanaz mint a topdon.. tan a screen szine mas. o is meglepoen elegedett ..
viszont.. a lelkeseknek. ilyen tudasu - legal -diag pl 10 eve millios kornyeki kategoria volt. most szazeze.. ettol fuggetlenul - ennyiert -nincs bolcsek kove. azt elkell fogadni..hogy NEM tud mindent.
a link csak - ugymond - tajekoztato jellegu. a termek volt a lenyeg. :)
amazon, ebay, teli van veluk, magyar forrast nem ismerek, de par honapja a tibi is posztolt rola facsen. (errol is )
az ar a kepessegek/funkciok, es az ingyenes frissites idotartama fugvenyeben valtozik.. nomeg persze a hasrapacsi is szamit. .
amit linkeltem a legalja, ettol fuggetlenul ennyiert tobb mint elegedett vagyok vele. ezert is mertem ajanlani.. egy 20e hufos kutyutol a tudasa tobb mint elvarhato. (az elm 327-hez kepest, ez szinte minden vezerlot lat..kulonbozo melysegben.
ez hasznalhatatlan. legalabbis nalam. ================ kollega ilyet vett. 1-2 eve.. https://www.topdondiagnostics.co.uk/artidiagpro * ez viszont dobbenet jo volt.. (arhoz kepest ) neha tobbet tudott mint a snapon top diagja (zeus ) ---------- * ha esetleg gondolkodsz.. ez itt 410+afa.. az ebay egyeb feluleten 340 korul megy. =========== ne kerdezd a titkat.. millios szofterekel szemben. valoszinu lopnak.. de hogy ki, kitol.. azt en nem tudom. a frissitesek szinte heti jellegel, jol mukodoen jonnek.
Topdone elvileg van itthon is. (aztán rendelésnél kiderülne...)
Ezen az oldalon vannak információk, itthoni árak és videók is. Valahol a képek között találtam infót a Pro és Lite tudása közötti különbségről is és a liszensz díjakról is.
Hu Nan Chuang Yun Zhi Ke Wang Luo Ke Ji You Xian Gong S
i美华 赵
changsha gaoxin kaifaqu lulonglu
199hao lugu shangwu zhongxin
410000 changsha
China
Kérdéseim ha esetleg tudod a választ:
- Ez mitől más kínai mint az általában leszólt kínai?
- Mi a különbség a 2024 TOPDON Topscan Lite 36,66 font, 2024 TOPDON Topscan 47,61 font és a 2024 TOPDON Topscan Pro 91,66 között, mert én sajnos nem találtam rá választ.
- Tudsz linkelni olyan oldalt ahol a kezelt autók fel vannak sorolva?
Ja, amúgy:
Postage: Doesn't post to Hungary.See details for postage
De ezen még túl lehet lépni, pl kínából megrendelni.
megvettem az FAP progit, de valamiért nekem nem mutatja a részecskeszűrő telítettségét százalékosan, és azt sem, hogy mennyi km-t futott, és mennyi még a várható élettartama.
C4 2.0 Hdi, nekem ezeket a paramétereket mutatta a progi, amikor használtam
ez egy végóráit élő DPF volt, látszik a regenerálási ciklusok közötti Km futásból, ami hasonló a tiedéhez
ettől még regenerált
meg kellene keresni az autó alján az Eolys tartályt, hogy van-e benne valóban adalék
az enyém tartályos-utántölthető volt, a tiéd, lehet, hogy még "zacskós"
valamit egy Lexia klónnal kellene nekimenni, avval mindent lehet intézni és látni
Szenvedtem itt pár napja a részecskeszűrőt nem regeneráló Peugeot 207 1.6 HDI90 autómmal.
Vettem egy működő ELM327 adapter (mert volt már nem igazán működő klónom ;-) , és megvettem az FAP progit, de valamiért nekem nem mutatja a részecskeszűrő telítettségét százalékosan, és azt sem, hogy mennyi km-t futott, és mennyi még a várható élettartama... Gondolom autófüggő is a dolog, az enyémnél ennyit tud. Mindegy.
Tegnap mentem egy próbakört kíváncsiságból, hátha látok valamit ;-) , és a progi szerint az 1. injektor állandóan 0,03mg/befecskendezést mutat, a másik három meg folyamatosan változik. De a motor amúgy szerintem egyenletesen jár, de semmiképpen sem három hengeres ;-) Ez szerintetek hogy lehet?
Nyilván. Jó és olcsó közhely, ötéves korom óta ismerem. Ezért is nem kérdeztem rá. Kár, hogy elsütötted, felteszem nem rosszindulatból, csak van ennyire elbaxott napom hogy nem örülök még egy ilyennek. Engem a többi variáció érdekel. Mondjuk szerintem tökhülye, akinek megfelelő ismeretek nélkül nincsenek kétségei, márpedig nekem fejből ma kurvára nem megy, hogy melyik gyártó mit produkál ezekből.
Ezért kérdeztem és választ olyantól vártam, akinek van.
Kérdés, VAG csoportos: CAYC motorkód, 1.6 CR TDI komplett EGR-ből (03L131512AP) mi a biztosan szemét/megnevedd (a Vikán kívül)? És mondjuk a Pierburg rendben van?
Bocs, eredetileg a Suzuki Baleno topicba írtam ezt a kérdést, de az a topic nem pörög, nincs válasz..
Tehát a kérdések: mennyire megbízható egy 6-8 éves Baleno egy 10-12 éves alap SX4-hez képest és mennyire jó vagy nem jó az alkatrész-ellátottsága, szintén az SX4-hez viszonyítva?
Van elég szervere a guglinak: simán elfér minden videóból egy reklámos verzió a pórnépnek, és egy reklámmentes a prémiumoknak ;-)
Bár vannak olyan reklámok ha jól emlékszem, hogy mondjuk 30mp, de 10 után már átugorható. Nem vagyok benne biztos, mert nekem is van uBlock Origin telepítve, úgyhogy rég láttam már reklámot :-)
Na az szuper lesz, ha ezeket majd nem is lehet átugrani. Megnéznél egy fél perces videót, de előtte 2x fél perc reklámot kell megnézni... Aztán megint egy kis videót, megint reklámözön.
Mondjuk a reklámözön alap: elcsépelt mondás, de régóta az van, hogy egy kis műsorral megszakítják néha a reklámokat. Néha leülök pl. vacsizni, bekapcsolom a tévét az X csatornára: reklám. Komótosan megeszem a vacsit: még mindig reklám. Szuper... És még fizetünk is érte! Ki van ez találva.
ugy gondoltam, hogy vannak is benne. honatyak, meg egyeb eloskodok. fawkes sem teglakat akart bontani a loporos hordokal. .. nem a komuvest unneplik itt sem .:)
google is dolgozik ellene. beagyazak a reklamot a videoba, nem lesz soft ami szurni tudja a tartalmat az add-tol.. ( linket nem tudok, par hete olvastam valami tech shiten )
legyen mindegy. otlet koszi, ha megint elszakad a reklam cernam kiprobalom. de egyenlore inkabb nem nezek olyan oldalt ahol reklam jon szembe.. ================
egy tiz millios orszagnak ez csak fejenkent 1500 forint. siman megeri. na nem neked.. :DD ============= (itt november 05 a tuzijatekos ejszaka. mondjuk itt a pogarok maguk veszik az eszkozt.. tudod mit unnepelnek ? hogy egy fawkes nevu csavo felakarta robbantani az angol parlamentet 1605-ben.. ..es majdnem sikerult is neki. ::hajra.)
Vasárnap leszaladtam Horvátországba egy nyugvó oroszlánért (Pug 307 Hdi). Azért horvát barátaink(?) nem szívbajosak,ha a túristákat kell lehúzni. Az autópályáról levitték őket átszámolva 180000 Ft-ért (20 km),ez egy dolog. Azután megnézték az autót és közölték,hogy generátort kell cserélni,az 3000€-lenne.... Nem írtam el a nullákat.
Mire leértem kb 500km-re,addigra magához tért annyira az autó,hogy beindult,fel tudtam tenni a tepsire lábon ( az ottani mesternek nem sikerült bebikázni,vajon miért?) ,de furcsán remegett a motor. Mikor itthon leraktam,megint sikerült beröffenteni,de nem volt se töltés,se szervokormány. Szerintem megforgott a főtengelyszíjtárcsában a gumi.....
Olajszűrő házra kétféle beszállító van/volt. Más az öntvénye/ tömítése ha minden igaz, meg olajszűrő is másmilyen kell bele. Addig nem akarnám leszedni amíg nincs hozzá tömítésem. Most kb. 2000km alatt kikönnyez fél liter olajat. Ha más nem veszek bontóból ufisat ahhoz minden van. A szűrője is értelmesebb. A purfluxosnak karmos bepattintós csatlakozása van ami időnként eltörik akkor lehet bele új betétet is venni 8 ezerért. Csak vicc, hogy egy nyamvadt tömítés miatt szereljem át a fél autót, meg költsek el alkatrészre 30-60eFt ot.....Nincs kedvem barbatrükkökkel játszani, elég szar helyen van max 1 szer vagyok hajlandó szétszedni.
Régen csináltam VAG váltókat, van pár kínzóeszköz. Ez kikapcsolódás lesz, mert egy hete egy 160 kilós Audi Quattro 7 gang s-tronikot kulpungoztam, meg mechatronikoztam
ha csigas motoros, akkor a dpf mogotti/melletti valto csavar necces. (valto oldal ) kis szerencsevel/ jo szerszamal/ nem kell levenni dpf-et miatta. >>
HA eloszor leveszed a dpf rogzito anyat valto oldalrol. 13mm, kiveszed a tocsavarjat T30.uhm.. E10? (vigyazza, 30mm koruli hezagolo lehet mogotte ) majd meglazitod a valto csavar anyjat. (nekije) 13mm. azt kisujjbeggyel vegig tekered mikozben huzod le a valtot .
valto kabelek is macerasnak tunnek.. de ha (stimmel emlek ) akkor egy db E12 csavaral mindket kabel (tarto ) leesik. .
Amúgy érdeklődnék a tisztelt nagyérdeműnél, hogy 2010 utáni Ford 1.6tdci MT6váltója mennyire könnyen szerelhető? Van itt egy, aminek búg a bele. Alulról ránézve nem tűnik bonyolult holminak.
targonca szerelő barátomnál régebben volt hidraulika javításhoz tekercsben, olyan gumi "hurka" különböző átmérőkben, amit méretre vágtak és hozzávaló Loctite ragasztóval a végeit egyesítették.
1.3 multijethez purfluxos olajszűrő ház tömítést keresek, (szűrőház-motorblokk) sehol sem találok hozzá csak ufi-st. Valami zavar van az erőben mert katalógus fényképek alapján ugyanolyannak tűnik az ufi-s és a purfluxos ezen tömítése. A kérdés az lenne, hogy jó e hozzá az ufis tömítés (gondolom nem)ha nem akkor valaki tud belföldi beszerzési forrást purfluxosra? Köszönöm.
