A KÁP-os népszavazás kapcsán szó volt arról az alapelvről, hogy a nem Magyarországon élő magyar állampolgárok nem kaphatnak választójogot, mert döntésük következménye nem a saját sorsukat befolyásolná.
Helyes.
Hát az öregek, a nyugdíjasok? Ők miért választhatnak, ha valószínűleg nem soká élnek már?
És a munkanélküliek és egyéb inaktívak? Úgysem az ő adóforintjaik elköltéséről szól majd a következő 4 év, akkor miért szólhatnak bele?
Egy szó mint száz, a sok rászorultnak a politika egyetlen kérdésre szűkül, hogy ő minél többet kapjon a kevés befizetőtől.
Ez sehova sem vezet, jól láthatóan.
Javaslat. legyen a: az előző ciklus alatt befizetett adó, b: a gyerekei száma,
ekkor a pali szavazatát a*(b+1) szorzóval vegyük figyelembe.
Kedves labrie! Nem tudom melyik országról beszélsz. Én M.o-n legalább húsz éve nem láttam élő kommunistát. Vagy úgy gondolod, hogy aki dolgozik egyúttal kommunista is? ez esetben nem ártana tisztáznod magaddal, hogy egyáltalán mit értesz te ezen a fogalmon.
"Amit te javasolsz az egyenlő a totális kommunista diktaturával" asszem neked gondjaid vannak az alapfogalmakkal. Egy diktatúrában nincsenek választások. Egy diktatúrát pedig előbb meg kell teremteni. Erre pillanatnyilag egyetlen irányzatnak sincs esélye. Gondolkodj kicsit, mielőtt beírsz valamit.
legyen demokracia, erjen mindeki szavazata egysegnyit. ez muködik sok orszagban.
közelisuk meg a problemat egy masik oldalrol: szerintetek nem teljesen mindegy, hogy mely partok alakitanak kormanyt illetve lesznek ellenzekben? ahogy elnezem az utobbi 15 evet, tisztelet a kivetelnek, politikusaink legkevesbe törödtek a polgarok sorsaval. ilyen forman gyakorlatilag tök mindegy, hogy ki tömi a zsebet es kiabal kigyot-bekat a masikra a parlamentben. botranyok, korrupcio, konspiracio elmeletek, sikkasztas, ugynökök keresese, es egyeb szep dolgokrol szol a politika. legyen barki a kormanyrudnal vagy az ellenzekben, egyszeruen nem hiszem el, hogy az egyik oldal allitson barmit is, akkor masiknak pont ellenkezö a velemenye. a mo-i politika nem több, mint parasztvakitas. egy nromalis orszagban, a gazdasag megy a sajat laban, illetve ugy ahogyan azt a melosok (ebben nalam ugyanugy benne vannak a parasztok, mint a bankarok) viszik. a politikusok szerepe elenyeszö kellene legyen a mindennapi elet folyasaban, ezzel szemben Mo-on a politikusok felfujjak szerepuk fontossagat.
a PoliDili nev jol tukrözi a politika jelenlegi helyzetet. ha megnezitek a topicok cimet es tartalmat, masrol sem szolnak, mint a Fidesz avagy az MSzP szapulasarol, aholis minden hozzaszolo meg van gyözödve a maga es az altala szimpatikusnak velt part igazarol.
lehet itt elemelkedni, hogy milyen algoritmus lenne jo a szavazatok sulyozasara, de szerintem ezzel soha nem lesz kihuzva a problema meregfoga.
Naggyon jjó!
Szval nyugdíjas az ne szavazzon, mert nemsokára úgyis meghal. Talán segíteni is kellene nekik, nem?
Nagycsaládos szavazata többet érjen! Aha! Szerinted a nagycsaládosok (8-10 gyerek) nagy százaléka annyira képben van a politikában, hogy nyugodt lélekkel rábíznád az ország sorsát? Nem abból voltak botrányok, hogy szavazások alkalmával megvették őket csomaggal, konzervvel? Nem őket szállították csoportosan szavazni? Ha érted, hogy kikre célzok.
Nálunk is volt bukta, de addigra annyi fenyítése gyűlt össze az ezrednek, hogy a tisztek nem mertek szólni. megúszta a srác. egyébként mind aludtunk az őrhelyeken, de a többiek megúszták. Én is. Pedig ez igen rosszhírű hely volt.
egyébként én megüsztam egy egyévest a seregben, parancsmegtagadás, egy rendőr ales buktatott le, hogy alszom kiemelt veszélyességű őrhelyen. őszintén örülök, hogy nem indította el...
Na akkó maradjunk annyiban, hogy nem tizenéves, vagy akár huszonéves gyerekeknek való hely. akik visszahozták a börtönbüntetést, szívtelen, ostoba vénemberek, ráadásul jogilag is kétséges a döntés. Egyébként pedig már régen elfelejtették, milyen az, fiatalnak lenni. A helyükbe szégyellném magam akárhány dr. van is a nevük előtt.
jézusom, dehogynem beszéltem, de ezt inkább nem részletezem.
annyi legyen elég, hogy egy jó ismerősöm véletlenül belekeveredett egy autótolvaj banda leszámolásos játszmájában és "véletlenül" pisztoly volt a kezében, ami "véletlenül" elsült. a delikvens nem halt meg, "csak" életveszélyesen sérült, de felépült. Másfél évet kapott. Nem volt álomutazás.
