Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Én is kiszúrtam a hozzávetőleges időpontot. A régebbi nekem is jobban tetszett. Most rá kell menni az egérrel a sacc időpontra és csak akkor írja ki a dátumot és a hozzászólás pontos időjét :(
Tegnapelőtt nagyon jót gombásztunk 400 m alatt a Börzsönyben. Rengeteg sötét trombitagomba, rókagomba, voltak még vénséges vén vargányák és császárgalócák.Legelőn mezei csiperke és mezei szegfű.
Ma megnéztük 400 m fölött mi a helyzet. Vargánya mutatóban (bükkösben 5 db), 550 és 650 m között rengeteg rókagomba, lábon száradnak szegények.
Ha a kalap felső része sápadt, csak az alsó része élénk sárga, akkor lehet a sápadt rókagomba Cantharellus cibarius var. pallens, ez inkább meszes részeken nő.
Fehér hús, nyugodtan lehet nyári vargánya akkor. Csak a tönkjét találtam nagyon karcsúnak, de hát van ilyen ;-)
Olyan narancsos moha-kígyógombát láttam már, de az volt vagy 1 cm; ez meg csak 1 mm körüli, ami eléggé elbizonytalanított.
Amúgy Budai hg., meszes (főleg) tölgyes: sok és sokféle galamb, néhány induló őzláb, rengeteg sötét trombita, (főleg lefutó) piruló galócák, nagyon sok nagy döggomba, elég sok májgomba.
Két napja Börzsöny, 400-800 m között: nagyon sok róka és trombita, galambok ezerszám.
A róka vajon a sárga? Vagy valamelyik másik lehet?
Gyakorlatilag mostanra zajlott le a jó két hete tartó vargánya hullám , tegnapelőtt már elég keményet kellett zergéznem egy kosárra valóért, 15 db körüli friss ropogós, néhány szárítmánynak való , de féregmentes idősebb. Bámulatosan sok a sötét trombita, galambgomba is van elég bőségesen. A Bükkben nagyobb magasságokban (400 felett) szedtek most mennyiséget vareszból, de engem már tényleg nem bír annyira lekötni hogy oda menjek utána.... Indul viszont a rókagomba, így átnyergelek pár szedés erejéig ... Nagyon tartalmas időszak volt. (Van).