Gondok vannak, vagy csak én fújom fel... Egyik helyi szaki szerint ha fent a himbáknál fröcsköli az olajat nyugodjak meg, van olajzás. Alapból szar helyen van az olajnyomás mérése. Atttól még, hogy az óra mutat korántsem biztos, h minden ok....
"Fenét. Ha nincs szétbaszva./ húhúú hogy szét van csapva/"
??
Enyém jó állapotúnak számít, ami kissé aggaszt, hogy a motorja fagyott volt és van rajta kettő hegesztési varrat. Ennek már csak ezért se igazán kéne nyomni, mert a hengerfejesség, hengerfej körüli probléma nem ritka alapból ezeknél. Ez a fagyás dolog meg kitudja, hogy mit hoz majd még elő....
Tisztába vagyok vele, hogy mire használhatóak ezek a kategóriájú gépek, illetve arra is, hogy mire használták fénykorukba. Mindenre..... A körmösök után az U28.alegyütt megváltás volt.
Számomra pl. gazdaságtalan lenne maszekolni nekiállni vele. Beszélhetünk fűrészelésről, fűnyírásról, vagy földművelésről is. Az alkatrész ellátottsága eléggé korlátozott. Akár ha a szóban forgó olajszivattyúra gondolunk kapásból. Vagy ha gond van a hidraulikájával abban is van valami ilyen körökben sokat emlegetett dugattyú tömítés vagy tudom is én mi, ami nem beszerezhető. Persze sokmindent le lehet ma már gyártatni, kérdés, hogy érdemes-e anyagilag.....
Az ára szerintem is a béka feneke alatt van. Hasonlítva a hasonló korú, állapotú motorkerékpárokhoz, autókhoz.
Én el nem adom amíg megy bizonyos okokból. Dolgozni max. annyit fog előre láthatólag, hogy személykocsi utánfutóval behordja a tüzifámat.
vannak akik roncsderbiznek, törik zúzzák az autókat, majd költenek rájuk, hogy újra ezt tegyék.. Ennyi erővel ezt én is megengedhetek magamnak, hogy fizetem a biztosítást és közbe megjáratom.
"teljesen felesleges próbálkoznod ilyennel. ebbe még egyfokozatú ásványi olajat terveztek."
Ez így félrevezető. Attól, hogy egy kétfokozatú olajban ott van a hidegoldali tudás, attól a melegoldali tudása nem rosszabb, mint egy ugyanolyan egyfokozatúé. 20w50 melegen ugyanazt tudja, mint egyfokozatú 50.
Azért kerti traktornak jók. Értsd fűnyírás apróbb munkák.
28 dutrával én szántottam is, meg 150 es szárzúzóval/fűnyíró/ vágtam körbe több mint 20 hektárt.
Másra nem igazán jók ezek már. Meg nem szabad nyomni nekik.
Ha nagyon hobbiskodnál és nem akarsz szívni ad el. Nem érnek ezek pénzben sokat. 10 x éve vasba hordtuk lefele őket mert többet adtak értük mint ha eladtuk volna.
Lehet, hogy megpróbálom akkor a 20W50est Nem szeretnék vele dolgozni az gazdaságtalan egy ilyen géppel szerintem hacsak nincs megfelelő összeköttetés alkatrész ügyben, illetve sok pénz, vagy a kert alatt jó néhány donor. Szinte csak hobbi traktor. Kevés személykocsi utánfutó huzkodás. Próbálom megőrizni a jövőnek. Rendszámos, érvényes műszakis traki.
Nem tudom.... Többek véleménye, hogy ez megoldás lehet a sűrűbb olaj, illetve pár netes írásból részlet:
"A túl alacsony olajnyomás okai: A motorolaj viszkozitása túl alacsony – veszélyes, mert az olaj kenőképessége nem megfelelő (okai: téves feltöltés, pl. hidraulikaolaj a motorban; jelentős üzem- anyaggal való felhígulás, lenyíródás)"
Totalcar olajdoktorból: "egy túl alacsony viszkozitású olajtól lehet csak túl alacsony az olajnyomás, egy túl magastól nem."
Elképzelhető, hogy a szivattyú is ki van kopva, kopottabb a kelleténél, de azt se tudom, hogy milyen olaj az ami megfelelő a gyári ajánlásnak. Szóval első körben a megfelelő közeli olajat kellene megtalálni.
Ezt én is láttam, de nem tudom, hogy pl. télen nem-e lenne sűrű. Amúgy a jelölések miért vannak így. Ennek a sae jelölésnek mindkét oldala 50? (tudom biztos hüleséget kérdezek)
No, de jelen ismereteim szerint a 10W40 ugyanolyan folyékony melegen mint a 20w40. Vagy pont fordítva gondolom és az első érték jelenti az olaj melegen történő "folyását" ?
Megy a 10W40.nel is. Annyi, hogy úgy kielégítő a nyomás, hogy az első szűrőt lezártam, tehát ami olaj visszamenne a blokkba az első szűrőn keresztül, az is hasznosan jut vissza így kielégítő a nyomás.
Az olajszivattyúval úgy vagyok, hogy ezek kb. decemberi hullócsillag kategóriájú beszerezhető alkatrészek, tehát nem adom ki a kezemből, amíg működik. Még a végén úgy kapom vissza, hogy ennyit se nyom. Majd szétteszi a szaki a kezét, hogy "halott nélkül nincs háború" Volt már ilyenben részem. Egyébként a két kis fogaskerék és a ház közt nem csíkos, nincs nagy rés. Maga ahova felfexenek a fogaskerekek a házra, ott megcsiszoltam kicsit, ezzel csökkentve a hézagot, finomítottam a házat, így jobb lett azért.
"olajnyomás bypass szelepet" Egy csavar alatt elhelyezkedő rugó által nyomott golyó? Na ott kezdtem, hogy azt a golyót úgy nekifeszitettem, hogy jelentősége se legyen.
Amúgy biztosra azt se tudom, hogy a gép szűrője pontosan milyen, minek kell benne elhelyezkednie, mert pl. az első szűrő tetejébe ahol befolyik az olaj, abba a likba is van egy nyolcas menet üresen, (ezt zártam le teljesen) Mielőtt valaki írná, h sok eszed van szűrőt lezárni stb. közlöm, h van olyan k25 amin gyárilag csak egy szűrő van. Valahogy ha minden igaz a szántó zetorokat szerelték két szűrővel. Nem mellesleg valaki azt mondja, hogy az első szűrő papír, nem mint az én fém szövetesem, a papíron alapból nehezebben tud átmenni az olaj így azzal is növelné a nyomást , Más meg azt, hogy neki ugyanolyan fém szövetessel is jó az olajnyomás. Hatvan éves konstrukciók. Gyári állapotú nem igazán van belöllük. Sajnos ember se akinek fejben megmaradtak ezek a dolgok tisztán.
"Köszönöm, de számomra az ilyen táblázat lefordítás magas."
Ha egy vízszintes vonal húzása problémát okoz akkor ott komoly bajok vannak.
Így tehát az a véleményem, hogy amennyiben ezeket a jelöléseket nem érted, illetve fogalmad sincs arról mit jelent a viszkozitás/viszkozitási osztály, sűrűség, és egyéb fogalmak, akkor ne te akard eldönteni mi való bele. Legyen ez a szerviz felelőssége.
Szinte direkt, azért nem írtam konkrét típust, mert mindenki mást mond, hogy mi is kell bele. Van ebből a gépből még pár db. több tulajjal beszéltem valaki a 15W40.et ajánlja használja, más pedig a 20W50.et. Volt aki azt mondta arra, hogy nekem a 10W40.essel kevesebb melegen az olajnyomás, hogy tegyek bele 15W40.est. No, de az első szám nem pont a hideg viszkozitást takarja?
Haver CFFB Saran-ja autópályán 110 fok körül/felett dolgozik. Nem kergetve, futó nélkül.
Nagy a kasztni. Én azért megnézném élőadatban olyankor a vízhőmérsékletet, hiszen ismered a VAG hőfokjelző programozását. 70-100 fokig kilencven fokot jelez.
Pedig nem egy videóban hallottam már, hogy magasabb fordulaton autópályázzunk, ha ilyesmi hiba van, és akkor biztosan regenerál...
Konkrétan azt is mondta valamelyik okos, hogy egyel alacsonyabb fokozatban menjünk, mint ahogy szoktunk az adott sebességgel, és próbáljuk 3000 felett tartani a fordulatszámot.
Annyi eszem nem volt, hogy megnézzem indulás előtt, vannak-e tárolt hibák. Pedig van egy Amazon-os kis kütyüm (ANCEL AD530) , még akkor vettem hibát törölni, amikor vacakot az EGR szelep, és néha hibát jelzett meg elgyengült.
Na mindegy, remélem a hétvégén ráér a srác, kíváncsi vagyok, mit talál (...ha talál valamit)
igen, ezek a körök vannak előttem. De valak imár cserélt olajpumpát. Állítólag hegymenet után bevillant az olajnyomás. De nem jellemző ezekre. Na majd ha lesz időm, nyomozok...
lassult térfogatáram a vízoldalon. a hőcserélőben levő víz pillanat alatt megrottyan, ha nem is tolja ki a vizet de minimum helyi forrás van, ropognak a csövek, érzed hogy forr.
2.
nincs térfogatáram, és így víz se a hcs-ben, nincs hűtőhatás, olaj gondtalanul melexik.
3.
lassult térfogatáram az olajoldalon. víz meghűti a hcs-t, de az kevés a boldogsághoz, olaj melexik.
4.
nincs térfogatáram az olajoldalon, kikerüli a hűtőt, gondtalanul melexik.
5.
nincs hőátadás a hcs-ben szennyeződés/lerakódás miatt, elmennek egymás mellett a folyadékok, ki-ki hány fokosan folytatja útját, olaj melexik.
6.
nem jó melegen a hőfokadó, csal felfelé.
kibogozni már neked köll h melyik lett a befutó:-))
Kicsi a hőcserélő ahhoz, hogy forraljon 8 liter vizet. Hidegen megnéztem és valós hőmérsékletet mér az olajteknőben ""
van benne 5 liter olaj.. ha az 140 fokos...akkor sanszos hogy a viz is meleg.. btw mindegy.. ekkora hofok szerintem nem lehet valos, > normal hasznalatnal < ha van benne olaj cooler, ha nincs.
