Keresés

Részletes keresés

Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.05 0 0 153
Hát, legutóbb annyi volt, de lehet, hogy csak 246, nem tudom. És nem savanyodik meg, hanem megrohad, büdös lesz, a savanyútejet ellenben meg lehet inni. Próbáld ki: tölts ki egy liter tetszőleges bolti homogénezett tejet egy bögrébe, és hagyd kint egy napra: nézd meg mi lesz belőle.

Un. házitejet pedig nagyon sok helyen lehet kapni, nem kell feltétlenül a Fehérvári piacra menni. Hogya akarsz egészségesen étkezni rossz alapanyagokból? Mindenféle elméleten túl ez egy olyan közös alap, amelyben szerintem nem lehet vita: csak jó alapanyagból. Nem luxus, hanem jó.
Előzmény: Evicke (148)
tyafi16 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 152
Egyébbként bióra soha nem volt pénzem.

Örülök, hogy van magyarok piaca , amióta ott vásárolunk húsárut, zsírt, pörcöt, kolbászt, zöldséget, komolyan mondom gyerekkorom falusi ízeit kaptam vissza. És közel nem olyan drága.
Evicke Creative Commons License 2010.01.05 0 0 151
ja és ezekkel a bácsihurkáival meg sarkinéni tejével pont biotermékekről beszélsz.
Előzmény: Zsákk Dömolé (146)
Evicke Creative Commons License 2010.01.05 0 0 150
tudtommal az epémmel és a hasnyálmirigyemmel nincs probléma, nem is volt soha.
a gyomornyálkahártya gyulladt. hogy kell májat tisztítani?
Előzmény: tyafi16 (147)
Evicke Creative Commons License 2010.01.05 0 0 149
mert marhahúsról ki beszélt? nem is akarok olyat enni egyáltalán.
de akkor ezek szerint az is baromság, amit ma az általános nézet szerint a dieteikusok mondanak, hogy gyomorbajos ne egyen zsírosat, hm? nem azt írtam, hogy a gyomorsav emészti, hanem hogy sok kell hozzá, mint pl. a cukor emésztéséhez is.
Előzmény: Zsákk Dömolé (145)
Evicke Creative Commons License 2010.01.05 0 0 148
nem igaz, hogy a tej 250 a Tescóban és az is megsavanyodik. és ez csak az egyik csúsztatásod a sok közül. Fehérvári úti piac meg csak egy van 9 millió emberre. tudod, hány ember figyel oda az étkezésére, nem kicsit, nagyon? és mégse ér el semmit.
azt sem tudod, miről beszélsz összevissza hadoválsz minden hülyeséget... kezd nagyon unalmas lenni, azon túl hogy offolod a topikot, ha nem vennéd észre.
a hivatkozásokhoz meg: na az különösen no comment.
Előzmény: Zsákk Dömolé (144)
tyafi16 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 147
Évek óta nem eszünk margarint. "reggelizz, mint egy király." / és az legyen a legzsírosabb./ "
Mi ezt követjük. Hisz a hólyagepe arra vár, hogy kiürüljön az epehólyagból. És mivel ez reflexes úton működik, zsíradék nélkűl nem megy. Viszont, ha a máj nem éppen tiszta, mert teszemazt az epeutak részben elzáródtak, nem megfelelő az epe emésztés. Viszont lehet májat tisztítani. Szoktam.

A megfelelő zsírral tényleg nincs baj.
A párom nagy zsíros étel fogyasztó, viszont kevesebb kenyeret evett mindég, és jóval alacsonyabb a koleszterinje, trigliceridje mint nekem.

Előzmény: Evicke (142)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.05 0 0 146
Pont a tejes mellett van egy bácsi, aki mangalicahurkát árul, többször vettem már olyat, na, az eléggé ütősen finom. Természetesen az ember ezt megsüti, és akkor nem kell fosni a fertőzésektől. Ha az ember nem ízfokozott hülyeségeket eszik, ízről felismeri, hogy mi a rossz termék ...
Előzmény: Evicke (141)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.05 0 0 145
Pedig a jó marhahús zsíros, különben lehetetlen megsütni. Nem is beszélve arról, hogy a jó marhahúst levegőn érlelik 3-4 hétig, ehhez képest Budapesten van max. 5 hely, ahol jó, érlelt marhahúst lehet vásárolni: ezt serpenyőben kevés olajon és vajon max 5 perc alatt omlósra lehet sütni, ellentétben a "jó sovány" marhahússal, amelyik mindenféle hőkezelés után is cipőtalp-szerű. Nem beszélve arról, hogy a szürkemarha sokkal jobb, mint a holstejnfríz, amelyik a föld egyik legveszélyeztettebb állatfaja a túltenyésztés miatt, az kellene ennünk, mint ahogy a mangalica is jobb, mint a többi zsírdisznó. Itt van előttünk, fantasztikus helyi alapanyagok ezek, mégis a szemetet esszük.