Személyes tapasztalat? Már bocs nem ugratlak. De én olyanokkal beszéltem, akik első kézből ismerték a börtönvilágot. volt köztük nagyidős is. nyolc év után került a seregbe.
Látszik, hogy sose beszéltél börtönviseltekkel. Én Nagyatádon sittesekkel voltam katona két évig. Tudnék neked mesélni. Elég annyi, hogy amint bekerülsz megkóstolnak. Vagy csicskás leszel és megköcsögölnek, vagy májer. De akkor ezt ki kell verekedned. Így megy ez odabent. És ez még csak kóstoló.
cseppet sem. a hazai börtönviszonyokat ismerve egyáltalán nem. a "köcsögös" börtönök, Szeged, Keszthely, stb, oda az erőszakos bűncselekmények elkövetői kerülnek. a törvény lehetőséget ad ugyan a börtönbüntetésre, de az esetek eddigi 100%ban az egyszer megtévedt fiatal mindig próbára bocsátást kapott. ugyan ott lebeg a feje felett a "köcsögség", de ha betartja a törvényt, akkor nem ül soha életében.
ez igaz, és fájdalmas is. de mégis a kissebbik rossz. mert a hülye tini, letartóztatások után, nem fogja bevonni a többieket a nyílt utcán, fesztiválokon, satöbbi.
Persze, főleg ha mindjárt az egész társaságot beviszik, mert ugye a helyszínen nem lehet megállapítani, hogy ki szívott és ki nem. Aki szívott az utána jogosan szív egy éjszakát a fogdán, a többieknek meg nem árt, elvégre non scholae sed vitae discimus. Tudod mit, nem kívánok - az ártatlan - gyermekednek egy ilyen tapasztalatszerző éjszakát, valamelyik fogdán.
ez igaz, és fájdalmas is. de mégis a kissebbik rossz. mert a hülye tini, letartóztatások után, nem fogja bevonni a többieket a nyílt utcán, fesztiválokon, satöbbi. persze a füvezést nem lehet visszaszorítani, leállítani, betiltani. de megfelelően koreografált tiltás esetén a számokat lehet lejjebb tornászni.
De a rendőrök megelégszenek a hülye tinivel is, mert a statisztikában az is darab, és a szatisztikával jól lehet villogni. Meg aztán még le sem lövi őket, mint a kemény drogdíler. Akinek már lőnie sem kell, mert elég, ha a főnöke odaszól a rendőrkapitánynak, hogy "kushadj".
jogilag meg nem lehet szankcionálni. gondolj bele, rajtaüt a rendőrség egy éppen füvet szívó társaságon. Egyik sem ismeri el, hogy ő szerezte, lényegében nincs ügy.
pedig valaki szerezte. nem azt a kiscsákót akarják bevarrni, aki ezt a dzsodzsót körbeadja, hanem azt, akitől szerezte. ezért kellett ez a kis közbeiktatás.
a kábítószer az itt off, de elég annyi, hogy optimális, legkevesebb kockázattal járó döntést hozták. a drognak gazdasági és társadalmi kockázata van. a drogpolitika mozdulatlanságának szintén, továbbá a mozdulatlanság hatással van a növekvő korrupcióra.
ha pedig mozgatni kell, akkor el kell dönteni merre.
nagyon sok olyat ismerek, aki igencsak rászokott a fűre (vagyis csak ISMERTEM RENDŐRBÁCSI, MÁR NEM TARTOM VELÜK RÉGEN A KAPCSOLATOT ÉS SOSEM KÍNÁLTAM SENKIT!!!). Lehet vitázni, hogy nincs fizikai függőség, szerintem valóban nincs.
De pszichikai annál inkább. az egész életmód, az egész kultúra, ami körülöleli, újra és újra visszahúz. és hosszú távon végletesen ellustul az ember.
gazdasági szempontból egy ország tele lusta fiatalokkal rémálom.
Hátja. egyetértek veletek. A demokrácia tanulási folyamat. Száz év múlva itt is jobban fog festeni. Csak sajnos nekem ez az egy életem van. Nem győzöm kivárni.:((
A legutóbbi kábítószer-döntés tükrében azt mondom, hogy ezeknél bármelyik idősebb, szakmáját értő bíró különb lenne.
Na látod. Minden személyfüggő, ha egy kicsit megkaparjuk a felszínt. Ergo: nincs mese, a tanulásra és a tőke újrafelhalmozására szánt idő nem spórolható meg. A tudatosabb választói magatartás majd hoz egy normálisabb politikai elitet. Egyelőre - sajnos - nincs mit egymás szemére vetni.
A cehhet meg az fizeti, akire rálőcsölik. Vagyis mi.
mégis milyen alternatíva van? egy alkotmánybíróság nem állhat jópofa valóságsósztárokból. azok teljesen korrekt, nagy jogi ismeretekkel bíró vénemberek.
kit tekintesz szakembernek, aki nem kapott helyet köztük?
Az alkotmánybíróságot? A meszes konzervatív hülyéknek azt a gyülekezetét? na ne! ez túlzás! majd ha egyszer lesz valódi, szakemberekből álló alkotmánybíróságunk, akkor igen. De addig...