Elnézést, sajnos nem csatolta a képet ami a traktor gyári utasítása az olajat illetően:
Szóval egy olyan olajat keresnék ami nem higul fel annyira, hogy hidegen az egekbe legyen az olajnyomás, melegen pedig pl. alapjáraton lessen. Legjobb lenne ha valaki tapasztaltabb "vén róka" le tudná fordítani mai olaj megjelölésre.
cam aro Túl sűrűt több okból se tehetek bele. Télen se mindegy, hogy mennyi ideig kell törnie az olajat, illetve amit magam láttam, hogy pl. a himba tengelynél milyen tűnyi olajjáratokon kell áthaladnia az... Sajnos nem biztos, hogy kimossa az olaj járatokat maga a motorolaj. Bár ez szerencsére nem olyan állapotban van mint a lentebb említett MTZ, de bele nem lehet látni. Sokan pl. sterimoval próbálják átmosni. az olaj járatokat hasonló korú motorokon...
120 fölé normál állapotút is el lehet kergetni. Kicsi a hőcserélő ahhoz, hogy forraljon 8 liter vizet. Hidegen megnéztem és valós hőmérsékletet mér az olajteknőben. Megmelegíteni nem volt még időm.
cr , vagy pd ?(ok, motorkodbol kiderulne, de lusta vagyok ) vw ssp- t ismered ? nincs benne ?
2.0 pd tdi sharan (07) kettengelyes futo, rajta koltozes, (200-800kg ) tavolsag 250km..tipus foleg autopalya 80-110 kmh. dimbek dombok kozt lassabb. mindez vagy 5x. egyszer nem ment 100C fole az olaj. < mutato szerint .
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy a következő táblázatban szereplő olajaknak mi lehet a mai megfelelője? Amit télen, nyáron használhatok? Egyébként egy hatvan éves traktorról van szó. Próbáltam informálódni az ilyen gépek tulajdonosainál, de mindenki másra esküszik. Köszönöm.
Nem túl bonyolult az a motor, ha a gyerek diagnosztizálni tud egy VW dízelt, akkor alapvető infókat ebből is ki tud nézni. Ugyanúgy működik alapvetően a motor. Ha vannak bizonyos tárolt hibák a motorvezérlőben, vagy ha a turbó nem nagyon tölt, akkor mehetsz ezer km-t is, nem fog kiégni a korom. Esetleg még jobban telítődik a rendszer
Van egy 2008-as Peugeot 207-em, 1.6 HDI 90, kb. 250.000 kilométerrel.
A szervizkönyve szerint 160.000km körül fel lett töltve az FAP folyadék benne, nem jelez semmi olyat, ami arra utalna, hogy kifogyott (már ha kijelzi egyáltalán)
Második autó, főleg pár kilométeres távokra használjuk, de azért 1-2 hetente autópályára is fel szoktunk menni vele 20-30 kilométernyit, meg ugyanennyit főúton is, 1-2 havonta meg szoktunk pár 100km-t autópályázni vele. Úgy 3 éve van meg, eddig bírta az ilyen használatot.
Mostanában eléggé gyenge szegény, egy szerelő megnézte, szerinte turbó csere (vannak is alacsony turbónyomásra vonatkozó tárolt hibák) , de igazából nem zavar, amire használjuk, gyengusz turbóval is elég ;-)
Két napja kiírta, hogy Risk of filter blocking. Mivel úgy alakult, hogy egy ideje nem mentünk vele hosszabb távokat, gondoltam arra figyelmeztet, hogy ideje lenne "kikormolni"... Úgyhogy ma délután mentem vele egy kört az autópályán, olyan 45 percet, aztán megfordultam és vissza is ugyanannyit. Ötödikben nem is mentem szinte, a 130-at negyedikben toltam, volt egy építkezés, elég rövid 80-as szakasz, ott meg harmadikban ;-)
De nem lett jobb :-( A felkiáltójel sem tűnt el a középső kijelzőről, és itthon leállítás - újraindítás után ugyanúgy írja a hibaüzenetet.
Szerintetek ilyenkor mi van? Merre induljon a hibakeresés? A vőjelöltem most végzett autószerelő, de a VW-nál tanult, és a francia autókhoz nem sok lövése van... Jó lenne valami kis iránymutatás, ne a Youtube-al kelljen kezdenie ;-)
Nem olyan vészesen drágák az alkatrészek, akár még egy részecskeszűrőt is vennék hozzá, ha kell (€350 körül van) , sőt, ha kell még egy turbó csere is beleférne (€450) - a használt autók piszok drágák, és semmi garancia nincs arra egy másik sokat futott járgánynál, hogy hamarosan nem kezdhetem el azzal is ugyanezt a játékot :-(
Nem tudjátok hogy a 2. gen VW 2.0 TDI motor olajhűtő köre hogyan épül fel? Itthagytak egy CFFB motorú Alhambrát, amiben mindig nagyon meleg az olaj. DPF és EGR nincs már benne, ha jól látom.
altalanos utan ( 14 ) . ipari tanulo eszterga padon.. svajci sapkaba.. autoszerelo valtas 15 evesen.. itt mar kalapacsot is engedtek reszelni.. de meg trabant motort emelni is...
mert a szerszámmal megsérülhetnek. :((("" az teny. mondjuk kell hozza egy hulye oktato is.. ==============
mi tortenik ha a kutyu sipolni/villogni kezd ? megy tovabb ?
nincs felbe maradt regeneracio, megszakitott van..(vagy el se indulo ) ,.ilyenkor nem nullara fut ki, hanem epp amennyire ideje van. ettol az meg tisztulas.
Az asszony talán hamarabb észrevenné ha regenerál, ha állandóan félbemarad gondolom nem túl jó. Persze ha nem jó megoldás, nem ér az egész ennyit, feleslegesen nem költök rá.
Ismeri valaki ezt a szerkezetet? https://www.dpfkapi.cz/ Állítólag ledekkel ill. sípoló hanggal jelzi a dpf regenerálását. Diagnosztikai dugaljba kell csatlakoztatni. Működhet ez egyáltalán? Valami szar gyártás esetén nem tehet kárt az autóban az obd csatin keresztül?
Ha 30-ból 28 tudta értelmezni a rajzot,és jól fúrta ki,és kettő nem....
Szerintem nem oktatói hiba,pláne nem 50%-ban.De nem baj,mert ők többet gyakorolhatták a reszelést. :)
Viszont manapság már a legkisebb gyerekemék általánosban nem csináltak szokásos dolgokat(Szalvéta tartó aluból,fűszertartó,zsepi tartó,stb...),mert a szerszámmal megsérülhetnek. :(((
De a lényegen nem változtat hogy a jobb elsőben mindkétszer ugyanannyival kevesebb volt. Akkor annyival tobb kell bele hogy egyforma legyen, futómű beállításnál meg az a lényeg.
Este fel 10 volt 28 fok volt reggel meg 9 lehetett, szintén annyi fok. Nem én becsméreltem mást csak ugyanazokat a szavakat használtam amiket én kaptam.
Amúgy elhiszem nektek mert mondjátok többen, nem mér pontosat. Csak azért hittem azt mert mielőtt feltettem a kérdést este csak rátettem a kerekekre, bal első 2, 25, jobb első 2,10, a két hátsó 2,25. Azért tettem csak rá mert nagyon hangos és este sötétben nem akartam zaklatni vele a szomszédokat. Másnap reggel amikor felkeltem, szintre fujtam hogy mind egyforma legyen. De előtte persze újból mindre rá kellett tennem a gépet. A jobb első ugyanúgy 2,10 et mutatott, a többi 2,25-ot. Nem bízok mostmár benne továbbra se csak furcsa hogy mindkétszer századra pontosan ugyanazt mérte az összes keréken mint este. Ezért hittem pontosnak. Ennek mi lehet a magyarázata? Mert eddig én úgy gondoltam ha pontatlan lenne, reggel egy egészen más értékeket kaptam volna. Honnan tudta hogy a jobb elsőt újból csak 2,10 re mutassa? Nem kötekedésből lovagolok rajta csak érdekel hogy a pontatlan mérő honnam tudta hogy a jobb elsőt mérem és annak újbol kevesebbnek kell lenni szazadra pontosan 0,15-tel?
Nem arra van hogy felfujj vele nullarol kereket ( mondjuk egyet azert feltud toltes nelkul) hanem hogy ha hónapok óta nem ellenőrizted a nyomast es vesztett a nyomasbol, szintre fujd vele.
Ki mondta hogy fáj ha kinevetnek? Én csak azt kérdeztem hogy baj e hogy nem lett futómű beállítás előtt lemérve mert a szerelők nem mérték le. Ennek mi köze a kinevetéshez meg ahhoz hogy milyen kompresszorom van itthon?
Xiaomi gyartja, de akkor oke az egy szar marka. Mondjuk igaz, telefonbol se sokat vesznek belole. Amugy tegnap este lemértem es masnap reggel is lemértem es szazadra pontosan ugyanannyit mértem vele mint ekőző nap este. De aki azt mondja erre hogy véletlen mert mindkétszer ugyanaolyan szarul mérte szazadra pontosan, na az a fizikai analfabéta.
felelmetes hogy mennyi szart ellehet adni ..oo.. az erre igenyeseknek. (nem akarom irni hogy a fizikai analfabetaknak mert talan szemelyeskedes lenne )
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy 0,15 bar különbseg a gumikban mennyire folyáslolja be a futómű beállítást? Voltam futómű beállításon, de a szerelők elfelejtették előtte ellenőrizni és helyes értékekre beállítani a guminyomást. Már itthon gondolkodtam hogy ez kimaradt, ezért utólag lemértem, 3 kerékben 2, 25 volt, de a jobb elsőben csak 2,1 bar. Ez a különbség mennyire folyásolhatta be negatívan a futómű beállítást? Előre is köszi a válaszokat.
egen.. csak mikor volt egy jol mukodo autod, ami egyszercsak elromlott.. ..es erre sw frissitest ajanlanak mint megoldast.. akkor ott tul kepp nem romlott el semmi.. csak foltozzak a zsakot.
tán 3 éve voltunk tanfolyamon, aszongya az oktató h a 11.(!) féle adblue szivattyú módosításon vannak túl, de még mindig nem jó.
persze hogy nem jó b+, az alapelv ami szerint működik, az nem jó.
csak ezt be kéne látni, kihajítani az egész kócerájt a francba azt betenni egy olyat, ami más elven működik, de működik.
meg nem ártana feltérképezni a környezetet, milyen gázáramlások/ hőfokok kellenek ahhoz h ne egy másfél kilós kőcsomag alakuljon ki a folyadékból, és olyat csinálni hw/sw oldalon is.
De emissziót kellett javítani a "szögre azonos" technikán. Ezek a működőképesség határán lévő toldozott, utolsó pillanatig birizgált sw-ek, vagy félig elkészült, időhiány, stb miatt rokkant valamik.
az információs hozzáférésen kívül?(kapcs rajz stb)
online hibakeresés?