A zsírt pedig nem a gyomorsav emészti, hanem hasnyálmirigy által termelt lipáz nevű enzim, ami a vékonybélbe ürül. Ezt még középiskolában tanultam, határozottan emlékszem. A gyomorsav másra van.

Tessék jó minőségű vajat enni, és keveset. Ráadásul mennyivel finomabb!!!
Előzmény: Evicke (142)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.05 0 0 144
Bátorság? :-)

A zsírt nem erre az elméletre írtam, hanem arra, hogy vannak mindig divatos elméletek, és most ez az egyik. A vitaminhiányról pedig annyit, hogy a mai élelmiszerek túl vannak vitaminozva (narancslé, margarin, olaj!!!, stb.), holott az organikus élelmiszerek megfelelő mennyiségben tartalmaznak vitamint. Kivéve az áruházas paradicsom, paprika, azok szerintem még nyáron se látnak napot.

Félreértés ne essék: nem bioról beszélek, hanem nem ipari módon feldolgozottról. A fehérvári úti piacon van egy tejes (valami tejgazdaság), ahol 200 forint egy liter "házitej" (vö: teszkóban 250 forinttól indul). Zsíros, finom, ha nem vigyázol, megsavanyodik (ezt a tulajdonságát a homogenizációval elveszti a tej), van olyan túró, ami olyan, hogy még hasonlót sem lehet kapni sehol boltban, a tejföl isteni, stb. Ugyanez igaz a zöldségekre is.

Mégegyszer, nem a konkrét elméletet tartom helytelennek, hanem a módszert, ahogyan eljutott ide az elméletet kitaláló. Hivatkozásokat meg én is tudok kreálni, mások higgyék csak el nyugodt szívvel bemondásra :-) Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy sok embernek egy kis odafigyelés az étkezésére már ugrásszerű változást hoz, tehát károkat valószínüleg nem okoz, úgyhogy csak hajrá!
Előzmény: Evicke (139)
Evicke Creative Commons License 2010.01.05 0 0 142
persze, persze, margarint és napraforgóolajat már el is felejtettem. de a zsír emésztéséhez egyébként is sok gyomorsav kell, egy amúgy sem teljesen egészséges gyomornak nem az a kimondott gyógyszer. ezért maradnék egyelőre a zsírszegény húsoknál, meg a gyógyteánál. aztán reméljük a legjobbakat.
Előzmény: olvaso2010 (137)
Evicke Creative Commons License 2010.01.05 0 0 141
ezzel egy baj van: kivitelezhetetlen, hogy mindenki csak biocuccot egyen. sokkal drágább is. lehet, hogy te megteheted, de a legtöbben nem.
azonkívül Józsibá és Marinéni ellenőrizetlen hurkája meg higiéniailag hagyhat jócskán kivánnivalót maga után.
Előzmény: Zsákk Dömolé (135)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 140
Maradjunk abban, hogy "minden relatív", de nem zárom ki, hogy elolvasom és lereagálom a kommented, mert valamiért csak itt vagy. Kicsit sok kötekedést érzek, ezért próbáltam újradefiniálni az itteni aktivitást.
Előzmény: Zsákk Dömolé (136)
Evicke Creative Commons License 2010.01.05 0 0 139
azt vártam, ha újra van bátorságod leírni a véleményed, az a minimum, hogy tudod, miről beszélsz, azaz azzal kezded, hogy utánaolvastam a témának, ezt és ezt állítom szembe ezzel és ezzel.
ehhez képest ismételten teljesen megalapozatlanul állítasz dolgokat (csak egy közülük: a zsírtól senki nem fél, aki paleós). nyilván nem ősember írta étlapokat találtak, hanem életmódjukból következtettek a táplálkozásra. de ez csak az EGYIK része a könyvnek, és ezt is leírták itt többen, hogy nem az az elsődleges, hogy táplálkozott anno az ember, hanem hogy az utóbbi párszáz évben milyen káros következményei voltak a vitaminhiánynak és az ártalmas táplálékoknak, azaz a gabonáknak, finomított szénhidrátoknak, hüvelyeseknek. több tíz oldalon megtalálnád a könyvben azok a hivatkozásokat a vizsgálatokra, kutatásokra, amiket hiányolsz.