ROTFL""
ugyanezt irtam. hasznalhatatlan az online hiba kereses. nem logika/tapasztalat van a vonal vegen, hanem egy vezetett hiba kereses.. lasd haynes.. a ket drot veg kozti ellenallas kevesebb mint egy ohm ? tobb.
ellenorize a vezetekelest.
kosz. nagy segitseg voltal. :))
mikor nyisd fel a geptetot, hogy ellenorizuk nem tavoli eleres egy service resetere.. ennek mi ertelme ? nem lopni akarok, hanem olajcseret resetelni ..
Soxor van olyan, hogy a márkaszerviz is pingvinezik. Pl sw hiba esetén. Ami ugye eléggé mindennapos. Sok kaotikus történés van a modern autókkal. A vásárló a kisérleti nyúl, nem a tesztelő mérnök.
bástya, vannak olyan gyártók, amik hosszú évek óta minden egyes hibakódlekérdezést elküldenek a központba, gondolná az ember azért, hogy okuljanak belőle.
ugyanezen gyártók termékeiben még mindig belefutok olyanba(gyári diaggal nézve, folyamatos frissítés, net nélkül el se nagyon indul, full legál nem kevés pénz), hogy "ismeretlen hibakód", egy sacc 10+ éve kitörpölt eu6 motorvezérlőben?!
adblue befecskendezést a tizenvalahanyadik verziós hardver/szoftver vmelyik se tudja megoldani, belekövesedik a picsába, annyi ész nincs ha már saját fejből nem megy, legalább lemásolom egy másik gyártóét, ami működik?
mi a faszt fognak ezek neten segíteni szerinted?
az információs hozzáférésen kívül?(kapcs rajz stb)
cayenne 3.2 ma. eges kimaradas. beszart rajta ketto trafo. trafo csere utan is egy co bufogo oversized szar.. de husz eve az uton van, es nem lett rakoltve haromszor egy uj auto ara.
bele gondolva... teny a faszt. egy szabad forrasu javitasi segedlet mar nagy segitseg lenne, hogy kevesebb szemetet termeljunk, hogy fentarthatobb legyen a jarmu park.
de amig az osszes gyarto addig erdekelt a fentartasban amig a sajat garija kotelezo ervenyu. innentol/ezen tul leszarja a second hand autok jovojet. ..(vagy fizesd eleg jo profittal )
vegyel ujat. ezt meg ugy a legkonyebb elerni ha szart gyartasz, nulla javitasi infoval..
de ok. van itt sok csapas.. ez csak egy hirtelen vazolt osszeskuves elmelet.. :) ==========
ez teny. viszont szerintem az is, hogy valahogy soha nem a jo/bb/ megoldast sikerul megtalalni egy adott problemara.. lasd pl az emisszio szabalyzast, ami bizonyos keretek kozt hatalmasat fejlodott, de ha masik oldalrol is nezed akkor meg totalis csod.
nem megyek en ebbe bele. tul sok oldala van, mindenhol ertheto indokokkal.. csak epp semmi kozos nevezore hozas kepessegel..
az atlag user mar egy ertelmezheto kerdest sem tud feltenni..
...sacc 2 hetet szoptam egy robotizált kézi váltóval, gyári diag van hozzá, elakadtam felhívtuk a gyártó szervízpartnerét, én el tudtam értelmesen mondani ő tudott rá értelmesen válaszolni/tippet adni még, nemjöttbe lehívtuk a szervizesüket, helyszinen nem tudta megcsinálni, telefon után még tipp, megcsináltuk nem jött be, el kellett vinni az autót.
...olyan hiba volt, amivel ők is nagyonritkán találkoznak.
a justanswer tok jol mukodott .. mondjuk az elmult tiz ev elott. tenyleg egy hasznos oldal volt, korrekt kerdesekel, korrekt valaszokal. szabad kereses/valasz megnezesel. ..mar azt is korlatozzak..
na ez az ami megszunt naluk az elmult tiz evben.. ill drasztikusan csokkent. az atlag user mar egy ertelmezheto kerdest sem tud feltenni.. erre mar az expert sem tud valaszolni.. innen.. meg dugaba dolt az egesz . (ill.. rohadtul csokkent a hatekonysaga )
nem mondom ez emberi hiba. egyszeruen annyira komplexek lettek az autok, hogy sima tapasztalaton alapulo online segitseg mar nem mukodik. (lasd ezt a topikot kicsiben )
a jovo ? a service remindert nem tudod kiutni, ha nincs gyarto szerverhez hozza feresed.. ami lehet.. csak fizess. (ami nem lenne baj, ha nem szart gyartatanak )
van ott egy par ilyen lemez.. van aminek hianya nem okoz/hat/ gondot, de van ott par kritikus resz is. szvsz szerintem -igy latatlanban - jobb lenne vissza hegeszteni/csavarozni/ oda bilincselni..
semmi köze a sárhoz hóhoz. akkor teljesen körbe lenne burkolva.
ezt arra találták ki hogyha megállsz az erdőben romantikázni vagy a telkeden a dűlőúton aminek a közepén tökig ér a susnya, vagy egy hungaroring szerű füves parkolóban állítod le az előzetesen jól felhevült katalizátoros vasadat ne kaphasson könnyen lángra az alatta lévő cucc.
+ egyfajta biztonságtechnikai védelem a hülyébb szerelőknek...
Van ám annak előnye, a sártól ,kőtől, sótól, szartól nem a katalizátor teste lukad szét, rohad szét, nem a sokszáz fokos katot mossa télen a jeges -10fokos sólé...hanem ez a védő miskulancia kapja.
És tetemes hőt ver vissza a katalizátorba, amitől az gyorsabban melegszik és lassabban hül le, vagyis jobban működik, akár a tartósságára is hatással lehet a dolog.
Hogy az oda "nem kell" az már az előszobája annak a roncslejtőnek, hogy az autóba mi minden "nem kell", katalizátor "sem kell", végülis megy az autó nélküle is, ..
Szumma szummárum én megpróbálnék kipufogóssal valamit megoldani, hogy mégis legyen ott egy lemez.
Mintha az ő bagázsa adott volna azoknak is nagy kedvezményöket, csak neki azok nem tejelnek.
Sok évvel ezelőtt még csak mezei polgármestör volt tudtommal, már akkor is csak x százalékjános volt a neve. Komoly vállalkozók és cégök, 20%-ot jattoltak neki a kezdetök idején, majd ez a szám csak emelködött.
AZ kb alu lemez, ha igaz. A felfogatóanyáknál lesz nagyobb a lik, átszakadnak. Nincs nagy gond, szerelőd vágjon ki sörösdobozból darabokat alátét-gyanánt és fogassa fel azzal. Mondjuk az anyák-csavarok le szoknak szakadni, az is megoldható, csak a szakik nem szeretnek szarozni vele. HA nem vállalja az embered, vidd el kipufogóshoz.
Sziasztok. Elrohadt a katalizátor hővédő lemezem. Rezonál menet közben. A szerelő azt mondta leszedi róla, nem kell pótolni. Valóban nem lesz baja ha anélkül lesz használva? Honda Civic 7gen sedan.
SZar a vonat, mert megdöglesz a melegtől a 40 éves büdös kocsiban és késik fél napokat.
Mondom, ember 10 éve felújították a vonalat (120-al megy a sihu), állomásokat és új hangtalan klímás vonat jár percre pontosan 100 esetből 99szer. abban az egyben behozza a 2 perc késést 2-3 állomás alatt.
Ebben élsz. Meg a 20-30 évvel ezelőtti dolgokban. Onnan messziről.
Ahogy te változtál, úgy változott minden más is. Főleg tőled 1000km-re.
Ismerős:
SZar a vonat, mert megdöglesz a melegtől a 40 éves büdös kocsiban és késik fél napokat.
Mondom, ember 10 éve felújították a vonalat (120-al megy a sihu), állomásokat és új hangtalan klímás vonat jár percre pontosan 100 esetből 99szer. abban az egyben behozza a 2 perc késést 2-3 állomás alatt.
Erre ő:
Na de régen bazzzzmeg, szar az egész, broáffff. Fel nem ülne rá.
Én járok sűrűn mostanában, mert egyszerűen nincs semmi ami jobb, urasabb, kényelmesebb lenne.
ettol meg szamlat tud adni.. . ..mar ha van ra igeny..
dehat ezek pont azok a periferiak.. amik ebbol elnek.. mindketto oldalrol.. szvsz itt nincs atbaszas. .max tax fraud.. a pco-s se hulye, meg a javitoja se.. ==============
ismerem -valamennyire- az arab/indiai backyardokat. alapjaban nem rossz szandeku emberek.. csak hat..a minosegen sporolnak. abba meg sok minden belefer. (hala az itteni szo szerint fos muszaki ( es pco ) vizsganak )
Indiaiak is. Szomszéd taxis félévente műszaki. Haverokhoz viszi mert ott olcsón megcsinálják. Anyagot ő veszi/viszi. Olajcserét 20 fonté de a fékek javításáért 60 at kértek.
Akik meg idejönnek arrafelől értsd lengyel szlovák magyar román az mind ezt eröltetik. Mert ezt szokták meg. ""
volt egy roman kollegam.. tan tiz eve is. megbukott az ni number igenylesen. (amin nem lehet )
kerdem tole min buktal ? nem tudja.. miert nem nezed meg ? ahh nem szamit, tud ismeros (romant) aki elintezi neki olcson ( ingyenes )
megszoktak hogy mutyi nelkul nem megy.. ismeros kell mindenhova, akinek lehet tejelni, mert az allam csak szopatja oket. nem birnak ebbol kinoni ebben a 'beteg ' szigetben sem.. az uj hazasok.. ==========================
Szóval vannak itt olyan szerelők akik megcsinálják a kocsidat és felkészítik műszakira. Átszámítva potom pár százezer forintért. Ami aztán elhasal a műszakin. Erre átlagpista megkérdezi a nyomorékot hogy készítette fel az autót..
És nem szívesen fizetnek ki egy 1000 fontos autóra ugyan ennyit.
El viszik a műszaki állomásra megmondják mi a gebasz kapsz egy árajánlatot aztán eldöntött hogy megcsináltatod vagy megcsinálod avagy leadod a bontóba.
a hatosagi muszaki vizsga egy szabalyzott /dokumentalt allapot felmeres. a sarki pistae nem az, de persze ettol meg lehet kivalo szakember.. nem ezt vitattam.
ergo.. hova viszed muszaki elott ? sehova. muszakira viszed, mert ok > hivatalbol < meg mondjak hogy mi a rossz. (vagy nem, de az most mellek cselekmeny) ----------
nem beszeltem arrol ,hogy ki mit cserelhet. sajat auto, mindenki azt csinal amit akar. arrol beszeltem hogy nincs ertelme elo-muszakira vinni. ===============
Egy porvédő mögött, a felni felől nem láthatóan hogy a pikulába látja az a szent vizsgabiztos, hogy hány mm az a betét ha nincs pl kopásjelző???
Vagy toljuk feljebb a lécet, DOBFÉK???
Egyébként nem a konkrét alkatrész lett volna a példa kizárólagos alanya. Legyen akár egy pofáról leváló kopóréteg. Ami beszorulhat. Csak mert ilyen is volt frissen vett kocsival, még az előtt, hogy szétkaptam volna a lányomnak a kocsit galád módon mialapjánátnézésre. Szegény a mai napig emlegeti, hogy milyen ügyesen megfogta a kocsit sík úton városban széles sávon belül. :)))
ésakkor felraknám a fingtorta tetejére a mialapján megfejtést.
FEOR 7331 (autószerelő) munkaköri leírás.
nemnagyon látom a műszaki vizsgára felkészítés mellett a zárójelben, hogy csak vizsgabázis által felmért, és hibalistával ellátott autót javíthat.
még az is lehet, hogy nàlatok más a rendelet.
ha igen, légyszi egy linket rakjál már be, vagy valamit.
de hogy azt be nem beszélitek nekem, hogy Magyarországon a sarkijóska nem cserélhet gömbfejet műszaki előtt a saját hibamegállapítása alapján, az kurvaéletb+.
szo nem volt errol. csak nem ertettem, es nem is fogom.. hogy mi ertelme muszaki elott felkeszitesre vinni/tenni a jarmuvet. najo.. nem ragzom tovabb. szerintem van aki felfogta. ==================
opsz..
még az orbán is milyen hülye ""
ezzel csak egyet tudok erteni.. bar tolvajnak nagyobb mint hulyenek. . :)
1 hónap múlva (szent vizsgabiztos szerint kéne lennie 2 évem rá???) ereszkedek egyet egy fasza hágótúrán és a 3. kanyarnál a 177ből levasalom. Na ekkor mi van?
-Tisztelt bíróság a vizsga időpontjában a gépjármű üzemi féke a megfelelő értékeket produkálta a fékpadon mellékelem a vizsgalapot és jegyzőkönyvet!
-szól a vizsgabiztos, hogy vékony a betét
-nem szól a vizsgabiztos mert nem az a feladata, hogy eldöntse 12-23 hónap múlva alkalmas lesz-e a gépjárműved a közlekedésre,már csak azért sem mert mehetsz vele 2eKm meg 200eKm-t is és a körülményekről ne is beszéljünk
-a szerelőd akihez hordod olajcserekor ránézz -ha nem néz rá keresned kel másikat
-egyéb a saját maguk autót karbantartókat ne vegyük ide ott vessen magára
aki meg annyira slendirán, hogy egy nem rendszeresen karbantartott autóval neki indul az Alpoknak azzal nem lehet mit kezdeni
egy volt kolléganőm mondta 30+éve
a nőgyógyászom és az autószerelőm megválogatom mert mindkettő bizalmi dolog
De egy rendszeresen karbantartott gépkocsit nem kel vizsga előtt felkészíteni oda kel menni le kel vizsgáznia.
Ja ha a 2 évben szarunk rá és csak tankoljuk az más. De hülyékre nem lehet szabályt alkotni ahogy Göbi mondja.
Szerintem erre találták ki a kopásjelzőt, ami egyébként kb 3mm körül jelez, vagy akusztikusan, vagy lámpával a műszerfalon. Ha nincs akkor az cumi. Amúgy a dobféknél is havonta leszeded a dobot csekkolni a fékpofákat? Az sem mindegy hogy mennyit mész a 2 év alatt, 10 vagy 50 ezret.Senki nem fogja biztosra megmondani hogy mennyi időre elég a fékbetéted. Egyébként látják hogy mennyit mentél az előző vizsga óta, és valószínűleg szólni fognak hogy kevés lesz az 1 mm a következő 2 évre.
1 hónap múlva (szent vizsgabiztos szerint kéne lennie 2 évem rá???) ereszkedek egyet egy fasza hágótúrán és a 3. kanyarnál a 177ből levasalom. Na ekkor mi van?
Maradok továbbra is a hülye aki időközönként tüzetesebben átnézi a kocsiját. Pl. időzítve a vizsga előttre.
Nem mondtam egy szóval sem, hogy más is így csinálja.
Igen én szétszedem pucolgatom a fékeket, pl.
Mert azt gondolom ezzel óvom, kitolom az összerohadás, szétkopás időpontját. Simán lehet, hogy tévedek, de ez az én keresztem.
Csúsztatsz egy szóval nem mondtam, hogy hülye aki nem veszi észre, hogy rossz valami a kocsiján. Az viszont kétségtelen, hogy helyzetjelző esetén rezeg a léc.
Az a baj, hogy én lettem kérdőre vonva, hogy miert nem hogyom ezeket a vizsgabiztosra.
Nem lepődök meg. Ha nem jó, vagy nem egyforma a fékhatás akkor ezt a tényt rögzítik. A javítás során pedig kicserélik amit kell, lehet az fékbetét, fékmunkahenger, kézifékkötél, akármi. Szerintem.
A kérdés az volt, hogy mi alapján készíted fel vizsgára az autód, ha nincs állapotfelmérés ELŐTTE. Erre Te azt bizonygatod, hogy hülye aki nem veszi észre hogy mi a rossz az autóján, és pl. kiégett helyzetjelzővel viszi vizsgára,meg hogy ha két éve jó volt a lengéscsillapító, akkor most is az lesz.Nem fognak sokan kéziféket sem pucolgatni előre hogy biztosan jó legyen, főleg ha elektromos. Nem a tulaj dolga, ezért viszi el műszaki vizsgára. Ha Te észreveszed hogy kiégett a rendszámtábla világítás izzója és kicseréled az rendben van, de nem az az általános hogy mindenki ért hozzá.
enautomenautomunalmas. masnak is van. olyanak is aki nem ert hozza. ezt nem vagy kepes felfogni.
Perszehogy unalmas. De honnan is indultunk?
Onnan, hogy leírtam, hogy az énautómatén felkészítve küldöm vizsgára és örülök, hogy van olyan szerencsém, hogy a covidvizsgátók közé be tudja tenni időben.
Erre jöttél te és leoltottál, hogy milyen alapon és egyébként is milyen hülye vagyok mit kell azon felkészíteni.
De ennél még fontosabb volt, hogy maga a rendszer, meg persze kb. még az orbán is milyen hülye és nálunk a balkánon milyen szarul megy minden. Mindneki hülye, bezzeg a rosszoldalon közlekedők mekkora királyok.
Én tökre lefogadom, hogy neked jobb ott, meg sokaknak is jobb ott. Akár úgy is, hogy jobban élnek napról napra, még ha 8ágyas szobában alszaank is. Meg le is szarom.
Mi itt élünk jól és hidd el onnan messziről NEM LÁTSZ RÁ MINDENRE. Csak, hogy bosszantsalak, képzeld egy NORMÁLIS szakember itt nálunk már nagyon jól keres. Jól él. Nem mondom, hogy gyere vissza, csak lécci állj le ezzel a TI hülyék és MI okosak szajkózásával.
miért kell a felmérőpapírral takarózni,"" aze bzmg mert ezzel veded a segged. meg az ugyfelet is. hogy nem cserelsz olyan alkatreszt ,AMI nem bukott meg a hatosagi vizsgan..
a felmero papir hibat ir, es nem megoldast..
ezt nagyon jol tudod. szamomra innen erthetettlen hogy mit nem ertesz...
a felmero papir meg azert kell, hogy az arra hivatott hulyen igazolni tudd , hogy meglett javitva az, amit hibasnak itelt egy hatosagi muszaki vizsgan.
-------------
kap egy kartondobozt a cserélt alkatrészekkel, aztán megnézheti a szarrá szakadt kézifékkötelét, a lógós kormánygömbfejet vagy a méreten aluli féktárcsáját.""
meg a valtojat is. meg a -talan -nem szukseges alkatreszek cserejet is.
a muszaki vizsga egy biztonsagi vizsga.. nem allapot fenntarto vizsga. kevered a kettot..
Igazából ez az 1:1 esete, a bontós is megéri a pénzét, bár ő csak szakadra bontotta az üléseidet, de te meg egy világtalan balekként viselkedtél, aki:
1. otthagyta a papírt,
2. és -gondolom egy szó nélkül- egyszerűen "eltűntél", nem mentél a megbeszélt cuccért
Ők meg dühösen bebszták a raktár sarkába, ahol rászórak mindent, elszakadt, hogy na, eltűnt a hülye, cseszhetjük a fél pénzét, mi a faxt csinálunk, kinek adunk el maradék hiányos üléssszettet?
Majd egyszercsak megjelensz, hogy "hádde szakadt, egyétek meg a közben már szakadt , selejt szarotokat, ide vissza az összes pénzt"
Hát.. ha így történt akkor azért nem mondom ,hogy részedről is okés a story, képzeld magad a bontós helyébe.
ha nincsenek ukrán "ügyvédeid" akik nem csak a magyart hanem a csontokat is törik, akkor ezt tanulópénzként felcímkézheted, és a rossz befektetés címszó alatt könyvelheted.
nekem is volt papírom..de amikor elhoztam a vezetőülést ami már ki volt szedve azt ott hagytam..szal most igazából az az egy ülés bizonyítja hogy ott jártam
Adtál pénzt valakinak és csak neki van papírja arról, hogy adtál neki pénzt (tökmindegy mi van írva a papírra). Egyáltalán hogyan igazolnád, hogy te pénzt adtál neki ha esetleg letagadná?
Hi!...bevallom a papírból csak neki maradt példánya...de nemtom miért érzem úgy hogy itt nem az a lényeg...hanem hogy én egy jó állapotú ülésért adtam pénzt,és ha nem azt kapok..attól hogy papír van róla nem vagyok köteles elfogadni
Ha biztos akkor nyomtass ki egy előlegről szóló leírást, nyomd az orra alá és mond meg, hogy neked sokkal több pénzt is megér az ügyvéd és az igazságérzeted.
meglehet nem a topicba vág,de megosztanám veletek,kíváncsi vagyok a véleményetekre
Csak hobbiból szerelek autót..és elsősorban a sajátomat.
Nos elég ritka típus,de találtam hozzá egy garnitúra ülést egy közeli bontóban.
Előleg ellenében ígérték hogy kibontják,úgyhogy a felét előre kifizettem.
Sajnos csak egy hónap múlva tudtam menni érte.
Nem lehet tudni hogy mikor,hogyan de láttam hogy az ülést több helyen kiszakították.
A bontós széttárta kezeit hogy nem tehet róla,ez nem raktár,miért nem jöttem hamarabb.
És különben is,az előleg átvételi papíron rajta van hogy csak 30 napig érvényes...miért nem olvastam el.
Mondtam neki hogy rendben ...de az érvénytelen megállapodás,az nem azt jelenti hogy megtarthatja a pénzt én meg hibás alkatrészt kapok,hanem hogy az adás vétel érvénytelen.tehát az eredeti helyzetet ( pénz vissza-alkatrész marad) kell helyreállítani.