ezzel szemben a te tudománytalan, vaktában összehordott megállapításaiddal nem lehet mit kezdeni.
Előzmény: Zsákk Dömolé (134)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 138

Számomra elég alátámasztott módszer ez, és semmiképp nem várom a "csodát összességében", amikor világos, bizonyított és nekem megfelelő.

Az alapanyag mindig fontos.

Előzmény: Zsákk Dömolé (134)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 137
Ebben a gasztritiszben nem vagyok jártas. Zsírilag viszont inkább egy kis szalonna, mint még kevesebb margarinos kenyér, vagy napraforgó olajban tocsogó sültkrumpli. Remélem kialakul a rend :-)  A mérték egyébként is fontos, emellett feltételezem, méginkább, a megengedett kajákban is.
Előzmény: Evicke (131)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.05 0 0 136
Dehát azt csináljuk, nem? :-)
Előzmény: olvaso2010 (56)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.05 0 0 135
Akkor gondolkodj el ezen: miért alakult ki a tejtermék-készítés és fogyasztás kultúrája? Történelmi ködbe vesző, nagyjából ellenőrizhetetlen elmélet áll szemben nagyjából tízezer év sajtkultúrájával. Persze nem a teszkós trappistára gondolok, mielőtt félreértenéd, azt jobb nem enni, valóban.
Előzmény: pucros (59)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.05 0 0 134
Visszafele kezdem: én úgy gondolom, hogy nem főleg azzal van baj, hogy mit eszel, hanem hogy milyen minőségben. Hiába kezd valaki ilyen furmányos diétákba, mint ez a paleo-izé, ha közben teszkós disznóhúsból főz.

Az alapanyagok minősége befolyásolja azt, hogy mit kívánsz: ha érett paradicsomból és friss juhsajtból készítesz salátát olívaolajjal, akkor nem fogod érezni a hús hiányát, és nem kell mindennap rossz minőségű húst enned a teljesség-érzethez.

Én azt látom, hogy a mindenféle elméletek ide-oda rángatják a szerencsétlen fogyasztót, ebből lett a margarin-korszak, az alacsonyzsír és az alacsonycukor-időszak (ezek most vannak), holott egy elv mentén kiválóan lehet egészségesen táplálkozni: helyi, organikus és jó minőségű idény alapanyagokból kell főzni. Nem darabjaira csapott, majd összerakott tejet kell inni, hanem pasztőrözetlen, homogenizálatlan őstermelőit, ugyanez igaz a tejtermékekrei is. Jó minőségű marhahús, friss édesvizi hal, télen cékla, káposzta, hagyma fogyasztása (paradicsom, paprika, stb. nem-nem!). Nem kell félni a zsírtól és a cukortól, de nem kell túlzásba vinni. Nem kell étkezések között enni, stb.

És hogy szerintem miért nem helyes a paleolit táplálkozás? Vannak elméletek, amelyekről el lehet dönteni, hogy jók, vagy nem jók szimplán a módszer alapján, amellyel eljutott a megalkotója az elmélet kidolgozásához. Természetesen az egyes elemei lehetnek jók, de összességében valszeg nem helyes. Jelen esetben egy teljes étrendbeli, kizárólagosságot feltételező változást javasol olyan premisszák alapján, amelyekről nem lehet tudni, hogy igazak-e, illetve a környezetből kiragadva értelmezi őket. Nagyon keveset lehet tudni az írásbeliség megjelenése előtti emberi étrendről, pár közvetett lelet alapján lehet következtetni. Nem lehet tudni, hogy ez hogy befolyásolta az egészséget, nincs kontrollcsoportos mérés az életkorra nézve, nem lehet tudni, milyen hatásai vannak a megnövekedett átlagéletkor esetén, nem lehet tudni, hogyan változott az ember azóta, hogyan változtak az alapanyagok, stb.