Elzárkózott,azt mondta szó se lehet róla, és verhetem magam de őt az egész nem érdekli...oda megyek ahova akarok.
azért ne lepődj majd meg, ha kiszámláznak 2 hátsó fékmunkahengert is, mert a megbontásos vizsgálatnál derült ki, hogy szivárog.
persze lehet hogy csak lehúznak, mert ugye a szent papíron nincs rajta.
----------
én nem értem, hogy az ügyfél felé miért kell a felmérőpapírral takarózni, mint jogalap a cserére.
kap egy kartondobozt a cserélt alkatrészekkel, aztán megnézheti a szarrá szakadt kézifékkötelét, a lógós kormánygömbfejet vagy a méreten aluli féktárcsáját.
egységsugarú juliska elhozza a férjét, vagy akárkit aki látja, hogy nem egy ifa fékdob van az asztalon, amit a kispolszkin cseréltünk ugye.
"Van aki márkaszervizbe viszi égő cserélésre az autót mert nem tudja kicserélni. "
Ezen a mai autók láttán nem is csodálkozom. Az én autómon konkrétan a szervizkönyvben is le van írva hogy a xenon izzó cseréjére vidd be a márkaszervizbe. Mellesleg a procedúra úgy néz ki, hogy alsó motorvédőlemez le, első lökhárító le, maszk le, ezután már hozzáférsz a csavarokhoz illetve kifér a lámpa a helyéről, és lehet izzót cserélni. Aztán mindez vissza. Én megcsinálom magamnak, de egységsugarú Juliska????
Arra, hogy van aki átnézve, kitakarítva "JÓBELEÜLNI" érzéssel viszi műszakira. Aztán kapja aleoltást, hogy hülye, mert nincs rázópadja, stb...
Van aki meg a helyzetjelzőre sem néz rá és odabassza a SZAKEMBERNEK, hogy ezadolgodcsináldparaszt.
Ezek után megnéznélek ha pl. somogybabod után egy mázsa szarral az alján vinném oda neked a kocsimat, hogy állíts futóművet, meg cserélj olajat MOST. Te vagy a KÉPZETT SZAKEMBER én honnan tudjam, hogy nem szereted a koszos kocsikat? SŐt. miazhogynemszereted? Ez a dolgod!
A fényévekre értendő a tisztán kitakarítva és a "lámpátsemnézemmeg, vagy rozsdás lengőkarba belsatuzott/kalapált támgömb között értendő.
Legutóbb lefóliázott üléssel és lábtérvédős papírral kaptam vissza a kocsit, mert olyan tiszta volt, hogy nem akartak melósruhával beleülni.
Féket lengéscsilalpítót nem otthon mérek, hanem KÖZLEKEDEK a kocsival.
Fék szétszedéskor ha mindne szépen mozog, minden méretes, nem sávosan kopottak a tárcsák, betétek, ráadásul fékezéskor nem húz félre, akkor 99%, hogy jó.
Lengéscsillapító, ha 2 éve NAGYON jó volt értékre a mérésen és most sem lengedezik, hullik le a kocsi az útról akkor az is 90%, hogy jó.
A hátsó lengők kb. 1-2 hónap alatt mentek úgy el, hogy eljutott a teljesen jól vezethetőtől az érzésre szar, elpattog a kerék ÉRZÉSIG. Előző vizsgán már beszéltünk ról, hogy jó, de már gynegül (egyformán a kettő.
persze.. mire ? hogy elvitte egy fizetos elo muszakira, hogy aztan majd az atmenjen egy fizetos hivatalos muszakin..
vagy ?
Elviszed, kifizeted
az "elővizsgát", kapsz egy hibalistát. Ezzel a papírral egy hónapon belül visszaviszed a megjavított autót. Ha nincs hiba az elővizsgán, akkor visszarakják az autót a vizsgasorba, és a következő körben levizsgázik aznap. ""
e'mmeg az a verzio amirol eddig pofaztam.
nem fogod megerteni mirol beszelek, mint ahogy azt sem erted hogy az autotulajdonosok kozt nem csak footballistak, meg autoszerelok vannak. ==================
az "elővizsgát", kapsz egy hibalistát. Ezzel a papírral egy hónapon belül visszaviszed a megjavított autót. Ha nincs hiba az elővizsgán, akkor visszarakják az autót a vizsgasorba, és a következő körben levizsgázik aznap.
Szigeten már kicserélték volna párban 600fontért,""
magad is megjavithatod, akar elotte is. de csak a vizsga utan lesz hivatalos papirod arrol, hogy mit kell megjavitani. neked is, meg annak is aki nem ert hozza.
(egyre tobb helyen van ,hogy csak vizsgat csinalnak. semmi javitas. epp azert hogy az ugyfel ne erezze azt hogy atbasztak ...a magyar 'vizsgara felkeszites' az epp az atbaszas kategoria. tisztelet a kivetelnek. ) ===========================
szerintem az elmúlt 3 év alatt már leírtam vagy háromszor, de akkor újra.
az autón nem lehet utólagosan felszerelt légterelő, csak átalakítási engedéllyel.
gyári lehet rajta.
mivel az nkh-nak NINCS adatbázisa arról, hogy egy autó hogy gördült le a szalagról, meg fényképük se, ezért a gyári/nemgyári megítélése a fatökű elmebajnokra tartozik.
aki vagy túl fiatal, vagy túl lusta ahhoz, hogy fényképeket keresgessen ezekről az autókról, hogy milyenek voltak újkorukban.
mivel a hülye nem tudja, ezért leveteti, hogyha a rendőr megfog vele, akkor bizonyíthassa, hogy a műszakin nem volt fent, így átalakítási se kell hozzá.
amúgy se kell, csak ehhez egyszer homlokon kéne kólintani a csávót a légterelővel, hogy a gyári szám belenyomódjon a bőrébe, oszt lássa ha tükörbe néz.
bár oda ezek nem néznek soha, mint a kopasz is mondta soha nem ismerik el ha tévednek.
Több eset volt, hogy utolsó csavarig, gyáriba, kicseréltük amit felsoroltak, szóban vagy sajtpapiron, napok-hetek múva vissza..,..erre rögtön találtak mást is...
..reklamáció, jogorvoslat,stb? a holdban.
Már vagy 4 olyan hely van, ahova soha többet nem megyek, a közelükbe sem, egy már be is zárt végleg, egy másik félig, le van húzva a rendőny mindig fél méterre, és soha semmi mozgás... itt van a környéken, naponta látom...
jelzem ezek olyan helyek voltak még 5-6 éve, ők telefonáltak kedvesen, jónapot kivánok, nálunk vizsgázott az X autója, mi úgy látjuk lejár, ha megvan még és gondolja tudunk időpontot párnapon belül, átnézzük és ha jó, akkor rögtön le is vizsgázik..
Ez volt... 5-6+ éve, most meg kb mindenhol ez van:
kint az lett a szokás elviszed megnézik kezedbe nyomják a papírost mi nem felelet meg ezzel elbattyogsz a szerelődhöz aki ezeket kicseréli és amikor visszaviszed már csak ezeket nézik át újra
Itthon is adott a lehetőség, hogy ezt csináld csak nem ez a szokás. Miért? Mert egy halál volt régen is most is vizsgaidőpontot kapni.
Mondjuk fiam Írországban 3-4-6? hónapra kapott, szóval ott se kolbászakerítés, igaz addig lejárt műszakival is használhatja.
Miért kell direkt kiforgatni egy másik kolléga szavait???
Ez egy nagyon fasza szakmai segítő fórum volt régen,ahol sokat tanulhatott az ember,esetleg ha tudott akkor segített másoknak,és jó lenne,ha ma is az maradna.
Mindenki tudja,hogy Cam a kiskirályként,nem korrekten működő,nem átlátható vizsgahelyekről beszélt.
Erről beszélt a kopasz Becsületesnepper is,vagy ahogy Kormit szopatták a gyári szárny miatt,stb....
Sajnos ez az egész rettenetesen "magyarosan" működik,és Cam ezt tette szóvá.
"ez egy 7-800 tételes lista, amit élő ember nem néz végig(az angol se) főleg 30 perc alatt, maximum kipipálgatja a papíron."
Na ja, csak a 700-800 tétel az olyan, hogy abbol egy csomó ellenőrzés 5-10 különböző tételben van leírva, a valóságban meg kb. 1 másodperc amíg rápillantasz és megállapítod, hogy semmi baja vagy kehes.
Összefoglalható az egész pár mondatban értelemszerűre*, de Camnak a hivatalos lista kellett hogy pontosan mi alapján - amikor meg megkapja akkor megy a hápogás, hogy de ezt nem ismeri egyetlen szerelő sem. Dehogynem hiszen többször le lett írva, hogy nyilvános a lista.
*
biztonsági elemek (fék, kormányzás, futómű) - repedt, akad, lötyög, nem működik, törött, sérült, szivárog - bukik. Ha semmi baja akkor átmegy
fék, futómú a mérésen nem megy át (százalékos eltérés benne a listában, hogy mennyi az engedélyezett) - bukik. Ha érték alatt van átmegy
nem biztonsági elemek lásd kipufogó, kasztni, nem működik szarrá rohadt - bukik. Ha csak kicsit szelel, közepesen rozsdás, akkor javításra visszaküldve - kisebb hibákkal felületi rozsdával meg átmegy.
lámpa, ablakmosó ablaktörlő: nem működik, nem töröl, félrevilágít - bukik,
esztétikai elemek ha nincs sérülést okozható vagy okozó rész akkor átmegy (a fullra lesötétített ablak is életveszélyes elem!), ha csak nem típusengedélyes a valami akkor levetetik vagy javításra elküldik. Ez a tétel az ami sok esetben szubjektív lehet
környezetvédelem: klíma kondenzvizet kivéve bármi folyik, szivárog akkor - bukik, ha a környezetvédelmi mérésnek nem felel meg - bukik. Minden egyéb esetben átmegy.
Ez ha jól látom hat mondat és lefedi a műszaki vizsgát - persze 800 tételben leírva sokkal részletesebb és egzaktabb.
Onnan indult a dolog, hogy én hülye vagyok, mert műszakira "felkészítem" az autómat.
MI ALAPJÁN.
kormi leírta:
egy újszülöttnek is, hogy kormánymű fék teló világítás alváz kipufogó faszom,
Ennyi.
Ezzel esélyt adok magamnak, hogy nem kell ÚJRA futnom egy kört, hanem kocsi elmegy, papírral visszajön.
Ettől függetlenül lehet olyan hibája amivel foglalkozni kell, de AZ ESÉLYT CSÖKKENTEM.
Sőt -és ez a fontosabb nekem- ilyenkor tüzetesebben ÁTNÉZEM és készülök egy esetlegesen kezdődő hibát keresve.
Mániám a fék átmozgatása. Eddig bejött, mielőtt ebbe is beleállna valaki. Mondjuk úgy 10éve ragadt az egyik kézifékmechanika, akkor szétszed, kipucol, megken és lámlám a múlt héten is eltérés nélkül ment át a vizsgán. "0" anyagköltség 10+ évre. Szigeten már kicserélték volna párban 600fontért, merthát náluk a vizsgabiztos....
Hát ha ezért valaki lehülyéz így jártam. EZután is így fogok tenni, és nem várom meg amíg kiesik alólam egy alkatrész, mert ránézek, hogy lötyög-e.
(1b) * Ha a jármű az időszakos vizsgálat követelményeinek komoly hiba miatt az 5. számú melléklet 5.2. pontja szerint nem felel meg, a közlekedési hatóság a forgalmi engedély érvényességét legfeljebb két hónappal hosszabbítja meg, és ezt elektronikus úton közli a Nyilvántartóval.
300 oldalt linkeltel.. megbocsass.. hogy nem neztem at az osszest. (valoszinu egyik javito SEM )
Először egy napig itt verted az asztalt hogy senki sem mondja meg neked, hogy mi az ami alapján a szerviz megjavít vagy sem dolgokat. Most meg amikor megkaptad jön az, hogy te ezt nem olvasod el.""
Jajj basszameg megbuktam, hogy a faszba keveredjek ki belőle?"
kurvara nem errol van szo. en nem akarok kikeveredni abbol amit irtam.. de ha totalis megnem ertes van belole...
akkor mit csinaljak ? hany szoval irjam meg le ?? hogy a muszaki vizsga allomas feladata a muszaki allapot felmeres.. ??? ==============================
ez egy 7-800 tételes lista, amit élő ember nem néz végig(az angol se) főleg 30 perc alatt, maximum kipipálgatja a papíron.
lényeg az lett volna, hogy egy rövidített listát amin rajta van egy újszülöttnek is, hogy kormánymű fék teló világítás alváz kipufogó faszom, szerintem a vizsgaállomás falán is talál akárki.
egy szerelőnek meg tudnia kell, hogy egy féken mit nézzen.
mer ugye azt tanulta, nem óvónő mint a juliska.
nem kell tudni a jogszabályt fejből, senki se tudja.
vizsgabiztos se, max azt hogy hol kell utánanézni.
Mit? Leírtam. Ötödik melléklet, ötös pont táblázat.
Egyértelműen ott van a táblázatban, hogy mit kell megnézni, milyen hibánál bukik és minél engedik át.
Először egy napig itt verted az asztalt hogy senki sem mondja meg neked, hogy mi az ami alapján a szerviz megjavít vagy sem dolgokat. Most meg amikor megkaptad jön az, hogy te ezt nem olvasod el. Na ezt hívják úgy, hogy "Jajj basszameg megbuktam, hogy a faszba keveredjek ki belőle?"
zon rágtam be hogy egy nyamvadt állapotfelméréshez a picsának köll vizsgabiztos, ""
no latod.
allapotfelmereshez nem kell. de a vizsgahoz igen. es mivel ok dontenek a sikeres/nem sikeres vizsgarol, ertelemszeru lenne az o felmeresuk utan, es alapjan javitani..
nem, de nem is ez a dolguk. ez a te dolgod, a mi dolgunk
nekik annyi a dolguk hogy megnezzek mi a rossz az auton. ...es nem szentek, tevednek is, meg hulyek is hozza. de ok adjak meg az ertekelest, es nem a javito.
ha te meg a kollegad atnezitek az autot, akkor az biztos jo is lesz. de nem mindenki kormi, meg a kollegaja.
ha nekem kell egy verteszt, akkor elobb nem a vajakos asszonyhoz megyek, hanem oda ahol az allapotrol hivatalos papirt adnak. (meg ha seghulyek is hozza, es a vajakos fog meggyogyitani )
csak kepzeld el.. mi tortenne ha ez az atnezes lenne a hivatalos muszaki vizsga, ami alapjan mar ellehet vegezni azt a javitast amit eloir az erre jogosult ?
Aki egy kicsit is ért a műszaki dolgokhoz tudja, hogy mi a fontos egy autónál.
Kb.:"" ja.. de nem mindenki ert hozza...ilyenkor jonnek a szoke nos storyk.. de nem jonnenek, ha nem lenne az a bohockodas ami a muszaki elott zajlik.
valami problema lehet a fogalmazo kepessegemel..ha te se, kormi se erti mirol irok. nem azt vitattam hogy ki ert hozza, kinek kell javitani, hogy mit kell javitani. hanem azt, hogy rossz az a rendszer ahol retteg az ugyfel a muszaki vizsgatol, es rossz az a rendszer ahol a hivatalos allapot felmeres elott kell javitani az autot. ( mi alapjan ? )
2001 októberében vettem 125.000km volt benne. 2003 tavaszán már nem kapcsolt be a klíma. Ekkor leellenőriztettem , rendes volt a "mozgó" klímás . Tett egy nyomáspróbát azt mondta enged a rendszer, nem érdemes töltani.
Most, hogy nagy szervizelést csinálok úgy gondoltam ezt is jó lenne rendbetenni.
Le szokás fedni, de az főleg a kosz ellen véd,... nem kell túllihegni, egy tiszta nejlont, gumikesztyűt, stb ráhúzol, gumizol, kész.
Lehetőleg bontás előtt takarítsd le valamennyire, utána már bajos, mert bejut a mocsok. Persze ez attól függ, kaparni lehet róla a rityót, vagy csak poros, nem mindegy.
Arra készülj, ezek a csatlakozások úgy ösze tudnak rohadni, sokszor csőcsere, hegesztés, gépmuka a vége, holott, ha nem nyúnak hozzá, gáztömör lett volna még évtizedig.
Azt nem tudod megelőzni, hogy levegő menjen be, namost az itt használt olajok elsavasodnak, degradálódnak levegőn, ezzel nincs mit csinálni.
Ezért sem szeretem a több éve olajsarasan polcon rohadó bontott mindent, amit pofátlan áron adnak sok esetben.
Aki komolyan gondolja átmossa a rendszert és szárítószűrőt cserél vatta újra, de egy öreg kocsiban aligha kell ennyire túllihengni, kicsit olyan ez, mint a komplett futóművet megvenni gyáriban, felesleges, működik az a klíma éveket így is.
HA eresztést keresel, a radiátorokat és a kompresszor első tömítését okold első körben, a csőcsatlakozás problémák ritkábbak. A kompresszorban szimmering van, forgó mozgást tömít, sosem lesz hermetikus.
A radiátorok vizet, port, savas levet, fagyot, esőt, mindent kapnak, még akár az első mechanikai sérüléseket is (kavics), van akkora luk és olyan eresztés, ami lassan engedi le a rendszert.
"Igen, de inkább kérdezek, minthogy valamit elbaltázzak."
Akkor viszont rossz kérdést teszel fel. A helyes kérdés valami ilyesmi lenne: "Sziasztok, tudtok egy helyet ahol tudok vásárolni egy szerelési útmutatót ehhez a kacathoz?"
Igen, de inkább kérdezek, minthogy valamit elbaltázzak.
A kompresszort első látásra 3 tőcsavar tartja a konzolon, amit először ki kell csavarni. Apropó, ha az A/C kompresszort levávasztom és megbontom a rendszert, mert egy kumma gáz sincs benne, meddig lehet szabadon a rendszer, hogy bizonyos részei ne károsodjnak? Ugyanis feltett szándékom, hogy a kompresszort és a klímatömítéseket ki szeretném cserélni.
Francia szerencsém miatt a légkondit és a konzolját is le kell szerelni, mert a vízpumpához nem lehet hozzáférni! Kérnék egy képet, hány csavart kell leszednem a konzolról és hol találhatók?
2 napja onnan indult az egész, h manta-z egyébként műszakilag rendben lévő autóját 3 helyről hajtották el közös problémával, felni+kipuff nem gyári.
nem volt 10 féle kitalálás.
a többi hülyeséget már csak extraként mondták, szakadt huzat stb.
innen aztán mindenki fűzte tovább, az ispántól a juliskán keresztül a lehúzós jóskapistáig előjött az egész csapat.
én azon rágtam be hogy egy nyamvadt állapotfelméréshez a picsának köll vizsgabiztos, éveken keresztül csináltuk, nekünk volt fékpad stb, akinek nem volt eljött, mértünk féket/telót azt csók, többit megcsinálta maga.
de mint említettem most is van lehetőség előműszakira vagy hogy hívják, csak a fullkretén foglalási rendszer miatt nem viszi senki, örül ha időpontja lesz.
ha átbaszós a bácsi akkor nemtökmindegy, hogy van-e padja vagy nincs?
ha nem átbaszós de csak egy csáposa van, akkor nem tudja kézzel megnyomkodni az autó 4 sarkát hogy valamelyik teló nullás-e? urambocsá elviszi megméretni ahol van pad, de nem vizsgahely?
fék ugyanez.
kapsz egy szent vizsgafelmérő papírt hogy 32% az első tengelyen az eltérés, akkor az alapján mit cserélsz?
Dehogy is, elviszed 10 helyre, 10 teljesen mást találnak ki.
Egyszerűen csomó helyen a vizsgabiztossal összejátszva megpróbálnak munkát behozni ezen, aki nem tetszik, elküldeni, elhajtani, +kamuznak összevissza.
Ha olyan lenne, mint az érettségi, hogy odamegy az autó, és vagy megbukik, vagy átmegy, azt egyszerűen nem tudnák így csinálni, ebben a volumenben.
De pont a saját példád jó ide, képzeld el, ha az érettségi így menne, kérdez az elnök valami baromságot, amit véletlenül vagy tudsz vagy nem, najó maga nem bukott meg, de át sem ment, menjen máshova érettségizni vagy csináljon amit akar, maga itt érettségizni nem fog.
Nonszensz, pedig a viszgahelyeken pontosan szó szerint ilyesmi zajlik.
Itt felteszik a sorra megnézik mit kell megcsinálni. Hiába mondod hogy szar a gömbcsukló szar ez szar az. Megnézik megcsinálják a roncs meg gurul tovább.
Azért egy lengéscsillapítóval bukásnak van már előzménye.
Normális gátló úgy megy tönkre, hogy azt észreveszed.
2 évente van vizsga. Enyémre most is az volt a válasz, hogy az elsők biztos simán veszik a következő vizsgát is. Gyári 20-on éves. Hmmmm.
Hátsókat 4-5 éve cseréltem, Monroe, most még gyári értéken.
Mielőtt kérdés lenne, CO-t sem mérek, mert JÓ, tudom és kész. Szóbeli értékelés szerint ritka az ilyen rendben lévő kocsi, lomot, hulladékot nem is vinném műszakira, de használni sem szeretném.
Nem vagyunk egyformák, nagyon mások az emberek preferenciái.