Természetesen a problémák, amiket felvet, valósak, de a válasz valószínűleg helytelen, a fenti okok miatt. Még az is lehet, hogy véletlenül igazak, mondjuk erre kevés az esély, ugye. Szerintem.
Előzmény: mineralwasser (43)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 133
A visszafejleszthetőségről kíváncsi vagyok a tapasztalatára, a próbával csak jól járhat. Hiányt szerintem :-) semmiben nem fog szenvedni.
Előzmény: mineralwasser (129)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 132
Azért ez már most is nagyon jól hangzik, csak így tovább!
Előzmény: tyafi16 (128)
Evicke Creative Commons License 2010.01.05 0 0 131
nekem is gasztritiszem van, csak én már nem szedek gyógyszert (PPI), utáltam, mert még rosszabbul voltam tőle.
hát őszintén szólva 3 hét után még nem az igazi... az esetenként zsírosabb húsok nem tudom, mennyire tesznek jót... szalonnát azért igyekszem kerülni.... azért reménykedek.
Előzmény: tyafi16 (125)
mineralwasser Creative Commons License 2010.01.05 0 0 130
A szállított, éttermi, üzemi, rendelt stb kajákkal az a(z egyik) baj, hogy telenyomják transzzsírokkal, vagyis olcsó, ipari margarinnal, olajjal.
mineralwasser Creative Commons License 2010.01.05 0 0 129
A burgonyafélék és hüvelyesek még a lektintartalmuk miatt is károsak.
Csicsóka csak cukortartalom, GI miatt jobb a krumplinál (abban viszont magasan veri), de lektin abban is van.
Érdekes, amit a refluxról írtok, nálunk is van a családban refluxos, de eddig még nem igazán sikerült meggyőznöm a gabonák elhagyásáról. Azt mondja, nem a savasság a gond, hanem az, hogy nyitva a "kapu", és feljön a gyomortartalom (?). Ezt vajon táplálkozással vissza lehet fejleszteni?
Én javasoltam, hogy 1 hónapig ne egyen gabonát és tejterméket, baja nem lehet belőle, egy kísérletet megér.
tyafi16 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 128
Refluxom kb 15 éve van, időnként itt-ott egy-egy fekéllyel.
Csak most a nyelőcső miatt veszélyessé vált a dolog.
Ezért a táplálkozásomra régóta figyelnem kell. Azt mindég tapasztaltam, hogyha rendszeresen ettem finom pékárút, elkezdtem hízni, majd, ha leálltam vele, visszafogytam. Főtt ételre, salátákra nem égett a gyomrom. 8-10 éve a Dr. Légrády féle ajánlások alapján étkeztem. ami teljesen bejött nekem, csak hát Ő még nem fektetett ekkora hangsúlyt a gabonafélékre. Időközben kiderűlt, hogy ugyan nincsenek coeliakiás tüneteim, mégis glutén érzékeny vagyok.
Egy biztos. Szendi Gábor könyve alapján teljesen kitisztázódtak a dolgok.
Még csak fél paleon vagyok, fizikailag mintha kicseréltek volna,!!!!!!!! alig vagyok éhes.!!!!!!!!!! Fejem sem fáj.
Sajnos jelenleg Parietet szedek, még vagy egy hónapig, ezért nem tudok arról írni, hogy egyáltalán nem ég a gyomrom, mivel most a gyógyszer teljesen leállította a gyomorsav termelésemet.
Úgy hogy igazából utána tudok majd véleményt mondani.
Előzmény: olvaso2010 (127)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 127
Jól működik nálad ez a paleolitos étkezés?
Előzmény: tyafi16 (125)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 126
Az országok (orvostudományi) fejlettségét/fejletlenségét lehagytam.
Hátha valahogy beleillik a képbe egy tényezőként. Ez is csak bonyolítja, de egy-két esetnél elfogadhatjuk ezt is az alacsony számok esetében?
Előzmény: malócz (120)
tyafi16 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 125
Reflux, gasztritisz, nyelőcsőfekély.
Most már tudom, hogy egyértelműen a finomított szénhidrátoknak köszönhetem.
Előzmény: SiriusBlack (122)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 124
Köszönöm.
Kíváncsi vagyok, mit hozol ki belőle.
Én szeretem a halat :-)
Előzmény: malócz (120)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 123
Én szintől függetlenül jól vagyok nélkülük.
A só kell, persze tengeri :-)
Ebben a paleolit dologban meggyőződésem van, így a tömeges dietetkai dolgokat könnyebb elfelejteni.
Megkerestem, 789esben van blogos példa, és biztosan találsz neten is erre is példákat.
Előzmény: Evicke (117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!