Ugye nemrég volt itt a nagy flame a rozsdás lengőkaros szuzukiról, hogy az márpedig még simán lehet jó. Többek között kaptam én is a hideget meleget, hogy arcoskodás, hogy én nem viszek műszakira olyan kinézetű futóművel kocsit. Ja meg, hogy a gyerekkel a panhardrudat is letakaríttatom, festetem a kocsiján, az mekkora baromság.
kérsz időpontot, elviszed,beáll a vizsgasorra vizsgabiztos átvizsgálja
-azt mondják ezt+ezt javítani kell kifizeted az átvizsgálást ekkor a hivatalos vizsgát el sem indítják. Hacsak nem szarevő a vizsgabiztos és bukott vizsgaként szerepel.
vagy
-azt mondja minden OK levizsgázott. Az átvizsgálást ekkor is fizeted hiszen ez a biznisz a vizsgaállomásnak.
de ha nem vizsgázott le akkor nem biztos, hogy műszaki lejáratra meg tudod javíttatni és új időpontot is fogsz kapni
verzió 2.0
szerelődnek odaadod nézze át, javítsa vigye el műszakira vagy elviszed te
verzió 3.0
te magad átnézed fék lengéscsillapítót emissziót persze nem tudsz mérni és elviszed, vagy oda adod egy vizsga neppernek
csak annak akinek van ügyfélkapu regisztrációja, ami ugye nem kötelező.
ráadásul mindenkit hülyének tartanak, ezért az igazolványaid lejártát a születési dátumra keltezik, akár közel egy évet is veszthetsz az érvényességi időből ha nem vagy résen.
én pl júniusi vagyok, anno márciusban csináltattam orvosit, de mivel elmúltam xx ezért a hivatásos jogsi csak 2 évre érvényes. ha nem bekkelem ki a köztes időt lejárt okmánnyal és kérek új igazolást a dokimtól a születésnapomkor gyak. egy év múlva ismét járkálhattam volna a procedúrát...
hibakeresés már nem a szakma része, csak a lista alapján alkatrészcsere?
Elnézést, belecsúsztam. Reagálni sem kellett volna.
Más, de mégis kapcsolódó.
Az irány ugyanaz, mint a számítógép, telefon, tv, rádió szerelés.
Azoknál már nincs JAVÍTÁS, kuka, csere újra.
Autónál van/lesz még olaj, fékbetét, stb, csere, de javítás (pl. sokat hallottuk már onnan a rosszoldalon vezetők országából) nincsen, nem éri meg, senki sem ért már hozzá, elhajtják a faszba.
A lerúgott romokról pedig annyit, hogy volt olyan autóm amit 3000€-ért adott el a tulaj.
kesztyűtartóban a számla, hogy 3600€-ért javították 1 hónappal előtte. Pl. komplett ablaktörlő motor, szerkezet csare 2000€ körül és hasonló értelmetlen faszságok.
És volt még egy hasonló összegű ajánlat amit már nem csináltatott meg. A legfontosabb talán egy kopogó szilent volt.
Az autó egy patika golf volt talán 7-8 éves. Németországi, nem is az agyhalott szigetlakóktól.
Itt javítás után egy TÖKÉLETES autó lett és az ELSŐ vevő boldogan vitte.
Onnan messziről a torz környezetből, neked semmilyen rálátásod nincs az itteni viszonyokra. Főleg, hogy az emlékeid 10-en évesek.
A legtöbb ember nem ért az autószereléshez*, de mikor te befekszel alá azt látod hogy az 5 perce kigurult szar amin cseréltek ezt azt oszt rozsdás az egész.
Nekem legutóbb az l200 at tolták át. Hidd el kockáztatnak.
12 kocsinál háát. 45 vagy 100.
Vagy a kiám se ment volna át a műszakin szar kézifékkel... ja friss alig 1 napos műszakival vettem.
mar lehet en ittam sokat.. pont azt irtam, hogy nem juliskatol kell elvarni hogy tudja az autoja allapotat. de nem is a szerelojetol.. hanem a muszaki vizsgabiztostol.. ergo > ha ossze adod.. akkor a vizsgabiztos szava dont ..
a vizsgabiztos meg ellenőriz, hogy sikerült-e a javítás."" most hulyet jatszol, vagy nem vagyok ertheto ? milyen javitast ellenoriz ????
Na azt ezé van az mikor a szerelő meglátásból tudja hogy mindent is cserélni kell.
Oszt mégis mindenhol van egy csomó szakadt rom.
Itt felteszik rázópadra megmérik a féket stb és megmondják hogy a benzin jó benne egyedül.
Nem az hogy a szerelő mester lát egy pamacsot és hát újinjektorturbómotorcsere kell.
Régi autóklubbos vizsgabázisok vannak még? Ott is megnézték, közölték mi kell azt jó napot.
Másik része hogy a műszaki vizsgabázisok is nagyon urak lettek már. Régen se mentem olyan helyre ahol nem lehetett kenni mert az a krvaanyámba is belekötött.
egy eretsegin a szakmai/elmeleti felkeszulesed merik fel..az alkalmassagod.. ugye juliskatol (ovoda felugyelo, 45 eves. ronyo clio 2. ) ez nem elvarhato egy muszaki vizsgan..
ahol nem juliskat, hanem az autojat vizsgaljak..az auto alkalmassagat.. ..
-------------
nem akkora művészet egy műszaki felkészítés,""
tisztaban vagyok vele. juliska (ovoda felugyelo, 45 eves ) viszont nincs. o elmegy joska pistahoz, aki mi alapjan ? felkesziti az autojat a muszaki vizsgara.. . ennek ellenere a vizsgabiztos dont arrol hogy auto bukott/ vagy atment..
hat akkor miert nem az o itelete a donto a felkeszitesben ? a vizsga utan..
nem tudom ettol szebben korberajzolni mi a baj .. lehet rosszul is latom.
muszaki lejarat elott egy honappal nyitott az ablak.
akar elotte is, de akkor bukod a lejaro honapot.
theresa megkapja az sms-t hogy lassan lejar a muszakija. kozponti, szvsz barhol foglal egy neki tetszo idopontot. oda elmegy. .az auto atesik a vizsgalaton.. kozlik vele hogy mi a hibas. ezt javitja, vagy javitattja.. 10 napon belul ingyenes a revizio..
senki nem cserelt felesleges alkatreszt, senki hozza nem erto nem buvarkodott az autojaban. de legfokebb nem hajtjak el a halalfaszara, ha nem felkeszitett autoval erkezik. ugyanis a vizsgalat, aminek felkell tarnia a hibakat. nem joska pistanak.
ja.. hat ha lejart.. akkor treler. dehat ez jogos.
Nálatok hogyan kap műszakit egy autó, amin mondjuk eltér a fékhatás, meg törött egy rugó, esetleg olajat ereszt a turbo. Azt mondják, hogy hát lejárt, de azért menjél csak, majd mutasd meg, ha kész?
Ez akkor működhetne így, ha lenne valami extra idő a vizsga lejárta után, mondjuk mint az osztrákoknál, +4hónap, addig még mehetsz. Itthon a lejárat előtt 1-2 héttel már nem biztos, hogy kapsz időpontot, lejárat után meg megdug a fakabát, vagy a kamera.Ha valami beavatkozás kell, az is 2-3 hét lehet simán, mire vállalja valaki. Ahhoz meg nem kell képzettség, hogy lássam, ha karácsonyfázik a műszerfal, kifúj a kipuf, kopog a futómű, nyiszog a fék. Kell valami előzetes szemle, Tizen-huszonéves verdákkal így megy ez.
mi alapjan keszited fel, ha se kepesitesed, se jogosultsagod nincs ra ?
fasz az a rendszer ahol muszakira felkeszitett autot kell vinni. ki/mi alapjan keszited fel ? ez nem az user feladata lenne, meg nem is az onjelolt muszakira felkeszitok feladata. az atvizsgalas a vizsgallomas feladata.
juliska bemegy muszakira, ott atvizsgaljak az erre jogosultak, kap errol egy hiba listat, javitja, vagy javitattja. mi az hogy egy hibas autot figyelobe tesznek ? bazmeg. azee ment oda hogy atvizsgaljak mi a hibas. es ki donti ezt el ? a vizsga allomas..
nem egészen, előző videóiban volt egy Opel Vectra? lényeg a Gödöllőn 2/3x hajtották el egy másik megyébe csont nélkül átment és Gödöllőn volt bukott vizsgája is így figyelőbe volt a verda.
Köszi. Így érthető. Időpont hiányában eddig is mehettél a kocsival, csak kellett a bejelentés igazolása. Ami egyébként a rendszerben is simán látszik papír nélkül is.
Ez évtizedek óta így működik. A vizsga időpontja is a vizsga napjára lesz beírva. Az csak akkor marad az eredeti, ha 30napon belül előbb viszed vizsgára mint lejárna.
lejárat előtt 2 héttel kért időpontot, de lejárat után 2 hétre kapott csak. adtak neki egy papírt, amivel eljárhat addig, mivel önhibáján kívül csúszott ki az időből. szerintem a vizsgaidő ettől nem hosszabodik, marad az eredeti aug 13.
de hétfőn megkérdezem konkrétan, ha el nem felejtem.
Én inkább úgy látom, hogy a szándék jó, az irány jó csak a végpontokon nem a megfelelő értelmi szinten álló emberek kerülnek döntési pozicióba.
Te is tudod mennyi lom közlekedik az utakon. EZek egyik szűrési pontja kellene, hogy ez legyen.
Ahogy a vezetni képtelen, alkalmatlan, sosem fog megtanulni sofőröket is nehéz, úgy a fostos széthullófélben lévő kocsikat is nehéz HATÉKONYAN szűrni.
És sajnos egyre nehezebb lesz. Itt ebben a topicban is rendre jönnek a 4-5 éves lomokról a történetek, hogy hozzá sem érdemes nyúlni. Sajnos ezek közül kerülnek ki a legtöbb hozzányúlt, működik, de kiütött, kiírt, átlyukasztott, stb elemekkel romboló hulladékok.
Szerencsémre gyalogos közelségben van a megoldásom.
Semmi kamu, semmi protekció. Annyi, hogy az én kocsimmal megy dolgozni és az idősávban a rést kihasználja.
Autót MINDIG felkészítve adom oda neki, lemosva, kitakarítva. Lányom szavaival élve, "újkorábannemvoltilyenszép"
Fékek szétszedve, MINDEN dugattyú átmozgatva, kiportalanítva, csúszkák átzsírozva, MINDEN csukló feszegetve, megvizsgálva. Rozsda "0".
Lengéscsillapítókat MINDIG megkérem, hogy saját szemével nézze "?"%-osak. Szar kocsit sosem adnék oda.
Vissza mindig úgy hozza, hogy húúú, ez milyen szép csendben működik, teszi a dolgát. Mert az is külön kérés, hogy Ő, mint idegen szakmabeli hall-e, érez-e bármit amihez nyúlni kellene.